sibeliuss 15.02.09, 22:12 Pawilony ostatecznie opustoszały. Orientujecie się co tam jest planowane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kolo Re: Narożnik Grochowska-Zamieniecka IP: 165.72.200.* 16.02.09, 11:24 tam był grubszy wałek ze zwrotem nieruchomości. Przez prawie 50 lat odbywał się handel, lecz nic nie trwa wiecznie. Mafia w Polsce ma swoje sposoby na wyrwanie co lepszych lokalizacji za bezcen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Białogoński Re: Narożnik Grochowska-Zamieniecka IP: *.aster.pl 29.03.09, 07:50 Kolego nie masz racji i nie obrażaj prawdziwych Warszawiaków -wiele lat czekali na sprawiedliwość i zwrot zagrabionych przez komunę swoich nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Narożnik Grochowska-Zamieniecka IP: *.chello.pl 30.03.09, 08:14 Mam ogromny szacunek dla prawdziwych Warszawiaków. Jeżeli chodzi o zwrot nieruchomości faktycznemu potomkowi, który może udowodnic prawdziwymi dokumentami, iż ma prawo do ubiegania się o zwrot majątku nie mam żadnych zastrzeżeń. Lecz w przedmiotowym przypadku, wg. mojej wiedzy jakiś figurant próbuje wyłudzic nieruchomośc posługując się sfałszowanym dokumentem (słyszałem o podrobionych pieczątkach w dokumencie). Ps. do jednego z pawilonów mam duży sentyment i nie chciałbym, żeby ktoś podstępem dostał coś, do czego nie ma absolutnie żadnego prawa. Nawiasem mówiąc moja babcia próbuje od wielu lat odzyskac swoją nieruchomośc na Utracie, odebraną dekretem Bieruta i ciągle napotykamy trudności ze strony urzędników. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Białogoński Re: Narożnik Grochowska-Zamieniecka IP: *.aster.pl 30.03.09, 22:44 Drogi kolego i Warszawiaku jestem zobowiązany poinformować Ciebie że ja Bartłomiej Białogoński jestem prawnukiem Kazimiery Białogońskiej do której należała przedmiotowa działka-moja mama walczyła o zwrot swojej nieruchomości od 1985r i zapewniam Ciebie że nie jesteśmy żadną mafią tylko Warszawiakami z krwi i kości. Moja prababcia wybudowała tą kamieniczkę i warsztat masarski w podwórzu a pawilony które stoją na naszej działce istniały też przed wojną tylko w drewnianej formie. Mam nadzieję że Twoja babcia też doczeka się zwrotu swojej nieruchomości i życzę Jej i tobie tego z całego serca. My dekretowcy musimy się wspierać-jeżeli jesteś zainteresowany wymianą doświadczeń podaję swojego meila:bialogonski@aster.pl. Pozdrawiam Białogoński Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek_33 Grochowska 129 ? 31.03.09, 09:10 Witam, Ponieważ interesuję się historią Grochowa, poproszę Ciebie (o ile to możliwe)o wyjaśnienie następującej kwestii. Czy pawilony stanowią nieruchomość przy ul. Grochowskiej 129 ? Otóż w książce telefonicznej 1938/39 pod adresem Grochowska 129 figurują: 1. Hammer Aleksander Wędliniarnia 2. Chrześcijańska Wytwórnia Sprężyn PKS Połeć J. i Kłos A. Czy p. Hammer był najemcą zakładu ? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Grochowska 129 ? IP: *.chello.pl 31.03.09, 09:59 Chapeau bas Bartłomieju, Twoja wypowiedź przekonała mnie, widocznie ktoś rozsiewa plotki o podrobionych dokumentach. Fakt, iż próbę takiego odzyskania nieruchomości widziałem przez pryzmat krakowski, gdzie kilka lat temu grupa przestępcza wyłudzała kamienice na podstawie podrobionych dokumentów. Tak jak pisałem wcześniej, mam sentyment do tego miejsca, ponieważ od lat 50-tych moja ciocia, następnie jej córka prowadziły w pawilonie swoją działalnośc i stąd moje zainteresowanie tematem. Jeżeli chodzi o odzyskanie działki na Utracie, to sprawa jest bardziej skomplikowana niż Twoja, ponieważ teren Utraty należy do Targówka Przemysłowego i tamtejsze nieruchomości przeznaczone są pod inwestycje przemysłowe. Tym niemniej dziękuję za chęc pomocy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miky Re: Narożnik Grochowska-Zamieniecka 31.03.09, 11:52 No i super, jeśli: 1. Nieruchomość w chwili przejęcia była w pełni spłacona 2. Miała nieobciążoną hipotekę 3. Naprawdę odebrano ją wystepującym o zwrot właścicielom 4. Była w porównywalnym stanie technicznym jak dzisiaj. Jeśli natomiast: 1. Była kupiona nie niespłacony przed wojną kredyt 2. Była zadłuzona 3. Została w czasie wojny sprzedana, ale się papiery zawieruszyły 3. W czasie przejęcia była spaloną kupą gruzu to nie. Oczywiście piszę ogólnie, nie do tej konkretnej sprawy. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Narożnik Grochowska-Zamieniecka 31.03.09, 15:06 Jeśli naniesienia nie przedstawiają wartości użytkowej (nastąpiła śmierć techniczna obiektu), wówczas zwraca się plac. Wiem o czym piszę, bo w roku 2003 odzyskałem grunt po kamienicy. Odpowiedz Link Zgłoś
miky Re: Narożnik Grochowska-Zamieniecka 31.03.09, 15:23 Moja rodzina tez odzyskała kamienicę. I to w l. 80. co może niektórych dziwić. Nie w tym rzecz. Po prostu często, a pewnie najczęściej, nieruchomośc przejmowana była powojenną ruiną, a dzisiaj jest pełnowartościowym budynkiem. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Białogoński Re: Narożnik Grochowska-Zamieniecka IP: *.aster.pl 31.03.09, 17:29 Drodzy koledzy powiem tak moja prababcia kupiła plac przy Grochowskiej 129 za ciężko zarobione pieniądze przed wybudowaniem kamienicy i warsztatu za darmo oddała dużą część swojej ziemi pod poszerzenie ulicy Grochowskiej i Zamienieckiej -co ma odzwierciedlenie w księgach wieczystych. W 1934roku wzięła kredyt z banku(5000 tys dolarów w złocie) na budowę budynków, po wojnie mimo iż nie opuściła swojej nieruchomości która nie ucierpiała i przetrwała w nienaruszonym stanie ostatnią ratę kredytu spłaciła 1954r pomimo iż faktycznie jej własność już nie należała do niej.Całe życie nie mogła pogodzić się z tym faktem i do swoich ostatnich dni mieszkała pod tym adresem (dożyła 90 lat). W miejscu gdzie teraz stoją te murowane pawilony moja babcia wynajmowała pod drewniane budy w których kwitł handel. Po wojnie ci sami ludzie którzy od mojej prababci dzierżawili ziemię dostali zgodę pod budowę prywatnych murowanych pawilonów-wielu właścicieli tych pawilonów a raczej ich ojcowie pamiętają moją prababcię a teraz udają greków i rozpleniają plotki o mafii i podrobionych dokumentach. Moja mama posiada każdy papierek dotyczący tej działki od umowy kupna planów budowy kamienicy i warsztatu...po spłatę ostatniej raty kredytu w Banku Gospodarstwa Krajowego. Powiem jeszcze iż moja prababcia miała pięciu synów i każdy był oficerem AK W tym mój dziadek porucznik płd. Kruk.Mam pytanie do KOLO o który pawilon chodzi pyta moja mama bo zapewne zna o kogo chodzi -pozdrawiam Białogoński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calagan Re: Narożnik Grochowska-Zamieniecka IP: *.171.125.3.static.crowley.pl 01.04.09, 10:33 > 3. W czasie przejęcia była spaloną kupą gruzu Tez nie do konca tak. Po wojnie wielu wlascicieli chcialo odbudowac kamienice, budynki, cokolwiek co sie tam przedtem miescilo. I nie pozwolono im na to. Gesto czesto zabraniano, a po kilku miesiacach zabierano. Bywaly tez przypadki, gdy przepedzano robotnikow z juz prowadzonej odbudowy. Slabo widze obciazanie w takich przypadkach ludzi za to, czego nie dano im zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
444a odszkodowanie dla wybranych 28.10.09, 16:52 Też nie odnoszę się bezpośrednio do tej sprawy. Owszem rozumiem, że prawo własności ma wielką wagę, i że spadkobiercy mają prawo ubiegać się o - jakieś - odszkodowanie za odebrane mienie. Są za to dwie kwestie, których nikt do tej pory nie rozstrzygnął. - Dlaczego to ja mam płacić za działanie sowietów i ich popleczników? Czy odszkodowania za pobyt w Oświęcimiu też ja mam z podatków płacić? - Dlaczego wspiera się nierówność wobec prawa? - odszkodowania przyznawane są praktycznie wyłącznie, właścicielom nieruchomości. Np. chłopów, zmuszano do oddawania płodów swojej ziemi pod przymusem (dochodziło nawet do sytuacji, że musieli kupować w mieście mleko, żeby oddać je na skup, bo groziło im więzienie) "Wieś miastu, miasto wsi"... A dokwaterowanie obcych osób do mieszkania? A uniemożliwienie np. fabrykantom robienia zakupów półproduktów przez co zakłady upadały "naturalnie"? Itd. itp. Tysiącom, a nawet milionom Polaków odebrano wiele innych praw równie podstawowych co prawo własności, a nie dostają za to odszkodowania. Dlaczego właściciel papierka po dziadku (oraz pieniędzy na adwokata) jest równiejszy wobec prawa od tego, który kasy na adwokata nie ma i nie ma zbyt wielu papierów? Którego orżnięto w inny sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin.lux Re: Narożnik Grochowska-Zamieniecka IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 21.02.09, 21:27 A czy ktos wie gdzie się przeniósł zegarmistrz, który miał tam swój zaklad? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Białogoński Re: Narożnik Grochowska-Zamieniecka IP: *.aster.pl 29.03.09, 07:52 o ile wiem to chyba całkowicie zamkną interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamion suliborski oszołom zajezdnie tramwajową tam robi:) IP: *.eranet.pl 30.03.09, 19:32 z grzegrzółką i klusiem będą tramwajami przez skaryszak się rozbijali :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przejazdem Grochowska 94 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 09:44 Nie wiecie co się dzieje z budynkiem przy Grochowskiej 94 ? Ten częściowo obłożony styropianem. Obok rudery po pawilonach handlowych. Wygląda jakby ktoś zaczął remont i rozbiórkę ale nie zamierzał skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Grochowska 94 IP: 94.254.143.* 28.10.09, 07:57 witam troche temat juz stary ale jestem ciekaw co cie ma stac z budynkami grochowska 129/127 i co bedzie na miejscu starych pawilonow na rogu grochowskiej i zamienieckiej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehh Re: Grochowska 94 IP: *.acn.waw.pl 05.11.09, 11:12 no i mamusia odzyskała, wyrzuciła najemców i co dalej? pusto, nic się nie dzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aster Re: Grochowska 94 IP: *.home.aster.pl 22.10.10, 23:01 Mija kolejny rok, stan "pawilonów" coraz bardziej szpeci narożnik. Czy ktoś się orientuje jakie są plany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Narożnik Grochowska-Zamieniecka IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 13:58 Ponoć, przy okazji planowanej tu inwestycji, zburzona ma zostać sasiadująca z nią kamienica przy ul. Zamienieckiej. Nowe inwestycje są potrzebne, bo dzielnica się rozwija, ale szkoda niszczonych starych budynków. Od dawna wrosły w pejzaż dzielnicy i stanowiły o jej klimacie. Szkoda Cory, małych domków z ogródkami, domu na rogu Zamienieckiej i Sulejkowskiej itd. Jest przecież sporo miejsca pod nową zabudowę. A u nas mozna by było utrzymac dotychczasowy charakter zabudowy. Zgodnie z najnowszą modą blokowiska nalezy lokalizowac w sąsiedztwie poligonów i nad Kanałem Żerańskim ;) Odpowiedz Link Zgłoś