Dodaj do ulubionych

Ex Oriente Lux - czy ktoś zna?

24.04.11, 22:02
Witam

planuję wybrać się do Azji na jakąś 2/3 tygodniową wycieczkę.
Wybraliśmy z żoną Japonię w biurze Ex Oriente Lux - nie ma lepszych wycieczek na tym kierunku. Wiadomo, co się stało w Japonii. Mimo to chcemy pojechać z ex orient lux do Azji.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym biurem?
Bardzo bym był wdzięczny za opinię osobom, które już były w Indiach lub Kambodży z tym biurem.

Obserwuj wątek
    • emironczuk Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 30.11.11, 09:23
      Byłam z nimi w listopadzie br. w Japonii. Świetna organizacja, profesjonalny przewodnik, niezwykłe doznania. Polecam WARTO;-))
      • wycieczka9 Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 07.03.12, 12:00
        Dzięki.
        Zaryzykowałem i pojechałem z nimi do Japonii.
        Bardzo profesjonalna wycieczka, trochę inne spojrzenie na kraj (oczywiście nie zabrakło sztandarowych zabytków) były wizyty w lokalnych knajpach i restauracjach a przy tym wiele okazji do pogadania z lokalesami.

Też gorąco polecam, sam się zastanawiam nad innymi kierunkami z tym biurem: Indie albo Chiny.
    • adaggen Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 26.07.12, 16:30
      To, co zwróciło moją uwagę, to bardzo nieszablonowy program, zresztą dotyczy to nie tylko Japonii. Po co poruszać sie po kraju utartymi szlakami, gdzie jeszcze na dodatek może być tłok. Chyba można, a nawet trzeba poznawać świat "niestandardowo". I zdaje się to biuro zapewnia właśnie takie podejście do zagadnienia.
      • kordula2 Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 04.02.13, 18:46
        Zgadzam sie, robia to nieszablonowo i na wysokim poziomie. Byłam z nimi na Filipinach, program interesujący, wzbogacony o nietuzinkowa atrakcje, taka jak świeto Sinulog. Polecam.
        Na pewno skorzystam z ich usług ponownie:)))
    • jacekfit1 Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 20.11.12, 22:48
      Super Biuro,pełen profesjonalizm,idealne hotele,pilot mistrz,polecam...
    • annapodrozniczka Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 23.11.12, 10:15
      Bardzo wysoko oceniam Ex Oriente Lux. Byłam ostatnio z tym Biurem w Japonii i wszystkie postanowienia umowy zostały spełnione w 100 %, co więcej mieliśmy codziennie dodatkowe, bezpłatne wycieczki i bilety wstępu. Doskonała organizacja tej imprezy, bardzo ciekawy program, wysoki standard hoteli, zawsze w centrum. Jednakże najbardziej cenny w tej podróży byl Pan Grzegorz Kruk, japonista, przewodnik i pilot, z wielką pasją odkrywający specyfikę Japonii, jej historię, kulturę, obyczajowość i smaczną kuchnię. Dużo podróżuję, mając więc skalę porównawczą uważam że Ex Oriente Lux najlepiej potrafi przybliżyć wieloaspektowość danego kraju, świadcząc swe usługi profesjonalnie i wiarygodnie.
      Anna Smoleń, Gdańsk
    • iwonabalinska Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 29.04.13, 00:50
      Jeśli planujecie swoją pierwszą podróż do Azji, i macie wątpliwości od jakiego kraju zacząć, to podpowiem – Japonia !
      Organizacja wycieczki przez Biuro Ex-Oriente –Lux, bez zastrzeżeń. Pilot? To taki biały Kruk Biura :)
      A jeśli jeszcze zdecydujecie sie na program Zen&Spa, to macie szanse być mile zaskoczeni przez organizatorów :) i naprawdę małą grupą, która nie szuka wielkomiejskiego zgiełku, poznawać ciche, urocze, malownicze zakątki Japonii, które są mało znane przeciętnym Japończykom i na szczęście zagranicznym turystom także.
      No i możliwość zetknięcia się z Zazen w wielu miejscach podczas wycieczki. Ja musiałam pojechać do Japonii żeby się dowiedzieć, że siedzenie jest pierwszym krokiem do osiągnięcia szczęścia :) Po prostu wystarczy siedzieć i sięgać do wewnątrz siebie tj. rozluźnić się, i przyjmować wszystko z należną swobodą, miękkością i naturalnie reagować na wszystko co widzimy. Fajne i do zaadaptowania od zaraz.
      Do tego nie ekskluzywne Spa, z frotowymi białymi ręcznikami, pachnącymi luksusowymi mydełkami i olejkami po których kręci się w głowie, ale onseny czy nawet proste ofuro ze zwykłą gorąca wodą z których korzysta się nanoteago, po wcześniejszym solidnym wyszorowaniu się, zapewniają że wszystko rozgrywa się u nas na poziomie ciała, ducha i umysłu.
      Ci którzy tak jak ja na początku, mają wątpliwość czy surowa ryba, glony i korzenie warzyw są w stanie zaspokoić ich podniebienie i pozwolić podczas pobytu w Japonii nie myśleć uporczywie o schabowym i serniczku pod kołderką malinową powiem tak ; uczta dla zmysłów, z kubkami smakowymi bowiem dzieją się tam rzeczy absolutnie niezwykłe, co sprawia że z czasem ogarnia nas błogość i wzruszenie podczas jedzenia. W moim przypadku japońskie menu to rewolucja i rewelacja.
      I takich czystych smaków podczas tej wycieczki doświadczyłam, do tego zwiedzanie a nie zaliczanie kolejnych bastionów epoki Edo z prędkością shinkansena, czas w tym zwiedzaniu dla siebie ale też dla innych by cieszyć się wspólnie tym co zachwyca wkoło i powoduje niezakłócony przepływ energii w ciele :) To będzie mi się kojarzyć głównie z tą właśnie podróżą.
      Polecam Zen & Spa z Ex-Oriente-Lux. I dziękuję za te wrażenia, które zaraz po powrocie do domu powodują, że kolejna podróż do Japonii jest już na wyciągnięcie ręki.
      Iwona Balinska
    • 7gosia1970 Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 24.10.13, 10:42
      W tym roku razem z mężem byliśmy na wycieczce na Borneo. Każdemu kto ceni sobie podróże poza utartymi szlakami, chce zobaczyć to o czym nie piszą przewodniki polecam wyjazd z Ex Oriente Lux. Pomimo, że na wycieczkę zapisało się 4 uczestników, biuro zdecydowało się zorganizować imprezę. Opieka pilota - na najwyższym poziomie, czuliśmy się wyjątkowo zaopiekowani i zatroszczeni. Zobaczyliśmy kawał świata a w podróży towarzyszyli nam ludzie, pasjonaci, dla których ważne jest to by pokazać rzeczy fajne i wyjątkowe, niekoniecznie modne. Cieszę się, że zdecydowaliśmy się na wyjazd, nasze wakacje na przyszły rok już zaplanowaliśmy :). I żal tylko jeden, że Ex Lux Oriente organizuje wycieczki tylko do Azji, całe szczęście, że to duży kontynent.
    • kasienka_la_la_la Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 15.04.14, 07:08
      Co prawda byliśmy z mężem z Ex-oriente Lux w Japonii, a nie w Indiach, ale możemy z całą pewnością stwierdzić że to rewelacyjne biuro!!! Obsługa i informacje w Polsce skrupulatne i praktycznie od ręki. Fantastyczne prowadzenie przez Pana Grzegorza Kruka. Profesjonalizmy pod każdym względem.
      Na pewno jeszcze skorzystamy z ich usług :).
      GORĄCO POLECAMY!!!
      • rafal_2222 Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 13.04.15, 13:46
        Niedawno wróciłem z Japonii [program Wszystko co w Japonii najlepsze - kwitnienie wiśni], w której miałem przyjemność być dzięki biuru Ex Oriente Lux. Przed wyjazdem miałem cała długa listę pytań, które nie zostały bez odpowiedzi. Na każde jedno była fachowa i wyczerpująca odpowiedź. Państwo są bardzo mili i uprzejmi a do tego posiadają wiedze o tym co robią. Wycieczka przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Było więcej jak cudownie. Jako, że zwiedzania było dość sporo to niektóre dni były bardzo intensywne, ale dzięki wiedzy oraz umiejętności pana Grzegorza, który jako nasz pilot dawał z siebie 150% oraz więcej, nie można było odczuć zmęczenia. Wzorowa wręcz znajomość kraju oraz jego zakamarków sprawiła, że ciekawości naszej [uczestników] nie było końca. Z czystym sumieniem mogę polecić wycieczki z tego biura, gdyż takich to tylko ze świecą szukać.
        • henrykmx Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 13.05.15, 13:47
          Uczestniczyłem w wycieczce ?Wszystko co w Japonii najlepsze? 29.03. - 8.04.2015.
          Wybierając biuro podróży Ex Oriente Lux, teraz, już po fakcie, mogę potwierdzić, że nie mogłem dokonać lepszego wyboru.

Wycieczkę można nazwać VIP-owską ? 5 osób + przewodnik.
          Organizacja wycieczki bez zarzutu, zamówione hotele wspaniałe, przewodnik Grzegorz Kruk japonista, po wieloletnim pobycie w Japonii może być wzorem dla innych przewodników. Jestem pod wrażeniem jego ponadprzeciętnej wiedzy o Japonii, jej kulturze i historii. Zawsze bardzo życzliwy i gotów do dzielenia się swoją wiedzą. Przy tym wesoły i uprzejmy. Grzegorz to prawdziwy pasjonat tego co robi. Cała grupa świetnie się czuła w jego obecności. Wszystkie życzenia uczestników były spełniane.

Wszyscy wyjechaliśmy z Japonii pełni wrażeń, bogatsi o nowe doświadczenia, w poczuciu, że nasze oczekiwania zostały zaspokojone, wręcz zakochani w tym wyjątkowym i pięknym kraju.

Henryk M.
    • kk_a Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 15.06.15, 12:49
      Jesteśmy właśnie po rodzinnej wycieczce do Japonii (Szaleństwa w Tokio) z biurem Ex Oriente Lux. Śmiało mogę polecić to biuro! Wyjazd został przygotowany i przeprowadzony perfekcyjnie. Przewodniczka Agata Fijałkowska (japonistka) była wspaniała, niezmordowana i pełna energii. Spełniała niemal każde nasze życzenie. Była świetnie przygotowana, ma bardzo dużą wiedzę na temat Japonii, Tokio i historii kraju. Podróżując w z Ex Oriente Lux czuliśmy się dopieszczeni, jak nigdy wcześniej na wyjeździe z biurem podróży. Bardzo polecam! Jeśli Azja to tylko z Ex Oriente Lux.
    • jacekigosia Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 19.08.15, 08:33
      Byliśmy z Ex Oriente Lux w Japonii w sierpniu 2015 r. Nie mam słów aby opisać jak perfekcyjnie zorganizowano naszą wyprawę. Właściciele Ex Oriente interesowali się także naszymi wrażeniami po powrocie co nie jest takie oczywiste.
    • 7.i Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 12.04.16, 15:17
      FILIPINY ? opinia, recenzja
      W styczniu 2016 roku byłam ze swoim Towarzystwem Podróżniczym na Filipinach z Biura Ex Oriente Lux; impreza nosi tytuł Najpyszniejsze mango świata, i termin ten zawiera niesamowite święto Sinulog, najhuczniej obchodzone na Wyspie Cebu w mieście Cebu.
      Była to już moja kolejna impreza z tym Biurem i oczywiście mogę wypowiedzieć się w samych superlatywach pod względem organizacji, standardu hoteli, pysznego jedzenia oraz wiedzy i przekazania tej wiedzy przez ?Prowadzącego?, którym był perfekcyjny Mikołaj Talarczyk. Poza tym grupy nie są liczne, co bardzo ważne przy dalekich podróżach.
      Podczas dłuższych przejazdów autem oprócz tego, że podziwialiśmy piękne widoki tarasów ryżowych i nie tylko, popijaliśmy lokalne napoje, a także słuchaliśmy fragmentów książek związanych z Filipinami oraz wyprawą Ferdynanda Magellana.
      Na przyszłe lata mam już zaplanowane następne imprezy z tego Biura. Gorąco polecam Filipiny oraz inne imprezy z Biura Ex Oriente Lux!
      Iwona z Płocka wraz ze swoim Towarzystwem Podróżniczym
    • anna.gutek Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 06.09.16, 20:14
      Wróciliśmy z objazdówki po Chinach. Było wspaniale! Ex Oriente zatroszczyło się o wizy, przeloty,bilety wstępu przejazdy pociągiem szybka koleją! Na miejscu czekał na nas busik z miłą przewodniczką. Do tego wspaniałe jedzenie , nie w restauracjach dla europejczyków tylko w prawdziwych chińskich, pychotka! Na dodatek obiad u chińskiej rodziny! Skorzystaliśmy na tym że to biuro potrafi zorganizować wyjazd dla małej grupy - 5 osób. W ten sposób mogliśmy zwiedzać we własnym tempie, na nikogo nie czekaliśmy i mieliśmy wpływ na miejsca które chcemy zobaczyć. Polecam!
    • wyborcza.to.nie Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 03.12.16, 13:27
      Tak, zna :)
      Biuro ma charakter rodzinny i profesjonalny, dba o Klienta bo działa głównie na opiniach. Każdy zadowolony Klient napędza kolejnych i tak jest w rzeczywistości. Wycieczka jest troszkę droższa od jakiś komercyjnych molochów ale różnica w cenie jest stosunkowo niewielka. Pytanie czy ktoś lubi mieć elastyczną elitarną grupę czy też dziki tłum, ja tam na zwiedzaniu nie lubię dużej grupy i szablonu oraz cenię sobie to że oprowadza nas Polak który mieszkał w Japonii i zna język, obyczaje i kraj.
      Wycieczka dobrze zorganizowana, troszkę się chodzi /średnio 10 km dziennie/ bo Japończycy dużo chodzą, ale oczywiście wszystko z umiarem i rozsądkiem. Kraj świetny, ludzie wspaniali, kuchnia wyborna. Zwiedziliśmy wspaniałe miejsca, perełki Japonii na tyle na ile można ją zwiedzić w ciągu tych 11 dni, ale nie mam żadnych uwag a jestem oczarowany wyjazdem. Podsumowując wycieczka super, biuro: zawodowcy z indywidualnym podejściem, pilot zawodowiec, program bardzo ciekawy tylko szkoda że doba w Japonii ma tylko 24 godziny :) zakwaterowanie itd wszystko naprawdę dobre. Polecam serdecznie każdemu, wyjazd bardzo zaskoczył mnie in plus!
      • jurek.kl Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 30.12.16, 09:17
        Ja właśnie wróciłem z wyprawy do Nowej Zelandii. Wcześniej z tym biurem byłem w Japonii i mogę potwierdzić bardzo dobre opinie o organizacji wyjazdów do tego kraju.
        Nowa Zelandia także była super - ciekawy program, bardzo dobra organizacja, bardzo dobry pilot.
        Polecam

Jurek Klęczar
    • ewelinatravel1981 Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 18.04.17, 20:49
      29.03-8.04.2017 Japonia i to co w niej najlepsze!
      Podróżowałam z biurem EX ORIENTE LUX i absolutnie polecam w 100%. To była moja pierwsza podróż z nimi i zapewne nie ostatnia. Cały plan podróży był ekstremalnie zaplanowany z japońską precyzją i dzięki temu udało nam się zwiedzić mnóstwo miejsc i chłonąć Japonię od świtu do zmierzchu. Pierwsze dobre wrażenie to sam wylot już z lotniska w Warszawie, gdzie Mikołaj otoczył nas opieką i omówił najważniejsze szczegóły, przekazał ważne materiały i ciepło nas przywitał. Człowiek ma poczucie dobrze zainwestowanych pieniędzy w pierwszych 3 minutach. Potem było już tylko lepiej. Na miejscu przywitał nas przewodnik Szymon, który jest pasjonatem Japonii i wie o niej baaaaardzo dużo, a co najważniejsze potrafi zarazić pasją do kultury i sztuki tego kraju. Dzięki jego zaangażowaniu i świetnej organizacji ( co wbrew pozorom nie jest w Japonii najłatwiejsze) zrealizowaliśmy 120% planu, gdyż nie miał problemu pokazać nam parę nadprogramowych miejsc, za co wielkie dzięki. Japonia sama w sobie jest piękna, ale aby ją poznać i zrozumieć trzeba mieć odpowiedniego przewodnika. Biuro bardzo się postarało, aby potrzeby każdego uczestnika były zrealizowane i nie ma ani jednego punktu, który byłby oceniony przeze mnie negatywnie. Warto z nimi polecieć nawet na koniec świata bo ludzie tworzący ta firmę wiedzą co robią, wiedzą czym jest podróżowanie i wiedzą jak dostarczać swoim klientom niezapomnianych wrażeń. Plan wycieczki był tak zorganizowany, że każdego dnia cała grupa robiła coraz to większe oczy z zachwytu. Każde miejsce inne, ale każde na swój sposób zachwycające. Budowanie napięcia opanowali do perfekcji i za to również należy docenić kunszt budowania programu. Hotele, w których zatrzymywaliśmy się były na bardzo dobrym poziomie i dlatego po intensywnym dniu można było się zrelaksować. Ogromną zaletą biura jest fakt, że organizują wycieczki w małych grupach. Jedzenie! Komentarz raczej zbędny bo cały świat wie, że Azja to mekka wszystkiego co w kulinariach najlepsze. Przewodnik zabierał nas do lokalnych restauracji, gdzie mogliśmy próbować ich specjałów. Warto wybierać miejsca odwiedzane przede wszystkim przez mieszkańców, a nie tylko turystów. Mogłabym pisać bez końca o zaletach tej wycieczki, ale lepiej spakować walizkę i wyruszyć z EX ORIENTE LUX na przygodę być może życia😊 Ku przestrodze zabierzcie ze sobą zawsze coś ciepłego bo pogoda potrafi płatać figle. Rekomenduję Wam to biuro bo sama planuję z nimi kolejne wyjazdy. Tym samym raz jeszcze dziękuję organizatorom za profesjonalizm i zachęcam wszystkich do odbycia z nimi podróży. EX ORIENTE LUX do zobaczenia niebawem 😊
    • agapuw3 Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 30.05.17, 09:39
      Tak,korzystałam z tego biura podróży dwukrotnie, organizowało mi dwie indywidualne wycieczki - do Japonii i China. Gorąco polecam. Wycieczki zostały dobrze zorganizowane, wszystko dopięte na ostatni guzik:), zobaczyliśmy ciekawe miejsca w stosunkowo krótkim czasie. Bardzo rzetelna firma:)
    • agapuw3 Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 30.05.17, 09:39
      Tak,korzystałam z tego biura podróży dwukrotnie, organizowało mi dwie indywidualne wycieczki - do Japonii i China. Gorąco polecam. Wycieczki zostały dobrze zorganizowane, wszystko dopięte na ostatni guzik:), zobaczyliśmy ciekawe miejsca w stosunkowo krótkim czasie. Bardzo rzetelna firma:)
    • agapuw3 Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 30.05.17, 09:41
      Gorąco polecam to biuro podróży:), byłam na wycieczkach indywidualnych organizowanych przez to biuro dwukrotnie - w Japonii i Chinach. Wszystko było przemyślane, w stosunkowo krótkim czasie zobaczyliśmy bardzo dużo, biuro brało pod uwagę nasze preferencje i oczekiwania, nie mam więc żadnych zastrzeżeń. Bardzo rzetelna firma:).
    • magdamagdmat Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 18.08.17, 12:00
      Wybraliśmy się na wakacje rodzinne do Indonezji z biurem Ex Oriente Lux - jesteśmy bardzo zadowoleni. Organizacja na 5+, pracownik biura dostosował do naszych potrzeb i wymagań indywidualny program, dzięki któremu w 2 tygodnie zwiedziliśmy 5 indonezyjskich wysp. Przewodnicy podstawieni przez biuro dawali z siebie wszystko i nawet ponad program. Dodatkowo, podróżowały z nami dzieci, którym to, co przygotowało dla nas biuro rowniez bardzo sie podobało. Stały kontakt z Ex Oriente Lux rowniez miał tu znaczenie - w razie jakichkolwiek pytań i zastrzeżeń można było skontaktować się z kimś w Polsce. Polecamy :)
    • dominiwoj Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 28.08.17, 15:31
      Bardzo polecam to biuro. W tym roku zorganizowali dla mojej rodziny indywidualny wyjazd do Japonii. Świetna współpracy przy przygotowaniu programu i doskonała realizacja. Biuro jest elastyczne, kreatywne i rzetelne. Dobór hoteli i atrakcji idealny.:) Podróżowaliśmy z dzieć i były one bardzo zadowolone z przygotowanych atrakcji. Opieka pilota na szóatkę- lepiej być nie mogło.
    • madziakangur Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 12.10.17, 20:42
      Byliśmy na wycieczce "Wszystko co najlepsze w Japonii" w sierpniu tego roku. Mimo, że była nas tylko czwórka, wycieczka się odbyła. Mieliśmy fantastycznego przewodnika z pasją - Pana Szymona, który urozmaicił nam wyjazd o wiele dodatkowych atrakcji, m.in teatr kabuki czy najstarszą herbaciarnię w Japonii. Wszystkie hotele w których nocowaliśmy były bardzo wysokiej klasy, a po kraju kwitnącej wiśni podróżowaliśmy szybko i komfortowo (mimo, że wzięliśmy trochę za duże walizki, nigdy nie było problemu z przemieszczaniem się ;) ). Bardzo profesjonalne biuro podróży, chyba najlepsze z jakim do tej pory podróżowaliśmy. Serdecznie polecam!
      Magdalena
    • aby56baby Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 16.11.17, 16:28
      W październiku byłam na wycieczce "Z widokiem na Himalaje", organizowanej przez Ex Oriente Lux. Wróciłam pełna wrażeń, acz z lekkim niedosytem.
      Współpraca z biurem układała się pomyślnie, Szczególne podziękowania dla pana Patryka Toboły za jego cierpliwość w udzielaniu odpowiedzi na moje liczne zapytania telefoniczne i mailowe. Była to moja pierwsza wycieczka z biurem turystycznym :)
      Program obejmował Nepal i Bhutan. Zestawienie i porównanie tych dwóch państw to był strzał w dziesiątkę. Nepal - jedno z najbiedniejszych państw świata i Bhutan - państwo szczęśliwych ludzi, nastawione na ekologię i minimalizację bezrobocia. Koszt wycieczki wysoki, ale było nas jedynie 6 osób. Ponadto król i rząd Bhutanu wprowadzili opłatę 250$ dziennie (sezon wysoki). W obu państwach mnóstwo pięknych zabytkowych budowli, głównie związanych z buddyzmem, jednakże w Nepalu mocno zniszczonych i stopniowo remontowanych po ostatnim trzęsieniu ziemi, natomiast w Bhutanie wszystkie zadbane, wręcz "dopieszczone". Oprócz tego niesamowita roślinność, regionalne potrawy i napoje. Program wycieczki niedopracowany w części nepalskiej, ponieważ całe 2 dni tylko podróżowaliśmy po Nepalu, a czas ten można było wykorzystać inaczej. Na szczęście mieliśmy do dyspozycji wygodny busik. Nepalskie drogi w większości przypominają polskie dziurawe drogi z okresu głębokiego PRL-u. Planowana obserwacja spektakularnego wschodu słońca w Himalajach była niemożliwa ze względu na spore zachmurzenie. Dodatkowo podglądanie dzikich zwierząt w parku narodowym ograniczyło się do spotkania z nosorożcami podczas jazdy na słoniach. Pod koniec pobytu wypełnialiśmy anonimowo ankiety (dla biura). Dodatkowo, już w Pl, pan Patryk przeprowadził z nami rozmowy telefoniczne, aby uściślić nasze opinie i zaproponować ewentualne zmiany. Podoba mi się, że biuro chce wprowadzać zmiany w programie, aby następne wycieczki w te rejony były bez zarzutów.
      Ach! I jeszcze nasz pilot, Filip Majkowski. No cóż, mogę tylko w samych superlatywach o nim pisać. To chodząca kultura, profesjonalizm, dyskrecja, subtelne poczucie humoru, opiekuńczość itd...Zresztą, jeśli możecie sprawdźcie sami. Mała liczba uczestników pozwoliła nam bliżej poznać się, panowała super fajna atmosfera!
      Mimo drobnych niedociągnięć, polecam usługi tego biura.
      Dana
    • frenetica Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 30.11.17, 11:58
      Nie byłam z Ex Oriente Lux w Indiach ani Kambodży, ale byłam w Japonii. To wiarygodne biuro podróży. Już sam kontakt z włascicielem Mikołajem Talarczykiem to czysta przyjemność. Wyjazd b. intensywny, ale perfekcyjnie zorganizowany, hotele na bardzo dobrym poziomie i genialny przewodnik Grzegorz Kruk, mam nadzieję ze inni przewodnicy z tego biura trzymają ten poziom. Z tym biurem mogę pojechać wszędzie i na pewno jeszcze pojadę, być może właśnie do Indii :) Szczerze polecam
      • cybulka7700 Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 14.12.17, 09:29
        Ja wolę sama sobie organizowac czas na wakacjach. Ostatnio z TUI lecialam czarterem Enter Air, u nich tylko bilet wykupilam a cala reszte sama sobie ogarnelam. Duza swoboda dla tych ktorzy za granica byli nie raz i sami chca sobie atrakcje wybierac
    • djuu Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 06.01.18, 12:22
      Wybrałem się w grudni z Ex Oriente Lux w wycieczkę do Japonii. Obsługa jest bardzo miła, a Pan Mikołaj profesjonalnie podchodzi do swojej pracy. Mimo wszelkich pytań i próśb, nie było żadnych przeciwwskazań. Na miejscu pod opieką Pana Szymona zwiedziłem ciekawe miejsca i dowiedziałem się wiele o Japonii i ciekawostki z nią związane. Po za programem gdy starczyło czasu Pan Szymon pokazał wiele zakamarków Japonii, których przy normalnym zwiedzaniu nie da się zobaczyć. Szczerze i z całego serca polecam wyjazdy z Ex Oriente Lux. Pozdrawiam Tomasz Grzesik
    • 7.i Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 04.03.18, 10:06
      Bardzo gorąco polecam Biuro Ex Oriente Lux! Właśnie wróciłam, wraz ze swoim Towarzystwem, z 3-tygodniowej wyprawy do Indonezji. Impreza zorganizowana perfekcyjnie! Loty, prom, przemieszczanie się łodziami szybkimi i łódkami motorowymi; wszystko dograne idealnie! Pilot, który jest Współwłaścicielem Biura zorganizował wyprawę i poprowadził ją znakomicie! To była moja czwarta wyprawa z tym Biurem, a trzecia do Azji (wcześniej Wietnam z Kambodżą oraz Filipiny). Miejscowi Piloci również z dużą wiedzą i kulturą.
      Były to dwie Katalogowe wycieczki (Wakacje na Wulkanie oraz Wyspy Korzenne - imperium przypraw) połączone w jeden 3-tygodniowy wyjazd.
      Indonezja kojarzy się z Wyspami Bali, Lombok i Komodo, gdzie turyści oglądają największe warany. My zaplanowaliśmy wyjazd do głębiej położonych Wysp Korzennych, inaczej zwanych Molukami. Może niezupełnie płynęliśmy szlakiem XV i XVI - wiecznych żeglarzy, którzy już wtedy sprowadzali do Europy gałkę muszkatołową, goździki, cynamon i inne przyprawy właśnie z Wysp Korzennych.
      Zaczęliśmy od 3-dniowego pobytu w Ora Beach Resort w domkach na wodzie… stamtąd popłynęliśmy na homary, które zjedliśmy świetnie przyrządzone na kolację i już pomału przygotowywaliśmy do spotkania z naturą. Popłynęliśmy promem na Wyspy Banda, gdzie spędziliśmy cały tydzień w cudownie położonym nad samym morzem pensjonacie w Banda Neira. Stamtąd były organizowane wycieczki na sąsiednie wyspy. Czasem podróż w jedną stronę trwała około 2 godzin, ale nikt się nudził…podziwialiśmy piękne widoki, niesamowite kolory wody. Odwiedzaliśmy szkoły (pokazaliśmy na mapie, skąd przyjechaliśmy), forty, meczety (Indonezja, to największy kraj muzułmański na świecie!), zdobywaliśmy wulkan, a także dużo pływaliśmy w ciepłej wodzie. Byliśmy oczywiście na plantacji gałki muszkatołowej, której drzewa rosną w cieniu migdałowców; w czasie przerwy dostaliśmy pyszną kawę w porcelanowych filiżankach, herbatę cynamonową i ciepłe, prosto z pieca migdałowe bułeczki. Na Moluki dociera niewielka garstka turystów, tubylcy są przyjaźni, uprzejmi, chętnie fotografują się z „białym człowiekiem”, bo dla nich to tez innego rodzaju przeżycie. Było cudownie! Przeżycie niezapomniane! Polecam koneserom! I nie tylko!
      Zwiedzaliśmy również Bali i Flores, gdzie w Parku Komodo podglądaliśmy największe warany na świecie. Próbowaliśmy kawy luwak…
      To, co też wszystkim jadącym do Azji polecam, to jedzenie!!!!! Przepyszne świeżutkie ryby przyrządzane na 100 różnych sposobów!!!
      Jadąc z tego Biura ma się tez gwarancję wysokiej jakości hoteli, co jest ważne w takim klimacie i przy tak intensywnym programie. Organizacja całej imprezy PERFEKCYJNA! Nie ma się do czego przyczepić…
      Serdeczne dzięki i jeżeli ktoś ma wątpliwości, co do tej mojej informacji, odsyłam do innych źródeł informacyjnych. Cieszę się, jeżeli kogoś zachęciłam do tej wyprawy!
    • agnieszka-gierynska Re: Ex Oriente Lux - czy ktoś zna? 15.11.18, 14:33
      To nasza kolejna podróż z Ex Oriente Lux do Japonii. Biuor przygotowało wyjazd pod nasze oczekiwania (miejsca ważne dla historii, kultury, sztuki i kuchni Japonii). Dotarliśmy na przysłowiowy "koniec świata", byliśmy na festiwalu teatralnym mimo przerwy wakacyjnej, spędziliśmy cały dzień na wyspie "podbitej" przez artystów i architektów, mieszkaliśmy w klasztorze, przeszliśmy górski szlak pątniczy, wtopiliśmy się w tłum świętujący festiwal lampionów, kąpaliśmy się w ciepłym wodospadzie i wiele innych wspaniałości. A wyszystko w przemiłym towarzystwie naszego przewodnika, tłumacza, kierowcy i opiekuna w jednym (niezastąpionego Andrzeja). Wszystko na czas, smakowicie, ciekawie i wyjątkowo.
      Dziękujemy bardzo i będziemy wracać - do Azji, z Ex Oriente Lux :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka