Dodaj do ulubionych

Noclegi w Sarandzie i inne pytania...

30.04.11, 18:38
Witam!
Wybieram się wraz z rodziną na objazd Bałkanów. Chcielibyśmy spędzić 2 noce kolo Sarandy.
1.Czy moglibyście podać jakiś namiar na fajne, niedrogie spanie w Sarandzie albo okolicy?
2.Czy ktoś z Was jechał z Ulcinj do Sarandy? Jak długo się jedzie! Czy dojadę w 8 godzin?
3.A możne warto zrobić ta trasę w 2 dni? Wobec tego gdzie warto by się zatrzymać?
4. Jak długo trzeba stać na początku lipca na przejściu w Ulcinj by wjechać do Albanii?
5. Jak długo trzeba stać o tej porze na przejściu w Konispoli jadąc do Grecji?
Pozdrawiam wszystkich!
Grzegorz
Obserwuj wątek
    • rene_1234 Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 01.05.11, 02:37
      1. Bym zaproponował prywatne kwaterki w Sarandzie lub w okolicy (Dhermi, Borsh, Himare, Qeparo itd)..Również możesz skorzystać z kampingów : tu masz adres z jednego koło Dhermi:
      Tekst linka
      cena w kampingu chyba 7-8 euro i masz zapewniony miejsce gdzie spać , śniadanie i kolacje.
      2. Generalnie 8 godziny powinno wystarczyć , ale zawsze zależy czy korki są głównie przed wejściem do miasta Vlore.
      3.Chyba lepiej zrobić na 2 dni nawet. Po drodze do Sarandy mijasz miasta: Shkoder, Lezhe, Durres, Fier,Kruje(troche na bok), Vlore. Pierwszy większy miasto w Albanii po przekroczeniu granicy jest Shkoder ( ciekawe tam jest twierdza Rozafa) i ewentualnie możesz pochodzić trochę po miasta. Potem z Shkodry do Lezhe trasa trwa pół godziny. Tam jest wielki park archeologiczny Lisus i zamek . Niedaleko leży nad morzem Shengjin , jednak nie na trasy do Sarandy. Z Lezhe w ciągu godziny będziesz w mieście Durres. Proponuję żebyś tam nocował. Możesz odwiedzić amfiteatr rzymski , zamek , i różne inne zabytki jak i miasto. Również tam jest plaża i mnóstwo kwaterów na noc. Jeśli będziesz miał czas pół godziny od Durres leży stolica Tirana , która ma wiele ciekawy miejsc do odwiedzania jednak straszne korki i hałas. Miasto Kruje też leży z godziny od Durres, jest to małe bardzo ciekawe tradycyjne miasto.
      Drugi dzień: z Durres do Fier około 90 min, jest tam antyczny park archeologiczny Apollonia, jednak nie dokładnie na trasy. Dalej z Fier do Vlory mniej więcej trwa godzinę. Od Vlory do Sarandy droga jest przepiękna gdzie się znajdują małe miasteczka: Orikum, park naturalny LLogara, Dhermi, Himare, Borsh itd aż do Sarandy. W Sarandy polecam odwiedzać UNESCO miasto Butrint(20 min od Sarandy ) i żródło " Syri i Kalter (Niebiesko Oko).
      4,5. Chyba bardzo krótko, ale zawsze zależy.
      • dere-k12 Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 23.05.11, 18:29
        Wybieram się własnym samochodem do Sarandy w lipcu.Czy szukanie noclegu oprzeć na biurach turystycznych,czy samemu chodzić od domu do domu jeżeli mowa o kwaterach prywatnych których jestem zwolennikiem.Jaki jest poziom kwater,czy porównywalny z Chorwackimi.
        • haka1312 Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 25.05.11, 09:38
          Od połowy lipca wcale nie jest łatwo znaleźć kwaterę. Do kraju zjeżdżają na wakacje Albańczycy pracujący i mieszkający za granicą. Najlepiej szukać w internecie i zarezerwować wcześniej. Poziom pokoi nie jest niższy niż w Chorwacji.
          • dere-k12 Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 26.05.11, 17:16
            Dziękuję,mimo wszystko spróbuję,jak nie tam to gdzie indziej przeraża mnie trochę panujący ponoć bałagan mam nadzieję że nie większy od Czarnogórskiego .I jeszcze jedno,czy Saranda jest miastem ciekawym do zwiedzania.Ostatnie jedenaście lat w Chorwacji i Czarnogórze ukierunkowały moje wakacyjne spojrzenie na nadbrzeżne miasta Adriatyku
            • dub4art Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 27.05.11, 17:24
              Zależy co lubisz zwiedzać. Nie znam zbyt dobrze atrakcji samej Sarandy, ale jeśli miałbym oceniać po pierwszym wrażeniu jakie to miasto robi na turyście docierającym na miejsce drogą lądową (podobno podróż promem z greckiego Corfu jest atrakcyjna), to są inne nadmorskie i nie tylko miejscowości w Albanii, które zrobiły na mnie lepsze wrażenie, np Dhermi, Himara, Gijrokaster. Natomiast polecam Butrint (dla atmosfery i historii) i Ksamili (dla atmosfery i plaż), które są oddalone 20 minut drogi od Sarandy.
              • dere-k12 Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 21.06.11, 16:21
                Jak pisałem wcześniej mam zamiar w połowie lipca dotrzeć do Sarande w Albanii . Ostatnio czytałem że w Sarande kwitnie życie nocne.Czy w związku z tym można tam spokojnie przespać noc.
          • darkie2 Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 28.06.11, 14:11
            Cześć.Jeśli jesteś zainteresowany nadal,moge dać Ci namiary w Sarandzie na hotelik.Mojego męża wujek ma ten interes.Pozdrawiam.
            • kfffiatek Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 28.06.11, 15:37
              ja poproszę na gazetowego smile
              • magdi521 Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 05.02.12, 09:47
                Witam wybieramy się w lipcu do Serandy ,szukamy noclegów jest nas grupa około 14 osób
                • 78dario Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 07.02.12, 12:08
                  My nocowaliśmy w hotelu Star.

Polecam. Było dosyć tanio.
            • dere-k12 Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 28.06.11, 17:31
              Jeżeli chodzi o namiary na jakiś przyzwoity pokój to będę wdzięczny.Ale mam prośbę co do mojego wcześniejszego pytania.Uwielbiam spokój a w szczególności nocą,czy tam jest cicho w nocy.Mam na myśli dyskoteki,glośne knajpy chcę jak najdalej od nich.
            • kasmacol Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 05.07.11, 08:26
              Witam,
              Jedziemy pierwszy raz do Albanii 5 dorosłych i 3 dzieciaków(małych).Bardzo proszę o jakieś namiary na kwaterki lub hoteliki w przystępnych cenach.
              Pozdrawiam
            • dorynius Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 06.09.13, 13:26
              poproszę także info dot noclegu w Sarandzie
      • skipohcqh Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 05.02.20, 10:42
        Ja polecam wyszukiwarke search.hotellook.com , calkiem dobre i tanie hotele udalo mi sie tam zarezerwowac.
    • zuazuzia Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 27.08.13, 16:33
      To ja się dołożę, szukam sprawdzonego noclegu w Sarandzie lub okolicy dla 9 osób. Wiem że najlepiej szukać na miejscu ale część wycieczki życzy sobie chociaż początkowo jakiejś rezerwacji wink będę wdzięczna za info
      • starucha121 Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 02.09.13, 10:08
        Polecam hotel Brilant w Sarandzie. Bylismy bardzo zadowoleni z pobytu. Mozna zerezerwowac np przez booking.com
      • ma.ci.ej Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 02.09.13, 10:37
        Jeśli w okolicy, to zobacz np. tu:
        www.naza-hotel.com/
        Ale w zależności czego szukasz - Saranda to głośny kurort, hotel który Ci podsyłam, to totalne "zadupie", hotel, kilka barów przy plaży i niewiele więcej. Jeden woli to, inny to.
        • 1talea Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 21.09.13, 16:46
          Czy ten hotel NAZA jest na samej plaży ?
          • ma.ci.ej Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 22.09.13, 22:52
            Tak. Plaża bardzo przyjemna, o hotelu wiem tylko że jest - nie spałem w nim.
          • di_kormia Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 23.09.13, 23:13
            odradzam sad
            plaża w miarę ok, ale zjazd górą śieci po drodze polnej to tragedia.
            daje w skórę również to, że hotel jest odizolowany od wszystkiego- wyjazd na drobne zakupy to tragedia sad
            w ogóle, macieju, nie reklamój tego przybytku, bo powinieneś wtedy płacić odszkodowanie za zepsute wakacje uncertain
            • jac.64 Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 23.09.13, 23:24
              Potwierdzam ! podjazdówki powyżej ulic : Butrinti i Skanderbeu to w niektórych miejscach niezły hardcore. Ciekaw jestem albańczycy jeżdżą tam nocą i opadach atmosferycznych smile ?
              Proponuję szukania nocelgów na poziomie wymienionych ulic.
              • ma.ci.ej Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 23.09.13, 23:37
                Hardcore to jest w Gijokastrze i w Berat - kostki wyślizgane do granic możliwości W ubiegłym roku jak się zatrzymałem przy podjeździe do zamku w Berat, to już nie ruszyłem. W tym roku udało mi się wyjechać do zamku w Gijokastrze, ale koła mi momentami buksowały jak po lodzie.

Tu nie ma hardcoru, tu są po prostu strome uliczki, ale jeździ się po nich bez większych problemów.

> Proponuję szukania nocelgów na poziomie wymienionych ulic.
                A ja proponuję Bałtyk albo Balaton - tam jest płasko
                • jac.64 Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 24.09.13, 00:47
                  Mi stromizna nie przeszkada,ja wszędzie "z buta" - dobre do łażenia po zboczu. A autko leżakowało w RP smile
            • ma.ci.ej Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 23.09.13, 23:31

> plaża w miarę ok, ale zjazd górą śieci po drodze polnej to tragedia.
              Po jakiej polnej drodze ? Piękny, równy asfalt. Droga owszem wąska i kręta, ale bardzo dobra.

> daje w skórę również to, że hotel jest odizolowany od wszystkiego- wyjazd na dr
              > obne zakupy to tragedia sad
              Zgadza się, hotel odizolowany od wszystkiego. Do cywilizacji kilka km. Dla mnie to raczej zaleta niż wada.

Jeden woli hałaśliwą Sarandę, a drugi takie totalne zad*pie.

• di_kormia Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 24.09.13, 09:07
                ale jestes uparty-
                1. hotel jest na zadupiu, jezeli potrzebujesz czegokolwiek jest to wyprawa. kilka restauracji na plazy, raczej slabawych, a gotowac nie ma jak- i skladnikow brak (bo daleko od sklepu, i dostepnosc kuchni taka sobie_)
                2. smieci!!! jedno z brudniejszych miejsc ktore widzialam- walaja sie wszedzie, wjazd/zjazd do tej plazy (bunec sie nazywa) to SZOK!
                3. plaza- jak kto lubi, w albanii sa duuuuuzo piekniejsze
                4. standard- grzyb, brak szaf, pokoje baaaaardzo małe, brak wiatrakow- spac trzeba z otwartymi drzwiami. ogolnie wszystko zdezelowane. sniadania- szkoda gadac uncertain dostepnośc kuchni- teoria. bezczelni, wrecz niebezpieczni czlonkowie rodziny. po prostu odradzam.
                5 uwielbia zadupia, nie znaosze hałasu- ale NIKT z 26 polaków przebywających tam nie był nawet troche zadowolony.
                na tej samej bunec beach są doki- te widzialam czyste i fajne.
                • ma.ci.ej Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 24.09.13, 11:35
                  Kiedy tam byłaś ? W tym roku ?
                  • di_kormia Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 24.09.13, 19:30
                    wrocilam 3 tygodnie temu. mam najabardziej aktyalne info
      • jac.64 Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 21.09.13, 17:38
        Witam,
        Wróciliśmy z Sarandy 17.9.2013 .Polecam hotel "Serxhio" ( w drugim tygodniu bylismy tylko my-2-osoby smile) poniżej namiary:
        Hotel „Serxhio” ,Saranda
        ulica: Rruga Butrinti - wylot na Ksamil
        szer.geogr. 39°52'4.85"N , dł.geogr. 20° 0'55.38"E
        koło Hoteli ”Erdano” i „Delfini”
        Ogólnie w Sarandzie powoli zaczyna sie "zwijanie" po sezonie, wszędzie pełno ofert .Koło nas (chyba hotel Sejko lub obok prponowano przyjezdnym lokum za 30E - nad samym brzegiem).
        Z tą głośnością to trochę za mocno powiedziane.Dyskoteki coraz cichsze,bardziej rozkręca się budowanie hoteli.
    • axellman Re: Noclegi w Sarandzie i inne pytania... 01.10.13, 20:30
      Witam,
      Jeśli ktoś planuje zatrzymać się w Sarandzie i szuka apartamentu z aneksem kuchennym, a nie wyłącznie pokoju polecam Hotel Klironomi przy Blvd. Hasan Tahsini, cena na pocz. września 2013 - 10 EUR/os., codziennie sprzątane + wymiana ręczników. Hotel położony tuż naprzeciw plaży miejskiej, w samym centrum miasta, miejsce postojowe naprzeciw hotelu. Podaje ten namiar, gdyż znalezienie apartamentu nie jest wcale takie proste jeśli jedzie się do Sarandy bez uprzedniego zarezerwowania czegokolwiek. Możemy zaoszczędzić trochę czasu, gdyż kilka odwiedzonych hoteli oferowało wyłącznie same pokoje ,a ceny były zbliżone a nawet wyższe. Warunki w hotelu są naprawdę na przyzwoitym poziomie, na życzenie również WiFi w pokoju. Niby teoretycznie sieć jest dostępna w całym hotelu ale sygnał jednak jest zbyt slaby. Jednakże sądzę, że można poprosić właścicieli o podłączenie routera w pokoju, myśmy wprawdzie nie prosili o to, ale sami właściciele podczas gdy my korzystaliśmy z kąpieli słonecznych bez problemu router podłączyli aby można było korzystać z Internetu i gości zadowolić.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka