Dodaj do ulubionych

Wczoraj był dzień książki

24.04.23, 06:17
Najdroższa książka w polskich zbiorach jest warta 150 milionów złotych, a w światowych 55 milionów dolarów. Najmniejsza książeczka na świecie ma wymiary 1mm x 1mm, a największa waży 252 kg .Dokładnie to Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich ustanowiony przez UNESCO w 1995 roku w celu promocji czytelnictwa, edytorstwa i ochrony własności intelektualnej. Data 23 kwietnia została wybrana jako symboliczna dla literatury światowej, bo tego dnia zmarli m.in. Miguel de Cervantes i William Szekspir .Taka ciekawostka .
Obserwuj wątek
    • teodor-k Re: Wczoraj był dzień książki 24.04.23, 06:30
      Ja ostatnio to przeczytałem . Ósmy dzień tygodnia. Następny do raju Marek Hłasko na ebooku .
      • iryska2604 Re: Wczoraj był dzień książki 24.04.23, 09:32
        Mam abonament na legimi , bez limitu i czytam cięgiem na okrągło. Bardzo to sobie chwalę.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wczoraj był dzień książki 24.04.23, 09:48
          Książkę to jednak wolę na papierze. Ale ja to i tak mało co czytam - jednak filmy.
          • iryska2604 Re: Wczoraj był dzień książki 24.04.23, 18:01
            Też wolałabym - ale po śmierci męza nie bardzo jest komu mnie wozić do biblioteki a to dosc daleko. A tak opłacę te40 bez paru groszy i mam dostep do czego dusza zapragnie. Bez czytania nie ma dla mnie zycia.
            • teodor-k Re: Wczoraj był dzień książki 24.04.23, 18:45
              Ja bylem w Empik Go .Ale już zrezygnowałem .Raz że teraz pracuję w soboty co wcześniej było niedopomyślenia .W poprzedniej firmie weekend był raz krótszy ,raz dłuższy . Pracowałem do czwartku do 17 lub do piątku do 12 .Cała reszta gnała do kraju .My z kumplem w pensjonacie .Był czas na wszystko .Teraz mi brakuje tego .Niby kasa lepsza ,ale co z tego .Warunki mieszkaniowe gorsze i nie ma intymności .Z wykupionego abonamentu trzeba korzystać . Szybko zasypiam i budzę się w nocy .
              Bo pózniej już po spaniu .Trzech nas ,fajni goście i fajne melodyjki w nocy wygrywają .Poszukam coś darmowego .Książki papierowe to przeżytek .Powiedz Iryska co jest warta teraz Encyklopedia ?
              • iryska2604 Re: Wczoraj był dzień książki 24.04.23, 19:33
                Chyba się nadaje do antykwariatu. Ja kupowałam tom po tomie myśląc że się przyda wnuczce i teraz tylko stoi na półce, pięknie wydana, i nie wiem co z nią dalej. Dobrze że mam dużo miejsca.
                • bento67 Re: Wczoraj był dzień książki 24.04.23, 20:00
                  Mam ten sam problem.
              • bento67 Re: Wczoraj był dzień książki 24.04.23, 20:03
                Ja preferuję książki papierowe.
                • teodor-k Re: Wczoraj był dzień książki 24.04.23, 22:11
                  Książki to przeżytek .Raz że kurz , mole ,niszczy się środowisko .Kiedyś było modne pełna biblioteka .W dobie neta wszystkie lektury dla dzieci są w necie .Mam cale tomy wydania w pięknej oprawie o biologii i leżą w piwnicy ,w tym wydania Sienkiewicza i encyklopedie i lektury bo szkoda wyrzucić .Mam trzy duże piwnice ,więc trzymam bo suche ,Niektóre książki skupują księgarnie ,reszta może być oddana do hospicjum i domów dziecka .Albo na makulaturę ,a to grosze .Teraz czytnik e-booka i komputer .Dobrej nocy .
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wczoraj był dzień książki 25.04.23, 07:01
              iryska2604 napisała:

> Też wolałabym - ale po śmierci męza nie bardzo jest komu mnie wozić do
              > biblioteki a to dosc daleko. A tak opłacę te40 bez paru groszy i mam dost
              > ep do czego dusza zapragnie. Bez czytania nie ma dla mnie zycia.
              >

Mnie się to nawet nie chce czytać tych, co mam we własnej kolekcji z młodości. A by wreszcie wypadało sobie przypomnieć, sprawdzić czy jeszcze robią wrażenie...
            • teodor-k Re: Wczoraj był dzień książki 25.04.23, 18:58
              iryska2604 napisała:

> Też wolałabym - ale po śmierci męza nie bardzo jest komu mnie wozić do
              > biblioteki a to dosc daleko. A tak opłacę te40 bez paru groszy i mam dost
              > ep do czego dusza zapragnie. Bez czytania nie ma dla mnie zycia.
              >
              Racja odrobina przyjemności należy się każdemu .Ja mam jeszcze przenośną telewizję UPC Go wbitą w tableta i telefon ?Zakupiłem sobie canal+ bo była promocja i mam już wszystkie programy sportowe do tego viaplay .Chlopak mi udostępnia Netflixa ,ale zagranicą nie obejrzę .Tak że mam dostęp do wielu filmów .Notebook dałem synowi ,a laptop leży w szafie w domu .Zdrówka .
              • iryska2604 Re: Wczoraj był dzień książki 25.04.23, 22:13
                Kto by kiedyś przypuszczał że dożyjemy takich czasów? Kiedyś się lata czekało na założenie telefonu a w tv były 2 kanały...
                • bento67 Re: Wczoraj był dzień książki 25.04.23, 22:18
                  W mojej okolicy tylko ja miałam telefon i wszyscy sąsiedzi przychodzili do mnie dzwonić. Bywały ciekawe sytuacje, raz starsza pani prosiła mnie, bym zadzwoniła na policję, bo jej syn wprowadził do jej kuchni koniasmile Nie zadzwoniłam, powiedziałam, że nie ma prądu. Zapytałam ją, czy jej ubliża, lub popycha. Odpowiedziała, że nie tylko konia wprowadził do domusmile
                  • teodor-k Re: Wczoraj był dzień książki 26.04.23, 05:23
                    Były kiedyś takie z sekrtarką i kasetami do nagrywania .Na linie telefonicznie to myśmy składali cała dzielnica ,a później wprowadzi abonament .Jeden lub dwa kanały telewizyjne. Pierwszy telewizor dostałem z siostrą od ciotki Neptun bo.kupiła sobie ruski kolorowy .Teraz ludziom się przewraca w tyłkach od dobrobytu.
                    • bento67 Re: Wczoraj był dzień książki 26.04.23, 07:39
                      Nie wszystkim się przewraca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka