aga2411 24.10.06, 11:23 Może ten wątek stanie się zbiorem pomysłów dla osób z dylematem, co znowu zrobić na obiad. To ja pierwsza: U nas dzisiaj zwykły gulasz + ziemniaczki + surówka: buraczki z papryką. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edavenpo Re: Co dzis jecie na obiad? 24.10.06, 12:50 Zupa miso z warzywami gotowanymi na parze (oyster mushrooms, mangetout i mloda cukinia i mloda cebulka) plus tarta marchewka z ryzowym vermicelli - taka domowa kopia mojej ulubionej zupy z Wagamamy ;-) Odpowiedz Link
netimka Re: Co dzis jecie na obiad? 24.10.06, 14:13 ja dzis sprobuje zrobic ta zupe co jest w najnowszej gazetce asdy... z porow, ziemniakow i ryby wedzonej... dam znac co wyszlo ;-) Odpowiedz Link
patch_of_heaven Re: Co dzis jecie na obiad? 24.10.06, 15:20 Ryba pieczona z warzywami i kaszka cous cous - moja rodzina zwariowala na punkcie ryb - moga jesc codziennie (ja zreszta tez) Odpowiedz Link
edavenpo Re: Co dzis jecie na obiad? 24.10.06, 18:11 Patch - jak pieczesz rybe z warzywami? Pytam bo bo rybe czesto jadasz ? ;-)) Ja mam jeden dobry przepis (Gordon Ramsey) ale mi sie znudzil... Masz jakies ciekawe pomysly? Inaczej na lenia pieke lososia z pesto (mam rozne rodzaje pesto wiec nie zawsze ten sam ;-)lub dorsza ze swieza kolendra, czosnkiem i sokiem z limonki... Odpowiedz Link
patch_of_heaven Re: Co dzis jecie na obiad? 24.10.06, 20:07 Rybe jadamy na kilka sposobow, zaden z nich nie jest specjalnie wyszukany ani oryginalny, a to danie, ktore jedlismy dzisiaj robie tak: Rybę nacieram wegeta i pieprzem, odstawiam na 5-10 min. Kroje warzywa: marchewkę, cukinie w wąskie talarki, paprykę w wąskie paseczki. Wrzucam wszystko do miseczki, polewam oliwą i do tego wyciskam czosnek. Przyprawiam szczyptą bazylii. Rybę układam w folii aluminiowej, obkładam ją warzywami, polewam reszta oliwy z oliwek. Całość zawijam w folie aluminiową. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na okolo godzinke. Najbardziej lubimy jadac ryby morskie. W Polsce zajadalam sie panga - rewelacja - tutaj jemy najczesciej dorsza. Odpowiedz Link
natalia.brzeska Re: Co dzis jecie na obiad? 24.10.06, 21:16 patch_of_heaven napisała: > Rybe jadamy na kilka sposobow, zaden z nich nie jest specjalnie wyszukany ani > oryginalny, a to danie, ktore jedlismy dzisiaj robie tak: > Rybę nacieram wegeta i pieprzem, odstawiam na 5-10 min. Kroje warzywa: > marchewkę, cukinie w wąskie talarki, paprykę w wąskie paseczki. Wrzucam > wszystko do miseczki, polewam oliwą i do tego wyciskam czosnek. Przyprawiam > szczyptą bazylii. Rybę układam w folii aluminiowej, obkładam ją warzywami, > polewam reszta oliwy z oliwek. Całość zawijam w folie aluminiową. Wkładam do > piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na okolo godzinke. > Najbardziej lubimy jadac ryby morskie. W Polsce zajadalam sie panga - rewelacja > - tutaj jemy najczesciej dorsza. Robie tak samo ale BEZ TEJ OLIWY! Po co tyle tluszczu? Odpowiedz Link
patch_of_heaven Re: Co dzis jecie na obiad? 24.10.06, 22:50 he he - zapytaj o to moich chlopakow - dla mnie to moze byc w ogole bez tluszczu, ale im za sucho... Odpowiedz Link
edavenpo Re: Co dzis jecie na obiad? 25.10.06, 22:32 Natalia - ja rowniez dodaje oliwy ze wzgledu na walory smakowe poza tym biala ryba latwo schnie podczas pieczenia. Oliwa to dobry tluszcz wiec naprawde lyzka w ta czy druga strone nie ma znaczenia. Odpowiedz Link
rozyczko Re: Co dzis jecie na obiad? 26.10.06, 10:43 zamiast oliwy mozesz dodac lyzke bialego wina - bedzie jeszcze lepsze i tez nie wyschnie :) Ewa Odpowiedz Link
edavenpo Re: Co dzis jecie na obiad? 26.10.06, 12:25 Czesto daje i to i to jak w przepisie ponizej;-) Z drugiej strony, po prostu lubie smak oliwy. Nie bez kozery w dobrych wloskich restauracjach serwuja swiezo upieczony chleb do maczania w dobrej oliwie ;-) A tak na marginesie - pieczecie swieza rybe - taka z luskami i glowa? Ile razy probowalam, wyszla mi ta ryba jakas nie za specjalna... No chyba pstrag wyszedl mi najlepiej wg. przepisu Jamie Olivera ale reszta - bez szalu... Macie jakies sprawdzone przepisy - na swieza makrele na przyklad? Odpowiedz Link
edavenpo Re: Co dzis jecie na obiad? 25.10.06, 22:32 Dzieki Patch! To robisz bardzo podobnie do mnie tylko ze ja dodaje tez suszone pomidory i swiezy tymianek bo lubie ten smak ;-) Odpowiedz Link
patch_of_heaven Re: Co dzis jecie na obiad? 25.10.06, 22:50 O widzisz - tymianek!!!! Zupelnie zapomnialam, tez bardzo go lubie - dodam nastepnym razem. Mialam wlasnie dodac o tej oliwie - ubieglas mnie, ale nic dodac nic ujac:) Odpowiedz Link
edavenpo Przepis na sole cytrynowa czyli lemon sole... 25.10.06, 23:36 Przepis Gordona Ramsay. Bardzo lubie ten przepis - robie go tez z normalna sola (nie cytrynowa) proste szybkie i wychodzi pycha. Zamiast wina czasami dolewam po prostu slabego bulionu warzywnego (marigold jest najlepszy wg. mnie) Do tego jak robie te paczuszki to mi tak zgrabnie nie wychodzi wiec uzywam zszywacza zeby to sie kupy trzymalo ;-) Tu mozesz zobaczyc wideo jak te paczuszki robi - jemu zgrabnie wychodza, mnie nie ale efekt koncowy jest super tak czy tak ;-) Ramsay uzywa tez papieru zamiast folii i ja sie przerzucilam na papier - pieczenie w papierze sprawia ze ryba bardziej 'oddycha' podczas pieczenia. Ingredients 4 servings # 2 small carrots, peeled # 2 small leeks, white part only # 3-4 spring onions, trimmed # 4-5 garlic cloves with skin on, halved # few rosemary sprigs, leaves only # few thyme sprigs # 8 skinned lemon sole fillets, about 150-175g each # few dill sprigs # about 100ml dry white wine # olive oil # sea salt and freshly ground black pepper Method Preheat oven to 200°C/Gas 6. Cut out eight large squares of baking parchment, measuring about 30x30cm. Thinly slice the carrots, leeks and spring onions on the diagonal. Tip the vegetables into a bowl and add the garlic and herbs. Scatter the mixture in neat piles in the centre of four of the parchment sheets. Season each sole fillet with salt and pepper and place a few dill sprigs on top. Roll up the fillets, enclosing the dill and place two rolled fillets on each pile of vegetables. Drizzle with olive oil and sprinkle with salt and pepper. Place another sheet of paper on top of each parcel and using short folds, secure the edges to seal in the fish and vegetables. When you’ve reached the last fold, carefully pour in a generous splash of white wine and a little water. Seal the parcels and place on one or two large baking sheets. Bake for 20-25 minutes until the lemon sole feels firm in the middle. Tu przepis i wideo przyrzadzania: www.channel4.com/life/microsites/F/fword/lemonsole.html Odpowiedz Link
patch_of_heaven Re: Przepis na sole cytrynowa czyli lemon sole... 25.10.06, 23:56 Bardzo ladnie to wyglada - musze sprobowac z tymi paczuszkami - i przygotuje sobie zszywacz;) Odpowiedz Link
rozyczko Re: Przepis na sole cytrynowa czyli lemon sole... 26.10.06, 19:57 Wlasnie zjedlismy Twoja rybke :). BYla dobra, ale przepis "obiecywal" ciekawszy smak. Wyszla jakas taka "malo wyrazna". Moze cos zle zrobilam? Ale co? Ewa Odpowiedz Link
edavenpo Re: Przepis na sole cytrynowa czyli lemon sole... 26.10.06, 23:17 Z przepisu Gordona Ramsey? Ciesze sie ze sprobowalas ;-) Faktycznie, jest bardzo delikatna bo ze wzgledu na plyn jest bardziej ugotowana na parze niz pieczona. Ja dodaje bulionu zeby nadac ciut wiecej smaku... Odpowiedz Link
rozyczko Re: Przepis na sole cytrynowa czyli lemon sole... 27.10.06, 12:37 wszystkim nam smakowala, ale brakowalo tego "czegos" :) Sprobuje z bulionem :) Dzieki za przepis. Ewa Odpowiedz Link
mama5plus Re: Co dzis jecie na obiad? 24.10.06, 16:01 Jakos tak wyszlo, ze u nas dzis typowy sunday roast ;) Pieczony filet wolowy i warzywa zapiekane(pasternak, marchewka, brukselka) Do tego salatka z pomidorow i papryki Odpowiedz Link
paola_k2 Re: Co dzis jecie na obiad? 24.10.06, 16:13 U mnie dzis zupa z czerwonej soczewicy z makaronem. Odpowiedz Link
kabushka Re: Co dzis jecie na obiad? 24.10.06, 16:19 A u nas watrobka drobiowa z cebulka i jablkiem, ogorki konserwowe plus ryz brazowy dla mnie i ziemniaki dla Malzowidla. Odpowiedz Link
dorotus76 Re: Co dzis jecie na obiad? 24.10.06, 16:50 A u nas po prostu placki ziemniaczane...:) Odpowiedz Link
rozyczko Re: Co dzis jecie na obiad? 24.10.06, 19:33 A u nas prawie golabki. Pisze "prawie", bo jeszcze nigdy nie udalo mi sie tutaj kupic wystarczajaco duzej kapusty , zeby zrobic prawdziwe golabki. Zamiast tego robie zapiekanke golabkowa - farsz ten sam + podduszona kapusta, przekladana liscmi wloskiej lub cukrowej. Polecam wam bardzo strone www.mniammniam.pl/ Ewa p.s. a wczoraj mielismy fritatte składniki trzy czwarte kilograma ziemniaków - nadają się wszystkie gatunki, które nie rozwalają się podczas gotowania - np. irga lub irysy cukinia wielkości dużego ogórka jedna cebula średniej wielkości ser feta świeży szpinak [można zastąpić liśćmi świeżej bazylii] 6 jajek oliwa masło przyprawy sałata: 4 pomidory średniej wielkości dwie czerwone cebule garść czarnych oliwek sok z cytryny oliwa świeże [od biedy może być suszone] oregano bazylia biały pieprz sól sposób przygotowania Danie to bardzo kolorowe i w zasadzie zawsze inne, bowiem można je dowolnie modyfikować - dzięki temu, za każdym razem może być podróżą w nowe konstelacje smaków i wizualnych przeżyć - bowiem tylko od inwencji twórcy zależy, co się znajdzie w środku - a może to być naprawdę wszystko. Potrawę zaczynam od przygotowania warzyw. Ziemniaki obieram i kroję na bardzo, ale to bardzo cienkie plasterki - używam do tego malaksera. Podobnie czynię z cukinią, z tym, że jej nie obieram. Cebulę zaś obieram i kroję na niezbyt drobną kostkę. Na patelni, koniecznie NIE teflonowej, rozgrzewam słuszny kawałek masła - około jedną czwartą kostki. Do masła dodaję 2 łyżki oliwy. Kiedy to wszystko się pięknie rozpuści, wrzucam na patelnię cebulę i przez chwilę podsmażam, następnie dodaję ziemniaki i smażę następne pięć chwil, często mieszając. Kiedy ziemniaki trochę zmiękną i zmienia swój kolor na bardziej jadalny - powinny się smażyć jakieś dziesięć minut - dodaję do nich cukinię i liście szpinaku, lub bazylii. To wszystko pozostaje na patelni jeszcze przez jakieś 3 minuty. Teraz czas na jajka - pozbawione oczywiście skorupek - mieszam intensywnie w misce. Do jajek dodaję trochę posiekanej natki pietruszki i kawałek sera feta [jakieś 10 dag], pokruszonego palcami na niezbyt małe kawałki. Jeszcze duża porcja białego, świeżo zmielonego pieprzu i masa jajowa jest gotowa. Tą masą zalewam ziemniaki z cukinią - smażę wszystko na patelni, delikatnie nią obracając tak, by jajka pokryły wszystkie ziemniaki i cukinię. Wersja bardziej kolorowa zawiera jeszcze pomidory - dodaję kilka obranych i pozbawionych "wnętrzności" i pokrojonych w ósemki pomidorów do ziemniaków przed wlaniem masy jajowej. Kiedy jajka zaczną się ścinać mocno na bokach patelni, zdejmuję ją z ognia i wstawiam do piekarnika nastawionego na "grill" w temperaturze 180 stopni. Fritatta będzie tam siedziała tyle czasu, ile zajmie przygotowanie sałaty - to znaczy nie więcej niż 8 minut. Sałatę zaczynam od wysmarowania miski, w której będę ją podawał, przekrojonym ząbkiem czosnku - sałata bowiem powinna tylko lekko emanować aromatem czosnku, tak by nie zabił innych zapachów. Pomidorów w tym przypadku nie obieram - kroję je tylko na ósemki i pozbawiam środków. Pomidory wrzucam do miski. Czerwoną cebulę - bardzo ładnie wygląda i ma taki zniewalający, słodki smak - kroję wzdłuż na niezbyt cienkie "piórka". Wrzucam do miski, w której są już pomidory. Na tym wszystkim lądują czarne oliwki - tak, czarne są bardzo ale to bardzo - mają delikatniejszy aromat niż zielone, poza tym dają niecodzienne efekty wizualne. Sałatę polewam oliwą - dużą ilością oliwy, spryskuję sokiem z cytryny, solę i posypuję dużą ilością białego pieprzu. W tej chwili fritatta jest już gotowa. Wyjmuję ją z pieca, posypuję wielką ilością siekanej natki pietruszki i na patelni podaję na stół. Najlepszym dodatkiem do tych potraw jest mineralna woda z dodatkiem soku z cytryny. Odpowiedz Link
dorotus76 Re: Co dzis jecie na obiad? 24.10.06, 20:03 Dziewczyny, a kiedy Wy na to wszystko znajdujecie czas??? :) Jak widzę taki długi przepis jak ten powyżej, to owszem podziwam, ale z braku czasu wszystko jest u mnie dużo mniej skomplikowane, tzn mam tyle czasu aby podczas gotowania sie ziemniaków wykombinować do nich jakieś mięsko, a to około 15 min :(. pozdróffka Odpowiedz Link
rozyczko Re: Co dzis jecie na obiad? 24.10.06, 23:30 pracuje tylko do 15 i lubie gotowac :) A fritatte robi sie w ~35-40 minut. Warto sprobowac chociazby w sobote :) Ewa Odpowiedz Link
22pagoda uszka - do jakiej zupy 25.10.06, 00:34 Kupilam dzis uszka w Sommerfield. Dwie paczki, jako ze w UK trudno o sypane buraki, zapytuje - do jakiej zupy dodac mozna uszka? Odpowiedz Link
konstantyn2 Re: Co dzis jecie na obiad? 24.10.06, 21:34 zurek na zakwasie a na drugie kawal dziczyzny wlasnorecznie ustrzelonej plus marchewka Odpowiedz Link
paola_k2 Re: Co dzis jecie na obiad? 25.10.06, 12:36 Ja dzis robie pieczony filet rybny zawijany w bekon (posmarowany musztarda). Do tego ziemniaczki i jakas surowka. Odpowiedz Link
aga2411 Re: Co dzis jecie na obiad? 25.10.06, 22:58 czy mogę poprosić o przepis?? U nas dzisiaj zupka szczawiowa Odpowiedz Link
paola_k2 Re: Co dzis jecie na obiad? 26.10.06, 13:11 Nie wiem czy to mnie prosilas o przepis, ale napisze bo bardzo prosty. Filet rybny (dowolna ryba, ja robilam dorsza) posolic, popieprzyc, skropic cytryna lub lemonka. Kilka plastrow bekonu posmarowac musztarda i zawinac w nie filety. Wszystko zawinac w folie. Wstawic w naczyniu zaroodpornym odkrytym do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20, 25 minut. I gotowe. Pycha! Odpowiedz Link
edavenpo Re: Co dzis jecie na obiad? 26.10.06, 14:23 Dobry pomysl z owijaniem bekonem bo ladnie trzyma wilgoc w srodku ryby I ja dolacze z radami na rybe 'w powijakach' w takim razie Z takiej klasyki to bekonem mozna owinac tez lososia a jesczcze lepiej cienkim plastrem szynki parmenskiej - mozna tez posmarowac klasycznym zielonym pesto lub tapenada i wtedy owijac szynka - proste i pyszne ;-) Odpowiedz Link
u25 Re: Co dzis jecie na obiad? 25.10.06, 23:41 Ostatnio bardzo nudno (naprzeciwko miejsca gdzie kontraktuje jest tylko coffee shop i M&S.). Wiec albo salata z lososiem (za zmiane z king prawns) albo goraca bagietka z brie + pomidor + bazylia. Na deser obowiazkowo mango chunks. Ten kontrakt dobiega konca i w skowronkach wracam do miasta :-) Odpowiedz Link
aga2411 Re: Co dzis jecie na obiad? 30.10.06, 22:49 U nas dzisiaj prawie domowy barszcz biały. Prawie bo doprawiany barszczem z torebki Winiary Odpowiedz Link
al.1 Zaciekawila 26.10.06, 18:16 aga2411 napisała: Chlast > U nas dzisiaj ... + surówka: buraczki z papryką. Teeego nie znam. Czy te buraczki procesowaly sie razem z papryka? Jesli tak? To w czym? Ja dodaje surowego buraczka czerwonego, drobno utartego, do kiszonej kapusty. Kapusta natychmiast dostaje koloratury buraczanej i wnosi mily pierwiastek smakowy. Jak by sie kto pytal, to kolejnymi skladnikami tej surowki sa: posiekana cebula, tarta marchewka i sparzony kminek. P o l e c a m. Odpowiedz Link
rozyczko Re: Zaciekawila 27.10.06, 12:39 al.1 napisał: >posiekana cebula, tarta marchewka i sparzony kminek. P o l e c a m.< Dlaczego kminek musi byc sparzony? Ewa Odpowiedz Link
al.1 Re: Zaciekawila 27.10.06, 13:15 rozyczko napisała: > al.1 napisał: > > >posiekana cebula, tarta marchewka i sparzony kminek. P o l e c a m.< > > > Dlaczego kminek musi byc sparzony? Bo surowy jest trudny do rozgryzienia (suchy) i mniej aromatu kminkowego przedostaje sie do surowki. > > Ewa Odpowiedz Link
paola_k2 Re: Zaciekawila 27.10.06, 13:48 U mnie dzisiaj duszone warzywa (cukinia, kalafior, brokuly, marchewka, papryka) z kurczakiem w lekkim sosie chili z ryzem. Odpowiedz Link
aga2411 Re: Zaciekawila 30.10.06, 22:47 Buraczki z papryką to surówka ze słoika wygrzebana w piwnicy mamy ;) Czyli domowe przetwory. Dokładnie jak się ją robi nie mam pojęcia, ale z tego co się orientuję to mama ugotowane buraki trze na tarce o dużych oczkach, dodaje pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pokrojoną w półplastry cebulę. To razem przegryza się dzień lub dwa, potem w słoiki, pasteryzacja i czeka na swoją kolej w piwnicy ;D Odpowiedz Link
naturalna1 Re: Co dzis jecie na obiad? 31.10.06, 12:30 >Dzis jemy pierogi z kapustą i grzybami do tego czerwony barszczyk :) Odpowiedz Link
natalia.brzeska 1-listopadowy obiad w Polsce 01.11.06, 17:32 wiec pieczona kaczka z jablkami, ziemnaczki z koperkiem i buraczki czerwone na cieplo. Odpowiedz Link
aga2411 Re: 1-listopadowy obiad w Polsce 20.11.06, 23:13 spadł wątek i to bardzo, więc ja będę kontynuowała dzisiaj na obiadek zupka jarzynowa Odpowiedz Link
naturalna1 Re: Co dzis jecie na obiad? 21.11.06, 10:54 u nas będzie: kasza kus, kus+pieczony kurczak lub jego części+sałatka z papryki z sosem vinegret . Odpowiedz Link
basia313 Re: Co dzis jecie na obiad? 21.11.06, 11:24 BRzmi ciekawie. A co to dokladnie jest jesli moge zapytac? Czy to cos na slodko, czy raczej na obiadowo? Odpowiedz Link
patch_of_heaven Re: Co dzis jecie na obiad? 21.11.06, 11:50 A to taki duzy placek ziemniaczany - spotkalam sie tez z innymi nazwami: placek po zbojnicku i placek cyganski - sa rozne wariacje na temat skladu farszu, ja robie klasyczny placek wegierski taki jak tu np: www.tyitwojdom.wp.pl/kat,37334,wid,8382330,wiadomosci.html?ticaid=12b8c smacznego:) Odpowiedz Link
patch_of_heaven Re: Co dzis jecie na obiad? 21.11.06, 11:52 W linku chodzilo mi tylko o zdjecie potrawy - ja oczywiscie tre ziemniaki osobiscie! Odpowiedz Link
basia313 Re: Co dzis jecie na obiad? 21.11.06, 15:29 wyglada ciekawie. MOze kiedys sie skusze i go zrobie. Dzieki Odpowiedz Link
aga2411 Re: Co dzis jecie na obiad? 23.11.06, 23:22 dzisiaj kotlety mielone + ziemniaki + surówka z białej kapusty Odpowiedz Link
rozyczko Re: Co dzis jecie na obiad? 23.11.06, 23:45 a u nas jutro plaszczka z patelni+kukurydza+ziemniaczki Odpowiedz Link
tuti Re: Co dzis jecie na obiad? 24.11.06, 08:35 wcz\oraj kluski takie pomiedzy lanymi a kladzionymi, z wolowina w sosie grzybowym (z grzybkami suszonymi i pieczarkami) Odpowiedz Link
mama5plus Re: Co dzis jecie na obiad? 24.11.06, 15:46 Wczoraj risotto. Dzis jeszcze nie mam pomyslu (bo u nas lunch jest lekki a obiadowe dania na wczesna kolacje) Mysle o stekach z tunczyka z `czyms` a moze tylko duza iloscia zieleniny. Wlasnie szukam inspiracji bo mi wywialo.:) Odpowiedz Link
jaleo Re: Co dzis jecie na obiad? 25.11.06, 18:07 U nas kielbaski toulouse pokrojone na kawalki, zasmazone z odrobina czosnku, do tego continental lentils, woda, cebulka, czerwona papryka, czerwone wino i natka z pietruszki - wszystko to ugotowane na gesta "zupe" z przyprawami. Odpowiedz Link
basia313 Re: Co dzis jecie na obiad? 26.11.06, 00:04 U nas na Dzien Dziecka albo inne swieta serwuje nalesniki. Corki je uwielbiaja, tlyko trudno pozniej pozbyc sie zapachu:( Odpowiedz Link
aga2411 Re: Co dzis jecie na obiad? 30.11.06, 23:39 Dzisiaj były pieczone żeberka z kapustą zasmażaną :D A jutro pewnie jakaś ryba, tylko nie mam konkretnego pomysłu hmm... Odpowiedz Link