tolekatolek 14.04.13, 11:37 Proszę forumowiczów o zaproponowanie najpiękniejszych miejsc w tym kraju. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ma.ci.ej Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 15.04.13, 15:59 Plaża - Dhermi i cała Riwiera Miasta - Berat i Gijokastra. Niebieskie Oko (niedaleko Saradny), park archeologiczny Butrint. Odpowiedz Link
dub4art Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 17.04.13, 10:49 Nie będę subiektywny, ale dla mnie nie ma nic bardziej urokliwego niż połączenie dzikiego krajobrazu górskiego i ciepłego , czystego morza. Zdecydowanie Albańska Riwiera, czyli wybrzeże morza Jońskiego (nie mylić z wybrzeżem Adriatyckim), od Vlore na północy do Ksamili na południu Albanii: Riwiera w Albanii Odpowiedz Link
pixiws Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 17.04.13, 17:28 Albania to nie tylko moze, plaza, gorskie krajobrazy, warto zobaczyc tez zabytki. Dokonaj sam wyboru interesujacych miejsc : pixiland.info/pl.page07y.htm Odpowiedz Link
bledi88 Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 20.05.13, 11:42 Alpy ( Theth, Boge , Valbone ), i jeszcze Korab na granice z Macedonia. Promem z Koman do Fierze( WIDOKI NIESAMOWITE ) , Zamek w Kruje, Drilon w Pogradec kolo jeziora, i oczywiscie morze, polecam: ( Dhermi,Himare,Borsh,Qeparo,Lukove w poludnie i niestety tylko Rana e Hedhun w polnoc ). Jeszcze zamek Rozafe w Szkoder + Shiroka kolo jeziora tez w Szkoder. Odpowiedz Link
miras59 Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 31.05.13, 20:01 Poza riwierą albańską wybieram się do Theth i mylę że to jest najpiękniejsze miejsce-jak na razie dopóki nie położą drogi asfaltowej.Słyszałem że prom na jeziorze Koman jest nieczynny,czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Odpowiedz Link
bledi88 Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 31.05.13, 22:54 Za jakies 5-7 dni dam ci znac. Ale na 80% jestem pewny ze cale czas plynie, bo duzo ludzi korzysta z tego proma. Odpowiedz Link
ma.ci.ej Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 04.06.13, 10:55 Przyłączam się do pytania o prom - bowiem słyszałem wersję, że prom kursuje, ale przewozi tylko pieszych, zaś prom samochodowy nie kursuje. Pytanie do Mirasa o Theth - osobówką chyba nie dojadę ? Odpowiedz Link
halemba Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 05.06.13, 19:34 Prom samochodowy nie kursuje już drugi rok. Kursuje tylko mała łódź. Odpowiedz Link
miras59 Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 05.06.13, 22:22 ma.ci.ej napisał(a): > Przyłączam się do pytania o prom - bowiem słyszałem wersję, że prom kursuje, al > e przewozi tylko pieszych, zaś prom samochodowy nie kursuje. > Pytanie do Mirasa o Theth - osobówką chyba nie dojadę ? Z moich wiadomości osobówką raczej nie dojedziesz a raczej dlatego że czytałem że ktoś jechał oplem corsą w nocy 5 godzin 25 km ale to taka extrema.Z tego co wiem potrzeba napęd 4X4.My jedziemy do Boge tam zostawiam samochód i dalej przyjeżdża po nas jepp i jedziemy do Theth. Odpowiedz Link
rystop Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 11.06.13, 17:38 Jak zarezerwowaliście jeepa i jakie to koszty? Odpowiedz Link
miras59 Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 11.06.13, 22:00 Rezerwowałem przez internet a koszty to 50 eu w jedną stronę. Odpowiedz Link
kokonut125 Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 17.06.13, 09:59 ja polecam wąwówz rzeki Osum, genialne miejsce. Trzeba go szukać niedaleko Beratu, ciągnie się na długość 15 kilometrów, nie wiem ile dokładnie ma głębokości, ale patrząc w dół bardzo się bałam. Super miejsce do którego dojazd obfituje w spektakularne widoki Albania - budżet/przykładowe ceny Odpowiedz Link
ma.ci.ej Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 18.06.13, 15:13 > ja polecam wąwówz rzeki Osum, genialne miejsce. Trzeba go szukać niedaleko Bera A jak z dojazdem ? Przejedzie się osobówką od Beratu przez Corovode do Tepeleny ? Odpowiedz Link
kokonut125 Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 20.06.13, 11:58 Jak dla mnie numerem jeden w Albanii jest kanion rzeki Osum. Ma 15 km długości i prawie 100 metrów głębokości, By go znależć należy kierować się z Beratu, czyli miasta tysiąca okien jak się je nazywa, do Corovody, a stamtąd już zostaje tylko 7 km. Kanion jest naprawdę zjawiskowy, patrząc z góry, Można też załapać się na spływ, lub, jeśli woda opada, przejść się jego dnem, chociaż w okresie kiedy ja byłam, wody były wezbrane, więc nawet nie szukaliśmy zejścia na dno kanionu Albania ciekawe miesjca Odpowiedz Link
bledi88 Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 20.06.13, 12:04 Nie tysiaca okien tylko Okno na okno. Qyteti i "Nje mbi nje dritareve" Odpowiedz Link
miras59 Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 24.08.13, 23:11 Stawiam na Theth w takim kształcie jak jest obecnie,jest pieknie,Problem w tym że już budiją drogę Odpowiedz Link
ma.ci.ej Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 26.08.13, 14:20 > Problem w tym że już budiją drogę Możesz coś więcej napisać na ten temat ? Dojedzie się osobówką ? Kładą asfalt ? Odpowiedz Link
miras59 Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 26.08.13, 17:06 Witam! Byłem 23 lipca to raczej wątpię że jest asfalt ,dopiero zaczynali i to nie na całym odcinku. Osobówką nie dojedziesz po za tym napęd 4x4 wskazany,zostaje tylko wynajęcie jeepa a samochód można zostawić w Boge -2E za dzień,jest to teren ogrodzony zamykany.Możesz sobie zobaczyć drogę. www.youtube.com/watch?v=Ar5NzqvI0PA www.youtube.com/watch?v=yhI4jB3qVE4 Odpowiedz Link
ma.ci.ej Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 27.08.13, 09:17 W tym roku już wróciłem, rezygnując z Thethi. Pytam pod kątem przyszłego roku i jeśli tylko droga powstanie, to Thethi nie odpuszczę. A swoją drogą na Twoim filmie ta droga nie wygląda aż tak źle (no poza mijankami). Odpowiedz Link
ma.ci.ej Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 27.08.13, 09:19 I jeszcze jedno - od Corovode w stronę kanionu Osumi też budują drogę. Na płw. Rodonit jest piękny asfalt, szlaban i opłata za wjazd do parku narodowego. Albania bardzo szybko się zmienia. Odpowiedz Link
miras59 Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 27.08.13, 19:58 No faktycznie droga wygląda całkiem do przejechania ale ja też tak myślałem dopóki nie stwierdziłem tego naocznie.Jest o wiele gorsza ale warta tego.Tak pięknego miejsca chyba długo nie zobaczę i w dodatku z małą ilością ludzi.Chodziliśmy po górach i mało kogo można było spotkać.Wolałbym żeby tego asfaltu nie było...........wszystko się zmieni. Odpowiedz Link
elzsko Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 31.08.13, 16:41 zwiedziłam prawie całą Albanię, ale oprocz miejsc krajobrazowych na mnie największe wrażenie zrobił GJIROKASTER, cudownie klimatyczne miasteczko , ale trzeba tam pobyć co najmniej 2 dni Odpowiedz Link
ma.ci.ej Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 02.09.13, 09:24 Gijokastra jest piękna, ale ja wolę Berat (w jednym i drugim nocowałem, więc mam porównanie). Natomiast bardzo zawiodła mnie Kruja - komercja i tłum turystów. Odpowiedz Link
llydiaa-82 Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 02.09.13, 09:54 hmmm ja również stoję murem za Beratem mieszkałam tam 6 miesięcy i to miejsce ma swój urok choć jestem typem morskim więc jak dla mnie riwiera albańska zwycięża Odpowiedz Link
ma.ci.ej Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 02.09.13, 10:34 llydiaa-82, przepraszam, ale nie skorzystałem z zaproszenia na kawę. W Sarandzie byłem tylko chwilę, totalnie korki w całym mieście spowodowały, że chciałem stamtąd uciec jak najszybciej. Popływałem tylko u ujścia rzeki i wróciliśmy w spokojniejsze strony (Lukove/Borsch) Odpowiedz Link
znaczek.info Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 18.09.13, 22:42 Polecam kilka postów o Albanii, z innego punktu patrzenia: www.znaczek.info/tag/albania/ Odpowiedz Link
agrafka69 Re: Najpiękniejsza miejsca w Alabanii 07.01.14, 16:08 Zawsze najpiękniejsza dla mnie będzie Riwiera Albańska Mam ogromny sentyment, ale również trasa od Vlory do Sarandy to uczta dla oczu. Llogara, później miejscowości takie jak Himara czy Borsh. Sama Saranda to poprostu kurort, ale Ksamil i plaże to perełka. Niezwykłe jest Syri i Kalter. Z miast na pewno Gjirokastra i Berat. W Beracie monastyr i muzeum Onufrego zawsze robi na mnie wrażenie. A Gjirokastra to jednak miasto monumentalnej twierdzy pełnej zakamarków. Z Tiraną kojarzy mi się jedna nocna wycieczka w góry! Dla osób bez transportu polecam wjazd na górę Dajti. Odpowiedz Link