Dodaj do ulubionych

Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w polsc

12.09.06, 13:31
Kochanie, zamierzam w koncu z moim narzeczonym wziac slub, zdecydowalismy sie
na slub cywilny w warszawie w czasie świat bozego narodzenia. jakie papiery on
powinien przedstawic , czy dokumenty nalezy tlumaczyc z albanskiego, i jak
dlugo trwaja formelnosci. Przypomne ze moj chlopak legalnie mieszka we
wloszech, obenie sprawy zalatwia z albanii. Pozdrawiam bardzo goracosmile
Obserwuj wątek
    • arushi Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 02.12.06, 00:19
      kruca bomba malo czasu.

Po pierwsze beda ci robili problemy i wymagali aby twoj luby przedstawil zgode
      na slub z toba od rzadu albanskiego. Niestety strona albanska takiej zgody nie
      wystawi bo wedlug ich prawa moze mu wystawic zgode na slub z obcokrajowcem ale
      bez uzycia imienia poniewaz albania nie bierze odpowiedzialnosci za
      cuddzoziemcow (nie dotyczy bylych pensjonariuszy guantanamo)jest to do obejscia
      ale moga chciec cie skierowac do sadu a to koszty. Natomiast tak naprawde strona
      polska robi wyjatek dla albanczykow od tej zgody tylko panie musza zadzwonic do
      MSZ czy MSWiA(no chyba ze nowy rzad cos ostatnio zmienil. pozatym standard.
      świadectwa urodzenia zaświadczenie że on jest stanu wolnego itp.
      Tłumacz przysi ęgły w Warszawie jeden może drugi w poznaniu jak sie nie zrzekł.
      Najlepiej idź do USC jak warszawie sie nie przebijesz polecam pruszkow. Jezeli
      jest nadal ta sama kierowniczk to jest to nie glupia babka i to ćwiczyla. A i
      urzad SC w ładnym parku.
      Ale naprawde macie malo czasu chyba że już działacie
      • bzzzz3 Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 04.12.06, 14:09
        Brałam ślub w Polsce dwa lata temu, nie mieliśmy żadnych większych trudności,
        ale rzeczywiście załatwiania jest sporo i do końca roku na pewno nie zdążycie.
        Twój chłopak potrzebuje:
        -paszport ważny jeszcze co najmniej rok
        -akt urodzenia
        -potwierdzenie stałego zameldowania ( czyli w Albanii )
        -potwierdzenie, ze jest stanu wolnego ( z albańskiego USC )
        -zgodę na zawarcie związku małżeńskiego zagranicą z KONKRETNĄ OSOBĄ, czyli z
        Tobą - w tym celu musisz przetłumaczyć na język albański swój akt urodzenia,
        paszport i zaświadczenie z USC, że jesteś wolna i dostarczyć to stronie
        albańskiej - albo USC albo załatwiają to też konsulaty . Albańczycy muszą to
        wydać, jeśli powiedzieli komuś coś innego to po prostu chcieli wyciągnąć
        poieniądze.
        jak zdobędziecie wszystkie dokumenty trzeba je przetłumaczyć na j. polski u
        tłumacza przysięgłego - jest w Polsce tylko jeden pod Warszawą. Tłumacz musi
        być też obecny na ślubie - to koszt ok. 1000 zł, negocjacje niewiele dają, bo
        Pan nie ma konkurencji sad. Od złożenia dokumentów w naszym USC czeka się ok.
        miesiąca na termin.
        generalnie wszystko dla ludzi, ale formalności trwają. My załatwialiśmy
        wszystko ok. pół roku.
    • rozafa Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 04.12.06, 14:16
      to rzeczywiscie duzo tych formalnosci dlugi czas oczekiwania koszty itp
      ja bralam slub w Albanii i powiem szczerze ze duzo mniej formalnosci i napewno
      koszty tez mniejsze, takze mysle ze jesli ktos ma mozliwosc wyjazdu do Albanii
      to chyba akurat ze slubem bedzie tam mniej problemow.
      pozdrawiam
      • cimi3 Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 06.12.06, 10:00
        do Rozafa i innych którzy sie orientuja w tej sprawie,chce takze wziasc slub w
        Albanii,jak dlugo trwaja formalnosci ,jakich dokumentow potrzebuje(pracuje w
        Anglii) i jak dlugo moj facet bedzie czekal na wize do Anglii,bede wdzieczna za
        odpowiedz,pozdrawia wszystkich forumkowiczów
        • rozafa Re: do cimi 3 06.12.06, 16:06
          w Albanii formalnosci trwaja miesiac czasu dokladnie od momentu zlozenia
          kompletu dokumentow jezeli interesuje Cie glowny USC w Tiranie w urzedach
          gminnych dzielnicowych czeka sie krocej nawet niz miesiac,jezeli interesuje Cie
          naprawde szybki slub w Albanii polecam urzedy dzielnicowe, oplata jest w
          przeliczeniu na polska walute 50 PLN ,
          dokumenty jakie Ty jako Polka musisz zlocyc to:
          -polski akt urodzenia przetlumaczony na jzeyk albanski najlepiej widziane jest
          tlumaczenie w Albanii, wskazane polski akt urodzenia ze zdjeciem i nalezy w
          urzedzie powiedziec ze akt urodzenia bedzie potrzebny do zawarcia zwiazku
          malzenskiego za granica tzn pelny akt urodzenia
          - zaswiadczenie z polskiego USC o mozliwowsci zawarcia zwiazku malzenskiego, to
          zaswiadczenie takze nalezy przetlumaczyc najlepiej w Albanii na jezyk albanski
          takie zaswiadczenie wydawane jest tylko osobiscie w polskim USC
          - wypelniony po albansku kwestionariusz podanie o slub wydane przez albanski USC
          to jest wszystko z dokumentwo
          dodatkowo powinni byc swiadkowie 2 osoby ale w dzielnicowym urzedzie to nie
          zawsze jest konieczne
          to sa niezbeden dokumenty ktore Ty jako Polka powinnas miec
          najlepiej abys byla w tym czasie legalnie na terytorium Albanii
          jak masz jeszcze jakies pytania to pytaj jesli wiem odpowiem
          nieorientuje sie jak to jest z wiza do Anglii gdyz my mieszkamy w Polsce
          pozdrawiam Rozafa
          • cimi3 Re: do cimi 3 06.12.06, 17:01
            napisalas"najlepiej abys byla w tym czasie legalnie na terytorium Albanii"
            nie rozumiem o co chodzi przeciez jako europejka bede na terytorium albanii
            legalnie,a takie paiery jak potwierdzenie ze pracuje,gdzie mieszkam(pracuje w
            anglii)itp.dzieki za odpowiedz bardzo mi pomoglas
            • arushi Re: do cimi 3 06.12.06, 17:15
              Być nie legalnie w albanni jest prosto. Wystarczy przekroczyć granice na dziko.
              Można choć trzeba sie troche nachodzić. Druga sprawa to że jesteś Polką oznacza
              że Ci jest łatwiej niż być tam Europejką (takie są umowy miedzy Polska a Albnnią
              jeszcze z nieboszczki komuny.Ale pamietaj że masz prawo do pobytu bez wizy lub
              karty pobytowej tylko 90 dni w roku przyczym jednorazowo nie dłużej niż 30 dni.
              Znam takich co się tym nie przejmują już dłuższy czas. Na granicach póki co im
              problemów nie robią. Gorzej z dzielnicowymi w Tiranie, teraz co kwartał
              kontrolują jak mają cynk że tu cudzoziemiec mieszka.
              • cimi3 do szokiren 06.12.06, 17:55
                ale w momencie poslubienia albanczyka chyba dostane jakas karte pobytowa i bede
                mogla przebywac dluzej?
              • cimi3 sorry mialo byc do arushi 06.12.06, 17:56
                • arushi Re: sorry mialo byc do arushi 06.12.06, 22:23
                  Z tym to tylko są kłopoty natury technicznej. Takie dokumenty wystawiaja z tego
                  co wiem tylko w Tiranie i to w jednym miejscu. (Zawsze moge sie mylić).
                  Dokumentacji nie pamietam bo załatwiano to za moimi plecami. i troche trwa.
                  Biuro otwarte dwa dni w tygodniu. Procedura prostsza niż w RP. Troche kosztuje i
                  trwa. Ale kolejki nie duże i można spotkać ciekawych ludzi z różnych stron świata
                  • cimi3 tlumacz 07.12.06, 11:02
                    w takim razie czy ktos zna polskiego tlumacza w Albanii ktory moze
                    przetlumaczyc dokumenty na polski
                    • arushi Re: tlumacz 07.12.06, 11:33
                      Jest tam tłumacz przysięgły z języka polskiego. Namiarów nie pamiętam ale w
                      ambasadzie Ci podadzą bo jest jednocześnie przewodniczącym tow przyjażni. p
                      Leonard Zisi - nie gwarantuje poprawnej pisowni nazwiska.
        • krystyna_ewa Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 04.05.07, 09:50
          Bardzo proszę osoby ,które w tym roku brały ślub w Albani napisały z własnego
          doświadczenia jakie czynności trzeba wykonać/jakie dokumenty-gdzie tłumaczyć ?-w
          PL ,Anglii, czy Albani/Czy APOSTILLE można załatwić korespondencyjnie ,kto ma
          poświadczyć na kopi PASZPORTU też jest to wymagane???.Czytam i słucham różnych
          osób i mam mętlik w głowie.Planujemy prawdziwy Ślub w Albani /taki w pełnej gali
          i z weselem -to jest nasze marzenie /drugi ślub będzie w UK po powrocie mojego
          już męza / .Ile czasu muszę spędzić osobiście w Albani aby tego dokonać ,czy mój
          narzeczony może sam zacząć zalatwiać formalności /mieszka w Tiranie,a wlasciwie
          pochodzi bo od 4 lat jest w Anglii/.Ja mam ograniczony czas- urlop /mieszkam i
          pracuję w Anglii.
          Proszę piszcie wszystko co wiecie na ten temat.
    • wirdo Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 04.01.07, 11:35
      A jakie warunki zeby wziasc w Albani??
      Obecnie jestem w Anglii i moj narzyczony wysyla mnie do Polski po wszytskie
      papiery. Do swojego rodziinego miasta po akt urodzenia i do Warszawy po cos
      jeszcze. Nie ma zadnej mozliwosci zalatwienia tego na miejscu tutaj w Anglii w
      Polskiej Ambasadzie???
      DZiekuje za wszelkie informacje!;]
      • annak81 Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 04.01.07, 14:52
        Musisz pojechac po AKT URODZENIA do miejsca gdzie sie urodzilas, po
        ZASWIADCZENIE O BRAKU PRZECIWWSKAZAN DO ZAWARCIA MALZENSTWA do miejsca twojego
        stalego zamieszkanie i po PIECZATKI APOSTILE do MSZ w Warszawie. Dokumenty
        musisz potem przetlumaczyc. W Londynie znajdziesz wielu tlumaczy na jezyk
        Angielski, a potem musisz isc do ambasady Albanii w Londynie, aby przetlumaczyc
        dokumenty na jezyk Angielski i przybic pieczatki.
        Jak masz mozliwosc mozesz zadzwonic do polskiego konsula w Albanii, niezbyt
        przyjemny to czlowiek, ale wszystkich informacji udziela.
        Po dokumenty niestety musisz do Polski przyjechac, akt urodzenia mogo za ciebie
        odebrac rodzice ale o zaswiadczenie o braku przeciwwskazan do zawarcia
        malzenstwa musisz wystapic sama(jest wazne 3 miesiace)
        Powodzenia
        • wirdo Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 04.01.07, 15:43
          No to jeszcze jdeno pytanie jak dlugp si ena to wszystko czeka???
          • annak81 Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 04.01.07, 20:36
            Na akt urozdenia w Lodzi czeka sie 2 tygodnie, jezeli jestes z poza miasta
            dostajesz od reki. Zaswiadczenie o braku przeciwwskazan do zawarcia malzenstwa
            dostalam w godzine( ale to pewnie zalezy od urzedu, lepiej zadzwonic i sie
            dowiedziec). Tlumaczenie dokumentow na angielski w 3 dni,wyslalam dokumenty
            faxem a otrzymlam listem poleconym( jak wyslesz mi maila na gazete to dam ci
            namiary na tlumacza w londynie-placisz wysylajac czek).
            Tlumaczenie w ambasadzie Albanii w ciagu 1 dnia.
            No i jeszce mosisz sprawdzic urzad stanu cywilnego w Albanii. Prawo mowi ze
            trzeba zamowic termin miesiac wczesniej.
        • arushi Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 04.01.07, 21:48
          ogólnie znany Konsul już chyba opuścił Ambasade na stałe. Ku ogólnej radości
          towarzystwa
          • shpirtunia Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 14.01.07, 00:07
            co to za zawiadczenie o braku przeciwskazan??? i gdzie to mogé dostac??
            • shpirtunia Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 14.01.07, 00:10
              juz doczytalamwink a co z tymi pieczatkami?? po co to i na co??
              • shpirtunia Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 14.01.07, 00:27
                i jak dugo sié na nie czeka, i czy trzeba sié umawiac na spotkanie??
                • shpirtunia Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 14.01.07, 00:41
                  chyba juz dzis nie zasne z tego stresu...czy te pieczátki byly wam wszystkim
                  potrzebne???
                • annak81 Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 14.01.07, 22:03
                  ja dostalam tego samego dnia, dzwonilam wczesniej do urzedu stanu cywilnego,
                  zeby sie wszystkiego dowiedziec i umowilam sie na spotkanie
                  • shpirtunia Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 15.01.07, 23:37
                    umowilas sie na spotaknie w MSZ-ecie??
                    • shpirtunia Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 15.01.07, 23:47
                      i jeszcze jedno, czy moglabys mi dac namiary na tlumacza,smilei czy udalo wam sie
                      za pierwszym podejciem dostac wize?? smile
                      • annak81 Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 16.01.07, 13:44
                        Nie umawialam sie na spotkanie w MSZ tylko w USC.
                        Dostalismy wize po 2 miesiacach ale tylko na pol roku
                        • shpirtunia Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 16.01.07, 21:06
                          6 miesiecy to normalne, nastepna bedzie na 2 lata, tylko dlaczego az 2
                          miesiáce??? aplikacje o wize skladaliscie odrazu po slubie czy trzeba bylo
                          odczekac jaki odstép czasu???
                          • annak81 Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 16.01.07, 21:58
                            aplikacje zlozylismy zaraz po slubie, potem czekalismy miesiac na rozmowe, a
                            potem 2 miesiace na odpowiedz
                            • krystyna_ewa Re: Jakie warunki trzeba spelnic by wziac slub w 04.05.07, 20:38
                              Bardzo proszę osoby ,które w tym roku brały ślub w Albani napisały z własnego
                              doświadczenia jakie czynności trzeba wykonać/jakie dokumenty-gdzie tłumaczyć ?-w
                              PL ,Anglii, czy Albani/Czy APOSTILLE można załatwić korespondencyjnie ,kto ma
                              poświadczyć na kopi PASZPORTU też jest to wymagane???.Czytam i słucham różnych
                              osób i mam mętlik w głowie.Planujemy prawdziwy Ślub w Albani /taki w pełnej gali
                              i z weselem -to jest nasze marzenie /drugi ślub będzie w UK po powrocie mojego
                              już męza / .Ile czasu muszę spędzić osobiście w Albani aby tego dokonać ,czy mój
                              narzeczony może sam zacząć zalatwiać formalności /mieszka w Tiranie,a wlasciwie
                              pochodzi bo od 4 lat jest w Anglii/.Ja mam ograniczony czas- urlop /mieszkam i
                              pracuję w Anglii.
                              Proszę piszcie wszystko co wiecie na ten temat.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka