Dodaj do ulubionych

Nowoczesna sztuka przyblizajaca smierc ...

21.10.10, 11:52
O co chodzi z tym performance'em?

Łukasz Chotkowski: Chcę odtworzyć rytuał pożegnania bliskich. "Przewijanie kości" to ponowny pogrzeb na Madagaskarze - kilka lat po śmierci rodzina zmarłego ekshumuje zwłoki. Ciało się rozłożyło, zostały kości. Wyjmują je, obmywają, modlą się. Dopiero po tym rytuale zmarły uważany jest za pochowanego.

Fascynuje cię śmierć?

- Interesuje mnie żałoba. Na wsiach ciało leży w domu kilka dni zanim odbędzie się pogrzeb, obok w pokoju rodzina pije, je, oswaja śmierć. W miastach zakładamy czarne okulary i udajemy, że wszystko jest w porządku.

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,8543297,Beda_obmywac_gabka_kosciotrupy___Kazdy_moze_dolaczyc_.html
Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: Nowoczesna sztuka przyblizajaca smierc ... 21.10.10, 11:53
      pia.ed napisała:

> O co chodzi z tym performance'em?
      >
      > Łukasz Chotkowski: Chcę odtworzyć rytuał pożegnania bliskich. "Przewijanie kośc
      > i" to ponowny pogrzeb na Madagaskarze - kilka lat po śmierci rodzina zmarłego e
      > kshumuje zwłoki. Ciało się rozłożyło, zostały kości. Wyjmują je, obmywają, modl
      > ą się. Dopiero po tym rytuale zmarły uważany jest za pochowanego.
      >
      >
      > Fascynuje cię śmierć?
      >
      > - Interesuje mnie żałoba. Na wsiach ciało leży w domu kilka dni zanim odbędzie
      > się pogrzeb, obok w pokoju rodzina pije, je, oswaja śmierć. W miastach zakładam
      > y czarne okulary i udajemy, że wszystko jest w porządku.
      >

>
      > warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,8543297,Beda_obmywac_gabka_kosciotrupy___Kazdy_moze_dolaczyc_.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka