Dodaj do ulubionych

Młody Polak ma znać historię?

03.09.21, 21:36
Nauczcie go o osiedlach dla 20 tysięcy polskich uchodźców w Afryce
To bardzo ważna część naszej historii, ale w szkołach o tym nie uczą. – Sam dowiedziałem się o tym dopiero w 2000 roku. Byłem w dość dużym szoku – mówi naTemat prof. Hubert Chudzio, który bada osiedla polskich uchodźców i dokumentuje polskie cmentarze w Afryce. Dziś takie historie jeszcze bardziej trzeba nagłaśniać. Niech młodzież uczy się, jak kiedyś pomagano Polakom.

Przez lata mało kto o tym wiedział. Nawet dziś są tacy, którzy dziwią się na wieść, że Polacy byli uchodźcami w Afryce i jakie ślady po sobie zostawili. Nie słyszeli, że polskich uchodźców było tam niemal 20 tysięcy, że w latach 1942-1952 stworzono dla nich 22 osiedla w kilku krajach i te osady funkcjonowały przez 10 lat w Ugandzie, dzisiejszej Tanzanii, Kenii, Zimbabwe, Zambii, czy RPA.

natemat.pl/371641,polscy-uchodzcy-w-afryce-byli-m-in-w-tanganice-tanzania-i-ugandzie
Obserwuj wątek
    • dociek Re: Młody Polak ma znać historię? 04.09.21, 14:20
      Wyczerpani ciężką pracą, chorobami i głodem, prawie nierozpoznawalni jako ludzie, zeszliśmy ze
      statków w porcie Pahlavi (Anzali). Tam razem uklękliśmy rzędami na piasku plażowego wybrzeża by
      ucałować ziemię Perską. Były nas tysiące, uszliśmy z Sybiru i byliśmy wolni. Doszliśmy do naszej
      upragnionej Ziemi Obiecanej. (Helena Wołoch, Moje wspomnienia. Sovest, Kotlas 1998).
      • iryska2604 Re: Młody Polak ma znać historię? 04.09.21, 14:53
        Wątpię czy o tym wiedzą ci co usiłują nami rządzić. Taki "caryca" np.....
        • alfredka1 Re: Młody Polak ma znać historię? 04.09.21, 19:54
          .... wiedzą ale ich to nie obchodzi !
          a na Wojsko Polskie utworzone w Zw.Rad. z zesłańców to potrafią pluć !
          • banowanyzaprawde1 Re: Młody Polak ma znać historię? 08.09.21, 18:52
            Mój teść kiedy ukraińcy wymordowali mu rodzinę zaciągnął się do 1 Dywizji Kościuszkowskiej i przeszedł od Lenino do Berlina w zwiadzie. Dawno temu gadaliśmy na różne tematy i z jego ust padły chyba prorocze słowa "trzecią wojnę światową wywoła Polska".

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka