Dodaj do ulubionych

Czy lekarz zdecydowal slusznie?

02.04.08, 00:04
Od wczoraj nasza 2 msc corka musi nosic szelki.
Kat bodajze alfa (ale nie mam papierow i nie znam innych wartosci niestety ani stopnia dysplazji)wynosi jednego bioderka 59, drugiego 60 czyli- tak wnioskuje - jest na granicy normy.
Od ostatniej wizyty nastapila poprawa o ok 7 stopni.
Czy te wartosci kwalifikuja do szelek i czy ktos moglby mi napisac czy byl w podobnej sytuacji?
Jestem troche skolowana bo do tej pory lekarz mowil o niedojrzalosci bioderek corki (urodzona w 37 tc przez cc) i myslelismy jednak ze bedzie wszystko w porzadku.
W wolnej chwili poczytam Wasze posty to pewnie sie wiecej dowiem ale poki co licze na Wasze wsparcie.
pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • exylia Re: Czy lekarz zdecydowal slusznie? 02.04.08, 07:57
      Ze skali Grafa:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29045&w=74791461
      wychodzi, że jedno biodro jest zdrowe, a drugie to, tzw. dysplazja fizjologiczna.

Lekarzem nie jestem, ale moim zdaniem szelki przy takiej wadzie, dla
      2-miesięcznego dziecka to trochę za dużo. Napisałaś, że nastąpiła poprawa. Co
      było stosowane do tej pory? Jakieś ćwiczenia? Moim zdaniem szelki lekarz mógł
      zastosować, ale przy braku poprawy.

Moja rada: skonsultuj koniecznie dziecko u innego ortopedy (ale doświadczonego w
      leczeniu dzieci z dysplazją), bo może rzeczywiście szelki są na wyrost.
      • chestnutflower Re: Czy lekarz zdecydowal slusznie? 02.04.08, 15:53
        Dziekuje za Twoja szybka odpowiedz, exyliasmile
        Szelki to nie wiem czy to dobre slowo bo wyglada to tak
        www.spreizhosen.de/ (pierwszy obrazek z gory po lewej stronie)
        Jakas niemiecka firma.
        Mozemy to swobodnie sciagac kiedy chcemy ale oczywiscie ze wskazaniem noszenia
        24 godzin na dobe.
        Do tej pory nie wykonywalisny zadnych cwiczen bo nie bylo takiego zalecenia.
        Co do konsultacji z innym lekarzem nie mam takiej mozliwosci bo mieszkamy w
        Londynie a i tak trafilismy do najlepszego szpitala w calej Anglii ponoc choc z
        lekarza (sposobu komunikacji z nim)nie jestesmy zadowoleni.
        A co to znaczy ze dysplazja jest fizjologiczna??
        Dzieki
        • exylia Re: Czy lekarz zdecydowal slusznie? 02.04.08, 16:12
          Dysplazja fizjologiczna z reguły nie wymaga leczenia. Mija sama, oczywiście przy
          właściwej pielęgnacji (na ten temat było już sporo na forum).

To co zalinkowałaś bardziej mi przypomina popularną w Polsce poduszkę Frejki niż
          szelki (u nas to szelki Pawlika). Frejkę stosuje się do leczenia "lżejszych"
          przypadków dysplazji, tj. najczęściej przy typie IIB.
          • chestnutflower Re: Czy lekarz zdecydowal slusznie? 02.04.08, 21:17
            Dziekuje raz jeszcze za Twoja odpowiedz, pomagasz mi zrozumiec dysplazje mojej
            coreczki.
            Mam jeszcze pytanie czy moge nosic ja w chuscie, tzn sciagac wtedy ta poduszke
            czy w niej (jeszcze nie sprawdzalam czy sie w ogole tak da)
            Mam pozadna Didymos, dlugi kawal materialu gdzie nozki sa ladnie rozwiedzione na
            bok.
            Lekarz kazal nosic poduszke 24 godzin na dobe , czy chusta to nie to samo,
            zastanawiam sie...
            We wtorek widzimy sie z rehabilitanka i wtedy sie rowniez zaptyam co o tym sadzi.
            • exylia Re: Czy lekarz zdecydowal slusznie? 02.04.08, 21:32
              Do chusty możesz zdejmować poduszkę, bo nie jest potrzebna. W leczeniu dysplazji
              najważniejsze jest ustawienie nóżek w pozycji odwiedzeniowo-zgięciowej. Jeżeli
              masz "prawdziwą" chustę, to taką pozycję właśnie uzyskasz.
              • exylia Re: Czy lekarz zdecydowal slusznie? 02.04.08, 21:40
                Nie wiem, czy się dokopałaś do wątku o chuście. Na wszelki wypadek linkuję:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29045&w=73334714&a=73501169&t=1207116480412
        • alizel Re: Czy lekarz zdecydowal slusznie? 03.04.08, 16:25
          Witam
          Moja córka też nosiła te szelki. Leczyła wadę IIIa. Szelki są bardzo
          wygodne, dużo wygodniejsze od szyny Koszli, którą rozwalała jednym
          wykopem nóżek. Te szelki zaakceptowała, a i dla mnie były bardzo
          wygodne.
    • chestnutflower Re: Czy lekarz zdecydowal slusznie? 02.04.08, 23:14
      Jeszcze raz dziekuje
      A czy moge nosic corke w poduszece Frejki pleckami do siebie, i tak jest
      usztywniona?
      Nastepny problem jaki zauwazylam to taki ze glowke w spaniu odgina tylko na lewo.
      Probowalismy zmienic pozycje w lozeczku ale to nic nie daje...Co robic jak ja
      przekonac do zmiany, czy moze miec to zwiazek z dysplazja?
      • exylia Re: Czy lekarz zdecydowal slusznie? 03.04.08, 08:04
        Ja nosiłam Nataszkę zarówno we Frejce, jak i później w szynie Koszli pleckami do
        siebie. Lekarz nie widział w tym nic złego, a Mała po prostu uwielbiała, bo
        widziała więcej.

Co do odginania główki nie pomogę. Może to być spowodowane lekką asymetrią,
        kłopotami z napięciem mięśniowym. Warto o to zapytać rehabilitanta - na pewno
        coś podpowie.
        • chestnutflower Re: Czy lekarz zdecydowal slusznie? 04.04.08, 10:25
          exylia, a co z plywaniem,mozna mala na pol godziny zabrac na basen oczywiscie
          bez koszulki?
          Czy basen przy dysplazji jest ok, czuje ze tak ale moze wiesz o tym cos wiecej
          (chyba zaloze osobny temat zeby sie wiecej osob wypowiedzialo)
          I jeszcze pytania o karmienie.
          Wiem, ze nie mozna dzieci z dysplazja klasc na bok. Zauwazylam ze podczas
          karmienia mala ma taka pozycje oczywiscie w poduszce Frejki.
          Czy w niej mozna czy tez nalezy unikac kladzenia na bok??
          Ps.
          Zaczynam czytac Twojego bloga...
          • exylia Re: Czy lekarz zdecydowal slusznie? 04.04.08, 11:22
            Jeżeli biodra nie wymagają stałego unieruchomienia, a tak jest w przypadkach
            poważniejszej dysplazji (IIC, III i IV stopnia), to moim zdaniem pół godziny na
            basenie nie zaszkodzi.

W przypadku dysplazji absolutnie zabronione jest kładzenie dziecka na boku. Ja
            karmiłam Małą na leżąco, a kiedy nie miałam takiej możliwości kładłam ją sobie
            na kolanach, a ona tylko odwracała buźkę do piersi i jakoś szło.

A na bloga oczywiście zapraszamsmile.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka