Dodaj do ulubionych

Polonistyka - ale jaka? ;)

29.06.05, 00:37
No tak, polonistyka na UJ... Ale jaką spec. najlepiej wybrać?
Nauczycielską, edytorską, komparatystykę, czy wiedzę o kulturze?

Pytanie zarówno do studentów, którychś w wymienionych kierunków, jak i do
przyszłych (miejmy nadzieję) studentów :).
Obserwuj wątek
    • mezon86 Re: Polonistyka - ale jaka? ;) 29.06.05, 11:17
      Ja wybrałam edytorstwo... komparatystyka jest tylko 3-letnia o ile wiem :/
      • habeo Re: Polonistyka - ale jaka? ;) 08.07.05, 01:07
        Komparatystyka i wiedza o kulturze są w systemie 3+2, czyli po pierwszych trzech
        latach - licencjat (zawodowe), po kolejnych dwóch - praca magisterska. Złożyłam
        na oba, ponieważ chiałabym poznawać literaturę w odniesieniu do innych dziedzin
        sztuki. Pytanie tylko: jaka jest zasadnicza różnica między tymi kierunkami? Może
        znajdzie się jakiś student polonistyki i rozwieje wątpliwości? Szczególnie te
        dotyczące wiedzy o kulturze, bo mam na jej temat bardzo niewiele informacji...:)))
    • drorka Re: Polonistyka - ale jaka? ;) 08.07.05, 08:57
      z tego co wiem (a wiem dlatego, że sama zastanawiałam sie nad polonistyka jakis
      czas), komparatystyka to raczej studia porównawcze literatuty, czyli główny
      akcent zostaje połozony jednak na literaturoznawstwo, z tym, że oczywiscie (jak
      zapewnia w informatorze wydział), zostaje ono "umieszczane" w róznorodnych
      kontekstach (sorry, troche nieskładnie;)). czyli literatura, ale porównawcza
      9jak sama nazwa wskazuje). Natomiast jesli chodzi o wiedze o kulturze, to zdaje
      sie, że jest po prostu szerzej rozumiana, jest wiecej kursów, wicej
      mozliwosci...

ale róznice na pewno nie sa ogromne, w koncu to specjalizacje tego samego
      kierunku...

pozdrawiam!
      • konstancja01 Re: Polonistyka - ale jaka? ;) 11.07.05, 20:39
        Ja wysłałam dokumenty na komparatystykę i wok. Myślę, że ta pierwsza jest
        ciekawsza ze względu, iż jest to literaturoznawstwo porównawcze i bardziej
        koncentruje się na analizie dzieł sztuki (powieść, obraz, muzyka) i
        wyciągnięciu z nich wspólnego motywu, a ta druga to po prostu poszerzenie
        polonistyki o wiedzę o kulturze - wpisanie konkretnej powieści w tło
        historyczne, socjologiczne i światopogląd epoki, czyli filozofię. Tam wszystkie
        dzieła sztuki są równorzędne, a tutaj powieść staje się epicentrum. Tak to
        sobie wyobrażam.

p.s. A jak napisaliście maturę?
        • kisiel87 Re: Polonistyka - ale jaka? ;) 12.07.05, 21:22
          a ja dostałam się i na wok i na komparatystyke i wybieram komparatystyke:-) do
          zobaczenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka