Dodaj do ulubionych

rozmówki albańsko - polskie, słowniki itp.

26.09.09, 10:48
szukam jakis książek do nauki polskiego dla mojego męża, może ktoś ma i mógłby
mi powiedzieć gdzie można kupić. będę wdzięczna
Obserwuj wątek
    • nertila Re: rozmówki albańsko - polskie, słowniki itp. 26.09.09, 14:33
      Jest jak na dzien dzisiejszy jest aż jeden słownik polsko-albański
      (bez części albańsko-polskiej).autor Arqile Teta,wydany w 2007 w
      Tiranie,koszt 2500lek lub 20 euro. zawiera około 25000 polskich
      haseł przetłumaczonych na j.albanski. jest też troche polskiej
      gramatyki. najlepiej poszukać go w internetowych księgarniach
      wysyłkowych lub na allegro.pl

tu za 90zł:
      www.eksiegarnia.pl/index.php?s=karta&id=444

Alternatywą moga być rozmówki polsko-albanskie ale takie są naprawdę
      minimalnym źródłem wiedzy plus nie mam pojęcia gdzie je można
      dostać. Ja jedne widziałam do wypożyczenia na miejscu w bibliotece
      uniwersyteckiej we Wrocławiu...

Jeśli ktoś wie coś na temat jakichkolwiek nowości na rynku polskim
      dotyczących j.albańskiego czy literatury albanskiej to proszę się
      tym z nami podzielić na forum.

Pozdrawiam Nertila.
      • biebar11 Re: rozmówki albańsko - polskie, słowniki itp. 04.02.10, 19:10
        o ile mi wiadomo to rozmówki polsko-albańskie mają już dawno nakład wyczerpany i
        ich dostanie graniczy z cudem słowniki są osiągalne ale w Albanii widziałam
        takowy w Tiranie tak że trzeba szukać tam pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań
    • iwi41 Re: rozmówki albańsko - polskie, słowniki itp. 30.09.09, 10:05
      Ze slownikami polsko-albanskimi jest faktycznie problem.Zato w Polsce mozesz
      kupic ksiazki do nauki polskiego po angielsku, po niemiecku tych jezykow jestem
      pewna moze i sa w innych.
      • crulickaki cezar kurti learn albanian 13.01.10, 21:12
        mam takie pytanie,czy ktoś jest w posiadaniu tej książki i mógłby
        się w jakiś sposób podzielić?nie wiem może zeskanować i podesłać mi
        na maila,albo może zrobić ksero???
        • zanzara217 Re: cezar kurti learn albanian 10.10.10, 10:57
          Czy ktoś ma płytę do książki C.Kurti Learn Albanian i mógłby przesłac na maila mi nagrane lekcje?
          Pozdrawiam
    • nertila minirozmówki albańskie wyd.2009 18.01.10, 19:34
      www.allegro.pl/item877028648_mini_rozmowki_albanskie.html
      autorzy:Gentian Isaku, Aldona Filiciak, Jacek Świeca
      74strony
      wydany w 2009

Oskar za pomysł na okładkę big_grin

• nertila Re: minirozmówki albańskie wyd.2009 20.01.10, 11:37
        wiem,że aukcja została zakończona ale napisałam do wystawiającego o ponowne
        wystawienie "mini rozmówek albańskich" co niebawem uczyni. dowiedziałam się też
        ,że nie planowano wznowienia tego wydania i zostało już niewiele pozycji (tylko
        7!).dlatego zainteresowane osoby namawiam do śledzenia aukcji,wystarczy wpisać w
        wyszukiwarke słówko "albańskie". Pojawią się niebawem.
        • nertila Re: minirozmówki albańskie wyd.2009 20.01.10, 15:30
          www.allegro.pl/show_item.php?item=893695494
          zostały tylko 2 sztuki...kolejne za parę tygodni bo tyle potrwa druk.
          • nertila skończył się nakład :/ 24.01.10, 09:59
            Cały nakład został już wyczerpany.
            Tym którzy zakupili "mini rozmówki albańskie" mogę powiedzieć ,że według mnie są ciekawie pomyślane i dobrze napisane. Jedynie w paru miejscach znalazłam kilka błędów (zwykłych literówek), ale myślę,że z tymi "Mini rozmówkami albańskimi" da się w Albanii dogadać.
            To ,że powstały jest ogromnym krokiem na przód przybliżającym Albanię polskim turystom. Wydano je praktycznie dopiero po 20latach! Ostatnio polsko-albańskie rozmówki wydane w 1992 (autor Mazllum Saneja i Alina Wójcik) nakład wyczerpany w zeszłym tysiącleciu, nie doczekały się kolejnego wydania ,bo wydawnictwo w Warszawie nie widzi w tym sensu (czytajcie zysku).To napiszę tylko ,że sami sobie gola strzelili.

Ale nie rozpaczajcie:

Wydanie drugie poprawione "Mini rozmówek albańskich" autorstwa G.Isaku,A.Filiciak,J.Świeca ukaże się niebawem jeszcze przed sezonem wink Tak przynajmniej zapewniło mnie ich wydawnictwo i jeden z autorów. Będę wnioskować o zwiększenie kolejnego nakładu, bo wiem,że osób poszukujących tych minirozmówek jest sporo.

Pozdrawiam.Nertila
            • jola_ml40 Re: skończył się nakład :/ 27.01.10, 16:39
              Rozmówki swietnesmile.Czy ktoś się może orientuje,czy w Niemczech można dostać
              jakąś książkę do nauki albańskiego?Nie władam angielskim,lecz właśnie niemieckim
              i jeśli nie ma nic po polsku oprócz rozmówek to chciałabym spróbować po
              niemiecku.Z góry dziękuję za każdą cenną informację(wybieram się do Niemiec,więc
              mogłabym tam zakupić takową książkę).Pozdrawiam!smile
            • nertila kolejne wydanie już za miesiąc 25.02.10, 18:36
              Kochani jak mi moje źródła donoszą już za miesiąc kolejne wydanie minirozmówek
              (poprawione). Tak więc będzie je można dostać nie tylko przed sezonem ale i
              przed majówką wink Gdy się tylko pojawi zapodam Wam tutaj linka. Nakład ma być
              zwiększony,więc mam nadzieję,że dla wszystkich zainteresowanych tym razem wystarczy.

• nertila Re: kolejne wydanie już za miesiąc 23.03.10, 08:48
                No kochani niespodzianka gotowasmile
                Oto link do aukcji ze świeżutko wydanymi właśnie minirozmówkami albańskimi,jest to wydanie poprawione,na aukcji już tylko 27 sztuk,kto pierwszy ten lepszy,czas start :
                www.allegro.pl/item970046396_mini_rozmowki_albanskie.html
                • princesia Re: kolejne wydanie już za miesiąc 24.03.10, 22:09
                  no fajnie tylko ze ja niemoge kupowac na allegro, tzn przelew z UK kosztuje sad
                  dlaczego nikt niesprzedaj na ebay?
                  • nertila Re: kolejne wydanie już za miesiąc 24.03.10, 22:16
                    to straszne! tak nie może być! to ja już piszę mejla z zapytaniem czy nie da się
                    a ebayu tego wystawić. zobaczę co zdziałamwink jak coś to wkleję potem linka.
                    • princesia Re: kolejne wydanie już za miesiąc 24.03.10, 22:37
                      dziekuje ci kochana smile
                      tak tez wlasnie mialam zrobic ale po co mam sie rejstrowac dla jednego pytania skoro nic kupowac tam niebede smile
                      mam nadzieje ze da sie przekonac wkoncu wiekszosc par albansko-polskich mieszka poza PL i latwiej bedzie kupic przez ebay smile
                      • jola_ml40 Re: kolejne wydanie już za miesiąc 24.03.10, 23:56
                        Nie generalizuj,kto gdzie mieszka.Też chciałabym mieć dostep do takich
                        rzeczy.Dlaczego mam byc poszkodowana,bo nie mieszkam poza PL?!
                        • princesia Re: kolejne wydanie już za miesiąc 25.03.10, 10:15
                          A co ty sie mnie czepiasz ze genarizuje? stwierdzam fakty.
                          Allegro jest tylko w PL a ebay w wiekszosci panstw i dzieki temu moga miec do
                          tego dostep wszyscy nie tylko jedni.
                          • jola_ml40 Re: kolejne wydanie już za miesiąc 25.03.10, 12:58
                            Nie czepiam się,tylko stwierdzam fakty.
                            Mogłaś się inaczej wyrazić,a nie,,tak tez wlasnie mialam zrobic ale po co mam
                            sie rejstrowac dla jednego pytania skoro nic kupowac tam niebede ''.A własciwie
                            to czepię sięwink.Czy ja mam się rejestrować dla jednego zakupu na EBAY,bo
                            mieszkam w Polsce???Poza tym jesli komus zalezy bardzo na posiadaniu
                            czegoś,można poprosic znajomych czy rodzine o zakup.Ech....szkoda słówsad.To
                            forum rzeczywiście jest tylko dla tych co mieszkają w UK.Pozdrawiam
                            • princesia Re: kolejne wydanie już za miesiąc 25.03.10, 13:50
                              nikt ci rejstrowac na ebay sie niekaze przeciez masz na allegro juz wystawione! Ty mozesz kupowac z obu stron a ja tylko z jednej!
                              nie szukaj dziory w calym
                    • nertila Re: kolejne wydanie już za miesiąc 25.03.10, 08:22
                      proście a będzie wam danebig_grin
                      cgi.ebay.pl/Mini-rozmowki-alba-skie_W0QQitemZ280483970132QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_212?hash=item414e25bc54
                      a dla tych co wolą allegro nadal są jeszcze 22 sztuki minirozmówek do kupienia:
                      www.allegro.pl/item970046396_mini_rozmowki_albanskie.html
                      • princesia Re: kolejne wydanie już za miesiąc 25.03.10, 10:08
                        Dziekuje! smile smile smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka