Dodaj do ulubionych

Wątek historyczny, - dla odprężenia ....

03.01.17, 13:36
Ponieważ czas szybko ucieka (już 2017 rok) i nam dobijających do 70-tki może dobre jest czasami zanurzenie się z sentymentu nieco w przeszłość, by z łezką w oku spojrzeć na czasy słusznie minione.

W mojej miejscowości jest lokal pod nazwą "Ministerstwo śledzia i wódki", gdzie na ścinach pokrytych archaiczną tapetą sporo zdjęć przywódców PRL oraz innych pamiątek Realnego Socjalizmu. Powieszone są ku uciesze młodych i melancholii starych. Lokal prowadzą młodzi ludzie, ok. 35 lat.

Zainspirowany tym pomysłem poszukałem dziś w necie, czy w innych miastach są też takie lokale, lub muzea poświęcone np. zgasłej PZPR, czy SAMOOBRONIE?
Co znalazłem:

forum.gazeta.pl/forum/w,51,312902,312902,Muzeum_PZPR_w_Warszawie.html
To jest wątek o budowaniu "Muzeum PZPR" w Warszawie. Wątek jest z 26.09.01, czyli sprzed ok. 17 lat. Ciekawe jak daleko są oni z budową tego obiektu. Może ktoś na forum jest z Warszawy, albo z okolic i może coś więcej na ten temat widzieć. Kto jest chętny?

wyborcza.pl/1,76842,14429663,Czy_powstanie_Lepperowo____Mozna_by_zrobic_drugi_Swiebodzin_.html
To jest artykuł młodszy, bo z 2013r. Mowa jest tam o planach przemianowania nazwy miejscowości ZIELNOWO leżące w gminie Darłowo, na LEPPEROWO, oraz wystawienia tam pamiątkowego obiektu poświęconego partii SAMOOBRONA i jej założycielowi.
Tutaj też by się przydał ktoś potrafiący podać szczegóły nt. zaawansowania prac nad tym przedsięwzięciem.

W niniejszym wątku proszę darować sobie kpiny wobec ludzi z w/w pomysłami. Sam zresztą pasjonuję się zbieractwem pamiątek (tylko lokalnych) po czasach które pamiętali moi rodzice, oraz ja sam. Nie widzę w takim hobby nic zdrożnego.

Pozdr.
Obserwuj wątek
    • estella50 Re: Wątek historyczny, - dla odprężenia .... 03.01.17, 13:51
      Mnie się pomysł podoba. Niektórzy powspominają, inni dostrzegą siermiężność tamtych czasów jako kontrast do dzisiejszych pubów i klubów. A na przykład bary mleczne, powszechne w tamtych czasach, odradzają się z powodzeniem. I to niekoniecznie dlatego, że są tanie, ale dlatego, że karmią dobrze i zwyczajnie.
      • suender Re: Wątek historyczny, - dla odprężenia .... 03.01.17, 17:26
        estella50 03.01.17, 13:51

> A na przykład bary mleczne, powszechne w tamtych czasach, odradzają się z powodzeniem.

- Niestety nie byłem w żadnym barze mlecznym odrodzonym. Czy mają ówczesny ciepły klimat, czy są stoliki na żeliwnym stelażu z marmurowym blatem i temu podobnemu krzesełka? Ten wystrój jest b. ważny w przeciwnym razi nie będą to bary odrodzone.

- Wracając do partii Leppera, oraz ewentualnego tworzenia jej muzeum (potrzebne materiały i sztandar oraz dodatkowe bibeloty), to znalazłem taki artykuł:

www.newsweek.pl/polska/samoobrona--szczatki-po-imperium,99569,1,1.html

Jak sobie teraz wyobrażasz muzeum SAMOOBRONY, czy byłby tam ścisk od wycieczek szkolnych i obecnych wielbicieli idei takiej osobliwej partii?

Pozdr.
    • green-balon Re: Wątek historyczny, - dla odprężenia .... 03.01.17, 14:08
      Och. Tak mi się łezka w oku zakręciła, Gdyby tak w mojej miejscowości ktoś reaktywował moją ulubioną kawiarnie, której wystrój wcale nie był siermiężny, był nawet na poziomie zachodnioeuropejskim. Był fortepian i pianista przygrywający do kawy i ciastka. Kurde rozmarzyłem "siem". Aaaa, brak mi też baru mlecznego z pysznymi naleśnikami i fasolką po bretońsku.
      • iryska2604 Re: Wątek historyczny, - dla odprężenia .... 03.01.17, 17:27
        Mądry człowiek zachowuje relikty przeszłości - o ile są warte tego a głupi niszczy wszystko przyklejając im łatkę " tej wstrętnej komuny".
        • green-balon Re: Wątek historyczny, - dla odprężenia .... 03.01.17, 19:07
          iryska2604 napisała:

> Mądry człowiek zachowuje relikty przeszłości - o ile są warte tego a głup
          > i niszczy wszystko przyklejając im łatkę " tej wstrętnej komuny".
          >

Otóż to. W Polsce nigdy nie było żadnej komuny. Więcej komuny i prześladowań było w Czechach i NRD nie wspominając o Rumunii.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka