Dodaj do ulubionych

Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego

10.03.02, 21:30
Mam wizualizację. Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to mu prześlę na priva.
Jest to chyba pierwszy projekt, który nie spotka się ze sprzeciwem lobby
proekologicznego.
Obserwuj wątek
    • beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 21:38
      Ja chcę!
      • palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 21:41
        beata_ napisał(a):

> Ja chcę!

Ależ bardzo proszę! Jest to bardzo nowatorskie rozwiazanie, szczególnie dla
        wielbicieli niebotyków. Projektowała to bodajże jakaś firma z Nevady.
        • beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 21:43
          Dzięki. Projekt - palce lizać!:-))
          Dobrzy oni są w tej tam Nevadzie!
      • Gość: michal Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.zigzag.pl 10.03.02, 21:42
        Mam nadzieje,ze w tym projekcie nie ma wiezowcow.Budowanie niebotykow w tym
        miejscu od poczatku budzilo moje obiekcje.
        • beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 21:44
          Gość portalu: michal napisał(a):

> Mam nadzieje,ze w tym projekcie nie ma wiezowcow.Budowanie niebotykow w tym
          > miejscu od poczatku budzilo moje obiekcje.

Jest jeden niebotyk - komponuje się świetnie, bardzo naturalny jest...
        • palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 21:48

> Mam nadzieje,ze w tym projekcie nie ma wiezowcow.Budowanie niebotykow w tym
          > miejscu od poczatku budzilo moje obiekcje.

Interesujace jest to, że po wielu miesiacach kompletnego zastoju coś się w tej
          materii ruszyło. Dla mnie to kompletny szok technologiczny!
          • Gość: michal Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.zigzag.pl 10.03.02, 21:56
            A czy jest to ostateczny projekt?W poprzednim wlascicielem tego obszaru byl
            Elektrim,majacy teraz klopoty,ktory zaangazowal w to przedsiewziecie hiszpan-
            skiego architekta Ricardo Bofilla.A teraz specjalisci z dalekiej,zamorskiej
            Nevady beda zagospodarowywac obszar warszawskiej Pragi.Zadziwiajace.
            • palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 22:02

> A czy jest to ostateczny projekt?W poprzednim wlascicielem tego obszaru byl
              > Elektrim,majacy teraz klopoty,ktory zaangazowal w to przedsiewziecie hiszpan-
              > skiego architekta Ricardo Bofilla.A teraz specjalisci z dalekiej,zamorskiej
              > Nevady beda zagospodarowywac obszar warszawskiej Pragi.Zadziwiajace.

Jak boleśnie poucza nas życie, nic nie jest ostateczne.
              Nie czekając na zaproszenie przesłałem ci projekt pocztą. Zwróć szczególną uwagę
              na interesującą fakturę elewacji.
              • Gość: michal Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.zigzag.pl 10.03.02, 22:09
                Rzeczywiscie zadziwiajace.ALE to chyba nowa wersja,organiczna.Juz kiedys
                widzialem cos podobnego tyle ze ze szkla.Mniej wiecej w tamtych okolicach.

pozdr
                • beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 22:12

> Rzeczywiscie zadziwiajace.ALE to chyba nowa wersja,organiczna.Juz kiedys
                  > widzialem cos podobnego tyle ze ze szkla.Mniej wiecej w tamtych okolicach.
                  >
                  > pozdr

Ze szkła to nie to samo - brak ładunku emocjonalnego, tej naturalnej siły - nie
                  sądzisz?
                  • Gość: michal Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.zigzag.pl 10.03.02, 22:15
                    No,moze.
                    • beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 22:18

> No,moze.

Cieszę sie, że choć z niejakim oporem, to jednak skłonny jesteś przyznać mi
                      rację:-))
                • palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 22:26
                  To, że Praga należała zawsze do najbardziej upośledzonych dzielnic Warszawy,
                  to właściwie truizm. Obecnie istnieje szansa na rewitalizację tej dzielnicy,
                  poprzez przywrócenie jej fukcji właściwych dla części miasta stołecznego.
                  Nie wątpię, ze Polska przystąpi do Unii Europejskiej w okolicach roku 2004.
                  Wraz z przystąpieniem do tej organizacji, Polska, jako kraj członkowski będzie
                  musiała pomieścic na swoim terytorium dziesiatki unijnych instytucji lub ich
                  przedstawicielstw. Być moze znajdzie u nas siedzibę jakaś wyspecjalizowana
                  agenda unijna. Setki unijnych urzędników bedą musiały znaleźć u nas warunki do
                  pracy nie odbiegające od norm unijnych. Czy nie uważasz, ze skoncentrowanie
                  tych funkcji na terenie Centrum Unijnego zlokalizowanego w Porcie Praskim,
                  dawałoby taka szansę. Jest jeszcze czas, aby przygotować taka koncepcję.
                  • beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 22:35
                    O tak - to byłoby coś! Myślę, że dominujący w projekcie obiekt doskonale
                    nadawałby się do tych celów - mam na myśli ulokowanie w nim agend unijnych.
                    • zdzicha Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 11.03.02, 08:54
                      Ojej, ale zachwyty widzę. W stylu vinca. Czy aby nie dzielicie skóry na
                      niedźwiedziu? Dajcie mi ten projekt, to ocenie moim zaspanym, niefachowym
                      okiem, czy to czego jest warte :)
                      • Gość: e-dit Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.MAN.atcom.net.pl 11.03.02, 09:25
                        I ja też poproszę
                        e-dit@poczta.gazeta.pl

Bardzo dziękuję
                      • palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 11.03.02, 17:16
                        zdzicha napisał(a):

> Ojej, ale zachwyty widzę. W stylu vinca. Czy aby nie dzielicie skóry na
                        > niedźwiedziu? Dajcie mi ten projekt, to ocenie moim zaspanym, niefachowym
                        > okiem, czy to czego jest warte :)

Dla ciebie, wszystko! :-)
                        • zdzicha Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 11.03.02, 23:53
                          palker napisał(a):

> Dla ciebie, wszystko! :-)

Nie przesadzaj, jeszcze nie wiesz, jakie ja mam wymagania :))

A teraz do rzeczy - moje nieśmiałe podejrzenia okazały się częściowo słuszne -
                          ten projekt wykonała mająca obecnie siedzibę w Nevadzie firma-matka jednej
                          polskiej firmy z siedzibą w Białołęce. Ciężko będzie z podziałem praw autorskich
                          do projektu.
                          Osobiście wolałabym, żeby zabudowa nie była aż tak wysoka, raczej coś majacego
                          związek z wodą, jak na port przystało. Elewacja niezwykle oryginalna jak na
                          trendy architektoniczne panujące w Europie Wschodniej, nie wiem, czy to się
                          przyjmie na naszym gruncie. Co do praktycznego wykorzystania - może jakaś
                          ambasada egzotycznego kraju, a może po prostu budowla stanie się symbolem
                          Warszawy zamiast PKiN-u. Zobaczymy.
                    • chaladia Pomału, pomału... 11.03.02, 21:57
                      Unia to moloch biurokratyczny, ale nie aż do tego stopnia,
                      żeby jakieś 200 000 m2 łyknąć ot, tak sobie.
                      To primo.
                      Secundo - to miejsce wymaga sanacji otoczenia w promieniu 1,5 km, jeżeli
                      poważnie myślimy o wsadzeniu tam jakiejś instytucji unijnej. Poki co obok
                      Portów mamy upiorny Stadion X-Lecia, wciąż niesympatyczne Szmulki z bardzo
                      zaniedbanym Dw. Wschodnim i tym, co się dzieje na jego zapleczu, a i praskiemu
                      Centrum potrzeba jeszcze paru miliardów zł, żeby wygladać po europejsku. To
                      wszystko zajmie jakieś 10-15 lat, jak dobrze pójdzie, będą pieniądze i nie
                      będzie protestów jakichś oszołomów. A Unia będzie się tu instalaować za póltora
                      roku, jak dobrze pójdzie, żeby być gotową na 2004.
                      Tertio. Unia wzbudza tzw. mieszane uczucia w polskim społeczeństwie i doskonale
                      sobie z tego zdaje sprawę. Sądzę, że na początek ulokuje się w Metropolitanie,
                      bo to prestiżowy projekt, lokalizacja przy Grobie Nieznanego Żołnierza, co w
                      praktyce oznacza zakaz, a przynajmniej społeczną dezaprobatę dla każdej
                      manifestacji czy ruchawki w tym rejonie.
                      Na koniec budynek ma do wynajęcia 30 000 m2 (sklepów nie liczę), co oznacza i
                      tak ok. 1000 ciepłych synekurek. Obyż mi się jedna taka trafiła...
                      Reszta eurourzedników zapewne pójdzie "w teren" - bo tam Unia ma najwięcej do
                      załatwienia. Warszawa jest już właściwie "europejska" - tyle że przeraźliwie
                      skorumpowana, ale to nie tylko nasza specjalność, vide Włochy, Belgia. Unii
                      będzie chodziło głównie o "podciągnięcie" prowincji i tam każą sobie budować
                      lokalne biura. A takich budynków w miastach wojewódzkich jakoś nie ma.
                      Pozdrawiam,

Chaladia Bolandi
    • emka2002 Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 11.03.02, 09:41
      ja też proszę.
      z góry dziękuję
      • yarost Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 11.03.02, 15:09
        Ja tez prosze juz wczesniej wyslalem Ci maila na konto gazetowe, ale sie
        przypominam.
        YaroS
        pozdr
        • palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 11.03.02, 17:15
          Zgodnie z życzeniami, wysłałem akuratnie wszystko. Zapraszam do dysputy :-)
          • Gość: michal Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.zigzag.pl 11.03.02, 18:44
            Moj glosik w dyspucie:Uwazam,iz na terenie Portu Praskiego powinna powstac
            zabudowa w stylu Saskiej Kepy.Moze byc(a nawet powinna w nowym tysiacleciu)
            awangardowa(w pozytywnym tego slowa znaczeniu)tak jak kiedys awandardowa lub
            eksperymentalna byla Saska Kepa.To wprost wymarzone miejsce na cosik takiego
            posrod zieleni nad woda.Natomiast jestem zdecydowanym przeciwnikiem(by nie
            rzec wrogiem nieprzejednanym)budowy w tym miejscu wiezowcow,ktore moim zdaniem
            nie dosc,ze nie dodalyby uroku to jeszcze zniszczyly i zdegradowaly to miejsce
            i Prage w ogole.

pozdr
        • Gość: krapio Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.02, 20:07
          Ja także poproszę o ten projekt. Jak go zobaczę to postaram się pogadać
          krapio@poczta.gazeta.pl
    • miszka44 Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 13.03.02, 10:19
      DZIĘKI!!! Uspokoiłeś mnie, bo bałem się, że zeszpecą Port Praski niebosiężnymi
      szkłem i stalą. A tu proszę - kulturka pełna, szacunek dla naszej tradycji: i
      wpisanie się w przepiękną, zieloną praską panoramę, i szczypta odwagi
      niezbędnej do nocnych spacerów pustymi ulicami, i ostrość, gdy ktoś nam na za
      skórę zalezie. Kwintesencja Pragi po prostu. Palce lizać - no, tu bym uważał ;-)
    • bebe1 Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 13.03.02, 12:45
      Ja tez poprosze.
      Ciekawe na co moje okna beda wychodzily, i czy mi zasloni Most Swietokrzyski.

Z gory dzieki :)
      Bebe
    • bebe1 Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 14.03.02, 12:03
      dzieki za wizualizacje
      uspokioles mnie, juz sie obawialam, ze olbrzymie wierzowce mi postawia, zabiora
      swiatlo i romantyczny wieczorny widok na MSwietokrzyski
      teraz moge spac spokojnie,nie znam sie na architekturze ale dla mnie projekt
      rewelacja, wywazony i zintegrowany z otoczeniem
      zeby tylko sam i szybko sie zbudowal :)))
      • Gość: vinc Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.03.02, 01:02
        Palker gdybys mogl, bylbym wdzieczny phobos3@poczta.onet.pl
        • palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:08
          Gość portalu: vinc napisał(a):

> Palker gdybys mogl, bylbym wdzieczny phobos3@poczta.onet.pl

Mimo żeś spóźniony, u mnie zawsześ pierwszy :-)
          • Gość: vinc Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.03.02, 01:17
            palker napisał(a):

> Gość portalu: vinc napisał(a):
            >
            > > Palker gdybys mogl, bylbym wdzieczny phobos3@poczta.onet.pl
            >
            > Mimo żeś spóźniony, u mnie zawsześ pierwszy :-)

klaniam sie w pas :)

ps. ...ach ten kregoslup, teraz sie wzprostowac nie moge ;)
            • palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:21
              Już cię odegło? Bo właśnie ci przeteleportowałem :-)
              • Gość: vinc Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.03.02, 01:29
                palker napisał(a):

> Już cię odegło? Bo właśnie ci przeteleportowałem :-)

idziesz juz spac czy masz jeszcze chwile ?

• palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:32
                  Gość portalu: vinc napisał(a):

> palker napisał(a):
                  >
                  > > Już cię odegło? Bo właśnie ci przeteleportowałem :-)
                  >
                  > idziesz juz spac czy masz jeszcze chwile ?
                  >

Jeszcze posiedzę trochę
                  • Gość: vinc Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.03.02, 01:36
                    a moglbys jeszcze jedno teleportowanie ??
                    poczta mi wczoraj siadla i nie mialem czasu sie tym zajac a ta poczta co Ci
                    dalem to brata ale ja do rana nie wytrzymam :)
                    zaloze szybko poczte...
                    • palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:37
                      ok :-)
                      • niecierpliwy_vinc Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:42
                        no to smialo, bede wdzieczny jeszcze bardziej niz wczesniej :))
                        • palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:48
                          niecierpliwy_vinc napisał(a):

> no to smialo, bede wdzieczny jeszcze bardziej niz wczesniej :))

Poszło i przeszło, mam nadzieję ze wejdzie :-)
                          • Gość: beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.acn.waw.pl 15.03.02, 01:50
                            To zależy...:-))
                            • palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:54
                              Gość portalu: beata_ napisał(a):

> To zależy...:-))

Bardzo lubię, gdy ktoś kompetentny wniesie coś do dyskusji:-))
                              • beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:55
                                Dzięki za uznanie, mam nadzieję, że nie było 'au rebours'
                          • niecierpliwy_vinc Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:52
                            palker napisał(a):

> niecierpliwy_vinc napisał(a):
                            >
                            > > no to smialo, bede wdzieczny jeszcze bardziej niz wczesniej :))
                            >
                            > Poszło i przeszło, mam nadzieję ze wejdzie :-)

to teraz bedzie chwila sam na sam z poczta i przemysleniami :) dzieki !!!!
                            • beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:54
                              Miłych wrażeń i przemyśleń!:-)))
                              • palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:58
                                beata_ napisał(a):

> Miłych wrażeń i przemyśleń!:-)))

A doprawdy jest nad czym!
                                Udaję się zatem na zasłużony odpoczynek w poczuciu dobrze spełnionej misji.
                                Dobranoc wszystkim
                                palker
                                • niecierpliwy_vinc Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 02:02
                                  palker napisał(a):

> beata_ napisał(a):
                                  >
                                  > > Miłych wrażeń i przemyśleń!:-)))
                                  >
                                  > A doprawdy jest nad czym!
                                  > Udaję się zatem na zasłużony odpoczynek w poczuciu dobrze spełnionej misji.
                                  > Dobranoc wszystkim
                                  > palker

Dobranoc i pozdrawiam :))
                                  • beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 02:04
                                    Dobranoc, panowie:-))
                              • niecierpliwy_vinc Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 02:01
                                beata_ napisał(a):

> Miłych wrażeń i przemyśleń!:-)))

:))))))))) ten projekt jest niekompletny, tam mialo byc kilka wysokich budynkow,
                                mam nadzieje ze jakies obok zasadza... tfu, zbuduja
                                • beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 02:03
                                  niecierpliwy_vinc napisał(a):

> beata_ napisał(a):
                                  >
                                  > > Miłych wrażeń i przemyśleń!:-)))
                                  >
                                  > :))))))))) ten projekt jest niekompletny, tam mialo byc kilka wysokich budynkow
                                  > ,
                                  > mam nadzieje ze jakies obok zasadza... tfu, zbuduja

Możesz być pewien - wyrosną sami nie będziemy wiedzieć kiedy:-))

• Gość: miko Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.dialup.warszawa.pl 17.03.02, 16:24
      Poproszę i ja: miko_@poczta.gazeta.pl
      dziękuje z góry i z dołu:-)
      • Gość: palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.waw-mec.dialup-ppp.ids.pl 17.03.02, 16:28
        Gość portalu: miko napisał(a):

> Poproszę i ja: miko_@poczta.gazeta.pl
        > dziękuje z góry i z dołu:-)

Poproś moze Beatę, bo ja muszę już wychodzić na spotkanie z Lordami:-)
        • Gość: miko_ Re: do Pani Beaty IP: *.dialup.warszawa.pl 17.03.02, 16:35
          Gość portalu: palker napisał(a):

> Gość portalu: miko napisał(a):
          >
          > > Poproszę i ja: miko_@poczta.gazeta.pl
          > > dziękuje z góry i z dołu:-)
          >
          > Poproś moze Beatę, bo ja muszę już wychodzić na spotkanie z Lordami:-)

W takim razie prośby swoję kieruję, jak najuprzejmiej w kierunku wskazanym przez
          Palkera, który woli chwilowo Lordów od skromnych uczestników forum:-)
          • beata_ Re: do Pana Miko 17.03.02, 16:40
            Gość portalu: miko_ napisał(a):

> Gość portalu: palker napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: miko napisał(a):
            > >
            > > > Poproszę i ja: miko_@poczta.gazeta.pl
            > > > dziękuje z góry i z dołu:-)
            > >
            > > Poproś moze Beatę, bo ja muszę już wychodzić na spotkanie z Lordami:-)
            >
            > W takim razie prośby swoję kieruję, jak najuprzejmiej w kierunku wskazanym prze
            > z
            > Palkera, który woli chwilowo Lordów od skromnych uczestników forum:-)

Bardzo uprzejmie proszę, życzenie obu Panów z checią spełniam - poczta zaraz
            poleci:-)

• miko_ Re: do autora i uczestników dyskusji 18.03.02, 22:37
              Rozliczne zajecia nie pozwoliły mi się do tej pory wypowiedzieć nt. projektu,
              który został mi udostępniony do zaopiniowania. Czynię to z przyjemnoscią.
              Według mego skromnego zdania, jest to bardzo twórcze rozwinięcie osiągnięć
              gotyku z zachowaniem jego treści symbolicznych i nawiązaniem do secesji,
              poprzez zastosowanie form organicznych (faliste linie, nieregularne rzuty,
              rzeżbiarsko kształtowane elementy elewacji, kolorystyka). Bliskie sąsiedztwo
              Katedry Św. Floriana - perły Gotyku Nadwiślańskiego - pozwalać będzie na
              czynienie nieskończonych porównań i snucie rozmaitych spekulacji. Tym bardziej,
              że w projekcie doszukać się można piętna twórczości Gaudiego z jego
              barbarzyńsko-barcelońską katedrą Sagrada Familia na czele.
              Projekt ten stanowi jednocześnie głos w dyskusji nad sposobem poprowadzenia
              praskiego metra: oczywiscie w tunelu, gdyż most poważnie zakłóciłby harmonię
              proponowanej realizacji.
              Gdyby w dominujacym obiekcie pomieścić Centrum Europejskie, byłaby to znakomita
              ilustracja cierniowej drogi Polski do Unii i kolejny dowód, że Polak potrafi,
              jak go szlag nie trafi.
              Z poważaniem dla autora
              miko_
              • beata_ Re: do autora i uczestników dyskusji 18.03.02, 22:57
                Bardzo cenny głos w dyskusji - miejmy nadzieję, że pobudzi innych
                dyskutantów...
              • palker Re: do autora i uczestników dyskusji 20.03.02, 20:47
                miko_ napisał(a):

> Rozliczne zajecia nie pozwoliły mi się do tej pory wypowiedzieć nt. projektu,
                > który został mi udostępniony do zaopiniowania. Czynię to z przyjemnoscią.
                > Według mego skromnego zdania, jest to bardzo twórcze rozwinięcie osiągnięć
                > gotyku z zachowaniem jego treści symbolicznych i nawiązaniem do secesji,
                > poprzez zastosowanie form organicznych (faliste linie, nieregularne rzuty,
                > rzeżbiarsko kształtowane elementy elewacji, kolorystyka). Bliskie sąsiedztwo
                > Katedry Św. Floriana - perły Gotyku Nadwiślańskiego - pozwalać będzie na
                > czynienie nieskończonych porównań i snucie rozmaitych spekulacji. Tym bardziej,
                >
                > że w projekcie doszukać się można piętna twórczości Gaudiego z jego
                > barbarzyńsko-barcelońską katedrą Sagrada Familia na czele.
                > Projekt ten stanowi jednocześnie głos w dyskusji nad sposobem poprowadzenia
                > praskiego metra: oczywiscie w tunelu, gdyż most poważnie zakłóciłby harmonię
                > proponowanej realizacji.
                > Gdyby w dominujacym obiekcie pomieścić Centrum Europejskie, byłaby to znakomita
                >
                > ilustracja cierniowej drogi Polski do Unii i kolejny dowód, że Polak potrafi,
                > jak go szlag nie trafi.
                > Z poważaniem dla autora
                > miko_

Projekt zalicza sie do architektonicznego underground'u. Aż się dziwię, że taki
                znawca, jak pan redaktor Bartoszewicz do tej pory nie wyraził chęci obejrzenia go
                i opatrzenia kompetentnym komentarzem na łamach Stołecznej.
    • Gość: darecky Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 10:59
      strasznie spozniony ale tez poprosze o ten projekt. jezeli ktos moze mi go
      przeslac na ds@s64.pl bede bardzo wdzieczny
      • Gość: beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.acn.waw.pl 23.03.02, 12:25
        Właśnie idzie - zaraz dojdzie, mam nadzieję
        • Gość: Jacek Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.03.02, 13:23
          A czy ja też mógłbym dostać?
          rymkiewicz@post.pl
    • Gość: darecky Re: predzej mi tu kaktus wyrosnie niz to zbuduja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 16:17
      projekt zdecydowanie zbyt ambitny jak na ten rejon ...
      • Gość: beata_ Re: predzej mi tu kaktus wyrosnie niz to zbuduja IP: *.acn.waw.pl 24.03.02, 01:16
        Gość portalu: darecky napisał(a):

> projekt zdecydowanie zbyt ambitny jak na ten rejon ...

Noooo, tego akurat nie przewidzisz - ambitnych ludzi w tym rejonie dostatek, więc
        kto wie?:-))
    • achlin Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 09.04.02, 15:37
      Jeśli możesz podziel się tym cudem z lewobrzeżnym, zabłąkanym na
      północnopraskie forum
      • lena^ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 12.04.02, 00:37
        I ja poproszę, bo mnie wszystko, co jest z Elektrimem związane, bardzo
        interesuje:-)
        • palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 14.04.02, 17:12
          lena^ napisał(a):

> I ja poproszę, bo mnie wszystko, co jest z Elektrimem związane, bardzo
          > interesuje:-)

Wysłałem. Projekt jest bardzo "elektrimujacy" (ten nowy wyraz to zbitka
          słów "elektryzujący + zajmujacy")
          • beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 14.04.02, 17:15
            Czy obojgu zainteresowanym posłałeś? Nieelegancko byłoby kogoś pominąć...:-)
            • palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 14.04.02, 17:19
              beata_ napisał(a):

> Czy obojgu zainteresowanym posłałeś? Nieelegancko byłoby kogoś pominąć...:-)

A czy ja choć raz w życiu byłem nieelegancki?
              • beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 14.04.02, 17:24
                palker napisał(a):

> beata_ napisał(a):
                >
                > > Czy obojgu zainteresowanym posłałeś? Nieelegancko byłoby kogoś pominąć...:
                > -)
                >
                > A czy ja choć raz w życiu byłem nieelegancki?

Tego nie powiedziałam, mogłeś jednakże coś przeoczyć akurat.

• lena^ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.04.02, 00:08
            palker napisał(a):

> lena^ napisał(a):
            >
            > > I ja poproszę, bo mnie wszystko, co jest z Elektrimem związane, bardzo
            > > interesuje:-)
            >
            > Wysłałem. Projekt jest bardzo "elektrimujacy" (ten nowy wyraz to zbitka
            > słów "elektryzujący + zajmujacy")

Gdyby na giełdzie dowiedzieli się o tym projekcie, od razu akcje Elektrimu
            poszłyby w górę:-) Bardzo się dziwię, że Stołeczna do tej pory nie omawiała na
            swoich łamach tego fantastycznego zamierzenia architektonicznego. Czy projekt ma
            swoja nazwę?
            PS Dziękuję za możliwość zapoznania się z wizualizacją:-)
            • damona Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 16.04.02, 16:34
              ja tez bym chciala obejrzec.....pliz....z gory dziekuje
      • achlin Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 17.04.02, 15:54
        Zatkało mnie, dosłownie i na kilka dni. To by było coś. Nic w naszej części
        Europy z tym projektem nie mogłoby się równać!! Prawdziwa Praska Dominanta.
        Dlatego niestety nie sądzę żeby został zrealizowany. Jest zbyt śmiały i
        nowatorski na nasz architektoniczny zaścianek.
        Bedą też protesty ekologów. Tak, tak wiem ,że jest bardzo ekologiczny, ale
        jednak nieco zbyt ostry i wysoki. Może się nie komponować z naturalną zielenią
        Portu Praskiego. Cień rzucany na mieszkania na Powiślu też wzbudzi sporo
        protestów. A szkoda, to taka piękna wizja
        • garma Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 17.04.02, 20:54
          Kochani, dopiero teraz przeczytałam o projekcie, czy mogłabym prosić
          o przesłanie mi tej wizualizacji ?
          • Gość: palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: 212.76.36.* 18.04.02, 22:44
            garma napisał(a):

> Kochani, dopiero teraz przeczytałam o projekcie, czy mogłabym prosić
            > o przesłanie mi tej wizualizacji ?

Wysłałem. Teraz nerwowo obgryzam pazury czekając na miażdżącą opinię:-)
    • Gość: Stefan Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.acn.waw.pl 17.04.02, 21:40
      Proszę o przesyłkę
      Krzysztof_G@acn.waw.pl
      • Gość: damona Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: 62.233.167.* 17.04.02, 21:56
        no tak....tego to sie nie spodziewalam, dlaczego nikt wczesniej na to nie
        wpadl!!!jest to konkurencja dla kontrowersyjnego budynku-kobiety pana Fogtta,
        taka druga (a moze trzecia) buława w naszym mieście.A tak na serio - to projekt
        zbyt mocno nawiązuje do korzeni meksykańskich. Prosimy o coś bardziej
        rodzimego, może golonka?:) pozdrawiam:)i czekam na więcej
        • zegrz Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 18.04.02, 13:53
          Widziałem i podziwiałem, ale kaktus mi na dłoni wyrośnie jak nasze władze
          kochane zgodzą się na tak awangardowy projekt. Szkoda słów - prawda w oczy kole.

• Gość: palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: 212.76.36.* 18.04.02, 22:27
            zegrz napisał(a):

> Widziałem i podziwiałem, ale kaktus mi na dłoni wyrośnie jak nasze władze
            > kochane zgodzą się na tak awangardowy projekt. Szkoda słów - prawda w oczy kole
            > .
            >

Sądzę, że gdyby projekt powstał za prezydentury wizjonera-Piskora, ten na pewno
            zrezygnowałby z apartamentu w Babka-Tower na rzecz skromnego penthousa'a w prawym
            odgałęzieniu. Oczywiście, pod warunkiem, Że inwestycję poprowadziłby "Dembud".
            • Gość: beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.acn.waw.pl 18.04.02, 22:33
              Nie sądzisz, że na tę okazję mógłby zmienić nazwę na "Dębud" - współgrałoby z
              inwetycją:-)
              • Gość: port_p Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.bredband.skanova.com 19.04.02, 10:36
                i ja prosze o wizualizacje adres port_praski@hotmail.com
                z gory dzieki :)
    • widawski Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 20.04.02, 19:13
      ja tez prosze o tą wizualizacje.
      dzięks
      pozdrawiam
      • Gość: port_p Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.bredband.skanova.com 20.04.02, 19:28
        palker!!!!!!!! po raz drugi prosze prosze prosze port_praski@hotmail.com
        thnx
        • Gość: palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.dialup.warszawa.pl 20.04.02, 21:35
          Gość portalu: port_p napisał(a):

> palker!!!!!!!! po raz drugi prosze prosze prosze port_praski@hotmail.com
          > thnx

Skoro prosisz drugi raz, drugi raz wysyłam:-))
          • Gość: beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.acn.waw.pl 20.04.02, 22:37

> Gość portalu: port_p napisał(a):
            >
            > > palker!!!!!!!! po raz drugi prosze prosze prosze port_praski@hotmail.com
            > > thnx
            >
            > Skoro prosisz drugi raz, drugi raz wysyłam:-))

Ciekawa jestem, czy jak dostanie podwójnie, to wrażenia również większe będą:-)))
            • Gość: port_p Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.bredband.skanova.com 21.04.02, 14:10
              wrrrrrr.....
              • Gość: beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 21.04.02, 15:18

> wrrrrrr.....

Czyżbyś jeszcze nie dostał...???? Czy też zachwyt w ten sposób wyrażasz?
                • Gość: port_p Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.bredband.skanova.com 21.04.02, 17:39
                  Gość portalu: beata_ napisał(a):

> Gość portalu: port_p napisał(a):
                  >
                  > > wrrrrrr.....
                  >
                  > Czyżbyś jeszcze nie dostał...???? Czy też zachwyt w ten sposób wyrażasz?

i po co ta ironia? :-) jestem zachwycony ta egzotyczna wizualizacja, tylko czy
                  sie przyjmie w naszym klimacie... politycznym :-)

• Gość: beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 21.04.02, 20:02

> Gość portalu: beata_ napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: port_p napisał(a):
                    > >
                    > > > wrrrrrr.....
                    > >
                    > > Czyżbyś jeszcze nie dostał...???? Czy też zachwyt w ten sposób wyrażasz?
                    >
                    > i po co ta ironia? :-) jestem zachwycony ta egzotyczna wizualizacja, tylko czy
                    > sie przyjmie w naszym klimacie... politycznym :-)
                    >
                    >

Nie ironizowałam - byłeś dość enigmatyczny w swojej pierwszej wypowiedzi, stąd
                    pytania:-))
                    • Gość: port_p Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.bredband.skanova.com 21.04.02, 23:36
                      alez beatko ja sobie tylko zartuje :-)
                      pozdr
                      • Gość: beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 21.04.02, 23:39

> alez beatko ja sobie tylko zartuje :-)
                        > pozdr

Tak też myślałam:-) Ostatnio przeczulona nieco jestem:-)))
    • raffix Palkerze, czy można się jeszcze zgłosić? :-) 21.04.02, 22:53
      palker napisał(a):
      > Mam wizualizację. Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to mu prześlę na priva.
      > Jest to chyba pierwszy projekt, który nie spotka się ze sprzeciwem lobby
      > proekologicznego.

Palkerze, ja też bym chętnie zobaczył ową wizualizację. Czy mógłbym poprosić o
      przesłanie jednego egzemplarza tejże na raffix@poczta.gazeta.pl?
      (mam nadzieję, że nie zgłosiłem się za późno i nie wyczerpał się zapas :-))
      • Gość: Raffix Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.braun.de 22.04.02, 13:40
        Palkerze, bardzo dziękuję, doszło. Projekt rzeczywiście odważny - dopiero teraz
        dotarła do mnie celność komentarzy tych forumowiczów, którzy obejrzeli tę
        wizualizację wcześniej. Ciekawe, jak musi wyglądać infrastruktura podziemna
        takiego rozwiązania.
        • Gość: palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.02, 01:52
          Gość portalu: Raffix napisał(a):

> Palkerze, bardzo dziękuję, doszło. Projekt rzeczywiście odważny - dopiero teraz
          >
          > dotarła do mnie celność komentarzy tych forumowiczów, którzy obejrzeli tę
          > wizualizację wcześniej. Ciekawe, jak musi wyglądać infrastruktura podziemna
          > takiego rozwiązania.

No strasznie rozgałęziona być musi. Nie wyobrażam sobie jednak, aby wśród niej
          zabrakło stacji metra Port Praski:-)
          • chaladia Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 23.04.02, 21:51
            O posadowieniu takiego "czegoś".
            Warszawa nie jest najsympatyczniejszym miejscem dla posadawiania budynków
            wysokich. Dlatego też ich w Warszawie nie ma zbyt wiele, a te co są jakoś nie
            biją rekordów wysokości. Nie ma skały, jak na Manhattanie, do wody niedaleko, a
            w przypadku Poru Praskiego - woda jest tuż-tuż. Myśle jednak, że jest w
            Warszawie co najmniej kilka firm (Energopol-7, Soletanche), które by się
            podjęły coś takiego posadowić. Przynajmniej sąsiadów w okolicy nie ma i ścianki
            szczelinowe można by kotwić do woli - jeżeli grunt oferuje dostateczne
            zakotwienie...
            Konstrukcję stalową można zrobić na każdy kształt, więc "nie ma problemu".
            Z windami ukośnymi problem jest - nigdy takie coś dobrze nie funkcjonuje. Vide
            wieżowiec TPSA.
          • e-mania Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 24.04.02, 00:03

> Gość portalu: Raffix napisał(a):
            Ciekawe, jak musi wyglądać infrastruktura podziemna takiego rozwiązania.
            >
            > No strasznie rozgałęziona być musi. Nie wyobrażam sobie jednak, aby wśród niej
            > zabrakło stacji metra Port Praski:-)

Mily Palkerze, bardzo sie ciesze, ze tak ladnie rozwija sie ten watek....
            Ty wiesz najlepiej, dlaczego. Tak fajnie mi bylo (sie stalo...) pod ta zielona
            naturalna konstrukcja w pieknej Arizonie. Moze i dobrze, ze mnie
            stamtad "wyciales", bo chyba gorzej komponowalabym sie z Portem Praskim...
            A wiesz, ze ten wlasnie kaktus jest symbolem tego stanu? Znajduje sie na
            wszystkich rejestracjach samochodowych Arizony.
            PS.
            Z wrodzonej niesmialosci nie dopominam sie, w imieniu swoim i Zdzichy, o
            podziekowania za nasz skromny udzial w powstaniu wizualizacji.
            Wasza M.

• Gość: palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.dialup.warszawa.pl 24.04.02, 00:45
              palker napisał(a):

> Miła Aniu, bardzo sie cieszę, że tak ładnie postanowiłaś zwinąć ten watek....:-)
              > Ty wiesz najlepiej, dlaczego (ostatni zawsze gasi światło). Chyba zbyt fajnie
              mi było pod tą zieloną naturalną konstrukcją :-)
              >Może i dobrze, że mnie
              > stąd "wycięłaś", bo chyba ostatnio źle komponuję się z forum Praskim... :-))

> PS.
              > Aby przezwyciężyć Twą wrodzoną nieśmiałość zaręczam, że nie musisz się
              dopominać , w imieniu swoim i Zdzichy, o
              > podziękowania za Wasz skromny udział w powstaniu tej wizualizacji.

Dziękuję Aniu:-), dziękuję Zdzicho:-)

Dziękuję również wszystkim, którzy zechcieli wziąść udział w tej prowokacji i
              wykazali się poczuciem humoru.
              Szczególne wyrazy wdzięcznosci przesyłam sukulentowi Karnegia, że zechciał przez
              czas jakiś sterczeć w Porcie Praskim .
              • Gość: Raffix Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.braun.de 25.04.02, 10:22
                (...)
                > Może i dobrze, że mnie
                > stąd "wycięłaś", bo chyba ostatnio źle komponuję się z forum Praskim...
                (...)
                Palkerze, nie daj się wyciąć!
            • miko_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 24.04.02, 23:50
              e-mania napisał(a):

> Gość portalu: palker napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Raffix napisał(a):
              > Ciekawe, jak musi wyglądać infrastruktura podziemna takiego rozwiązania.
              > >
              > > No strasznie rozgałęziona być musi. Nie wyobrażam sobie jednak, aby wśród
              > niej
              > > zabrakło stacji metra Port Praski:-)
              >
              > Mily Palkerze, bardzo sie ciesze, ze tak ladnie rozwija sie ten watek....
              > Ty wiesz najlepiej, dlaczego. Tak fajnie mi bylo (sie stalo...) pod ta zielona
              > naturalna konstrukcja w pieknej Arizonie. Moze i dobrze, ze mnie
              > stamtad "wyciales", bo chyba gorzej komponowalabym sie z Portem Praskim...
              > A wiesz, ze ten wlasnie kaktus jest symbolem tego stanu? Znajduje sie na
              > wszystkich rejestracjach samochodowych Arizony.
              > PS.
              > Z wrodzonej niesmialosci nie dopominam sie, w imieniu swoim i Zdzichy, o
              > podziekowania za nasz skromny udzial w powstaniu wizualizacji.
              > Wasza M.
              >

Jak to czytam to przynajmniej wiem, że jest cos głupszego od blondynki. Taka
              zabawę posuć tylko po to żeby sie popisać małpią złosliwoscią i zrobić komus kupę
              na wycieraczce. Ale padalstwo :-(
              • e-mania Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 25.04.02, 18:40
                Po przeczytaniu komentarzy do mojego postu na chwile oslupialam ze zdumienia...
                Co jest dziwnego, podlego, prowokacyjnego, (itp., itd.), we wrzuconym tonem
                luznej towarzyskiej konwersacji do nie calkiem przeciez powaznego z zalozenia
                watku, malutkiej informacji, ze podstawowy element palkerowej wizualizacji
                pochodzi z mojego prywatnego zdjecia. W oryginale ja stalam pod ta naturalna,
                imponujaca konstrukcja. Zdjecie zostalo przeslane prywatnymi kanalami
                elektronicznymi do paru osob (w tym takze do Palkera), jako swoiste
                pozdrowienie z daleka. Po wycieciu (to taki malutki zabieg techniczny)
                dominujacy element stal sie podstawa zabawnej wizualizacji PP.
                W podpisie: Mania, faktycznie nie blondynka.
                • miko_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 26.04.02, 01:58
                  Palker, mam propozycje. Odeslij blondynom tego kaktusa i wytnij sobie innego.
                  Widziałem niezłe zdjecie w encyklopedii na onecie:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka