Dodaj do ulubionych

Daj mi szansę jeszcze raz, daj mi ją ostatni raz

23.01.23, 18:29
Tekst linku

Wysłuchaj mojej pieśni Panie
Do Ciebie wznoszę dzisiaj głos
Ty jesteś wszędzie wszystkim jesteś Ty
Lecz kamieniem nie bądź mi
Do Ciebie pieśnią wołam Panie
Bo ponoć wszystko możesz dać
Więc błagam daj mi szansę jeszcze raz
Daj mi ją ostatni raz
Wystarczy abyś skinął ręką
Wystarczy jedna Twoja myśl
A zacznę życie swoje jeszcze raz
Więc o Boski błagam gest
Do Ciebie pieśń tę wznoszę Panie
Czy słyszysz mój błagalny głos
Raz jeszcze daj mi od początku iść
Daj mi życie jeszcze raz
Już nie zmarnuję ani chwili
Bo dni straconych gorycz znam
Daj mi ją ostatni raz
A jeśli życia dać nie możesz
To spraw bym przeżył jeszcze raz
Tę miłość która już wygasła w nas
Spraw bym przeżył jeszcze raz
Do Ciebie pieśnią wołam Panie
Do Ciebie wznoszę dzisiaj głos
Ty chlebem ptakiem słońcem możesz być
Więc kamieniem nie bądź mi
Wspaniały polski blues.Zmuszający do głębokiej refleksji tekst, szarpiąca struny uczuć muzyka.
Tadeusz Nalepa, zwraca się do Boga – w momencie refleksji egzystencjalnej – analizuje własne doświadczenia i błaga Boga o możliwaość wrócenia do tyłu w czasie, aby mieć „drugą szansę”.
Jestem „inaczej młody”.Życie ogromnie bogate w doświadczenia, absolutnie nie szablonowe, duże osiągnięcia i równie duże porażki.Obecnie spokojny dobrobyt i refleksje.W przeszłości, kilka razy znalazłem się na decydujących skrzyżowaniach mego życia : prosto w lewo lub prawo.Dzisiaj, z perspektywy lat, wiele razy zadałem sobie pytanie: gdybym – z dzisiejszym doświadczeniem – znalazł się jeszcze raz na skrzyżowaniach dróg mojego życia poszedłbym tak samo lub inaczej.Nie znalazłem odpowiedzi, odpowiedzi dla mnie samego „Daj mi życie jeszcze raz Już nie zmarnuję ani chwili bo dni straconych gorycz znam, więc błagam daj mi szansę jeszcze raz Daj mi ją ostatni raz”.....
A jak myślicie o możliwości „poszedłbym tą samą drogą, lub inną ” gdyby Bóg dał mi (Wam) życie jeszcze raz.
Już nie zmarnuję ani chwili
Bo dni straconych gorycz znam
Daj mi ją ostatni raz

Pytanie durne, ale piękna muzyka i słowa wzbudzają refleksje.

Obserwuj wątek
      • iryska2604 Re: Daj mi szansę jeszcze raz, daj mi ją ostatni 23.01.23, 19:08

A jak myślicie o możliwości „poszedłbym tą samą drogą, lub inną ” gdyby Bóg dał mi (Wam) życie jeszcze raz.

A kto to wie... Tylko że tej szansy nie dostaniemy.
        • iryska2604 Re: Daj mi szansę jeszcze raz, daj mi ją ostatni 23.01.23, 20:44
          A może ?
          Teoria wieloświatów rozpala wyobraźnię naukowców, futurologów i zwykłych ludzi. Czy istnieją inne światy i wymiary, w których żyją różne wersje nas samych? Może w którymś świecie podjęliśmy inną decyzję w pewnym momencie życia i nasze dalsze losy potoczyły się zupełnie inaczej. Z drugiej strony multiwersum wcale nie musi odnosić się tylko do różnych wersji nas samych. Inne wymiary mogą stanowić nowe, zupełnie niezwiązane ze sobą światy, w których nic nam nie jest znane.

Czytaj więcej na geekweek.interia.pl/raport-alternatywne-wizje-swiata/news-zyjemy-w-kilku-swiatach-jednoczesnie-teoria-rozpala-wyobrazn,nId,6552014#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
          • aztek2017 Re: Daj mi szansę jeszcze raz, daj mi ją ostatni 30.01.23, 12:03

Poszedłbym tą samą drogą, lub inną gdyby Bóg dał mi życie jeszcze raz?Pytanie durne, ale piękna muzyka i słowa wzbudzają refleksje.
            Iryska26054 daje link na wspaniały live Tadeusza Nalepy.Dzięki.Niepowtarzalne, choć jeśli chodzi o wykonanie, to z 1974 – wg mnie – jest bardziej czyste, linearne.Oba są wspaniałe.
            Iryska wspomina o multiversie, o studiach o przypadkowaśći ( Hugh Evereth zrobił fortunę pracując dla Ministerstwa Obrony USA).Fascynujące.Może żyjemy w uniwersie holograficznym?

Osobiście, analizując moje „poszedłbym tą samą drogą, lub inną ” odnoszę się do strategii, do wyboru: być lub mieć.Parafrazuję wątpliiwość Hamleta „ Być lub mieć, oto jest pytanie.Niech ryczy z bólu ranna dusza , duch zdrów (dusza) przemierza knieje, ktoś cierpi, by nie cierpiał ktoś.To są zwyczajne dzieje” Rozumiem przez „być” absolutnie w pełni świadomy wybór zadowolenie ze status quo, afekty, znalezienie szczęścia w tym co się ma, co oznacza – a może nie ? - też pomniejszenie własnego świata.Wolniej lecz z zadowoleniem.”Mieć” to dla mnie własne ego, walka, podbój ,mierzenie się z rzeczywistościa, zmysły itp. bez zdawania sobie sobie sprawy - w tym czasie zielonych lat - jaka będzie cena rywalizacji, szukania sukcesu, kariery, lepszych zarobków, Mercedesa, panoramicznej willi nad morzem, statusu socjalnego itp, tego, co móglbyś mieć, powtarzam mógłbyś, kosztem czasu dla samego siebie, pielęgnacji uczuć, wartości niematerialnych. Nie można mieć wszystkiego w życiu, lecz .....no właśnie lecz....Takie filozoficzno – praktyczne rozważania.Bogactwo nie daje scczęścia, wyobraźmy sobie, ubóstwo.
            Patrzę się na przecudowną panoramę poprzez ogromne okna salonu.Słońce i jego promienie na morzu, chmurki, zatoka, góry, odległe miasto i jego budynki, zieleń, drzewa w kwiatach. Można tak godzinami.Już sie przyzwyczaiłem.
            Słucham Spring Waltz i czytam poezje Krzysztofa Kamila Baczyńskiego......

..„Po latach stu
            kwiat początku i końca ogień
            w jedno koło związanych nut
            gdy zobaczę, sam się stanę Bogiem.

W suche liście moich ciemnych ksiąg
            spłynie mądrość odwiecznych gwiazd
            i osiądzie w misie moich rąk
            przez ten jeden, jedyny raz”.

Jest mi dobrze? Tak.Czy jestem szczęśliwy? Nie.

Tekst linku
            • obrotowy zara, bez pospiechu, 30.01.23, 14:42
              aztek2017 zapodał(a):
              Bogactwo nie daje szczęścia, wyobraźmy sobie, ubóstwo.

ubóstwo tez nie. - zubaza i materialnie i duchowo.

a Nirvana - to stan dla wybranych.

• iryska2604 Re: zara, bez pospiechu, 31.01.23, 18:42
                A co to jest szczęście? Nie ma jednoznacznej definicji i każdy inaczej to odczuwa. I jak odpowiedzieć na pytanie czy lepiej jest być czy mieć ? Moim zdaniem samo pytanie jest głupie, bo nawet nic nie mając jesteś jako byt ,tylko dosć mizerny. Nirwana? To trochę dziwne pojęcie - jak tu dążyć do takiego stanu ducha jak człowiek jest tylko czlowiekiem wraz z jego potrzebami i ułomnościami?
            • warte Re: Daj mi szansę jeszcze raz, daj mi ją ostatni 01.02.23, 09:36
              cyt.
              "Jest mi dobrze? Tak. Czy jestem szczęśliwy? Nie."
              Bo szczęście czujesz wtedy, gdy się z kimś dzielisz. Z własnej woli, nie z przymusu. Próbowałeś?
              Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia/ też cyt./ ale wg mnie do szczęścia oprócz sporej samodzielności materialnej , dobrego zdrowia i wolnego czasu niezbędny jest bliski człowiek.
              Pies też się przydaje, ale tylko ktoś, kogo się kocha, potrzebny nam, do szczęścia. Nie wiem czy temu komuś też? ale bez tego reszta jest bez sensu.

• aztek2017 Re: Daj mi szansę jeszcze raz, daj mi ją ostatni 15.02.23, 10:33
                warteRe: Daj mi szansę jeszcze raz, daj mi ją ostatni01.02.23, 09:36
                .....ale wg mnie do szczęścia oprócz sporej samodzielności materialnej , dobrego zdrowia i wolnego czasu niezbędny jest bliski człowiek.Pies też się przydaje, ale tylko ktoś, kogo się kocha, potrzebny nam, do szczęścia. Nie wiem czy temu komuś też? ale bez tego reszta jest bez sensu.

Dzięki warte za opinię.Porównuję się do artysty rzeźbiarza który przez całe życie rzeźbił cel swego życia, a po ukończeniu siada na fotelu, przez olbrzymie okna salonu patrzy się na zatokę, na szmaragdowe morze w promieniach słońca, żagłowki i zastanawia się czy wybrał odpowiedni temat do tego heroicznego dzieła, odpowiedni marmur, ekspresje figur, szczgóły itd.Cogito, ergo sum.Czasami spotykam się z moimi rówieśnikami w wiejskim miasteczku mojej młodości.Tam się urodziłi, rośli, żenili, ruszali się w kregu 200 km.Co niedziela obowiązkowy czarny garnitur z czarnym krawatem, volksem z 3-j ręki na mszę, wódeczka, pojeść.Problem m3 dla syna w mieście, gdzie co kupić/sprzedać itp.Życie proste, nieskomplikowane, bez filozofowania.Gdybym się nie ruszył to, prawdopodobnie, byłbym tak jak oni.Jasne, proste myśli, proste wypowiedzi w granicach -+ 800 słów.Wystarczająco aby przeczytać lokalną gazetę.
                Gdybym miał „drugą szansę” (absurd) to podjął bym „inną rzeźbę”, „inny marmur” czy poszedłbym drogą prądu, czyli mniejszgo oporu?
                Mam przy mnie bliskie i drogie osoby (jeszcze na ile ?), lecz rozważania są moje.Prawdopodobnie jest mi za dobrze.
                Dodaję ponadczasowego Niemena.Czysta, delikatna poezja Tuwima i cudowne wykonanie.
                Tekst linku
    • natunia5 Re: Daj mi szansę jeszcze raz, daj mi ją ostatni 25.02.23, 15:08
      To prawda , słowa piękne i muzyka też . Gdyby tak mieć obecną mądrość życiową w młodym wieku , to kto wie jak potoczyłoby się nasze życie . R.
      • iryska2604 Re: Daj mi szansę jeszcze raz, daj mi ją ostatni 26.02.23, 11:57

Stara płyta, trzeszczy ...Ma w sobie naszą drogę, nasze marzenia i ten czas co nieuchronnie mija i zabiera nam to co kochalismy i ludzi ,którzy byli nam bliscy. Zostajemy czasem sami i co wtedy możemy poradzić?
        • mim1656awo Re: Daj mi szansę jeszcze raz, daj mi ją ostatni 23.03.23, 17:39
          Dziękuję za link.Stara płyta, dawne czasy, kiedy Niemen nalężał do Niebiesko .Cazrnych.Jeśli chodzi o ponadwiecznego Niemena, przedkładam póżniejsze aranżacje i podaję link z okresu zespołu Akwarele.Tekst linku
          Przypomniały mi się dawne czasy.Miałem18 lat i w czercu, po liceum, onkurs na studia.1200 kandydatów, 350 miejsc.Zakwaterowano nas – tych mieszkających daleko - w akademiku.Pamietam piękny dzień, wcześnie rano, łazienki, golę się a z głośnika Krajewski śpiewa Annę Marię, która ma smutną twarz.Przechodził jeden na czterech.Byłem w pierwszej pięćdziesiątce.PRL dbał o studentach.Mieliśmy – tam gdzie studiowałem – wszystko, aby zdobyć wiedzę i nie doceniałem tego, wtedy, w pełni.
          Tekst linku
          Z okresu studiów i akademika pozostała mi w pamięci The Kinks „Lola” i „Yesterdey” Beatles
          • iryska2604 Re: Daj mi szansę jeszcze raz, daj mi ją ostatni 23.03.23, 20:44
            Oj, wspomnienia, wspomnienia... Dobrze że je mamy i możemy sobie się w nich zanurzyć ale czasem żal...Żal że ten czas tak nieubłaganie pędzi a czlowiek jeszcze się nie nażył do woli i stale ma apetyt na życie.
    • natunia5 Re: Daj mi szansę jeszcze raz, daj mi ją ostatni 24.03.23, 18:18
      To prawda piękna muzyka i słowa . Gdybyśmy mieli tą mądrość życiową , którą mamy teraz , ale byli młodzi to na pewno wybralibyśmy inne drogi , ale czy lepsze ? Tego też nie wiemy. Więc cieszmy się tym co jest teraz i szanujmy siebie i innych.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka