hania.edhe.andi 26.01.09, 11:55 Dziewczyny jak nazwałyście dzieci bedac w zwiazku z albanczykiem? Dałyście polskie imona czy albańskie? Albo jakie słyszałyście imona albańskie, które szczególnie zapadły wam w pamiec? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uffino Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dz 26.01.09, 15:33 ...ja uwielbiam imie mojego faceta...Gentian... ale tak powaznie to podoba sie nie tylko mnie ale kazdemu komu go przedstawiam Odpowiedz Link
monika_niti Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dz 26.01.09, 18:50 Brat Mojego ma na imie Taulant,ladne a w skrocie Landi A co do imion dla chlopakow to: Florenc,Armanto,Ardit,Dritan,ervis,altin,ervin,fatos,ilir,arjan, i wiele innych a jesli chodzi o dziewczyn to np: Blerina, Enkeleda, Klorita, Gerta, Alma,Valbona,dzeni,lindita,flora,mimoza,rozeta to tyle... a imie mojego to Igranit, co w znaczeniu symbolizuje kamien granit, jest jedyne imie jakie mozna by spotkac w albanii, u nich jest inny zwyczaj imiona tworza sobie sami.... Odpowiedz Link
izus.18 Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dz 18.02.09, 18:48 Mój facet ma na imię Endridan mi się bardzo podoba. Są też Sarandez, Alberto, Fatmir, Markos, Oresti Odpowiedz Link
jola_ml40 Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dz 22.02.09, 23:15 Nie chcę Cie obrażać,ale powiedz mi skąd z Taulant wzięło się Landi,skoro nie ma tam nawet literki,,d''i ,,i''.Poza tym od Roland jest skrót Landi.Hahaha Odpowiedz Link
majmunt Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dz 22.02.09, 23:24 a ja chce obrazac Ciebie ale Landi to skrot od Tauland tak jak Ola to skrót dla Aleksandra, tez nie ma literki "o" Odpowiedz Link
madalta.gr Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dz 26.01.09, 20:05 Pod tym adresem www.emrashqiptare.com można znaleźć sporą bazę albańskich imion... Odpowiedz Link
llydiaa-82 Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dz 26.01.09, 21:36 My mamy czteromiesięcznego bobaska i dyskusji przed porodem bylo wiele jak nazwać nasze dziecko ale od samego początku nie wchodziło w grę imię czysto polskie bądż czysto albańskie wkońcu to dziecko mieszane więc szukaliśmy imienia które funkcjonuje i w albanii i w polsce wbrew pozorom jest dużo takich i spośród tych wybraliśmy Dominik i tak też nazywa się nasz mały a wracając do albańskich imion hmmm w sumie to rzecz gustu ale szczerze powiedziawszy nie za bardzo mi się podobają mój mąż ma akurat na imię Artur więc luz ale na przykład teściu to już Bektash a dziadek Ismail dziwne dziwne te imiona jak dla mnie za dziwne choc egzotyczne i zwracajace uwagę na pewno Pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne mamy polsko-albańskich dzieciaczków ;-0 Odpowiedz Link
majmunt Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dz 26.01.09, 23:34 Popieram Ilydiaa-82 najlepsze bylo by imie uniwersalne,wystepujace i w polskim i albanskim, zdecydowanie jestem przeciwko imieniu czysto albanskiemu... Odpowiedz Link
annarexha Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dz 27.01.09, 14:55 A mi sie podoba imie Aldrin,w przyszlosci nie widze swego dziecka z polskim imieniem,ani tym bardziej angielskim ze wzgledu na przyszle nazwisko,wybierajac imie trzeba zwrocic uwage na nazwisko,powinny one sie razem zgrabnie skomponowac wg mnie(prawdziwe przyklady:Herkules Jakubiak,Jessica Szczupakowska,fajnie,co?),pozdro Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dz 27.01.09, 21:56 Święta racja ! mi sie podoba Fabian ale ciezko okreslic pochodzenie i jakby sie komponowalo z nazwiskiem Pepaj? I jest wiele ladnych albanskich imion, takze i na jednym dziecku sie nie skonczy ) Odpowiedz Link
annarexha Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dz 28.01.09, 16:03 Hania,wnioskuje,ze Pepaj to twoje nazwisko,imie Fabian pochodzi z lacinskiego,naczesciej wystepuje we Wloszech,moim skromnym zdaniem to bardzo ladne imie dla chlopczyka i z nazwiskiem wyglada w sam raz,a co powiesz na imie dla dziewczynki Ariana?Znajoma nazwala tak swoja kruszynke) Odpowiedz Link
majmunt Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dz 28.01.09, 18:25 Ariana bardzo ładnie. ale czy nigdy nie myslalyscie o daniu dziecku imienia Polskiego?? tez sa bardzo ładne, ja tam chyba zostane przy polskich imionach,ewentualnie imie funkcjonujace i w alb i w pl. zdecydowane nie dla imion typowo alb. Odpowiedz Link
annarexha Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dzi 28.01.09, 23:23 Jesli w moich poszukiwaniach natkne sie na polskie nieznane mi a intrygujace imie,nie zaprzeczam,ze moge je uzyc,tylko,ze zyje juz cwierc wieku na ziemi i nie spotkalam niczego nadzwyczajnego,mnostwo imion w PL jest pochodzenia obcego(zaistniala rowniez Fiona-czy to po shreku?),czasem obce brzmienie danego imienia brzmi lepiej dla mnie np Zosia-Sophie,jednak do dzieci mi na razie daleko,korzystam z mlodosciAle niech przyszle mamusie beda blogoslawione))) Odpowiedz Link
paulcia83 Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dz 29.01.09, 01:22 moim zdaniem najlepiej pojsc na kompromis i znalezc takie imie ktore funkcjonuje zarowno w Albanii jak i w Polsce. My nasza coreczke nazwalismy Susanna(czyli polskie :Zuzanna).moj partner nie byl zadowolony z tego wyboru,gdyz Suzana "to stare albanskie imie",ale umowa byla taka ,ze dle dziewczynki wybieram ja ,dla chlopca on.wiec jesli nastepny bedzie chlopiec dam sie tatusiowi wykazac,a sama bede musiala sie pogodzic z jego wyborem,albo tez popracowac nad nim zanim chlopczyk przyjdzie na swiat Odpowiedz Link
hania.edhe.andi do annarexha ;) 29.01.09, 16:48 Śliczne to imie dla dziewczynki wprost piekne! mamy ten sam gust pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link
majmunt Re: do annarexha ;) 29.01.09, 20:22 dla mnie Zuzia to też bardzo ładne imię ale nie stety tylko w wersji Polskiej, zastawnawiam się dlaczego jesteście aż tak za obcą kulurą obcymi nazwami czy nie przyjemniej było by gdyby po mieszkaniu biegał Paweł zamiast Paulo? czy tak jak w przypadku Zuzi? czy wasi mężczyźni byli by też skłonni nazwać wasze wspólne dziecko imieniem polskim zamiast alb skoro wy jesteście wstanie używać imienia używanego w ich kraju? Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: do annarexha ;) 29.01.09, 21:34 nie wiem, moze to fakt, ze pawel to moj szwagier a maciej i michal to jego synowie ( moja druga siostra ma kordiana i marike ) i tak mieli na imie nasi polscy chlopacy...a my chcemy zmian ( na lepsze? ) i sadzimy, ze tak lepiej brzmi z albanskim nazwiskiem, poza tym jest cale mnostwo fantastycznych albanskich imon a propos proporcjalnosci imion do zbrodni to i tak nasze dzieci beda w polowie znane z albanskich mafii ( jak nasi mezowie sa ) to nawet polak z nawet najdziwniejszym imieniem im nie dorowna )) Odpowiedz Link
majmunt Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dz 29.01.09, 20:23 www.sfora.pl/Dziwne-imie-nastraja-chlopcow-do-zbrodni-a1957 Odpowiedz Link
annarexha Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dzi 30.01.09, 14:34 majmunt,tutaj w Anglii jest full Paulow,Michaelow,Davidow johnow,mysle,ze 50% spoleczenstwa meskiego tak sie nazywa,dlatego jest duza szansa,ze ludzie popelniajacy zbrodnie maja te imiona,poza tym uwazam,ze duza role odgrywaja rodzice i srodowisko,czesto rodzice z bogatego,inteligenckiego domu nazwa swe dziecko Malcolm,Edmund,Fryderyk,Teodor,Ernest i te dzieci dobrze pokierowane nie pojda do wiezienia,choc nie ma reguly a czy Rafal,Pawel,Blero lub Sokol pojda?To juz zycie pokaze,generalnie bardzo chcialabym nazwac dziecko oryginalnym imieniem(jak kazdy),nie wiem czemu ale albanskie imiona na razie biore pod uwage,zobaczymy za pare lat Dosyc ciekawe artykuly dla przyszlych lub nowych mam: kobieta.interia.pl/wiadomosc-dnia/news/wplyw-imienia-na-zycie,1067585 www.setcore.pl/node/4 www.laif.co.uk/art,wplyw_imienia_na_zycie,1314.html Odpowiedz Link
majmunt Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dz 30.01.09, 18:39 no dobra może i racja, a jak na pomysł ekscentrycznego imienia wasi najlbiźsi no i najważniejsze jak myślicie jak bedzie odbierało to wasze dziecko? co jak pojedzie do babci na wakacje? co mysla o tym wasi mężczyźni no i oczywiście czy skłonni by byli nadac dziecku polskie imię? czy to tak tylko jednostronnie działa? Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: Jakie są ładne albańskie imona? Jak nazwać dz 30.01.09, 20:32 wyczuwam negatywne wibracje otóż imię Fabian poznałam w Polsce (jako polskie) i nie spotkałam jeszcze ładniejszego męskiego a dla dziewczynki raczej albanskie, moze dlatego, ze ja jestem typem, ktory nie lubi ogolnosci, ja lubie miec wszystko inne ! ale na Boga nie skrzywdze dziecka! nie mam wypaczonego gustu i zawsze mozna spolszcyc albanskie imie np. Andi - Anduś Ariana - Arianka, Arianuś itd. a do babci na wakacje raczej nie beda jezdzily, tym bardziej beze mnie i fakt, ze czas dzieci jeszcze nie nadszedl, nie to, ze nie chcemy tylko sa sprawy priorytetowe do zalatwienia a potem jak najbardziej Odpowiedz Link
majmunt a co o tym myślą Wasi oblubieńcy?? 30.01.09, 22:12 dobra może być że negatywne wibracje, byle bym się tylko dowiedziała co o tym myśla wasi przyszli- obecni mężowie, byli by w stanie zaakceptować polskie imię dla dziecka czy nie? a może nie rozmawialiście o tym?u mnie tez jeszcze daleka droga do tego ale ciekawi mnie to trochę.. Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: a co o tym myślą Wasi oblubieńcy?? 31.01.09, 08:32 kochana, no właśnie pisałam, że Fabian wzięło się z Polski i tak bedzie nazwany nasz syn ( o ile nie znajde ładniejszego ) Nie chciałabym imienia, którego sama nie będę potrafiła wymienić i chęć nadania dziecku albańskiego imienia nie jest wyłącznie zachcianką nie znam polskiego ładnego imienia dla dziewczynki, no bo jak Zosia? teściowa do Sofie, Monika, Ania, Basia, Kasia? Ja uwielbiam wsdzystko co inne i w grę wchodzą ładne imiona, nie inne i paskudne i ośmieszające poza tym ja sądzę, że dziecko lepiej szię czuje gdy w klasie nie ma tylko samych Aś i Kaś nie ma pospolitości... Kochany majmuntku czy Ty uwazasz, że albańskie imię=ekscentryczność ?? tzn., że Twój wybranek tez ma ekscentryczne? tak, jest w stanie zaakceptować polskie imię ale dla mnie nie ważne czy polskie czy albanskie ...ma byc piękne ale u nas tez jeszcze troszkę drogi do bycia rodzicami Odpowiedz Link
annarexha Re: a co o tym myślą Wasi oblubieńcy?? 31.01.09, 15:49 Slchajcie Hani,ona wie co mowiHaniu,widze,ze masz tak jak ja,choc do dzieci daleko ja od lat mysle o imionach,nie dlatego,ze az tak bardzo chce byc matka,po prostu szukam sobie odpowiednich,oryginalnych,pamietam nawet w podstawowce sie zastanawialam Co do mojego lubego,nie wydaje mi sie,ze chcialby pol imie,kasia,basia,zosia,nie mialby swobody wymawiana jak ja,na pewno znajdzie sie kompromis Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: a co o tym myślą Wasi oblubieńcy?? 31.01.09, 18:14 Ale mi miło aż się zaczerwieniłam ja mam identycznie Aniu, juz dawno dawno temu w poszukiwasniach oryginalnych imion moja siostra jak była w ciąży to miała taaaką długą kartkę z imonami i co rusz dopisywała nowe nas też to czeka Odpowiedz Link
majmunt imie pieknego 31.01.09, 17:45 imię mojego faceta to dość ciekawe zagadnienie nawet dla niego to zagadka...hehe... a spowodował ją jakiś urzędnik który stwierdził ze imię jakie wybrali mu rodzice sie nie nadaje bo przypomina coś co jemu się nie podoba no i w papiery wpisał mu coś innego...a tam na marginesie to nauczylam sie imienia swojego pieknego dopiero po 6 miesiacach jak go poznalam(poznalam nie jest rownoznaczne z rozpoczeciem znajomości) Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: imie pieknego 31.01.09, 18:08 o kurcze ale zasiałaś ciekawość zdradzisz nam? ;> a może to MAJMUNT?? Odpowiedz Link
majmunt Re: imie pieknego 31.01.09, 18:42 majmun znaczy małpa....a imienia nie pamietam...hihihi...Marikled a miało być Mariglen czy jakoś tak co jest złożeniem dwóch imion i samo w somie jest już dla mnie zbyt wydumane, a co dopiero to po przekrecana... to imię według urzednika miało jakieś tam ukryte znaczenie w stylu Marks-Engels-Lenin-Stalin. bo to polaczenie imion jakichs dwoch politykow czy cos w tym stylu...w każdym razie przerażaja mnie imiona ktore maja cos tam jeszcze oznaczac, brat mojego miał na imię Wolność co jest dla mnie grubo przesadzone, dlatego sie własnie dopytuje czy nie lepsze by było jakies swojskie imię... Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: imie pieknego 31.01.09, 22:19 no właśnie co do majmuna to wiem ale nie byłam pewna, bo masz to t na koncu nawet pytałam męża a co do imienia Twojego pięknego to faktycznie dziwnie się wymawia i brzmi dla nas polakow i ta wolność, mojego bracia maja na imie: Gjon, Kola, Gjeka a siostry Bora i Luljetatak myślę, że stąd Twoje pytanie bo faktycznie fonetycznie to sa stanowczo odmienne od naszych ale właśnie my z annarexha nie chcemy zeby to byl problem dla innych ani nas samych więc oryginalne i piękne w swej prostocie-takie powinno byc dla dziecka imie sciskam Odpowiedz Link
annarexha Re: imie pieknego 01.02.09, 10:35 A imie mojego to Edmond,razem jestesmy A&E(accident & emergency) A nazwisko jakby wyjete z miasta niedaleko nas-Wrexham jak znajdziecie cos ciekawego,dajcie znac tutaj dziewczny Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: imie pieknego 01.02.09, 10:57 mój ma na imię Andi (jak już wcześniej wspominałam) ale od dziciństwa w domu i starzy znajomi wołają na niego Prek (Preka) po dziadku, ja się śmieję, że Prek-Szrek ale dla mnie zawsze będzie Andi, mieliśmy problem co napisać na torcie weselnym - Hanna i Andi czy Preka (z szcunku do dziadka i rodziny) bo wszedzie jest znany jako Andi a tylko w Shkodrze jako Preka a nie Andi i suma sumarum napis był Hanna - Preka, w sumie po zobaczeniu tortu na zdjęciach itd. żałowaliśmy tej decyzji, piękny tort 3-piętrowy z panią i panem- figurki i te nasze imona...każdy się pyta dlaczego Preka a nie Andi Aniu, będę miałą na uwadze imona dla potomków w razie mojej fascynacji umieszczę na forum Odpowiedz Link
majmunt Re: imie pieknego 01.02.09, 14:06 dodałam do majmun "t" jako że samo majmun było zajęte, moje szwagierki to Elona i Emira przy czym wszyscy na nie mowia Lona i Mira...niby skrot tylko co to za skrot skoro ucina sie tylko jedna litere? to juz nie mozna sobie było darować tego "E"...generalnie zaczyna mnie juz wszsystko denerwować... Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: imie pieknego 02.02.09, 09:00 No racja z tym E tym bardziej wydają mi się jakby ładniejsze z przednią literką Majmunt dlaczego Cie wszystko denerwuje? Czyżby to nasza pogawędka, my, Albania? Mam nadzieję, że nie... Odpowiedz Link
iwi41 Mój mąż...... 02.02.09, 12:52 Hania twój mąż też pochodzi ze Szkodry jak mój?A co do imion to moja 3-misięczna córka ma na imię Julianna, czyli imię ,które jest i w języku polskim i albańskim.Ale jak się mała miała urodzić to mój mąż chciał by nazywała się Patrycja (takiego imienia chyba w Albanii nie ma)bo on lubi Patrycje Markowską a ja chciałam Juliannę i tak zostało. Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: Mój mąż...... 02.02.09, 19:00 Tak ze Szkodry jest Moim skromnym zdaniem imię Julianna jest piękniejsze A jak ma na im ię Twój mąż? Może się znają ci nasi szkodranie Odpowiedz Link
majmunt Re: imie pieknego 02.02.09, 19:12 pogawędka mnie nie denerwuje,ale albanie i sami albanczycy to juz tak i to nawet bardzo... czas sie zastanawiam po co mi to było...miałabym po stokroc mniej problemow... Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: imie pieknego 03.02.09, 09:32 majmunt o kurcze...Ty wiesz, że ja też tak czasem myślę....czasem jest fajnie, czasem gorzej...ale w każdym związku nie zawsze jest gładko...moja siostra uważa, że milion razy jest lepiej bez męża (bez gderania, kontroli, usługiwania itp.)...a nasi mężowie, no cóż...czasem mnie wkurza w nim wiele..kiedyś taki nie był..odczuwasz podobnie? Odpowiedz Link
majmunt troszke nie na temat 03.02.09, 23:18 mnie denerwuje to że jak siostry cos powiedza czy czegos chca to zawsze musza to dostac nie wazne jakim kosztem i nie wazne ze to kasa na ich wakcje na ktore same by mogly zapracowac chca to maja i nie wazne ze ja tez chce gdzies na wakacje pojechac czy miec nowy komputer czy TV, denerwuje mnie tez to ze czasem musze sie dlugo prosic o jakas glupote a i tak tego nie zrobi a jak jest w srod swoich znajomych to nie widzi problemu i nikt go o nic nie musi prosic sam wychodzi z inicjatywa...za to nigdy mu nie uslugiwalam (sam sobie musial prac, gotowac i sprzatac). a Ciebie co wkurza? Odpowiedz Link
annarexha Re: troszke nie na temat 04.02.09, 01:38 Dziewczyny!Moj nie ma siostr ale 4braci,niedawno najlodszy uparl sie na opuszczenie ojczyzny,nagle zaczal codzien kontaktowac najstarszego brata z Angliji,smsy,sygnaly,chat,zaczelam podejrzewac,ze cos smierdzi i sie okazalo,ze pieniedzy potrzebuje,3000£,no szlag by go trafil,kasa potrzebna na wize schengen,wyjechac to on chcial do Francji?Tlumaczylam mojemu,ze jest credit crunch,ze tam rak do pracy nie brakuje,jezyka nie zna,a czy cos potrafi robic czego ludzie tam nie?Chcial mu wyslac 2500£,reszte by sobie dopozyczyl ale krew sie we mnie zagotowala a ze pracujemy razem i pieniadze wspolne to powiedzialam po moim trupie i ze brata przeklne na wieki bo my pieniedzy tez potrzebujemy,nie wyslal bo wiedzial,ze wojne by mial ale trafia mnie jak slysze,ze kuzynki facet wysyla bratu do Italii,ktory ma fajny domek,autko a jak nie przesle to tamtem sie obraza!Inny znowu sle na rodzicow a sam tu biduje,jak rozumiem przeslac raz na jakis czas ale ludzie nigdzie pieniazki nie rosna na drzewach i powinno sie wpierw o siebie zadbac a potem o innych bo na koncu to moja kuzynka jedzenie kupuje i rachunki placi bo on ni ma!Co mnie wkurza czasem to to,ze zachowuje sie niekiedy jak dzikusek przy ludziach jesli chodzi o emocje w stosunku do mnie,wstydzi sie kiego grzyba nie wiem,no ale coz taki chyba ich urok,co do proszenia o cokolwiek,nie prosze,sama robie a jak ma problem to zaraz go nie ma hehe Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: troszke nie na temat 04.02.09, 15:25 O KURCZE U NAS IDENTYCZNIE! moj 14 lat w anglii i do tej pory nic nie ma..on kazdemu da pieniadze, do rodziny to tysiacami slal i to chyba w tajemnicy, choc w domu maja dwa sklepy i z tego zyja! a my nic...brata chcial sciagnac do uk to wyslal mu 2tys.i co? bez zwrotu, on nawet nie chce zwrotu...teraz tez po niego chce az do grecji jechac ale niewazne, ze nam sie kasa konczy:/oni dla braci zrobią wszystko, moze stad ta harakija a co do tego, ze sie wstydza to prawda... Odpowiedz Link
nertila co tam ,że nie na temat;) 04.02.09, 16:45 haniu zapewne chodziło ci o wywodzącą się z kanunu albańskiego gjakmarrja lub inaczej hakmarrja. Nie wszyscy Albańczycy chcą wspierać swoje rodziny pozostałe w Albanii, ale zgadzam się,że w większosci są Ci którzy uznają za oczywistość branie na siebie odpowiedzialności za utrzymanie swoich rodziców, sióstr czy młodszego rodzeństwa i materialną pomoc im traktują naturalnie jako swój wobec nich obowiązek. Jeśli ktoś chce zgłębić motywy ich postępowania zapraszam do lektury kanunu lub któregoś z jego opracowań. Po krótce napiszę,że dla Albańczyka ( tego wychowanego ściśle według praw kanunu) na pierwszym miejscu zawsze będzie jego rodzina,czyli rodzice, rodzeństwo, wujostwo, cioteczki, kuzyni, potem kuzyni piąta woda po kisielu a na końcu dopiero zaistnieje narzeczona lub żona z tej to prostej przyczyny iż żona to jest inna krew- krew z innego klanu, a więc kobieta której także należy się szacunek i pieniądze zarobione przez męża tyle ,że pierwszeństwo w kolejce do jego portwela bedzie mieć osoba w której żyłach płynie ta sama krew co właściciela portwelu. Nie chcę tu nikogo urazić, ale tak wygląda właśnie prawo zwyczajowe i są tacy Albańczycy którzy także obecnie je stosują. tu trochę na ten temat: krytyka.org/pokaz_pracenaukowa.php?id=39 Ciekawe jest też zjawisko ,które określam jako syndrom "bogatego brata" z Zachodu. Nawet klepiąc biedę w Angli, Włoszech czy Grecji dumny Albańczyk nigdy nie przyzna się swojej rodzinie w Albanii ,że źle mu się powodzi, że ma długi, że nie starcza mu na czynsz i życie. W rozmowach telefonicznych będzie zawsze zapewniać ich ,że wszystko jest "mire, mire" żeby nie zmartwić swojej rodziny a jednocześnie by samemu mieć to złudne wrażenie ,że jakoś da sobie rade i niedługo odbije się od dna. Odpowiedz Link
majmunt Re: co tam ,że nie na temat;) 04.02.09, 18:43 tego się właśnie boję, posunoł się nawet do kłamstwa jak się o tym dowiedziałam, jak to każda głupia dałam mu jeszcze szanse, ale zaznaczyłam że przy kolejnej próbie wsparcia rodziny w jaki kolwiek sposób odejde od niego...na co on mi że i tak nie będzie im narazie nic dawał typu telewizor czy cos bo ten co im kupił to im wystarczy...przytkało mnie... siostry sa w moim wieku ale zawsze wolno im wiecej niz mi, raz jedna z nich mnie umalowała dokladnie tak samo jak siebie, jej nic nie powiedzial a mnie kazał natychmiast zmyc to z twarzy bo zamocny makiarz...pocieszam sie tym ze to nie ja mam wylupiaste oczy i to nie ja to bez przerwy podkreslam,a do tego dziewczyna wyglada jakby bez przerwy byla w ciaży...hihihi...no co musze sobie pouzywac..nie mam gdzie to chociaz tutaj... Odpowiedz Link
majmunt Re: co tam ,że nie na temat;) 04.02.09, 19:06 co do uczuc to okazuje je caly czas...ostatnio malo mnie nie zaglaskal..pewno chcial mnie oblaskawic co bym sie juz nie darla...albo zebym go nie zostawila bo wize przeciez potrzebuje.. Odpowiedz Link
annarexha Re: co tam ,że nie na temat;) 04.02.09, 22:02 To niesprawiedliwe troche z ta siostra Majmunt,nie wiem jak bym sie zachowala jakby moj chlopak tak zachowal sie w stosuku do mnie,nie wiem czy bym nie wybuchnela czasem,u was jest inna syt bo sie widzicie nieczesto ale zobaczysz jaki bedzie jak przyjedzie na stale czy nadal taki pieszczotliwy w towarzystwie innych Albanczykow lub po prostu mezczyzn,Nertila,portfel pisze sie przez 'f' nie 'w',to tak na marginesie,pozdro Odpowiedz Link
majmunt Re: co tam ,że nie na temat;) 04.02.09, 23:34 no własnie ciekawe ile bede czekala, adwokat powiedzial ze teraz to tylko kwestia czasu i powinni wydac wize w przeciagu 6 tyg od decyzji sadu znaczy do konca lutego najpozniej...zobaczymy jak bedzie...najwyzej zmienie druga połowke... w koncu nic nie jest na stale...hihihi Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: co tam ,że nie na temat;) 05.02.09, 07:40 nertila, co do harkiji to jest moje umowne słowo, taki żarcik, moja winna powinnam użyć cudzysłów...lub tez użyć formy adekwatnejtak, wiem jeśli nie ma ojca to syn poza granicami kraju ma obowiązek łożyć na rodzinę w albanii,przyjaciel mojego meza ma taka sytuacje, zone ma z portugalii, ona dala pieniadze na dom w albanii i mieszka tam rodzina meza a ona sama byla jedynie tydzien i to tiranie i spala w hotelu za czasow kiedy brali slub a potem nigdy on jej nie zabral, co dziwne nigdy z moim o niej nie rozmawia, bo ja sie o nia pytam czasem ale moj zawsze jej broni mimo ze,ze widzial ja raz albo dwa w zyciu mysle,ze uwaza ja za dobra zone bo daje kase, zarabia ze 100 funtow na dzien (niania) itp. jak sie klocimy to nawet mi powiedzial, ze mi tylko zakupy i makijaz w glowie a nie zarabianie kasy jak ona itp. Wczoraj gdy tylko sie go zapytalam czy dalby pieniadze rodzenstwu gdyby tylko zapytali, na telewizor czy wakacje odrzekl, że tak i od tej pory się pokłóciliśmy, ze ho ho wiem, że dawał i będzie dawał choć już nie jeden raz się o to kłóciliśmy, mozna dawac jak sie samemu ma a nie na pokaz...tak samo bylo w albanii, on głównie stawial wszystkim, nawet tym bogatszym kuzynom co mają domy i auta i choc to byla koncowka naszej kasy Co do sióstr to mój ma akurat 'niegrożne' to o ne wciąż chciały, żebym je malowałai uzywały moich kosmetykow, prostownic i lokowek podczas mojej nieobecnosci ale maz stanął po mojej stronie i delikatnie powiedzial mamie i juz nie dotykaly gdy mnie nie bylo ale faktycznie majmuntcik mają te 'ciążowe brzuszki' ) majmuntciku i aniurexhu a wy jesteście poza granicami kraju? jeśli tak to w których krajach ? cieszę się, że można 'zjednoczyć się w bólu' z Wami Odpowiedz Link
nertila haniu zła wiadomość... 05.02.09, 19:44 >wiem jeśli nie ma ojca to syn poza granicami kraju ma obowiązek łożyć na rodzinę w albanii ...często jest ojciec, żyje, pracuje sobie zawodowo a i tak Albańczyk syn przebywający w Eldorado- Europie Zachodzniej będzie utrzymywać swoje rodzeństwo i swoich rodziców śląc im pieniądze " bo przecież w Albanii tak kiepsko o dobrą pracę i zarobić trudno ". Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: co tam ,że nie na temat;) 05.02.09, 07:51 z tymi przytulankami to więcej ich było na początku teraz gdy 'zrozumiałam problem' istotę sprawy, że oni tak robią itp. to on zachowuje się gdyby miał do tego prawo...w sumie przytula i łapie za rękę gdy widzi zagrożenie że inni mężczyźni się patrzą itd. ale nie raz słyszałam od niego - RY i RY... sama nie wiem czasem jest słodko i miło ( chyba, że to tylko zaowalowana sytuacja przez niego...a propos wizy) a czasem naprawde ostro, że nawet nie chcemy się dotknąć ani rozmawiać ani patrzeć... a może bo jednak od czerwca jesteśmy razem 24 godz. na dobe, non stop Odpowiedz Link
annarexha Re: co tam ,że nie na temat;) 05.02.09, 13:56 Oj Haniu,my jestesmy 24 na dobe od czerwca 2007 roku hehe,wiesz z malymi przerwami jak moj wyajazd do PL na 2tyg czy jego sporadyczny 1-dniowy wyjazd do L-nu(1x),praca razem,zakupy razem(i jak tu prezent kupic czasem ehh),gotowanie razem,granie i ogladanie tv razem,kurde do wc jeszcze za mna nie chodzi Choc chwila prywatnosci A mieszkamy w Anglii w miescie Chester,niedaleko Liverpool/Manchester,a Majmun tez mieszka w Anglii,zycie jest ciezkie,nie ma par,ktore by sie nie klocily,chyba,ze zdiagnozowani flegmatycy,ludzie sa zlosliwi,maja wlasne zdania,chca miec racje,wyladowac nerwy,to ma w wiekszosci zwiazek z charakterem a nie narodowoscia,bo ja to czasem mam hitlerowsie zagrania a przeciez z PL jestem;D I rowniez mamy ciche dni a raczej ciche godziny bo ja to twardo chce pokazac,ze zla jestem,nie bede sie odzywac ale burmuszyc a on przyjdzie i powie 'male B,give kissi',zaraz miekne ale twardo stoje poki nie dam litanii,umoralniajacej heh,po tym co on ze mna ma czasami,mysle,ze to chyba pure love bo jakby chodzilo o wize to juz by raczej dawno sie zmyl:p Majmun,trzymam kciuki by szybko poszlo Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: co tam ,że nie na temat;) 05.02.09, 14:21 Mam przyjaciółkę w Chester my- Londyn. Wiem, wiem jak to jest z tym buzi po wczorajszej kłótni to już dziś tak milutko i daj buzi a ja nastawiam policzek a on ze mąż to on zawsze w usta taki nasz żarcik Odpowiedz Link
annarexha Re: co tam ,że nie na temat;) 05.02.09, 19:11 A ja mam przyjaciolke w Londynie Czemu ja myslalam,ze ty w PL mieszkasz,ale gluptasek ze mnie hihi,no nie ma sie co gniewac,ja jak sie na mojego gniewam czasem to sobie mysle,tak wurza mnie czasem az mi diable rogi z nerwow rosna ale jest moj,czuje sie bardzo szczesliwa,ze go 'znalazlam' i uwazam skromnie,ze jest jedyny w swoim rodzaju,stworzony dla mnie,czyli we're meant to be together Odpowiedz Link
majmunt Re: co tam ,że nie na temat;) 05.02.09, 20:07 dlatego ja powiedzialam swoiemu ze jak sprubuje cos zasponsorowac swojej rodzinie to koniec z nami bo ja nikogo nie bede sponsorowac, niech same leniwe krowy ida do pracy a nie beda na mnie zerowac. a on mi mowi ze jego siostry nie pracuja bo chodza do szkoly...tyle ze i ja i one jestesmy w tym samym wieku wiec dlaczego ja mam sie po lokcie urabiac a one jak ksiezniczki? ostatnio rozmaiwalam z nim troche na ten temat. Jak sie spytalam czy rozmawial ze swoimi rodzicami na ten temat czy ich uswiadomil ze koniec z czyms takim to on mi na to ze rozmawial, ale o tym ze w UK ciezko z praca nie raczy przedstawic sytuacji w prost...moze bylam za malo wymagajaca jak on tu byl...ale jednego jestem pewna jak wroci to nadrobie, bo nie dam sie wykorzystywac.... Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: co tam ,że nie na temat;) 05.02.09, 20:37 brawo majmuntciku ...a w ktorym miescie w uk mieszkasz? Odpowiedz Link
majmunt Re: co tam ,że nie na temat;) 05.02.09, 20:58 mieszkam w Northampton...i prosze sie tu ze mnie nie smiac...przezylam juz swoje i wiem ze czasem przecierpiec i zrezygnowac bo predzej czy pozniej sytuacja wykonczy cie psychicznie, malzenstwo sie rozpadnie a ciebie zostawi zdewastowana...dlatego ja uczac sie na bledach nie tylko swoich ale i innych nie dam sobie w kasze dmuchac, a jak zobacze ze przegrywam, zuce wszystko i powiem basta,bo za co ja sie mam uzerac z facetem, w imie czego? tego ze babcia mowi ze nie mozna sie rozwodzic? bo co sasiedzi powiedza? Odpowiedz Link
annarexha Re: co tam ,że nie na temat;) 05.02.09, 22:53 Nikt sie z ciebie nie smieje,ja mam to samo zdanie!Przezylam 100,000 wyslanych telefonow komorkowych do braci,rodzicow,kuzyna,krzywo sie patrze jak od miesiecy szuka odpowiedniej plazmy dla taty bo obiecal (i po co obiecywac)ale zadnych krokow nie poczynil na razie wiec nie musze interweniowac,obserwacja jest kluczem,nie bierzcie mnie za wyrachowana babe ale zycie jest ciezkie,zwlaszcza jak sie pracuje 7dni w tyg jak my!Lubie jego rodzicow(tak jak ta piosenka 'z daleka kocham cie)i uwierzcie mi choroba,wypadek,katastrofa-oddam serce,ale plazma choroba nie jest i przezyc mozna,narzeczenstwo,malzenstwo sa piekna sprawa ale oczeta trzeba miec otwarte,niewiele osob rozumie,ze nie istnieje sposob na naprawe faceta tylko przez to,ze mamy oblacki zlote na paluskach,trzeba jasno okreslic zasady panujace w zwiazku,wytlumaczyc sensownie czego sie nie akceptuje(zdrada,pan i wladca,wysylanie pieniedzy itp),a ciebie rozumiem w 100% i bardzo sie ciesze,ze bierzesz swe uczucia te pozytywne i negatywne pod uwage,ja tez staram sie uczyc na czyichs bledach a babci nie pytam bo ona to by mnie na egzorcyzmy wyslala zaraz Odpowiedz Link
nertila a wracając do tematu... 05.02.09, 23:11 link do stronki z imionami albańskimi wraz z ich angielskim tłumaczeniem męskie tu: www.20000-names.com/male_albanian_names.htm a żeńskie tu: www.20000-names.com/female_albanian_names.htm Do wyboru do kolorua ja tam i tak wole mojego Grzegorza Jana Dobranoc wszystkim obecnym i przyszłym mamom. Odpowiedz Link
hania.edhe.andi Re: co tam ,że nie na temat;) 06.02.09, 09:23 Święta racja co do rozwodów moja ciotka miala czterech i w koncu z tym ostatnim dopiero znalazla szczescie albańczycy rozwodzą się nawet z albankami moj mąż na albanskim forum zadal pytanie który z albanczykow wolalby miec zone albanke a ktorzy z innego kraju i to wcale nie dla dokumentow raczej chodzi w tym kontekscie o milosc i odpowiedzi przychodzily nieco zaskakujace dla mnie na nasza korzysc dziewczyny Odpowiedz Link
ola195 Re: co tam ,że nie na temat;) 18.02.09, 16:27 Northampton - rowniez moje miasteczko Odpowiedz Link
majmunt Re: co tam ,że nie na temat;) 18.02.09, 21:24 to moze sie jakos spotkamy i pogadamy o naszy mezczyznach i nie tylko? Odpowiedz Link
ola195 Re: co tam ,że nie na temat;) 24.03.09, 18:20 Majmunt, chyba wole pozostac w ukryciu ... Odpowiedz Link