Dodaj do ulubionych

nie wiemy od czego zacząć....

05.01.06, 09:38
Witam,
maż pracuje w Anglii od ponad 3miesięcy, oczywiście legalnie. Od jakiegos
czasu boli go lewa pierś, nie wiemy czy to nie jakieś zapalenie mięsnia czy
coś innego...chce iść do lekarza, ale kompletnie nie wiemy od czego zacząc,
do jakiego iść, jak go znaleźć w naszym mieście (Preston), czy najpierw do
lekarza "rodzinnego", czy wogóle tu funkcjonuje takie coś jak nasze
przychodnie? Prosze poradźcie coś. Jakie dokumenty sa potrzebne?
Pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • formaprzetrwalnikowa Re: nie wiemy od czego zacząć.... 05.01.06, 09:41
      rodzinny. bez skierowania od GP nie dostaniecie sie praktycznie nigdzie, chyba,
      ze prywatnie.
      Jesli jestescie juz zapisanie do GP zadne dokumenty nie beda potrzebne. jesli
      nie macie wybranego GP - trzeba bedzie to zrobic.
      Powodzenia :)
      • coolaga1 Re: nie wiemy od czego zacząć.... 05.01.06, 16:16
        Wez poprostu paszporty i podejdz do najblizszej przychodni. Tam zapisza was juz
        jako pacjentow tej przychodni i zostaniecie przydzieleni do GP, odpowiednik
        naszego lekarza pierwszego kontaktu, lekarza ogolnego.
        • eni7.08 Re: nie wiemy od czego zacząć.... 05.01.06, 16:29
          ale jak znaleźć taką przychodnię? i jak to się po angielsku nazywa? jestem
          całkowicie zielona w sprawach angielskiej służby zdrowia....
          pozdrawiam
          Ania
          • jagienkaa Re: nie wiemy od czego zacząć.... 05.01.06, 16:44
            doctor's surgery / medical centre
            www.nhs.uk/england/doctors/nearestSearch.aspx tu możesz znaleźć
            najbliższą.
            • ania.eastwood Re: nie wiemy od czego zacząć.... 05.01.06, 19:18
              ale jak znajdziesz najblizsza, to jeszcze musisz byc bardzo przekonujaca ze ona
              jest twoja najblizsza (niby oni powinni to wiedziec, ale zanim ja przekonalam
              moich to mi 2 razy odmowili twierdzac ze to nie ich rejon).
              nie wystarczy tylko paszport, potrzebny tez jest national insurance number
              (skoro maz pracuje to powinien go miec, a jesli nie ma to podaj im tymczasowy i
              powiedz ze poki co on czeka na ten wlasciwy - tymczasowy NI number to: TN data
              urodzenia, czyli np. 200475 i na koncu M dla mezczyzny, F dla kobiety). aha, ja
              tez musialam pokazac zaswiadczenie od pracodawcy ze pracuje legalnie.
              podsumowujac:
              1. znajdz najblizsze surgery
              2. zadzwon, a najlepiej pojdz do nich i przekonaj ze to wasz rejon (moze wcale
              nie bedzie z tym klopotu!)
              3. wez ze soba paszprot(y) + NI number + zaswiadzczenie od pracodawcy jesli
              macie takowe
              powodzenia!
              • neeki Re: nie wiemy od czego zacząć.... 05.01.06, 19:27
                tez chyba sie musze wybrac bo jestem tu 3 lata prawie a nie mam swojego GP. ale
                ja sie czesto przeprowadzam, za kazdym razem bym go musiala zmieniac. w kazdym
                razie wreszcie sie wybiore do family planning clinic po pigulki, trzba skonczyc
                z przysylaniem z polski. o dziwo w mim rejonie jest ich chyba z 5. mam nadzieje
                ze mi dadza bez wiekszych problemow
                • formaprzetrwalnikowa Re: nie wiemy od czego zacząć.... 05.01.06, 19:35
                  wybierz sie wybierz do Family Clinic. po co placic za pigulki?
                  i zapisz sie do GP. Just in case :)
                  A GP tutaj przyzwyczajeni do zmieniania
                  :)
                • glasscraft Re: nie wiemy od czego zacząć.... 05.01.06, 20:58
                  neeki napisała:

> mam nadzieje ze mi dadza bez wiekszych problemow

Dadza, dadza - to nie nasz ukochany, umilowany kraj!!! I sie za nie nie placi.
                  I nikt Ci nie bedzie probowal wmowic, ze grzeszna osoba jestes bo "ladies and
                  gentemen" to sie powinno tylko w ramach prokreacji uskuteczniac.
                  Ja dostaje od mojego GP, wysylam mu drugi kawalek recepty do odnowienia z
                  koperta ze znaczkiem zaadresowana do siebie i za kilka dni dostaje nowa recepte.
                  • neeki Re: nie wiemy od czego zacząć.... 05.01.06, 21:02
                    wow :) to jest dopiero kraj przyjazny pacjentowi jak mozna listem recepte dostac
                    :) swoja droga to ja nie rozumiem po co mam chodzic do ginekologa po pigulki
                    skoro on i tak za kazdym razem nie bada. dla mnie to polski sposob na nabicie
                    kabzy bo kazda wizyta kosztuje.
                    co do sluzby zdrowia to jej tutaj unikam bo sie nabawilam niecheci w polsce. do
                    dzisiaj nie wyleczylam sie z paniki przed pojsciem do dentysty - uklony w strone
                    szkolnej dentystki i borowaniu bez znieczulenia w prywatnych gabinetach.
                    • formaprzetrwalnikowa Re: nie wiemy od czego zacząć.... 05.01.06, 21:26
                      neeki: koniecznie i jak najszybciej przeczytaj wątek o antykoncepcji w tym
                      kraju i famiily clinics. ja pamietam, ze (prawie) wszystkie wypowiadajace sie
                      dziewczyny były zadowolone z 'obsługi'. w kazdym razie na pewno ja.

ps. nie wiem, czy ten kraj jest przyjazny pacjentowi, ale ja się staram ;)
                      zdrówka :)
                    • princessjobaggy tak a propos pigulek 05.01.06, 21:35
                      Ostatnio glosno bylo o negatywnym dzialaniu pigulek na libido. Jak wiadomo u
                      wielu kobiet stosujacych pigulki wystepuje znaczny jego spadek (paradoks!).
                      Podobno przeprowadzono badania, ktore wskazuja, ze spadek libido moze utrzymac
                      sie jeszcze na dlugo po odstawieniu pigulek, a u niektorych juz zawsze moze
                      pozostac slabsze.
                      • agazat Re: tak a propos pigulek 06.01.06, 00:24
                        Chyba ze sie jest 30+ hehehe wtedy chyba nic nie jest w stanie zmniejszyc
                        libido ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka