Dodaj do ulubionych

Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ?

24.07.13, 12:19
Nie zabijaj.

A Bóg w starym testamencie zabija.
Obserwuj wątek
    • kociak40 Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 24.07.13, 13:27
      deathrone napisał(a):

> Nie zabijaj.
      >
      > A Bóg w starym testamencie zabija.

Lubuje się w perwersjach.
    • keram_aktsu Boga nie ma....n/t 25.07.13, 00:36
    • alkoo3 Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 08:48
      A swiat jak powstal ?
      A zycie skad sie wzielo?

Pytanie o praprzyczyne zawsze musi sie zatrzymac na pytanie o cos kogos co/kto JEST.

Dla mnie to Bog. Bog chrzescijan.

Skoro Bog dal zycie to znaczy ze nie chce przeciwnosci zycia - smierci.
      W jego "Raju" miajo byc zycie wieczne w wolnosci.
      Odrzucenie Boga stalo sie rownoznaczen ze smiercia. (w nim bylo zycie...)
      Biblia uczy.. "zaplata za grzech jest smierc ...." .
      A wiec tam gdzie jest grzech jset automatycznie smierc ...
      Niektore opisy ST przerazaja nas jak bardzo smierc i odrzucenie i grzech sa realnie blisko siebie.
      To porusza nas nie znam wiecznosci tych ludzi. Biblia mowi ze Jezus zwiastowal dobra nowine nawet w piekle.
      Przytoczony werset konczy sie zdaniem: ..."lecz darem laski Bozej jest zycie z Jezusem Chrystusem..)
      Dlatego ja powowiadam sie za zyciem. Zyciem z Jezusem.

• deathrone Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 09:35
        Przeciez śmierć jest wybawieniem od cierpienia, to żadna kara.

Jak Bóg mógł tak mściwie postąpić za błahostkę Adama i Ewy ? MSzcząc się na wszystkich pokoleniach za jeden owoc? Jak mógł to zrobić swoim dzieciom, których podkusił sprytniejszy i inteligentniejszy od nich Wąż?
        Adam i Ewa nie mieli pojecia czym by bylo wygnanie z raju, to tak jakby zakazać czegoś niemowlakowi, a potem zbić je na kwaśne jabłko, skatować za złamanie zakazu i bić za to całe jego potomostwo
        • alkoo3 Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 11:23
          Mysle ze to nie kwestia owocu lecz kwestia wyboru, ktorego my rowniez dokonujemy.
          Tam byl taki dialog.
          - Bog mowi - jesli zjecie umrzecie
          -Diabel mowi- jesli zjecie nie umrzecie, bedziecie jako Bog.

Wniosek - jeden z nich klamie.
          Decyzja zaufam diablu.
          Resultat - smierc wieczna gdyz w raju jest wszystko wieczne.
          Wypedzenie z raju aby wiecznosc nie miala swojej wladzy. Plan zbawienia czlowieka.
          Smierc cial jako czesc przemijania, szansa na zbawienie przez odnowienie zaufania Bogu.
          Tak ukazuje nam to Biblia.
          • deathrone Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 11:46
            a jeśli diabeł miał rację i faktycznie stali by się jak Bóg po zjedzeniu tego owoca? i dlatego Bóg musiał ich wygnać z raju bo miałby konkurencję ?
            • tylkojezusnaszympanem Tylko Jezus jest naszym Panem ... 30.07.13, 11:34
              deathrone napisał(a):

> a jeśli diabeł miał rację i faktycznie stali by się jak Bóg po zjedzeniu tego o
              > woca? i dlatego Bóg musiał ich wygnać z raju bo miałby konkurencję ?

Na te androny już odpowiedziałem poniżej.

Tylko Jezus jest naszym Panem ...
        • kolter-xl Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 21:31
          deathrone napisał(a):
          > Jak Bóg mógł tak mściwie postąpić za błahostkę Adama i Ewy ? MSzcząc się na wsz
          > ystkich pokoleniach za jeden owoc?

Nie za owoc ale za to ze znali zasady a ich nie przestrzegali .Nie zapominaj ze Adam był doskonały smile

Jak mógł to zrobić swoim dzieciom, których p
          > odkusił sprytniejszy i inteligentniejszy od nich Wąż?

Nie wąż a czort we własnej osobie.

> Adam i Ewa nie mieli pojecia czym by bylo wygnanie z raju, to tak jakby zakazać
          > czegoś niemowlakowi, a potem zbić je na kwaśne jabłko, skatować za złamanie za
          > kazu i bić za to całe jego potomostwo

Widzieli w raju jak wygląda padał zwierzyna mieli porównanie.
        • tylkojezusnaszympanem Tylko Jezus jest naszym Panem ... 30.07.13, 11:00
          deathrone napisał(a):

> Jak Bóg mógł tak mściwie postąpić za błahostkę Adama i Ewy ? MSzcząc się na wsz
          > ystkich pokoleniach za jeden owoc?

Wytłumaczę to tak, może trafi... . Około 99% użytkowników tego forum to osoby: walczące z Kościołem, obrażone na Kościół, nienawidzące Kościoła, atakujące księży, brzydzące się wszystkim co święte. Znamy to z historii, bolszewizm, komunizm i inne ideologie, w szczątkowej formie przetrwały przekazywane z pokolenia na pokolenie w wykrzywionej na różne strony formie. Jeszcze parę pokoleń i znikną na dobre. Osoby te tłumaczą się że: są "myślącymi ateistami", wolnomyślicielami, niemal naukowcami. Katolików mają za niemyślących i zacofanych wręcz, wywyższając się przy tym bardzo, co wygląda dosyć komicznie. Usprawiedliwiają, to że nie chce im się chodzić do kościoła, najróżniejszymi wydumanymi filozofiami. Podobnie jak dziecko, które w swej pomysłowości wymyśla niestworzone rzeczy, żeby usprawiedliwić się przed rodzicami. Wydaje im się, że ich rozum jest w stanie góry przenosić, czytają marne artykuły w Internecie o pseudonaukowym charakterze, formułują zdania, których nikt nie rozumie, żeby pokazać jacy to oni nie są inteligentni i "boscy". Czyli jednym zdaniem sięgają po owoc z drzewa poznania, chcąc być jak Bóg, chcieliby Boga, który ich stworzył zniszczyć i zasiąść na Jego miejscu. Powiedzmy, że byłby to taki prymitywny wyścig szczurów, oczywiście zakończony wojnami i klęskami, bo bez Boga, odbywała by się walka między najbardziej zajadłymi wrogami Pana Boga o Jego miejsce. Pan Bóg zainterweniował jak dobry Ojciec, który za złe karze, a za dobre wynagradza wychowując swoje dzieci.

Ten starotestamentowy obraz pokazuje skutki grzechu, skutki odwrócenia się od Pana Boga, który wprowadza nieprzyjaźni miedzy dobrem i złem. Jest pierwszą zapowiedzią nadejścia Maryi i Pana Jezusa, potężnych mocarzy w walce ze złem.

"Wprowadzam nie przyjaźń między ciebie a niewiastę, pomiędzy potomstwo twoje a potomstwo jej: ono zmiażdży ci głowę, a ty zmiażdżysz mu piętę" (Rdz 3,15)

Na kolejnych kartach Starego Testamentu zapowiedzi te pojawią się jeszcze wielokrotnie.

Tak, więc zrozumienie tego wersetu z Pisma Świętego, jako kara za jedno jabłko świadczy o tym, że mamy do czynienia ze sprytnym prowokowaniem do dyskusji, żeby rozkręcać to forum, które raczej z chrześcijaństwem nie ma nic wspólnego. Czuć tutaj złośliwe wystawianie na próbę osób wierzących, z nadzieją ich skompromitowania. Osoba wierząca najpierw uważnie czyta Pismo Święte, później szuka odpowiedzi na stawiane sobie pytania w wiarygodnych źródłach (na pewno nie na antyklerykalnym forum). Odpowiedzi na niektóre pytania szuka się wiele lat, ale bezkrytyczne szukanie w niewłaściwych miejscach jest czasem gorsze od braku poszukiwań.

• kolter-xl Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 30.07.13, 15:24
            tylkojezusnaszympanem napisał:

> obrażone na Kościół, nienawidzące Kościoła,

Kłamiesz katoliku , np ja nie znam uczucia nienawiści tylko dlatego ze chodzi do kościoła , to wasza domena nienawidzić innych.

> atakujące księży,

Atakować dno jakie prezentują to obowiązek uczciwego człowieka

> brzydzące się wszystkim co święte.

Gdy jeszcze wierzyłem w Boga świętym był dla mnie dekalog, wy na niego plujecie ,wiec granica jest tu krucha !!!

> Znamy to z historii, bolszewizm, komunizm i inne ideologie, w szczątkowej formie przetrwały przekazywane z pokolenia na pokolenie w wykrzywionej na różne strony formie.

Te ideologie szczęsto i geśto powstawały w krajach w ktrych kler danego kraju na spólkę z bogaczami gnoili prosty lud !!

>Jeszcze parę pokoleń i znikną na dobre.

Tak ,juz widac drastyczny soadek idiotów chętnych na oplatek .

>Osoby te tłumaczą się że: są "myślącymi ateistami", wolnomyślicielami, niemal naukowcami.

Generalnie do 90% z nich do butó nie sięgasz intelektualnie .

>Katolików mają za niemyślących i zacofanych wręcz, wywyższając się przy tym bardzo, co wygląda dosyć komicznie.

Nawet twój pleban ma ciebie za prostaka sprawdz entymologię słowa; parafianin .

Usprawiedliwiają, to że
            > nie chce im się chodzić do kościoła, najróżniejszymi wydumanymi filozofiami.

Ja niczego nie muszę usprawiedliwiać i pokaż i kogoś kto tak robi smile))) inaczej znowu na durnia wyjdziesz który konfabuluje na potrzeby wątku smile)

> Podobnie jak dziecko, które w swej pomysłowości wymyśla niestworzone rzeczy, żeby usprawiedliwić się przed rodzicami.

Znowu kłamiesz katoliku !!

Wydaje im się, że ich rozum jest w stanie
            > góry przenosić, czytają marne artykuły w Internecie o pseudonaukowym charakter
            > ze, formułują zdania, których nikt nie rozumie, żeby pokazać jacy to oni nie są
            > inteligentni i "boscy".

No i wy nawet temu nie potraficie w swoim biblijnym analfabetyzmie sprostać smile)

Czyli jednym zdaniem sięgają po owoc z drzewa poznania
            > , chcąc być jak Bóg, chcieliby Boga, który ich stworzył zniszczyć i zasiąść na
            > Jego miejscu.

Jak można zajmować miejsce zastępować czegoś czego nie ma ???

> Powiedzmy, że byłby to taki prymitywny wyścig szczurów, oczywiście zakończony wojnami i klęskami,

Nie było w Europie od 17 wieków wojny w której ktoś nie odniósł by się do boga jako tego który powinien wspierać któraś ze stron

bo bez Boga, odbywała by się walka między najb
            > ardziej zajadłymi wrogami Pana Boga o Jego miejsce. Pan Bóg zainterweniował jak
            > dobry Ojciec, który za złe karze, a za dobre wynagradza wychowując swoje dzieci.

Nie masz nic poganinie wspólnego z Bogiem opisanych na kartach Biblii ,on nienawidzi czci skierowanej do wizerunków a ty bez nich nie potrafisz sklepać trzech słów modlitwy .

> Ten starotestamentowy obraz pokazuje skutki grzechu, skutki odwrócenia się od Pana Boga, który wprowadza nieprzyjaźni miedzy dobrem i złem. Jest pierwszą zapo
            > wiedzią nadejścia Maryi i Pana Jezusa, potężnych mocarzy w walce ze złem.

Kolejny idiotyzm , kim jest ta Maria jak nie pogańską boginią u Żydów zwana królową nieba i tak samo po 2600 latach wy ja czcicie .

> "Wprowadzam nie przyjaźń między ciebie a niewiastę, pomiędzy potomstwo twoje a
            > potomstwo jej: ono zmiażdży ci głowę, a ty zmiażdżysz mu piętę" (Rdz 3,15)
            >
            > Na kolejnych kartach Starego Testamentu zapowiedzi te pojawią się jeszcze wielokrotnie.

Niewiasto to nie Maria a uczniowie Jezusa

> Tak, więc zrozumienie tego wersetu z Pisma Świętego, jako kara za jedno jabłko
            > świadczy o tym, że mamy do czynienia ze sprytnym prowokowaniem do dyskusji, żeby rozkręcać to forum, które raczej z chrześcijaństwem nie ma nic wspólnego.

Nawet głupcze nie masz pojęcia co zjadał Ewa smile) Ewa zjadał Owoc a nikt o jabłku tam nie wspomina smile)

> Czuć tutaj złośliwe wystawianie na próbę osób wierzących, z nadzieją ich skompromitowania.

My nie musimy tego robić , wy kompromitujecie się sami nieustanie !!

Osoba wierząca najpierw uważnie czyta Pismo Święte, później szuka odpo
            > wiedzi na stawiane sobie pytania w wiarygodnych źródłach (na pewno nie na antyk
            > lerykalnym forum). Odpowiedzi na niektóre pytania szuka się wiele lat, ale bezk
            > rytyczne szukanie w niewłaściwych miejscach jest czasem gorsze od braku poszuki

Jak rozumiesz ten usunięty z waszych nauczań kawałek dekalogu
            " Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! (5) Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. "

Jezus ci mówi padaj na pysk na widok obrazka ? smile
        • tylkojezusnaszympanem Tylko Jezus jest naszym Panem ... 30.07.13, 11:33
          deathrone napisał(a):

> Przeciez śmierć jest wybawieniem od cierpienia, to żadna kara.

Kolejne bzdury do sprostowania. Jak - nie daj dobry Boże - pójdziemy do piekła to się szybko dowiesz, jaka "ulga w cierpieniu Cię czeka". Polecam zapoznać się z pierwszą częścią tajemnicy fatimskiej i wyciągnąć wnioski ze swojego postępowania. Zapiski św. Ojca Pio też są pouczające w temacie piekła. Dzienniczek św. Siostry Faustyny również. Długo tak można wymieniać.

Ja może nie jestem lepszy, ale pracuję nad swoim życiem jak mogę najlepiej.

• kolter-xl Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 30.07.13, 15:54

> deathrone napisał(a):
            >
            > > Przeciez śmierć jest wybawieniem od cierpienia, to żadna kara.
            >
            > Kolejne bzdury do sprostowania. Jak - nie daj dobry Boże - pójdziemy do piekła
            > to się szybko dowiesz, jaka "ulga w cierpieniu Cię czeka".

No popatrz a Hiob chciał do piekła !!! Czyli szeolu

" O gdybyś w Szeolu mnie schował, ukrył, aż gniew Twój przeminie, czas mi postawił, kiedy mnie wspomnisz... "

Nawet 5 letnie dzieci już wiedzą ze piekła to kiepsko prze transliterowane słowo zastępcze wobec szeol lub hades.

Polecam zapoznać się
            > z pierwszą częścią tajemnicy fatimskiej i wyciągnąć wnioski ze swojego postępowania.
            Zapiski św. Ojca Pio też są pouczające w temacie piekła. Dzienniczek św.
            > Siostry Faustyny również. Długo tak można wymieniać.

Ja tobie poza wizytą u psychiatry polecam krótki nikogo nie straszący urywek z listu do Rzymian

" Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć, a łaska przez Boga dana to życie wieczne w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.'

Jak widać nie kara ognia a zwykła i tak wszystkim pisana śmierć.

> Ja może nie jestem lepszy, ale pracuję nad swoim życiem jak mogę najlepiej.

Zacznij od wizyty u specjalisty .Może on ci wytłumaczy jakim to okrutnym bogiem jest twór który swoje dzieci za kilka lat grzesznego życia skazuje swoje dzieci na miliardy lat cierpień. Bóg was tak starszy czy może jego antagonista tak tylko waszego boga obraza a wy mu wierzycie ??
          • marina0321 Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 17.08.13, 11:35
            > Kolejne bzdury do sprostowania. Jak - nie daj dobry Boże - pójdziemy do piekła
            > to się szybko dowiesz, jaka "ulga w cierpieniu Cię czeka". Polecam zapoznać się
            > z pierwszą częścią tajemnicy fatimskiej i wyciągnąć wnioski ze swojego postępo
            > wania. Zapiski św. Ojca Pio też są pouczające w temacie piekła. Dzienniczek św.
            > Siostry Faustyny również. Długo tak można wymieniać.

Króre miejsce w Biblii zawiera "przypowieści" ojca Pio i siostry Faustyny?
          • keram_aktsu Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 26.09.13, 20:52

> to się szybko dowiesz, jaka "ulga w cierpieniu Cię czeka". Polecam zapoznać się
            > z pierwszą częścią tajemnicy fatimskiej i

Kolejne brednie katolickiego głąba.
            Czy Flaszka Sławoj Leszek wyjawił Tobie te prawdy teologiczne ?
      • deathrone Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 09:41
        poza tym drogi Alko, ja nie mówię o Jezusie tylko o Bogu ze starego testamentu. Jezus był w porządku i nie widzę krzty hipokryzji w jego działaniu, poza tym, że to on stworzył piekło. Bóg opuścił nawet Jezusa., gdy był mu najbardziej potrzebny, zdradził go.
        • alkoo3 Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 11:25
          Bog ojciec, Jezus i Duch Sw tworza wspolne dzielo w ST i NT.
          Oni nawzajem siebie wywyzszaja i odnosza sie do siebie z miloscia
          • marina0321 Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 11:35
            alkoo3 napisał:

> Bog ojciec, Jezus i Duch Sw tworza wspolne dzielo w ST i NT.
            > Oni nawzajem siebie wywyzszaja i odnosza sie do siebie z miloscia

Ciągle nie rozumiem, jaka jest różnica między Bogiem Ojcem, a Duchem Swiętym?
            • deathrone Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 11:47
              A więc nasz wiara jest politeistyczna...
              • alkoo3 Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 11:55
                Biblia mowi o jednym Bogu.
                Biblia mowi o 3 osobach ktore wykazuja cechy boskie ?

Jest to pewien paradoks ktory probujemy sobie wytlumaczyc w jednym, trojosobowym Bogu.
                Bog nas zna doskonale- mowi Biblia.
                My zas znamy Boga tylko czesiowo - ja rowniez.
              • tylkojezusnaszympanem Tylko Jezus jest naszym Panem ... 30.07.13, 13:11
                deathrone napisał(a):

> A więc nasz wiara jest politeistyczna...

Znowu, krótki wpis mający na celu rozkręcenie dyskusji... .

Tajemnica Trójcy Świętej.

Wierzę w Boga, Ojca wszechmogącego, Stworzyciela nieba i ziemi, i w Jezusa Chrystusa, Syna Jego jedynego, Pana naszego, który się począł z Ducha Świętego, narodził się z Maryi Panny, umęczon pod Ponckim Piłatem, ukrzyżowan, umarł i pogrzebion.
                Zstąpił do piekieł, trzeciego dnia zmartwychwstał. Wstąpił na niebiosa, siedzi po prawicy Boga Ojca wszechmogącego.
                Stamtąd przyjdzie sądzić żywych i umarłych.
                Wierzę w Ducha Świętego, święty Kościół powszechny, świętych obcowanie, grzechów odpuszczenie, ciała zmartwychwstanie, żywot wieczny.
                Amen.

• kolter-xl Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 30.07.13, 16:38

> Znowu, krótki wpis mający na celu rozkręcenie dyskusji... .
                  >
                  > Tajemnica Trójcy Świętej.

Ta tajemnica to nic innego a ingerencja cesarza poganina w sprawy kościoła , zmusił 150 biskupów z około 2500 tys jacy byli w cesarstwie do podpisania się pod tym pogaństwem.
                  >
                  > Wierzę w Boga, Ojca wszechmogącego, Stworzyciela nieba i ziemi, i w Jezusa Chry
                  > stusa, Syna Jego jedynego, Pana naszego, który się począł z Ducha Świętego, nar
                  > odził się z Maryi Panny, umęczon pod Ponckim Piłatem, ukrzyżowan, umarł i pogrz
                  > ebion.
                  > Zstąpił do piekieł, trzeciego dnia zmartwychwstał. Wstąpił na niebiosa, siedzi
                  > po prawicy Boga Ojca wszechmogącego.
                  > Stamtąd przyjdzie sądzić żywych i umarłych.
                  > Wierzę w Ducha Świętego, święty Kościół powszechny, świętych obcowanie, grzechó
                  > w odpuszczenie, ciała zmartwychwstanie, żywot wieczny.
                  > Amen.

Jako osobnik bezkrytycznie nastawiony do nauczania sekty nawet nie zwrócisz uwagi na to smile)

" Zstąpił do piekieł" Za jakie grzechy smile)
                  • pocoo Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 16.08.13, 12:53
                    kolter-xl napisał:

> " Zstąpił do piekieł" Za jakie grzechy smile)
                    On już wiedział;
                    A namawianie do pożyczania na wieczne nieoddanie?
                    A bzykanko byłej kurewki?
                    No co? Coś nie tak?
                    • kolter-xl Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 16.08.13, 14:47
                      pocoo napisała:

> kolter-xl napisał:
                      >
                      > > " Zstąpił do piekieł" Za jakie grzechy smile)
                      > On już wiedział;
                      > A namawianie do pożyczania na wieczne nieoddanie?
                      > A bzykanko byłej kurewki?
                      > No co? Coś nie tak?

Nawet nie skomentuje tych bluźnierstw.
                      • pocoo Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 17.08.13, 10:15
                        kolter-xl napisał:
                        > Nawet nie skomentuje tych bluźnierstw.
                        >
                        Myślisz,że ciachnęli mu całego pisiola przy obrzezaniu?
                        Nic nie pisali o śpiewie Jezusa...kastrata.
                        • kolter-xl Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 17.08.13, 17:32
                          pocoo napisała:

> kolter-xl napisał:
                          > > Nawet nie skomentuje tych bluźnierstw.
                          > >
                          > Myślisz,że ciachnęli mu całego pisiola przy obrzezaniu?
                          > Nic nie pisali o śpiewie Jezusa...kastrata.

Nawet nie skomentuje tych bluźnierstw.
                          • habhabha Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 17.08.13, 18:53
                            Widzę, że kierujesz się mądrością.
                          • pocoo Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 01.09.13, 11:58
                            kolter-xl napisał:

> Nawet nie skomentuje tych bluźnierstw.

Ja najlepiej siebie znam i wiem,że cała jestem szatańskim bluźnierstwem.Kolter,mnie też nazwałeś "siostrą".Bluźnierczo? Kolter...Ty wiesz...ja też.
                            • kolter-xl Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 01.09.13, 13:18
                              pocoo napisała:

> Ja najlepiej siebie znam i wiem,że cała jestem szatańskim bluźnierstwem.Kolter,
                              > mnie też nazwałeś "siostrą".Bluźnierczo? Kolter...Ty wiesz...ja też.

Siostro smile)
                              • pocoo Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 01.09.13, 13:40
                                kolter-xl napisał:

> Siostro smile)

Phi...
                                Złośliwiec,czy brat? A może złośliwy brat?
                                Lubię Cie Kolter ,bracie w krawacie lub bez.
                • marina0321 Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 17.08.13, 13:18
                  > Tajemnica Trójcy Świętej.

> Wierzę w Boga, Ojca wszechmogącego, Stworzyciela nieba i ziemi, i w Jezusa Chry
                  > stusa, Syna Jego jedynego, Pana naszego, który się począł z Ducha Świętego, nar
                  > odził się z Maryi Panny, umęczon pod Ponckim Piłatem, ukrzyżowan, umarł i pogrz
                  > ebion.
                  > Zstąpił do piekieł, trzeciego dnia zmartwychwstał. Wstąpił na niebiosa, siedzi
                  > po prawicy Boga Ojca wszechmogącego.
                  > Stamtąd przyjdzie sądzić żywych i umarłych.
                  > Wierzę w Ducha Świętego, święty Kościół powszechny, świętych obcowanie, grzechó
                  > w odpuszczenie, ciała zmartwychwstanie, żywot wieczny.
                  > Amen.

Hee....ta modlitwa ułożona jest przez Kościół. Jezus uczył tylko jednej modlitwy - "Ojcze nasz". I ta jesz nieco wypaczona przez kościelnych dostojników, bo w ewangelii Marka brzmi nieco inaczej, niż odmawiamy ją w kościołach:

9 [Vt-3,64] Ojcze nasz, który jestes w niebie,

[Vt-3,64] niech sie swieci imie Twoje!

10 [Vt-3,64] Niech przyjdzie królestwo Twoje;

[Vt-3,64] niech Twoja wola spelnia sie na ziemi, tak jak i w niebie.

11 [Vt-3,64] Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj;

12 [Vt-3,64] i przebacz nam nasze winy, jak i my przebaczamy tym, którzy przeciw nam zawinili;

13 [Vt-3,64] i nie dopusc, abysmy ulegli pokusie, ale nas zachowaj od zlego!

Szczególnie ostatnie zdanie. Kościół mówi: " I nie wódź nas na pokuszenie". Czyli z tego wniosek, że Bóg wodzi nas na pokuszenie.....
                  Kościół sam najwięcej działa przeciwko Bogu i przeciwko naukom Jezusa.
                  • kolter-xl Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 17.08.13, 17:35
                    marina0321 napisał(a):

> Hee....ta modlitwa ułożona jest przez Kościół. Jezus uczył tylko jednej modlitw
                    > y - "Ojcze nasz". I ta jesz nieco wypaczona przez kościelnych dostojników, bo
                    > w ewangelii Marka brzmi nieco inaczej, niż odmawiamy ją w kościołach:

Jezus nie uczył kolejnego wierszyka , a dał tematy do modlitw i o czym z bogiem rozmawiać
                    Jak widać poukładane jest to tak jak i w dekalogu, najpierw w modlitwie oddawać mają cześć Bogu a potem dopiero o swoje sprawy się troszczyć .
        • marina0321 Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 11:32
          deathrone napisał(a):

> poza tym drogi Alko, ja nie mówię o Jezusie tylko o Bogu ze starego testamentu.
          > Jezus był w porządku i nie widzę krzty hipokryzji w jego działaniu, poza tym,
          > że to on stworzył piekło.

Jeżeli Jezus przyszedł na świat po to, żeby zbawić ludzkość, nie mógł jednocześnie stworzyć żadnego piekła. Piekło wymyślili duchowni.

Bóg opuścił nawet Jezusa., gdy był mu najbardziej pot
          > rzebny, zdradził go.

To na pewno wymysł i fantazja biblistów.
          Podam ci przykład z życia. Znajoma kiedyś robiła wymówki swojemu mężowi, że nie poszedł w niedzielę do kościoła. W tym dniu pojechał w daleką podróż z swoim szwagrem i po drodze mieli stłuczkę, bez obrażeń cielesnych. Zona jego była przekonana, że to Pan Bóg ich skarał.
          Gdyby ona wydawała jakieś religijne pisma, na pewno znalazłoby się i takie zdanie: "............no i Bóg ich ukarał". Wiele czytelników "dowiedziałoby się" i uwierzyło.

Pisma, a szczególnie biblia, zależą głównie od myśli ich interpretatorów, nie mówiąc już o licznych tłumaczeniach z języków obcych, jak również i naszych na nasze.
          • deathrone Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 11:49
            w bibli napisano, że Jezus zawołał "Boże czemuś mnie opuścił?!"

jeśli to jest nie prawdą to równie dobrze kłamstwem może być zmartwychwastanie.
            • alkoo3 Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 11:57

deathrone napisał(a):

> w bibli napisano, że Jezus zawołał "Boże czemuś mnie opuścił?!"

Na tym sie jednak Biblia nie konczy .....

Jezus wzial wszystkie grzechy na siebie. Bog nie ma nic wspolnego z grzechem.
              To czesc jego planu zbawienia.
              • deathrone Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 13:03
                jak można mówić, że nie ma nic wspolnego z grzechem jak kazał Żydom mordować i gwałcić małe dziewczynki ?!
                jak można mówić, że nie ma nic wspólnego z grzechem skoro najpierw spłodził dzieci (ludzi) a następnie je okrutnie karał, masakrował i niszczył.
                • deathrone Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 13:03
                  oczywiście cały czas mówię o Bogu ze starego testamentu
                  • alkoo3 Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 18:04
                    deathrone napisał(a):

> oczywiście cały czas mówię o Bogu ze starego testamentu

Wedlug Chrzescijanstwa Bog ST i NT jest ten sam.
                • alkoo3 Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 18:03
                  Bog rowniez w ST objawia sie jako Bog milujacy i szukajacy czlowieka.

Jest tam jednak bardzo podkreslana rola grzechu. Takze ta rola grupowa.
                  Tam gdzie bylo zlo, Tam gdzie narody powstawaly przeciwko Israelowi byla tez kara.

Fragmentow gdzie Bog polecil wytepic cale ludy i narod jest bardzo niewiele.
                  O ktorym fragmencie rozmawiamy , ktory cie tak wzburzyl?
                  • kociak40 Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 19:57

"My zas znamy Boga tylko czesiowo - ja również" - alkoo3

Znamy, tak jak sąsiada za ściany. Nie widzimy go, słyszymy, że bije swoją żonę ale nie wiemy za co.
                  • deathrone Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 26.07.13, 12:58
                    alkoo , m.in. o tym:
                    " wyprawił ich Mojżesz po tysiącu na plemię do boju, wraz z Pinechasem, synem Eleazara, kapłana, mającym przy sobie święte naczynia i surmy bojowe.
                    7 Wyruszyli tedy do boju z Midianitami, tak jak Pan rozkazał Mojżeszowi, i pozabijali wszystkich mężczyzn.
                    8 Oprócz poległych w bitwie królów midiańskich zabili też Ewiego, Rekema, Sura, Chura i Rebę, pięciu królów midiańskich. Zabili też mieczem Bileama, syna Beora.
                    9 Do niewoli zaś wzięli synowie izraelscy kobiety midiańskie i ich dzieci; zabrali też jako łup całe ich bydło, wszystkie ich stada owiec i całe mienie,
                    10 A wszystkie ich miasta w zamieszkałych okolicach i wszystkie ich osady spalili ogniem.
                    11 Wzięli tedy cały łup i wszelką zdobycz w ludziach i bydle.
                    12 Jeńców, zdobycz i łup przywiedli potem do Mojżesza i do Eleazara, kapłana, i do zboru synów izraelskich, w obozie na stepach moabskich nad Jordanem naprzeciw Jerycha.
                    13 Mojżesz i Eleazar, kapłan, oraz wszyscy książęta zboru wyszli naprzeciw nich poza obóz.
                    14 Ale Mojżesz rozgniewał się na ustanowionych nad wojskiem, na dowódców tysięcy i setników, którzy wracali z wyprawy wojennej,
                    15 I rzekł do nich Mojżesz: Jakże to! Zostawiliście przy życiu wszystkie kobiety?
                    16 Wszak to one za radą Bileama pobudziły synów izraelskich do odstępstwa od Pana na rzecz Peora i stąd wynikła klęska dla zboru Pana.
                    17 Przeto teraz zabijcie wszystkich chłopców wśród dzieci, zabijcie też wszystkie kobiety, które już obcowały z mężczyznami,
                    18 Ale zostawcie przy życiu dla siebie wszystkie małe dziewczęta, które jeszcze nie poznały współżycia z mężczyzną.
                    "
                • tylkojezusnaszympanem Tylko Jezus jest naszym Panem ... 30.07.13, 13:24
                  deathrone napisał(a):

> jak można mówić, że nie ma nic wspolnego z grzechem jak kazał Żydom mordować i
                  > gwałcić małe dziewczynki ?!

Dlatego właśnie to miejsce, jest zagrożeniem dla wszystkich młodych ludzi szukających Boga w swoim życiu. Młodzi, zmykajcie stąd, bo miejsce to skupia wokół siebie bardzo złych ludzi. Nie dajcie się prowokować do wulgarnych utarczek, na bardzo niskim poziomie, szatan tak właśnie działa. Sprowadza człowieka na dno, a później pokonuje go doświadczeniem.

• kolter-xl Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 30.07.13, 16:58
                    >
                    > Dlatego właśnie to miejsce, jest zagrożeniem dla wszystkich młodych ludzi szuka
                    > jących Boga w swoim życiu.

Nie Boga bo akurat ten znany z kart biblii nie przebywa w waszych kościołach .

>Młodzi, zmykajcie stąd, bo miejsce to skupia wokół siebie bardzo złych ludzi.

No co ty ? oficjalnie nie wiadomo żeby bywali tu księża .

Nie dajcie się prowokować do wulgarnych utarczek, na
                    > bardzo niskim poziomie, szatan tak właśnie działa.

Podejmujcie wyzwania takich oszołomów obnażcie jego głupotęsmile)

Sprowadza człowieka na dno,
                    > a później pokonuje go doświadczeniem.

Ty zanim na dno całkiem pójdziesz , udowodnij ze masz cokolwiek do powiedzenia

" Obleczcie pełną zbroję Bożą, byście mogli się ostać wobec podstępnych zakusów diabła."

Nie udawaj ze mnie tu nie ma pisz konfrontuj swoja wiedzę przeciez jak miałeś 15 lat to ci klecha na łeb zesłał w tzw bierzmowaniu ducha świętego. Pokaz ze ma moc i pomoże ci mnie pokonać smile))
            • tylkojezusnaszympanem Tylko Jezus jest naszym Panem ... 30.07.13, 13:16
              deathrone napisał(a):

> w bibli napisano, że Jezus zawołał "Boże czemuś mnie opuścił?!"
              >
              > jeśli to jest nie prawdą to równie dobrze kłamstwem może być zmartwychwastanie.

Kolejna prymitywna zaczepka.

Jezus przyszedł na świat także po to, żeby przeżyć to co przeżywa grzesznik i pokazać co to znaczy być grzesznikiem i opuszczonym przez Boga.

Jezus nie skorzystał dla siebie wtedy ze swojej mocy i władzy Syna, żeby zejść z krzyża, jak to czyni (uczyniłby) każdy tylko grzesznik. Nie, bo nie po to przyszedł, lecz wołając w naszym imieniu, używając w naszym imieniu tego, co my mówimy: «Boże mój, czemuś mnie opuścił», pozostał w tej sytuacji opuszczenia do końca.

• marina0321 Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 14:22
            Czasami nawet przecinek w zdaniu może wiele zmienić i odwrócić je o 180 stopni.
            Przykład:
            Kiedyś jeden z królów wydał depeszę dotyczącą jego więźniów następującej treści:
            "Puścić nie wolno powiesić". Zapomniał postawić przecinek.
            • kociak40 Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 20:01

W tym temacie dobrze piszesz. Widać tu, że jesteś jak ikebana - dobrze ułożona.
        • tylkojezusnaszympanem Tylko Jezus jest naszym Panem ... 30.07.13, 12:57
          deathrone napisał(a):

> poza tym drogi Alko, ja nie mówię o Jezusie tylko o Bogu ze starego testamentu.
          > Jezus był w porządku i nie widzę krzty hipokryzji w jego działaniu, poza tym,
          > że to on stworzył piekło. Bóg opuścił nawet Jezusa., gdy był mu najbardziej pot
          > rzebny, zdradził go.

Jezus przyszedł na świat także po to, żeby przeżyć to co przeżywa grzesznik i pokazać co to znaczy być grzesznikiem i opuszczonym przez Boga.

Jezus nie skorzystał dla siebie wtedy ze swojej mocy i władzy Syna, żeby zejść z krzyża, jak to czyni (uczyniłby) każdy tylko grzesznik. Nie, bo nie po to przyszedł, lecz wołając w naszym imieniu, używając w naszym imieniu tego, co my mówimy: «Boże mój, czemuś mnie opuścił», pozostał w tej sytuacji opuszczenia do końca.

Jak można rozdzielać Pana Boga od Jezusa Chrystusa, jego syna. Nazywać Pana Boga hipokrytą!? Życzę zastanowienia i większej refleksji nad tym, co się piszę. To zostaje, do końca...

Kolejne brednie, że Pan Jezus stworzył piekło, utwierdzają mnie w przekonaniu, że to forum istnieje tylko dzięki prowokacji samozwańczych "moderatorów".

Bóg, ani tym bardziej Pan Jezus nie stworzył piekła. Piekło jest oddzieleniem od Bożej miłości. Ten stan wytworzył sam człowiek, który chciał dorównać Bogu, kuszony przez upadłego anioła, który sprzeciwił się Panu Bogu. A wolna wola daje człowiekowi możliwość wyboru między Bogiem a szatanem. To co wybierzemy będziemy mieli po śmierci.

Jeśli jesteś na prawdę człowiekiem poszukującym i wierzącym, jak najszybciej zmykaj z tego forum, bo jest ono lekko mówiąc niebezpieczne dla młodych ludzi poszukujących Jezusa w swoim życiu. Przepraszam, jeśli jakimkolwiek zdaniem Cię obraziłem.

• alkoo3 Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 30.07.13, 14:26
            >
            > Jeśli jesteś na prawdę człowiekiem poszukującym i wierzącym, jak najszybciej zm
            > ykaj z tego forum, bo jest ono lekko mówiąc niebezpieczne dla młodych ludzi pos
            > zukujących Jezusa w swoim życiu.

Hmm, mysle ze masz racje.
            Mysle ze nie tylko dla mlodych ludzi, dla starszych rowniez.
            Czasami daje sie rady a samemu sie do nich nie stosuje - zastanow sie smile
            Doceniam twoja odwage i chec ratowania innych ale lepiej nie przeceniac swoich sil.

> Kolejne brednie, że Pan Jezus stworzył piekło, utwierdzają mnie w przekonaniu,
            > że to forum istnieje tylko dzięki prowokacji samozwańczych "moderatorów".
            >
            Rowniez dzieki tobie 6 wpisow w ciagu 20 minut - dziekuje smile
          • kolter-xl Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 30.07.13, 16:23
            >
            >
            > Jezus przyszedł na świat także po to, żeby przeżyć to co przeżywa grzesznik i pokazać co to znaczy być grzesznikiem i opuszczonym przez Boga.

Katolicki nieuku Jezus nie był grzeszny , nigdy przestań swoje głupie teksty tu sieć analfabeto biblijny smile)
            " Nazajutrz zobaczył Jezusa, nadchodzącego ku niemu, i rzekł: Oto Baranek Boży, który gładzi grzech świata."

> Jezus nie skorzystał dla siebie wtedy ze swojej mocy i władzy Syna, żeby zejść
            > z krzyża, jak to czyni (uczyniłby) każdy tylko grzesznik.

Nie po to tu ponoć przyszedł .

>Nie, bo nie po to przyszedł, lecz wołając w naszym imieniu, używając w naszym imieniu tego, co my mówimy: «Boże mój, czemuś mnie opuścił», pozostał w tej sytuacji opuszczenia do końca.

Jezus syn boga pełen mocy ducha świętego cierpiał by na tym drzewie bardzo długo , Bóg odebrał mu ową moc" aby się stało ".No a Jezusa widać o musiało przestraszyć .

Jak można rozdzielać Pana Boga od Jezusa Chrystusa, jego syna. Nazywać Pana Bog
            > a hipokrytą!? Życzę zastanowienia i większej refleksji nad tym, co się piszę. To zostaje, do końca...

Ano mozna oddzielać bo to dwa odrębne byty !!

> Kolejne brednie, że Pan Jezus stworzył piekło, utwierdzają mnie w przekonaniu,
            > że to forum istnieje tylko dzięki prowokacji samozwańczych "moderatorów".

No popatrz a przeciez Jezus był z tatą od początku smile) Widział co robi !!

" Pan mnie stworzył, swe arcydzieło, jako początek swej mocy, od dawna, (23) od wieków jestem stworzona, od początku, nim ziemia powstała. (24) Przed oceanem istnieć zaczęłam, przed źródłami pełnymi wody; (25) zanim góry zostały założone, przed pagórkami zaczęłam istnieć; (26) nim ziemię i pola uczynił - początek pyłu na ziemi. (27) Gdy niebo umacniał, z Nim byłam gdy kreślił sklepienie nad bezmiarem wód, (28) gdy w górze utwierdzał obłoki, gdy źródła wielkiej otchłani umacniał, (29) gdy morzu stawiał granice, by wody z brzegów nie wyszły, gdy kreślił fundamenty pod ziemię. (30) Ja byłam przy Nim mistrzynią, rozkoszą Jego dzień po dniu, cały czas igrając przed Nim, (31) igrając na okręgu ziemi, znajdując radość przy synach ludzkich. (32) Więc teraz, synowie, słuchajcie mnie, szczęśliwi, co dróg moich strzegą."

> Bóg, ani tym bardziej Pan Jezus nie stworzył piekła.

Tak to akurat w waszej sekcie przejęli wasi księża żeby straszyć hołote i wyłudzać od niej kasę

> Piekło jest oddzieleniem od Bożej miłości. Ten stan wytworzył sam człowiek, który chciał dorównać Bogu, kuszony przez upadłego anioła, który sprzeciwił się Panu Bogu. A wolna wola daje
            > człowiekowi możliwość wyboru między Bogiem a szatanem. To co wybierzemy będzie
            > my mieli po śmierci.

Piekło to miejsce stworzone przez kapłanów dla trzymania w ryzach idiotów którzy wierzą ze Bóg jest miłosierny a zarazem to skończony sadysta który wiecznie czyli miliardy lat swoje dzieci gnoi !!

Jeśli jesteś na prawdę człowiekiem poszukującym i wierzącym, jak najszybciej zm
            > ykaj z tego forum, bo jest ono lekko mówiąc niebezpieczne dla młodych ludzi pos
            > zukujących Jezusa w swoim życiu. Przepraszam, jeśli jakimkolwiek zdaniem Cię obraziłem.

Siedź tu matole i się ucz może w końcu do twojej pustej dyńki cokolwiek z ewangelii dotrze
      • kolter-xl Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 21:27
        alkoo3 napisał:

> A swiat jak powstal ?

Na razie nie wiemy .

> A zycie skad sie wzielo?

Ponoć jakies bakterie przyleciały z kosmosu , na pokładzie komety smile

> Pytanie o praprzyczyne zawsze musi sie zatrzymac na pytanie o cos kogos co/kto
        > JEST.
        >
        > Dla mnie to Bog. Bog chrzescijan.

Powiedz mi po jaką cholerę tylko nasza droga mleczna ma te miliardy gwiazd ,skoro nam na niebie wystarczy 7-8 tys żeby mieć to co widzimy ?

> Skoro Bog dal zycie to znaczy ze nie chce przeciwnosci zycia - smierci.

Nie chciał ? wszechmocny nie przewidział buntu tresowanej w Edenie małpki ?

> W jego "Raju" miajo byc zycie wieczne w wolnosci.

Miało ale zwiało .

> Odrzucenie Boga stalo sie rownoznaczen ze smiercia. (w nim bylo zycie...)
        > Biblia uczy.. "zaplata za grzech jest smierc ...." .

Ty też łby okręcasz swoim dzieciom jak cię wkurzą ?

> A wiec tam gdzie jest grzech jset automatycznie smierc ...

No a gdzie wolna wola i wybór ?

> Niektore opisy ST przerazaja nas jak bardzo smierc i odrzucenie i grzech sa realnie blisko siebie.

No i ta obojętność a czasem mściwość Jahwe.

> To porusza nas nie znam wiecznosci tych ludzi. Biblia mowi ze Jezus zwiastowal
        > dobra nowine nawet w piekle.

Kłamstwo nigdy tam nie był w tym celu w piekle ,czyli grobie .Był (biblia)tylko jako martwy bez życia w czasie owych trzech dni przed zmartwychwstaniem.Bo dziś nawet małe dzieci już wiedzą ze piekło to fatalna transliteracja greckiego słowa hades i hebrajskiego szeol , no a jedno i drugi oznacza tylko grób miejsce spoczynku.
        Był za to w Tartarze a to co innego i nie zwiastował a wydał wyrok na upadłe zamknięte tam anioły . Choć zwiastować to też ogłosić .

> Przytoczony werset konczy sie zdaniem: ..."lecz darem laski Bozej jest zycie z
        > Jezusem Chrystusem..)
        > Dlatego ja powowiadam sie za zyciem. Zyciem z Jezusem.

No a dobrze gotuje ?
        • alkoo3 Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 21:43

>
          > > Odrzucenie Boga stalo sie rownoznaczen ze smiercia. (w nim bylo zycie...)
          > > Biblia uczy.. "zaplata za grzech jest smierc ...." .
          >
          > Ty też łby okręcasz swoim dzieciom jak cię wkurzą ?

Moze innaczej,
          konsekwencja grzechu jest smierc...
          Konsekwencja nie uwaznia jes wpadniecie pod samochod.
          Konsekwencja odsuniecia sie od zycia jest smierc.

>
          > > A wiec tam gdzie jest grzech jset automatycznie smierc ...
          >
          > No a gdzie wolna wola i wybór ?
          >
          Wolno ci nie grzeszyc - masz te mozliwosc, nie jestes niewolnikiem ...

>
          > > To porusza nas nie znam wiecznosci tych ludzi. Biblia mowi ze Jezus zwias
          > towal
          > > dobra nowine nawet w piekle.
          >
          > Kłamstwo nigdy tam nie był w tym celu w piekle ,
          (18) Chrystus bowiem również raz umarł za grzechy, sprawiedliwy za niesprawiedliwych, aby was do Boga przyprowadzić; zabity wprawdzie na ciele, ale powołany do życia Duchem. (19) W nim poszedł ogłosić zbawienie nawet duchom zamkniętym w więzieniu, (20) niegdyś nieposłusznym, gdy za dni Noego cierpliwość Boża oczekiwała, a budowana była arka, w której niewielu, to jest osiem dusz, zostało uratowanych przez wodę. (21) Teraz również zgodnie z tym wzorem ratuje was ona we chrzcie nie przez obmycie brudu cielesnego, ale przez zwróconą do Boga prośbę o dobre sumienie, dzięki zmartwychwstaniu Jezusa Chrystusa.
          • kolter-xl Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 26.07.13, 13:27
            alkoo3 napisał:

> Moze innaczej,
            > konsekwencja grzechu jest smierc...
            > Konsekwencja nie uwaznia jes wpadniecie pod samochod.
            > Konsekwencja odsuniecia sie od zycia jest smierc.

No popatrz ja to do mnie absolutnie nie trafia.

> (18) Chrystus bowiem również raz umarł za grzechy, sprawiedliwy za niesprawiedl
            > iwych, aby was do Boga przyprowadzić; zabity wprawdzie na ciele, ale powołany d
            > o życia Duchem. (19) W nim poszedł ogłosić zbawienie nawet duchom zamkniętym w
            > więzieniu, (20) niegdyś nieposłusznym, gdy za dni Noego cierpliwość Boża oczeki
            > wała, a budowana była arka, w której niewielu, to jest osiem dusz, zostało urat
            > owanych przez wodę. (21) Teraz również zgodnie z tym wzorem ratuje was ona we c
            > hrzcie nie przez obmycie brudu cielesnego, ale przez zwróconą do Boga prośbę o
            > dobre sumienie, dzięki zmartwychwstaniu Jezusa Chrystusa.

Czyli jak widać nie był w piekle ale w Tartarze zwiastował demonom uwięzionym za czasów Noego za to ze brali się za bzykanie smile), no ze po zmartwychwstaniu przybierał rożne postacie , widać z ewangelii .

" Jeżeli bowiem Bóg aniołom, którzy zgrzeszyli, nie odpuścił, ale wydał ich do ciemnych lochów Tartaru, aby byli zachowani na sąd"

"(1) A kiedy ludzie zaczęli się mnożyć na ziemi, rodziły im się córki. (2) Synowie Boga, widząc, że córki człowiecze są piękne, brali je sobie za żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały. (3) Wtedy Bóg rzekł: Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną; niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat. (4) A w owych czasach byli na ziemi giganci; a także później, gdy synowie Boga zbliżali się do córek człowieczych, te im rodziły. Byli to więc owi mocarze, mający sławę w owych dawnych czasach. (5) Kiedy zaś Pan widział, że wielka jest niegodziwość ludzi na ziemi i że usposobienie ich jest wciąż złe, (6) żałował, że stworzył ludzi na ziemi, i zasmucił się. "
    • kolter-xl Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 25.07.13, 21:14
      deathrone napisał(a):

> Nie zabijaj.
      >

Fundamentalna zasada judaizmu oko za oko.Ty jemu on tobie.
    • tylkojezusnaszympanem Tylko Jezus jest naszym Panem ... 30.07.13, 11:24
      Kolejna, jakże prymitywna prowokacja*. Jakże to widać wyraźnie. Byleby założyć jak najwięcej wątków, krótkich, prymitywnych, mających "wzięcie", skutecznie nabijających posty. Upadek jakości, pójście w ilość.

Istnieje ryzyko, że autor/ka na prawdę tego nie rozumie, więc postaram się naprowadzić na właściwy, jak sądzę, kierunek poszukiwań. Spieszę również przypomnieć, że dział tego pożal się Boże forum, zatytułowany jest "chrześcijaństwo", co już niektórym powinno przypomnieć, że Pan Jezus swoją krwią zawarł Nowe Przymierze z ludźmi i swoją nauka pokazał jak mamy żyć, odświeżył zasady, jakimi powinniśmy się w życiu kierować, aby osiągnąć życie wieczne.

Pan Bóg jest Panem życia.

Nie będziesz zabijał (Wj 20,13).

Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj!; a kto by się dopuścił zabójstwa, podlega sądowi. A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi (Mt 5, 21-22).

KKK 2258 "Życie ludzkie jest święte, ponieważ od samego początku domaga się «stwórczego działania Boga» i pozostaje na zawsze w specjalnym odniesieniu do Stwórcy, jedynego swego celu. Sam Bóg jest Panem życia, od jego początku aż do końca. Nikt, w żadnej sytuacji, nie może rościć sobie prawa do bezpośredniego niszczenia niewinnej istoty ludzkiej" (Kongregacja Nauki Wiary, instr. Donum vitae, Wstęp, 5).

*Uwaga! Nie odnoszę się tutaj do osoby, ale do tego co napisała

• kolter-xl Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 30.07.13, 15:42

> Pan Bóg jest Panem życia.
        >
        > Nie będziesz zabijał (Wj 20,13).

Ta smile) Ale Pan Bóg nienawidzi prymitywnego bałwochwalstwa , jak widać Mojżesz urwałby ci łeb z jajami na widok tego jaki prymitywny sposób podchodzisz do malowideł lub gipsowych figurek smile)

" (24) Wtedy rzekłem do nich: Kto ma złoto, niech je zdejmie z siebie. I złożyli mi je, i wrzuciłem je w ogień, i tak powstał cielec. (25) I ujrzał Mojżesz, że lud stał się nieokiełznany, gdyż Aaron wodze mu popuścił na pośmiewisko wobec nieprzyjaciół. (26) Zatrzymał się Mojżesz w bramie obozu i zawołał: Kto jest za Panem, do mnie! A wówczas przyłączyli się do niego wszyscy synowie Lewiego. (27) I rzekł do nich: Tak mówi Pan, Bóg Izraela: Każdy z was niech przypasze miecz do boku. Przejdźcie tam i z powrotem od jednej bramy w obozie do drugiej i zabijajcie: kto swego brata, kto swego przyjaciela, kto swego krewnego. (28) Synowie Lewiego uczynili według rozkazu Mojżesza, i zabito w tym dniu około trzech tysięcy mężów. (29) Mojżesz powiedział wówczas do nich: Poświęciliście ręce dla Pana, ponieważ każdy z was był przeciw swojemu synowi, przeciw swemu bratu. Oby Pan użyczył wam dzisiaj błogosławieństwa! "

> Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj!; a kto by się dopuścił zabójstwa, podlega sądowi. A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata,
        > podlega sądowi (Mt 5, 21-22).

Jezus wysyłając swoich uczniów mówił ze ;"Gdyby was gdzie nie chciano przyjąć i nie chciano słuchać słów waszych, wychodząc z takiego domu albo miasta, strząśnijcie proch z nóg waszych! (15) Zaprawdę, powiadam wam: Ziemi sodomskiej i gomorejskiej lżej będzie w dzień sądu niż temu miastu."

Wy nie czekaliście na dzień sądu , mordowaliście od ręki heretyka na stosie lub posyłaliście morderców z krzyżami na płaszczach !! Takie jest wasze zrozumienie ewangelii .Dla twojego ateistycznego kleru liczy się tylko to co tu i teraz .Bo oni w niebo nie wierzą !!
      • kociak40 Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 19.08.13, 20:40
        " A wolna wola daje człowiekowi możliwość wyboru między Bogiem a szatanem. "

Trzeba tak walczyć z Szatanem jak ojciec Pio. Miał w klasztorze osobną celę, sam w niej przebywał i często w nocy (to słyszeli inni braciszkowie) dochodziły z tej celi straszliwe krzyki i wrzaski. To ojciec Pio walczył z Szatanem, miał z nim szparing. Niekiedy wrzaski cichły, to Pio leżał na dechach, był liczony ale zawsze wstawał na czas. Nie dawał za wygraną. Braciszkowie bali się wyjść ze swoich cel (w końcu sam Szatan walczy z Pio) i tylko intensywną modlitwą w tej walce kibicowali. Wzywali egzorcystów, bez rezultatu, Pio stale walczył z szatanem.
        Aby był rezultat potrzeba było wezwać psychiatrę, a nie egzorcystów.
        • pocoo Re: Tylko Jezus jest naszym Panem ... 01.09.13, 11:34
          kociak40 napisał:

> To ojciec Pio walczył z Szatanem, miał z
          > nim szparing.
          > Aby był rezultat potrzeba było wezwać psychiatrę, a nie egzorcystów.

No właśnie.To szatan końcówką ogona robił Pio stygmaty.
          Z tego co mówi o Szatanie Święta Księga to gdyby tylko Szatan chciał ,zmiażdżyłby ojca Pio brudem spod pazura.
    • pocoo Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 16.08.13, 12:57
      deathrone napisał(a):

> Nie zabijaj.
      >

Jak śmiesz rozliczać boga z jego widzimisię?
      Bóg robi to co chce a za morde to się trzyma głupie barany.
    • privus Ani stary ani nowy Bóg nie przestrzega 16.08.13, 13:26
      żadnych zasad. W ewangelii Łukasza czytamy:

"Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad nimi, przyprowadźcie tu i pościnajcie w moich oczach." ( Biblia Tysiąclecia, Łuk. 19:27)
      • kolter-xl Re: Ani stary ani nowy Bóg nie przestrzega 16.08.13, 14:46
        privus napisał:

> żadnych zasad. W ewangelii Łukasza czytamy:
        >
        > "Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad nimi, przyp
        > rowadźcie tu i pościnajcie w moich oczach." ( Biblia Tysiąclecia, Łuk. 19:27)

No a czytałeś od tego momentu czy nie ? (11) Gdy słuchali tych rzeczy, dodał jeszcze przypowieść(..)
        • pocoo Re: Ani stary ani nowy Bóg nie przestrzega 01.09.13, 11:27
          kolter-xl napisał:

> No a czytałeś od tego momentu czy nie ? (11) Gdy słuchali tych rzeczy, dodał
          > jeszcze przypowieść(..)
          Pal to diabli.A może Ananiasza i Safiry Bóg nie zaciukał?Za kłamstwo i szmal.
          Starego Testamentu nie dotykam bo wypływa z niego sama krew,sperma i wszeteczeństwa.Bóg lubi zabijać,każe zabijać i zakazuje mordować.Ludobójstwo to nie jest mord?
          Hop,siup,wszyscy święci...
          • kolter-xl Re: Ani stary ani nowy Bóg nie przestrzega 01.09.13, 13:16
            pocoo napisała:

> Pal to diabli.A może Ananiasza i Safiry Bóg nie zaciukał?Za kłamstwo i szmal.

Jaki Bóg ? w 1997 po powodzi ,mój sąsiad się powiesił bo stracił dobra materialne , tak samo za tamtych czasów zabiła ich pazerność,udaru pewno dostało jedni i drugie .

> Starego Testamentu nie dotykam bo wypływa z niego sama krew,sperma i wszeteczeństwa.

Ciekawe ze ze skomarem ino o bzykaniu sobie ćwierkacie smile)

Bóg lubi zabijać,każe zabijać i zakazuje mordować.Ludobójstwo to nie jest
            > mord?
            > Hop,siup,wszyscy święci...

Bóg czy jego dzieci ?
            • pocoo Re: Ani stary ani nowy Bóg nie przestrzega 01.09.13, 13:37
              kolter-xl napisał:
              > Jaki Bóg ?

Apostołowie powiedzieli,że bóg ich zabił to znaczy ,że bóg Jahwe.Najpierw jego...potem ją.

> Ciekawe ze ze skomarem ino o bzykaniu sobie ćwierkacie smile)

No nie.Widzę,że lubisz historię.

> Bóg czy jego dzieci ?
              >
              Bóg,a dzieci biorą przykład z ojca.
              • kolter-xl Re: Ani stary ani nowy Bóg nie przestrzega 01.09.13, 14:18
                pocoo napisała:

> Apostołowie powiedzieli,że bóg ich zabił to znaczy ,że bóg Jahwe.Najpierw jego.
                > ..potem ją.

Łukasz to nie apostoł a to on tą plotę sprzedał smile

> No nie.Widzę,że lubisz historię.

Dopiero co ci pisał o tym smile

> Bóg,a dzieci biorą przykład z ojca.

E tam samo sobie do tego prawa przyznali
                • pocoo Re: Ani stary ani nowy Bóg nie przestrzega 01.09.13, 14:33
                  kolter-xl napisał:

> Dopiero co ci pisał o tym smile

To ,jak słusznie zauważyłeś ,on.
                  Nie czekam na okazję ,a chcenia skomarowe mi latają sześćdziesiątką...
                  • pocoo Re: Ani stary ani nowy Bóg nie przestrzega 01.09.13, 16:47
                    Oto służebnica pańska.
                    Bóg ją sobie wybrał i zapłodnił ,pozwolił aby stary Józef wziął ją za żonę i wychowywał jego dziecko.Nie płacił bóg alimentów ponieważ "święta rodzina" klepała biedę.Gówniany interes.
    • adamas00 Re: Dlaczego Bóg nie przestrzega przykazań ? 29.08.13, 23:37
      > Nie zabijaj.
      Bo prawo zawsze działa od ustanawiającego i w dół.
    • privus Przecież to nie są ani jego przykazania, 01.10.13, 18:38
      ani nie on zabija. Więc co ma przestrzegać nawet wtedy, gdyby istniał? Wypociny szamanów w czarnych sukienkach?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka