Dodaj do ulubionych

Przecier pomidorowy

19.11.08, 09:29
Kupilam duzo pomidorow, rozgotowalam je, ale nie wiem jak sie je
PPRZECIERA ...
Prosze o dokladna instrukcje tej czynnosci.
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: Przecier pomidorowy 19.11.08, 09:59
      Przecier pomidorowy naturalny

      5 kg pomdorów, 3 łyżki cukru, 3 łyżki soli.

      Zdrowe pomidory umyć, pokroic w cząstki. włożyć do rondla i rozgotować. Uzyskaną
      w ten sposób miazgę przetrzeć przez specjalne sito. Ponownie włożyć do rondla,
      zagrzać do zawrzenia, dodać sól i cukier. Gorącym przecierem napełniać uprzednio
      umyte i wygotowane lub wyprażone w piecyku słoiki, butelki od "Kubusia".
      Opakowania trzeba wygotować tuż przed napełnieniem przetworów, ponieważ gorący
      przecier należy wkładać do ogrzanych słoików czy butelek.Słoiki twist zamknąc
      nakrętkami, zakręcając je na pół obrotu. Zamknięte opakowania wstawić od razu do
      kotła z wodą podgrzaną do takiej samej temperatury jaką ma przetwór w
      opakowaniu. Podgrzać do temperatury ok. 90 o C i w tej temperaturze utrzymać ok.
      20 min. Słoje o objętości 1 - 2 litry pasteryzować przez 25 min.Po zakończonej
      pasteryzacji odlać nieco wody z kotła, wyjąć słoje, ustawić na rozłożonej
      ściereczce, dokręcić nakrywki słoików.
      http://i38.tinypic.com/ethzep.gif
      Ja dawno nie robiłam,więc może dziewczyny mają inny przepis.
      --
      Nie wystarczy zdobywać mądrości,trzeba jeszcze z nich korzystać.
      Cycero (106-43 p.n.e.)
      • super222 Re: Przecier pomidorowy 19.11.08, 10:13
        Cytuję: <Zamknięte opakowania wstawić od razu do kotła z wodą
        podgrzaną do takiej samej temperatury...>.

        Pytanie: Gdzie można kupić taki kocioł...?
        Pytanie: Czy można do przetworu włożyć termometr, by stwierdzić, że
        temperatura wynosi już 90 stopni Celsjusza, czy wystarczy włożyć
        palec.
        Znalazłaś baaardzo stary przepis.
    • ewa553 Re: Przecier pomidorowy 19.11.08, 10:20
      ja robilam w zeszlym roku (mam wlasne pomidory) w bardzo prosty
      sposob, ktory mi ktos podsunal. Oskalpowane pomidory (oszczedzasz
      sobie potem pracy przy przecieraniu, jak od razu obierzesz ze skorki)
      a wiec te pomidory na odrobinie oliwy dusilam i dusilam, az byly
      calkiem miekkie. Przetarlam przez normalne sito i znowu postawilam
      na piecu, az przeciet zgestnial. Wtedy wlozylam w sloiczki po
      konfiturach (a wiec fajne, male), zakrecilam od razu dokladnie, po
      dwoch dniach dokrecilam i tyle. Tylke tego narobilam, ze jeszcze mam
      pare zeszlorocznych sloikow, w tym roku juz nic nie robilam.
      • jaga_22 Re: Przecier pomidorowy 19.11.08, 12:06
        http://i36.tinypic.com/992lgo.jpg
        Podoba mi się sposób Ewy,aby zdjąć na początku skórkę.

        Jeszcze jeden przepis,bo faktycznie poprzedni do niczego.
        ------------------------------------------------------------
        Pomidory pokroić w plastry lub ósemki, wrzucić do gara i lekko poddusić. Masę
        pomidorową przetrzeć przez gęste sito - tak aby skórki i pestki zostały na sicie.
        Przecier wlać z powrotem do gara, dodać sól i pieprz do smaku, można też
        odrobinę posłodzić i gotować na bardzo małym ogniu (ma pypkać), aż trochę
        zgęstnieje.
        Dodać bazylię - ilość dowolna w zależności od smaku i ilości pomidorów i jeszcze
        10-15 min. podgotować. Wlać do wyparzonych, litrowych butelek i wekować
        (pasteryzować) 45 min.
        • pia.ed Re: Przecier pomidorowy 19.11.08, 21:42
          Tylko ze aby zdjac skorke, to trzeba te pomidory sparzyc,
          wiec jedna czynnosc wiecej.
          Moje pytanie dotyczyl wylacznie przecierania, i z tym bede miala
          problem, bo sitka nie mam, tylko plastikowe durszlaki.
          Poniewaz pomidory byly holenderskie i niezbyt dojrzale,
          wiec w tej chwili wygladaja jak zolta zupa ...
          ktora do tego nie ma zadnego smaku, wiec rada o przyprawieniu
          byla potrzebna.
          Butelek szklanych nie mam, wiec zamroze to w niewielkich
          pojemniczkach, tak jak robie ze wszystkim.
          • dede43 Re: Przecier pomidorowy 20.11.08, 09:13
            Juz od dawna nie chce mi sie robić żadnych warzywnych przetworów.
            Przy gotowaniu dla dwóch osób nie ma to zupełnie sensu. Ale w
            dawnych czasach nic nie przecierałam przez sito - malakser i do gara
            do zgęstnienia, a potem jak konfitury - małe słoiczki napełniałam
            gorącą pulpa, zakręcałam i poprostu odwracałam do ostygnięcia.
            Trzymały całą zimme o ile dobrze pamietam. Oczywiście pulpe
            przyprawiałam odpowiednio: sól, cukier, pieprz, bazylia.
            • pia.ed Re: Przecier pomidorowy 20.11.08, 15:57
              Ja tez nie robie zadnych przetworow bo jestem sama,
              ale poniewaz czesto kupuje przeciery pomidorowe
              w kartonikach 0,5 litra,
              a potem dopelnim do litra woda i pije jako sok pomidorowy,
              wiec chcialam pierwszy raz w zyciu sprobowac ...

              Kilka razy robilam cos w rodzaju powidel sliwkowych - jak udalo mi
              sie kupic tanio sliwki, i mrozilam.
              Potem uzywalam pare lyzeczek do owsianki, ktora bardzo lubie.
              • super222 Re: Przecier pomidorowy 20.11.08, 18:43
                pia.ed - ja też nie tworzę żadnych przetworów.
                Nie lubię tej roboty. Są wyspecjalizowane
                przetwórnie, niech mają mozliwość zatrudniania
                ludzi w czasach bezrobocia i kryzysu.
                Strasznie dzisiaj wieje i cały dzień pada
                deszcz.
                Acha: są w sprzedaży soki pomidorowe, często
                z sokami bananowymi, jabłkowymi. Takiego soku
                nie musiałabyś już rozcieńczać wodą.
            • muraszka1 Re: Przecier pomidorowy 20.11.08, 19:56
              tez tak robie jak Dede,(kiedy czegos mi zostaje),obrane ze skorki
              pomidory przesmazam z cebula i przyprawami,nakladam bardzo gorace do
              malych sloiczkow,odwracam,bardzo smaczne sa z tego pomidorowe zupy
              i sosy smile
              teraz zrobilam w srednich sloiczkach buraczki,czesc zamrozilam w
              pojemniczkach
              • pia.ed Re: Przecier pomidorowy 20.11.08, 20:41
                Od niedawna zaczelam smazyc plasterki pomidora gdy smaze mieso
                albo odsmazam ziemniaki
                ale bez zadnych przypraw ...
                nawet mi to do glowy nie przyszlo.

                Faktycznie to sporo pomidorow sie u mnie marmuje, bo zawsze
                "skusze sie" na kupno na targu (zawieraja potas),
                a potem leza w lodowce az sie zepsuja.
                Na pewno gdyby ktos zrobil salatke z cebulka i smietana to bym
                zjadla,
                ale nikt sie domysli sad




                tez tak robie jak Dede,(kiedy czegos mi zostaje),obrane ze skorki
                pomidory przesmazam z cebula i przyprawami,nakladam bardzo gorace do
                malych sloiczkow,odwracam,bardzo smaczne sa z tego pomidorowe zupy
                i sosy

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka