Dodaj do ulubionych

Piękna Albania

23.06.14, 12:35
Wczoraj wróciliśmy z Albanii .Byliśmy tam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Reasumując : przepiękny kraj , widoki zapierające dech w piersiach , ceny budzące pozytywne zdziwienie i bardzo czysta woda.Należy unikać jak ognia tzw. kurortów typu Durres , Vlora, czy Sarande , z kilku powodów . Po pierwsze dużo ludzi , po drugie jeden wielki plac budowy [ huk i kurz ] a Sarande to beton , beton i jeszcze raz beton . Polecamy małe mieściny typu DHERMI , HIMARE czy KSAMIL .Główne drogi są bardzo dobre , boczne czasem wymagają wysokiego podwozia .Ludzie są bardzo życzliwi i szkoda ,że prędzej czy później spotkają naszą swołocz , czy wiecznie niezadowolone biurwy w połączeniu z bogatą hołotą .Spotkaliśmy takie egzemplarze w Albanii i Macedonii [OHRYD]. Pozdrawiamy i służymy informacjami.
Obserwuj wątek
    • lawhead Re: Piękna Albania 23.06.14, 15:09
      a gdzie konkretni byłeś i jaką trasą jechałeś. Ja wybieram się na początku sierpnia do Ksamil.
      • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 23.06.14, 16:44
        Po dziesięciokrotnym pobycie w Czarnogórze podjęliśmy decyzję o spędzeniu wakacji w Albanii. Jechaliśmy z Krakowa przez Słowację , Węgry ,Serbię [ spaliśmy w Cacaku ] , następnie pojechaliśmy do Baru w MN i po kilku dniach pojechaliśmy do Albanii przez Szkodrę , Durres , Vlorę do Dhermi i z tamtąd robiliśmy wypady do Himare , Sarandy i dalej na południe do Ksamilu. Wracaliśmy przez Ohryd w Macedonii , Serbię itd.Himare to mała mieścina z dwoma małymi sklepami i z dużą ilością kwater.Plaża ciągnie się przynajmiej na 1,5 km. 20 minut samochodem dojeżdża się do Himare miasteczka ze sklepikami i knajpkami .Kilka minut samochodem za Himare w stronę Ksamilu jest zjazd [pierwszy widoczny]na fajną plażę , z knajpkami.Generalnie "raj" za małe pieniądze , bo jest naprawdę tanio.Jeżeli będziecie chcieli więcej danych to proszę o pytania.Pozdrawiam.
        • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 23.06.14, 18:50
          POMYŁKA .Ta mała mieścina z dwoma sklepikami to oczywiście Himare.Przepraszam.
          • kwiatek1954 Re: Piękna Albania 23.06.14, 21:04
            Witaj.
            Wybieramy się do Albanii właśnie do Sarandy hotel LA Perla w terminie 23.08-7.09. Jedziemy w dwa samochody-5 osób. Z tego co wywnioskowałem z Twojego doświadczenia to niezbyt fortunnie wybraliśmy lokalizację. Jest to nasz pierwszy pobyt w Albanii. Poprzednio jeździliśmy do Bułgarii Sozopol oraz Kiten. Mamy jeszcze dwa mięsiace do wyjazdu. Można jeszcze coś pokombinować. Byłbym wdzięczny za wskazówk co do zakwaterowania. . Jedziemy z Warszaway, trasę mamy ustaloną. Pozdrawiam - Kwiatek54
            • ma.ci.ej Re: Piękna Albania 24.06.14, 09:06
              Saranda, to duże miasto, największy nadmorski kurort w Albanii, dużo hoteli, betonu, hałasu. Jeśli szukasz miejsca, gdzie dużo się dzieje, również w nocy, to będziesz zadowolony. Jeśli szukasz czegoś spokojniejszego, to wybierz raczej riwierę albańską na północ od Sarandy.
            • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 24.06.14, 09:36
              Czy niezbyt fortunnie ? Nie . Potraktujcie Sarandę jak punkt wypadowy . Macie bliziutko do Ksamilu .Niestety trochę dalej do ładnych miejsc w kierunku północnym.Co do miejsc noclegowych to macie kilka możliwości :Booking.com ,Edom.pl , wyjazd na dziko też wchodzi w grę ale cen nie znam. Osobiście nie lubię tłumów , cenię sobie spokój i szukam małych mieścin .Pozdrawiam.
              • jurow Re: Piękna Albania 24.06.14, 13:01
                sklerotyk55 - byłeś w Czarnogórze 10 razy jak porównujesz ją z Albania ..jedziemy do Ulcinj na 10 dni czy jest sens jechać do Albanii na jeden dzień czy może w twoje rejony na trzy dni..
                • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 24.06.14, 14:13
                  Praktycznie całe wybrzeże Czarnogóry z nielicznymi wyjątkami jest piękne .Problemem jest tłok w sezonie .Co do Albanii to północna część jest "morsko" bardzo mało atrakcyjna , warto odwiedzić Szkodrę .Jeden dzień na Albanię to stanowczo zbyt krótko , piękno tego kraju widać dopiero na południu .5 - 6 godzin jazdy samochodem z Ulcinia i zaczyna się raj. Oba kraje bardzo się różnią stąd porównanie jest trudne .Przepiękne góry , widoki i czyściutka błękitna woda to cecha południa Albanii. Obowiązuje jedna zasada - unikajcie dużych miast. Mało wprawni czy zbyt pewni siebie kierowcy mogą mieć kłopoty bo przepisy przepisami a zwyczaje zwyczajami .Warto zatankować samochód na stacji za przejściem granicznym bo jest tanio , potem ceny rosną . Odpowiem na inne pytania.Pozdrawiam
                  • jurow Re: Piękna Albania 24.06.14, 14:29
                    jaką spokojną klimatyczną miejscowość byś mi polecił na te trzy dni żeby daleko nie jechać z Ulcinj pojechałbym w ciemno
                    • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 24.06.14, 14:50
                      Jadąc na południe będziesz przejeżdżał przez przełęcz [ 1040 m npm. od tego miejsca każda nadmorska mieścina np Dhermi ma swój albański "klimat" i z pewnością któraś Ci się spodoba .Pozdrawiam.
                    • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 24.06.14, 15:08
                      W jakim terminie będziesz w MN ?
                      • jurow Re: Piękna Albania 24.06.14, 15:31
                        w Ulcinj będę 8-18.07.2014 r
                        • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 24.06.14, 16:46
                          No to będzie tłoczno .W Albanii masz szansę na większy spokój .
                          • jurow Re: Piękna Albania 24.06.14, 16:52
                            piszą że sezon tłoczny rozpoczyna się od 15 lipca..
                          • jurow Re: Piękna Albania 24.06.14, 18:12
                            może podpowiedz gdzie w Dhermi szukać kwatery i coś o tej mieścinie gdzie można dobrze i niedrogo zjeść co wam smakowało gdzie na plaże takie praktyczne informacje...
                            • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 24.06.14, 19:29
                              Praktycznie całe Dhermi to jeden pensjonat , dla mniej wymagających Vila Nino vis a vis małego sklepiku [ po prawej stronie na dole ] , pytaj o Spiro albo Petro [mówi po angielsku] tel z wizytówki 355 [0] 6828 21080 , 355[0] 6942 98222 [powiedz ,że jesteś od Bogdana i Marii z Krakowa.] Ok 300 m do plaży , bywa głośno w sobotę , niedzielę -samochody .Jadąc dalej w stronę morza będzie rozjazd , w prawo kilka hotelików a w lewo [nie zrażaj się wyboistą drogą ] wzdłuż morza kolejne pensjonaty. W całej mieścinie są trzy sklepiki .Pierwszy przy wjeździe po prawej stronie lepiej zaopatrzony , drugi skromny wyżej opisany i trzeci nad morzem jadąc w lewą stronę .Knajpki są nad samym morzem , cen w wysokim sezonie nie znam, wybór dań pozostawiam , my jedliśmy kalmary i mięsa w różnej konfiguracji.Jest w Dhermi ,jadąc w stronę Himary na ostrym prawym zakręcie po lewej stronie knajpka [ po przeciwnej stronie jest pensjonat z inną knajpką ] w której podają kozinę . Przeżycie przyznam dziwne , bo to rąbanka , kości i trochę mięsa [ twardawe] ale zaliczyć trzeba ,żeby było co wspominać.Jedno pewne , jeżeli ktoś ma problem z "niedowagą" to szybko "przybędzie". Plaża ma z 1,5 km i nawet w sezonie powinniście mieć luz [ soboty i niedziele liczniejsze]. To tyle w skrócie .Pozdrawiam.
                              • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 24.06.14, 19:36
                                Opis dotyczy ostatniego zjazdu w lewo od strony Himare przed znakiem koniec Dhermi.
                                • jurow Re: Piękna Albania 24.06.14, 19:52
                                  ile płaciliście za nocleg i kalmary..
                                  • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 24.06.14, 20:11
                                    Ciężko uwierzyć ale na początku czerwca , po targowaniu ,350 metrów od plaży , płaciliśmy po 6 euro od osoby .Sądzę ,że normalna cena oscyluje w okolicach 20 euro za kwaterę , oczywiście w zależności od standardu i sezonu. Początek czerwca .Obiad w hotelu Luciano w Dhermi , nad wodą : woda , piwo Korca , Tirana , pieczywo ,grecka sałatka , kalmary z rusztu , kalmary w panierce + napiwek - 2350 leków [ 1 euro - 142 leki ].1 kg koziny w innej knajpce 1400 leków. Są miejsca gdzie jest taniej.
                                    • jurow Re: Piękna Albania 24.06.14, 20:28
                                      czyli w sezonie ile od osoby za nocleg
                                      • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 24.06.14, 20:36
                                        Tego nie wiem bo unikam "sezonu" ale sądzę ,że 10 euro od osoby to odpowiednia cena .Strony ,Booking.com , Edom.pl powinny wyjaśnić ten problem.Pozdrawiam.
                                    • jurow Re: Piękna Albania 24.06.14, 20:31
                                      i czy byłeś w Ulcinj mówią że to taka bogatsza wersia Albanii
                                      • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 24.06.14, 20:44
                                        Odwiedzałem Ulcinie wielokrotnie i tak mówiący w pewnym sensie mają rację , tyle że ani plaże , ani góry , ani woda nie ta . Albania dopiero się "budzi" i niestety idzie w beton , jest szansa ,że najbliższych kilka lat pozwoli jeszcze cieszyć się obecnym stanem. Mowa o południu kraju.
                                        • jurow Re: Piękna Albania 24.06.14, 20:54
                                          czyli Ulcinj traktować jako bazę do zwiedzania Czarnogóry a Dhermi do plażowania na te pare dni
                                          • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 24.06.14, 21:12
                                            Osobiście od wielu lat jako punkt wypadowy do zwiedzania Czarnogóry traktuję Susanij [ przedmieście Baru]. Umownie , jest wszędzie bliżej .W okolicach Ulcinia praktycznie nie ma czego zwiedzać a to co ciekawe jest na północ. sw.Stefan , Petrovac, Sutomorie , Haj Nehaj , Budva , Cetinie, Lovcen , Kotor , Rijeka Crnojevica itd. Wynajmuję kwaterę u Stevo Nikocevica [ II trener reprezentacji MN w piłkę ręczną] , wpisz " apartmani Stevo Nikocevic ".Natomiast Dhermi może być dobrym punktem do wypadów .
                                            • jurow Re: Piękna Albania 25.06.14, 07:39
                                              czy w Dhermi są komary... może prześlesz jakieś zdjęcia na e-mail jerzy.wosinski@o2.pl jedziemy w 2 rodziny i muszę ich przekonać żeby 6 godz jechać w głąb Albanii do Dhermi..żeby zobaczyć coś fajnego
                                              • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 25.06.14, 09:19
                                                W Dhermi byłem w pierwszej połowie czerwca i komarów nie było ale za lipiec głowy nie dam , na wszelki wypadek mieliśmy wkłady do kontaktu. Co do "przekonywania" to już współczuję bo zawsze znajdzie się ktoś z "muchami w nosie " i nawet makaron będzie nie do pary.Na przełęczy w górach jest punkt widokowy i knajpka , koniecznie trzeba się tam zatrzymać . Może uda mi się wysłać Ci jakieś zdjęcia.Moje informacje o miejscowości dotyczą pierwszego zjazdu w prawo zaraz za tablicą Dhermi , jadąc od strony Vlore.Natomiast jadąc dalej w stronę Himare zobaczysz część "miejską " w pewnym momencie po lewej stronie zobaczysz malutką "dziwną" aptekę Farmacja [ napisane pędzlem na ścianie] pani tam pracująca ma jakieś kwatery nad morzem.Pozdrawiam.
                              • mbw-wa Re: Piękna Albania 22.08.14, 13:56
                                Panie Bogdanie,
                                Czytam wszelkie informacje o Albanii, a w tym o Dheremi. Postanowiłem wypoczywać właśnie w Dheremi. Sugerowałem się wieloma wpisami, a Pana szczególnie. Znalazłem wspomniany adres Vili Nino www.all-about-himara.com/item/vila-nino Address: Rruga e Kampit, Dhërmi, Email: petro.nino@hotmail.com. Szukając ww. willi na podstawie adresów dochodzę do wniosku, że Petro współpracuje z hotelem Greccia www.all-about-himara.com/item/greccia-hotel Address: Rruga e Kampit, Dhërmi, GPS: 40.14744499505767, 19.634140364418045, t: + 355699109222, Email: joanna.nino@hotmail.com.
                                Uprzejmie proszę sprawdzić, czy Villa Nino to ta, o której pan napisał? Ja wybieram się we wrześniu lub w na początku czerwca 2015.
                                Czy suma 6 € od osoby to była ww. hotelu? Jeżeli innym, to uprzejmie proszę o informację
                                Pozdrawiam
                                Marek B t.508021701
                                • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 22.08.14, 17:23
                                  Witam Pana,
                                  cena 6 euro za nocleg od osoby była negocjowana 5 -ego czerwca , byliśmy tam do 15 czerwca a więc przed sezonem .Większość pensjonatów [ hotelików] była jeszcze zamknięta . Jechaliśmy do Dhermi bez jakiejkolwiek rezerwacji [ na dziko] .Zakładam ,że uzyskanie takiej ceny " oficjalnie " będzie niemożliwe , my negocjowaliśmy kilka minut .W jednym z poprzednich wpisów podałem numery telefonów , jeden z nich jest telefonem Petru . Proponuję wykonanie telefonu do Albanii i porozmawianie z gospodarzem [Petru mówi po angielsku ].Co do współpracy gospodarza z Grekami nic mi nie wiadomo ale jest to możliwe.
                                  Jeżeli będę mógł jeszcze w czymś pomóc to proszę o maila.
                                  Żeby mieć pewność czy to nasz adres ,proszę zapytać czy hotelik jest vis a vis sklepu .
                                  Pozdrawiam .
                                  • mbw-wa Re: Piękna Albania 22.08.14, 18:44
                                    Panie Bogdanie,
                                    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
                                    Czy Państwo, korzystaliście z usług Pana Petru?
                                    My, jeżeli nie pojedziemy we wrześniu to wyjedziemy na początku czerwca 2015.
                                    Mam zaplanowaną trasę z adresami noclegów polecanych na różnych stronach:
                                    TAM do Albanii: W-wa, Cieszyn, Bratysława, Palić (k. Suboticy - nocleg) Skopje, Ohryd (2 noclegi u Pani Grażyny ) i dalej Elbasen, Rogozin, Lushnja, Fier, Vlora i Dheremi (13 noclegów).
                                    POWRÓT: do Baru, pociągiem do Belgradu, Budapeszt (nocleg) i do W-wy.
                                    I tu chciałem zapytać czy według Pana trasa jest optymalna?
                                    Po drodze jadąc do Dheremi planuję zboczyć na kilka godzin do BERAT – czy to dobry pomysł (uwzględniając stan niektórych dróg SH 73 Berat - Fier)?
                                    Nawiasem mówiąc w m. Fier jest prowadzony kościół przez Księży z Krakowa.
                                    Pozdrawiam
                                    Marek B
                                    • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 22.08.14, 19:34
                                      Mieszkaliśmy u Petru , standard przyzwoity , mieliśmy problem tylko z internetem .Ale przy takiej cenie byliśmy bardzo zadowoleni . Ma Pan bardzo dobrze zaplanowaną trasę , my również wracając do kraju śpimy w gospodarstwie agroturystycznym k. Suboticy . Ohryd , miłe miasto z jeszcze piękniejszą klimatyczną starówka i warownią . Sugeruję korzystanie z taksówek , wyjazd pod twierdzę , zwiedzanie ruin i spokojne zejście ze zwiedzaniem .Na dole przejście do mini portu , dobry posiłek i piechotą powrót do domu . Dlaczego taxi ? bo są śmiesznie tanie 2 - 5 - 6 euro i można sobie pojeździć .Przypominam do Petru należy skręcić pierwszym zjazdem w prawo [ agrafka ]za tablicą DHERMI . Ile dni przewidują Państwo w Barze ? Wjeżdżając do Baru w pewnym momencie będziecie Państwo przejeżdżać po moście [ podjazd ] za mostem będzie rondo , na rondzie trzeba skręcić w lewo tył i na końcu tej drogi jest dworzec .Jeżeli macie Państwo pytania , chętnie odpowiem.
                                    • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 22.08.14, 19:41
                                      Ach , zapomniałem : przejazd z Ohrydu do Dhermi zajmie ok 5-6 godzin jeżeli po drodze nie będzie problemów [ jazda przez góry , deszcz , mgła ] .Uwaga na policję .
                                      • mbw-wa Re: Piękna Albania 22.08.14, 20:44
                                        Bardzo dziękuję – o to mi chodziło.
                                        Dla mnie ze względu na pracę - Internet jest niezbędny. A czy i gdzie Państwo korzystaliście z Internetu. W Ohrydzie skorzystam z Pana rady i objedziemy taxi Ohryd, a może i pojedziemy na przełęcz Galica. Czy do mon. Neum lepiej popłynąć czy pojechać samochodem?
                                        W tym roku na wiosnę byliśmy 10 dni w Sutomore. Spaliśmy przez przypadek u Pana Momo (5 Euro) i który jest najsłynniejszym zielarzem na Bałkanach. Przyjmuje też w Polsce. Wszystko objeździłem łącznie z mon. Ostrog, Pliva, Durmitor i Lovćen.
                                        Chcieliśmy wrócić pociągiem do Novi Sad, ale powodzie w Serbii spowodowały, że nie kursowały lawety, a podobno przejazd najwyżej położoną linią kolejową w Europie jest niezapomniany. Kanion Moraća jest widoczny z góry.
                                        Czy jechał Pan drogą SH 73 Fier - Berat – Fier? Pytam, ponieważ wiele osób napisało, że stare miasto w Berat jest konieczne do zobaczenia. Nie wiem czy jadąc, do Dheremi nie wstąpić na kila godzin do Betat, ale wówczas mogę nie zdążyć za dnia dojechać na miejsce. Co Pan radzi? Czy ta kozina której Pan napisał jest na „oko” rozróżnialna – pytam, ponieważ ja lubię różne kulinarne wynalazki, ale żona i synowa nie. Czy jest problem z zakupem świeżych ryb – w Borsk codziennie rano na ośle rozwozi je rybak.
                                        Pozdrawiam
                                        Marek B
                                        • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 23.08.14, 09:03
                                          Witam ,
                                          w Himare nad brzegiem morza są dwa hoteliki z knajpkami [ ok 200 m od Petru ] i tam można zapytać o możliwość skorzystania z ich sieci . Jeżeli chcecie Państwo zobaczyć coś więcej niż Neum to polecam jazdę samochodem , droga prowadzi wzdłuż jeziora Ochrydzkiego , jest miejscami kręta i malownicza .Po drodze koniecznie trzeba odwiedzić skansen [ parking po prawej stronie jadąc do Neum] Plocha Michov Grad , bardzo malownicze miejsce .Przy recepcji na dole jest barek i można wypić dobrą kawę . Samo Neum jest bardzo ładne , mają tam hodowlę pawi , po drodze przechodzi się przez most na rzeczce i obok można sobie wynająć łódkę z "flisakiem" ,który nas przewiezie po bardzo urokliwym parku - akwenie .Spotkaliśmy w Sutomoriu Pana Momo , zapraszał nas do siebie , świat jest mały. Jak sądzę do zaliczenia została trasa z Baru do Virpazaru a stamtąd do Rijeki Crnojevica .Albańskiej trasy o którą Pan pyta nie znam , zwiedzanie tego rejonu zostawiliśmy sobie na przyszły rok. Co do koziny : w jednym z wcześniejszych komentarzy opisałem miejsce [ knajpkę ] w Dhermi gdzie jedliśmy kozinę . Jak to wygląda ? Półmisek z drobną rąbanką , drobne kosteczki , wszystko trzeba obgryźć , do tego sałata , pieczywo i coś do picia.Jako ciekawostkę podam ,że bardzo często woda butelkowana pochodzi z Polski [ kod 5 ]. Ryb nie kupowaliśmy ale Petro zapewne powie gdzie można je kupić. Pozdrawiam .
                                          • mbw-wa Re: Piękna Albania 23.08.14, 10:00
                                            Dzień dobry,
                                            Bardzo dziękuje za przekazane informacje.
                                            Nie chcę już Pana dalej męczyć, ale po Pana opisach zostanę w Ochryd na trzy dni.
                                            Tak - jest prawdą, że nie przejechałem drogą z Virpazaru do Rijeki Crnojevica, ale przede wszystkim z Virpazaru do Vladimir. Jeżeli czas pozwoli to wracając z Dheremi do Bar przejadę, chociaż w części tą drogą.
                                            Do usłyszenia na łączach
                                            Pozdrowienia dla Krakowa i Państwa
                                            Marek B
                                    • mq21 Re: Piękna Albania 20.10.14, 12:16
                                      W Suboticy miałem noclegi tranzytowe w drodze do Czarnogóry w czerwcu 2014 r.
                                      Subotica bardzo przyjemne miasto, w drodze powrotnej zatrzymaliśmy się w Palicu tj. dzielnica Suboticy nad jeziorem w Park hotelu
                                      • katja_24 Re: Piękna Albania 22.10.14, 16:53
                                        My też nocowaliśmy w Palicu, zapłaciliśmy 20e za pokój z łazienką, właściciel bardzo miły, czekał na nas do 23 bo na 4 h utkneliśmy w korku na granicy z Węgrami uncertain
                                        • ma.ci.ej Re: Piękna Albania 30.10.14, 14:14
                                          > czekał na nas do 23 bo na 4 h utkneliśmy w korku na granicy z Węgrami

A tyle sie pisze, żeby nie jeździć przez Horgos - no ale na ogół nikt nie chce wierzyć, dopóki się sam nie przekona.
                • ma.ci.ej Re: Piękna Albania 24.06.14, 15:16
                  > sklerotyk55 - byłeś w Czarnogórze 10 razy jak porównujesz ją z Albania ..jedzie
                  > my do Ulcinj na 10 dni czy jest sens jechać do Albanii na jeden dzień czy może
                  > w twoje rejony na trzy dni..

Radzę odwiedzić Shenginj, ale rejony położone za portem (od drogi dojazdowej w prawo). W miarę niedaleko od Czarnogóry, a trochę "klimatu" Albanii jest. W porcie resztki starej bazy wojskowej a kilka km dalej totalnie puste plaże. Nie jest to riwiera albańska, ale za to blisko Mne.
                  Na granicy Mne-Al można spokojnie postać z godzinę albo więcej.
                  • jurow Re: Piękna Albania 24.06.14, 15:35
                    to już lepiej do Vielipoje na plaże bliżej Ulcinj ...ale plaże podobne tylko taka trochę dziura
            • jac.64 Re: Piękna Albania 24.06.14, 12:59
              Wyjazd macie w czasie kiedy nie ma już tłoku.Coraz mniej ludzi ,nie ma ścisku i hałasu.My byliśmy w Sarandzie na początku września 2013r.Drugi tydzień w hotelu mieszkaliśmy sami smile)
              Saranda jest dobrą bazą wypadową : kilkadziesiąt minut do Butrinti, ok.1.30 min. do Gjirokaster,Ksamil pod ręką -a pomiędzy Ksamil a Sarandą,pod Monastyrem Shengjingjergit mała cicha zatoczka z kilkoma leżakami .Polecam smile
        • katja_24 Re: Piękna Albania 24.06.14, 17:45
          Czy mozesz polecic jakaś fajna, niedroga knajpke w Ksamil/Sarande lub okolicy Dhermi? Wybieram sie na przełomie sierpnia/wrzesnia smile
          Ksamil mam juz zaklepany, potem chcę zakotwiczyc się w Dhermi. Czy to dobry wybór, jeśli szuka sie połączenia gór i morza oraz sredniej mieściny, w której jest spokój ale jest gdzie zrobic zakupy?
          • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 24.06.14, 19:45
            Co do Dhermi starałem się odpowiedzieć w miarę sensownie , natomiast co do knajpki w Ksamilu to wjeżdżając od strony Sarandy tak kombinuj ,żeby skręcić w prawo i dojechać do brzegu zatoczki kilkaset metrów od drogi którą wjeżdżałeś do miasteczka.Dają pyszne kalmary i pieczywo , którego smak na długo zapamiętam .Przy okazji mają plażę , bezpłatną dla klientów knajpki.Pozdrawiam.
            • katja_24 Re: Piękna Albania 26.06.14, 10:38
              Jedzenie w postaci zmiażdżonej kozy srednio mnie rajcuje, ale dzięki wink
              Co do knajpy w Ksamilu, to może uda sie znaleźć wink
              'Pozdrawiam
              • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 26.06.14, 10:49
                Rozumiem Twoje podejście do kozy , ja postawiłem na walory smakowe i egzotykę .Wytłumaczenie dojazdu do knajpki w Ksamilu jest zajęciem wyjątkowo karkołomnym . Takich miejsc jest tam cała masa . Pozdrawiam.
                • katja_24 Re: Piękna Albania 26.06.14, 18:19
                  Ja niestety najpierw "jem" oczami wink
                  Rozumiem, że trudno wytlumaczyć. A może pamietasz nazwę albo uwieczniłeś to miejsce na jakiejś fotografii?
                  • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 26.06.14, 20:33
                    Postaram się opisać dojazd .Wjeżdżasz do Dhermi od strony Vlory , jedź przed siebie , w pewnym momencie będzie lewy zakręt po lewej stronie skały , po prawej kościół , lekki zjazd w dół i prawy zakręt . Na samym zakręcie po lewj stronie knajpka typu "pawilon" , po prawej lepiej wyglądający piętrowy lokal . W tym pawilonie podają kozinę 1300 - 1400 leków za kilogram rąbanki. 1 euro - 140 leków.Samochód bez obaw można zaparkować na drodze przed lokalem , zresztą oni parkują dosłownie wszędzie . Obok lokalu po lewej stronie jest źródełko.
                  • arpik Re: Piękna Albania 19.07.14, 10:12
                    Akurat jestem teraz w Ksamil.Moge z czystym sumieniem polecić restaurację Afrimi. To mała pizzeria ze świetną, tanią pizza . Np . duża margeritta 300 leków tj.9 zł. Znajduje się przy drodze do plaży niedaleko bora bora.Bardzo blisko szkoły i posterunku policji
                    • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 19.07.14, 10:23
                      Dzięki za informację .Odwiedzę. Pozdrawiam.
                      • arpik Re: Piękna Albania 20.07.14, 08:22
                        Zapomnialem dodać, że oprócz pizzy mają tam swietne owoce morza, spagetti, risotto i przepyszne grilowane warzywa. Jeśli mógłbym jeszcze pomóc to mogę wysłać ich menu na priva
                        • sla_wo Re: Piękna Albania 13.08.14, 14:58
                          Witam arpik,
                          mam pytanie dotyczące nie tyle menu z knajpki, którą polecasz a raczej ogólnej Twojej opinii na temat Ksamil. W necie spotykam (co w sumie jest naturalne...) skrajnie różnie opinie na temat Ksamil. Od mega zachwytów do totalnej krytyki.
                          Czy w Twojej opinii jest do dobre miejsce na pobyt z rodziną na wakacjach. Nasze oczekiwania są mniej więcej typowe: fajnie miejsca do plażowania, jakiś sklep umożliwiający zakupy i tyle w zasadzie. Co do kwater to jest tego masa i sobie znajdę, chodzi mi o opinię na temat samej miejscowości.
                          Dzięki i pozdrawiam
                        • polecmag Re: Piękna Albania 15.11.15, 18:09
                          poproszę menu magda.polec@gmail.com
                        • polecmag Re: Piękna Albania 15.11.15, 18:10
                          poproszę o menu magda.polec@gmail.com
                    • katja_24 Re: Piękna Albania 19.07.14, 17:36
                      Dziękuję, czytałam o niej na cro.pl smile To jest gdzieś na wyjeździe na Butrint?
                      • arpik Re: Piękna Albania 20.07.14, 08:18
                        Wyjeżdżając do ksamil od strony sarandy mijając po lewej stronie hotel z dwiema palmami prawej stronie jest znak drogowy informujacy o posterunku policji. Dalej jest plac zabaw dla dzieci przed placem trzeba skręcić w prawo i ostro w prawo. Jakieś 150 metrow po lewej stronie jest Afrimi.
                        • katja_24 Re: Piękna Albania 21.07.14, 12:13
                          A moge prosić o menu na gazetowego? smile
          • heca7 Re: Piękna Albania 25.06.14, 09:19
            Fajną knajpką ma być ta w Borsh (tylko , że 32km od Dhermi). Położona nad potokiem.
            3.bp.blogspot.com/_OcE4BQoC8XM/Sq4p2J_a6tI/AAAAAAAAHTU/bF49_8DMyxA/s1600-h/Borsh+(5).JPG
            • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 25.06.14, 09:24
              Te 32 kilometry przy tamtejszych widokach nie są żadnym problemem.
            • katja_24 Re: Piękna Albania 26.06.14, 10:39
              Wygląda fajnie smile jak ceny? Łatwo tam trafić?
              • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 26.06.14, 10:55
                Sprecyzuj pytanie, proszę.
                • katja_24 Re: Piękna Albania 26.06.14, 18:22
                  Czy ceny są do przyjęcia dla Polaka, który odkłada na urlop przez cały rok? wink Tzn czy da sie zjeść obiad dla 2 osob za np 40-50 zl? Ogólnie wiem, że Albania jest stosunkowo tania, ale ta knajpka jest miejscem dośc specyficznym. Czy to odbija sie bardzo na cenach?
                  Czy restauracja jest widoczna zdrogi, dojazd jest jakos oznaczony czy trzeba buszować po Borsh, zeby ją znależć?
                  • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 26.06.14, 19:29
                    Witam , 50 pln to około 1660 leków i za te pieniądze 2 osoby mogą spokojnie zjeść obiad .W każdej knajpce jest cennik a knajpek jest sporo i wypada przynajmniej część z nich odwiedzić . Do każdego obiadu podają pieczywo ale to tak na "dobicie".Pewnie nad samym morzem może być odrobinę drożej ale mamy wybór .
                    • katja_24 Re: Piękna Albania 27.06.14, 10:53
                      Ok, dziękuję smile
                      Mamy taki zamiar, chcemy spróbować kilku dań, których nie jedlismy w Chorwacji, bo po prostu było za drogo.
                      • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 27.06.14, 12:02
                        Gratuluję cytatów "hipcia " .Pozdrawiam.
                    • arpik Re: Piękna Albania 20.07.14, 08:25
                      Przeliczniki w knajpach są baaardzo zanizone. Liczą sobie 1 euro to 100 leków. Lepiej wymienic w kantorze. Liczą wtedy 1 euro to 136 leków. A najlepiej wybrać z bankomatu.
        • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 24.06.14, 21:28
          Kolejna pomyłka . Ta mała mieścina to oczywiście Dhermi.Przepraszam.
          • betlin4x4 Re: Piękna Albania 25.06.14, 10:02
            Kocham Albanię tak jak Wy.
            Poniżej linki z moich wyjazdów, może ktoś znajdzie coś ciekawego dla siebie.
            4x4pila.kadan.pl/relacjabalkany.php
            4x4pila.kadan.pl/kerkyra2013.php
            • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 25.06.14, 11:43
              Serdeczne dzięki , przeczytałem z przyjemnością . Pozdrowienia.
              • jurow Re: Piękna Albania 26.06.14, 06:13
                czytam i czytam ...dużo ludzi skłania się na wypoczynek w małej Borsh czy byliście tam ...i czy to jest dobry pomysł jesteśmy starsi lubimy spokój a w Dhermi to trochę dyskotekowo ..
                • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 26.06.14, 07:01
                  Rozwinę temat . Zrób tak : wyjedź z Ulcinia ok 7 ,00 , na przejściu może być kolejka , stawaj na lewym pasie bo z prawego odprawiają również autobusy i odprawa trwa w nieskończoność. Za przejściem nie zatrzymuj się bo cię otoczą [ rdzenni Węgrzy Orbana ] 5 - 6 godzin od granicy powinno wystarczyć na dojechanie na przełęcz. Potem zrób tak jak ja : zaliczaj kolejne oznaczone tablicą [ motyw plaży] drogi , jest ich niewiele i tak dojedziesz do Borsh .Stosuj zasadę : podoba mi się czy nie , jak nie , jadę dalej .W Borsh masz wielokilometrową plażę i będziesz miał "swój kawałek" .Czy Ci się tam spodoba sam stwierdzisz . Osobiście nie planowałbym tego wyjazdu w sobotę i niedzielę ze względu na liczbę miejscowych turystów .
                  • jurow Re: Piękna Albania 26.06.14, 07:54
                    poproszę o zdjecia na prywata..
                    • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 26.06.14, 08:27
                      Niestety w tej chwili nie mam możliwości przesłania filmów i zdjęć.
                      • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 26.06.14, 08:36
                        Wpisz na youtubie Borsh i znajdziesz kilka filmików z widokami.Pozdrawiam.
                        • jurow Re: Piękna Albania 26.06.14, 10:38
                          wrzuciłem film - Plaza Borsh - tragedia plaza coś chyba nie tak ...
                          • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 26.06.14, 10:53
                            Absolutnie się nie przejmuj , zastosuj się do mojej sugestii dotyczącej wyjazdu .Na miejscu spokojnie sam ocenisz i dokonasz odpowiedniego wyboru.Plaża jest długa a prowadząca wzdłuż droga jest wyboista.
                          • ma.ci.ej Re: Piękna Albania 26.06.14, 10:58
                            Plaża w Borsh jest długa i ładna. Głeboka, przejrzysta woda. Tylko, że przeważają drobne kamyki a nie piasek.
                            • jurow Re: Piękna Albania 26.06.14, 17:36
                              czy w DHERMI są spokojne zatoczki i plaże czy tylko te zatłoczone główne..
                              • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 26.06.14, 19:36
                                Są dwie małe zatoczki ,ale lepiej wybrać prostą 1,5 km. plażę.Co do tłoku w sezonie nie wypowiadam się bo nie wiem , soboty i niedziele będą na pewno tłoczne .
                                • ma.ci.ej Re: Piękna Albania 27.06.14, 12:23
                                  W centrum bardzo tłoczno (również jeśli chodzi o parkowanie przy plaży), ale jadąc w lewo do samego końca (chyba to było z 1 km), to spokojnie. pięknie i przyjemnie.
                                  Nie wiem jak jest na drugim końcu plaży.
                                  • jurow Re: Piękna Albania 27.06.14, 14:07
                                    jakbyście mieli wybierać coś spokojnego , ładnego niedrogiego to jaką mieścinę wybraliście DHERMI , Himare, Borsh czy trochę dalej Ksamil....
                                    • ma.ci.ej Re: Piękna Albania 27.06.14, 14:31
                                      > wybraliście DHERMI , Himare, Borsh czy trochę dalej Ksamil....

Każda z tych miejscowości jest inna.
                                      Borsh jest najmniejsze i najspokojniesze. I też niedrogie - ja płaciłem 25 EUR za 4 osoby ale czytałem na forum nawet o stawkach 15 EUR za apartament. Długa plaża z drobnych kamienii.
                                      Dhermi - chyba najładniejsze. Ale wydaje mi się, że jest stosunkowo mało apartamentów blisko plaży, większość jest położona wyżej i do plaży jest kawałek (podkreślam - wydaje mi się, do byłem tam tylko 1 dzień, nie mieszkałem, nie szukałem apartamentu)
                                      Himare jest już większą miejscowością i samo "główne" Himare raczej odradzam, ale już np. Lavadhi Beach jest też piękne i spokojne (stromo w dół w stronę morza zaraz za starym Himare, ok. 1-2 km przed centrum Himare).
                                      Ksamil to już kurort, wiem, że wielu osobom sie podobało (plaże są urokliwe ale małe i w sezonie zatłoczone). Mnie się nie podobało chociażby dlatego, że nie jest to otwarte morze. To mała zatoczka zamknięta wyspami. Ale też to co piszę dotyczy centrum, czytałem na forum, że są ładne i spokojne plaże na północ od Ksamil, ale ja do nich nie dotarłem.

Jest jeszcze Qeparo, Piqueras i Lukove, Moja rada jest taka - jedź od przełęczy Llogara i szukaj, gdzie Ci się spodoba i znajdziesz odpowiadającą Ci kwaterę. Z Dhermi do Borsch jest z godzinę jazdy (35 km - to na warunki albańskie akurat 1 godz.), więc od biedy nawet można wrócić z powrotem.
                                    • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 27.06.14, 22:35
                                      Byliśmy w pierwszej połowie czerwca , był spokój .W tygodniu na całej plaży w Dhermi ok.1,5 km.długości w godzinach południowych było ok. 20- 30 osób .Jak jest w sezonie nie wiem.W Himare i w Borsh było podobnie.
                            • jurow Re: Piękna Albania 27.06.14, 15:09
                              jedziemy w pierwszej połowie lipca czy łatwo o kwatery i w jakim rejonie szukać ...
                              • jurow Re: Piękna Albania 27.06.14, 16:00
                                jedziemy w pierwszej połowie lipca czy łatwo o kwatery i w jakim rejonie szukać ... myślę oczywiście o Borsh..
                              • ma.ci.ej Re: Piękna Albania 27.06.14, 16:03
                                Napiszę Ci o Borsh, bo tu wiem najwięcej.
                                Borsh składa się generalnie z dwóch części - górnej przy drodze (w pobliżu słynnej resteuracji z wodospadem) i dolnej przy plaży. Kwatery w górnej części są daleko od morza (trzeba dojeżdżać autem, nie ma problemu z parkowaniem ani opłat za parkowanie), ale za to mają w większości piękny panoramiczny widok na morze.
                                Aby dotrzeć do części nadmorskiej należy (jadąc od północy) jeszcze przed miejscowością, zaraz za stacją benzynową skręcić w prawo. Do morza jest ok. 1,5-2 km, przy tej drodze, a potem przy morzu jest dużo. Zaleta - wiadomo: bliżej morza, ale nie tak urokliwie, jeśli chodzi o widoki jak na górze.

I drugie miejsce, które Ci mogę poradzić to (tak jak pisałem w poprzednim poście) Levachi Beach. Zaraz za starym Himare, za domem z tabliczką "Wolne pokoje", skręcasz w prawo ku morzu. Nad morzem jest trochę kwater.

W Dhermii - nie wiem.
                                • jurow Re: Piękna Albania 27.06.14, 16:26
                                  poproszę o namiary na kwaterę gdzie wyście nocowali może być na priwata jest na stronie ..
                                  • ma.ci.ej Re: Piękna Albania 27.06.14, 22:35
                                    www.riand.net/
                                    • gosia.i.tomek Re: Piękna Albania 31.08.14, 23:11
                                      Właśnie wróciliśmy z Borsh. Nasza kwatera.
                                      www.facebook.com/pages/Vila-Emiliano-Borsh/164962350319056?sk=timeline&ref=page_internal
                                      • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 01.09.14, 08:59
                                        Napiszcie proszę jak Wam się podobało co zwiedziliście .
                                        • gosia.i.tomek Re: Piękna Albania 01.09.14, 23:40
                                          Albania robi wrażenie.....Na nas bardzo pozytywne. Byliśmy pierwszy raz i myślę,że nie ostatni. Strach był,nie ma co ukrywać,ale mimo kłopotów ze sprzęgłem(ach te drogi), udało nam się wrócić w całości. Przepiękna przyroda, przyjaźni ludzie ,pyszne jedzenie, słońce, góry, ciepłe morze czego chcieć wiecej.....I brak gotówki nie zagrażawink.
                                          W Albanii spędziliśmy 8 dni. I zwiedziliśmy Berat, Butrint, Gjirokastra. Moczyliśmy nogi w źródlanej wodzie Syri i Kalter. Odwiedziliśmy plaże Bunec, w starym Himare Lavadhi Beach i najładniejsza naszym zdaniem w Borsh.
                                          Przyroda ożywiona: osiołki,owce,kozy i świnie na plaży- niegroźne. I co zrobiło na nas ogromne wrażenie DELFIN(to w wodzie).
                                          Dla mnie duże zaskoczenie - mała ilość bunkrów. Myślałam,że będzie ich więcej. No chyba,że są tak zamaskowane,że trudno je dostrzecsmile.To samo dotyczy mercedesów(ilości a nie maskowania). Ku mojemu zdziwieniu są też inne marki samochodów.
                                          Albania to przepiękny kraj gdzie komercja jeszcze nie dotarła. Inny, ale cudowny w swej odmienności. I ludzie otwarci,ciekawi i przyjaźni. Naprawdę warto było....
                                          • paluch133 Re: Piękna Albania 27.11.14, 21:32
                                            Witam.
                                            Zapaliłem się na Albanię, muszę jeszcze przekonać znajomych. Wstępnie 4 rodziny (4 samochody) w tym 8 osób dorosłych i tyle samo dzieci w wieku od 8 do 14 lat. Zastanawiam się jak znaleźć domek, aby nas wszystkich pomieścił - no ale jeszcze troch czasu zostało.
                                            Pozdrawiam wszystkich.
                                            Tomasz
                                            • wodas73 Re: Piękna Albania 18.01.15, 09:58
                                              Jeżeli jeszcze nic nie znalazłeś to fajny dom jest w Borsh i usytuowany jest na samej plaży. www.bilbordy.com To są apartamenty 2 pokojowe i wszystkie z balkonem z widokiem na morze. Polecam
                                              • wodas73 Re: Piękna Albania 18.01.15, 10:00
                                                Wkradł się błąd w adresie. Właściwy to www.vilaborsh.com
                                              • mbw-wa Re: Piękna Albania 18.01.15, 12:45
                                                Dzień dobry,
                                                Szukam w Borsh optymalnych 2 apartamentów.
                                                Podany adres www.bilbordy.com czy jest dobry"
                                                Pozdrawiam MarekB
                                                • wodas73 Re: Piękna Albania 18.01.15, 13:07
                                                  Tak, program sam zmienił tekst. Przepraszam.
                                                  Prawidłowy adres to: www.vilaborsh.com
                                                  Ja w tym roku znów tam jadę.
                                                  Pozdrawiam
                                                  • mbw-wa Re: Piękna Albania 18.01.15, 17:12
                                                    Dziękuję za info. Tą willę już znam z innych opisów. Nie znam tylko ewentualnych cen z 2014 roku.
                                                    Jak napisałem maila do właściciela (podobno Austriaka) to nie chciał podać ceny. Ja z rodziną wybieramy się w czerwcu (ok. 17.VI).
                                                    Uprzejmie proszę o własną ocenę
                                                    Z poważaniem MarekB
                                                  • heca7 Re: Piękna Albania 18.01.15, 17:46
                                                    60 euro za 5 osób w sierpniu. 2 pokoje z aneksem. Na piętrze.
                                                  • mbw-wa Re: Piękna Albania 18.01.15, 19:01
                                                    Bardzo dziękuję z informację.
                                                    Cena do zaakceptowania. Myślę, że w czerwcu utarguję na 10 euro. Czytałem Pani wszystkie znane mi wpisy, jak i wielu innych. Do wyjazdu teoretycznie jestem przygotowany. Wszystkie materiały zebrałem z Internetu. Uważam, że wszystko przemyślałem i uwzględniłem czas, miejsce oraz ceny. Proszę o krytyczne uwagi do mojego planu:
                                                    1. Wyjazd z W-wy ok.17.VI ok. godz. 3.00. nocleg Palić (Serbia) - ustalony od formułowiczów. Trasa przez Bielsko_Biała Ustroń, Tryniec, Żylina Trnava (omijam Bratysławę), Komarno, Budapeszt do Szeged. Omijamy przejście graniczne w Roszke, a przejedziemy przez przejście Tompa – Kelebia do Palić.
                                                    2. Kolejny dzień to przejazd do Belgradu do Skopje (zwiedzanie ścisłego centrum) i dalej do OHRYD. Tu 3 noclegi u Pani Grażynki (Polka) (7 euro od głowy). Zwiedzanie Ochryd - 1 dzień, Monastir św. Nauma i Park Narodowy Galiczica - 2 dzień. Obowiązkowy zakup korali ochrydzkich dla żony.
                                                    3. Kolejny dzień to przejazd do Berat. Tu - 1 lub 2 noclegi (zwiedzanie Berat i ewentualnie kanionu Osumit). Znam już miejsce noclegowe.
                                                    4. Kolejny dzień to przejazd przez Fier (przy okazji wizyta u Polskich misjonarzy) do Riwiery za przełęczą Llogara. I tu mamy problem z noclegiem. Nie mamy upatrzonego noclegu. Optujemy za Dheremi lub Borsh. Planujemy odpoczywać 10 – 12 dni - zaliczając: Dhermi, Jalë, Himare, Porto Palermo, Qeparo, Bunec, LuKOVE czy Borsh wraz z kanionem prz m. Vuno. Tu liczę na Pani krytyczne uwagi, a ja mam już dużo lat. Tak – a propos - napisała Pani w ubiegłym roku, że jak Pani wróci z Albanii z Borsh to opisze dokładnie swój pobyt. Gdzie mogę znaleźć ten opis? Noclegu nie mamy poza wspominaną Vila "Borsh".
                                                    5. Zamierzamy następnie przenieść się na 2, 3dni do Ksamil. Noclegu nie mamy. Zamierzamy w 1 dzień przeznaczyć na zwiedzanie Gjirokastër i Niebieskie Oko.
                                                    6. Do W-wy zamierzamy powrócić przez Grecję tym słynnym promem Popatrzymy w Grecji na Meteory w Kalampaka.
                                                    7. Kolejny nocleg to Macedonia Veles – na tym słynnym statku, mam wszelkie namiary.
                                                    8. Ostatni nocleg to Budapeszt też mam wszelkie namiary.
                                                    Zbiorcze namiary na noclegi mogę przekazać, bo zebrałem je z różnych stron. Mam też zebrane informacje, co i gdzie zwiedzić – też mogę przekazać.
                                                    MarekB
                                                  • heca7 Re: Piękna Albania 18.01.15, 20:40
                                                    Podoba mi się ten plan choć sami jechaliśmy w obie strony przez Grecję smile
                                                    W Serbii należy uważać na ludzi stojących nad autostradą na wiaduktach. To policja. Potem kończy się to tak, że łapią kilka km dalej. Czeka się z innym ludźmi w samochodach na poboczu i jedzie za innym policyjnym samochodem do najbliższego zjazdu. A potem do miasteczka. Tam trzeba rozmienić pieniądze i wpłacić na ichniej poczcie. Z kwitkiem wrócić do komisariatu. Masakra czasowa.
                                                    Mnie najbardziej podobało się Borsh jeśli chodzi o nocleg.
                                                    W planowaniu zwiedzania Albanii trzeba uwzględnić większą ilość czasu , która schodzi na dojazdach. Na mapie wszystko wygląda całkiem przyzwoicie. Drogi są budowane, ok. Niestety są kręte. Szanse na wyprzedzanie niewielkie. Odległość na mapie niewielka ( jak na polskie doświadczenie) zajmie czasem mnóstwo czasu. Brak drogowskazów. Nie polecam jazdy po ciemku. Na nowej drodze z Sarandy do Borsh gdzie nie gdzie był pozapadany asfalt. Po prostu obsuwa się nasyp. Albo i całe kawałki drogi. W dzień widać tylko ślady hamowania nieszczęśników, którzy tego nie zauważyli. Albo leżą kamienie, które spadły z góry.
                                                    Zaczęłam relację ze zdjęciami na Cro.pl ale na razie jej nie skończyłam wink ( pod tym samym nickiem) Postaram się w najbliższym czasie...
                                                    To tak na szybko smile
                                                  • mbw-wa Re: Piękna Albania 18.01.15, 21:48
                                                    Dziękuję.
                                                    Z przyjemnością przeczytam.
                                                    Moja przygoda z Bałkanami zaczęła się właśnie przypadkowo od Cro.pl przed 5 laty.
                                                    Z poważaniem MarekB
                                                  • miras59 Re: Piękna Albania 09.02.15, 23:40
                                                    Z Sarandy do Borsh nie ma żadnej zapadającej się drogi, nie ma co ludzi straszyć gorsze są u nas www.youtube.com/watch?v=7Wvrk5qKjgM
                                                  • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 10.02.15, 11:44
                                                    A kto na tym odcinku trasy straszył osuwiskami ?
                                                  • jkopanska Re: Piękna Albania 22.05.15, 09:43
                                                    Witam! Czy ma Pan kontakt do Pani Grażynki z Ohrydu (adres, telefon lub mail). Interesuje mnie nocleg u tej Pani. Będę wdzięczna. Do Macedonii jadę w lipcu Pozdrawiam
                                                  • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 22.05.15, 11:49
                                                    Witam, niestety nie mam kontaktu z Panią Grażynką w Macedonii .W Ochrydzie mieszkaliśmy u Macedończyków w pensjonacie , bardzo mili ludzie .
                                                  • durdus58 Re: Piękna Albania 22.05.15, 12:49
                                                    Witam,telefonu nie mam ale prosze wejsc na :hotele ohryd: i pokarza sie wszyskie hotele.Szukac prosze na- booking-Tam pani znajdzie najtansze hotele z opiniami.Sa tam hotele zaznaczone z miejscem na mapie i prosze szukac blizej centrum.Ja w ubieglym roku byle w "CUN" maly hotelik przy samym jeziorze ale czysciutki i dobre sniadania.W tym roku jade od 29 czerwca ibede 2 dni w MAL SVETI KLIMENT HOUSE tez sliczny hotelik.Pozdrawiam.
                                                  • mbw-wa Re: Piękna Albania 22.05.15, 13:27
                                                    Apartmani Martinoski – Ohrid, Bul. Makedonski Prosvetiteli 31b, tel. +389 75 521 530 - polecam nocleg w Ohryd u Pani Martynowski. Cena 7 €.- w 2015 roku Pani Grażyna mówi po Polsku. Osoba bardzo pomocna. Blisko kwatery komisariatu policji i straży pożarnej. Oto namiary adresowe dla zainteresowanych: www.facebook.com/pages/Apartmani-Martinoski/285144931627530. Nr do pani Grażynki, która ma miejsca noclegowe właściwie w centrum. (+389 46 262 812). Pokoje są w porządku - widziałam, nie wiem, w jakiej cenie, pani Grażynka jest sympatyczna, cała rodzina mówi po polsku. Córka Biljana Martinowska Balazoska t. +389 783 12 991. Mail bibe_pl@yahoo.com
                                              • aniao32 Re: Piękna Albania 06.07.15, 14:48
                                                Witajcie! Podejmuję wątek z poprzedniego roku, dotyczący Albanii.
                                                Planujemy nie pobyt a jedynie tranzyt przez ten kraj. Będziemy jechać z Grecji, dokładniej z Ioanniny do miejscowości Pisak w Chorwacji. Jeśli chodzi o przejazd przez Albanię, to trasa ciągnie się od przejścia granicznego - chyba - w Kakavii, Tepelenę, Dures i Szkodrę. Moglibyście udzielić jakiś wskazówek - jak najsprawniej przejechać? Czego unikać? Jeżeli ktoś mógłby poprowadzić dalej, przez Macedonię i Bośnię, to porady bardzo mile widziane smile Z gory - wielkie dzięki! Pozdrawiam Ania.
                                                • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 06.07.15, 16:33
                                                  Witaj,
                                                  jadąc z Grecji do Czarnogóry przejedziesz Albanię [ jadąc wybrzeżem ]w około 7,5 - 8 godzin z postojem na jedzenie .Co do trasy na Macedonię to :za Lushnje kieruj się na Elbasan i dalej do Macedonii .Przed granicą na górze ,zobaczysz mały kompleks stację benzynową i knajpę pt. Odessa , szczerze odradzam wizytę w knajpie bo może się to skończyć poważnymi problemami żołądkowymi , gotują na cuchnącej wodzie .Za w/w Odessą na skrzyżowaniu skręć w lewo do góry w stronę granicy , bo jest znacznie bliżej do Ohrydu . W prawo też dojedziesz do przejścia granicznego z Macedonią ale wracasz w stronę Grecji [ objeżdżasz całe jezioro Ohrydzkie ].Musisz się zdecydować czy warto ryzykować przejazd z Czarnogóry przez Bośnię [przepiękna trasa ale chyba niezbyt bezpiecznie ] czy nie lepiej jechać przez Serbię .Jeżeli będę mógł jeszcze pomóc to pisz proszę .Pozdrawiam
                                                  • ma.ci.ej Re: Piękna Albania 07.07.15, 09:27
                                                    Mógłbyś sprecyzować, co masz na myśli pisząc o Bośni "niezbyt bezpiecznie" ?
                                                    Planowałem właśnie przejazd przez Sarajewo i Mostar do Czarnogóry i Albanii.
                                                  • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 07.07.15, 12:46
                                                    Witaj ,
                                                    moje obawy biorą się z faktu ,że sytuacja [ napięcia ] społeczne są w Bośni duże . Przejechać trasę oczywiście można , natomiast z noclegami bym uważał . Jako przykład podam Ci historię z Macedonii .Było spokojnie , normalnie , nagle kilkudziesięciu Albańczyków zaczęło wojnę .Skończyło się kilkudziesięcioma zabitymi i aresztowanymi a wszystko przy trasie Tetovo , Skopie w stronę Serbii .To jest "iskra" i zaczyna się rozróba .Po co ryzykować . Osobiście tak ustaliłbym trasę ,żeby przejazd przez Bośnię - Hercegowinę trwał jeden dzień .Nocleg gdzieś między Osijekiem a granicą a potem w okolicy Metkowica .W Sarajewie zwiedzanie starówki np. 1,5 godziny a w Mostarze 1 godzina [ most , główny meczet itp. ]. Pozdrawiam.
                                                  • ma.ci.ej Re: Piękna Albania 07.07.15, 14:06
                                                    Historię z Tetova znam, sporo o niej słyszałem.
                                                    Narazie mam zarezerwowany 1 nocleg w Sarajewie (Kraków-Sarajewo, potem Sarajewo-południowa Czarnogóra), jeszcze się zastanowię. Dzięki za info.
                                                  • gosia.i.tomek Re: Piękna Albania 08.07.15, 23:13
                                                    Dzieki za podjęcie tego tematu.Być może napięcia społeczne w Bośni(4noclegi) i Macedonii(2 noclegi) staną się główną przyczyną zmiany wakacyjnych planów. Myślę nad tym od kilkunastu dni i jak czytam nie ja jedyna. Pozdrawiam
                                                  • ma.ci.ej Re: Piękna Albania 09.07.15, 15:27
                                                    Napięcia społeczne w Macedonii występują tylko na terenach zamieszkałych przez Albańczyków, jeśli macie noclegi np. w Skopje albo nad Ohrydem, to nie za się czego obawiać. Jedyny wart rozważania środek ostrożni (ale w razie pojawiania się jakiś niepokojów), to unikanie drogi ze Skopje przez Tetovo i Gostivar - to faktycznie rejony zamieszkałe przez Albańczyków.
                                                  • durdus58 Re: Piękna Albania 09.07.15, 20:39
                                                    Prosze nie przesadzac,jechalem to droga 28 cerwca a wracalem 7 lipca,pilem pilismy kawe w Tetovo.Wszysko ok.Bardzo mili mieszkancy,zreszta jak zwykle.Ta droga tylko mozna dojechac d Ohride.Widzielismy duzo polskich samochodow i nikt nawet nie wspomnial o jakims niebezpieczenstwie.Szerokosci i Pozdrawiam.
                                                  • ma.ci.ej Re: Piękna Albania 10.07.15, 08:54
                                                    >> Ta droga tylko mozna dojechac d Ohride

Nieprawda. Można autostradą przez Velep i potem Prilep, Resen. Co prawda około 100 km dalej, no ale w razie jakiś zamieszek to nie jest odległość, której nie można nadłożyć.
                                                  • durdus58 Re: Piękna Albania 10.07.15, 15:14
                                                    Otrzywiscie tez mozna przez Prilep ale przez Gostiwar jest droga bardziej widokwai i krotsza.Jechalem ta droga w ubieglym roku,Wybor nalezy do jadacego.Pozdrawiam.
                                                  • gosia.i.tomek Re: Piękna Albania 09.07.15, 21:08
                                                    Noclegi mamy w Skopje. W Tetovie bylismy w zeszłym roku i jego mieszkaniec powiedział nam :"Tu nie jest Macedonia,tu jest Albania". Poza tym czytałam,że wSkopje obok parlamentu protestujący przeciw sutuacji politycznej wybudowali miasteczko namiotowe .Nie wiem czy jeszce stoi. Jak więc dojechać do PIĘKNIEJ ALBANII?

• sklerotyk55 Re: Piękna Albania 10.07.15, 07:30
                                                    Witajcie , podajcie proszę skąd jedziecie do Macedonii , coś wymyślimy . Pozdrawiam.
                                                  • gosia.i.tomek Re: Piękna Albania 10.07.15, 17:40
                                                    Dziękuję za zainteresowanie.Różne warianty tras zostały rozważone,ale żadna nie wydaje się bezpieczna.Chcieliśmy trochę pozwiedzać po drodze.Bośnię sam odradzasz. Macedonię mozna pominąć.Spędziliśmy tam ostatnie 2 urlopy.. Z Grecją nie wiadomo jak się skończy.W Teth morderstwo turystów z Czech. Coraz bardziej odległa wydaje mi się Albania. A wyruszamy z Częstochowy. Pozdrawiam
                                                  • durdus58 Re: Piękna Albania 10.07.15, 19:15
                                                    Jezeli macie obawy jazdy przez macedonie to proponuje jechac przez Grecje i wiechac od strony Ksamil do Albanii.Praktycznie czaly czas autostrada az do Albani,czasowo podobnie tylko zalezy ktore miejsce macie wybrane.Jak pisalem juz wczesniej wrocilem w srode do domu i przejechalem cala albanie ale nic niepokojacego nie zauwazylem.Bylem w Himare,Orikum,Durres,Bagaj i Kruja.Duzo Polakow.Pozdrawiam.
                                                  • durdus58 Re: Piękna Albania 10.07.15, 19:19
                                                    Wroce do tematu-wpisalem Blagaj-informuje,ze to miasteczko lezy w Bosni,Pozdrawiam.
                                                  • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 12.07.15, 00:18
                                                    Witam ,
                                                    proponuję Ci trasy , które wielokrotnie pokonywałem [dobry rozkład z Częstochowy ], pierwsza przez Czechy , Austrię , Słowenię do Chorwacji .Za Zagrzebiem zjazd z autostrady w stronę Plitwickich J. i szukanie noclegu .Druga prowadzi przes Czechy , [ Słowcję] , Węgry , itd . . Następny dzień jazda do Czarnogóry i nocleg w Barze lub trochę dalej w Ulciniu . Kolejny przejazd z Ulcinia do Dhermi na Riwierę Albańską trwa ok. 7 godzin .Zaczynasz szukać kwatery lub wcześniej masz zarezerwowaną itd. w stronę Ksamilu .Wakacje w Albanii będziesz miał udane i spokojne bo jednak baza NATO robi swoje .
                                                  • gosia.i.tomek Re: Piękna Albania 12.07.15, 15:20
                                                    Dziękuję. Przemyślęsmile))
                                                  • sklerotyk55 Re: Piękna Albania 12.07.15, 09:03
                                                    Zapomniałem dodać ,że przed pierwszym naszym wyjazdem do Albanii , zarówno Czarnogórcy jak i potem Albańczycy ostrzegali nas przed poruszaniem się po północno- wschodnich rejonach Albanii [ pogranicze z Kosowem ] ze względu na "uprawy" i mafię . Ci Czesi zginęli na własne życzenie .
                                                  • durdus58 Re: Piękna Albania 08.07.15, 09:48
                                                    Bosnia jest bezpieczna i nie ma sie czego obawiac,Dzisiaj wracam kolejny raz z Albani.Bylo slicznie jak zwyke.Pozdrawiam.
                                                • durdus58 Re: Piękna Albania 08.07.15, 09:56
                                                  Witam,wlasnie dzisiaj wrocilem z Albani.Jadac z Grcji do Pisak nie ma innej alternatywy jak przejazd przez Albanie.Jechalem wlasnie ta trasa 3 dni temu.Drogi bardzo dobre,ale sa odcinki w niektorych miastach i tam sa wezsze drogi no i niestety ale nie pospieszysz.Nie radze jechac tam z pzyczepa,zwlaszcza przez przelecz LIOGARA.Pozdrawiam wrazie czego -tel.601881075.
        • marekk1963 Re: Piękna Albania 24.05.15, 13:19
          Jeżeli to możliwe to proszę o więcej szczegółów na marekalk@poczta,onet.pl
          • mbw-wa Re: Piękna Albania 24.05.15, 16:53
            Przykro, ale ja u P. Grażyny nie byłem i jej nie reklamuję. Ww. informacje znalazłem w internecie. Zamierzam od 18 -21 VI. przebywać w Ohrydzie, a że P. Grażyna jest Polką dlatego postanowiłem u niej mieszkać niezależnie od warunków.
            Będę jechał do Albanii, a po drodze odwiedzę Berat i tam również z internetu znalazłem polecany apartament. Będę tam nocował Guest house Villa Lili, Rruga Santa Lucia 30. Liliana i Vanghel Tel. +355 322 340 45, mob. +355 694 578 632, +355 674 538 830, web www.vilaliliberat.com, Mail: vilalili2013@yahoo.com. Znalazłem też Adres do księdza z Włoch, zapewne pomoże Giuseppe Tosi
            : +355 693 821 940 email: giuseppe.tosi@gmail.com. Będziemy nocować również w m. FIERa tam będziemy nocować u Ojców Franciszkanów z Polski. Kisha Katolike e Zonjës së Papërlyer, Rruga ?Jani Bakalli?, Lagjja ?1 Maji? 9300 Fier, Jarosłav Car jarocar@gmail.com, telefon stacjonarny do nas 00355 34 223 960.
            JA NIE ZAJMUJĘ SIĘ REKLAMĄ
      • durdus58 Re: Piękna Albania 05.01.15, 21:59
        Witam,podepne sie pod temat.Jezeli ktos wybiera sie do Albani od poczatku sierpnia to moze miec problemy ze znalezieniem noclegu.Dlaczego? Poniewaz cala Tirana od sierpnia kieruje sie nad morze,sa to rodziny wielodzietne wiec nad morzem robi sie tloczno.Tego problemu nie bylo jeszcze kilka lat temu.Nie oznacza ,ze w tym terminie nic nie znajdziecie ale moze byc problem,po drugie ceny ida tez troche w gore.Nawet lezaki z 300 ida do 500 lekow.Niestety Albania jest coraz bardziej oblegana przez europejczykow ale nie ma sie czemu dziwic poniewaz jest to bardzo piekny kraj z bogata historia i ze wspanialymi ludzmi.Jest to kraj balkanski lecz bardzo rozniacy sie od Chorwacji,Czarnogory czy tez pozostalych,lecz uwielbiam go taki jaki jest.Wile bym dal aby taki pozostal lecz czas robi swoje i za kilka lat bedzie najbardziej obleganym przez turystow.Ciesze sie ,ze moglem go zobaczyc go taki dziewiczy i "normalny"Najlepiej jechac tam czerwiec lipiec i od 29 sierpnia i nie pchac sie do duzych miast.Pozdrawiami zycze milych i niezapomnianych wrazen.
        • wodas73 Re: Piękna Albania 17.01.15, 12:08
          Witam,
          Też skorzystam z tego forum. To co pisze durdus58 to sama prawda. Ja też chciałbym się podzielić moimi doświadczeniami. Właśnie zacząłem pisać bloga, który jest relacją z mojej, już 4 podróży do Albanii. Staram się go codziennie uzupełniać.Serdecznie zapraszam.
          albanianawakacje.blog.pl/
          Odpowiem też na wszelkie pytania. Jeżeli tylko będę znał odpowiedź. wink
    • arel89 Re: Piękna Albania 10.03.15, 09:30
      -------------------------------English Version--------------------------------------

The apartments are located on the 8th floor (terrace) of the palace and have a larger surface veranda which provides a truly stunning view, you can enjoy the mountain scenery and coastal him simultaneously.

The apartments are newly furnished and ensure you stay more comfortable.
      Each apartment is equipped with TV, air conditioner, washing machine and everything you need and has a capacity of up to 4 people.
      Location in a well populated area offers you the opportunity to have very close all the services you need (supermarket, bar, post, Exchange, pharmacy, restaurants etc.)

The palace is equipped with an elevator available 24h .
      Energy supply and water are also 24hours.
      All these are offered close to the beautiful Rradhimes, and Orikumi Beaches.

Prices:
      15 euro/night in May,June and September
      25 euro/night for July and
      25 euro/night for August

For every question and further informations please contact us at :

Mobile : 00355682015454 ; 00355696670629
      Email : arto891@web.de

You are Welcome !
    • hajdamosia1971 Re: Piękna Albania 24.05.15, 23:45
      Witam w tym roku 02 08 2015 wyjezdzamy samochodem na wczasy do Albanni jedziemy we dwoje do Durres mamy zarezerwowany hotel. jedziemy do Albanni pierwszy raz wiec byl bym wdzieczny za kilka informacji od Państwa tel 501 330 783 lub miszalski.piotr71@op.pl
      pozdrawiam Piotr
    • arel89 Re: Piękna Albania 25.05.15, 13:16
      Book your Holiday in Albania!

www.booking.com/hotel/al/cold-water-residence.de.html?sid=127577d41db0183ff074c531031c6beb;dcid=1;hp_rel=viewed

www.booking.com/hotel/al/orikum-veranda.de.html?sid=127577d41db0183ff074c531031c6beb;dcid=1;hp_rel=viewed

www.booking.com/hotel/al/vlora-center-veranda.de.html?sid=127577d41db0183ff074c531031c6beb;dcid=1;hp_rel=viewed

arto891@web.de
      • al_pa21 Re: Piękna Albania 10.09.15, 15:48
        Mnie Albania nie zachwyciła, ani Durres ani Tirana.
        Za to gorąco polecam Macedonię, piękny Ohryd i Skopje.
        Dla potencjalnych zainteresowanych podaję namiary na kwatery w Ohrydzie - u przemiłych Macedończyków.
        Mile i Violeta Mitkowscy tel +389 77 514 958
        W sierpniu 2015 roku cena wynosiła 20 Euro za 2 osoby.
        • durdus58 Re: Piękna Albania 10.09.15, 17:56
          Tirana nie byla nigdy ciekawa i nie bedzie-taki jej urok.Durres jest duzym miastem i tam sie tez nie jezdzi zwlaszcza w sierpniu.Sierpien jest miesiacem,gdzie cala albania wypoczywa nad morzem i wlasnie w ty miesiacu nie powinno sie tam jezdzic.Idealne iesiace to czerwiec,lipiec,wrzesien i nawet pazdziernik.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka