Dodaj do ulubionych

Agnieszka Holland o decyzji MSWiA

21.09.23, 15:25
W rozmowie z Onetem Agnieszka Holland stwierdziła, że jej zdaniem pokazanie spotu w kinach studyjnych to "bezprawie i cenzura". – Zanim ktokolwiek zobaczył film, mieli już pogląd na jego temat. Co mogę powiedzieć? To jest bezprawie i cenzura — podkreśliła.

Wcześniej reżyserka skomentowała także słowa Andrzeja Dudy, który odniósł się do oświadczenia przedstawicieli Straży Granicznej. — Jest skandaliczne, żeby prezydent wypowiadał się tak arbitralnie na temat filmu, którego nie widział. Jest to kampania nienawiści niespotykana na taką skalę w żadnym innym demokratycznym kraju — mówiła.

www.onet.pl/film/onetfilm/oto-spot-ktory-mswia-pokaze-w-kinach-przed-filmem-holland-wideo/m2nhnkf,681c1dfa
Gdzie my żyjemy?
Obserwuj wątek
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Agnieszka Holland o decyzji MSWiA 21.09.23, 15:28
      Ta pani to różne rzeczy już robiła więc w mojej opinii jest to osoba, która żyje z kontrowersji.
      Samego filmu nie widziałem i nie zamierzam się na jego temat wypowiadać po jakichś prezentowanych urywkach.

• iryska2604 Re: Agnieszka Holland o decyzji MSWiA 21.09.23, 15:36
        A może ta pani ,jak piszesz pokazała nam co się naprawdę tam dzieje?
        "Zielona granica": dom murem podzielony [RECENZJA]
        Gdy "Zielona granica" debiutuje na jednym z najważniejszych festiwali filmowych świata, Agnieszka Holland jest kreowana przez obóz władzy na naczelnego wroga Polski. Reżyserka oskarżana o "propagandę", ujawnia jej krwawe skutki oraz wskazuje nazwiska tych, którzy zbierają polityczne żniwo kampanii strachu. W "Zielonej granicy" jest coś, czemu nawet powtarzający ataki PiS nie będzie umiał zaprzeczyć.

www.onet.pl/film/onetfilm/porazajaca-zielona-granica-na-ekranie-politycy-pis-recenzja/ts620w1,681c1dfa
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Agnieszka Holland o decyzji MSWiA 21.09.23, 15:42
          Nie wiem, co pokazała, bo filmu nie widziałem. Natomiast cokolwiek by nie pokazała - to film FABULARNY jest tylko pewną osobistą wizją świata, a nie dokumentem.
    • teodor-k Re: Agnieszka Holland o decyzji MSWiA 21.09.23, 22:56
      Cóż, filmu nie oglądałem, ale z tego co o nim czytam (oczywiście subiektywne recenzje, bo inne być nie mogą), to jest to film propagandowy, który ładnie wpisuje się w globalistyczną ideologię.

Myślę, że polski rząd, mimo iż samego ukazania sprawy nie popiera, powinien się zdystansować od brania jakiegokolwiek udziału w czy to promocji, czy to ograniczania jego zasięgu.
      Niestety, dawno już zauważyłem, że Polacy nie szanują wolności słowa.
      I dlatego też łatwo do wielu trafia idea plemienna - "naszym" wolno, ale "ichnim" już nie.
      Dlatego też nie bardzo wierzę, że Polacy będą w stanie się przeciwstawić postępującej faszyzacji idącej z UE i zachodniej Europy.
      Oni się po prostu przyłączą .
      • iryska2604 Re: Agnieszka Holland o decyzji MSWiA 22.09.23, 09:38
        film FABULARNY jest tylko pewną osobistą wizją świata, a nie dokumentem. - oczywiście a że ten akurat film pokazuje nam smutną rzeczywistosć , to co się dzieje u nas a jednocześnie władza w swojej pysze usiłuje przedstawić ludziom całkiem inny przekaz wbrew faktom i wiesciom które naplywaja szeroka rzeką. Chyba w myśl zasady nasza prawda jest własciwa a wy maluczcy macie nam ierzyć i nas słuchać
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Agnieszka Holland o decyzji MSWiA 22.09.23, 12:36
          "film FABULARNY jest tylko pewną osobistą wizją świata, a nie dokumentem."

Muszę się wycofać z tych słów bo coś wczoraj widziałem, że Holland twierdzi, że ma wszystko udokumentowane.
          • iryska2604 Re: Agnieszka Holland o decyzji MSWiA 22.09.23, 16:24
            Tego komentować nie będę bo mi wstyd że żyję w takim kraju
            To jest paszkwil, odrażający, obrzydliwy paszkwil - mówił w piątek prezes PiS, wicepremier Jarosław Kaczyński. Odniósł się w ten sposób do najnowszego filmu "Zielona Granica" Agnieszki Holland. Polityk stwierdził, że "ci, którzy robią takie filmy, (...) są w gruncie rzeczy armią Putina".

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,143907,30218929,kaczynski-wydal-specjalne-oswiadczenie-o-zielonej-granicy.html#s=BoxMMtImg1

a za stara jestem aby gdzieś wyjechać i nie wrócic.
            • teodor-k Re: Agnieszka Holland o decyzji MSWiA 22.09.23, 22:55
              "a za stara jestem aby gdzieś wyjechać i nie wrócic.
              mieć w górze niebo a w sobie spokój A jak się zmieni rząd bo wszyscy na tych stronach nawalacie na PIS i kościół ,a czasami warto się pomodlić. Wracając powyżej .Gdy się zmieni rząd to będziesz miała lepiej .Trochę realizmu .
              • teodor-k Re: Agnieszka Holland o decyzji MSWiA 22.09.23, 22:59
                Film Holland , ma tyle zwiazku z rzeczywistoscia co i ten film , o uchodzcy plywajacym 6 dni w lodowatej wodzie .
                Naturalnie, ze ktos sfinansowal , poszukaj sobie, skladali sie wszyscy

kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,30218156,kto-finansowal-film-zielona-granica-na-liscie-warszawa-ale.html
                • dociek Re: Agnieszka Holland o decyzji MSWiA 23.09.23, 17:28
                  Nic mnie nie zaskoczy po propagandowej, publicznej projekcji filmu w "reżyserii" Kamińskiego, Wąsika i Błaszczaka o kopulacji Azjaty z krową, stanowiących podobno jednoznaczne zagrożenie dla Polek ze strony nielegalnych "nachodźców". Krowa Kamińskiego” to stare nagranie z internetu. A w dodatku to klacz - (źródło OKO.press)
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Agnieszka Holland o decyzji MSWiA 24.09.23, 13:58
              iryska2604 napisała:

> za stara jestem aby gdzieś wyjechać i nie wrócic.

To tak jak ja.
              Tak tylko zostawię.

Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem.
              Nie byłem przecież Żydem.

Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem.
              Nie byłem przecież komunistą.

Kiedy przyszli po socjaldemokratów, nie protestowałem.
              Nie byłem przecież socjaldemokratą.

Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem.
              Nie byłem przecież związkowcem.

Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował.
              Nikogo już nie było.

Martin Niemöller, 1892-1984
              (niemiecki pastor luterański)
              • iryska2604 Re: Agnieszka Holland o decyzji MSWiA 24.09.23, 17:02
                Mądre to i prawdziwe...
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Agnieszka Holland o decyzji MSWiA 25.09.23, 12:35
                  I tak właśnie zrodził się nazizm. Wbrew propagandzie, że to wszyscy Niemcy wtedy oszaleli...
                  • iryska2604 Re: Agnieszka Holland o decyzji MSWiA 26.09.23, 15:46
                    Agnieszka Holland podjęła odpowiednie kroki prawne w kierunku Zbigniewa Ziobry, który kilkukrotnie krytykował ją i jej film "Zielona granica" w mediach. Sąd Okręgowy w Warszawie przychylił się do wniosku, wydając ministrowi sprawiedliwości zakaz wypowiadania się na temat reżyserki oraz jej twórczości.

kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,30232113,jest-decyzja-sadu-ziobro-ma-zakaz-wypowiadania-sie-o-holland.html#e=RelRecImg1

Jak myślicie - poskutkuje?
                    • iryska2604 Re: Agnieszka Holland o decyzji MSWiA 26.09.23, 15:49
                      Nie na długo chyba i skutecznie

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30231766,sad-zakazal-ziobrze-wypowiadac-sie-na-temat-agnieszki-holland.html#s=BoxOpImg3
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Agnieszka Holland o decyzji MSWiA 26.09.23, 15:56
                        Poczekamy do 15.10. Bo dzisiaj to z pewnością nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka