Dodaj do ulubionych

zwichnięcie stawu biodrowego

13.12.09, 21:34
Witam
mam pytanie do osób w podobnej sytuacji. U mojej siostrzenicy zwichnięcie stawu biodrowego wykryto bardzo późno bo w wieku 1,5 roku.
Było 6 tygodni wyciągu następnie 6tyg.gipsu i 6tyg.szyny koszli.
Lekarz po zdięciu szyny powiedział, że z biodrem nie jest tak jak powinno być u zdrowego dziecka ale nie podioł narazie rzadnych działań.Ale przewiduje operację. Kazał zgłosić się na kontrolę za 4 miesiące. Mała zaczeła już chodzić ale nie chodzi tak jak powinna chwieje się na boki i zarzuca tym bioderkiem co było chore.
Lekarz twierdi, że to może się jeszcze samo naprawić pod ciężarem, gdy malutka będzie już dłurzej chodziła.
CZY TO JEST MORZLIWE.
Obserwuj wątek
    • anetao25 Re: zwichnięcie stawu biodrowego 14.12.09, 09:27
      Witam!Moim zdaniem nie.Ale nie jestem żadnym ekspertem.My tez jesteśmy po
      wyciagu tylko mała miała wtedy 2.5 miesiąca gipsie i aparatach.Ola ładnie chodzi
      nie utyka a i tak nie jest dobrze bo ma za miesiąc operację.W przeciwnym razie
      we wczesnej młodości pojawiłyby się zwyrodnienia.
    • exylia Re: zwichnięcie stawu biodrowego 14.12.09, 20:20
      Jest możliwe, ale są niewielkie szanse. Moim zdaniem leczenie zachowawcze w
      przypadku twojej siostrzenicy trwało zdecydowanie za krótko, biorąc pod uwagę
      wiek, w którym wykryto zwichnięcie stawu. Poza tym wiele zależy od stanu samego
      stawu i jego poszczególnych elementów, a zatem od głębokości panewki,
      centrowania głowy kości udowej w panewce, stopnia rozciągnięcia torebki
      stawowej, więzadeł, stopnia antetorsji (jeżeli występuje, a podejrzewam, że
      raczej tak) oraz mięśni. Wiele zależy od mięśni, prawidłowo ćwiczone mięśnie
      potrafią utrzymać w kupie inne elementy stawu, ale oznacza to, że dziecko
      powinno być wspomagane rehabilitacją. W tym przypadku jest to konieczne,
      ponieważ nie chodzi prawidłowo, a co za tym idzie, poszczególne mięśnie nie
      pracują prawidłowo.

Ciężko jest wyrokować. Moim zdaniem dziecko powinien obejrzeć jeszcze
      doświadczony rehabilitant i nie zaszkodziłoby zasięgnąć konsultacji u innego
      ortopedy.
    • july64 Re: zwichnięcie stawu biodrowego 25.12.09, 21:59
      Rada z obejrzeniem dziecka u innego fachowca (ortopeda, rehabilitant) jest
      najlepsza, tak mi się wydaje. Późno wykryta wada niestety rokuje operacyjnie...
    • dorisdoris1972 Re: zwichnięcie stawu biodrowego 19.02.10, 10:57
      ZMIENCIE JAK NAJSZYBCIEJ TEGO LEKARZA.PRZECZYTAJ HISTORIE MOJEJ
      MALEJ.CZEKAM NA WIADOMOSCI.NIEPOZWALAJCIE JEJ CHODZIC.MOJEJ MALEJ
      POSTAWIONO DIAGNOZEJAK MIALA 15 MIES.A TERAZ JEST OK.,BEZ
      OPERACJ.NASTAWIALISMY TYLKO POD NARKOZA BIODERKO.ZAWIEZCIE MALA DO
      NAJLEPSZEGO SPECJALISTY.
      • andzka81 Re: zwichnięcie stawu biodrowego 05.07.13, 00:21
        Witam,mam podpbna sytuacje tyle ze wade stawow biodrowych wykryto u mojej coreczki jak miala 1 dzien,od 5 dnia byl w szelkach Pavlika do 6 mca.Teraz ma prawie 15 mcy i wczoraj bylismy w szpitalu,gdzie miala miec nastawiane biodra i zalozony gips pod narkoza.Zrobiono jej kontrast stawow i okazalo sie,ze stawy wygladaja dobrze, tyle ze sa luzne i gips w tym momencie nie jest potrzebny,bo stawy nie sa tez zwichniete,ale nie jest powiedziane,ze w przyszlosci ja to nie ominie. Niby pod wplywem ciezaru ma to sie naprawic samo. Dodam tez,ze mieszkamy w Anglii i nie mam mozliwosci szybkiego skonsultowania sie z polskim lekarz.em.Mam pytanie,jak Wasza corka chodzila po tym nastawianiu.Moja jeszcze nie chodzi samodzielnie,ale mam wrazenie jak ja prowadzam bo sama tego chce,ze bardziej sie chwieje i jest jakby niestabilna.Z gory dziekuje za jakas odpowiedz
        • bemm72 Re: zwichnięcie stawu biodrowego 09.07.13, 20:30
          jaką Twoja mała miała grupę dysplazji? czy przez 6 m-cy noszenia szelek Pavlica nie było żadnej poprawy ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka