Dodaj do ulubionych

trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, rady

20.04.16, 07:48
Ten rok padł na Albanię, jestem podekscytowana smile ale też pełna obaw.
Jaką trasę wybrać??
Tychy- Słowacja- Węgry- Serbia- Macedonia- Grecja- Albania? (propozycja wujka google)
Czy warto kierować się na Kosowo ( koszty zielonej karty dedykowanej K.)
Może kierunek Czarnogóra? i wziąć Albanie od północy.
Podpowiedzcie co wybrać. Nie ukrywam, że interesowałaby mnie najprostsza droga, najbezpieczniejsza, najszybsza(zapewne nie można mieć wszystkiego) Doświadczeni kierowcy na pewno coś doradzą.
Jestem drugim kierowcą ale niestety spoczywa na mnie organizacja trasy( ogólnie wakacji ).
Wyjeżdżamy ze śląska i co dalej....?
Potrzebny będzie gdzieś na trasie nocleg ( jeśli padnie na 2000 km) co polecacie, czy jest szansa w sezonie dostać pokój z marszu? czy trzeba rezerwować wcześniej"? ( w zależności od trasy w jakim punkcie najlepiej wybrać nocleg).
Nasz kierunek to Borsh, wyjazd ostatniego czerwca lub pierwszego lipca. Nadal mam dylemat czy rezerwować coś na booking.com czy jechać w ciemno, może tu też coś doradzicie.
Znamy możliwości Albanii jeśli chodzi o jakość dróg i brak oznakowania. Wracaliśmy 4 lata temu na wariata z Grecji przez Albanię, Czarnogórę, Chorwację. Chcemy uniknąć tamtejszych niespodzianek. Nadal Hołowczyc nie zwrócił nam nadłożonych kilkuset kilometrów po żwirze albańskim, podróży przez pola kukurydzy w Czarnogórze i słowackie lasy.
Chciałabym w miarę możliwości zaplanować trasę tych wakacji, być przygotowania na ewentualne niespodzianki.
z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • ma.ci.ej Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 20.04.16, 09:36
      Najprostsza i najszybsza trasa to ta, o której piszesz. Warto tylko na granicy węgierskiej ominąć główne przejście jadąc przez Tompę lub przez Backi Vinograd. Jadąc z Katowic spokojnie w jeden dzień przejedziesz za Nis (ja jeżdżę z Krakowa, więc porównywalnie). Powyżej Nis-u motele przy autostradzie są droższe i zatłoczone ze względu na niemieckich Turków jadących do siebie. W okolicy Nis-u znajdziesz coś przez booking.com, albo próbuj szukać noclegu za Nis-em przy drodze (spokojnie w znajdziesz coś za ok. 10 eur/osobę).
      Jeśli jest was dwoje kierowców można zaplanować pierwsze nocleg w Skopje i zwiedzić przy okazji miasto (Kraków-Skopje to około 16 godzin). A ze Skopje już prosta droga w stronę Ochrydu i dalej Albanii.
      Jeszcze jechał do Albanii tak:
      - z Belgradu w stronę Czarnogóry
      - Budapesztu M5 w stronę Osijeku i dalej przez Sarajevo i potem Czarnogórę (omija się zatłoczoną granicę w okolicy Horgos)
      Obydwie trasy to jednak trasy wolniejsze, gorsze, warto nimi pojechać aby coś jeszcze zobaczyć, a nie po to by jak najszybciej dojechać.
      • nikoli1 Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 22.06.16, 20:23
        Moim zdaniem ta trasa jest ok, jedziemy w tym roku już 4 raz i to za kilka dni. Pokonujemy ją w 24 godziny przy w miarę szybkich odprawach na granicy i dwóch kierowcach. Jeśli chodzi o nocleg to nie ma problemów, jedzenie ok. My jeździmy z okolic Katowic, więc odległość ta sama. Jak dojadą Państwo na miejsce to miejscowi na ogół sami proponują noclegi, można pooglądać i wybrać. Ładniejsze są mniejsze miejscowości, w dużych miastach woda nie jest najczystsza, a w tych mniejszych błękitna i niektóre plaże wręcz kameralne po 30 leżaków. Pozdrawiam i życzę udanych wakacji.
        • mmsadlo Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 30.08.16, 09:27
          A co sądzicie na temat przejazdu przez Kosowo, jechał ktoś ? Jaką miejscowość z tych mniejszych polecasz ? W jakiej wysokości kształtują się ceny kwater w sezonie ?
          • tatus37 Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 06.11.16, 19:10
            Witam
            Ostrzegam
            Stałem tam ponad 6 godzin
      • bodzioklb Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 21.02.17, 20:36
        wszystkie trasy są dobre ale my w 2016-tym wybraliśmy trasę przez Cro.
        Zaczęliśmy od Plitvic.
        Autostradami przez Czechy /Brno/ i Austrę /Wiedeń -Graz, Słowenia bokiem przez Ptuj i Maribor.
        W Karlovac zjechaliśmy z E65 na krajową 1
        Do Plitvic z Polski dojechaliśmy bez postojów nad ranem. Krótka drzemka i zaczęliśmy zwiedzanie rezerwatu.
        Po zwiedzaniu nocowaliśmy na prywatnej kwaterze.
        Następnie udaliśmy się droga nr 1 w stronę jeziora Peruckiego, podróż przebiegała przez malownicze tereny górzyste drogami o minimalnym natężeniu ruchu.
        Prędkość podróżna to 70-90 km/h - jechaliśmy zrelaksowani ale okolo południa upał dawał się we znaki bo było 38 w cieniu.
        Zatrzymaliśmy się nad wodą odpoczywaliśmy od upału do wieczora nad Jeziorem Peruckim.
        Wieczorem Jadąc wciąż drogą nr 1 i kawałeczek 60 dotarliśmy do Makarskiej - tam spędziliśmy kilka dni na prywatnej kwaterze.
        Z Makarskiej autostradą do Nova Sela i wjechaliśmy na DK 8

Następnie ruszyliśmy przez Neum w kierunku Dubrownika Jardanką /DK 8/
        Neum pięknie położone... i piękne plaże.
        Zwiedziliśmy je połowicznie i ruszyliśmy dalej docierając do Dubrownika.

Dubrownik warty zachodu - ale po 2 dniach jesli nie chcesz leżakować na plaży to zaczynasz sie nudzić..

Z Dubrownika wyjechaliśmy nad ranem wciąż DK 8 i następnie E65 aż do Herceg Novi i do przeprawy promowej Lepetane a poźniej do Kotor.

Od Kotor jechaliśmy P1 do Cetynia - piękne widoki ale trasa kręta. Warto...
        Następnie M23 na Podgorica i na jezioro Szkoderskie. Tam pauzowaliśmy i odpoczywaliśmy do wieczora.
        ZE Szkodry ruszyliśmy przez Lezha do Tirany.
        Droga dobra ale duże natężenie ruchu.
        Tirana - nie polecam zwiedzania po zmierzchu i należy uważać na bezpańskie psy - potrafią zaatakować!
        Nam otoczyły auto i przez otwarte szyby większe psy próbowały dostać się do środka.
        W dzień psów nie ma bo unikają upałów ale w nocy bywa groźnie... Tirana nie warta zwiedzania.
        Moloch i brud...
        Z Tirany ruszyliśmy do Dures zobaczyć zachwalane plaże...- szału nie ma.
        Następnie była Vlora ... Tak ja Dures - jednym się podoba innym nie...
        Pólnoc Albanii jest droższa i brudniejsza jak południe - na południu spokojniej i ładniejsze plaże

Z Vlora ruszyliśmy do Sarandy... Przez Himare
        Himare - Piękne widoki i malownicza trasa -pozwole sobie wkleic link do naszego filmu:
        www.youtube.com/watch?v=eRbLI6R5d-w

Saranda - miasto kontrastów - wzdłuż nabrzeża kurorty i ładnie - im dalej od brzegu tym brudniej i bardziej zniszczone.
        W Sarandzie zakotwiczyliśmy na dłużej na plażowanie.

Najdalej wysuniętym na południe punktem naszej podróży był Butrint ... I ruszyliśmy do domu

Powiem tak - trasę robiliśmy na spokojnie i bez pospiechu z noclegami których nie planowaliśmy...
        O miejsca noclegowe nie trudno smile
        Ceny apartamentów w Albanii czy MNE są takie jak pokoi w Cro smile

Licząc do granicy Albanskiej trzeba liczyć 2 noclegi.
        Dużo jeżdzę ale powiem tak - jak się kończą autostrady w Cro to zaczyna sie dopiero jazda.
        Do końca autostrad w Cro można dojechać z jednym przystankiem na spanie i być w miare wypoczętym...
        ale ja polecam przez Cro DK1 - podróż zajmuje dzień dłużej ale nie ma betonów tylko sa piekne widoki

Trzeba być wyspanym i czujnym bo od Cro na południe ludzie maja fantazję i wydaje im się że są królami drogi...

Szerokiej Drogi
        Bogusław

• mareczek07 Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 20.04.16, 11:36
      A jeżeli masz czas i ochotę coś więcej zobaczyć to polecam trasę Sarajewo ,Brod kier. Foca , Hum / granica / tam pytaj o spływ pontonami rzeką Driną ,potem Niksic / po drodze Monastyr Ostrog przyklejony do skały / Podgorica i kier. Albania
      • ma.ci.ej Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 20.04.16, 14:05
        Albo z Sarajewo przez Mostar, Blagaj, potem Monastyr Ostrog i dalej bez zmian.
    • iwwo2 Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 20.04.16, 19:17
      W zeszłym roku, w pierwszej połowie lipca nie było żadnych problemów ze znalezieniem przyzwoitego pokoju w hotelu / pensjonacie na miejscu. Na parę dni zatrzymaliśmy się na Jale Beach - "trójka' ze śniadaniem 30 ? w dobrych warunkach. Poza tym na miejscu możesz i ponegocjować i widzisz co bierzesz. Drogi już nie są takie złe, a Hołowczyca potraktuj jako użyteczne wspomaganie do dobrej mapy, to łanów kukurydzy nie powinnaś zaliczać.
    • miras59 Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 20.04.16, 21:52
      Jadąc pierwszy raz masz dużo możliwości po drodze, moja propozycja to 1 dzień w skopje zwiedzanie miasta plus krzyż milenijny-super.Na drugi dzień Kanion Matka i dojazd do Ohrydu min 2 dni pobytu.Ohryd bardzo klimatyczny jest co zobaczyć z tym że dojazd do Ohrydu z Skopje można zaplanować albo standardową drogą albo przez góry z pięknymi widokami koło jeziora Mavrovo z zatopionym w części kościołem plus Monastyr Bigorski. Z Ohrydu możesz jechać normalną drogą Struga-Elbasan itd albo na Korczę przez góry,pięknie ale dłużej ja jechałem już tą drogą dwa razy.W tamty roku byłem w Borsh a potem w Ksamilu i stamtąd wracałem przez Grecję non stop.Przez Kosovo nie masz co jechać chyaba że wybierasz sie w góry do valbony tak jak ja w tym roku opłata iubezpieczenia 15eu za dwa tygodnie.Noclegi zawsze rezerwuję przez booking.Moje filmy możesz zobaczyc YT max75176
    • sasadi Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 21.04.16, 22:46
      Dziękuje za odzew, będę analizować Wasze propozycje, gdzieś tam świta mi mały plan, bardzo mi pomogliście. Jeśli macie jeszcze jakieś uwagi, piszcie. Odwiedzam namiętnie forum smile. Max75176 wciągnęłam kilka filmików, zapoznałam się pobieżnie z interesującymi mnie miejscami, jutro dalsza część. Są bardzo pomocne.
      Małe pytanko dotyczące uchodźców: Czy jest problem na granicach?? Odsuwam w czasie poruszenie tego wątku, żeby nie zniechęcać ostatniego chętnego na wyprawę przez Bałkany ( czyli mojego męża) reszta ekipy spasowała słysząc, gdzie chcemy się udać.
      A jak to w rzeczywistości wygląda??
      Uchodźcy są widoczni na granicach?? Jest niebezpiecznie??
    • miras59 Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 21.04.16, 23:07
      Jadąc do Albanii przez Macedonię a dokładnie przez Ohryd myślę że tego problemu nie ma.Ja będę wracał przez Grecję i tutaj może być różnie, jaka jest obecnie sytuacja tego nie wiem, ale jest tyle możliwości powrotu że o tym będę myślał na miejscusmilePrzez 4 lata przybyło troche nowych dróg to na plus ale i przybyło też polskich turystów ,od tego roku Albania jest nowym kierunkiem turystycznym w biurach podróży i od 8 czerwca zaczynają się loty do Tirany z Rzeszowa.
    • irenc Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 24.04.16, 16:36
      Nocleg możesz spędzić w autokuszetce. Z Belgradu do Baru-Czarnogóra codziennie o godz. 18,05 wyjeżdża pociąg z możliwością przewozu auta. Trasa bardzo widokowa. W Barze jesteś o 8,15 do Albani ok 100km widokowej trasy cena za auto i 4 osoby ok. 520zł
      • ma.ci.ej Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 26.04.16, 13:51
        A gdzie kupiłaś bilety na tą autokuszetkę ?
        Bo ja próbowałem rok temu na różne sposoby i dowiedziałem się, że tylko na dworcu w Serbii można.
    • miras59 Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 24.04.16, 17:02
      Zależy jakim autem jadą chodzi o wysokość a do Borsh mają 357km.
    • sasadi Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 25.04.16, 22:39
      Jedziemy w dwie osoby, fabią (kombi, które wygląda jak większy sedan), na pewno nie nadaje się na żwirowe drogi, górskie podjazdy. Jestem w stanie przeżyć serpentyny (jadąc jako pasażer), ale po asfalcie.
      Cieszyłam się na trasę przez MACEDONIE I GRECJE, niestety nigdzie, nie uzyskałam odpowiedzi na w/w pytanie dotyczące uchodźców. Będę musiała zadzwonić do ambasady i może tam się czegoś dowiem.
    • miras59 Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 25.04.16, 23:52
      My jedziemy 2 lipca myślę że dojedziemy bez przeszkód tak że na pewno dasz radę i uchodźcy ci nie przeszkodzą.smile
    • sasadi Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 26.04.16, 14:29
      nie ma to jak nie umieć odróżnić hatchback od sedana i porównać do kombi uncertain.
      Miras jaką trasą jedziecie? wasz wózik terenowy?
    • miras59 Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 26.04.16, 14:47
      Ja jadę hyundai ix35,jedziemy standardowo Miskolc-Budapeszt-Belgrad-Nis i tam się rozdzielamy,my jedziemy w góry do Valbony przez Kosovo a znajomi jadą do Ohrydu na 3 dni i spotykamy się w Vlore potem jeszcze Saranda powrót przez Grecję smile
    • sasadi Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 30.04.16, 09:59
      W głowie ułożyłam sobie plan, że na pierwszy x Albanie najprostszą trasą przez Grecję wziąć. Teraz się grubo nad tym zastanawiam. Zaciekawiła mnie możliwość przekroczenia granicy z Albanią od strony jeziora Ohrydzkiego. I co dalej? Jaka to trasa? jakie drogi? czy zwykły samochód osobowy z napędem na przednie koła podoła?? silniczek jest 1,4 tdi (mały ale wariat wink . Z ciekawości sprawdziłam Vlore i gdzieś mi przemknęło przez myśl, zamiast tygodnia Borsh i tygodnia w Grecji na Lefkadzie, Vlore i Borsh. To pierwsze miasto nie ma tak wymagającej trasy od granicy jak do Borsh (przynajmniej na googlemap tak wygląda.... Co chwila mam nowy pomysł uncertain.
      Bardzo bym prosiła o odpowiedź jak wygląda dalsza podróż od Ohrydu przez Albanię, jakie są to trasy? Czy dużo górskiej jazdy? czy jednak spokojnie da się przejechać?
      • miras59 Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 30.04.16, 13:43
        No więc tak samochód jest ok i nie potrzeba ci 4x4, wszędzie dojedziesz nie ma się co straszyć drogami w Albanii.Proponowałbym ci drogę przez Macedonię i powrót przez Grecję ponieważ jest mniej męcząca(autostrady do samych Węgier) W Macedoni paliwo On masz po 2.7zł!!!.Z Ohrydu masz dwie drogi, pierwsza Struga-Elbasan-Vlore jest to standardowa droga od granicy zjeżdżasz w dół, druga droga Pogradec-Korca-Erseke-Leskovik-Permet jest to droga przez góry prawie zerowy ruch samochodowy.Jechałem nią dwa razy przepiękne widoki, trochę dziurawa i trzeba wziąść pod uwagę dłuższy czas przejazdu.W tamtym roku jechaliśmy w 3 auta wszystkie osobówki, tak że bez obaw że nie przejedziesz.Też się kiedyś zastanawiałem na Lefakadą ale doszedłem do wniosku po co Lefakada z tym samym morzem ale z innym cenami?Może byc Vlore i Borsh ale może być Ksamil ponieważ przy powrocie masz blisko do Grecji i do autostrady.Nie wiem czy wiesz ale z Ksamilu jedziesz na Butrinit tam przeprawiasz się krypą przez rzekę ,potem przez Konispol i jesteś w Grecji smile Do granicy masz 25km a do autostrady 57km.To na razie chyba na tyle kiedy jedziecie?Poniżej dodaję filmysmile
        • miras59 Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 30.04.16, 13:54
          www.youtube.com/watch?v=xldeJJJNwFw droga Ohryd- Struga-Elbasan -Vlore
          Druga trasa Ohryd--Pogradec-Korce-Erseke
          1 www.youtube.com/watch?v=MVhcA1W6O-w
          2 www.youtube.com/watch?v=YlGegj074IA
          3 www.youtube.com/watch?v=LWmlNbSf13w
          Droga do Grecji
          www.youtube.com/watch?v=QoPqM0KsqMg
          Wjazd na autostradę w Grecji
          www.youtube.com/watch?v=V53XslvobBE
          • sasadi Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 30.04.16, 21:38
            29 lub 30.06 wyjazd , nocleg gdzieś na trasie, może dwa z zwiedzaniem , jeśli uda się wyjechać 29.
            Póki co ja obmyślam plan ale główny kierowca musi klepnąć.
            Na forum "Grecja, Cypr" dostałam odpowiedź zwrotną na pytanie dotyczące sytuacji na przejściach granicznych. Tak samo jak lata wcześniej, tylko przejścia kolejowe oblegane są przez uchodźców.
            • miras59 Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 01.05.16, 14:04
              Jak będziesz w Borsh nie zapomnij wstąpić do ujevary smile
              • sasadi Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 05.05.16, 13:03
                Miras mam pytanko dotyczące plaż w Borsh, fale pozwalają na kąpiele?
                Po doświadczeniu z Lefkadą pięknymi plażami na otwartym morzu, mam wątpliwość czy w Borsh będzie dało się wejść do wody?
        • kolpik124 brednie 03.05.16, 20:50
          miras59 napisał(a):

> On masz po 2.7zł!!!.

podroze.auto-swiat.pl/aktualne-ceny-paliwa-w-europie/
          • miras59 Re: brednie 04.05.16, 20:18
            Tylko tyle masz do powiedzenia?Cena on na dzień 19.04.2016 43.50 MKDwww.pzmtravel.com.pl/paliwa-w-europie.html przelicznik www.convertworld.com/pl/waluta/ czyli 3.10 zł i to tyle w temacie.
    • nariolla Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 05.05.16, 20:37
      Nie obawiaj się kąpieli w Borsch. Z falami tam bywa różnie, niekiedy morze jest całkiem spokojne, praktycznie nieruchome, częściej jednak są fale, ale na pewno nie takie, żeby uniemożliwiać kąpiel. Przeciwnie, one stanowią frajdę niesamowitą, bo woda jest cieplutka. Na plaży są takie kamyczki, malutkie okrąglaczki wymieszane z piachem, więc dobrze mieć karimatę, wtedy nie gniotą w plecki smile
      My jechaliśmy pod koniec czerwca 2015, właśnie z Ochrydy trasą przez Korczę i góry. Widokowo jest cudnie, jednak nasz pojazd-Opel Corsa, raczej nie był odpowiedni na tą drogę. Cały czas mieliśmy obawy, że się po prostu rozkraczy w tej głuszy. Droga jest generalnie asfaltowa, jednak mocno zniszczona,dziurawa i strasznie taka "porowata", asfalt chyba się jakoś wypłukał? Przez to samochód jadąc okropnie telepał, wibrował, miało się wrażenie, że jeszcze moment i odkręcą się wszystkie możliwe śrubki hehe. Na szczęście nic się nie stało, Corsa dała radę, jednak nawigacja wyzioneła ducha przez te trzęsawki. Na szczęście był to już na 3 wypad do Albanii i bez nawigacji też daliśmy sobie radę. Od Korczy praktycznie niemal do Gijokaster widoki powodują opad szczęki, więc zgon nawigacji był w sumie niewielką ceną. No i na tym odcinku nie było stacji paliw, trzeba mieć to na uwadze.
      Mąz stwierdził, że na taką trasę to raczej trzeba wybrać się nieco innym samochodem, niż zwykła osobówka, mieliśmy szczęście, bo gdyby się rozkraczyła w tej głuszy, to hmmm. Tym bardziej, że przez dosyć długi odcinek tej drogi komórki nie łapały zasięgu.
      • miras59 Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 05.05.16, 21:20
        Borsh www.youtube.com/watch?v=s2abv1j0bH0
      • polecmag Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 06.05.16, 11:09
        Czy trzeba używać butów do kąpieli w morzu ?
        • miras59 Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 06.05.16, 14:40
          Oczywiście że tak.
    • sasadi Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 07.05.16, 15:06
      Dziękuje za odpowiedź smile, wakacje coraz bliżej.... smile ... nadal rozmyślam, planuje i nie mogę się zdecydować ... ale jest super smile
      Zamierzam zaopatrzyć się w przewodnik po Albanii, ale miłośnicy, znawcy może już doradzą mi od strony kulinarnej co trzeba spróbować?? Co kupić czego w pl dobrej jakości nie znajdę, z czego słynie tylko Albania ( a co z alkoholem?) . Może to mniej istotne rzeczy, na które odpowiedź znajdę na miejscu ale mimo wszystko będę wdzięczna za wcześniejsze naświetlenie, pozdrawiam.
      • bacio2007 Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 19.06.16, 14:07
        Planujemy, również wyjazd w tym terminie do Albanii, z jednodniowym postojem w Ohrid, może gdzieś się spotkamy po trasie, w dwa auta zawsze raźniej.
        • sasadi Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 22.06.16, 22:30
          Witaj , mój email- akinima@poczta.onet.pl, napisz, obgadamy szczegóły, pozdrawiam
    • sasadi Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 21.08.16, 23:41
      witajcie<
      Dziękuje Wam za pomoc.
      Już powolutku zapominam .... ale nie o Albanii...
      tylko o wakacjach...
      Albania jest wspaniałym krajem, Albańczycy wspaniałymi gospodarzami, Borsh wspaniałym miejscem na spędzenie wakacji, polecam...
      i odrobinę prywaty...
      Dasho hotel polecam jeśli szukacie przyzwoitej kwatery za niewielkie pieniądze(35 e za 5osobowy apartament), booking nie oddaje rzeczywistego wyglądu apartamentów, miejsca. Sympatyczni gospodarze, schludne apartamenty, piękny widok, rzut beretem do plaży. Budzimy się z szumem morza, zasypiamy się z szumem morza... a z okna widok na co? smile oczywiście na błękit ...
      pięknie...
      pozdrawiam
      • tatus37 Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 06.11.16, 19:09
        Wita Tyszan Tyszanów
        A jaką trasą jechaliście???
        • sasadi Re: trasa samochodowa do AL, pomoc, pierwszy x, r 05.04.17, 21:24
          Witaj smile
          spóźniona odpowiedź. Tychy-Czechy-Słowacja-Węgry-Serbia-Macedonania- Grecja- Albania dokładnie jak wyznacza trasę googlemaps( jedynie przy przejściu granicznym Grecja-Albania pobłądziliśmy przez późną nocną godzinę, masakra uncertain. Przejście graniczne widmo, zamknięte w nocy, jak się później okazało na następnym przejściu granicznym, które również było zamknięte).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka