Dodaj do ulubionych

Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przerażaj...

01.03.11, 22:19
Planowali ten stadion, potem budowali go i budowali i wtedy była cisza. A nagle, jak już jest prawie gotowy, to zaczął się fermenyt. Ot obudzili się "mędrcy"...

Stadion jest OK i ma świetny dojazd - nie wyobrażam sobie stadionu na Służewcu czy w Łomiankach (tak proponowała swego czasu HGW), skoro tam dojazd jest delikatnie mówiąc kiepski.
Obserwuj wątek
    • lukasz.1978 A poza tym... 01.03.11, 22:20
      A poza tym, to czemu ten wątek jest na forum "Praga Płn., Targówek"? Czyżby znów ktoś w redakcji nie popisał się znajomością geografii Warszawy? :))
      • Gość: qwerty12 Re: A poza tym... IP: *.amplico.pl 02.03.11, 08:43
        pewnie 3/4 ludzi pracujacy w "redakcji" nie pochodzi z Wawy wiec skad maja znac podział miasta na dzielnice...
    • robert_wwa Re: Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przeraż 01.03.11, 22:26
      Porażające co robi gazeta, nie podoba się ok. Ale na to był czas. Jak HGW chciała przenieść stadion to wszyscy chórem grzmieli że mamy doskonały teren. Każdy wie jaki gabaryty ma duży stadion więc to też nie zaskoczenie. Na takie rozmowy był czas 4lata temu, teraz to co takie typowo polskie ponarzekać. Ale co burzymy, czy jak?
      • Gość: gari Re: Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przeraż IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 23:04
        Jak HGW chciała przenieść stadion to wszyscy chórem grzmieli że mamy doskonały teren

Bzdura. Jak HGW miała plany przenosin to lokalizacją stadionu były błonia obok X-lecia.
        • robert_wwa Re: Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przeraż 01.03.11, 23:13
          Nie chce mi się specjalnie szukać
          www.wprost.pl/ar/?O=116708
          sport.dlastudenta.pl/artykul/Stadion_Narodowy_poza_Warszawa,16807.html
          Naprawdę nie pamiętasz szumu na ten temat? Bo to czy to obecna lokalizacja czy błonia a tu coś innego to był detal.
      • ravic1978 Re: Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przeraż 02.03.11, 00:03
        przenieśmy! każdy bierze kawałek na plecy i do przyszłego roku damy rade :)
    • Gość: mieszkaniec pieski szczekają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 22:33
      buduja się najpiekniejsza budowla w stolicy
      pieski szczekają
      chcą w jej blasku przypomnieć się sąsiadom
      • pawel949 a co kogo jej zdanie obchodzi???? 02.03.11, 01:17
        Nie rozumiem, co kogo obchodzi zdanie Kowalskiej? Nowakowa mówi przecież, ze stadion jest ładny a Henio z naprzeciwka to nawet wychyla pod niego kielicha.
        Gazeta niech się zajmie przekazywaniem informacji a nie promowaniem blogów różnych nieudaczników, którzy żeby zaistnieć próbują być niezwykle oryginalni i kontrowersyjni.
        A pani Kowalska niech wymieni bieliznę na nową to nie będzie miała głupich skojarzeń.
    • Gość: tirupati Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przerażaj... IP: *.acn.waw.pl 01.03.11, 22:34
      Gazeto! O co Ci chodzi?
      • Gość: bezrobotny Re: Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przeraż IP: *.centertel.pl 01.03.11, 22:59
        o sprzedaż, słabo z kaską to trza coś pisać żeby co zrobić ;(
    • Gość: bebe Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przerażaj... IP: *.centertel.pl 01.03.11, 22:37
      Więc może zrównajmy Warszawę z ziemią i postawmy wszedzie lepianki ... nic niekogo nie bedzie przytłaczać !
      • Gość: gary Re: Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przeraż IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.11, 22:38
        Kogo obchodzi co pisze jakaś Kowalska na swoim blogu ?
        • Gość: olo Re: Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przeraż IP: *.centertel.pl 01.03.11, 23:02
          no chyba tylko kowalską, bo ja mam to w d....
        • Gość: gość Re: Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przeraż IP: *.centertel.pl 01.03.11, 23:26
          Dokładnie. Co to za wielka osobowość?
          Mogę zrozumieć że zdanie p. Kowalskiej w obrębie działań kulturalnych ma znaczenie, nikt tego nie neguje. Jednak nagonka na stadion akurat teraz, pod wpływem pozbawionej merytorycznych argumentów prof. Budzyńskiego to całkowity bezsens. Każdy ma teraz swoje 5 minut na krytykę...
          Sorry - zostawmy wypowiedzi na tematy architektoniczne architektom. Jakkolwiek zawistne środowisko by to nie było, ma jednak przygotowanie i pojęcie co to znaczy zaprojektować stadion (w mniejszości, ale jednak ma) i jakie on powinien mieć gabaryty, rozkład funkcji, konstrukcję itd. Naprawdę aż żal czytać te puste wypowiedzi pełne jadu ludzi którzy koniecznie chcą być instytucją opiniotwórczą - nieważne na jakim polu - wylewając czarę goryczy na co się da.
          I - konkludując - wcale nie twierdzę że Narodowy jest piękny. Pewnie mógłby wyglądać inaczej, subtelniej nawiązywać do narodowej symboliki lub nie nawiązywać wcale. Nawet nie wiem czy mi się to podoba. Ale doceniam wysiłek włożony w jego przygotowanie, skomplikowanie technologii wykonania, pracę tych tysięcy ludzi. A to czy panele siatki z elewacji jednemu przypominają gacie czy wór...nie od dziś wiadomo że wszystkim się nie dogodzi. W końcu gust jest z natury subiektywny i dobrze. Ale będziemy mieli STADION - wreszcie!
          Nauczcie się cieszyć, Warszawiacy!
    • Gość: kirr Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przerażaj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 22:44
      A Gazeta grzeje dalej, prawie jak tvn24, co by tu jeszcze, co by tu jeszcze, może teraz Jan Nowak coś na swoim blogu napisał, albo Zdziś Kamiński albo Elka Kulesza, byleby grzać, byleby grzać temat.
    • Gość: c Pozostaje zburzyć IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 22:47
      Gdyby kogokolwiek obchodził blog pani Kowalskiej, kimkolwiek ona jest, rozwiązanie jest jedyne i proste. Zburzyć Saską Kępę.
      Byłoby miło i odrobinę bardziej profesjonalnie, gdyby gazeta załączała 1-3 zdaniowe notki o swoich cytowanych blogerach. Who the fcuk is agnieszka malinowska??!
    • Gość: prorok dusze wasze posiąść chcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 22:49
      dusze wasze posiąść chcą nic więcej
      wmówić, że ma ci się podobać to co ma i już
      a jak się nie podoba toś członek pisu
    • Gość: gosc Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przerażaj... IP: *.acn.waw.pl 01.03.11, 22:52
      Normalnie GRATULACJE dla tej Pani. Mnie przeraza jej poziom inteligencji oraz zwykly idiotyzm, Dopiero TERAZ to zauwazyla ze stadion jest WIELKI?!?!?1 buehehehehehe
    • Gość: 123456 Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przerażaj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 22:56
      Myśle, ze takie uwagi jak np. p. Agnieszki w artykule to o 2 lata wcześniej trzeba było "serwować"....
    • Gość: gari. Re: Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przeraż IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 23:01
      nie wyobrażam sobie stadionu na Służewcu czy w Łomiankach (tak proponowała swego czasu HGW),

HGW nie chciała stadionu tam gdzie planował PIS - na Błoniach obok X-lecia. Na szczęście postawiła na swoim.
    • dorsai68 Ocho... red. Kowalska obudziła się z letargu? 01.03.11, 23:03
      Duży ten stadion, co pani red.? I cholera jak to szybko teraz budują, wszak wczoraj go jeszcze nie było.
    • Gość: xx cwelom z gw chodzi o biel i czerwien IP: *.tktelekom.pl 01.03.11, 23:06
      o nic wiecj, byle zochydzic bawy narodowe, juz lepiej zeby praga zdychala z glodu i zyla z handlu gnojem... bieda jest ok dopoki jest szara ,ale biel i czerwien sa niebezpieczne nawet gdy ludzie sie bogaca i dzielnica zyskuje.. w koncu redaktorzyny i bohaterki artukulu na pradze nie mieszkaja...
    • Gość: prawdziwy gość Trochę późno na krytykę IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 23:07
      Mi od samego początku nie podobał się pomysł z tą osnową, ale gdzie wtedy byliście wy architekci kontestatorzy od siedmiu boleści? Dlaczego nie protestowano głośno w fazie projektu?? Polak mądry po szkodzie, jak zawsze.
      • Gość: spruce Re: Trochę późno na krytykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 01:52
        Ja byłem i gdzieś napisałem, że niemieccy projektanci sobie z nas zakpili.
    • Gość: cvc Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przerażaj... IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 23:12
      Ja jestem dumny ze stadionu. Jestem też dumny z tego, że buduję się w Polsce najwięcej dróg w Polsce, w historii Polski i najbardziej ekologiczne w Europie. Dumny jestem z tego, że mogę grzać legalnie 140km/h. Co się z ludźmi stało? Popatrzcie jak Polska bardzo się zmieniła, jaka żałość tutaj była 15 lat temu. Bazar stadion, dziurawe w mieście drogi, żadnej ścieżki rowerowej, bazar na wolumenie, generalnie tylko syf! Ludzie podniecali się ruchomymi schodami w Smyku. Co za ludzie, wszystko jest dla nich złe.
      • Gość: izi_drajwer Re: Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przeraż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.11, 12:03
        > Ja jestem dumny ze stadionu. Jestem też dumny z tego, że buduję się w Polsce na
        > jwięcej dróg w Polsce, w historii Polski i najbardziej ekologiczne w Europie. D
        > umny jestem z tego, że mogę grzać legalnie 140km/h. Co się z ludźmi stało? Popa
        > trzcie jak Polska bardzo się zmieniła, jaka żałość tutaj była 15 lat temu. Baza
        > r stadion, dziurawe w mieście drogi, żadnej ścieżki rowerowej, bazar na wolumen
        > ie, generalnie tylko syf! Ludzie podniecali się ruchomymi schodami w Smyku. Co
        > za ludzie, wszystko jest dla nich złe.

Oj, Donald, Donald, kawalarz z Ciebie niewąski. :D
    • Gość: kapen Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przerażaj... IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 23:19
      Lepiej późno niż wcale - rzekła baba spóźniając się na pociąg. Trzeba było myśleć i głos zabierać jak koncepcja powstała, a nie po fakcie, jak już stoi budowla. Jak ktoś nie ma wyobraźni, niech się nie bierze za komentowanie.
    • Gość: japko Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przerażaj... IP: *.acn.waw.pl 01.03.11, 23:28
      najgłupszy argument jaki czytałem. Czy wieża Eiffla pasuje do Paryża? Albo szklana piramida do Luwru? Korniszon do Tower? Można wymieniać wiele takich przykładów i z większości wynika, że argument jest bez sensu.
    • Gość: kazik.61 Re: Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przeraż IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 23:31
      moi mili, muszę z przykrością przyznać autorce tego tekstu rację. Mieszkam na Saskiej Kępie od dzieciństwa, już prawie 40 lat i uważam za skandaliczne to, że w przypadku tak wielkiej inwestycji władze Warszawy nie przeprowadziły konsultacji społecznych.

Moim zdaniem tak duży obiekt będzie stanowił jedynie wielkie obciążenie komunikacyjne dla tej kameralnej dzielnicy i centrum stolicy. Że nie wspomnę o hałasie i hordach kibiców ciągnących na stadion. Przecież ktoś będzie musiał po tych ludziach posprzątać - oczywiście z pieniędzy podatników. A okoliczni mieszkańcy dostaną jedynie bałagan, wrzaski, hałas i sporo problemów.
      • Gość: janek-bananek Re: Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przeraż IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 23:42
        Agnieszka Kowalska: STFU
      • bryt.bryt hordy 02.03.11, 00:26
        Gość portalu: kazik.61 napisał(a):

(...)
        > Że nie wspomnę o hałasie i hordach kibiców ciągnących na stadion. Przecież ktoś będzie
        > musiał po tych ludziach posprzątać - oczywiście z pieniędzy podatników. A okoliczni
        > mieszkańcy dostaną jedynie bałagan, wrzaski, hałas i sporo problemów.

A jak oceniasz hordy handlarzy i ich klientow, ktore latami ciagnely na stadion i przy okazji degradowaly okolice?
      • Gość: Warszawiak Re: Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przeraż IP: *.warszawa.mm.pl 02.03.11, 07:48
        kazik.61, o jakim to obciążeniu komunikacyjnym piszesz? Stadion Dziesięciolecia miał nie 55 tys. a 16 tys. więcej bo 71 tys. miejsc a bywało na nim 80-90 tys. ludzi.
        Tam jest doskonała komunikacja, linia kolejowa, tramwaje wzdłuż trzech sąsiadujących ulic, autobusy, za trzy lata będzie też metro. W ciągu 1-2 godzin zdołają rozwieźć wszystkich uczestników wszelkich imprez.
      • asperamanka Re: Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przeraż 02.03.11, 09:16
        kazik.61, ja tez mieszkam na Saskiej Kępie. Nie przesadzaj, te "hordy kibiców" nie będą ciągnąć na Stadion przez Saską Kępę, bo komunikacja jest nie od tej strony. Może być w czasie imprez problem z parkowaniem, jak koło Legii w dni meczów, ale to też już ćwiczyliśmy kiedy na Stadionie X-lecia był bazar, i ciągnęły tam hordy tzw. "kupców", w dodatku codziennie.
      • Gość: asc Re: Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przeraż IP: 212.160.240.* 02.03.11, 10:41
        jaka kameralna saska kepa? zawalona psimi odchodami predzej niz kameralna
    • Gość: Kibic Juve Wieża Eiffla zabija Paryż, blablabla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 23:37
      Dawno nie czytałem takich głupot...
      • Gość: andju Re: Wieża Eiffla zabija Paryż, blablabla IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 23:44
        piszesz tak, bo jestes kibicem, czyli bedziesz korzystal z tego obiektu, zaśmiecał okolicę i wydawał z siebie różne wrzaski. niektórych warszawiaków to nie bawi.
        • Gość: spruce Re: Wieża Eiffla zabija Paryż, blablabla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 01:55
          Spoko. Tam po Euro nie będzie żadnych meczów.
        • sharn1 Re: Wieża Eiffla zabija Paryż, blablabla 02.03.11, 13:02
          Gość portalu: andju napisał(a):

> piszesz tak, bo jestes kibicem, czyli bedziesz korzystal z tego obiektu, zaśmie
          > cał okolicę i wydawał z siebie różne wrzaski. niektórych warszawiaków to nie ba
          > wi.

"Zaśmiecał okolicę" w przypadku Pragi to chyba trochę wyrażenie nie na miejscu?

No chyba, że ktoś wolał sąsiedztwo stadionu X lecia i Jarmarku Europa.

• ravic1978 Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przerażaj... 02.03.11, 00:02
      Gazeto - ten stadion powstaje już pare lat, jesli komus nie pasował do kameralnej Saskiej Kempy - trzeba bylo krzyczec na etapie projektu! Byly przeciez inne opcje. A teraz to jałowa dyskusja - co niby mają ten stadion przeniesc gdzie indziej? Szkoda czasu.

Podobnie jak szkoda czasu na szukanie coraz to "mądrzejszych" nazw na stadion - torba czy gacie - co to wnosi?

A pani Kowalskiej gratuluje refleksu - juz po 3 latach zauwazyla, ze jej stadion na Pradze rośnie!
    • Gość: Saskokępianin Dla mnie stadion jest OK! IP: 178.73.49.* 02.03.11, 00:04
      Dla mnie stadion jest OK i nie zmienią tego żadne wynurzenia jakiejś smutnej pani redaktor. Poza tym jako Saskokępianin chcę wyraźnie powiedzieć, że bardzo cieszę się z bliskości stadionu i absolutnie nie widzę z tego powodu rzekomego zagrożenia dla kameralności Saskiej Kępy. Jeśli od czasu do czasu co najwyżej Francuska zatętni większym życiem, to jedynie z korzyścią na tamtejszych knajpek.
    • bryt.bryt o skali 02.03.11, 00:38
      W ubiegly weekend bylem na spacerze w Parku Skaryszewskim. I chodzac tam widzialem nad drzewami fragmenty stadionu. I bardzo mi sie podobal ten widok. Pozniej poszedlem ulica Fancuska. Z tej perspektywy widok tez byl znakomity. Stadion nie tyle przytlacza, co powoduje, ze otoczenie staje sie "mniejsze", bardziej kameralne. W sasiedztwie stadionu Saska Kepa zyskuje na przytulnosci. Poza tym stadion cywilizuje, porzadkuje okolice, tworzy tam fragment nowoczesnego miasta. Tam beda sie pojawiali nie tylko kibice, ale tez urzednicy, biznesmeni, czy tez zwyczajni goscie restauracji z widokiem na druga strone Wisly.
      Pisze to jako czlowiek wychowany tuz obok Saskiej Kepy, zawsze chetnie tam wracajacy.
      • Gość: bolko von karierow Re: o skali IP: *.subscribers.sferia.net 02.03.11, 01:14
        bolko von karierow:

Agnieszka szuka dziury w całym.
        Jak stara panna wyszukująca sobie z nudów niepotrzebnie pustych spłyconych do cna problemów...
        Ma ciasne, prymitywne , małomiasteczkowe poglądy mieszkanki zdewastowanej byłej krainy wiecznej szczęśliwości , enklawy dawnej świetności jaką jest obecna, i zubożała i zdruzgotana nędzą byłej inteligencji Saska Kępa.

Gdy spojrzymy w rok 2067 na widok Pragi z tarasu Placu Zamkowego
        widzimy w drugim dalekim tle,
        za przysadzistym latającym spodkiem stadionu narodowego - las kilkudziesięciu futurystycznych ekologicznych wieżowców wtopionych w zabudowę Gocławia i Grochowa, dobrze współgrających
        z kosmicznym "void"'em [vide'em][próznią urbanistyczną] niezabudowanego terenu ogródków działkowych między Saską Kępa i Grochowem.
        Merkabicznie i kosmicznie i geomantycznie - Stadion Narodowy jest jedynie
        i zaledwie początkiem przenoszenia się środka ciężkości Warszawy na PRAGĘ i na prawą stronę Wisły...
        • Gość: spruce Re: o skali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 01:41
          Bzdura. To by była Azja. W Europie nie buduje się lasów wieżowców.
          • Gość: Dziki Re: o skali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 11:27
            Gość portalu: spruce napisał(a): cyt: "W Europie nie buduje się lasów wieżowców"

Pewnie, w Europie biurowce się SADZI, na nawozie z kurzego łajna.
      • Gość: spruce Re: o skali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 01:21
        Niestety jest za wielki i już. Za wysoki. Koloseum. Widocznie wizualizacje były złe skoro się nie zorientowaliśmy. Nowoczesne miasto? A cóż to takiego? Nowoczesne miasto powinno być dla ludzi. A biurowiec dla kogo? A wokół pustka i zaniedbana Praga. W piłkę tam grać nie będą. Elewacja to sprawa drugorzędna. Porównaj z Londynem. Po pierwsze po olimpiadzie rozbiorą połowę stadionu a po drugie zostanie im wielka dzielnica mieszkaniowa ze wspaniałymi parkami i nowy dworzec dla Eurostarów. Zmarnowana szansa. W Skaryszu jestem codziennie. na szczęście rosną tam jeszcze drzewa.
        • Gość: gary Re: o skali IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 03:09
          Ta Kowalska pewnie z jakiejś wiochy przyjechała i przeraża ją
          wszystko co jest większe od stodoły.
        • Gość: bolko von karierow Re: o skali IP: *.subscribers.sferia.net 06.03.11, 21:26
          Warszawa to nie stetryczały zidiociały Londyn.
          PKB Warszawy w 2020 według prognoz Mayor World's Cities w PPP to na mus jakieś 147 miliardów USD.
          A w związku z tym budowa dziesiątów powalających z nóg, futurystycznych,ekstrawaganckich wieżowców to warunek sine qua non
          niewzruszonego niczym wizerunku Warszawy jako przyszłego epicentrum rozwoju całej Europy od Lizbony po Ural...
    • Gość: gh67 Warszawa ma to do siebie, że nic tu do siebie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 03:21
      ... nie pasuje - i min. za to ją kocham. Tu wille, a nad nimi górujący Stadion, z drugiej strony Stare Miasto z wieżowcami w tle. Takie miasto.
    • Gość: Misiek Re: Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przeraż IP: *.sds.uw.edu.pl 02.03.11, 08:12
      > Stadion jest OK i ma świetny dojazd - nie wyobrażam sobie stadionu na Służewcu
      > czy w Łomiankach (tak proponowała swego czasu HGW), skoro tam dojazd jest
      > delikatnie mówiąc kiepski.

A ja dokladnie odwrotnie. Po co stadionowi miejsce z takim super-dojazdem?

Ile razy sie bedzie go w roku odwiedzac? Raz? Dwa? To mozna dojechac troche dalej.

Takie super miejsce powinno pojsc pod uslugi/biura i drogie mieszkania - to czego ludzie potrzebuja na codzien.

Dodatkowo pomogloby to w rewitalizacji Pragi. Stadion nie pomaga - wrecz przeciwnie....
      • Gość: spruce Re: Stadion Narodowy zabija Pragę? "Skala przeraż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 09:10
        Ty Misiek jakiś optymista jesteś. Raz, dwa razy w roku? Skąd? Zero!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka