Dodaj do ulubionych

Prawa Polki po ślubie w Albanii

09.02.10, 22:42
Witam smile
Planuje ślub z Albańczykiem w Albanii. Bardzo chciałabym się dowiedzieć jakie
prawa obowiązują kobiety w Albanii - kobiety Albanki oraz kobiety które
wychodzą za mąż za Albańczyków. Czy jest to takie samo prawo dla wszystkich?
Może ktoś ma jakieś linki mówiące o prawach kobiet(niestety nie mogę znalazłam
nic konkretnego)... Czy są one równe z prawem mężczyzn?
Czy kobieta ma prawo do dziecka np po rozwodzie? Czy może wyjechać kiedy chce?
Czy prawo w Albanii chroni kobiety? Czy są jakieś konkretne prawa mówiące o
tym co może a czego nie. Bardzo proszę o pomoc, tylko o pomoc z dokładnych
źródeł lub własnego doświadczenia a nie komentarze typu co Ty robisz kobieto!
Bede bardzo wdzieczna za nawet śladowe wiadomości.
Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • agnieszkatka Re: Prawa Polki po ślubie w Albanii 09.02.10, 22:53
      Chciałam jeszcze dodać, że przeczytałam raporty i artykuły odnośnie wyrównania
      praw kobiet i meżczyzn. Interesuje mnie dokladnie co np z dzieckiem, sprawy
      majątkowe i czy mam wsparcie w prawie albańskim.
    • nertila minimalnie 10.02.10, 12:42
      Według niektórych Albańczyków młodego pokolenia powszechna jest fałszywa opinia,że w Albanii ludzie się nie rozwodzą,kobiety są uległe i nie poradzą sobie same bez męża,więc ten mąż może robić wszystko a one nic blablabla...
      Tymczasem w Albanii w stosunku do 2008roku odnotowano 7% wzrost liczby rozwodów,w 2009 złożono 5600 pozwów (średnio 15 dziennie). Podobnie rzecz się ma w Kosovie. Sama sprawa rozwodowa trwa w zależności od nastawienia stron(jak się ze sobą szybko dogadają przypuszczam ,że jest tak w przypadku małżeństw bezdzietnych): od 2mc do nawet i 2lat,gdy dochodzi do walki o dzieci i podział majątku.
      Świadomość i poziom emancypacji kobiet albańskich stale wzrasta. Za główne przyczyny rozwodów podaje się przemoc, która jest przyczyną co trzeciego rozwodu.

Denisa Daka jest członkiem przewodnictwa Krajowej Izby Adwokatów w Albanii. Ponad 10 lat pracuje jako adwokat i udziela pomocy i doradztwa w sądzie w kwestiach związanych z rozwodami. Daka podaje ,że wzrost liczby rozwodów powodowany jest przez różne czynniki społeczne, gospodarcze i psychologiczne.
      "Wśród nich chciałbym wspomnieć tak oczywista przemoc, przemoc bardzo często dotykającą kobiety. W przypadkach, którym pomagałam 1 na 3 kobiety rozwodziła się z powodu przemocy. Innym powodem jest społeczna dyskryminacja. W czasie, gdy kobiety są zmuszone do pozostania w domu a ich mężczyźni mogą robić kariery. Albo odwrotnie, gdy kobiety pracują i zarabiają lepiej od mężczyzn.(wtedy ten mężczyzna czuje ,że utracił autorytet,bo jego kobieta jest niezależna finansowo).
      Imigracja jest także przyczyną wzrostu rozwodów. Wielu mężczyzn i wiele kobiet, które zdecydowały się na emigrację po prostu się rozwodzi,bo uczucie nie wytrzymuje rozłąki.
      Pozostałe przyczyny rozwodów są związane z piciem lub nadużywania narkotyków przez członków rodziny, jak i pozamałżeńskimi stosunkami, konfliktami dotyczącymi kwestii własności itp.

Prof. Dr Zyhdi Dervishi zauważył różnicę w traktowaniu przez społeczeństwo dzieci, których rodzice są rozwiedzeni.
      "Dzieci rozwiedzionych rodziców, znajdują się w trudnej sytuacji. Dzieci te zazwyczaj nie maja wsparcia ze strony członków rodziny i społeczeństwa w szerszej płaszczyźnie. W albańskim społeczeństwie wciąż pokutuje tradycyjne myślenie. Ludzie są bardziej skłonni do pomocy sierotom, niż do wspierania dzieci z małżeństw rozbitych."
      • nertila Re: minimalnie 10.02.10, 13:03
        a tu o rozwodzie Albańczyka z Hiszpanką i trochę o przepisach dotyczących
        rozwodów obywatela Albanii z obcokrajowcem jakie obowiązują w Albanii.Tekst po
        albańsku.
        www.fierionline.com/kulture/divorc-nga-gruaja-spanjolle-nuk-donte-te-jetonim-ne-shqiperi.html
        • agnieszkatka Re: minimalnie 10.02.10, 16:49
          Dziekuje bardzo za te informacje! smile
          Mam jeszcze pytanie dotyczace Polki po ślubie z Albanczykiem? Jakie są jej
          prawa? Czy panstwo Albańskie(prawo) traktuje ja tak samo jak
          obywatela(mieszkańca) tego kraju czy jest"gorsza"?
          • nertila Re: minimalnie 10.02.10, 17:50
            Oj to trzeba by tam najpierw pomieszkać by się wypowiadać w takiej kwestii.
            Myślę,że to nie jest tak ,że w przypadku rozwodu państwo Albańskie lepiej
            traktowałoby swojego obywatela niż jego żonę Polkę,bo oczywiste jest,że miała by
            wtedy takie same prawa jak i jej mąż, np. prawo do adwokata,do swoich
            świadków,do przedstawienia sądowi materiału dowodowego przeciwko mężowi itd.
            Problem w tym kto by znał te prawa lepiej i potrafiłby z nich lepiej skorzystać?
            Czy znający albański język i przepisy a często i mający w urzędach znajomości
            Albańczyk czy może nieznająca języka albańskiego Polka,która nie zna albańskich
            przepisów,czy chociażby albańskiej konstytucji i zagwarantowanych jej praw?
            Wydaje mi się,że o wiele prościej byłoby w takim wypadku wrócić do Polski i tu
            składać pozew.
            Przypominam tylko,że aby być traktowaną tak samo jak Albański obywatel to trzeba
            być w Albanii legalnie,czyli przy planowanym pobycie powyżej 30dni na jej
            terenie zgłosić się na policję.Nie ma obowiązku meldunkowego,ale jest obowiązek
            zgłoszenia swego pobytu i jego okresu trwania. W wypadku zamieszkania na
            stałe,należy złożyć wniosek o wydanie albańskiego pozwolenia na pobyt. Otrzymać
            je można na rok,kolejne znowu na rok,trzecie na 5lat i potem składać wniosek o
            bezterminowe pozwolenie na pobyt.

Dokumentacja wymagana do uzyskania albańskiego pozwolenia na pobyt pkt 10
            decyzji Rady Ministrów Nr 439 z dnia 4 sierpnia 2000 w odniesieniu do "Wjazd,
            pobyt i leczenie obcokrajowców w Republice Albanii".
            Aby uzyskać pozwolenie na pobyt w Albanii są wymagane:
            a. pisemny wniosek określajacy szczegóły dotyczące wnioskodawcy, motyw pobytu,
            adres zakwaterowania i numer telefonu w Albanii;
            b.paszportu, kserokopie stron paszportu poświadczone przez notariusza
            albańskiego. W szczególności, należy przedłożyć na pierwszej stronie nazwisko i
            zdjęcie posiadacza strony paszportu z wbitą pieczęcią z datą przekroczenia
            albańskiej granicy
            c.zaświadczenie o niekaralności w kraju pochodzenia lub kraju, w którym dana
            osoba przebywa legalnie w zeszłym roku. Dokument ten musi być zalegalizowane
            przez albańską ambasadę.
            d. dowód najmu mieszkania w Albanii,jeśli to mieszkanie męża to adres;
            e.akty urodzenia i ślubu,posiadanych dzieci, przetłumaczone i potwierdzone przez
            notariusza albańskiego;
            f.2 zdjęcia (3,5 x 4,5 cm) każdego członka rodziny;
            g.gwarancje niezależności finansowej(kopie potwierdzone przez notariusza
            ,dokumenty świadczące o działalności gospodarczej lub zatrudnieniu w placówkach
            humanitarnych, wyciągi z kont bankowych i kont oszczędnościowych, w przypadku
            pozostawania na utrzymaniu męża jego oświadczenie ewentualnie jego zaświadczenie
            o zarobkach)
            h. Świadectwo gwaranta lub pracodawcy, wyjaśniając przyczynę pobytu i czynności
            wykonywanych przez człowieka. (czyli męża,bo pracodawcy tam raczej na początku
            pobytu żona Polka nie ma)
            Dokumenty muszą być aktualne,czyli nie starsze niz 3 mc. niż trzy miesiące od
            daty ich złożenia do komisarza policji lokalnej. Dokument pobytowy wydawany jest
            z rocznym okresem ważności i może być przedłużony trzy razy. Obcokrajowcy,
            którzy otrzymali dwa roczne zezwolenia mogą ubiegać się o zezwolenie na pobyt,
            co pięć lat, a następnie ubiegać się o pozwolenie bezterminowe.
            Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat wjazdu i pobytu
            cudzoziemców w Albanii, można zasięgnąć informacji na stronie internetowej
            Ministerstwa Spraw Wewnętrznych (informacje podawane są w języku albańskim i
            angielskim):
            www.moi.gov.al/
            • agnieszkatka Re: minimalnie 11.02.10, 01:46
              nertila dziękuję Ci bardzo!!! Nawet nie wiesz jak mi pomoglaś!! kiss
              • janeta5 Re: minimalnie 11.02.10, 15:17
                Naiwna dziewczynko - w Albanii kobieta nie ma żadnych praw. Polka
                również.
                • agnieszkatka Re: minimalnie 11.02.10, 15:31
                  to chyba jakies przestarzale wiadomosci...
                  • janeta5 Re: minimalnie 11.02.10, 15:43
                    Aktualne.Ale Ty nie chcesz o tym wiedzieć.
                    • crulickaki Re: minimalnie 13.02.10, 20:28
                      ja tam mam prawo do wszystkiego.
                      wkurza mnie takie generalizowanie i ogólnie mi się nie podoba.
                      nie róbmy z albańczyków tyranów i ciemiężycieli(dobrze to
                      napisałam?smile kobiet,ludzie zlitujcie się proszę...
                      • agnieszkatka Re: minimalnie 14.02.10, 12:07
                        Wiem ze kobiety nie mialy praw, kiedy w Albanii byl przestrzegany Kanun. Wydaje
                        mi sie ze wszystko sie teraz zmienilo...
                      • agnieszkatka Re: minimalnie 14.02.10, 12:16
                        Do crulickaki smile
                        Chciałam zapytać czy mieszkasz moze w Albanii?
                        Wraz z moim chlopakiem wybieramy sie do Albanii, to bedzie moja pierwsza wizyta
                        tam ;p Jego rodzice chca mnie poznac itp. Moj nie byl w domu bardzo dlugo i jemu
                        sie wydaje ze wszystko jest tak jak bylo tamtym razem ;p A chciałam sie
                        dowiedziac jak tam jest ;p Dla niego oczywiscie wspaniale;p
                        A o prawa Polek pytałam chyba tylko dlatego zeby zaspokoic potrzebe wiedzy mamy,
                        ktora ciągle jest przeciwko i boi sie ze cos mi sie stanie...Ja sie niczego nie
                        boje a zwlaszcza mojego faceta smile
                        Pozdrawiam smile
                        • crulickaki do agnieszkatka 14.02.10, 15:25
                          wyslalam ci prywatna wiadomosc czy maila,nie wiem jak to dziala na
                          tym forumsmile
                          masz troche czytaniasmile
                          pozdrawiam
                          • agnieszkatka Re:do crulickaki 15.02.10, 12:14
                            Czytalam wszystko smile odpisalam Ci na meaila ale 3 razy do mnie wrocil wiec nie
                            wiem co jest grane... Moze masz jakiegos innego albo jakis inny kontakt do
                            Ciebie? bo nie wiem czy wklejac tutaj to co pisala;p mam nadzieje ze sie
                            odezwiesz! Pozdrawiam i Dziekuje!!!!! smilekiss
                            • crulickaki Re:do crulickaki 16.02.10, 20:15
                              pisz tutaj monique0@buziaczek.pl
                              smile
                              • agnieszkatka Re:do crulickaki 18.02.10, 18:11
                                nie wiem czemu wszystkie meile wracaja do mnie moze mam cos z poczta ;p napisze
                                tutaj ;p

Dziękuje, ze znalazlas troche czasu zeby mi to wszystko napisac! Zrozumialam
                                wszystko smile
                                Mam nadzieje ze mi tez sie ulozy tak jak Tobie i wszystko bedzie okej.
                                Mam jeszcze 2 malutkie pytania, jak bedziesz miala czas to odpisz a jak nie to
                                nie przejmuj sie ;p
                                1. Bedac u Jego rodziny (teraz juz Twojej rowniez) nie czulas sie taka "inna" ze
                                jestes Polka? Nie czulas ze kazdy na Ciebie patrzy? Boje sie strasznie Tego
                                spotkania ale mam nadzieje ze wszystkie albanskie rodziny sa takie jak opisalas!
                                Mam nadzieje ze bede miala swietna tesciowa;p
                                2. Jakie mialas problemy zwiazane ze slubem? Braliscie slub koscielny czy
                                cywilny? My planujemy slub w albani i w polsce koscielny jednostronny. Moj
                                niestety nie jest do tego zabardzo przekonany bo musi podpisac papiery ze dzieci
                                beda wychowane w wierze matki.
                                Jeszcze raz bardzo dziekuje. I życze wspanialego życia razem z Twoim mezem!
                                Życze milego wieczorusmile
                                Pozdrawiam goraco z zimnej Polski ;p smile
                          • martadritan Re: do agnieszkatka 20.05.13, 10:54
                            czesc dziewczyny.. ja rowniez bym prosila o jakiekolwiek informacje na temat praw kobiety w albanii.. mam corke i chcemy sie pobrac w albanii, martwie sie tylko o to ze jak wyjedziemy i nam sie nie ulozy to nie bede mogla wyjechac z corka do polski.. prosze o pomoc , prosze mi powiedziec czy bede w albanii bezpieczna?????
                        • seboc Re: minimalnie 15.02.10, 16:18
                          > dowiedziac jak tam jest ;p Dla niego oczywiscie wspaniale;p

Tam panuje autentyczna kupa dziada.
                          Kraj momentami piękny, ale organizacyjnie groteskowy. Wrogo nastawiony do swoich
                          sąsiadów.
                          S.
                          • biebar11 Re: minimalnie 28.02.10, 19:13
                            ja mam zięcia Albańczyka i nie mam mu nic do zarzucenia a dzieci mieszkają w
                            Tiranie z rodzicami zięcia.Rodzina zięcia przyjęła ją życzliwie i są spoko. Slub
                            cywilny mieli w Albanii,a kościelny planują w Polsce.Teraz spodziewają się
                            dziecka.Ważne abyś po ślubie cywilnym zarejestrowała ślub w urzędzie stanu
                            cywilnego i dzieci urodzone za granicą też.Aby to zrobić nie możesz się
                            wymeldowywać z polskiego adresu.
                            Życzę powodzenia.
                          • budapesztbudapeszt Re: minimalnie 27.08.13, 12:35
                            Hej seboc skad ty jestesz? Z Serbi czy z Polski?
                          • stora2412 Re: minimalnie 03.09.13, 22:08
                            Organizacyjnie smile Kocham Albanie, ale organizacja nie jest ich najmocniejsza strona, delikatnie mowiac. Jeszcze gorzej niz Wlosi, o ile to wogole mozliwe smile
    • budapesztbudapeszt Re: Prawa Polki po ślubie w Albanii 27.08.13, 12:33
      Hej Agnieszka sorry ale widze ze ignoracja panuje nad toba, Moze Albania nie jest znanym krajem dla wszystkich ale wszyscy wiedza ze Albania to nie Iran czy Afganistan kurde!!! Wszyscy bez roznice maja takie same prawa jak w Polsce noo. Przeczytaj moze troche wiecej i nie bedziesz zadawala takie glupie pytanie. Sorry ale ......
      • agnieszkatka do budapesztbudapeszt 03.09.13, 08:21
        do budapesztbudapeszt

Od kiedy znasz Albanię? Od tych wakacji??

Po pierwsze post jest przestarzały, po 2 mylisz się , a po 3 polecam następnym razem słownik języka polskiego, gdyż widzę iż jesteś znawcą obcej kultury a z Ojczystym językiem ciężko!!!

a to"Przeczytaj moze troche wiecej i nie bedziesz zadawala takie glupie pytanie. Sor
        > ry ale ......" pozostawiam bez komentarza!!
        • ally-t Re: do budapesztbudapeszt 05.09.13, 17:03
          wydaje mi sie, ze nie pisal tego Polak / Polka, ja wlasciwie odnioslam wrazenie, ze to Albanczyk pisal po polsku, a jesli tak, to chyba super z jego polskim? W obcym jezyku trudno czasem wytlumaczyc, o co nam chodzi i uzyc wszytskich argumentow, jakich chcielibysmy uzyc. Czyli krotko - nie czepiaj sie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka