Dodaj do ulubionych

Jak dodajecie jajka do chlodnika? Pilne!!!

IP: *.bb.online.no 13.07.06, 17:20
Robie dzis chlodnik po raz pierwszy w zyciu i chociaz jestem niezlym
kucharzem,zastanawiam sie, czy jajak na twardo dodac do chlodnika w wieczor
przed konsumpcja w poludnie nastepnego dnia, czy tak jak robie to ze
szczawiowka na tuz, tuz przed spozyciem? To raz, a dwa, czy polowki, czy
cwiartki, czy kostka? Kiedy mamy max smakowitosci ?
Obserwuj wątek
              • Gość: Grisza Jak zrobic chlodnik z niczego? IP: *.bb.online.no 13.07.06, 18:10
                w miejscu gdzie jestem mam do dyspozycji malosolne sremskie ( zalane wrzatkiem
                w poniedzialek- u mnie ledwo "ruszyly"), nedzne rzodkiewki, troche bocwinki,
                zamiast szczypiorku natke z dymki i zamiast normalnego mleka zsiadlego tylko
                pasteryzowane, ktore do naszego ma sie jak kwasek cytrynowy do octu
                winnego.Ale, poniewac jestem Mistrzem, to i z tego nic zrobie porzadny
                chlodnik.Z tymi jajkami dzieki, bo nigdy nie wiem jak dodawac.Nie znosze
                podcietych kwasem w zupie np. szczawiowej i nie znosze tez rozmemlanych.Wlasnie
                wnioslem rowerek sasiadow do sypialni i troche sie zdyszalem.
                • Gość: ddb2 Re: Jak zrobic chlodnik z niczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 19:27
                  Niestety, jajka do chlodnika litewskiego kroi sie w drobna kostke i dodaje wraz
                  ze wszystkimi ingrediencjami.Chlodnik, tak jak bigos, musi sie przegryzc.
                  Najlepszy zaczyna byc od nastepnego dnia po zrobieniu.

                  Buraki pokroic w kostke, zalac wrzatkiem, dodac vegety lub podobne, ugotowac.
                  Do gotujacych sie dodac pokrojona botwine. Na koniec dodac koncentrat buraczany
                  dla wzmocnienia smaku. Ochlodzic. Dodac pokrojone w kosteczke zielone (surowe!)
                  ogorki, rzodkiewke, szczypior - moze byc od cebuli, jajka i duzo zielonego
                  kopru. Wlac zsiadle mleko, kefir lub maslanke. Dodac soli do smaku, cukru (nie
                  zalowac), czosnek. Bez czosnku nie bedzie chlodnika. Mniam,mniam...
                  • Gość: lylika Re: Jak zrobic chlodnik z niczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 21:36
                    CHŁODNIK LITEWSKI - przepis klasyczny.
                    Poprzedniego dnia ugotować rosół z cielęciny /powinny być 3 szklanki/. Przecedzić. Mięso zachować. Rosół schłodzić przez noc. Ugotować w "krótkiej", lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z 1/2 cytryny, 2-3 pokrojne buraczki.
                    /zamiast soku z cytryny lepiej dodać dwie garści szczawiu, który potem odrzucić/Odstawić. Następnego dnia przecedzić, buraczki odrzucić a na tym kwasie buraczanym ugotować pokrojoną botwinkę. Ze schłodzonego rosołu zdjąć cały tłuszcz, rosół dodać do ostudzonej botwinki. Pokroić w kostkę dwa SUROWE ogórki, cielęcinę z rosołu /ok.2 szklanek/ posiekać 1/2 pęczka koperku, wszystko dodać do rosołu z botwinką. Wlać 2 szklanki kwaśnej śmietany. Wymieszać.Odstawić w chłodne miejsce do wieczora. Przed podaniem dodać 4 jaja na twardo pokrojone w ćwiartki lub ósemki, ok.1 szklankę szyjek rakowych i 4 kostki lodu.
                    Do chłodnika litewskiego NIE DODAJE SIĘ: kocentratu buraczanego, vegety, rzodkiewki, szczypioru, maślanki, mleka zsiadłego, kefiru a przede wszystkim
                    NIE DODAJE SIĘ CZOSNKU. Jaja, raki i lód dodaje się bezpośrednio przed podaniem.
                    Podaję za Hanną Szymanderską, która znalazła ten przepis w starych zapiskach
                    kucharskich z czsów "Pana Tadeusza".
    • Gość: Grisza Proponuje zamknac ten watek, IP: *.bb.online.no 13.07.06, 22:36
      skorzystalem z dobrych porad, chlodnik zrobilem z tego, co mialem pod reka i
      tak sobie roje, ze jutro ten chlodnik uderzy w podniebiebnia moich
      wspolpracownikow.Nie jestem z niego zadowolony, bo rzodkiewki tutaj sparciale,
      moje sremskie ogorki tez wycienczone podroza i susza.Ale wazne sa intencje-
      maja Grecy swoje tadziki, my tez mamy chlodnik litewsko-zoliborski.Wszystkim
      dziekuje.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka