jaga_22 01.11.13, 09:41 Nikt się nie wita,to ja pierwsza witam i pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
92ela Re: Dzień dobry w listopadzie 01.11.13, 12:02 Pogoda nam sprzyja. Dziś i jutro odwiedzimy kilka cmentarzy wrocławskich żeby zapalić światełko tym znajomym, którzy już odeszli, a my tam zmierzamy. Jest to czas refleksji i zadumy nad sensem życia. Jacy jesteśmy i co zostawimy po sobie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 01.11.13, 13:56 U nas też pogoda dopisuje, wiatru zero. Witam w ten nostalgiczny dzień, udzieliło mi się bardzo, nawet łezki uroniłam. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 02.11.13, 08:29 Wczoraj wieczorem puścilismy swiatełka do nieba,zdjęcie wkleję póżniej. Było mnóstwo ludzi i mnóstwo światełek. Rynek rozbrzmiewał stosowną do atmosfery muzyką,dzieciaki miały wielkie oczy... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 02.11.13, 09:26 Witam,dziś pochmurno,będzie córka z wnukami i młodszy syn. Dzień zagospodarowany. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Dzień dobry w listopadzie 02.11.13, 11:46 Zimno, wietrznie, deszczowo .Jeszcze zapalimy świeczki zaduszkowe i ..... czekamy na grudzień. Takie życie, no i dobrze, że jest na co czekać. Odpowiedz Link
92ela Re: Dzień dobry w listopadzie 02.11.13, 15:11 Dzień dobry, dziś dzień zaduszny [deszczowy]. Wczoraj odwiedziliśmy dwa duże cmentarze, z zasady zawsze jeździmy przed lub po święcie, żeby uniknąć tłumów i problemu ze znalezieniem miejsca na parkingu. Żegnamy piękną, kolorową złotą jesień. Wklejam swój klip, którym witałam jesień. Żal, że październik już za nami. Miłego dnia życzę www.youtube.com/watch?vVAuIhM8z1c&lc=1dwivhGjFL2cJO3kH4fl92QBkFa33cA1PQXi2Nv9w8k Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 02.11.13, 16:14 Witam. Deszcz i wilgoć przenika na wskroś. Nie lubię takiej pogody> Miłego dnia i wieczoru, a ja zmykam bo jestem bardzo zajęta. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Dzień dobry w listopadzie 02.11.13, 16:45 Wróciliśmy. Wczoraj było ślicznie, cicho, bezwietrznie. Dziś na nowym zielonogórskim cmentarzu mżyło. Szał kwiatów, których już wczoraj zabrakło na cmentarnych straganach i zniczy - to nasz sposób na pamiętanie o zmarłych. aga Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 03.11.13, 09:46 Dzięki Elu za klip muzyczny. Jeszcze słonko świeci,ale pewnie zamieni się na deszczyk. Miłej Niedzieli. Odpowiedz Link
92ela Re: Dzień dobry w listopadzie 03.11.13, 17:10 HERBSTZEIT Chłodna i deszczowa niedziela pokrzyżowała nam plany. No ale to już listopad [nie lubię tego miesiąca]. Miłego wieczoru życzę. Dziś wkleiłam klip jesienny, który zrobiła Ewelinka, a mnie urzekła muza. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 04.11.13, 09:33 Witam,dziś jest pięknie,wczoraj jakoś tak pochmurno i markotno, a w końcu spać mi się zachciało już o 20-tej,to się nie opierałam. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 04.11.13, 12:40 Witam milutko z doskoku. Pozbieram się mam nadzieję, bo na razie to jestem rozbita Odpowiedz Link
waga_1949 Re: Dzień dobry w listopadzie 04.11.13, 17:26 Dobry wieczór. Odwiedził nas z nieplanowana wizytą syn. Przyjechał na pogrzeb, śmierć niestety, nie wybiera. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 05.11.13, 15:35 U nas nie pada. Witam. Mam bardzo zajety tydzień.Miłego popołudnia i baj baj. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 05.11.13, 16:40 U nas nienajgorzej. Musiałam się przejechać do p.dr i niestety, znowu antybiotyki. Tak poza tym nic sie nie dzieje, w kominku trzaska, zwierzyna spi po fotelach, pełny luz... Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 06.11.13, 13:33 Witam,wróciłam już na szczęście,bo wieje i kropi deszcz.Prawdziwy listopadowy dzień dzisiaj ale na szczęście już grzeję się w domku. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 06.11.13, 16:07 U nas paskudnie i deszczowo. Witam milutko, jak zwykle z doskoku. Znowu sterczę przy kuchni Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 06.11.13, 16:29 Witajcie...zrobiłam parę słoiczków pieczarek w occie i dwie nalewki z głogu. Jakoś nudno dziś,nie ma co robić. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 06.11.13, 18:02 No proszę, jak milutko...A ja sobie słucham www.youtube.com/watch?v=3wdus64JwP0" border="0" alt="https://www.youtube.com/watch?v=3wdus64JwP0"> Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 06.11.13, 18:05 http://<a href="www.youtube.com/watch?v=3wdus64JwP0[/video]" target="_blank" rel="nofollow">www.youtube.com/watch?v=3wdus64JwP0 no i tak jakos ta dzisiejsza pogoda....Nic innego jak depresja. Może lekarstwem byłoby słońce? Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Dzień dobry w listopadzie 06.11.13, 18:20 Irysko, odsłoń firanki, kwiaty zdejmij z parapetu a nad głową zawieś mocną żarówkę. Zamiast tego możesz sobie nalać kieliszek "lipóweczki" Bierzesz antybiotyki - najlepsza na poprawę humoru herbatka z dziurawca. Po wczorajszym leniwym dniu wstąpił we mnie demon pracowitości. Jabłka obrane się suszą, bigos dochodzi, gołąbki w piekarniku i jeszcze piernik z marchwi czeka na wolny piekarnik. Podczas pieczenia dziergam poncho córce bo poncho ma być z sercem. aga Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 06.11.13, 19:26 Aga! jesteś wielka! Daj mi trochę tej energii bom też w stanie przed depresyjnym. Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 07.11.13, 09:08 Witam,słonecznie dzisiaj od rana i zaległości w domu.W sobotę przyjadą dzieci na długi weekend.Udanego dnia,pozdrawiam. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 07.11.13, 09:54 A mnie odwiedzi dziś wnuczek i wnuczka,musowo zrobić szarlotkę. Odpowiedz Link
waga_1949 Re: Dzień dobry w listopadzie 07.11.13, 13:59 Dzień dobry. Za oknem szaruga, mała wnusia smacznie śpi, zaraz biorę się za racuchy z zjabłkiem. Wszyscy je lubią. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 07.11.13, 14:22 U nas jutro leniwe z bułeczką na maśle, Też wszyscy lubią. Syn nas odwiedzi i takowe sobie zażyczył. Witam milutko przy wielkim garze z bigosem, zaraz będę go wekować coby syn sobie zabrał na obczyznę. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 07.11.13, 17:53 Ale mi bigos zapachniał! I pal licho dietę, chyba sobie ugotuję, przed mężem schowam. Tak wszystko do kupy razem, pogoda, leki, kłopoty i dlatego nastrój jest jaki jest. Ale wszystko mija, nawet najdłuższa żmija więc trzeba być dobrej myśli. Miłego wieczoru! Odpowiedz Link
waga_1949 Re: Dzień dobry w listopadzie 07.11.13, 18:58 Irysko, to zwykła, chwilowa depresja jesienna. Pogoda taka,że nic tylko narzekać. Ale to minie,zobaczysz. Mieliśmy zamiar i ochotę wyjechać na najbliższy weekend do Karpacza albo gdzieś w pobliżu. Ale odwiodłam męża od tego,bo jak mam jechać i siedzieć na kwaterze,bo pada, to wolę w domu. A w domu, no cóż ,też nie wesoło. Ale jeszcze nigdy tak nie było,żeby jakoś nie było. Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 08.11.13, 15:57 Witam.Dzisiaj pogoda dopisała,bo było ciepło i słonecznie.Wybrałam się do miasteczka po zakupy i po to by pospacerować w jesiennym słońcu.Wróciłam niedawno,piję kawę i wypoczywam. Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 08.11.13, 16:20 Powiem wam, ze takiego szarego dnia jak dzisiaj juz dawno nie było. Od rana trzeba palic swiatło,na dodatek mży. Alfredko , jakbym mogła nie pamiętać! Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 08.11.13, 17:08 Witam i znikam bo goszczę syna. Muszę się nim nacieszyć zanim wyjedzie Odpowiedz Link
waga_1949 Re: Dzień dobry w listopadzie 08.11.13, 19:33 Dobry wieczór. Słońca co prawda zza chmur nie było widać, ale dzień był ciepły. Dziw, bo to prawie połowa listopada. Miłego weekendu Wam życzę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 08.11.13, 22:36 To ja ostatnia witam i mówię dobranoc.Jakoś mi mi było cały dzień zimno,grzejniki ledwo grzeją,bo za ciepło na dworze,chociaż ja tego tak nie odczuwam.Pewnie przez deszcz i wilgoć. Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 09.11.13, 10:07 Witam,ciepło u nas +13 i było słonecznie wczesnym rankiem a teraz się chmurzy i może popada. Zaraz zmykam do kuchni,czekam na przyjazd córki,udanej soboty. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 09.11.13, 16:24 Ja odprawiłam syna z całym bagażnikiem zapasów i teraz nie robię nic. Dwa dni gotowałam dla niego i wekowałam. Teraz laba. Witam i miłego weekendu. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 09.11.13, 16:59 Również witam,źle zrozumieliśmy się z synem,czekałam dziś ,tymczasem przyjadą jutro. Jakiś zmarxluch się zrobiłam idę sobie zrobić herbatkę imbirową z miodem. Miłego wieczoru. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 09.11.13, 17:23 Trochę po południu sie przejaśniło, pokazało sie lazurowe niebo spod chmur. W tym roku jakoś cieplej,w piecu tak na pół gwizdka można palić. I bardzo dobrze. Ale trawa jeszcze zielona, soczysta, stokrotki kwitną a i nie wszystkie liscie opadły. Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 10.11.13, 10:56 Witam,dzisiaj pada od rana.Jest ciepły i ponury dzień.Udanej niedzieli. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 10.11.13, 12:27 Witam A u mnie słonko niespodziewanie wyszło,to się cieszę,a za moment będzie wnusia. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 10.11.13, 17:34 Witam. Kurna Olek, czy ja kiedyś znajdę więcej czasu? Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 11.11.13, 08:56 Witam,ponury i chłodny dzień ale bez opadów.Udanego dnia i całego tygodnia. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 11.11.13, 13:37 Witam światecznie wszystkich. Obejrzałam obchody Dnia Niepodległosci w TV i wiecie co? Był taki miły moment - jak zaczęli wciągać flagę na maszt to u nas zaświeciło słońce. Tak jakoś mi się miło na duszy zrobiło... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 11.11.13, 14:01 Witam,u mnie cały czas piękna pogoda,oglądając i słuchając,nawet oczy mi się spociły. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 11.11.13, 17:35 Witam i jak zwykle z doskoku. Cały dzień nas nie było a Marysia miał wolne i teraz sama muszę się ogarnąć z zajęciami w domu. Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 12.11.13, 08:22 Witam w mglisty i chłodny dzień.Miłego dnia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 12.11.13, 10:50 Witam ,jak to dobrze,że wczorajszy dzień jest już za mną. U mnie też jest chłodno tylko 6st a słonko jeszcze śpi. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 12.11.13, 16:07 U nas chłodno ale pogodnie. Witam jak zwykle z doskoku Kiszę kapustę Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 12.11.13, 18:49 Nie odpuścisz - stale w biegu.Ja znalazłam fajny warzywniak z kiszoną a nie kwaszoną kapustą. Kiedys sobie ukisiłam ale doszłam do wniosku ze tyle ile my zjemy... Dzień był ładny. Trochę chłodno ale słonecznie.I wiecie co? Wcale nie wygląda na listopad, zielono bardzo. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 12.11.13, 19:34 Nie mam pojęcia jaka to różnica, kiszona a kwaszona. Ja kiszę w pięciolitrowym, glinianym garnku. Jak jest dostatecznie kwaśna przekładam do słoików i trzymam w chłodnym by więcej nie kisła. Zjadamy ją i kiszę następną Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 13.11.13, 08:50 Witam,chłodny i mglisty dzień.Co do kiszenia kapusty to rodzinnie pracujemy i kisimy w beczce a potem korzystamy wedle potrzeb.W tym roku zakisiłam w słoikach czerwoną kapustę,ma piękny kolor i jest smaczna.Moja ciotka kisiła kapustę zawsze w słoikach,tak około 200 słoików każdego roku.Była smaczna i mniej kłopotliwa w przechowywaniu niż ta kiszona w beczce. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 13.11.13, 16:29 Witam milutko. Pytam i proszę o odpowiedź, jak się kisi modrą kapustę? Podobnie jak białą czy inaczej. Jestem bardzo ciekawa bo pierwsze słyszę o takiej. Jak sie ją je? w surówce, czy jak? Odpowiedz Link
waga_1949 Re: Dzień dobry w listopadzie 13.11.13, 18:28 Dobry wieczór. Tak czytam was i myślę,że ze mnie gospodyni zrobiła się do dooopy.Nie mam czasu ani ochoty na kiszenie,kwaszenie. ZN.p dzisiaj - najpierw o 11 godz. przejęłam od drugiej babci najmłodszą,dwuletnią wnuczkę.Ponieważ z wnuczką trzynastoletnią musiałam iść do ortodonty(za tydzień "zamontują jej aparat stały"),to malucha musiałam wziąć ze sobą. Teraz jestem umęczona, bo musiałam przebrnąć przez fragment Iliady po to, aby wnuczce przystępnie wytłumaczyć o co chodzi. Dodatkowo jeszcze problemy z mamą. Nie wiem, czy udaje czy na prawdę nie rozumie. Mam wrażenie,że wykorzystuje to,że się przejmuję. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 13.11.13, 19:20 Ja też juz nie szaleję z przetworami.W sumie ja sie narobiłam a dzieciaki wywoziły. Nie to zebym im załowała ale ile sie przy tym trzeba narobić! Bardzo lubię modrą kapustę - mozna i jako surówkę i na ciepło. Nie mogłam sie dzis nadziwić- wracalismy z Głogowa do domu a pola takie zielone, zieleń soczysta jak na wiosnę. Jak śnieg nie spadnie przed mrozem to wszystko wymarznie. Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 13.11.13, 19:45 Dobry wieczór,modrą kapustę ukisiłam podobnie jak białą z tym,że zakisiłam w słoikach litrowych.Najpierw drobno posiekałam i trochę posoliłam i zostawiłam w misce na jakieś 2 godzinki,potem ściśle uciskałam tłuczkiem od kartofli w słoikach,dodałam pokrojoną w talarki cebulę,liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego.Zakręciłam słoiki i na 2 tygodnie wyniosłam do chłodnej i ciemnej spiżarki.Ukliszoną kapustę zjadamy jako surówkę,dodajemy czosnek i olej. Do kiszenia dodałam jeszcze kminek. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 13.11.13, 20:07 Dzięki. Trochę poczytała też w necie i na pewno taką ukiszę Odpowiedz Link
julinka601 Re: Dzień dobry w listopadzie 14.11.13, 08:38 Ja juz po pierwszym zabiegu /fango/,za chwilę śniadanie i spacer plażą. Jeszcze tylko kilka dni mi zostało. Pozdrawiam Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 14.11.13, 09:24 Witam i pozdrawiam.U nas od rana słoneczko,udanego dnia.Zmykam do codziennych zajęć. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 14.11.13, 14:23 Witam z doskoku. Zakisiłam pierwszy raz czerwona kapustę, a teraz idę do firan. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 14.11.13, 18:55 tamaryszek44 12.11.13, 19:34 Odpowiedz Nie mam pojęcia jaka to różnica, kiszona a kwaszona. Trzeba - kupując kapustę zwracać na to uwagę. Jak kisisz w domu to wiesz jak to robisz a kwaszona w sprzedaży to jest kapusta zakwaszana octem. Kiszona jest bez octu. Dzień dosc ładny - jak na połowę listopada. Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 15.11.13, 09:14 Witam,chłodno dzisiaj,widać jeszcze szron na trawie.Tamaryszku widać,że mamy podobne smaki.W tym roku większość główek modrej kapusty mi popękała i dlatego zakisiłam,młodszy z braci bardzo sobie chwali taką surówkę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 15.11.13, 12:48 Zimno,tylko 2st było w nocy,słonkiem błysnęło i dalej pochmurno. Chyba spróbuję pierwszy raz zakisić czerwoną kapustę,w ogóle kapusty nie kisiłam.Długo musi stać zanim będzie dobra? i ile soli ,tak na oko? Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 15.11.13, 14:35 Tak na oko to daję łyżkę soli kamiennej, ale kosztuję i w razie czego dosalam. Ukisi się zależnie od temperatury, latem taka stoi dwa dni, a teraz zimą cztery. Skosztujesz i będziesz wiedziała czy jej kwasota wam odpowiada. Ja zawsze kosztuję i nie czekam aż mocno sie ukisi, bo wolimy łagodniejszą. Wtedy ładuję ja do słoików i wstawiam w chłodne miejsce by mocniej nie kisła. Dziś kosztowałam tą czerwoną i jest pyszna mimo że jeszcze nie dość kwaśna, pyszna jak diabli i dzięki za podpowiedź że taką można robić. Od dziś taka będzie gościć na naszym stole. Witam milutko i życzę miłej reszty dnia. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 15.11.13, 14:37 Oj!, płaska łyżkę soli na główkę kapusty średniej wielkości. ......bo nie napisałam Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 15.11.13, 16:56 Co wy tak z tą kapustą? A pamiętacie zeby ją nakłuwać do dna i odgazowywać? Ja sobie wezmę wiaderko i kupię w warzywniaku.Mają tam dobrą. Zimą kiszona kapusta to samo zdrowie. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 15.11.13, 16:58 Wiemy wiemy, bo inaczej kipi Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 15.11.13, 17:11 Dziękuję Tamaryszku,jutro kupię kapustę. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 15.11.13, 17:56 Kiś Jagusiu kiś, bo to same witaminy. Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 16.11.13, 08:12 Witam,+3 na termometrze i mgła za oknem.Miłej soboty życzę i zmykam do zajęć domowych. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Dzień dobry w listopadzie 16.11.13, 08:41 Też mam +3 w swojej części Pyrlandii i muszę już z ganku kwiaty zabrać do mieszkania. Pomimo zgniłego wyżu chce mi się. aga Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 16.11.13, 13:47 Witam późno,ale nie mam czasu zabawiam wnusię, gramy w Piotrusia i robię obiad. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 16.11.13, 16:35 Witam milutko i miłego weekendu życzę. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 16.11.13, 19:40 Aga, a co ci sie chce? Ja jutro będę miała wnusie z synem na obiedzie. A dzis mam troszkę lenia... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 17.11.13, 12:00 Z rana też mi się chciało i pokroiłam kapustę na kiszonkę, właściwie to robot pokroił raz dwa. Miłej niedzieli Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 17.11.13, 12:23 Witam,ugotowałam obiadek.Kapustka wygląda ładnie a po ukiszeniu się zaczerwieni pięknie. Miłej niedzieli i dobrego wypoczynku życzę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 17.11.13, 12:26 Znalazłam taki przepis,czy ktoś tak robił?czy lepiej tylko sól/ paszczakgotuje.pl/2012/04/czerwona-kiszona-kapusta.html/ Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 17.11.13, 12:38 Moja kapustka jest bez jabłka,goździków i jogurtu.Poszatkowaną posoliłam i odstawiłam aż puściła sok.Potem układałam ciasno w słoiku litrowymi dodawałam pokrojoną w talarki cebulę, kminek,ziele angielskie i liść laurowy.Ubijałam każdą warstewkę tłuczkiem do ziemniaków,potem zakręciłam słoiki i wyniosłam do spiżarki.Sprawdzałam stan kapustki.Teraz zjadamy ze smakiem. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 17.11.13, 13:24 Ja dałam tylko sól, cukier i marchewkę. I tak jest pyszna. Witam milutko i życzę miłej niedzieli. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 17.11.13, 14:23 Wszystko fajnie ale czemu jest tak szaro??? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 17.11.13, 15:27 U mnie też szaro. Ja dałam sól,cukier,jabłko i kminek. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 17.11.13, 17:30 Jagusiu, to potem mi napisz jak smakowała. Ja nie mogę się przekonać do cebuli, bo ta jak poleży zaczyna nieprzyjemnie pachnieć i do jabłka, bo czy ta kapusta nie będzie jakby z octem jabłkowym. Czekam na relację. Moja kapusta, tylko z solą, cukrem i marchewką jest pyszna, ale teraz jak jest już ukiszona wiem że cukru trzeba dać więcej bo teraz go niemal nie czuć. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 17.11.13, 18:21 Tamaryszku,ja też się bałam dać cebuli,cukru też dużo nie dałam, napiszę jak będzie smakowała.Tak się rozpędziłam,że chyba z białej też zrobię. Odpowiedz Link
waga_1949 Re: Dzień dobry w listopadzie 17.11.13, 18:24 Dobry wieczór. dziewczyny, strach z Wami rozmawiać. Wy tyle wiecie o kuchni i przetworach. Życzę udanego ostatniego wieczoru tego weekendu. Odpowiedz Link
julinka601 Re: Dzień dobry w listopadzie 18.11.13, 07:57 Witam z koncówki nadmorskiej kuracji. Jutro juz wracam do domu. Waga,nie przejmuj się, wszak są "kuchenne"i"podkuchenne". Ja tez w podziwie obserwuję tę forumową gastronomię bo sama jestem dosyć opieszała w tej materii. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 18.11.13, 09:39 Julinko Wago,to tylko Wam się tak wydaje,ja cały czas mam wrażenie,że niczego nie umiem profesjonalnie,tylko taka prowizorka i ciągle się uczę. Miłego poniedziałku. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 18.11.13, 12:57 Witam bractwo i życzę miłego tygodnia. Dziś do obiady surówka z czerwonej kiszonej kapuchy Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 18.11.13, 22:04 Dobry wieczór,tak trzymać nie ma to jak zdrowa czerwona kapusta kiszona.Zabiegana jestem, jutro wyjazd rankiem i powrót wieczorem.Udanego tygodnia,pozdrawiam Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 19.11.13, 15:32 Witam serdecznie z doskoku między zajeciami Miłego dzionka Odpowiedz Link
waga_1949 Re: Dzień dobry w listopadzie 19.11.13, 17:55 Dobry wieczór. Piękna jesień zważywszy,że to już 19 listopada. Jeszcze zdążę się jutro wypocić na działce, mam wolne od wnuczki. Muszę zrobić to,co powinien małżonek. Ale,że dorwał pracę, to niestety. Na świadczeniu przedemerytalnym(835 zł) + moja emerytura trochę trudno,zwłaszcza,że powiększyła się nam rodzina. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 19.11.13, 22:10 Choć dobranoc powiem bo dzis miałam wnuczki na głowie i nie było kiedy. Jutro dalej babciuję i tak do końca tygodnia. Miłych snów - mnie sie juz oczy zamykają...Kiepsko spałam w nocy. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Dzień dobry w listopadzie 20.11.13, 11:24 Telefonowała do nas siostra męża. Jest ode mnie o rok starsza i od kilku lat jest pełnoetatową prababcią. Wcześniej pomagała swoim córkom wychowywać ich córki. Teraz ma trzy prawnuczki ale pilnuje dwie. Mówi, że jest bliska obłędu. Oczy musi mieć dookoła głowy. Nie ma serca powiedzieć wnuczkom, że jest zmęczona, że nie wyrabia. Na propozycję przyjazdu do nas - nauczyłabym ją jak się powinno żyć na emeryturze, kiedy człowiek swoje już zrobił - odpowiedziała, że to nie realne. Wnuczki nie mają szans na przedszkole. Jedna z córek szwagierki nie żyje a druga babcia wnuczek ustawiona do pilnowania wnuczek jak pies do jeża. Wnuczki pracują i rezygnacja z pracy oznaczała by niedostatek. Mało tego, że pilnuje prawnuczki to gotuje posiłki bo młodzi maja tak mało czasu. CZY TO SIĘ POWINNO LECZYĆ? aga Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 20.11.13, 11:49 Co mi przychodzi do głowy? żeby prababcia wzięła nogi za pas i uciekła, tylko dokąd? a siostra Twojego męża szuka ratunku u starszego brata. Jako,że często się spotykacie rodzinnie,to sprawa powinna być poruszona przy okazji.Co innego jak komuś odpowiada takie życie i daje radę, a co innego nie mieć innego wyjścia,a powinno się znaleźć,może jakaś pomoc odpłatna dla babci. Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 20.11.13, 19:55 Dobry wieczór,u nas wczoraj i przedwczoraj było ciepło, na jutro zapowiadają paskudną pogodę a ja mam wyjazd.Prababci trzeba koniecznie znaleźć kogoś do pomocy,może jakaś niepracująca sąsiadka? Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 20.11.13, 22:30 Moi wiedzą ze jak mogę -to pomogę zawsze ale mam zdrowe podejscie i oni tez.Nie zawsze czuję sie na siłach i wtedy mówię o tym otwarcie a oni wtedy muszą sobie jakos poradzic, I u mnie nie ma czegos takiego jak całodzienna opieka, Iza chodzi do przedszkola i tylko kwestia odebrania jej i popilnowania przez 3 godz.Choć dzis np. uprosiła mnie żeby jutro zostać z babcią bo ona bardzo babcię kocha...No i jak odmówic? Odpowiedz Link
dorka556 Re: Dzień dobry w listopadzie 20.11.13, 11:52 Aga, jeśli to nie tajemnica to ile lat ma szwagierka? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 20.11.13, 12:30 Tak myślałam,że to mój rocznik i nie wyobrażam sobie siebie w tej roli. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Dzień dobry w listopadzie 20.11.13, 12:51 Jestem dużo starsza. Nie wiem jak dawałabym sobie radę z opiekowaniem się dziećmi, ale wydaje mi się, że wolałabym to, niż te ciężkie fizyczne prace (w domu i zagrodzie), które do tej pory wykonywałam. Zresztą dalej bym to robiła, ale synowie się zbuntowali. Gotować umiem, ale nie znoszę. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 20.11.13, 13:15 Witam milutko i miłego dnia życzę. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 20.11.13, 13:19 Co niektórym tak ciężko, a ja się marnuję bo i gotować umiem i lubię i nie mam wnuków a bardzo bym chciała. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Dzień dobry w listopadzie 21.11.13, 15:14 Dawno temu co tu zagladalam. Ostatnio podrozowalam i takie trofea przywiozlam z podrozy. Mam nadzieje Irysko, ze to cos Ci chyba przypomni... Przyjemnego wiczoru dla Wszystkich zycze. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 21.11.13, 16:13 Witam milutko. Ale śliczny obrazek Lusia wkleiła. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 22.11.13, 09:23 Dziękuję Lusiu. Pewnie ze przypomina. Cielęce lata.Jak to było dawno...Okropnie szary dzień, dzis dziecko w przedszkolu ale muszę ja odebrac i wieczorkiem do domu.Wczoraj nie miałam nawet czasu sie przywitać. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 22.11.13, 15:19 Witam z doskoku. Wieczorem mają nam zabrać prąd, wczoraj też odłączyli dranie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 22.11.13, 15:38 Witam,prawie już ciemno,a taka młoda godzina. Tamaryszku nie nabij sobie guza,w łóżku będzie najbezpieczniej. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Dzień dobry w listopadzie 23.11.13, 09:18 Tamaryszku, Irysko, dziekuje. I znowu sobota, na luzie dla niektorych a dla innych nadrabianie zaleglosci z calego tygodnia, niemniej zycze przyjemnego wypoczynku i duzo slonca dla Wszystkich. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 23.11.13, 12:56 Guza sobie nie nabiłam ino się mocno nudziłam Witam. Rozbebeszyłam szafy i robię czystkę. Chłopaki dawno na swoim a ich ciuchów pełno w szafach zalega. Miłego weekendu moi kochani. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 23.11.13, 13:01 Godzina 13 i zmrok...Ja nie mogę normalnie egzystować w takiej szarzyżnie. Jestem juz w domu, wczoraj jechalismy do domu w takiej mgle że świata nie było widać .I dalej tak jest. Zaraz sie wezmę za lekturę, bo nawet psy nie chcą isc na dwór. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 25.11.13, 09:59 Nareszcie słonko zawitało,niebieściutkie niebo,tylko wiaterek smaga. Na szczęście jeszcze nie było mrozu. Odpowiedz Link
waga_1949 Re: Dzień dobry w listopadzie 25.11.13, 12:15 Dzień dobry. Coraz chłodniej, ale cóż,takie uroki naszego klimatu. Od grudnia będę miała więcej luzu, bo najmłodsza, dwu i pół letnia wnuczka idzie do przedszkola. To tylko rano od 5,30-do 8-ej będę musiała z nimi być i wyprawić do przedszkola. A potem hulaj dusza - czyli do domu . Może nareszcie zrobię porządek w szafach? Nie chcem ale muszem. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 25.11.13, 12:28 Witam milutko i miłego tygodnia życzę. Pogoda wreszcie tycio lepsza Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 25.11.13, 20:06 A w nocy ma być mróz,biedne kwiatki. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Dzień dobry w listopadzie 25.11.13, 21:17 A dzisiaj mamy ogladać Kobrę..... zaczęłam, oglądłam i nie zdzierżyłam .... Odpowiedz Link
dorka556 Re: Dzień dobry w listopadzie 25.11.13, 21:24 Alfredko, ja też. Czekałam kilka dni a po 10 min. dałam sobie spokój. Po co się mam męczyć. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 25.11.13, 21:49 Wytrzymałam do końca,strasznie pokręcone. Więcej chyba nie obejrzę. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 25.11.13, 22:48 Też zaczęłam - ale nie zdzierżyłam. Kiedyś to bywały "Kobry"...Ale też i tylko 2 programy były. Nie było nawet jak i na co wybrzydzać.Słońce u mnie dzis swieciło, to juz coś - inaczej człowiek na swiat patrzy. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 26.11.13, 11:54 Witam,na razie tak mam i oby tak cały dzień. Odpowiedz Link
waga_1949 Re: Dzień dobry w listopadzie 26.11.13, 14:36 Dzień dobry. Z Waszych wypowiedzi wynika,że dobrze zrobiłam rezygnując z tego co oferuje telewizja. Nie oglądam od paru lat. Wnusia po pierwszym przetarciu szlaku w przedszkolu (była dzisiaj 1 godzinę) śpi mocno. Jutro i pojutrze też będzie się przyzwyczajała, a od poniedziałku na "cały etat". Trochę śniegu popadało,ale nie ma mrozu więc mokro jest. Miłego dnia. Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 26.11.13, 16:33 Dobry wieczór,przyjechałam do domku i się rozgrzewam.Ochłodziło się,lód na powierzchni kałuż i nieprzyjemny wiaterek,pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 26.11.13, 16:47 U mnie śniegu nie było - siostra dzwoniła ze pod Jelenią Górą biało.Tu słonecznie,trochę chłodno. Nie wiem czy przez te zmiany w pogodzie czy co ale mam taki jakis leniwy dzień,nic mi sie nie chce. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 27.11.13, 10:09 Zdążyłam zerwać kwiatki,w nocy było minusowo, jeszcze teraz jest -2 Zimą dziś zapachniało. Odpowiedz Link
waga_1949 Re: Dzień dobry w listopadzie 27.11.13, 10:18 Dzień dobry. Trochę" przymrozkowo" u mnie, ale śnieg nie pada, mimo zapowiedzi. Za to słoneczko świeci.Pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 27.11.13, 15:11 A świeci, swieci...Tylko rano było - 6. I to tak znienacka. Ale ponoć ma sie jeszcze ocieplić. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 27.11.13, 15:34 Jagusiu a co to za śliczne kwiatki? Witam, u nas bardzo zimno a wczoraj lekko poprószyło śniegiem. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 27.11.13, 15:55 Tamaryszku,to są goździki z balkonu,które kwitną od kwietnia. Wczoraj ucięłam,bo wiedziałam,że będzie mróz.,to jeszcze trochę oko nacieszą. Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 27.11.13, 17:20 Dobry wieczór,piękne te kwiatki.Nie wiem czy przeżyły nasze róże,bo jak odjeżdżałam to kwitły i miały jeszcze pączki.Przed domem sąsiadki zakwitły fiołki i stokrotki ale pewnie już po nich,bo był przymrozek rano a w południe piękne słoneczko.Pojechaliśmy do miasteczka i załatwiliśmy sprawy w urzędach a przy okazji zaliczyliśmy spacer w listopadowym słoneczku.Padł nam wieloletni telewizor.Miłego wypoczynku wieczorem,cieplutko pozdrawiam. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 27.11.13, 21:43 xy.5 napisała .Padł nam wieloletni telewizor.Miłego wypoczynku wieczorem,cieplutko pozdrawiam. Dobrze,że jest czas na wybór nowego,bo mógł wysiąść w czasie świąt. Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 28.11.13, 09:05 Dzień dobry,za oknem szaro i chłodno,bo tylko +1.Dzisiaj dzień dla domu.Jakoś nie zmartwiłam się tym,że padł telewizor-taka kolej rzeczy.Na święta pewnie coś kupimy,pozdrawiam i zmykam do zajęć domowych. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 28.11.13, 10:07 Witam,u mnie też szaro i leci kapuśniaczek. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 28.11.13, 15:03 I jeszcze wieje.Musieliśmy pojechać na zakupy bo mi echo zaczynało latać po lodówce, a nie lubię zbytnio,bo jak przyjedziemy i zanim to wszystko rozparceluję i poukładam to mam dosć.Chyba bym sie z chęcią stąd wyniosła. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 28.11.13, 18:02 Wita. Te goździki Jagusi sa po prostu bajeczne. Cieszą oko i dziw że do tej pory takie cudne. U mnie jeden onętek samo siej na ogrodzie zakwitł, ale zmarniał po nocnym przymrozku. Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: Dzień dobry w listopadzie 28.11.13, 20:26 Witajcie listopadowo, deszczowo, ale mimo wszystko radośnie. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Dzień dobry w listopadzie 28.11.13, 21:03 Też jestem w nienajgorszym nastroju. Czuję się prawie dobrze, nawet obiad ugotowałam. Duzo korespondencji od przyjaciól. Jutro piątek, czyli u nas tzw. SZABAS. Chałki i świec nie bedzie ale bedą dwa dni rodzinne, wyjazd za miedzę na rozpoczęte już jarmarki świąteczne. Odpowiedz Link
xy.5 Re: Dzień dobry w listopadzie 29.11.13, 09:20 Witam,cieplej u nas i nie pada.Pojawiło się słońce i widać błękitnawe niebo.Za godzinkę zakupy i spacer a potem dalszy ciąg prac domowych,po 17 zapowiedziała się koleżanka.Miłego dnia i dobrej pogody! Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 29.11.13, 11:20 U mnie też słonko wyszło,coś trzeba będzie zrobić, na razie odkurzyłam i upiekłam muffinki do kawy. Odpowiedz Link
olaa54 Re: Dzień dobry w listopadzie 29.11.13, 13:16 Dzień dobry. zawieruszyłam się trochę, ale wracam. Jaga, czy te goździki się przechowuje przez zimę, np. w garażu, czy co roku nowe się sadzi? Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Dzień dobry w listopadzie 29.11.13, 14:41 Znów paskudnie sie zrobiło.A rano było całkiem przyjemnie, nawet niebieskie niebo było.Jak ja nie cierpię tych szarości!!! Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Dzień dobry w listopadzie 29.11.13, 14:56 I u mnie szaro i buro. Witam i zmykam pod kocyk z książką. Odpowiedz Link
waga_1949 Re: Dzień dobry w listopadzie 29.11.13, 15:50 Dzień dobry, czy raczej dobry wieczór. U mnie zrobiło się całkiem ciemno,zebrałam pranie zza okna i musiałam rozłożyć suszarkę w pokoju. Chyba coś spadnie. Mieliśmy jechać na jarmark świąteczny do Drezna, ale w rezultacie podskoczymy do Wrocławia. Niestety, nie wszystko może być tak, jakby się chciało. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień dobry w listopadzie 29.11.13, 16:26 Olu,pierwszy raz miałam goździki,są jednoroczne,na wiosnę chyba też kupię Niepotrzebnie je ucięłam,bo okazuje się,że te na balkonie,które jeszcze zostały dalej kwitną i mrozek im nie zaszkodził,a w cieple w domu zaczęły przekwitać. Miło,że jesteś Odpowiedz Link