helga1970 17.01.06, 08:07 głupi narod. stoi i sie gapi Kiepscy po prostu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gosc Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.chello.pl 17.01.06, 08:18 Kiedyś prawie każda szkoła miała zimą własne lodowisko. Teraz szkołom się to już nie 'opłaca'. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domcia Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: 81.210.116.* 17.01.06, 08:54 Teraz po prostu nie ma prawdziwych zim i nie da się wylać lodiwiska na dworze. Pamiętam czasy, kiedy w każdą zimę chodziłam na łyżwy na takie właśnie szkolne lodowisko. Ale to było 20 lat temu... Takie przyjemności skończyły się mniej więcej 17 lat temu, kiedy się ociepliło i nawet na sankach już nie można było tak często zjeżdżać... Smutne, ale to tylko natura. Trzeba zbudować więcej sztucznych lodowisk - to jedyna rada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dvwdvdcv Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.hrk.pl 17.01.06, 08:56 Nie ma co zwalać na szkoły, wypadki zawsze się zdarzały i zawsze będą się zdarzać. Wściec się jedynie można na tych sk...ów, którzy stali obok i się gapili. "Myslałem, że jak ja ważę 100 kilo, to pode mną się tym bardziej załamie". To są właśnie oglądacze seriali, czytelnicy Wyborczej, Tiny i wyborcy PiSS-PO-SLD-LPR i innej swołoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosik Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.pse.pl / *.pse.pl 17.01.06, 09:39 w tym artykule jest przekłamanie. To nieprawda że stała tam grupa gapiów. Gapie pojawili się dopiero jak przyjechała karetka, straż i dziennikarze. Wczesniej był tylko mój tata i jakies dzieciaki. Łatwo jest wygłaszać bohaterskie gadki w komentarzach! Chyba nie uważacie, że grupa ludzi bezczynnie by się gapiła na tonące dzieci! Bezsilność i bezradność doprowadza do szału i na pewno nie pozwala stać bezczynnie. Nie dało się nic zrobić. Byłoby totalną głupotą, gdyby mój tata bez żadnej asekuracji tam wszedł, bo w pobliżu nie było nikogo innego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.ssmb.com 17.01.06, 12:22 przeciez to jeziorko ma z metr glebokosci, dorosly czlowiek stojac na dnie spokojnie by wystawal nad wode - mozna bylo im pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosik Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.pse.pl / *.pse.pl 17.01.06, 13:57 ...jakby miało metr głębokości to 13-tolatek by się nie utopił. Ma 12 metrów podobno w niektórych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 21:27 Chyba ma metr na początku bo dalej napewno ma więcej Odpowiedz Link Zgłoś
zzyxyryzzy Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm 17.01.06, 16:54 Po pierwsze: czy chodzi o jeziorko w miejscu, gdzie Trasa Łazienkowska (tam to już chyba się nazywa al. Stanów Zjednoczonych?) rozdziela się na Grochowską i w stronę Ronda Wiatraczna, czy też chodzi o jeziorko przy kościele przy Abrachama? Po drugie: na tym pierwszym jeziorku moja córka wczoraj ślizgała się będąc z dziadkiem na spacerze. Aż mi ciarki przeszły po plecach - chyba dziadkowi nakopie w dupę przy najbliższej okazji :-( Po trzecie: łatwo pisać o gapiach, jak się nie zna okoliczności. Pomoc w takiej sytuacji bez asekuracji mogła się skończyć kolejną osobą w wodzie. Po czwarte i chyba najważniejsze: dzieci mają ferie, nie mają co ze sobą zrobić to idą się poślizgać. Smutny Kurdupel nie znalazł kasy na uruchomienie wyciągu na Górce Szczęśliwickiej w tym roku, nie znalazł kasy na opłacenie utrzymania szkolnych lodowisk. Ale znalazł na broszury reklamujące jego "sukcesy" przed wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika-siostra Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 18:38 jeziorko ma z metr głębokości i spokojnie dorosły człowiek mogłby im pomóc... jak mozna patrzec sie przez 20 min jak oni powoli zamarzali w tej lodowatej wodzie i nic nie zrobic... nie wierze ze nie było komu mu pomoc wystarczyło troche dobrej checi i determinacji, ale w tym kraju kazdy martwi sie o swoj tylek, a Tomek miał jeszcze całe zycie przed soba!!! az szkoda słow na tych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość. Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.fuw.edu.pl 17.01.06, 10:39 > Nie ma co zwalać na szkoły, wypadki zawsze się zdarzały i zawsze będą się zdarz > ać. Ale jest to ewidentna wina rodzicow. Nie dopilnowali gó..arzy. > Wściec się jedynie można na tych sk...ów, którzy stali obok i się gapili. Wygodnie tak napisać, nie? Złe geny same się eliminują, nie zamierzam narażać własnego życia dla czyjejś głupoty i bezmyślności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Wyjasnienie I IP: 195.85.249.* 17.01.06, 14:03 Byłem tam i brałem udział w całej akcji przynajmniej do jakiegoś etapu. Po pierwsze znalazłem się tam zaraz po przyjeździe policji. Jakaś kobieta zatrzymała mój samochód krzycząc abym pomógł dzieciakom bo się topią . Ponieważ miałem drabinę ( niestety małą ) w samochodzie zabrałem ją i pobiegłem nad jeziorko. Policjantów było dwóch z czego tylko jeden leżał na lodzie szarpiąc się z pierwszym dzieciakiem. Już wtedy nie widziałem drugiego chłopca. Prawdą jest że policjant wykazał się dużą odwagą wchodząc na lód. Udało mu się dociągnąć pierwszego chłopca do brzegu. Właśnie w tym momencie przejąłem go i zacząłem rozbierać z mokrych ciuchów nałożyłem na niego kurtkę policjanta i moją. Potem pojawił się jakiś facet z folią i owijaliśmy chłopaka aby nie tracił ciepła następnie zanieśliśmy go na mojej drabinie do karetki pogotowia na tym moja rola się skończyła. Niestety pierwszy wóz strażacki nie posiadał nurka nie wiem dlaczego dopiero kolejny przyjechał z nim, pierwsza karetka przyjechała moment po pierwszym wozie strażackim niestety druga błądziła po osiedlu z 10 min. Jest mi przykro że zanim przyjechałem nikt z gapiów ( oprócz policjantów ) nie pomagał w wyciagnięciu dzieci z wody to straszne że żyjemy w takim społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
ulapod Re: Wyjasnienie I 17.01.06, 20:32 > Jest mi przykro że zanim > przyjechałem nikt z gapiów ( oprócz policjantów ) nie pomagał w wyciagnięciu > dzieci z wody to straszne że żyjemy w takim społeczeństwie. To fakt. Smutne to jest. Ja maiłąm podobną historię. Spcerowałam z wózkiem po osiedlu i zobaczyłam w jednym z bloków ludzi na balkonach gapiących się na cos. Podchodzę a na uliczce lezy jakiś dziadek, głowę ma we krwi. Oddychał ale był nieprzytomny. Pytam się czy koś zadzwonił po pogotowie. Cisza. Proszę aby ktos zadzwonił po pogotowie (nie miałam komórki), na to jedna pani z balkonu: 'To pewnie jakiś pijak a na pogotowiu trzeba podać swój adres!' Ręce mi opadły, krzyczałam do ludzi, którzy stali na balkonach i nikt nie zadzwonił! Dopiero jedna para, która przechodziła zadzwoniła na pogotowie z komórki. Dziadek nie był na pewno pijany. Straciłam zupełnie zaufanie do ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.W-wa Gocław Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.acn.waw.pl 17.01.06, 15:53 byłam nad tym jeziorkiem wczoraj przed 16. Nic się nie działo ,ludzie jeździli na łyżwach, jakieś stare dziadki łowiły ryby...jakaś babcia stała sobie na tym lodzie z wnuczkami...lód był naprawdę bardzo cienki - przy brzegu jak się mocniej nadepnęło to wypływała woda. Brak wyobraźni...dobra stało się ! Ale nad jeziorkiem zawsze dużo ludzi! Czemu nikt nie pomógł ?! [*] :'( Odpowiedz Link Zgłoś
mch1983 Typowa warszawska znieczulica 17.01.06, 10:29 Jakieś 10 lat temu poszedłem w podobnym czasie na spacer z psem nad żoliborski kanałek. Towarzyszył mi ojciec i koleżanka z bloku (również wzieła psa). Kanałek był skuty grubym lodem, bo jeździli na nim łyżwiarze i dużo ludzi chodziło po nim. Jednka w pewnym momencie pies koleżanki - Max wpadł pod lód - chodził pod jednym z mostków nad kanałkiem. Ojciec odrazu pobiegł ratować Psa, ale zaczął zarywac się pod nim lód, bo ojciec ważył z 90 kg. Całe szczęscie, że ojciec jest wysoki więc miał możliwość "odbicia" się od dna kanałku i wydostanie się z psem na powierzchnie. NIKT Z WIDZÓW TEGO ZAJŚCIA NIE POMÓGŁ MOJEMU OJCU. WSZYSCY SIĘ GAPILI I ROZMOAWIALI MIĘDZY SOBĄ, A LUDZI W TYM CZASIE BYŁO SPORO NAD KANAŁKIEM. NIKT PALCEM W BUCIE NIE KIWNĄŁ ABY POMÓC MOJEMU OJCU. kompletna znieczulica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc. Re: Typowa warszawska znieczulica IP: *.fuw.edu.pl 17.01.06, 10:36 > NIKT Z WIDZÓW TEGO ZAJŚCIA NIE POMÓGŁ MOJEMU OJCU. WSZYSCY SIĘ GAPILI I > ROZMOAWIALI MIĘDZY SOBĄ, A LUDZI W TYM CZASIE BYŁO SPORO NAD KANAŁKIEM. > NIKT PALCEM W BUCIE NIE KIWNĄŁ ABY POMÓC MOJEMU OJCU. Widocznie wsrod ludzi znalazl sie tylko jeden idiota - Twoj ojciec. Nie zamierzam popełniać samobojstwa i zostawiac rodziny dla jakiegoś pasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kizia Re: Typowa warszawska znieczulica IP: *.aster.pl 17.01.06, 11:11 te wszystkie jeziorka sa mocno eksploatowane, szczegolnie w ferie jesli przez tydzien trzyma -7 i jezdzi na lyzwach kupa ludzi, to mozna sie nie obawiac - jak widac pozornie. ale skoro takie sa fakty - ze lodowisk mamy za malo, a lud (dzieci) spragniony sportu - to w zimie jeziorka moglyby byc w jakis sposob monitorowane czy zabezpieczane. tak jak strzezona plaza - ratownik (z bojerem? z sankami?) i flaga: jest -7. w koncu to mieszkancy miasta korzystaja z tego, wladze dzielnicy doskonale o tym wiedza i moze lepiej promowac bezpieczne lyzwiarstwo niz kazac 'gowniarzom' siedziec w domu? dobre "rozwiazanie" (w cudzyslowie, choc ten park ktos kiedys zaprojektowal z glowa!) jest w parku skaryszewskim: male jeziorko (nie mowie o kamionkowskim) ma max 1 metr glebokosci, wiec nawet jak lod sie zalamie, to mozna sprobowac wylezc do jeziorek czesto spuszczana jest tez ciepla woda - z roznych przyczyn. powinno to byc monitorowane, przeciez robi to ktos, jakas instytucja, a nie duchy kiedys na wisle funkcjonowaly legalne strzezone kapieliska i to jest taka sama historia do roboty dzielnicowe mloty! organizowac dzieciom ferie, a nie grzac sie przy biureczkach! dyzur strazakow nad jeziorkiem i juz byloby bezpieczniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Typowa warszawska znieczulica IP: *.chello.pl 17.01.06, 15:51 Na kanałku na Kępie Potockiej jest genialny lód i jest bezpiecznie.Jeżdzimy tam z dziećmi na łyżwach od wielu lat. Większość kanałku jest płytka do 0,5m -ale są miejsca gdzie jest głębiej. Moim zdaniem miejsca głębsze powinny być trwale oznakowane, natomiast tam gdzie lód jest prawie do dna-czyli na ogromnych obszarach kanałku - miejsca te powinny być zagospodarowane - wystarczy je oznaczyć oraz zbudować(postawić) kilka ławek. Ideałem byłoby, gdyby wyrównać taflę lodu urządzeniem do tego przeznaczonym-otrzymalibyśmy setki metrów kapitalnego lodowiska- ale i bez tego jest super! Brakuje jednak tej organizacji-i wiary, że ktoś czuwa nad bezpieczeństwem. Ciągle nagłaśnia się lodowisko pod Pałacem-jaka to dobroć dla mieszkańców-a nie dostrzega zmarnowanych możliwości zagospodarowania naturalnych-jakby stworzonych do rekreacji-obiektów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Typowa warszawska znieczulica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 12:22 hmm... no ja bym tak nie pisała... Szczególna odwaga przez Ciebie przemawia - na forum, anonimowo. Zresztą, nie wiadomo, co komu pisane i gdzie... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mch1983 Sam jesteś idiota. 17.01.06, 15:33 Takie opinie zachowaj dla siebie. Anonimie - prymitywie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swiadek Sprostowanie IP: 195.85.249.* 17.01.06, 13:53 Byłem tam i brałem udział w całej akcji przynajmniej do jakiegoś etapu. Po pierwsze znalazłem się tam zaraz po przyjeździe policji. Jakaś kobieta zatrzymała mój samochód krzycząc abym pomógł dzieciakom bo się topią . Ponieważ miałem drabinę ( niestety małą ) w samochodzie zabrałem ją i pobiegłem nad jeziorko. Policjantów było dwóch z czego tylko jeden leżał na lodzie szarpiąc się z pierwszym dzieciakiem. Już wtedy nie widziałem drugiego chłopca. Prawdą jest że policjant wykazał się dużą odwagą wchodząc na lód. Udało mu się dociągnąć pierwszego chłopca do brzegu. Właśnie w tym momencie przejąłem go i zacząłem rozbierać z mokrych ciuchów nałożyłem na niego kurtkę policjanta i moją. Potem pojawił się jakiś facet z folią i owijaliśmy chłopaka aby nie tracił ciepła następnie zanieśliśmy go na mojej drabinie do karetki pogotowia na tym moja rola się skończyła. Niestety pierwszy wóz strażacki nie posiadał nurka nie wiem dlaczego dopiero kolejny przyjechał z nim, pierwsza karetka przyjechała moment po pierwszym wozie strażackim niestety druga błądziła po osiedlu z 10 min. Jest mi przykro że zanim przyjechałem nikt z gapiów ( oprócz policjantów ) nie pomagał w wyciagnięciu dzieci z wody to straszne że żyjemy w takim społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Typowa warszawska znieczulica IP: *.chello.pl 17.01.06, 19:19 Nie tylko w Wawie jest znieczulica. Jest ona wszędzie. I opdier.. się od Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ***** Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.chello.pl 17.01.06, 11:06 widzialem to bylo okropne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiza jeszcze o monitorowaniu IP: *.aster.pl 17.01.06, 11:17 w holandii odbywaly sie kiedys cale maratony lyzwiarskie po kanalach (o ile zima pozwalala) - jestem pewna, ze w jakis sposob monitorowane i zabezpieczane. promujmy bezpieczny sport w miescie (a wiele dzieci nie wyjezdza) w miare mozliwosci. publicznych lodowisk doczekamy sie za 50 lat, a wladze dzielnic po prostu udaja, ze nie wiedza o eksploatacji jeiorek. to nas cofa o nastepne 50 lat :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funky Ciekawe, ilu z tych gapiow ma wlasne dzieci.. SZOK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 12:09 Odpowiedz Link Zgłoś
cubasz Re: Ciekawe, ilu z tych gapiow ma wlasne dzieci.. 17.01.06, 12:34 ...ktore bawily sie przed wypadkiem z tonacymi. Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Smutna ciekawostka 17.01.06, 12:46 Kieślowski kręcił na tym jeziorku sceny do Dekalogu I. W filmie w ten sam sposób zginął chłopiec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kizia Re: Smutna ciekawostka IP: *.aster.pl 17.01.06, 12:50 no tak, mozna tez dzieciom obowiazkowo puszczac DekalogI przed feriami. niestety glownie zwroca uwage na pzedpotopowy (sic!) sprzet komputerowy :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Smutna ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 15:22 Znałem dzieciaka bo pochodzi z mojej miejscowości!!!Hołd dla Tomka!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: Smutna ciekawostka 18.01.06, 11:07 no właśnie tak mi się wydawało... a łatwo jest mówić, że znieczulica... ostatnio dziewczyna przechodząca przez jezdniw zemdlała mi przed maska samochodu... pamietam jak przystepowalismy do akcji ratunkowej - wtedy nei mysli sie racjonalnie... a ja poniekad rozumiem ludzi, ze nie chcieli wejsc na ten lod... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kizia strzezonego pan Bog strzeze IP: *.aster.pl 17.01.06, 12:47 ludzie reaguja jak ludzie. przecietnie, normalnie, jak zawsze. ja bym ich nie potepiala, tak to jest nalegam, zeby redakcja zastanowila sie nad teza "strzezonych jeziorek". niechze dzielnice cos organizuja i beda odpowiedzilane takze za rozrywkowo-rekreacyjna czesc zimowego zycia, skoro juz naturalnie dostaly taka fajna rzecz jak jeziorka, ktore tylko zaniedbuja i "udziczaja" z rownie durnej bezwladnosci i lenistwa, jak ten bierny tlumek stojacy na brzegu patrole policji spisujacej pijacych piwko nad jeziorkiem na goclawiu spotkac mozna nawet o 22. niech sobie pija to piwko. lepiej by popilnowali lyzwiazy miedzy 8 a 16, kiedy rodzice w pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość JA MAM IP: 195.85.249.* 17.01.06, 13:55 Byłem tam i brałem udział w całej akcji przynajmniej do jakiegoś etapu. Po pierwsze znalazłem się tam zaraz po przyjeździe policji. Jakaś kobieta zatrzymała mój samochód krzycząc abym pomógł dzieciakom bo się topią . Ponieważ miałem drabinę ( niestety małą ) w samochodzie zabrałem ją i pobiegłem nad jeziorko. Policjantów było dwóch z czego tylko jeden leżał na lodzie szarpiąc się z pierwszym dzieciakiem. Już wtedy nie widziałem drugiego chłopca. Prawdą jest że policjant wykazał się dużą odwagą wchodząc na lód. Udało mu się dociągnąć pierwszego chłopca do brzegu. Właśnie w tym momencie przejąłem go i zacząłem rozbierać z mokrych ciuchów nałożyłem na niego kurtkę policjanta i moją. Potem pojawił się jakiś facet z folią i owijaliśmy chłopaka aby nie tracił ciepła następnie zanieśliśmy go na mojej drabinie do karetki pogotowia na tym moja rola się skończyła. Niestety pierwszy wóz strażacki nie posiadał nurka nie wiem dlaczego dopiero kolejny przyjechał z nim, pierwsza karetka przyjechała moment po pierwszym wozie strażackim niestety druga błądziła po osiedlu z 10 min. Jest mi przykro że zanim przyjechałem nikt z gapiów ( oprócz policjantów ) nie pomagał w wyciagnięciu dzieci z wody to straszne że żyjemy w takim społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naka Re: Ciekawe, ilu z tych gapiow ma wlasne dzieci.. IP: *.chello.pl 17.01.06, 14:25 to chyba dobrze ze te dzieci maja w dalszym ciągu rodziców,nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koleżanki zeSzkoły Re: Dlaczego gapie mu nie pomogli?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 12:58 Wszyscy się gapili, zamiast zrobić tak jak ten policjant!!!!!!!!!!! Zginął naprawde fajny chłopak, który miał całe życie przed sobą, a pomyśleć, że jeszcze w piątek się z nim widziałyśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swiadek Wyjasnienie IP: 195.85.249.* 17.01.06, 13:54 Byłem tam i brałem udział w całej akcji przynajmniej do jakiegoś etapu. Po pierwsze znalazłem się tam zaraz po przyjeździe policji. Jakaś kobieta zatrzymała mój samochód krzycząc abym pomógł dzieciakom bo się topią . Ponieważ miałem drabinę ( niestety małą ) w samochodzie zabrałem ją i pobiegłem nad jeziorko. Policjantów było dwóch z czego tylko jeden leżał na lodzie szarpiąc się z pierwszym dzieciakiem. Już wtedy nie widziałem drugiego chłopca. Prawdą jest że policjant wykazał się dużą odwagą wchodząc na lód. Udało mu się dociągnąć pierwszego chłopca do brzegu. Właśnie w tym momencie przejąłem go i zacząłem rozbierać z mokrych ciuchów nałożyłem na niego kurtkę policjanta i moją. Potem pojawił się jakiś facet z folią i owijaliśmy chłopaka aby nie tracił ciepła następnie zanieśliśmy go na mojej drabinie do karetki pogotowia na tym moja rola się skończyła. Niestety pierwszy wóz strażacki nie posiadał nurka nie wiem dlaczego dopiero kolejny przyjechał z nim, pierwsza karetka przyjechała moment po pierwszym wozie strażackim niestety druga błądziła po osiedlu z 10 min. Jest mi przykro że zanim przyjechałem nikt z gapiów ( oprócz policjantów ) nie pomagał w wyciagnięciu dzieci z wody to straszne że żyjemy w takim społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naka Re: Dlaczego gapie mu nie pomogli?? IP: *.chello.pl 17.01.06, 14:15 moze twoim zdaniem wszyscy powinni rzucić sie na lód, bo w końcu każdy kiedyś oglądał jakiś film akcji typu "rambo", więc tym samym można powiedzieć, ze kazdy jest fachowo przeszkolony do akcji ratowniczych na lodzie??! a moze chodzi o to zeby kazdy wskoczył od wody - żeby po 15 minutach potrzebne było 15 karetek a nie 2??? idz na jakikolwiek kurs pck dotyczący pierwszej pomocy to sie dopwiesz ze jesli jest zagrożenie życia dla ratownika, to musi czekac na fachową pomoc - bo martwy ratownik to nie ratownik! najpierw zadaj sobie pytanie co bys zroibil/zrobila w tej sytuacji a dopiero pozniej krytykuj innych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Świadek Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: 195.85.249.* 17.01.06, 13:43 Byłem tam i brałem udział w całej akcji przynajmniej do jakiegoś etapu. Po pierwsze znalazłem się tam zaraz po przyjeździe policji. Jakaś kobieta zatrzymała mój samochód krzycząc abym pomógł dzieciakom bo się topią . Ponieważ miałem drabinę ( niestety małą ) w samochodzie zabrałem ją i pobiegłem nad jeziorko. Policjantów było dwóch z czego tylko jeden leżał na lodzie szarpiąc się z pierwszym dzieciakiem. Już wtedy nie widziałem drugiego chłopca. Prawdą jest że policjant wykazał się dużą odwagą wchodząc na lód. Udało mu się dociągnąć pierwszego chłopca do brzegu. Właśnie w tym momencie przejąłem go i zacząłem rozbierać z mokrych ciuchów nałożyłem na niego kurtkę policjanta i moją. Potem pojawił się jakiś facet z folią i owijaliśmy chłopaka aby nie tracił ciepła następnie zanieśliśmy go na mojej drabinie do karetki pogotowia na tym moja rola się skończyła. Niestety pierwszy wóz strażacki nie posiadał nurka nie wiem dlaczego dopiero kolejny przyjechał z nim, pierwsza karetka przyjechała moment po pierwszym wozie strażackim niestety druga błądziła po osiedlu z 10 min. Jest mi przykro że zanim przyjechałem nikt z gapiów ( oprócz policjantów ) nie pomagał w wyciagnięciu dzieci z wody to straszne że żyjemy w takim społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swiadek TO NIE TAK IP: 195.85.249.* 17.01.06, 13:45 Byłem tam i brałem udział w całej akcji przynajmniej do jakiegoś etapu. Po pierwsze znalazłem się tam zaraz po przyjeździe policji. Jakaś kobieta zatrzymała mój samochód krzycząc abym pomógł dzieciakom bo się topią . Ponieważ miałem drabinę ( niestety małą ) w samochodzie zabrałem ją i pobiegłem nad jeziorko. Policjantów było dwóch z czego tylko jeden leżał na lodzie szarpiąc się z pierwszym dzieciakiem. Już wtedy nie widziałem drugiego chłopca. Prawdą jest że policjant wykazał się dużą odwagą wchodząc na lód. Udało mu się dociągnąć pierwszego chłopca do brzegu. Właśnie w tym momencie przejąłem go i zacząłem rozbierać z mokrych ciuchów nałożyłem na niego kurtkę policjanta i moją. Potem pojawił się jakiś facet z folią i owijaliśmy chłopaka aby nie tracił ciepła następnie zanieśliśmy go na mojej drabinie do karetki pogotowia na tym moja rola się skończyła. Niestety pierwszy wóz strażacki nie posiadał nurka nie wiem dlaczego dopiero kolejny przyjechał z nim, pierwsza karetka przyjechała moment po pierwszym wozie strażackim niestety druga błądziła po osiedlu z 10 min. Jest mi przykro że zanim przyjechałem nikt z gapiów ( oprócz policjantów ) nie pomagał w wyciagnięciu dzieci z wody to straszne że żyjemy w takim społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość TAK NAROD JEST GLUPI IP: 195.85.249.* 17.01.06, 13:55 Byłem tam i brałem udział w całej akcji przynajmniej do jakiegoś etapu. Po pierwsze znalazłem się tam zaraz po przyjeździe policji. Jakaś kobieta zatrzymała mój samochód krzycząc abym pomógł dzieciakom bo się topią . Ponieważ miałem drabinę ( niestety małą ) w samochodzie zabrałem ją i pobiegłem nad jeziorko. Policjantów było dwóch z czego tylko jeden leżał na lodzie szarpiąc się z pierwszym dzieciakiem. Już wtedy nie widziałem drugiego chłopca. Prawdą jest że policjant wykazał się dużą odwagą wchodząc na lód. Udało mu się dociągnąć pierwszego chłopca do brzegu. Właśnie w tym momencie przejąłem go i zacząłem rozbierać z mokrych ciuchów nałożyłem na niego kurtkę policjanta i moją. Potem pojawił się jakiś facet z folią i owijaliśmy chłopaka aby nie tracił ciepła następnie zanieśliśmy go na mojej drabinie do karetki pogotowia na tym moja rola się skończyła. Niestety pierwszy wóz strażacki nie posiadał nurka nie wiem dlaczego dopiero kolejny przyjechał z nim, pierwsza karetka przyjechała moment po pierwszym wozie strażackim niestety druga błądziła po osiedlu z 10 min. Jest mi przykro że zanim przyjechałem nikt z gapiów ( oprócz policjantów ) nie pomagał w wyciagnięciu dzieci z wody to straszne że żyjemy w takim społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: TAK NAROD JEST GLUPI IP: *.europe.hp.net 17.01.06, 15:29 Ryzyko ratowania podjęłabym tylko w przypadku mojego dziecka. Przykro mi bardzo jak czytam takie historie, ale muszę szczerze przyznać, że nie próbowałabym ratować. Nie osierociłabym własnego ukochanego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geronimo Czym jest życie? IP: *.chello.pl 17.01.06, 19:39 Monika, Nie powinnaś tak myśleć . Czy jeśli to twoje dziecko topiłoby Sie pod lodem powinienem je ratować czy nie? Dziecko to dziecko tak jak życie to życie nie można tak mówić . Każdy powinien wszystko, co w jego mocy, aby pomóc... Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 Re: Czym jest życie? dwie postawy, 17.01.06, 20:54 te dwie wypowiedzi: Moniki i Geronimo obrazują sytuację, rolę jakąodegrali zgromadzeni na brzegu. Monika trzeźwo i asekuracyjnie, Geronimo społecznie i solidarnie. Która postawa słuszniejsza? Trudne ocenić, a na pewno dyskutować. Gdyby dorośli zgromadzeni tam wiedzieli, ze woda ma głębokosść 1,5m, to każdy by tam wskoczył - ale to ryzyko nie posiadając takiej wiedzy. Wiele było zdarzeń, że spontaniczny ratownik ponosił śmierć - zaś wytyczne ratownictwa jasno mówią >> najpierw bezpieczeństwo ratownika. Głosy, żeby tych którzy byli zgromadzeni przy brzegu pociągać do odpowiedzialności karnej za bezczynność to bzdura. Z takiej nauki wnioski mogą być taki: widzę jakąś tragedie >> odwracam sie na pięcie i byle oddalić się przed przybyciem służb. Gapie - stali. A co mieli robić? Zadzwonić po pomoc i pójść na obiad? Stali i tyle. A wogle to warto zainteresować sie zagadnieniami z zakresu psychologii tłumu. Powiem tyle >> zachowali się typowo, choć chwała bohaterom, którzy w takich chwilach ratują cudze życie za wszelką cenę. Ten chłopiec który utonął - on własnie wskoczył aby ratować młodszego. Młodszy przeżył, ratownik nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Czym jest życie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 22:24 > Monika, > Nie powinnaś tak myśleć . Czy jeśli to twoje dziecko topiłoby Sie pod lodem > powinienem je ratować czy nie? Dziecko to dziecko tak jak życie to życie nie > można tak mówić . Każdy powinien wszystko, co w jego mocy, aby pomóc... Różnica jest taka, że moje dziecki nigdy nie znalazłoby się lodzie. Za bardzo kocham moją żonę, aby ją zostawić samą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Czym jest życie? IP: *.europe.hp.net 18.01.06, 08:47 Masz rację, każdy powinien zrobić wszystko, co w jego mocy, by pomóc. Ale jeśli sytuacja zostanie przeze mnie oceniona jako zbyt ryzykowna, to czy powinnam ponieść to ryzyko? Moim zdaniem nie. Nie oznacza to też, że jestem osobą, która nie chce pomagać innym, która odwróci się na pięcie i udaje że nie widzi. Po prostu zawsze trzeźwo oceniam sytuację i nie ryzykuję. Sporo osób tu mówi, że ludzie potrafią tylko stać i się gapić, a ciekawe jak oni zachowaliby się wobec takiego ryzyka. Bo krowa która dużo ryczy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajomy Re: TAK NAROD JEST GLUPI IP: *.acn.waw.pl 18.01.06, 23:47 Nie zapominajmy ze osoby ratujace tez moga miec dzieci :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kałusiak Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: 80.51.237.* 17.01.06, 13:57 Przez to, że ludzie gapili się 20 miniut straciłem kolege. Czy naprawdę nikt nie mugł pomuc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swiadek Re: IP: 195.85.249.* 17.01.06, 14:05 Nie wszyscy stali i nic nie robili czytaj powyżej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc. Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.fuw.edu.pl 17.01.06, 14:18 > Przez to, że ludzie gapili się 20 miniut straciłem kolege. Czy naprawdę nikt > nie mugł pomuc. Gdyby ludzie sie nie gapili, to i tak nie uratowałoby mu życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia101 Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 14:12 Znam jego siostrę.ajna diewczyna.SZkoda Jej brata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: 80.51.237.* 17.01.06, 15:49 To był mój kolega. Jak mogliście stać i się lapmić? Ludzie co jest z wami? dzieci nie macie? To był taki fajny chłopak. Zawsze pogodny i wesoły. Nie mogliście urwać jakiejś gałęzi albo podać kija i ich obu wyciągnąć? CZY TO TAKIE TRUDNE? WSTYDŹCIE SIĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosik Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.pse.pl / *.pse.pl 17.01.06, 16:27 zrozum, tam nie było nikogo, kto mógłby pomóc! Był tylko jeden mężczyzna i dwójka innych dzieciaków! Nie miał kto pomóc, myślisz że oni nie próbowali??? Oczywiście, że próbowali, ale nie narażali własnego życia! Jeśli jest jedna dorosła osoba, to tylko nie ma możlwiości ratowania, bo było wręcz wiadome, że lód się zarwie a nie było asekuracji drugiej dorosłej osoby. jak przyjechali policjanci przystąili do ratowania - było ich dwóch więc jeden drugiego mógł trzymac za nogi. Dzięki temu jednego chłopaka udało się uratować. Gapie zeszli się dopiero, jak policjanci zaczęli akcję. wcześniej nie było tam nikogo oprócz wspomnianych wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
toja_73 Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm 18.01.06, 10:40 1. dookola jeziora rosnie cala masa malych drzewek, zamarzniete bardzo latwo zlamac (szczegolnie jak sie wazy 90 kg) i podrzucic tonacym.. 2. tuz przy jeziorku jest budowa, otoczona ogrodzeniem z blachy. Wyjecie jednego kawalka nie jest specjalnie trudne - 5 minut to az nadto, a 20?? 3. na tym jeziorku "w dawnych czasach" jezdzila na lyzwach masa ludzi, tak jak w pobliskim Parku Skaryszewskim. Teraz czesto przesiaduja tam wedkarze, choc w tym roku jeszcze sie ich nie widuje - ogolnie rzecz biorac, jak oni sa, to znak, ze lod jest gruby. 4. nie wierze, zeby przez te 20 minut nikt poza jedna osoba i dziecmi tam nie przechodzil, takie cuda to w tamtym miejscu tylko w nocy moga sie przytrafic. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agach Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.acn.waw.pl 17.01.06, 18:48 A gdzie byli rodzice oni opdowiadaj za dzieci!!Wszyscy maja zal do gapiow a do rodzicow to nikt nie ma, ze dziecko zostalo niedopilnowane!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.acn.waw.pl 17.01.06, 18:50 A wstydzic to sie powinni ci ktorzy nie poinformowali dzieci ze lod i zmarzniete jeziorko to nie slizgawka jak w promenadzie!!! Opamietajcie sie malolaty wam tez czasmi rozumu i rozwagi BRAK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geronimo Czy tak powinno byc? IP: *.chello.pl 17.01.06, 19:24 Byłem tam i brałem udział w całej akcji przynajmniej do jakiegoś etapu. Po pierwsze znalazłem się tam zaraz po przyjeździe policji. Jakaś kobieta zatrzymała mój samochód krzycząc abym pomógł dzieciakom bo się topią . Ponieważ miałem drabinę ( niestety małą ) w samochodzie zabrałem ją i pobiegłem nad jeziorko. Policjantów było dwóch z czego tylko jeden leżał na lodzie szarpiąc się z pierwszym dzieciakiem. Już wtedy nie widziałem drugiego chłopca. Prawdą jest że policjant wykazał się dużą odwagą wchodząc na lód. Udało mu się dociągnąć pierwszego chłopca do brzegu. Właśnie w tym momencie przejąłem go i zacząłem rozbierać z mokrych ciuchów nałożyłem na niego kurtkę policjanta i moją. Potem pojawił się jakiś facet z folią i owijaliśmy chłopaka aby nie tracił ciepła następnie zanieśliśmy go na mojej drabinie do karetki pogotowia na tym moja rola się skończyła. Niestety pierwszy wóz strażacki nie posiadał nurka nie wiem dlaczego dopiero kolejny przyjechał z nim, pierwsza karetka przyjechała moment po pierwszym wozie strażackim niestety druga błądziła po osiedlu z 10 min. Jest mi przykro że zanim przyjechałem nikt z gapiów ( oprócz policjantów ) nie pomagał w wyciagnięciu dzieci z wody to straszne że żyjemy w takim społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Byłem tam i brałem udział w całej akcji przynajmni IP: *.chello.pl 17.01.06, 19:33 Byłem tam i brałem udział w całej akcji przynajmniej do jakiegoś etapu. Po pierwsze znalazłem się tam zaraz po przyjeździe policji. Jakaś kobieta zatrzymała mój samochód krzycząc abym pomógł dzieciakom bo się topią . Ponieważ miałem drabinę ( niestety małą ) w samochodzie zabrałem ją i pobiegłem nad jeziorko. Policjantów było dwóch z czego tylko jeden leżał na lodzie szarpiąc się z pierwszym dzieciakiem. Już wtedy nie widziałem drugiego chłopca. Prawdą jest że policjant wykazał się dużą odwagą wchodząc na lód. Udało mu się dociągnąć pierwszego chłopca do brzegu. Właśnie w tym momencie przejąłem go i zacząłem rozbierać z mokrych ciuchów nałożyłem na niego kurtkę policjanta i moją. Potem pojawił się jakiś facet z folią i owijaliśmy chłopaka aby nie tracił ciepła następnie zanieśliśmy go na mojej drabinie do karetki pogotowia na tym moja rola się skończyła. Niestety pierwszy wóz strażacki nie posiadał nurka nie wiem dlaczego dopiero kolejny przyjechał z nim, pierwsza karetka przyjechała moment po pierwszym wozie strażackim niestety druga błądziła po osiedlu z 10 min. Jest mi przykro że zanim przyjechałem nikt z gapiów ( oprócz policjantów ) nie pomagał w wyciagnięciu dzieci z wody to straszne że żyjemy w takim społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi_72 Re: Byłem tam i brałem udział w całej akcji przyn IP: *.aster.pl 17.01.06, 22:27 Dla mnie jesteś w porzo... Czego więcej można oczekiwać??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 22:20 i pomyśleś że to był mój sąsiad :(( [*] Odpowiedz Link Zgłoś
goody przeciez mamy becikowe! 17.01.06, 22:24 czyli zamiast edukowac bedzie sie dzieci produkowac. to dziecko zginelo przez glupote rodzicow i innych doroslych, ktorzy nie nauczyli lub/i nie pomogli ale oni sobie zrobia nastepne dzieci wiec wyjdzie na zero. rozpacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi_72 Re: przeciez mamy becikowe! IP: *.aster.pl 17.01.06, 22:28 Ty, gościu, weź ty się zamień na mózgi z Mojojojo..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naka Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.chello.pl 17.01.06, 23:40 a co może zrobić człowiek który nie ma żadnego doświadczenia i przeszkolenia?? rzucić się do tej "1,5 metrowej" wody?? czy by było lepiej - gdyby jeden z gapiów w pierwszym odruchu rzucił do "1,5 metrowej" wody, a po chwili on sam by potrzebował pomocy - przypmina to znaną historię - jak w egipcie wpadła kura do studni - a na ratunek pospieszył jej właściciel, następnie jego brat, szwagier i teść - wszyscy utonęli w studni, a strażacy uratowali kurę. wszyscy krytykują, że nikt nic nie zrobił - ale odpowiedzcie sobie SZCZERZE - co byście zrobili widząc to zdarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milenka Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.acn.waw.pl 17.01.06, 23:45 Gdyby nie ludzie Tomek by żył...przecież to byli mieszkańcay tamtejszej okolicy wiedzieli że jeziorko ma półtora metra głębokości...ale po co lepiej popatrzec cholerni gapie 20 minut bezczynnego stania i patrzenia na śmierć :(...policjanci to bohaterowie nie wiedzieli przeciez co ich czeka...oby takich funkcionariuszy jak MARCIN I GRZEGORZ było ow iele wiele więcej...podziwiam was panowie ['] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naka Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.chello.pl 18.01.06, 00:00 sorry - ja mieszkam w okolicy a nie wiem ze tam jest "1,5 metra" - jedyne co mogli zrobic gapie to zadzwonic po pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm 18.01.06, 11:27 a ja mieszkam niedaleko i nie wiem jaką głębokość ma to jeziorko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr G WINĘ PONOSZĄ TYLKO I WYŁĄCZNIE RODZICE!!! IP: *.acn.waw.pl 18.01.06, 01:37 Życie ukarało ich bardzo srogo. Starcili dziecko - największy skarb!!!! Szczerze mówiąć mocno bym się zastanawiał czy wskoczyć na ratunek (nie zważając na swoje bezpieczeństwo) z prostej przyczyny MAM DLA KOGO ŻYĆ !!!!!!!!! Nie zapominajmy że lód/jeziorko/kanał to jakby nie patrzeć "żywioł - Woda" tylko uśpiony bo nigdy nie wiadomo co się kryje pod lodem - jest metr wody czy 20 m a może wystające ostre pręty nikt tego nie wie. A gapie są zawsze i wszędzie. Tacy jesteśmy - fascynuje nas "groza". Wiele jest głosów że ratowałbym - skoczył bym na lód, a pewnie jeśli do zdarzenia by doszło nikt z tak potępiających tych gapiów nie kiwnął by nawet palcem. Szkoda tylko tego bezsensownie "zgaszonego" życia ludzkiego - szkoda [i] Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: WINĘ PONOSZĄ TYLKO I WYŁĄCZNIE RODZICE!!! 18.01.06, 11:28 no właśnie - kto zostawia 9-letnie dziecko samo na cały dzień? Są akcje typu "Zima w mieście" - fajna sprawa, może warto dzecko zapisać, zamiast puszczac je samopas... Co nie zmienia faktu, że współczuję rodzicom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ntla głupota IP: *.chello.pl 18.01.06, 08:26 gdyby nie głupota chlopcow ...gdyb oni nie wchodzili na ten lod i nie wariowali (lod na takim mrozie nie zarwal by sie od tak) Ci chlopcy zyli by... a gapie sa wszedzie tylko szkoda tylu ich bylo i nikt nie pomogl...takie czasy..zawsze mosisz liczyc tylko na siebie bo na kogo innego?? Odpowiedz Link Zgłoś
kajkai Re: głupota 18.01.06, 10:03 Człowiek to stworzenie stadne... Jego reakcja jest uzalezniona od reakcji reszty stada. Im więcej osób tym mniejsze prawdopodobienstwo jakiegos dzialania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: głupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 01:17 zgadzam sie z Toba. Tak rzeczywiscie jest.Ja tez nie wskoczylabym,nie weszla na lod bo uwazam tak jak wiekszosc,ze byloby tylko wiecej ofiar ale do cholery przeciez to nie pustynia! Czy tak ciezko wziac galaz,cokolwiek,obok budowa... Moja pierwsza mysl byla wslasnie taka-dlaczego nikt nic nie podal? Nie piszcie,ze inaczej by sie kazdy zachowal gdyby tam byl,bo naprawde to nie jest tak.NIe jest trudno podac cokolwiek aby te dzieci mogly sie zlapac. To nie jest wina rodzicow.To nie byly male dzieci ktorych trzeba pilnowac. Ja tym rodzicom wspolczuje z calego serca. Jest to wina wylacznie gapiow ktorzy naprawde mogli pomoc. Oni nie mieli zadnego odruchu. Mial go dopiero ten,ktory tu opisuje te akcje i dwaj policjanci. Oby wiecej takich ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: 217.17.37.* 19.01.06, 11:11 Szkoda chlopakow ale jest to niestety skutek uboczny zmotoryzowanego spoleczenstwa. A co ma piernik do wiatraka? Zapyta sie niejeden z was, nieprawdaz? Otoz, kilkanascie lat temu na boisku szkolnym bylo rokrocznie wylewane lodowisko. Od kilku lat na jednym boisku parkuja samochody a drugie jest sluzy jako plac manewrowy nauki jazdy. I tak postepujaca ekspansja motoryzacyjna powoduje wzrost smiertelnosci nie tylko na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
mazeb do Roberto/i inne odniesienia 19.01.06, 15:24 >Otoz, kilkanascie lat temu na boisku szkolnym bylo rokrocznie > wylewane lodowisko. ----ale to bylo kilkanascie lat temu - zima sie zmienila! - wyjatkowo teraz mamy takie mrozy (-10)... Lodowisko na boisku juz sie nie utrzyma przez cala zime... Tez zaluje lodowiska na boisku, ale czasy sie zmienily... Co do innych: ----tez mialam skojarzenie z "Dekalogiem" Kieslowskiego, ech. ----moze jednak WOŚP - i plany zapoznania uczniow z tematyka pierwszej pomocy - wejda w zycie i dzieki temu kolejni chlopcy nie beda ginac na jeziorkach; bo jesli uczen bedzie mial taki przedmiot w szkole, to: 1. nie bedzie wlazil na nieznany lod, oby! 2. rodzice sie tymi zajeciami zainteresuja, oby! i poszerza swa wiedze... ---zamiast pomstowac i gdybac, pomodlmy sie za chlopca i jego rodzine... Tlumu sie nie zmieni. ---sama bije sie z myslami, co bym zrobila (bylam harcerka, jestem dosc sprawna, ale... mam dwuletnie dziecko). Musialabym tam byc, bo na sucho przewidziec sie nie da... ----kolejna rzecz - INFORMACJA - nie kazdy lod jest bezpieczny, nawet na plytkim stawie - szczegolnie w miescie - wplywajaca do stawu woda moze byc ciepla, a to narusz lod, poza tym niektore zbiorniki to tylko "spowolniona" rzeczka, czyli woda w ciaglym ruchu itp., itd. to tyle moich "madrosci". Dzieciaki i mlodziezy - badzcie ostrozni. Dorosli - badzcie doroslymi... pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koleżanka Przecierz oni się nie ślizgali IP: 80.51.237.* 19.01.06, 16:51 To co piszecie jest okropne oni się nie ślizgali, a zjeżdzali na sankach. Michał wpadł pierwszy i Tomek chciał go uratować, bo gapie stali i nikt nie pomógł. Tomek oddał swoje życie by uratować brata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KTOS Re: Przecierz oni się nie ślizgali - NIE!!! IP: 195.85.249.* 19.01.06, 16:59 Widać że nie masz pojęcia jak to było. Na jeziorku nie da się zjeżdżać na sankach! technicznie nie jest to wykonalne chyba że z rozpędu na lód.. Stało się to ok 6m od brzegu !Wieć musieli wejś na lód sami I niestety nie było świadków samego zdarzenia nikt nie widział jak wpadli .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 20:45 Wielka tragedia. Współczucia dla rodziców chłopca. Ale nie można winić za to przypadkowych ludzi, którzy tam stali, to absurd. Trzeba dużo rozmawiać ze swoimi dziećmi, trzeba być przewidywalnym, a w niektórych przypadkach trzeba być wyjątkowo nadopiekuńczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hala Re: Wypadek na zamarzniętym jeziorku, chłopiec zm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:08 co za skretyniali ludzie???? co sie z tym narodem dzieje???? nie pomóc tonącym dzieciom>???? świat się skończył:(((((((( Odpowiedz Link Zgłoś