iwo_nka 04.07.13, 15:09 Witam ponownie, czy ktoś mógłby napisać jaka kwota za kwatere prywatna bedzie rozsadna? Planuje wyjazd do Albani, w ciemno, z namiotem ale kwatery tez biore pod uwage. Bedzie 3os.dorosle + 2 dzieci. Dzieki za info Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ma.ci.ej Re: Ceny kwater? 04.07.13, 15:17 Za 2 os. dorosłe + 2 dzieci płaciłem w ubiegłym roku ok. 20 Eur za dobę (Vlora i riwiera albańska poza kurortami, standart bardzo przyzwoity). Campingi w Albanii delikatnie mówiąc nie prezentują żadnego standartu - traktowałbym namiot tylko jako opcję awaryjną. Odpowiedz Link
iwo_nka Re: Ceny kwater? 05.07.13, 11:00 Dziekuje bardzo Czy masz moze jakies namiary? Czy kwatery do wynajecia sa jakos oznaczone, czy moze podobnie jak w Rumunii przy drodze stoja wynajmujacy? Bede wdzieczna za informacje, wlasnie jestem w trakcie przekonywania meza ze lepiej do Albanii niz do Chorwacji Odpowiedz Link
ma.ci.ej Re: Ceny kwater? 05.07.13, 11:22 > Czy kwatery do wynajecia sa jakos oznaczone, czy moze podobnie jak w Rumunii pr Np. we Vlore i w innych większych miejscowościach stoją "naganiacze" z kartką "Dhoma". a po prostu szukaj domów z takim napisem - znajdziesz na pewno. Problemem niestety zazwyczaj jest dogadanie się - niewielka część ludzi mówi po włosku, reszta w żadnym ludzkim języku - pozostaja kartka i ręce. > kcie przekonywania meza ze lepiej do Albanii niz do Chorwacji Zdecydowanie lepiej. Odpowiedz Link
dorka_ma Re: Ceny kwater? 10.07.13, 12:56 iwo_nka napisała: > Bede wdzieczna za informacje, wlasnie jestem w trakcie przekonywania meza ze lepiej do Albanii niz do Chorwacji Ja już jestem o krok, a właściwie, to chyba o dwa dalej - męża przekonałam i w niedzielę wyjeżdżamy Kiedy jedziecie? Odpowiedz Link
iwo_nka Re: Ceny kwater? 11.07.13, 11:09 Wyjezdzamy 27 lipca, niestety do Chorwacji Pierwotnie mielismy jechac z przyjaciolmi w dwa auta, niestety oni musieli z wyjazdu zrezygnowac i maz wybral Chorwacje. dorka_ma, napisz koniecznie po powrocie jak bylo bo ja Albanii nie odpuszcze, w przyszlym roku pojade tam na 100%. Odpowiedz Link
janmar75 Re: Ceny kwater? 14.07.13, 16:01 Jeśli chodzi o kwatery to w Sarandzie i na jej obrzeżu nie ma żadnego problemu. Stoją przy drodze Albańczycy z kartkami reklamującymi ich kwatery. Spotkałem wielu Polaków i z tego co z nimi rozmawiałem to płacili za kwatery nawet od 9 EURO do 40 EURO za pokój. Na pewno standard tych pokoi różni się ale tu jest taka świetna pogoda, że w pokojach się nie siedzi. Byle by było wyrko, prysznic i gniazdko z prądem Ceny są bardzo niskie jak na kurort, przykładowo: 0,33l piwko BECK albo AMSTEL w sklepie 90 leke (ok. 3 zł) - w knajpkach od 150 do 200 leke 1kg soczystych naturalnych pomidorów - 80 leke Pizza na promenadzie - od 500 leke - PYSZNA !!! (prawdziwa-prawie jak włoska albo już włoska) Dobry obiad (lokalna kuchnia) + piwko dla dwojga to koszt od ok. 700-800 leke. Jeśli macie jakieś konkretne pytania to walcie bo jestem tutaj jeszcze do wtorku (16.07) Pozdrawiam Janusz Odpowiedz Link
fafikk77 Re: Ceny kwater? 15.07.13, 11:07 Witam, a jak z cenami paliwa (ON)? czy stacje są często i w jakich godzinach otwarte? czy trzeba płacić miejscową walutą czy można euro lub dolarami? Odpowiedz Link
janmar75 Re: Ceny kwater? 17.07.13, 12:15 Paliwo w Sarandzie, Ksamilu porównywalne jak w Polsce: Diesel - 175-180 leke Benzyna 95 - 175-185 leke Gaz - 90-95 leke Tam wszystko otwarte jest w bliżej nie określonych godzinach - handlują do późnego wieczora 1Euro=140 leke - transakcję wymiany wykonasz w każdym praktycznie sklepie prywatnym - tylko rób to najwcześniej w południe, żeby mieli jakiś utarg - praktycznie wszędzie proponują to samo - zdarzało się 138, 139 Odpowiedz Link
zosia40k Re: Ceny kwater? 15.07.13, 20:56 Witaj janmar75. Mam kilka pytań. Czy orientujesz się ,czy w Albanii można kupić prszut i w jakiej cenie ? Czy jest możliwość zakupu ryb i owoców morza na jakimś targu i ewentualnie jakie są ceny? Jadę pierwszy raz do Albanii. Będę w Ksamilu na początku września. Odpowiedz Link
janmar75 Re: Ceny kwater? 17.07.13, 12:30 Ryby, owoce morza na targu - OCZYWIŚCIE !!! W Ksamilu i nie tylko kucharz w knajpce przyniesie Ci najpierw świeżo złowione ryby i spyta się czy chcesz tą czy tamtą - wybór ogromny. Cen Ci nie podam ale rozmawiałem z Polakami, którzy w taki sposób się stołowali i chwalili sobie jakość i cenę. Ja miałem wypoczynek organizowany przez biuro ale obsługa hotelu ugościła nas najlepszymi specjałami albańskimi. ( Polecam zabrać coś na "zakorkowanie" - Stoperan lub coś podobnego). Ja i żona doświadczyliśmy tego - taka specyfika kuchni albańskiej). Ogólnie żadna rzecz wartością nie zaskoczyła mnie negatywnie a wręcz pozytywnie bo tam wszystko jest tańsze niż w Polsce. Pruszt? Co to? Grill? Jeśli grill to nie widziałem w żadnym sklepie (może nie rozglądałem się za tym) ale wiedzą co to jest - sprzedają rewelacyjną kukurydzę z grilla Jeśli jedziesz na prywatną katerę do Albańczyka jestem pewien, że Ci pomoże w zdobyciu grilla. Bardzo, bardzo mili, dobrzy i uczynni ludzie !!! Odpowiedz Link
zosia40k Re: Ceny kwater? 17.07.13, 13:26 Witam . Dopiero teraz zobaczyłam,że źle napisałam. Chodziło mi o prsut (taką dojrzewającą szynkę),jaką kupowaliśmy w Czarnogórze. Była pyszna i przywieźliśmy sobie całą , jako pamiątkę do domu. Mam jeszcze pytanie dotyczące wędkowania. Czy widziałeś może turystów , którzy wędkowali? Jadę do Hotel Vila Park Bujari (chyba jest on od strony Butrintu). Może przypadkiem widziałeś ten hotel i możesz mi coś o nim napisać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
janmar75 Re: Ceny kwater? 17.07.13, 15:09 To jest kraj "wielkich możliwości" - tu można wszystko oby nie przeszkadzać drugiemu - wędkować też można i takich też widziałem amatorów tego sportu (mnóstwo; dziwne mieli wędki bo to były tylko krążki z żyłką i ciągle tym rzucali do wody i zwijali - fajnie to wyglądało ) Hotelu Twojego nie zauważyłem - ale nie martw się Ksamil to miły, fajny, przytulny kurort nie tak głośny jak Saranda za to plaże ma rewelacyjne (piasek) i piękne wyspy. W Sarandzie tylko plaże kamieniste natomiast szynki nie widziałem w sklepach. Na pewno miejscowi już Cię dobrze pokierują żebyś owe cudo sobie kupiła. Koniecznie musisz zaliczyć źródełko BLUE EYE (wejście 50leke/osoba)- niezapomniane wrażenia; droga wiedzie między malowniczymi górami przez urocze (nie skalane komercją i cywilizacją) miasteczka - 22 km od Sarandy w stronę Gijokastry (napisałem jak zapamiętałem ) oraz BUTRINT (wejście 500leke/osoba) - antyczne ruiny wielu kultur. Ogólnie nie sposób się tam nudzić - pogoda murowana, ceny bardzo zachęcające, widoki piękne a ludność miejscowa serdeczna i pomocna. Ja swoje akumulatory podładowałem na maxa. Odpowiedz Link
zosia40k Re: Ceny kwater? 17.07.13, 21:41 Dziękuję janmar75 za bardzo cenne wskazówki. Chętnie je wykorzystam , podczas mojego pobytu w Ksamilu. Jadę swoim samochodem i wstępne moje plany obejmują te miejsca, które mi wskazałeś. Twoje informacje jeszcze bardziej mnie utwierdzają w przekonaniu, że Albania i Ksamil to dobry wybór. Po drodze do Ksamilu chcę zatrzymać się na cztery dni w Ohrydzie. Jeśli masz inne równie cenne spostrzeżenia, to pisz , będę Ci bardzo wdzięczna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
daga-s08 Re: Ceny kwater? 17.07.13, 17:46 Witam Byliśmy w zeszłym roku w Hotel Vila Park Bujari.Hotel przy samej plaży,w tym roku dobudowano piętro.Prowadzi go przesympatyczna rodzina.Czyściutko,na dole restauracja polecam pyszną kawa Frappe.Każdy pokój z klimatyzacją, aneksem kuchennym,balkonem.Z hotelu blisko do centrum,ogólnie wszystko super. Pozdrawiam Odpowiedz Link
zosia40k Re: Ceny kwater? 17.07.13, 21:57 Witaj daga-s08 . Wielkie dzięki za odpowiedź. Hotel rezerwowałam przez booking. Nie ma on jeszcze żadnych opinii gości i dlatego niewiele o nim wiem. Mam rezerwację na 7 dni ze śniadaniami. Ciekawi mnie, czy w tym hotelu jedzenie jest smaczne? Czy hotel dysponuje darmowymi leżakami na plaży, czy trzeba płacić za nie? Pozdrawiam. Odpowiedz Link
daga-s08 Re: Ceny kwater? 18.07.13, 07:58 Witaj zosia40k Jedzenie w hotelu jest smaczne,chociaż jedliśmy tylko raz,bo trzeba wypróbować innych okolicznych restauracji,a jest ich dużo.Hotel nie dysponuje leżakami,gdyż jest to plaża publiczna,ale nie kosztują wiele. Pozdrawiam Daga Odpowiedz Link
janmar75 Re: Ceny kwater? 18.07.13, 08:26 Dla porównania - w Sarandzie 2 leżaki (solidne, nie plastiki) + parasolka = 400leke (1Euro=140leke). Jadąc od strony Ksamil do Sarandy na początku Sarandy po lewej stronie [ na googlemaps jest to zaznaczone] (baner rozwieszony wzdłuż drogi - dość widoczny) znajduje się fajny kompleks basenów (brodzik, średni, większy) KELJANI BEACH - warto zajrzeć 300leke/osoba/dzień - zajmujesz ile chcesz leżaków i leżysz gdzie chcesz. Gwarantuję Ci, że po dwóch dniach przestaniesz przeliczać bo zorientujesz się, że wszytko wychodzi w przyzwoitych cenach - niższych na pewno niż w Polsce. Zabierz sobie trochę medykamentów na "korkowanie" - Stoperan itp. - przyda się na pewno Odpowiedz Link
zosia40k Re: Ceny kwater? 18.07.13, 16:55 Wielkie dzięki za informacje. Wykorzystam je . Zaopatrzę się w odpowiednie medykamenty. A może umiarkowane degustacje lokalnych " napojów wyskokowych", też troszkę pomogą w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej ? Też zamierzamy próbować lokalnej kuchni, zwłaszcza owoców morza, które uwielbiamy. Nie wiem tylko tak do końca, czy warto trzymać się tego pomysłu z rezerwacją, czy lepiej znaleźć coś na miejscu po przyjeździe. Odpowiedz Link
zosia40k Re: Ceny kwater? 23.08.13, 11:12 Witam . Mam pytanie dotyczące wyposażenia aneksu kuchennego w tych pokojach w Hotelu Vila Park. Czy są tam jakieś naczynia i możliwość przygotowania gorących posiłków? Odpowiedz Link
ma.ci.ej Re: Ceny kwater? 09.08.13, 09:07 Shenginj - kwatera 4-5 osobowa ok. 500 m od plaży z widokiem na zatokę, z kuchnią, łazienką i tarasem - 25 euro (cena z wczoraj) Odpowiedz Link
baksik11 Re: Ceny kwater? 09.08.13, 12:40 Rozsadna cena a w knajpkach także rozsadnie? Odpowiedz Link
kabutka Re: Ceny kwater? 11.08.13, 12:42 Bardzo rozsądne, czteroosobowa rodzina może sie najeść do 20 eu za całość. Generalnie ceny kwater to 25 eu - byliśmy we czworo i wszędzie tak samo chcieli - pokój z kuchnią plus balkon/taras plus własna łazienka, do tego wi-fi i klimatyzacja. I coraz więcej Albańczyków mówi po angielsku. Generalnie lubią gdy się z nimi rozmawia - tak normalnie. Odpowiedz Link
dadgam Re: Ceny kwater? 12.08.13, 09:51 witam koniec lipca, Villa Calliope, Himare, niedaleko plaży villakalliopi.blogspot.com/ pokój z aneksem kuchennym, zdjęcie lh3.googleusercontent.com/-nD4PfjUctJk/UgYPbEKEPAI/AAAAAAAAzi0/etJTd9YoJrI/s800/VCallipoe2.jpg za 2+1 30 euro sierpień dom Pilo Marko, Himare, 2,5 km od plaży ale piękny widok na zatokę i blisko ruin zamku , telefon 00355695789266 (do chłopaka Spiroo) zdjecie lh3.googleusercontent.com/-8J937NzmfXE/UgYQZ4txMUI/AAAAAAAAzjU/YDICZ77brf8/s800/PoloMarcoHimare.jpg za 2+1 25 euro Odpowiedz Link
ma.ci.ej Re: Ceny kwater? 26.08.13, 12:48 baksik11 napisał: > Rozsadna cena a w knajpkach także rozsadnie? Trochę czasu minęło, bo niestety internet nie wszędzie działał tak, jakbym na to liczył (AMC, może ma ktoś doświadczenia z Vodafone ?) Ceny w knajpkach - ryba ok. 700 LEK (ale na porcje na ogół są dwie ryby, tak więc np. dla dzieci spokojnie można brać porcję na pół). sałatka (duża miska) ok. 250 LEK, ziemniaki smażone ok. 100 LEK. Wszystkie dania bezmięsne tanie i bardzo tanie, mięso i ryby już trochę droższe. Pizza 350-600 LEK, byrek 50-80 LEK. Odpowiedz Link
ma.ci.ej I jeszcze o cenach kwater 26.08.13, 14:26 Tak jak już pisałem 4-osobowy apartament (z 5-tym łóżkiem rozkładanym) z kuchnią i łazienką w Shenginj 25 EUR, w Borsh na riwierze tyle samo. Inne kwatery raczej tańsze (15-20 EUR za 4 os., z tym że te po 15 miały już gorszy standart). W Berat kwatery po 10 eur/os., 30 eur/4 os. Hotele 15-50 eur (za 4 os.): W Berat 45 eur/4 os. ( w centrum), 35 eur/4 os (na peryferiach, kiepski standart), w Peshkopi 15-40 eur/4 os. Kemping koło Beratu 5 eur/os, 2 eur/dziecko. Odpowiedz Link
nlka Re: Ceny kwater? 27.08.13, 14:30 Dzień dobry Ceny kwater: Borsh studio dla 4-5 osób w dobrym standardzie ceny 20 € (tyle my płaciliśmy). Piąta osoba na łóżku dostawianym, tak zrobiła jedna z rodzin z dziećmi w studiu obok nas. Blisko plaży jakieś 50 metrów, widok na plażę, u Albańczyka. Za apartament 2 pokojowy od 30 € do 40 €. Teraz przenieśliśmy się do Ksamil. Tutaj apartament dla 4 osób za 20€, widok na plażę, balkon, 2 pokoje, wysoki standard.Do plaży jakieś 30 metrów, widok na morze. Ceny z widokiem na morze to z reguły 25€ ale jak chwile poszukasz to znajdziesz za 20€ tak jak my. W centrum Ksamil, dalej od plaży ( jakieś 300 metrów) cena za apartament to 15€ w bardzo dobrym standardzie, ale my szukaliśmy czegoś z widokiem na morze. Jest tutaj dużo naganiaczy którzy oferują apartamenty do wynajęcia. W Ksamil większość plaż jest zajęta przez płatne leżaki i trzeba trochę poszukać wolnego miejsca na swoje karimaty/ręczniki. Pozdrawiam Odpowiedz Link