Dodaj do ulubionych

Po nich można się wszystkiego spodziewać

05.05.22, 20:57
Rosja celowo wywoła epidemię cholery w rejonach przygranicznych? To ma być dowód na broń biologiczną

Rosja może wywołać epidemię cholery w regionach, które graniczą z Ukrainą – twierdzi ukraiński wywiad wojskowy
Według ukraińskich służb może to być prowokacja, aby oskarżyć władze w Kijowie o "użycie broni biologicznej"
Dodatkowe środki zapobiegawcze rosyjskie służby sanitarne zarządziły w rejonie Briańska, Kurska, Biełgorodu, Woroneża, Rostowa, w obwodzie krasnodarskim i na okupowanym Krymie

natemat.pl/411133,rosja-celowo-wywola-epidemie-cholery-przy-granicy-z-ukraina
Obserwuj wątek
    • alfredka1 Re: Po nich można się wszystkiego spodziewać 09.05.22, 18:34
      .... a tutaj nasza, krajowa cholera :
      Obowiązkowe msze i etyka na ósmej lekcji. Szkoły dyskryminują niewierzących uczniów
      • estella50 Re: Po nich można się wszystkiego spodziewać 09.05.22, 19:17
        Nie tylko dyskryminują niewierzących (oraz innych wyznań niż katolickie). Także bezprawnie mieszają system edukacyjny z wybraną przez ministra religią. Przez takie obowiązkowe msze rośnie liczba uczniów omijających kościół z bardzo daleka. Są już klasy, w których żaden z uczniów nie bierze udziału w lekcjach religii, wiele jest takich, w których religijnych jest tylko kilkoro.
        Gdybym ja była teraz uczennicą, a nie seniorką, to na pewno nie uczestniczyłabym w rytuałach na lekcjach czy w kościele. A na pewno oczekiwałabym dyskusji na tematy etyczne, a także życiowe, codzienne. W odniesieniu do różnych systemów religijnych czy filozoficznych. Myślę, że katecheta miałby ze mną problem wink, bo w licealnym wieku byłam głodna takiej wiedzy. I nie wiem, czy proboszcz dałby mi radę surprised
      • nowabiala1 Re: Po nich można się wszystkiego spodziewać 10.05.22, 10:28
        jakby ci niewierzacy, co masowo wypisali sie z lekcji religii, zapisali na etyke, to bylaby w dogodnym miejscu w planie.
        ale uczen ma dosc szkoły, woli wolny czas i zycie wlasne lub towarzyskie

na wyklady z filozofii marksistowskiej [studia techniczne] tez stawiało sie 5 zapaleńców , lata 70.
        • dociek Re: Po nich można się wszystkiego spodziewać 10.05.22, 14:25
          Nie ma ŻADNEGO obowiązku "wypisywania się z religii", tym bardziej, że nie ma obowiązku "zapisywania się na religię"! To według prawa na wniosek rodziców, gdy uczeń/uczennica są niepełnoletni, lub na wiosek samych pełnoletnich uczennic i uczniów mogą zostać uruchomione lekcje religii (wszystkich uznawanych wyznań) lub/i lekcje etyki, w których te uczennice, uczniowie będą DOBROWOLNIE uczestniczyć.
          Religia i etyka, jak na razie nie stanowią nauczania obowiązkowego, chyba że prymitywny, nawiedzony minister- ministrant wtłoczy, wbrew prawdziwym naukom, przede wszystkim, kulturowo demonstracyjną indoktrynację katolicką do programu nauczania.
          • alfredka1 Re: Po nich można się wszystkiego spodziewać 10.05.22, 16:27
            ... a może historię przypomnijmy w szkołach ...

102 lata temu, 9 maja 1920 r., odbyła się na Chreszczatyku w Kijowie wspólna parada wojsk 🇺🇦 i 🇵🇱, upamiętniająca zwycięstwo nad bolszewikami.
            • nowabiala1 Re: Po nich można się wszystkiego spodziewać 13.05.22, 13:39
              Był tam obecny mój Dziadek, ułan w stopniu wachmistrza
              • alfredka1 Re: Po nich można się wszystkiego spodziewać 13.05.22, 15:52
                ... a w tym czasie mój TATO wkraczał do Wilna smile
                19 PAL /Pułk Artylerii Lekkiej/
                .......................................................
                a ulani stacjonowali w Nowej Wilejce - 13 Pułk Ułanów

/i tak to Historia zbliża pokolenia ... pozdrawiam smile)/
                • dociek Re: Po nich można się wszystkiego spodziewać 15.05.22, 09:39
                  W tym czasie mój dziadek, notariusz w Wilnie, pochował na cmentarzu bernardyńskim moją ciotkę Zosieńkę, która zmarła jako dziecko po chorobie, którą dziś by zapewne wyleczono.
                  • alfredka1 Re: Po nich można się wszystkiego spodziewać 15.05.22, 16:54

...prawdopodobnie Ciocia umarła na hiszpankę, ktora szalała w Europie i usmierciła tysiące /setki tysięcy/ dzieci . Wtedy umarło rodzeństwo mojej Mamy /bliźnięta pięcioletnie/.

cieszę się, że znalazł sie tutaj potomek Kresowiaka Wileńskiego ...
                    uściski smile)
                    • dociek Re: Po nich można się wszystkiego spodziewać 15.05.22, 17:27
                      Cóż, nie tylko wileńskiego. W tym samym czasie matczyny dziadek i babka, funkcyjni członkowie Straży Kresowej pracowali i działali w Krzemieńcu.
                      • alfredka1 Re: Po nich można się wszystkiego spodziewać 15.05.22, 17:51
                        Kresowiacy od północy do południa smile)
                        ----------------------------------------------------------------------
                        a mój dziadek korzenie miał aż ....... od zwycięstwa pod Grunwaldem ,,,
                        wówczas to Jagiełło / Jogajlo/ z otwartymi ramionami przyjmował Polaków nadając im tytuły szlacheckie ....
                        /ciekawe czy podobalo sie to Perkunasowi? bo Kiejstutis nie był zachwycony ../
                        • dociek Re: Po nich można się wszystkiego spodziewać 16.05.22, 00:02
                          Przy mojej własnej świadomości kresowych korzeni od Kurlandii po Wołyń, czyli "szlakiem Rzeczypospolitej Obojga Narodów", często bawi mnie wyzywanie bądź oskarżanie kogoś o jego "żydostwo", "ukraiństwo", "rusiństwo", "szkopstwo", itd. (świadomie naruszam zasady językowe).

Ale zrobienie z tego, przy jednoczesnych podszeptach i namowach ze strony kapłanów, któregoś z wyznań (bo bez nich się nie obejdzie), bazy do zbudowania nienawiści prowadzącej aż do wojny jest już prymitywnym, morderczym zwyrodnieniem.

Bo po prawdzie, okoliczności geopolityczne związane z lokalizacją naszego, polskiego społeczeństwa i historia tej części Europy, to ustawiczny tygiel genów różnego pochodzenia: od Mongołów po Germanów, od Żydów po Waregów, od Moskali po Gotów itd. Każda wędrówka ludu, najczęściej za chlebem, każda wojna, to mordy, to branki, to zesłania, to niewole, to gwałty ale i miłosne związki, a w końcu narodziny kolejnych pokoleń - z kolejnego wojennego miksera ludzkich losów.

I popatrzcie: Hitler z Austrii i niejaki Putin, rzekomo z Petersburga, a jacy identyczni zwyrodniali mordercy. Czy ich przodkowie nie mogli okazać się tożsami?
                          • iryska2604 Re: Po nich można się wszystkiego spodziewać 16.05.22, 19:00
                            Przecie mój tato też spod Wilna !
                            Kiedy ludzie wreszcie zrozumieją ze ludzie są po prostu ludźmi - bez względu na rase ,narodowośc czy wyznanie ?
          • nowabiala1 Re: Po nich można się wszystkiego spodziewać 13.05.22, 13:38
            Jak był zapisany i zmienił zdanie lub jego rodzice, to musi się "wypisać", bo religia, choć nieobowiązkowa, jest przedmiotem "w planie' i będą mu lecieć nieobecności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka