Dodaj do ulubionych

park nadal zamknięty...

20.11.05, 19:02
ale kiedy wracałam do domu o 4:45 (dziś rano) paliły się w nim wszystkie
latrnie. I tak jest od kilku tygodni (jeśli nie miesięcy). Może właśnie
dlatego nie będzie pieniędzy na ochronę obiektu w przysłym roku ;)
Obserwuj wątek
    • donkej Żeromski 21.11.05, 09:59
      To ja będę monotematyczna.
      Wczoraj - 20 listopada - była równa, 80. rocznica śmierci Stefana Żeromskiego.
      Możemy go czytać, albo nie, ale to jednak znak czasu, że nigdzie o tym się nie
      wspomina.
      To jednak o władzach, o dzielnicowym Wydziale Kultury nie świadczy dobrze - to
      przecież postać ideowo bardzo związana z dzielnicą. Przed wojną na Żoliborzu
      były Szklane Domy i sam plac nosił przez jakiś czas imię Żeromskiego. Był też
      teatr im. Żeromskiego - na terenie WSM-u. Dziś mamy (na Żoliborzu-Bielanach)
      park (nie do końca właściwie) i ulicę. Ale tylko tyle. W świadomości więcej nie
      zostało.

Zastrzegam się: nie piszę tego jako jakaś bezkrytyczna fanka Żeromskiego.
      • Gość: donkej Re: Żeromski IP: *.itl.waw.pl / *.itl.waw.pl 21.11.05, 14:13
        Monotematyczności ciąg dalszy:
        Coś znalazłam.
        Fragment przemówienia burmistrza z okazji 11 listopada:

"Nasi dziadowie, pierwsi mieszkańcy tej pięknej dzielnicy w Polsce
        Niepodległej, trafili tu różnymi drogami. Jednych przywiódł rozkaz Marszałka
        Józefa Piłsudskiego, innych społecznikowskie idee kręgu Warszawskiej
        Spółdzielni Mieszkaniowej, a jeszcze innych romantyczna legenda „szklanych
        domów” spisana przez wielkiego pisarza, patrona tego parku. A przecież wszyscy
        razem, potrafili stworzyć wartość kreatywną po dzień dzisiejszy, wartość,
        której siła leży w różnorodności, ale i we współdziałaniu w słusznej sprawie."

No ale nas tam nie wpuszczono - tylko VIPów - wspomniał ktoś o rocznicy?

I czy to takie w stylu Żeromskiego ludu do Parku nie wpuszczać?
        • jota.40 Re: Żeromski 21.11.05, 15:11
          "Ech, naiwna, naiwna, naiwnaaa... dziecko w kwiecie sił... choć w intencjach, to
          w zasadzie pozytyyywnaa.." ;))))), że strawestuję Jana Kaczmarka.
          Może czekają na Boże Narodzenie z tym otwarciem. Tak ładnie będzie - śnieg
          roziskrzony na zjeżdżalniach i w piaskownicy, mroźne kwiaty na ławeczkach w
          zakątku dla zakochanych... Sopelek wody w źródełku, ujadanie ogarów, czysty
          Żeromski.
          • q22 Re: Żeromski 21.11.05, 15:51
            > "Ech, naiwna, naiwna, naiwnaaa... dziecko w kwiecie sił... choć w intencjach
            mnie też rozczuliło jak czytałem posta, w którym Donkej sugerowała że czekają z
            otwarciem na rocznicę śmierci Żeromskiego. To byłoby zbyt proste, żoliborscy
            urzędnicy są bardziej subtelni.
            Ja stawiam na 27 listopada - równą - setną rocznicę przypływu natchnienia, który
            zaowocował "Snem o szpadzie" wydanym w 1906.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka