palker 10.03.02, 21:30 Mam wizualizację. Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to mu prześlę na priva. Jest to chyba pierwszy projekt, który nie spotka się ze sprzeciwem lobby proekologicznego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 21:38 Ja chcę! Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 21:41 beata_ napisał(a): > Ja chcę! Ależ bardzo proszę! Jest to bardzo nowatorskie rozwiazanie, szczególnie dla wielbicieli niebotyków. Projektowała to bodajże jakaś firma z Nevady. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 21:43 Dzięki. Projekt - palce lizać!:-)) Dobrzy oni są w tej tam Nevadzie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: michal Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.zigzag.pl 10.03.02, 21:42 Mam nadzieje,ze w tym projekcie nie ma wiezowcow.Budowanie niebotykow w tym miejscu od poczatku budzilo moje obiekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 21:44 Gość portalu: michal napisał(a): > Mam nadzieje,ze w tym projekcie nie ma wiezowcow.Budowanie niebotykow w tym > miejscu od poczatku budzilo moje obiekcje. Jest jeden niebotyk - komponuje się świetnie, bardzo naturalny jest... Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 21:48 Gość portalu: michal napisał(a): > Mam nadzieje,ze w tym projekcie nie ma wiezowcow.Budowanie niebotykow w tym > miejscu od poczatku budzilo moje obiekcje. Interesujace jest to, że po wielu miesiacach kompletnego zastoju coś się w tej materii ruszyło. Dla mnie to kompletny szok technologiczny! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: michal Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.zigzag.pl 10.03.02, 21:56 A czy jest to ostateczny projekt?W poprzednim wlascicielem tego obszaru byl Elektrim,majacy teraz klopoty,ktory zaangazowal w to przedsiewziecie hiszpan- skiego architekta Ricardo Bofilla.A teraz specjalisci z dalekiej,zamorskiej Nevady beda zagospodarowywac obszar warszawskiej Pragi.Zadziwiajace. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 22:02 Gość portalu: michal napisał(a): > A czy jest to ostateczny projekt?W poprzednim wlascicielem tego obszaru byl > Elektrim,majacy teraz klopoty,ktory zaangazowal w to przedsiewziecie hiszpan- > skiego architekta Ricardo Bofilla.A teraz specjalisci z dalekiej,zamorskiej > Nevady beda zagospodarowywac obszar warszawskiej Pragi.Zadziwiajace. Jak boleśnie poucza nas życie, nic nie jest ostateczne. Nie czekając na zaproszenie przesłałem ci projekt pocztą. Zwróć szczególną uwagę na interesującą fakturę elewacji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: michal Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.zigzag.pl 10.03.02, 22:09 Rzeczywiscie zadziwiajace.ALE to chyba nowa wersja,organiczna.Juz kiedys widzialem cos podobnego tyle ze ze szkla.Mniej wiecej w tamtych okolicach. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 22:12 Gość portalu: michal napisał(a): > Rzeczywiscie zadziwiajace.ALE to chyba nowa wersja,organiczna.Juz kiedys > widzialem cos podobnego tyle ze ze szkla.Mniej wiecej w tamtych okolicach. > > pozdr Ze szkła to nie to samo - brak ładunku emocjonalnego, tej naturalnej siły - nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: michal Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.zigzag.pl 10.03.02, 22:15 No,moze. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 22:18 Gość portalu: michal napisał(a): > No,moze. Cieszę sie, że choć z niejakim oporem, to jednak skłonny jesteś przyznać mi rację:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 22:26 To, że Praga należała zawsze do najbardziej upośledzonych dzielnic Warszawy, to właściwie truizm. Obecnie istnieje szansa na rewitalizację tej dzielnicy, poprzez przywrócenie jej fukcji właściwych dla części miasta stołecznego. Nie wątpię, ze Polska przystąpi do Unii Europejskiej w okolicach roku 2004. Wraz z przystąpieniem do tej organizacji, Polska, jako kraj członkowski będzie musiała pomieścic na swoim terytorium dziesiatki unijnych instytucji lub ich przedstawicielstw. Być moze znajdzie u nas siedzibę jakaś wyspecjalizowana agenda unijna. Setki unijnych urzędników bedą musiały znaleźć u nas warunki do pracy nie odbiegające od norm unijnych. Czy nie uważasz, ze skoncentrowanie tych funkcji na terenie Centrum Unijnego zlokalizowanego w Porcie Praskim, dawałoby taka szansę. Jest jeszcze czas, aby przygotować taka koncepcję. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 10.03.02, 22:35 O tak - to byłoby coś! Myślę, że dominujący w projekcie obiekt doskonale nadawałby się do tych celów - mam na myśli ulokowanie w nim agend unijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 11.03.02, 08:54 Ojej, ale zachwyty widzę. W stylu vinca. Czy aby nie dzielicie skóry na niedźwiedziu? Dajcie mi ten projekt, to ocenie moim zaspanym, niefachowym okiem, czy to czego jest warte :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: e-dit Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.MAN.atcom.net.pl 11.03.02, 09:25 I ja też poproszę e-dit@poczta.gazeta.pl Bardzo dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 11.03.02, 17:16 zdzicha napisał(a): > Ojej, ale zachwyty widzę. W stylu vinca. Czy aby nie dzielicie skóry na > niedźwiedziu? Dajcie mi ten projekt, to ocenie moim zaspanym, niefachowym > okiem, czy to czego jest warte :) Dla ciebie, wszystko! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 11.03.02, 23:53 palker napisał(a): > Dla ciebie, wszystko! :-) Nie przesadzaj, jeszcze nie wiesz, jakie ja mam wymagania :)) A teraz do rzeczy - moje nieśmiałe podejrzenia okazały się częściowo słuszne - ten projekt wykonała mająca obecnie siedzibę w Nevadzie firma-matka jednej polskiej firmy z siedzibą w Białołęce. Ciężko będzie z podziałem praw autorskich do projektu. Osobiście wolałabym, żeby zabudowa nie była aż tak wysoka, raczej coś majacego związek z wodą, jak na port przystało. Elewacja niezwykle oryginalna jak na trendy architektoniczne panujące w Europie Wschodniej, nie wiem, czy to się przyjmie na naszym gruncie. Co do praktycznego wykorzystania - może jakaś ambasada egzotycznego kraju, a może po prostu budowla stanie się symbolem Warszawy zamiast PKiN-u. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Pomału, pomału... 11.03.02, 21:57 Unia to moloch biurokratyczny, ale nie aż do tego stopnia, żeby jakieś 200 000 m2 łyknąć ot, tak sobie. To primo. Secundo - to miejsce wymaga sanacji otoczenia w promieniu 1,5 km, jeżeli poważnie myślimy o wsadzeniu tam jakiejś instytucji unijnej. Poki co obok Portów mamy upiorny Stadion X-Lecia, wciąż niesympatyczne Szmulki z bardzo zaniedbanym Dw. Wschodnim i tym, co się dzieje na jego zapleczu, a i praskiemu Centrum potrzeba jeszcze paru miliardów zł, żeby wygladać po europejsku. To wszystko zajmie jakieś 10-15 lat, jak dobrze pójdzie, będą pieniądze i nie będzie protestów jakichś oszołomów. A Unia będzie się tu instalaować za póltora roku, jak dobrze pójdzie, żeby być gotową na 2004. Tertio. Unia wzbudza tzw. mieszane uczucia w polskim społeczeństwie i doskonale sobie z tego zdaje sprawę. Sądzę, że na początek ulokuje się w Metropolitanie, bo to prestiżowy projekt, lokalizacja przy Grobie Nieznanego Żołnierza, co w praktyce oznacza zakaz, a przynajmniej społeczną dezaprobatę dla każdej manifestacji czy ruchawki w tym rejonie. Na koniec budynek ma do wynajęcia 30 000 m2 (sklepów nie liczę), co oznacza i tak ok. 1000 ciepłych synekurek. Obyż mi się jedna taka trafiła... Reszta eurourzedników zapewne pójdzie "w teren" - bo tam Unia ma najwięcej do załatwienia. Warszawa jest już właściwie "europejska" - tyle że przeraźliwie skorumpowana, ale to nie tylko nasza specjalność, vide Włochy, Belgia. Unii będzie chodziło głównie o "podciągnięcie" prowincji i tam każą sobie budować lokalne biura. A takich budynków w miastach wojewódzkich jakoś nie ma. Pozdrawiam, Chaladia Bolandi Odpowiedz Link Zgłoś
emka2002 Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 11.03.02, 09:41 ja też proszę. z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
yarost Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 11.03.02, 15:09 Ja tez prosze juz wczesniej wyslalem Ci maila na konto gazetowe, ale sie przypominam. YaroS pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 11.03.02, 17:15 Zgodnie z życzeniami, wysłałem akuratnie wszystko. Zapraszam do dysputy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: michal Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.zigzag.pl 11.03.02, 18:44 Moj glosik w dyspucie:Uwazam,iz na terenie Portu Praskiego powinna powstac zabudowa w stylu Saskiej Kepy.Moze byc(a nawet powinna w nowym tysiacleciu) awangardowa(w pozytywnym tego slowa znaczeniu)tak jak kiedys awandardowa lub eksperymentalna byla Saska Kepa.To wprost wymarzone miejsce na cosik takiego posrod zieleni nad woda.Natomiast jestem zdecydowanym przeciwnikiem(by nie rzec wrogiem nieprzejednanym)budowy w tym miejscu wiezowcow,ktore moim zdaniem nie dosc,ze nie dodalyby uroku to jeszcze zniszczyly i zdegradowaly to miejsce i Prage w ogole. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krapio Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.02, 20:07 Ja także poproszę o ten projekt. Jak go zobaczę to postaram się pogadać krapio@poczta.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 13.03.02, 10:19 DZIĘKI!!! Uspokoiłeś mnie, bo bałem się, że zeszpecą Port Praski niebosiężnymi szkłem i stalą. A tu proszę - kulturka pełna, szacunek dla naszej tradycji: i wpisanie się w przepiękną, zieloną praską panoramę, i szczypta odwagi niezbędnej do nocnych spacerów pustymi ulicami, i ostrość, gdy ktoś nam na za skórę zalezie. Kwintesencja Pragi po prostu. Palce lizać - no, tu bym uważał ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bebe1 Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 13.03.02, 12:45 Ja tez poprosze. Ciekawe na co moje okna beda wychodzily, i czy mi zasloni Most Swietokrzyski. Z gory dzieki :) Bebe Odpowiedz Link Zgłoś
bebe1 Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 14.03.02, 12:03 dzieki za wizualizacje uspokioles mnie, juz sie obawialam, ze olbrzymie wierzowce mi postawia, zabiora swiatlo i romantyczny wieczorny widok na MSwietokrzyski teraz moge spac spokojnie,nie znam sie na architekturze ale dla mnie projekt rewelacja, wywazony i zintegrowany z otoczeniem zeby tylko sam i szybko sie zbudowal :))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: vinc Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.03.02, 01:02 Palker gdybys mogl, bylbym wdzieczny phobos3@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:08 Gość portalu: vinc napisał(a): > Palker gdybys mogl, bylbym wdzieczny phobos3@poczta.onet.pl Mimo żeś spóźniony, u mnie zawsześ pierwszy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: vinc Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.03.02, 01:17 palker napisał(a): > Gość portalu: vinc napisał(a): > > > Palker gdybys mogl, bylbym wdzieczny phobos3@poczta.onet.pl > > Mimo żeś spóźniony, u mnie zawsześ pierwszy :-) klaniam sie w pas :) ps. ...ach ten kregoslup, teraz sie wzprostowac nie moge ;) Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:21 Już cię odegło? Bo właśnie ci przeteleportowałem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: vinc Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.03.02, 01:29 palker napisał(a): > Już cię odegło? Bo właśnie ci przeteleportowałem :-) idziesz juz spac czy masz jeszcze chwile ? Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:32 Gość portalu: vinc napisał(a): > palker napisał(a): > > > Już cię odegło? Bo właśnie ci przeteleportowałem :-) > > idziesz juz spac czy masz jeszcze chwile ? > Jeszcze posiedzę trochę Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: vinc Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.03.02, 01:36 a moglbys jeszcze jedno teleportowanie ?? poczta mi wczoraj siadla i nie mialem czasu sie tym zajac a ta poczta co Ci dalem to brata ale ja do rana nie wytrzymam :) zaloze szybko poczte... Odpowiedz Link Zgłoś
niecierpliwy_vinc Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:42 no to smialo, bede wdzieczny jeszcze bardziej niz wczesniej :)) Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:48 niecierpliwy_vinc napisał(a): > no to smialo, bede wdzieczny jeszcze bardziej niz wczesniej :)) Poszło i przeszło, mam nadzieję ze wejdzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.acn.waw.pl 15.03.02, 01:50 To zależy...:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:54 Gość portalu: beata_ napisał(a): > To zależy...:-)) Bardzo lubię, gdy ktoś kompetentny wniesie coś do dyskusji:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:55 Dzięki za uznanie, mam nadzieję, że nie było 'au rebours' Odpowiedz Link Zgłoś
niecierpliwy_vinc Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:52 palker napisał(a): > niecierpliwy_vinc napisał(a): > > > no to smialo, bede wdzieczny jeszcze bardziej niz wczesniej :)) > > Poszło i przeszło, mam nadzieję ze wejdzie :-) to teraz bedzie chwila sam na sam z poczta i przemysleniami :) dzieki !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:54 Miłych wrażeń i przemyśleń!:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 01:58 beata_ napisał(a): > Miłych wrażeń i przemyśleń!:-))) A doprawdy jest nad czym! Udaję się zatem na zasłużony odpoczynek w poczuciu dobrze spełnionej misji. Dobranoc wszystkim palker Odpowiedz Link Zgłoś
niecierpliwy_vinc Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 02:02 palker napisał(a): > beata_ napisał(a): > > > Miłych wrażeń i przemyśleń!:-))) > > A doprawdy jest nad czym! > Udaję się zatem na zasłużony odpoczynek w poczuciu dobrze spełnionej misji. > Dobranoc wszystkim > palker Dobranoc i pozdrawiam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 02:04 Dobranoc, panowie:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
niecierpliwy_vinc Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 02:01 beata_ napisał(a): > Miłych wrażeń i przemyśleń!:-))) :))))))))) ten projekt jest niekompletny, tam mialo byc kilka wysokich budynkow, mam nadzieje ze jakies obok zasadza... tfu, zbuduja Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.03.02, 02:03 niecierpliwy_vinc napisał(a): > beata_ napisał(a): > > > Miłych wrażeń i przemyśleń!:-))) > > :))))))))) ten projekt jest niekompletny, tam mialo byc kilka wysokich budynkow > , > mam nadzieje ze jakies obok zasadza... tfu, zbuduja Możesz być pewien - wyrosną sami nie będziemy wiedzieć kiedy:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: miko Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.dialup.warszawa.pl 17.03.02, 16:24 Poproszę i ja: miko_@poczta.gazeta.pl dziękuje z góry i z dołu:-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.waw-mec.dialup-ppp.ids.pl 17.03.02, 16:28 Gość portalu: miko napisał(a): > Poproszę i ja: miko_@poczta.gazeta.pl > dziękuje z góry i z dołu:-) Poproś moze Beatę, bo ja muszę już wychodzić na spotkanie z Lordami:-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: miko_ Re: do Pani Beaty IP: *.dialup.warszawa.pl 17.03.02, 16:35 Gość portalu: palker napisał(a): > Gość portalu: miko napisał(a): > > > Poproszę i ja: miko_@poczta.gazeta.pl > > dziękuje z góry i z dołu:-) > > Poproś moze Beatę, bo ja muszę już wychodzić na spotkanie z Lordami:-) W takim razie prośby swoję kieruję, jak najuprzejmiej w kierunku wskazanym przez Palkera, który woli chwilowo Lordów od skromnych uczestników forum:-) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: do Pana Miko 17.03.02, 16:40 Gość portalu: miko_ napisał(a): > Gość portalu: palker napisał(a): > > > Gość portalu: miko napisał(a): > > > > > Poproszę i ja: miko_@poczta.gazeta.pl > > > dziękuje z góry i z dołu:-) > > > > Poproś moze Beatę, bo ja muszę już wychodzić na spotkanie z Lordami:-) > > W takim razie prośby swoję kieruję, jak najuprzejmiej w kierunku wskazanym prze > z > Palkera, który woli chwilowo Lordów od skromnych uczestników forum:-) Bardzo uprzejmie proszę, życzenie obu Panów z checią spełniam - poczta zaraz poleci:-) Odpowiedz Link Zgłoś
miko_ Re: do autora i uczestników dyskusji 18.03.02, 22:37 Rozliczne zajecia nie pozwoliły mi się do tej pory wypowiedzieć nt. projektu, który został mi udostępniony do zaopiniowania. Czynię to z przyjemnoscią. Według mego skromnego zdania, jest to bardzo twórcze rozwinięcie osiągnięć gotyku z zachowaniem jego treści symbolicznych i nawiązaniem do secesji, poprzez zastosowanie form organicznych (faliste linie, nieregularne rzuty, rzeżbiarsko kształtowane elementy elewacji, kolorystyka). Bliskie sąsiedztwo Katedry Św. Floriana - perły Gotyku Nadwiślańskiego - pozwalać będzie na czynienie nieskończonych porównań i snucie rozmaitych spekulacji. Tym bardziej, że w projekcie doszukać się można piętna twórczości Gaudiego z jego barbarzyńsko-barcelońską katedrą Sagrada Familia na czele. Projekt ten stanowi jednocześnie głos w dyskusji nad sposobem poprowadzenia praskiego metra: oczywiscie w tunelu, gdyż most poważnie zakłóciłby harmonię proponowanej realizacji. Gdyby w dominujacym obiekcie pomieścić Centrum Europejskie, byłaby to znakomita ilustracja cierniowej drogi Polski do Unii i kolejny dowód, że Polak potrafi, jak go szlag nie trafi. Z poważaniem dla autora miko_ Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: do autora i uczestników dyskusji 18.03.02, 22:57 Bardzo cenny głos w dyskusji - miejmy nadzieję, że pobudzi innych dyskutantów... Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: do autora i uczestników dyskusji 20.03.02, 20:47 miko_ napisał(a): > Rozliczne zajecia nie pozwoliły mi się do tej pory wypowiedzieć nt. projektu, > który został mi udostępniony do zaopiniowania. Czynię to z przyjemnoscią. > Według mego skromnego zdania, jest to bardzo twórcze rozwinięcie osiągnięć > gotyku z zachowaniem jego treści symbolicznych i nawiązaniem do secesji, > poprzez zastosowanie form organicznych (faliste linie, nieregularne rzuty, > rzeżbiarsko kształtowane elementy elewacji, kolorystyka). Bliskie sąsiedztwo > Katedry Św. Floriana - perły Gotyku Nadwiślańskiego - pozwalać będzie na > czynienie nieskończonych porównań i snucie rozmaitych spekulacji. Tym bardziej, > > że w projekcie doszukać się można piętna twórczości Gaudiego z jego > barbarzyńsko-barcelońską katedrą Sagrada Familia na czele. > Projekt ten stanowi jednocześnie głos w dyskusji nad sposobem poprowadzenia > praskiego metra: oczywiscie w tunelu, gdyż most poważnie zakłóciłby harmonię > proponowanej realizacji. > Gdyby w dominujacym obiekcie pomieścić Centrum Europejskie, byłaby to znakomita > > ilustracja cierniowej drogi Polski do Unii i kolejny dowód, że Polak potrafi, > jak go szlag nie trafi. > Z poważaniem dla autora > miko_ Projekt zalicza sie do architektonicznego underground'u. Aż się dziwię, że taki znawca, jak pan redaktor Bartoszewicz do tej pory nie wyraził chęci obejrzenia go i opatrzenia kompetentnym komentarzem na łamach Stołecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: darecky Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 10:59 strasznie spozniony ale tez poprosze o ten projekt. jezeli ktos moze mi go przeslac na ds@s64.pl bede bardzo wdzieczny Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.acn.waw.pl 23.03.02, 12:25 Właśnie idzie - zaraz dojdzie, mam nadzieję Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.03.02, 13:23 A czy ja też mógłbym dostać? rymkiewicz@post.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: darecky Re: predzej mi tu kaktus wyrosnie niz to zbuduja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 16:17 projekt zdecydowanie zbyt ambitny jak na ten rejon ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beata_ Re: predzej mi tu kaktus wyrosnie niz to zbuduja IP: *.acn.waw.pl 24.03.02, 01:16 Gość portalu: darecky napisał(a): > projekt zdecydowanie zbyt ambitny jak na ten rejon ... Noooo, tego akurat nie przewidzisz - ambitnych ludzi w tym rejonie dostatek, więc kto wie?:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
achlin Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 09.04.02, 15:37 Jeśli możesz podziel się tym cudem z lewobrzeżnym, zabłąkanym na północnopraskie forum Odpowiedz Link Zgłoś
lena^ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 12.04.02, 00:37 I ja poproszę, bo mnie wszystko, co jest z Elektrimem związane, bardzo interesuje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 14.04.02, 17:12 lena^ napisał(a): > I ja poproszę, bo mnie wszystko, co jest z Elektrimem związane, bardzo > interesuje:-) Wysłałem. Projekt jest bardzo "elektrimujacy" (ten nowy wyraz to zbitka słów "elektryzujący + zajmujacy") Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 14.04.02, 17:15 Czy obojgu zainteresowanym posłałeś? Nieelegancko byłoby kogoś pominąć...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 14.04.02, 17:19 beata_ napisał(a): > Czy obojgu zainteresowanym posłałeś? Nieelegancko byłoby kogoś pominąć...:-) A czy ja choć raz w życiu byłem nieelegancki? Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 14.04.02, 17:24 palker napisał(a): > beata_ napisał(a): > > > Czy obojgu zainteresowanym posłałeś? Nieelegancko byłoby kogoś pominąć...: > -) > > A czy ja choć raz w życiu byłem nieelegancki? Tego nie powiedziałam, mogłeś jednakże coś przeoczyć akurat. Odpowiedz Link Zgłoś
lena^ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 15.04.02, 00:08 palker napisał(a): > lena^ napisał(a): > > > I ja poproszę, bo mnie wszystko, co jest z Elektrimem związane, bardzo > > interesuje:-) > > Wysłałem. Projekt jest bardzo "elektrimujacy" (ten nowy wyraz to zbitka > słów "elektryzujący + zajmujacy") Gdyby na giełdzie dowiedzieli się o tym projekcie, od razu akcje Elektrimu poszłyby w górę:-) Bardzo się dziwię, że Stołeczna do tej pory nie omawiała na swoich łamach tego fantastycznego zamierzenia architektonicznego. Czy projekt ma swoja nazwę? PS Dziękuję za możliwość zapoznania się z wizualizacją:-) Odpowiedz Link Zgłoś
damona Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 16.04.02, 16:34 ja tez bym chciala obejrzec.....pliz....z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
achlin Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 17.04.02, 15:54 Zatkało mnie, dosłownie i na kilka dni. To by było coś. Nic w naszej części Europy z tym projektem nie mogłoby się równać!! Prawdziwa Praska Dominanta. Dlatego niestety nie sądzę żeby został zrealizowany. Jest zbyt śmiały i nowatorski na nasz architektoniczny zaścianek. Bedą też protesty ekologów. Tak, tak wiem ,że jest bardzo ekologiczny, ale jednak nieco zbyt ostry i wysoki. Może się nie komponować z naturalną zielenią Portu Praskiego. Cień rzucany na mieszkania na Powiślu też wzbudzi sporo protestów. A szkoda, to taka piękna wizja Odpowiedz Link Zgłoś
garma Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 17.04.02, 20:54 Kochani, dopiero teraz przeczytałam o projekcie, czy mogłabym prosić o przesłanie mi tej wizualizacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: 212.76.36.* 18.04.02, 22:44 garma napisał(a): > Kochani, dopiero teraz przeczytałam o projekcie, czy mogłabym prosić > o przesłanie mi tej wizualizacji ? Wysłałem. Teraz nerwowo obgryzam pazury czekając na miażdżącą opinię:-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Stefan Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.acn.waw.pl 17.04.02, 21:40 Proszę o przesyłkę Krzysztof_G@acn.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: damona Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: 62.233.167.* 17.04.02, 21:56 no tak....tego to sie nie spodziewalam, dlaczego nikt wczesniej na to nie wpadl!!!jest to konkurencja dla kontrowersyjnego budynku-kobiety pana Fogtta, taka druga (a moze trzecia) buława w naszym mieście.A tak na serio - to projekt zbyt mocno nawiązuje do korzeni meksykańskich. Prosimy o coś bardziej rodzimego, może golonka?:) pozdrawiam:)i czekam na więcej Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 18.04.02, 13:53 Widziałem i podziwiałem, ale kaktus mi na dłoni wyrośnie jak nasze władze kochane zgodzą się na tak awangardowy projekt. Szkoda słów - prawda w oczy kole. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: 212.76.36.* 18.04.02, 22:27 zegrz napisał(a): > Widziałem i podziwiałem, ale kaktus mi na dłoni wyrośnie jak nasze władze > kochane zgodzą się na tak awangardowy projekt. Szkoda słów - prawda w oczy kole > . > Sądzę, że gdyby projekt powstał za prezydentury wizjonera-Piskora, ten na pewno zrezygnowałby z apartamentu w Babka-Tower na rzecz skromnego penthousa'a w prawym odgałęzieniu. Oczywiście, pod warunkiem, Że inwestycję poprowadziłby "Dembud". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.acn.waw.pl 18.04.02, 22:33 Nie sądzisz, że na tę okazję mógłby zmienić nazwę na "Dębud" - współgrałoby z inwetycją:-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: port_p Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.bredband.skanova.com 19.04.02, 10:36 i ja prosze o wizualizacje adres port_praski@hotmail.com z gory dzieki :) Odpowiedz Link Zgłoś
widawski Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 20.04.02, 19:13 ja tez prosze o tą wizualizacje. dzięks pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: port_p Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.bredband.skanova.com 20.04.02, 19:28 palker!!!!!!!! po raz drugi prosze prosze prosze port_praski@hotmail.com thnx Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.dialup.warszawa.pl 20.04.02, 21:35 Gość portalu: port_p napisał(a): > palker!!!!!!!! po raz drugi prosze prosze prosze port_praski@hotmail.com > thnx Skoro prosisz drugi raz, drugi raz wysyłam:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.acn.waw.pl 20.04.02, 22:37 Gość portalu: palker napisał(a): > Gość portalu: port_p napisał(a): > > > palker!!!!!!!! po raz drugi prosze prosze prosze port_praski@hotmail.com > > thnx > > Skoro prosisz drugi raz, drugi raz wysyłam:-)) Ciekawa jestem, czy jak dostanie podwójnie, to wrażenia również większe będą:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: port_p Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.bredband.skanova.com 21.04.02, 14:10 wrrrrrr..... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 21.04.02, 15:18 Gość portalu: port_p napisał(a): > wrrrrrr..... Czyżbyś jeszcze nie dostał...???? Czy też zachwyt w ten sposób wyrażasz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: port_p Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.bredband.skanova.com 21.04.02, 17:39 Gość portalu: beata_ napisał(a): > Gość portalu: port_p napisał(a): > > > wrrrrrr..... > > Czyżbyś jeszcze nie dostał...???? Czy też zachwyt w ten sposób wyrażasz? i po co ta ironia? :-) jestem zachwycony ta egzotyczna wizualizacja, tylko czy sie przyjmie w naszym klimacie... politycznym :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 21.04.02, 20:02 Gość portalu: port_p napisał(a): > Gość portalu: beata_ napisał(a): > > > Gość portalu: port_p napisał(a): > > > > > wrrrrrr..... > > > > Czyżbyś jeszcze nie dostał...???? Czy też zachwyt w ten sposób wyrażasz? > > i po co ta ironia? :-) jestem zachwycony ta egzotyczna wizualizacja, tylko czy > sie przyjmie w naszym klimacie... politycznym :-) > > Nie ironizowałam - byłeś dość enigmatyczny w swojej pierwszej wypowiedzi, stąd pytania:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: port_p Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.bredband.skanova.com 21.04.02, 23:36 alez beatko ja sobie tylko zartuje :-) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beata_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 21.04.02, 23:39 Gość portalu: port_p napisał(a): > alez beatko ja sobie tylko zartuje :-) > pozdr Tak też myślałam:-) Ostatnio przeczulona nieco jestem:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
raffix Palkerze, czy można się jeszcze zgłosić? :-) 21.04.02, 22:53 palker napisał(a): > Mam wizualizację. Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to mu prześlę na priva. > Jest to chyba pierwszy projekt, który nie spotka się ze sprzeciwem lobby > proekologicznego. Palkerze, ja też bym chętnie zobaczył ową wizualizację. Czy mógłbym poprosić o przesłanie jednego egzemplarza tejże na raffix@poczta.gazeta.pl? (mam nadzieję, że nie zgłosiłem się za późno i nie wyczerpał się zapas :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Raffix Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.braun.de 22.04.02, 13:40 Palkerze, bardzo dziękuję, doszło. Projekt rzeczywiście odważny - dopiero teraz dotarła do mnie celność komentarzy tych forumowiczów, którzy obejrzeli tę wizualizację wcześniej. Ciekawe, jak musi wyglądać infrastruktura podziemna takiego rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.02, 01:52 Gość portalu: Raffix napisał(a): > Palkerze, bardzo dziękuję, doszło. Projekt rzeczywiście odważny - dopiero teraz > > dotarła do mnie celność komentarzy tych forumowiczów, którzy obejrzeli tę > wizualizację wcześniej. Ciekawe, jak musi wyglądać infrastruktura podziemna > takiego rozwiązania. No strasznie rozgałęziona być musi. Nie wyobrażam sobie jednak, aby wśród niej zabrakło stacji metra Port Praski:-) Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 23.04.02, 21:51 O posadowieniu takiego "czegoś". Warszawa nie jest najsympatyczniejszym miejscem dla posadawiania budynków wysokich. Dlatego też ich w Warszawie nie ma zbyt wiele, a te co są jakoś nie biją rekordów wysokości. Nie ma skały, jak na Manhattanie, do wody niedaleko, a w przypadku Poru Praskiego - woda jest tuż-tuż. Myśle jednak, że jest w Warszawie co najmniej kilka firm (Energopol-7, Soletanche), które by się podjęły coś takiego posadowić. Przynajmniej sąsiadów w okolicy nie ma i ścianki szczelinowe można by kotwić do woli - jeżeli grunt oferuje dostateczne zakotwienie... Konstrukcję stalową można zrobić na każdy kształt, więc "nie ma problemu". Z windami ukośnymi problem jest - nigdy takie coś dobrze nie funkcjonuje. Vide wieżowiec TPSA. Odpowiedz Link Zgłoś
e-mania Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 24.04.02, 00:03 Gość portalu: palker napisał(a): > Gość portalu: Raffix napisał(a): Ciekawe, jak musi wyglądać infrastruktura podziemna takiego rozwiązania. > > No strasznie rozgałęziona być musi. Nie wyobrażam sobie jednak, aby wśród niej > zabrakło stacji metra Port Praski:-) Mily Palkerze, bardzo sie ciesze, ze tak ladnie rozwija sie ten watek.... Ty wiesz najlepiej, dlaczego. Tak fajnie mi bylo (sie stalo...) pod ta zielona naturalna konstrukcja w pieknej Arizonie. Moze i dobrze, ze mnie stamtad "wyciales", bo chyba gorzej komponowalabym sie z Portem Praskim... A wiesz, ze ten wlasnie kaktus jest symbolem tego stanu? Znajduje sie na wszystkich rejestracjach samochodowych Arizony. PS. Z wrodzonej niesmialosci nie dopominam sie, w imieniu swoim i Zdzichy, o podziekowania za nasz skromny udzial w powstaniu wizualizacji. Wasza M. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: palker Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.dialup.warszawa.pl 24.04.02, 00:45 palker napisał(a): > Miła Aniu, bardzo sie cieszę, że tak ładnie postanowiłaś zwinąć ten watek....:-) > Ty wiesz najlepiej, dlaczego (ostatni zawsze gasi światło). Chyba zbyt fajnie mi było pod tą zieloną naturalną konstrukcją :-) >Może i dobrze, że mnie > stąd "wycięłaś", bo chyba ostatnio źle komponuję się z forum Praskim... :-)) > PS. > Aby przezwyciężyć Twą wrodzoną nieśmiałość zaręczam, że nie musisz się dopominać , w imieniu swoim i Zdzichy, o > podziękowania za Wasz skromny udział w powstaniu tej wizualizacji. Dziękuję Aniu:-), dziękuję Zdzicho:-) Dziękuję również wszystkim, którzy zechcieli wziąść udział w tej prowokacji i wykazali się poczuciem humoru. Szczególne wyrazy wdzięcznosci przesyłam sukulentowi Karnegia, że zechciał przez czas jakiś sterczeć w Porcie Praskim . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Raffix Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego IP: *.braun.de 25.04.02, 10:22 Gość portalu: palker napisał(a): (...) > Może i dobrze, że mnie > stąd "wycięłaś", bo chyba ostatnio źle komponuję się z forum Praskim... (...) Palkerze, nie daj się wyciąć! Odpowiedz Link Zgłoś
miko_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 24.04.02, 23:50 e-mania napisał(a): > Gość portalu: palker napisał(a): > > > Gość portalu: Raffix napisał(a): > Ciekawe, jak musi wyglądać infrastruktura podziemna takiego rozwiązania. > > > > No strasznie rozgałęziona być musi. Nie wyobrażam sobie jednak, aby wśród > niej > > zabrakło stacji metra Port Praski:-) > > Mily Palkerze, bardzo sie ciesze, ze tak ladnie rozwija sie ten watek.... > Ty wiesz najlepiej, dlaczego. Tak fajnie mi bylo (sie stalo...) pod ta zielona > naturalna konstrukcja w pieknej Arizonie. Moze i dobrze, ze mnie > stamtad "wyciales", bo chyba gorzej komponowalabym sie z Portem Praskim... > A wiesz, ze ten wlasnie kaktus jest symbolem tego stanu? Znajduje sie na > wszystkich rejestracjach samochodowych Arizony. > PS. > Z wrodzonej niesmialosci nie dopominam sie, w imieniu swoim i Zdzichy, o > podziekowania za nasz skromny udzial w powstaniu wizualizacji. > Wasza M. > Jak to czytam to przynajmniej wiem, że jest cos głupszego od blondynki. Taka zabawę posuć tylko po to żeby sie popisać małpią złosliwoscią i zrobić komus kupę na wycieraczce. Ale padalstwo :-( Odpowiedz Link Zgłoś
e-mania Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 25.04.02, 18:40 Po przeczytaniu komentarzy do mojego postu na chwile oslupialam ze zdumienia... Co jest dziwnego, podlego, prowokacyjnego, (itp., itd.), we wrzuconym tonem luznej towarzyskiej konwersacji do nie calkiem przeciez powaznego z zalozenia watku, malutkiej informacji, ze podstawowy element palkerowej wizualizacji pochodzi z mojego prywatnego zdjecia. W oryginale ja stalam pod ta naturalna, imponujaca konstrukcja. Zdjecie zostalo przeslane prywatnymi kanalami elektronicznymi do paru osob (w tym takze do Palkera), jako swoiste pozdrowienie z daleka. Po wycieciu (to taki malutki zabieg techniczny) dominujacy element stal sie podstawa zabawnej wizualizacji PP. W podpisie: Mania, faktycznie nie blondynka. Odpowiedz Link Zgłoś
miko_ Re: Nowy projekt zagospodarowania Portu Praskiego 26.04.02, 01:58 Palker, mam propozycje. Odeslij blondynom tego kaktusa i wytnij sobie innego. Widziałem niezłe zdjecie w encyklopedii na onecie:-) Odpowiedz Link Zgłoś