vxy 30.06.06, 13:04 No właśnie. Czytać i pisać umiał. Więc czemu nie napisał sam Ewangelii? Czemu nie wyłuszczył tam tego co przekazują Ewangelie? No czemu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wladi3 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 30.06.06, 21:18 Bo Jezus napisał Ewangelię swoim życiem , słowem , przykładem i swoją śmiercią na krzyżu ! Jezus sam był chodzącą Ewangelią . Jego życie po rozpoczęciu swojej misji było wypełnione wędrówką i głoszeniem Miłości Boga Ojca . Od początku do końca wypełnił to co miał do wypełnienia . Dalszy ciąg zlecił swoim uczniom . Odpowiedz Link
tessa18 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 01.07.06, 20:39 Po prostu nie miał na to czasu.Jego głównym zajęciem było głoszenie ewangelii i nauczanie. Powiedział do Piłata,że się na to narodził by dać świadectwo prawdzie. Potem to zadanie głoszenia zlecił swoim uczniom.Jednak obiecał posłać im "pocieszyciela" "ducha prawdy" który im wszystko przypomni. Pod natchnieniem tego ducha wiele lat póżniej autorzy ewangelii spisali wydarzenia związane z życiem Jezusa. Odpowiedz Link
vxy Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 03.07.06, 11:11 > Po prostu nie miał na to czasu. A przed rozpoczęciem działalności? Odpowiedz Link
tessa18 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 04.07.06, 22:49 A co przed rozpoczęciem działalności? Proroctwo mówiło,że Jezus otrzymał ducha w chwili chrztu. Izajasza 61:1-2 Mateusza 3:16-17 Podczas chrztu "otwarły się niebiosa" i Jezus przypomniał sobie całe swe istnienie przed urodzeniem w ciele.I dopiero wtedy rozpoczął pod wpływem ducha Bożego dzieło zlecone mu przez Boga.Wcześniej nie nadeszła na to pora. Dzieje 1:1:7 - to sam Bóg ustala "czasy i pory". Daniela 9:24-26 - proroctwo o Mesjaszu ściśle wyznaczało owe "czasy i pory". Działalnośc Jezusa miała trwać dokładnie 3,5 roku. Odpowiedz Link
lukoza Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 10.04.07, 10:21 Sprawa jest dosyc jasna chociaz wymaga troche wiary. Jezus pragnal zeby ludzie uczestniczyli czynnie we wszystkim, co dotyczy zbawienia ludzkosci - wszystkim w czym mogli. W smierci na krzyzu nie mogli ale w wielu innych rzeczach juz tak. Bog nie chce, by czlowiek czul sie ubezwlasnowolniony, a raczej, by mial wplyw na ekonomie zbawienia. Pytasz czy Jezus mogl napisac sam Ewangelie. Pewnie, ze mogl. Ale nie chcial. Chcial by Ewangelia byla tworzona pod natchnieniem Ducha Swietego ale spisywana przez czlowieka. Tak samo przeciez mogl powierzyc gloszenie Ewangelii po calym swiecie aniolom. Czy nie zrobili by tego lepiej i szybciej? Pewnie ze tak. Ale to w tym tkwi wielka moc Boga, ze potrafi z tak niedoskonalych narzedzi jak ludzie stworzyc wspaniala historie ratunku ludzkosci, odzyskania dla zycia tego co wlasciwie juz martwe. Z Bogiem wszystko jest mozliwe. Bog chce pokazac, ze chociaz slaby, nieufny, zbuntowany to jednak gdy sluzy Bogu, potrafi dokonywac rzeczy wielkich. Potrafi uwierzyc mimo sceptycyzmu, potrafi zaufac mimo obaw. A jesli tak naprawde chcesz wiedziec czemu to nie sam Jezus napisal Ewangelie, to dlaczego nie spytasz Jego? Przeciez nic ci z tego powodu nie grozi, a odpowiedz nie bedzie kolejna ludzka "interpretacja" lub "zafalszowaniem". Dopoki sam nie doswiadczysz, dopoty nie zrozumiesz. Powodzenia Odpowiedz Link
vxy Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 03.07.06, 11:17 Zgadzam się, że Jezus napisał Ewangelię swoim życiem , słowem , przykładem i swoją śmiercią na Krzyżu, ale zauważ, że choćby my tutaj, spieramy się o słowa i przecinki, powołujac się na pozostawione teksty. O ile ich wartość (z ziemskiego punktu widzenia) bylaby większa, gdyby pozostawił je sam Nauczyciel. Wydaje mi się, że musi być bardzo poważna przyczyna, dlaczego tego nie zrobił. I próbuję ją znaleźć. Odpowiedz Link
vxy Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 05.07.06, 12:41 Patrzę, że temat niechwytliwy. Gdyby jednak ktoś tu wpadł przeczytać, to piszę co wymyśliłem - wersja robocza. Otóż Jezus nie napisał Ewangelii z tego samego powodu, dla którego nie pozostawił po sobie swojego wizerunku. By nie stworzyli z Jego słów bożka. Odpowiedz Link
khaki74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 05.07.06, 13:37 hm.. gdyby zdecydowł się napisać coś przed Swoją działalością publiczną to kto by poważnie potraktował jakiegoś cieślę z zapadłej wiochy? w końcu Jego nauka była dla współczesnych kontrowersjyna zeby nie powiedzieć że była dla niektórych szokiem i bluźnierstwem... Jezus zamknąłby sobie już na starcie droge działalności publicznej... A dlaczego potem też nic nie napisał? zgadzam sie z przedmówcami: życiem zaświadczył o tym o czym chciał zaświadczyć... a poza tym musiał coś zostawić dla Ducha Świętego- natchnąć do pisania Słowa Bożego a potem objawiać dalej Boga w Kościele to Jego zadanie. To też pewnie część planu: człowiek ma współpracować z Bogiem. Odpowiedz Link
wampuka Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 22.07.06, 02:59 Ale, khaki, czy nie łatwiej współpracować z Bogiem, który pozostawia po sobie JASNE, PRZEZ SIEBIE SPISANE wskazówki, niz posługuje się w tym celu ludźmi...? Pytanie trochę prowokacyjne, ale stawiam je, bo wątek ciekawy, szkoda go zaprzepaszczać Odpowiedz Link
wladi3 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 22.07.06, 11:15 Żeby to zrozumieć trzeba Uwierzyć KIM staje się człowiek przez Chrzest św. A przeciez Stajemy się Jezusem ! Dodatkowo mamy wyjaśnienie w Biblii - abyśmy się nie martwili co mamy mówić - gdyz Duch Świety sam nam podpowie co w stosownej chwili )) Więż z Bogiem w Jezusie jest tak scisła ze Jezus poza tym ze nie miał na to czasu , nie musiał nic pisać ! zapominamy o tym KIM JEST BÓG i nie wierzymy KIM JESTEŚMY my sami Trwając w Duchu Jezusa Chrystusa !!! Sami się ograniczamy przez brak wiary ! Kocham Cię Boże Ojcze ! Władek . Odpowiedz Link
vxy Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 03.08.06, 13:26 Zaraz, zaraz, wladi3! Po pierwsze jak doszedłeś do stanu, w którym "Więż z Bogiem w Jezusie jest tak scisła"? Skąd wiesz: kto to był Jezus, jakie miał intencje, co mówił - z pisma, czy ustnych przekazów? Mój osobisty pogląd jest taki, że dzieci najlepiej wiedzą, jak się kończą zabawy w głuchy telefon - jest kupa śmiechu. Ustne przekazy są wartościowe o ile jest jakiś fundament, w oparciu o który można je korygować - po prostu autor wypowiedzi może mieć co innego na myśli lub może po prostu zostać niezrozumiany albo znaczenie słów może się różnić z upływem czasu. Tak doszliśmy do tego fundamentu, którym są Ewangelie. I znów wraca pytanie: dlaczego inni pisali, a nie Jezus? Brak czasu wg mnie jest chybionym pomysłem, bo to nie musiał być traktat filozoficzny. Jezus przecież nie pisałby autobiografii, tylko przekazał meritum. hmmm Odpowiedz Link
wladi3 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 10.04.07, 09:27 Drogi Bracie . Odpowiadam dopiero teraz gdyż przeoczyłem ten wątek w tamtym czasie . Więż z Bogiem jest Tak ścisła , gdyż wynika z analizy Słów Jezusa i słów Apostołów .Mówię to od siebie i w Imieniu Ducha Bożego , Który we mnie mieszka / mieszka w każdym zrodzonym przez Wiarę i Chrzest Św. / Zrodzeni na nowo z Ducha Świętego Stajemy się Naprawdę Dziećmi Boga i Trwając w Jezusie mamy się stać Jak ON . Zaproszeni jesteśmy do Chwały i uczestnictwa w Bóstwie Chrystusa . Co do tego dlaczego Jezus nic nam nie zostawił w postaci własnych zapisków - potrzeba zrozumienia Dzieła jakiego Dokonał . Jezus działał jawnie i czynił Cuda i pozostawał w stałym Kontakcie z Bogiem Ojcem - nieustannie się modlił .Ja mogę jedynie wnioskować według siebie samego i wiem , iż miałem okresy gdy wolałem się tylko Modlić niż pisać , lub nawet czytać , a Jezus jeszcze Działał Cuda i wędrował nieustannie aby Jego Słowo dotarło do jak największej liczby ludzi. Oprócz tego Jezus miał w swoim otoczeniu wystarczającą ilość świadków , którzy byli wykształceni i byli przewidziani do tego aby wszystko opisać . Nie mam zamiaru polemizować z nikim , również z Tobą . Pragnę jedynie dzielić się moją Wiarą . Pozdrawiam w Miłości Chrystusa . Władek . Kocham Cię Boże Ojcze . Władek . Jestem cząstką Boga ! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29975 Odpowiedz Link
gingst Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 09.04.07, 18:59 Pytanie jest prowokujące, ale zupełnie rzeczowe. Przeczytałem wszystkie "zdecydowane" odpowiedzi, które w swoisty sposób powinny być wystarczjące, ale jednak nie są, bo być niemogą. To że Jezus nie napisał ewangelii, jeżeli pominąć te kilka wyrazów napisanych na piasku, o których też nic niewiemy, dzisiaj toczą się poważne rozprawy o napisanych ewangeliach, a które wnoszą więcej rozbieżności niż wyjaśniają sprawę. Ile jest w tych czterech ewangeliach sprzeczności,pomijając te ewangelie, które nie weszły do kanonu.Gdyby Jzus napisał cokolwiek, uciął by wiele spekulacji, a tak każdy interpretuje te zapisy według własnego pomysłu i jest pewny swojej racji, a być pewnym, to znaczy wiedzieć zbyt mało. Odpowiedz Link
lajkonix Dlaczego Bóg Ojciec nie napisał St. Testamentu... 09.04.07, 19:49 vxy napisał: > No właśnie. > Czytać i pisać umiał. > Więc czemu nie napisał sam Ewangelii? > Czemu nie wyłuszczył tam tego co przekazują Ewangelie? > No czemu? To już lepiej jakby sam Bóg ojciec Stary testament spisał, a nie skrybami się posiłkował. Najlepiej od razu w formacie .doc. Łatwo by się przeczytało. No i co najważniejsze nie musiałoby się WIERZYĆ w Boga. By się po prostu WIEDZIAŁO co i jak. Zero woli człowieka. Nawet ateiści by WIEDZIELI. Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
gingst Re: Dlaczego Bóg Ojciec nie napisał St. Testament 10.04.07, 13:16 lajknix- msza zupełną racje. Nikt by dzisaj nie zadawał zbędnych pytań, wszystko było by jasne. Odpowiedz Link
lajkonix Re: Dlaczego Bóg Ojciec uprościł St. Testament 10.04.07, 19:42 gingst napisał: > lajknix- msza zupełną racje. Nikt by dzisaj nie zadawał zbędnych pytań, > wszystko było by jasne. No ale zara, zara, brat. Powiedzieć łatwo ale zrobić cza mądrze, nie? Jakby sam Bóg Ojciec St. Testament napisał i naopowiadał tam o materii, energii, kwarkach, czarnych dziurach, prawie Ohma i Big Bangu, to by chyba ziomale skrybę na pierwszym drzewie obwiesili, nie? Za wypisywanie wierutnych bredni... Mądry Ojciec tak kazał napisać, żeby plemiona izraelskie treść łyknęły. A następne pokolenia w miarę postępu wiedzy mają sobie dać radę. I dają. IQ przecież ma rosnąć, tak? No chyba że ktoś się zatrzymał na poziomie rozwoju plemion izraelskich. Wtedy to juch przechlapane. Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
gingst Re: Dlaczego Bóg Ojciec uprościł St. Testament 11.04.07, 10:44 Dobrze, dobrze tylko mam wrażenie, że gdyby Bóg Ojciec pisał, to i czytajacych by trochę oświecił, przecież to chyba potrafi, tych trochę komórek w mózgu swoim wybranym porzestawiać. Odpowiedz Link
alkoo3 Re: Dlaczego Bóg Ojciec uprościł St. Testament 11.04.07, 11:00 gingst napisał: > Dobrze, dobrze tylko mam wrażenie, że gdyby Bóg Ojciec pisał, to i czytajacych > by trochę oświecił, przecież to chyba potrafi, tych trochę komórek w mózgu > swoim wybranym porzestawiać. To oswiecenie jest nam wazne - dlatego tez Jezus sie modlil: "26) A Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w moim imieniu, On was wszystkiego nauczy i przypomni wam wszystko, co Ja wam powiedziałem. (27) Pokój zostawiam wam, pokój mój daję wam. Nie tak jak daje świat, Ja wam daję. Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka. " A Bog ojciec, coz napisal ogniem na kamieniu dziesiec przykazan - i cos nie za bardzo wyszlo z ich przestrzeganiem. Mysle ze Bog wie co robi. Jak ktos chce to bedzie przestrzegal slowa Bozego a jak ktos nie chce to nawet grzmot z nieba tu nie pomoze. Odpowiedz Link
lajkonix Re: Dlaczego Bóg Ojciec uprościł St. Testament 11.04.07, 19:52 gingst napisał: > Dobrze, dobrze tylko mam wrażenie, że gdyby Bóg Ojciec pisał, to i czytajacych > by trochę oświecił, przecież to chyba potrafi, tych trochę komórek w mózgu > swoim wybranym porzestawiać. No więc napisał swoim palcem X przykazań, to wiesz, co mu izraelici odwinęli. Sam bym się wkurzył. Może dlatego Jezus nie chciał ewangelii pisać? Pozdry, brat, Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
kruk51 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 11.04.07, 20:21 Nie miał takiego zamiaru ! Nie o to mu chodziło, co zapisane jest w tych ewangeli ach. Domniemam, że jesteście tu wszyscy bardzo młodzi. Przed Wami wielka szansa na poznanie prawdy. Uczcie się historii. Konkretnie szukajcie tematów dotyczących historii Basenu Morza Śródziemnego. Te historię zna każdy duchowny. Bez znajomości tej historii nie mógłby być duchownym /konkretnie konsekrowanym/. Dla czego nie mówią prawdy ? Jaki mają w tym interes, musicie dojść sami. Powodzenia ! Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 10:42 Kruk,a czym to się rozni ta historia duchownych(jakich duchownych konkretnie??) a historia głoszona w szkole? Duchowny zanim stanie się duchownych chodzi do szkoły publicznej ,a jak nawet studuje historie to tez na uniwerku. Nie słyszalam aby w seminariach czy klasztorach uczono historii jako takiej. Cos Ci sie porąba... Odpowiedz Link
monikaannaj Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 10:47 ach ta tajemna wiedza krk, który ukrywa przed wiernymi niesamowite fakty zmieniające sens wszystkiego... Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 11:36 monikaannaj napisała: > ach ta tajemna wiedza krk, który ukrywa przed wiernymi niesamowite fakty > zmieniające sens wszystkiego... Teoria spiskowa dziejów ala pan Dan Brown I ci biedni katolicy ....bez wykształcenia, odcięci odd szkół i uczelni, odcięci od ksiazek, telewizji i internetu, nieposiadający Biblii, niepismienni i nieczytaci, z IQ ponizej normy, chowani w klaszornych celach od urodzenia wykorzystywani przez bogatych duchownych spadajacych nam w ksiazyca.... Wyszla by z tego niezła ksiazka SF)) Odpowiedz Link
kruk51 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 14.04.07, 20:35 monikaannaj napisała: > ach ta tajemna wiedza krk, który ukrywa przed wiernymi niesamowite fakty > zmieniające sens wszystkiego... Jesteś na dobrej drodze ! Ciekawość życia odsłoni przed tobą wiele tajemnic ! Odpowiedz Link
kruk51 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 14.04.07, 20:29 Szanowny mala. mi 74 / Im więcej będziesz zajmował się historią, tym prędzej zro zrozumiesz, że historię piszą uczeni w interpretacji i wykładni politycznej. Na ak tualne potrzeby władz. Krótki przykład; te same wydarzenia dotyczące dwóch narodów Polaków i Ukraińców. Kim był Chmielnicki dla Polaków a kim był Chmielniki dla Ukra ińców. I w tym miejscu powinieneś wiele zrozumieć. Historia niby ta sama, ale jak że różnie interpretowana. Uważam, że zrozumiałeś moje porąbanie ! A jeżeli nie ,to trudno! Odpowiedz Link
lajkonix Co w trawie kracze? 14.04.07, 20:47 kruk51 napisał: > Szanowny mala. mi 74 / Im więcej będziesz zajmował się historią, tym prędzej z > ro > zrozumiesz, że historię piszą uczeni w interpretacji i wykładni politycznej. Na > ak > tualne potrzeby władz. Krótki przykład; te same wydarzenia dotyczące dwóch naro > dów > Polaków i Ukraińców. Kim był Chmielnicki dla Polaków a kim był Chmielniki dla U > kra > ińców. I w tym miejscu powinieneś wiele zrozumieć. Historia niby ta sama, ale j > ak > że różnie interpretowana. Uważam, że zrozumiałeś moje porąbanie ! A jeżeli nie > ,to > trudno! Bredzisz, Kruku. Do Chmielnickiego chcesz się modlić, czy jak? Bo masz jakiś niezrozumiały sposób artykulacji myśli. Rozjaśnisz, czy ci nie po drodze? Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 10:46 Nie napisał. Więcej- nie urodził sie nikim wpływowym ani waznym, nie powołal setek apostołow itd.. To cała tajemnica "słabosci" Boga, ukrywania się Jego boskości w tym swiecie, Jego pokory. Bóg w ciagu całej historii posługuje sie ludźmi: prorokami w ST, rybakami - apostołami, nierzadnicą,ktora jest 1 swiadkiem zmartwywstania, ludźmi prostymi,a czasem dziećmi w objawieniach itd... Tajemnica pokory Boga wciaz zdumiewa i wymaga wiary i "nie szukania dla siebie samego wielkosci" ,wymaga zaufania. Jak bardzo tego zaczyna brakowac współczesnym chrzescijanom... Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 10:51 Jak nie urodzil sie nikim wplywowym, nie glos herezji Jezus jest najbardziej wplywowa osoba, po dzien dzisiejszy jeszcze. Powolal 12 apostolow, a uczniow mial setki, zaden apostol sie nie wywyzszal miedzy sobą i traktowali sie rowno. Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 11:07 lolek94 napisał: > Jak nie urodzil sie nikim wplywowym, nie glos herezji Jak nie rozumiesz o co mi chodzi to nie komentuj prosze Cię bardzo. Nie wiem skad u Ciebie tyle złej woli, zeby nie powiedziec sama zła wola w rozmowie ze mną... Jak szukasz znów glupich zaczepek to chyba znów Cie rozczaruje. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 11:14 Mala.mi to Ty caly czas insynulujesz ze protestantyzm jest zly nie podajac na to zadnego powodu, tylko spekulacje. To Ty nie chcesz mi podpowiedziec czy nie wystarczy nam Jezus, czy potrzeba nam dopierac sobie ludzi do ktorych mamy sie modlic lub przez ktorych? Jezus nie wystarczajacy jest? Ja bym wolal powiedziec ze urodzil sie skromną osoba i taka pozostal do konca zycia, sluzyl swoim zyciem ludzia, codziennie. A w rozmowach z faryzeuszami wykazal sie nie dosc ze mądrością co przepiekną mową Nie atakowalem, prostowalem, rozrozni te rzeczy Odpowiedz Link
monikaannaj Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 11:24 Ty za to masz mocarne argumety na poparcie swojej tezy iz katolicyzm jest zły. Oczywiscie tłumaczenie katoliczce ze jej kościół jest nierządnića babilońska nie jest zadnym atakiem, skąd. Czy trzeba sobie dobierac ludzi? jezus sobie dobrał. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 11:34 hahaha tak mowil do nich wy do mnie sie modlcie a oni niech sie do mnie modla, no przestan moniczko A ta teza napisalem Ci skad sie wywodzi, mozliwe ze jest to przypadek ze akurat tylko rzym spelnia wszystkie te warunki, moze jakiegos jeszcze miasta nie znamy, lecz to sa czasy ostateczne bez wątpienia Odpowiedz Link
monikaannaj loleczku 13.04.07, 11:43 Rzym nie spełnia zadnych warunków, poniewaz znajduje sie na wiekszej niz 7 ilosci wzgórz. Pouczysz sie jescze troche geografii to bedziesz wiedział. hahah. Myśłe że jakby jezus cie usłyszał to tez by nieźłe sie usmiał. jak myslisz, miał poczucie humoru? Nie mam sensu ciagnac ani sekundy dłużej dyskusji na temat swietych obcowania - bo do tego sprowadza sie kwestia. Nie uznajesz tego - twoja sprawa. Sadzisz ze katolicy pójda do piekła za wiarę w swietych? Tez twoja sprawa. Odpowiedz Link
lolek94 Re: loleczku 13.04.07, 11:54 free.of.pl/t/town/rzym.htm Tylko jedno miasto znajduje się na siedmiu pagórkach od ponad 2000 lat. Encyklopedia katolicka podaje: W mieście Rzym położonym na siedmiu pagórkach mają swoją siedzibę władze państwa watykańskiego.1 Ucze sie geografi Mysle ze mial i to duze, a jak myslisz czemu na weselu uczynil swoj pierwszy cud? Nie sadze ze pojda za to do piekla <przytul> Ale sadze ze to oddala od modlitw do tego posrednika ktory jest w biblijny, jedyny Tak jak mowie traktowanie ich z szacunkiem spoko, sam daze ogromnym szacunkiem JP2, lecz nie wywyzszam go posrod innych ludzi. Odpowiedz Link
monikaannaj Re: loleczku 13.04.07, 12:06 wez ty sobie chłopcze jakiś powazny atlas do tej nauki. Mówi sie tez "wszystkie drogi prowadzą do Rzymu. jednak jak będziesz sie wybierał do Włoch to raczej kup sobie mapę samochodową. Odpowiedz Link
lolek94 Re: loleczku 13.04.07, 12:09 Jestem ciekaw skad ta koncepcja, skad biskupi obalaja nie to ze lezy na 7 wzgorzach tylko to ze inne miasta tez leza, moze sie myla? Odpowiedz Link
lolek94 Re: loleczku 13.04.07, 12:17 Monia nie wiem czy masz nie dokladna mape z miejsza iloscia tych wzgorz, Rzym, Roma, stolica Włoch, ośrodek administracyjny regionu Lacjum, położony w środkowej części Półwyspu Apenińskiego, na 7 wzgórzach wulkanicznych(Awentyn, Celio, Eskwilin, Kapitol, Kwirynał, Palatyn i Wiminał), nad rzeką Tybr, w odległości ok. 27 km od ujścia rzeki do Morza Tyrreńskiego. Zajmuje powierzchnię ok. 208,6 km2. Mapa Samochodowa Europy A i mowiac to ze rzym nie lezy na 7 wzgorzach/pagorkach obalasz encyklopedie katolicka Odpowiedz Link
monikaannaj Re: loleczku 13.04.07, 12:35 Niech ci będzie 7. Ale co te siedem pagorkow ma obecnie wspolnego z KK??? Odpowiedz Link
lolek94 Re: Moniczko :P 13.04.07, 13:11 hihi Moniu o niektorych rzeczach nie mamy pojecia I ja i Ty, czemu to jest tak a nie inaczej. Czemu nie mozemy sie w domach na modlitwach spotykac itd. jest tego duzo. (nie o to mi chodzi) Kobieta i bestia. A Niewiasta, którą widziałeś, jest to Wielkie Miasto, mające władzę królewską nad królami ziemi Apokalipsa (Objawienie) 17,18 [...] Siedem głów to jest siedem gór tam, gdzie siedzi na nich Niewiasta Apokalipsa 17, 9 I zaniósł mnie w stanie zachwycenia na pustynię. I ujrzałem Niewiastę siedzącą na Bestii szkarłatnej, pełnej imion bluźnierczych, mającej siedem głów i dziesięć rogów Apokalipsa 17,3 [ Artykuł polemiczny, niekoniecznie odzwierciedla poglądy Redakcji - Red. ] Kim jest Niewiasta (Kobieta)? Apostoł Jan powiada, że Niewiasta to wielkie miasto rozłożone na siedmiu pagórkach [...] mające władzę królewską. Ona jest tym "tajemniczym Babilonem" Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu, ta tez, ale czy nie moze powstac inne miasto, moze Zyjemy w czasach ostatecznych (nie masz chyba watpliwosci? ) Izrael po 1700 letniej tulaczce po swiecie odzyskal w 1948 roku panstwo, i gdzies bylo napiane w bibli jesli powroci moj lud nie wymrze ostatni z nich a ja powroce (objawienie albo daniela ) Reszta rzeczy tez sie zgadza, www.jezus.pl/wortal/article.php?op=Print&sid=581 moze byc to insynulacja i manipulizm, objawien nie mozna traktowac doslownie, sama wiesz. Odpowiedz Link
monikaannaj Re: Moniczko :P 13.04.07, 14:16 Nie można było jednym krótkim zdaniem napisac co wg ciebie ma wspólnego z rzymem na 7 pagorkach położonym obecny kosciół katolicki? Którego głowa - czyli papiez - urzeduje w Watykanie. Który to watykan położony jest - jak w pysk strzelił na 8 pagorku? Co - prorok tego nie przewidział? Miał na myśłi KK tylko do 8 liczyć nie potrafił? jesze raz: co usprwiedliwia agresywne, chamskie i idiotyczne stwierdzenia niektórych prostestanów ze kaościól katolicki jest nierządnica babilońska? Odpowiedz Link
lolek94 Re: Moniczko :P 13.04.07, 14:23 Moniczko przeczytalas ten caly tekst? podciagni pod inne miasto, to dlatego ludzie atakuja wlasnie KRK odnosnie tej przepowiedni, ja powiedzialem ze jest prawdopodobna i nie znam innego miasta ktore by moglo w tej przepowiedni byc. Czemu nawet jak jest czarno na bialym napisane i tak omija sie prawde? Odpowiedz Link
lajkonix Zaponiana partyzantka 14.04.07, 20:52 lolek94 napisał: > Moniczko przeczytalas ten caly tekst? podciagni pod inne miasto, to dlatego > ludzie atakuja wlasnie KRK odnosnie tej przepowiedni, ja powiedzialem ze jest > prawdopodobna i nie znam innego miasta ktore by moglo w tej przepowiedni byc. > > Czemu nawet jak jest czarno na bialym napisane i tak omija sie prawde? No jak to, brat. To cesarstwo rzyskie - Rzym - nie upadło jeszcze? Nie zły przypał. Ostatni podobny przypadek, to jak słyszałem partyzanta AL znależli w puszczy knyszyńskiej w 1974r., co to nie wiedział, ze II Wojna Światowa się dawno skończyła. Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
lolek94 Re: Zaponiana partyzantka 16.04.07, 09:27 Cesarstwo upadlo, wiadomo czemu Ale czy upadek oznaczal braku dominacji nad owczesnym swiatem? Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 11:41 A jeszcze do tego dopisze, dobierac ludzi we wzrastaniu jest czyms dobrym, mowic ze prowadzili swiete zycie, nalezy ich za to szanowac, ale czcic? Dawac przyklad swietosci nie oznacza tego samego ze byli swieci to pomodlmy sie za nich. Tylko Jezus nie mial grzechu i dlatego tez inne osoby nie moga w pelni zasluzyc na to miano bo kazdy z nich mial grzech. Odpowiedz Link
monikaannaj Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 11:45 ale czcić? bardzo proszę o odpowiedź: jak brzmi 4 przkazanie Boga? Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 11:58 Jak wiesz w bibli nie są ponumerowane, ale lecąc od poczatku to 4 brzmi Pamiętaj o dniu szabatu, aby go uświęcić. Sześć dni będziesz pracować i wykonywać wszystkie twe zajęcia. Dzień zaś siódmy jest szabatem ku czci Pana, Boga twego. Nie możesz przeto w dniu tym wykonywać żadnej pracy ani ty sam, ani syn twój, ani twoja córka, ani twój niewolnik, ani twoja niewolnica, ani twoje bydło, ani cudzoziemiec, który mieszka pośród twych bram. W sześciu dniach bowiem uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich, w siódmym zaś dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty. Pelny dekalog : Wtedy mówił Bóg wszystkie te słowa: Ja jestem Pan, twój Bóg, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. I Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! II Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań. III Nie będziesz wzywał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, gdyż Pan nie pozostawi bezkarnie tego, który wzywa Jego imienia do czczych rzeczy. IV Pamiętaj o dniu szabatu, aby go uświęcić. Sześć dni będziesz pracować i wykonywać wszystkie twe zajęcia. Dzień zaś siódmy jest szabatem ku czci Pana, Boga twego. Nie możesz przeto w dniu tym wykonywać żadnej pracy ani ty sam, ani syn twój, ani twoja córka, ani twój niewolnik, ani twoja niewolnica, ani twoje bydło, ani cudzoziemiec, który mieszka pośród twych bram. W sześciu dniach bowiem uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich, w siódmym zaś dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty. V Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie. VI Nie będziesz zabijał. VII Nie będziesz cudzołożył. VIII Nie będziesz kradł. IX Nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa jako świadek. X Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego. Nie będziesz pożądał żony bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego. Księga Wyjścia Wj 20:1-17 (Biblia Tysiąclecia) Zaowaz ze uzywam Tysiaclatki. Ale jak tak sie glebiej zastanowic czy zyjemy za zakonu ze nas te przykazania dotyczą? Mojzesz zawarl w 5 ksiegach 613 nakazow, zakazow, ale one nas nie obowiazuja, zyjemy za łaski, mozna wszystko wydedukowac z tych dwoch o ktorych mowil Jezus. Zydzi musieli skladac ofiary przeblagalne , my czegos takiego nie robimy (niektorzy) zyjemy za łaski, łaską zbawieni jestesmy przez wiare i to nie z uczynkow, to Bozy dar. Odpowiedz Link
monikaannaj Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 12:14 Ach. jakiez to forum jednak pouczające. zawsze mi sie wydawało ze to katolicy po macoszemu traktują stary testament podczas gdy protestanci czytają go bez przerwy i czerpią z niego nauki... A tymczasem nie dość ze okazuje sie iż to Mojrzesz wymysłił wskazówki dla narodu wybranego, to jeszcze nie obowiązuje nas 10 przyykazań! Tylko łaska? uczynki sa niewazne? To po co w Ewangelii takie teksty jak "cokolwiek UCZYNILISCIE..." Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 12:21 Efez. 2:8-10 8. Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; 9. Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił. 10. Jego bowiem dziełem jesteśmy, stworzeni w Chrystusie Jezusie do dobrych uczynków, do których przeznaczył nas Bóg, abyśmy w nich chodzili. (BW) (Negujesz to ? ) Ale rowniez jest : Żywa wiara to wypełnianie dobrych uczynków, nie po to, aby dostapić zbawienia, ale z wdzięczności za otrzymane darmo zbawienie (Ef 2:8-10) A czy w tych dwoch przykazaniach Jezusa nie ma wszystkich pozostalych? Jesli chcesz uznawac te 10 przykazan to czyn to tak jak jest napisane i dodaj do tego 603 zakazy i nakazy Czy sa inne, sa i wczesniej w ksiegach i pozniej (mojzeszowych) Dwa przykazania ktorych nie powinnismy łamac to jest miluj blizniego jak siebie samego i to ze czczcij Boga. Czy nie wiaze sie to wszystko w nich? Odpowiedz Link
monikaannaj Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 12:26 Na tablicach było 10 a nie 613. Nie trzeba byc neurochirurgiem żeby kumac różnice miedzy 10 ogolnymi zasadami a 600 przepisami regulującymi konkretne aspekty zycia kilka tysiecy lat temu konkretnego narodu. BTW. czy mogłbyś mi powiedzie jak nazywa sie twoje wyznanie? Bo coś mi sie nie zgadza z tym protestantyzmem i podejsciem do 10 przykazań. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 12:30 Tak na tablicach bylo 10 tych co Ci wyslalem i tych co sa w bibli nie w katechizmie (czemu? ) ale nie o tym, Mojzesz dal narodowi 613 nakazow i zakazow, i skad je wzial, z glowy czy od Boga, danie 10 glownych przykazan nie czyni ich wazniejszymi od innych, bo mozesz przestrzegac 10 a co z reszta? Dlaczego pytasz caly czas o wyznanie, nie chce promowac kosciola, jestem chrzescijaninem, protestantem, nie jestem w jednym kosciele co niedziela bo nie moge, moja praca wymaga ode mnie ciaglego jezdzenia w weekendy i odwiedzam sobie inne wspolnoty, czy Adwentystow czy Zielonoswiatkowcow czy Babtystow jak sie trafi AE tez fajnie Nie czynie z tego sensacji bo w kazdym z nich mozna odczuc ze cos sie wynosi z mszy/nabozenstwa A SJ na bank nie jestem Nie boj sie, ale chyba masz co do tego pewnosc po 3jcy swietej - to nie dogmat to fakt Odpowiedz Link
monikaannaj Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 12:39 Cos ci sie mysli. Nie pytam cały czas. Spytałam cio e po raz pierwszy - dlatego ze chce wiedziec. Lubię wiedziec np czym sie rózńią baptysci od adwentystów. A jełsi niczym to czemu uzywaja innej nazwy. > A SJ na bank nie jestem Nie boj sie, ale chyba masz co do tego pewnosc po > 3jcy swietej - to nie dogmat to fakt A czego miałabym sie bac??? Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 12:45 > > 3jcy swietej - to nie dogmat to fakt Trójca świeta to jak najbardziej dogmat wiary a nie zaden fakt. Zresztą dogmat stowrzony przez Kościól katolicki zdaje sie w III czy IV wieku. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 13:04 Czy to jest dogmat czy prawda biblijna? Elohim (hebr. אלהים - w Biblii hebrajskiej jedno z określeń Boga, obok Jahwe (Jest/Istnieje albo "będący"), El (bóg, dosł. Silny, Wszechmocny, czasami jest używany w Biblii wyraz ha El, który można oddać przez Bóg, Najwyższy Bóg); Adonaj (Pan); Szaddaj (Wszechmogący). Elohim (dosł. Silni) to liczba mnoga od hebrajskiego słowa El (Bóg) i jego rozszerzenia Eloah oraz Elim. Samo słowo El być może pochodzi od najwyższego boga w mitologii ugaryckiej - Ela. Choć słowo Elohim występuje często na określanie bóstw pogańskich (bogowie), w odniesieniu do Boga Izraela nie można mówić o politeizmie. Izraelici używali 'Elohim' dla oddania majestatu osoby (podobnie jak król mówiąc o sobie używał liczby mnogiej). To samo słowo było używane w odniesieniu do innych bóstw, również do pojedynczych bożków. Czasami Biblia odnosi ten termin w stosunku do ludzi (np. sędziów) a także aniołów. Teoria źródeł wyodrębnia fragmenty Pięcioksiągu, w którym używana jest ta forma imienia Boga jako należące do redakcji (tradycji) elohistycznej, w przeciwieństwie do redakcji jahwistycznej, w której używane jest imię Jahwe. Tu masz troszke wiecej na temat : www.chrzastowice.opole.opoka.org.pl/elohim.htm Tak jak bys napisala ze to ze Jezus zmartwywstal to dogmat, to pewnosc, nikomu nie sa potrzebne dogmaty chyba ze ktos chce kwestionowac ze czegos w bibli nie ma (dotyczacego wiary oczywiscie ) Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 13:17 lolek94 napisał: > Czy to jest dogmat czy prawda biblijna? > Elohim (hebr. אלהים - w Biblii hebrajskiej jedno > z określeń Boga, obok Jahwe > (Jest/Istnieje albo "będący"), El (bóg, dosł. Silny, Wszechmocny, czasami jest > używany w Biblii wyraz ha El, który można oddać przez Bóg, Najwyższy Bóg); > Adonaj (Pan); Szaddaj (Wszechmogący). Elohim (dosł. Silni) to liczba mnoga od > hebrajskiego słowa El (Bóg) i jego rozszerzenia Eloah oraz Elim. Samo słowo El > być może pochodzi od najwyższego boga w mitologii ugaryckiej - Ela. Choć słowo > Elohim występuje często na określanie bóstw pogańskich (bogowie), w odniesieniu > > do Boga Izraela nie można mówić o politeizmie. Izraelici używali 'Elohim' dla > oddania majestatu osoby (podobnie jak król mówiąc o sobie używał liczby > mnogiej). To samo słowo było używane w odniesieniu do innych bóstw, również do > pojedynczych bożków. Czasami Biblia odnosi ten termin w stosunku do ludzi (np. > sędziów) a także aniołów. Teoria źródeł wyodrębnia fragmenty Pięcioksiągu, w > którym używana jest ta forma imienia Boga jako należące do redakcji (tradycji) > elohistycznej, w przeciwieństwie do redakcji jahwistycznej, w której używane > jest imię Jahwe. > > > Tu masz troszke wiecej na temat : > www.chrzastowice.opole.opoka.org.pl/elohim.htm > Tak jak bys napisala ze to ze Jezus zmartwywstal to dogmat, to pewnosc, nikomu > nie sa potrzebne dogmaty chyba ze ktos chce kwestionowac ze czegos w bibli nie > ma (dotyczacego wiary oczywiscie ) jak zwykle piszesz nie na temat... Poszukaj na google jak powstał dogmat o Trójcy. Aha i nie zapomnij sprawdzic co znaczy słowo "dogmat wiary". Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 13:25 Ja Ci napisalem ze jest to w bibli napisane, mnogosc Boga nie oznaczala kilku Bogow, lecz Boga w jednej osobie i po co dogmat? Czy tak bardzo ludzie ich potrzebuja? czy wystarczy po polsku im wytlumaczyc? Ile dogmatow sie juz mylilo, biblia nigdy Widzisz roznice? Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 13:30 lolek94 napisał: > Ja Ci napisalem ze jest to w bibli napisane, mnogosc Boga nie oznaczala kilku > Bogow, lecz Boga w jednej osobie i po co dogmat? Czy tak bardzo ludzie ich > potrzebuja? czy wystarczy po polsku im wytlumaczyc? > > Ile dogmatow sie juz mylilo, biblia nigdy Widzisz roznice? Dogamt wiary to prawda wiary ,jak najbardziej wynikajaca z Biblii. Widze,ze zbyt wygodny jestes aby dowiedziec się tak prostej rzeczy.Czemu nie jestem zdziwiona? ps. a ktore to dogmaty wiary się zmieniły?? Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 13:44 To powiedz mi skad sie wzial dogmat czyscca, czy jest biblijny, gdzie o tym mowi biblia (nie mow mi prosze o apokryfach bo byly dodane zaraz po lutrze, jak oglosil ze czyscca nie ma dokladnie 1534 rok Luter i reformacja 1517. Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 13:49 lolek94 napisał: > To powiedz mi skad sie wzial dogmat czyscca, czy jest biblijny, gdzie o tym > mowi biblia (nie mow mi prosze o apokryfach bo byly dodane zaraz po lutrze, jak > > oglosil ze czyscca nie ma dokladnie 1534 rok Luter i reformacja 1517. Znajdź sobie leniuchu. Wejdź sobie na www.google.pl , wpisz czysciec i poszukaj jakiejs katolskiej strony,ktora Ci to wytłumaczy. Aha, i nie czytaj wyłacznie alberta bo coraz bardziej mam nadzieje,ze albert.pl jest dla Ciebie Słowem Objawionym. Kto jest własciwie twórca tej strony?? Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 13:57 Nie mam pojecia kto jest tą osobą jest o wiele wiecej stronek, ale sa na php tworzone (nie mozna kopiowac linkow bo u gory caly czas jest aders maciezysty) A jak bys weszla jest o nas, naleza do jakiejs wspolnoty chrzescijanskiej. Czy pisza tam bzdury? nie sadze Ale napewno sa antykatolickie, chociaz nie wszystkie. Znalazlem cos : Wielu teologów rzymsko-katolickich przyznaje, że idea czyśćca nie pochodzi z Biblii. Autorzy Słownika Katolickiego napisali: "Musimy nawiązywać do ogólnych pryncypiów Pisma Świętego, raczej niż do tekstów, które cytuje się na dowód istnienia czyśćca. Powątpiewamy bowiem, żeby zawierały one wyraźną i bezpośrednią wzmiankę o nim."(15) Kardynał Nicholas Wiseman w swym wykładzie doktryn katolickich przyznaje, że w Biblii czytelnik "nie znajdzie ani słowa o czyśćcu."(16) Teraz z innych stronek : 1. Dlaczego Kościół wierzy w czyściec, chociaż takiego słowa nie ma w Piśmie Świętym? Czyściec to uwalnianie się po śmierci od wszystkich następstw grzechów, uniemożliwiających doznawanie pełnego szczęścia nieba. Tymi następstwami są wszystkie egocentryczne przywiązania, z powodu których człowiek nie potrafi kochać w sposób doskonały. Uwolnienie się od tych egoistycznych przywiązań może się dokonać tylko wtedy, gdy Bóg przebacza grzechy i udziela człowiekowi swojej łaski. Kiedy człowiek żałuje za swoje przewinienia, pragnie się poprawić i szuka miłosierdzia Bożego w sakramencie pojednania, dostępuje przebaczenia najcięższych nawet grzechów. Niektóre grzechy mogą być odpuszczone także po śmierci. Ta prawda, potwierdzona przez nauczanie Pisma Świętego, stanowi fundament nauczania Kościoła o czyśćcu. Do tekstów uczących o możliwości dostąpienia przebaczenia poza granicami ziemskiego życia zalicza się fragment Drugiej Księgi Machabejskiej, mówiący o modlitwie i ofierze Judy za zmarłych. Taką możliwość dopuszcza również pouczenie Jezusa Chrystusa o bluźnierstwie przeciwko Duchowi Świętemu. Wiec odpuszczenie grzechow to lipa, jaka szkoda... Ksiega Machabejska apokryf dodany w 16 wieku, pisalem o tym juz A tak realnie, jaki sens by miala spowiedz, pozniej odpokutujemy w "czysccu", ale dobra moze mniej czasu tam spedzimy, hmm czemu Jezus o tym nie mowil w ewangeliach, mowil pieklo niebo nic o czyms innym to zastanowmy sie jak powstal czysciec: Papież Grzegorz I w 593 roku jako pierwszy wspomniał o miejscu zwanym "czyściec", gdzie rzekomo dusze zmarłych cierpią, dopóki nie spłacą długu lub nie zostaną odkupione ofiarami złożonymi przez żywych. Koncept ten wywołał wówczas wiele kontrowersji, stając się dogmatem dopiero blisko tysiąc lat później, uchwałą soboru florenckiego w 1439 roku. Dogmat ten nie ma za sobą autorytetu Biblii. Przeciwnie, czytamy w niej, że "postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd" (Hbr.9:27), a także, że "Syn Człowieczy przyjdzie w chwale Ojca swego razem z aniołami swymi i wtedy odda każdemu według jego postępowania" (Mt.16:27). Wspierają go natomiast niektóre apokryfy włączone dopiero w XVI wieku do kanonu Starego Testamentu m.in., aby uzasadnić kilka niebiblijnych nauk papiestwa. Według Encyklopedii Katolickiej czyściec "to przejściowy stan, w którym zeszłe ze świata dusze mogą pokutować za niewybaczone grzechy, dopóki nie dostąpią ostatecznej nagrody... Karze czyśćcowej mogą ulżyć ofiary składane przez żywych wierzących, takie jak: msze święte, modlitwy, datki, i inne akty pobożności i dewocji."(17) Doktryna o czyśćcu głosi, że niektórzy muszą okupić się swoją ofiarą lub cierpieniem, a tym samym kwestionuje doskonałość ofiary Chrystusa, która jest wystarczająca, aby zbawić każdego pokutującego grzesznika (Tyt.2:11; 1J.1:9; 2:1-2). Dogmat ten implikuje, że do tego, co uczynił Chrystus konieczne są nasze uczynki. Wiecej na : www.przystan.jezus.pl/web-pl/artykuly/czysciec.htm Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 14:13 lolek94 napisał: > Nie mam pojecia kto jest tą osobą jest o wiele wiecej stronek, ale sa na php > tworzone (nie mozna kopiowac linkow bo u gory caly czas jest aders maciezysty) > A jak bys weszla jest o nas, naleza do jakiejs wspolnoty chrzescijanskiej. Czy > pisza tam bzdury? nie sadze Ale napewno sa antykatolickie, chociaz nie > wszystkie. Cytujesz teksy autorów o ktorych nic nie wiesz??? nawet czy sa chrzescijanami? Alberta cytuja czesto ateisci... > Znalazlem cos : Wielu teologów rzymsko-katolickich przyznaje, że idea czyśćca > nie pochodzi z Biblii. Autorzy Słownika Katolickiego napisali: "Musimy > nawiązywać do ogólnych pryncypiów Pisma Świętego, raczej niż do tekstów, które > cytuje się na dowód istnienia czyśćca. Powątpiewamy bowiem, A kto jest autorem tego Słownika Katolickiego???? Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 14:21 Masz slonik katolicki? otworz Czy jeden moze sie mylic a drugi nie? Chrzescijanie tez go cytuja, to oznacza ze ma jakies kompedium wiedzy On sam napewno tego nie zgromadzil, to nie jest jedyna taka stronka, poczytaj na www.daniel2005.pl cos z jonaszem bylo, jezus.pl przystajn.jezus.pl i wiele wiele innych Odpowiedz Link
monikaannaj Co to niby jest Słwnik katolicki??? Albo encyklope 13.04.07, 14:23 dia katolicka?? o czym ty piszesz - daj jakies namiary. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Co to niby jest Słwnik katolicki??? Albo ency 13.04.07, 14:30 15. Wm. E. Addis, Arnold Thomas, A Catholic Dictionary, Londyn, Kegan Paul, Trench & Company, 1884, s. 708. Znasz angielski, zajzyj na strone, sproboj poznac to co ktos mowi, jesli tak sie upiera www.przystan.jezus.pl/web-pl/artykuly/czysciec.htm Przypisy tam sa Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Co to niby jest Słwnik katolicki??? Albo ency 13.04.07, 14:44 lolek94 napisał: > 15. Wm. E. Addis, Arnold Thomas, A Catholic Dictionary, Londyn, Kegan Paul, > Trench & Company, 1884, s. 708. > > Znasz angielski, zajzyj na strone, sproboj poznac to co ktos mowi, jesli tak > sie upiera www.przystan.jezus.pl/web-pl/artykuly/czysciec.htm > Przypisy tam sa Lolek, poczytaj co na temat czysca ma do powiedzenia Kosciól Katolicki a nie jacys niedouczeni antykatolicy! To tak jakbys się Chinczyka pytał jak się zyje w Polsce albo na Marsie. Tylko rzuciałam okiem i juz widze mnóstwo błedów: czyscic raz jest podawany jako miejsce(nigdy w nauce Kosciola tak nie było!) ,innym razem jako stan, miesza się do tego wszystkiego odpusty ,ktore nie maja nic wspólnego z czysciem bo dotycza kar za grzechy w życiu doczesnym nas zyjących na ziemi,a nie zmarłych-to zupłenie inny temat. Zajrzyj wiec łaskawie w jakies wiarygodne źródła, gdzie dowiesz sie w co faktycznie wierza katolicy(przeciez nie musisz się z tym zgadzac,ale Ty czytasz same tendencyjne źrodła!) ,a nie w co nas się próbuje naiwnie zmanewrowac... Choc juz dawno przestałam wierzyc w Twoja dobra wole. Ty po prostu nie jestes jeszcze gotów do dialogu mały.. Pozdrawiam i żegnam. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Co to niby jest Słwnik katolicki??? Albo ency 13.04.07, 15:07 Super mowisz na biskupow niedouczeni, dr. teologi zgadni jakiej, katolickiej Przepraszam a kto wprowadzil odpuszczenie (popularnie mowiac odpusty) ? i wiesz po co one byly? by nie isc do czyscca, w 1500 roku uwazali ze kazdy musi wycierpiec 500 lat chyba ze dasz monete to skroci sie ten czas.... Dotycza grzechow na ziemi, a czysciec po co byl? tam gdzie dusza ma wakacje Jesli obalasz encyklopedie katolicka, obalasz dogmaty watykanskie, i nawet mapy europy super jestes, poobalaj wiecej i zobaczymy co zostanie W bibli de facto nie ma ani slowa o czysccu, ktos musial dodac apokryfy ? Jesus mowil o Ewangeliach ze sa najwazniejsze i tam jest ze jezus jest droga prawda i zywot i ze tylko przez niego przechodzimy, natomiast nie ma nic o innych rzeczach ktore KRK ustanawial Odpowiedz Link
monikaannaj Re: Co to niby jest Słwnik katolicki??? Albo ency 13.04.07, 15:11 Jaką znowu encyklopedię co ty bredzisz lolek? I policz jescze raz te wzgorza, radze ci, bo bedziesz tkwił w ciemnocie jak katol nieprzymierzając. Lolek, a gdzie w biblii jest napisane co wchodzi w skład biblii? w spisie tresci? Odpowiedz Link
lolek94 Re: Co to niby jest Słwnik katolicki??? Albo ency 13.04.07, 15:18 Stary i Nowy Testament. pl.wikipedia.org/wiki/Apokryf to mam na mysli mowiac o apokryfach. Czemu nikt kto przepisywal biblie juz zlozona od poczatku wiekow nie slyszal o nich, nagle sie odnalazly, przepisali je by pozniej 2 czy 3 lata pozniej splonely w tajemniczy sposob, czemu dopiero po Marcinie Lutrze? Dosc ciekawe ze zarzucal wladza kosciola szerzenie herezji. I wiesz co ani Papiez ani zaden teolog nie sprzeciwil mu sie, on powiedzial tak "jesli widzisz panie (papiezu) cos co sie nie zgadza z biblia poddam sie dobrowolnie karze" nic nie znalezli, i tez uwazasz ze nie bylo w jego slowach prawdy? Odpowiedz Link
lolek94 Re: Co to niby jest Słwnik katolicki??? Albo ency 13.04.07, 15:45 Moniu, Mala.mi przeanalizujcie i Katechizm i Biblie pod względem tego : www.alberto.pl/download/czysciec.rtf www.alberto.pl/download/czy_jestem.rtf daniel2005.pl/ po lewej masz zakladke swiadectwa ksiezy czy oni kłamią? byli chyba najblizej tych wszystkich teologicznych rzeczy nie bede juz wklejal tekstow, poprostu przez weekend zastanow sie nad tym powolujac sie na KKK i na biblie, czy te punkty klamią? jesli tak to skad taki rozglos, nie tylko wsrod ludzi nawroconych maja? Pozdrawiam i zycze wam milego weekendu Odpowiedz Link
monikaannaj Re: Co to niby jest Słwnik katolicki??? Albo ency 13.04.07, 15:57 Mowy nie ma. jecsze czego -zebym miała weekend spędzac nad jakimiś nie wiadomojakiego pochodzenia wyrywkami? Ja już o czyścu czytałam nie raz i nie dwa razy dyskutowałam z "prawdziwymi" chrzescijanami. Najprawdopodobniej cioe nie przekonam - ty mnie nie prezkonasz na pewno. zamiast więc jałowo przerzucac sie cytatami po prostu odpowiedz mi na pytanie krótkim tak lub nie: Czy twoim zdaniem pojde do piekła za to ze wierze w czysciec? I jescze jedno - tez prosze o jak najkrótszą odpowiedź. skąd wiesz co jest biblia a co apokryfem? Odpowiedz Link
sunday Re: Co to niby jest Słwnik katolicki??? Albo ency 13.04.07, 17:05 > I jescze jedno - tez prosze o jak najkrótszą odpowiedź. > skąd wiesz co jest biblia a co apokryfem? Moniko Anno, to nie ma sensu. Septuaginty, greckie tłumaczenia, diaspory w Aleksandrii, Filony, kanony, greckojęzyczność pierwotnego chrześcijaństwa, zjazdy w Jawne, hebrajskie oryginały Syracha, cytaty w Nowym Testamencie nawet z księgi Henocha, sobory, Didache - to nie dla Lolka. Podsumuje przecież wszystko, jak to już raz zrobił, krótkim "nigdy ich nie było", ew. wklei kolejny pasujący mu tekścik z internetu. Szkoda nerwów. Tak Ci potrzebne uznanie Twojej wiary ze strony neofity? Spokojnie, pokora przychodzi z czasem (no właśnie - czekam na nią i czekam, i nic!). Pozdrawiam. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Co to niby jest Słwnik katolicki??? Albo ency 16.04.07, 09:23 Monia nie jest napisane w bibli to. Jest tylko to : Ap 3:16 BT „A tak, skoro jesteś letni i ani gorący, ani zimny, chcę cię wyrzucić z mych ust.” -------------------------------------------------------------------------------- Ap 3:16 Bw „A tak, żeś letni, a nie gorący ani zimny, wypluję cię z ust moich.” Czysciec to letność prawda, cos po srodku. (przeczytaj sobie caly rozdzial by nie bylo ze cos wyrywam) Do nieba idziemy przez wiare w Jezusa Chrystusa, rowniez jest napisane ze mamy miec pewnosc zbawienia. Czemu w Ewangeliach nic nie ma na temat czyscca? Nie lepiej prowadzic swoje zycie tak by isc do nieba, nie zastanawiajac sie nad tym czy czysciec jest prawdziwy czy nie? A co bedzie jak jednak to ktos sobie wymyslil? Monia nie wiadomo skad? Z Bibli i z KKK Moniczko w apokryfy zagłębialem sie, w literature o nich. Slowo Swiete jest napisane pod nadchnieniem Ducha Swietego, jak wiesz od pierwszych wiekow chrzescijanstwa biblia (jeszcze tak nie nazwana) "rozeszla sie" po wszystkie strony swiata, przepisywali ją wszyscy, w 15 wieku nadal byla ta sama, pozniej w 1517 roku byla Reformacja, Dr Marcin Luter ze swoimi 95 tezami, dogmatami wiary (4 sola) oraz ksiazkami, byl wezmawy do Rzymu w 1515-16 roku, I kazali mu odwolac je wszystkie, a on powiedzial skromnie, jesli jakas teza przeczy pismu swietemu spale wszystkie ksiazki, dokumenty i odwolam wszystko co powiedzialem. Wiesz ze pozniej bylo spotkanie "na szczycie" I zaden duchowny nie potrafil obalic tez Lutra, czemu? Bo Bibli nie mogli zmienic poniewaz byla w zbyt wielu egzemplarzach skopiowana (wiesz juz "ksero" mieli ) W 1534r. dodali 6 apokryfow, nikt o nich wczesniej nie slyszal. Wlasnie w nich byl wytlumaczony czysciec, jakis kult itp. Ewangelie nawet dotarly do Chin i rowniez tam nie bylo tych apokryfow. Jesli by uznawac te 6 to moze Ewangelie Tomasza(moj imiennik) Judasza ostatnio czytalem , i chyba tez byla ew. Mari Magdaleny <lol> Lepiej zastanowic sie co bylo przed tym zapisem o czysccu? Czy ktos myslal ze pojdzie tam, na wieczne potepienie? Jezus nie mowil o jakiejs drodze posredniej. Apostolowie rowniez. Ale tak na logike, po co wierzyc w cos gdzie mamy sie nie wybierac? (Jezus:Macie miec pewnosc zbawienia waszego). Czy wiekszosc osob wlasnie przez czysciec nie podchodzi do zycia na "luzie" ? Odpowiedz Link
lolek94 Re: Co to niby jest Słwnik katolicki??? Albo ency 13.04.07, 15:14 Widzisz jest podany jako miejsce tutaj : "Papież Grzegorz I w 593 roku jako pierwszy wspomniał o miejscu zwanym "czyściec", gdzie rzekomo dusze zmarłych cierpią, dopóki nie spłacą długu lub nie zostaną odkupione ofiarami złożonymi przez żywych. Koncept ten wywołał wówczas wiele kontrowersji, stając się dogmatem dopiero blisko tysiąc lat później, uchwałą soboru florenckiego w 1439 roku. " Kto to oglosil papiez grzesiu, pozniej sobor florencki (chyba ze podwazasz jego moc ? ) "Według Encyklopedii Katolickiej czyściec "to przejściowy stan, w którym zeszłe ze świata dusze mogą pokutować za niewybaczone grzechy, dopóki nie dostąpią ostatecznej nagrody... Karze czyśćcowej mogą ulżyć ofiary składane przez żywych wierzących, takie jak: msze święte, modlitwy, datki, i inne akty pobożności i dewocji."(17) " Pozniej czytamy wg encyklopedii Katolickiej, patrz jeszcze jedna : 17. dr. Robert Beoderick, red., The Catholic Encyclopedia, Nashville: Thomas Nelson, 1987, s. 502. Znowu sie mylą prawda? wiesz jaka jest przyczyna tego ze nie mozesz pojasc co sadzą inni, zaslepienie ktore nie pozwala Ci przeczytac tego artykulu, pozniej poszukac dalej o tym i dowiedziec sie co jak czemu. za 30 min uciekam, po weekendzie dokonczymy rozmowe Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 14:26 lolek94 napisał: > Masz slonik katolicki? otworz > > Czy jeden moze sie mylic a drugi nie? > > Chrzescijanie tez go cytuja, to oznacza ze ma jakies kompedium wiedzy On sam > > napewno tego nie zgromadzil, to nie jest jedyna taka stronka, poczytaj na > www.daniel2005.pl cos z jonaszem bylo, jezus.pl przystajn.jezus.pl i wiele > wiele innych Ten "katolicki" słownik jest ...antykatolicki i z katolicyzmem nie ma zbyt wiele wspólnego. Kto jes jego autorem choociaz wiesz,czy tez najwazniejsze ,ze jest antykatolicki? > Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 14:31 Tak jak Monice pisalem Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 13:49 A jeszcze dodam Mala.mi jak znajdziesz ciekawy artykul na ten temat wklej link przeczytam skomentuje to z mojej strony a na koncu wkleje moj Ty przeczytasz skomentujesz ok. Nie zeby sie klucic lecz zeby dosc do jakiegos porozumienia. Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 13:53 lolek94 napisał: > A jeszcze dodam Mala.mi jak znajdziesz ciekawy artykul na ten temat wklej link > przeczytam skomentuje to z mojej strony a na koncu wkleje moj Ty przeczytasz > skomentujesz ok. > Nie zeby sie klucic lecz zeby dosc do jakiegos porozumienia. hehe.. w to ja nie wierze,chyba,ze za 10-20 lat wyladujesz u jakichs ewangelików, metodystów czy anglikanów- tak latając miedzy roznymi zborami masz duze szanse... Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 13:58 U Anglikanow bylem i z Angli i z Kanady Super goscie, usmiech im nie schodzil z twarzy (powaznie) tez sie nazywaja pastorami, przynajmniej ten z Kanady, nie maja tak ozdobionych kosciolow, nie modla sie do obrazkow, figorek Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 14:19 lolek94 napisał: > U Anglikanow bylem i z Angli i z Kanady Super goscie, usmiech im nie > schodzil z twarzy (powaznie) tez sie nazywaja pastorami, przynajmniej ten z > Kanady, nie maja tak ozdobionych kosciolow, nie modla sie do obrazkow, > figorek Polecam Ci ksiazki C.L Lewisa anglikanina. ostatnio czytałam jego "Listy starego diabła do młodego" .Super. Dobre jest te "Chrzescijanstwo (czy chrzescijanin?) po prostu". Naprawde wartosciowe ksiazki. Jak juz czytasz to wybieraj chociaz to co ma jaks wartosc. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 14:25 Slyszalem o tej ksiazce, i raczej pozytywnie, tak jak o czlowieku z nieba, Bozych Generalach (ja za to Ci polecam, jest tania i tresciwa ) Ale ja mowie o figurkach a Ty o ksiazkach hmm nie na temat ? Jest duzo ksiazek fajnych, podstawy chrzescijanskiego zycia przeczytaj, ja teraz mam zamiar przeczytac nowy testament rozbudowany, z greckimi odnosnikami co one oznaczaja, jest dosc duzy i po angielsku ale chyba dam rade Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 14:32 lolek94 napisał: > Slyszalem o tej ksiazce, i raczej pozytywnie, tak jak o czlowieku z nieba, > Bozych Generalach (ja za to Ci polecam, jest tania i tresciwa ) człowieka z nieba tez czytałam > > Ale ja mowie o figurkach a Ty o ksiazkach hmm nie na temat ? o jakich znowu figurkach??? > > Jest duzo ksiazek fajnych, podstawy chrzescijanskiego zycia przeczytaj, ja > teraz mam zamiar przeczytac nowy testament rozbudowany, z greckimi odnosnikami > co one oznaczaja, jest dosc duzy i po angielsku ale chyba dam rade Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 14:36 o tych w pierszym poscie z tego tematu • Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? lolek94 13.04.07, 13:58 + odpowiedz U Anglikanow bylem i z Angli i z Kanady Super goscie, usmiech im nie schodzil z twarzy (powaznie) tez sie nazywaja pastorami, przynajmniej ten z Kanady, nie maja tak ozdobionych kosciolow, nie modla sie do obrazkow, figorek • Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? mala.mi74 13.04.07, 14:19 + odpowiedz lolek94 napisał: > U Anglikanow bylem i z Angli i z Kanady Super goscie, usmiech im nie > schodzil z twarzy (powaznie) tez sie nazywaja pastorami, przynajmniej ten z > Kanady, nie maja tak ozdobionych kosciolow, nie modla sie do obrazkow, > figorek Polecam Ci ksiazki C.L Lewisa anglikanina. ostatnio czytałam jego "Listy starego diabła do młodego" .Super. Dobre jest te "Chrzescijanstwo (czy chrzescijanin?) po prostu". Naprawde wartosciowe ksiazki. Jak juz czytasz to wybieraj chociaz to co ma jaks wartosc. • Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? lolek94 13.04.07, 14:25 + odpowiedz Slyszalem o tej ksiazce, i raczej pozytywnie, tak jak o czlowieku z nieba, Bozych Generalach (ja za to Ci polecam, jest tania i tresciwa ) Ale ja mowie o figurkach a Ty o ksiazkach hmm nie na temat ? Jest duzo ksiazek fajnych, podstawy chrzescijanskiego zycia przeczytaj, ja teraz mam zamiar przeczytac nowy testament rozbudowany, z greckimi odnosnikami co one oznaczaja, jest dosc duzy i po angielsku ale chyba dam rade Odpowiedz Link
monikaannaj Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 14:44 > o jakich znowu figurkach??? o tych samych. o tych do których ty jako katoliczka sie modlisz popełniając tym samym grzech bałwochwalstwa i zmierzając prosto do piekła. on, lolek, najlepiej wie do kogo i jak bardzo źle modlą sie katolicy. jakżeby zreszta mogło być inaczej w ich wykonaniu skoro juz w apokalipsie ich podsumowano. babilończycy jedni. Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 14:47 monikaannaj napisała: > > o jakich znowu figurkach??? > > o tych samych. o tych do których ty jako katoliczka sie modlisz popełniając tym > > samym grzech bałwochwalstwa i zmierzając prosto do piekła. on, lolek, najlepiej > > wie do kogo i jak bardzo źle modlą sie katolicy. jakżeby zreszta mogło być > inaczej w ich wykonaniu skoro juz w apokalipsie ich podsumowano. babilończycy > jedni. Aaaa rozumiem , do tych figurek ,do ktorych się modle ,choc o tym nie wiem A ten babilon lolek wytrzasnal od Adwentystów...no wiesz oni sobie tak projektuja swoje własna "niezwykłosc" na innych Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 15:09 Babilon poczytaj historie, jakie miasta byly tak nazywane Co oznaczalo miano Babilon. Nie od adwentystow, z objawienia Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 15:08 Monika juz pisalem o tym, figorki jako wystawa, element wystroju spoko, ale jak widze co sie dzieje pod sanktuariami to dzieki, nie chce na to patrzec... Czy przez wiare czy cierpienie jestesmy zbawieni, bo jak chodza Ci ludzie na kolanach to cierpią, i wiele innych osob tak twierdzilo... Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 13:06 Poszukaj na necie, pozniej odwiedz kosciol jeden drugi trzeci czwarty, siadz sobie na tyle w zascianku i dopiero bedziesz mogla powiedziec czy cos co uslyszalas jest błędem A P.S. Adwentysci maja w soboty nabozenstwa bo dzien swiety byl w sobote nie w niedziele Niektorzy twierdza ze w piatek, ale co za roznica, dzien oddany Bogu to dzien nie stracony Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Adwentystów unikaj 13.04.07, 14:02 lolek94 napisał: > Poszukaj na necie, pozniej odwiedz kosciol jeden drugi trzeci czwarty, siadz > sobie na tyle w zascianku i dopiero bedziesz mogla powiedziec czy cos co > uslyszalas jest błędem > > A P.S. Adwentysci maja w soboty nabozenstwa bo dzien swiety byl w sobote nie w > niedziele Niektorzy twierdza ze w piatek, ale co za roznica, dzien oddany > Bogu to dzien nie stracony adwentysci to jedno z wyznan ,ktore nawet sami protestanci uznaja za sekte.Historia powstania i nauka: www.sekty.net/?n_id=48&P=9 Odpowiedz Link
lolek94 Re: Adwentystów unikaj 13.04.07, 14:09 Wiesz ze jak by sie przejsc z odpowiednia ankietą i odpowiednio ją sformulowac wyjdzie ze w 90% uwazamy KRK za cos zlego. Wiem jakie mają bledy, wiem ze z adwentystow wywodza sie SJ, ale czy to cos zmienia w poznaniu Boga? Bys musiala byc na nabozenstwie u nich i zobaczyc, niekiedy mowia glupoty ale jak kazdy czlowiek. Trzeba poznac to co robią a nie tylko czytac na necie bo znajde Ci taka tez strone ktora mowi i tlumaczy pozytywnie ich wiare Ale dziekuje za ostrzerzenie Ale w niektorzych miastach nie ma kosciolow ewangelicznych, zielonoswiatkowych, czy babtystycznych (o kilku nie wspominalem) A niekiedy poprostu nie moge byc w niedziele na nabo wiec ide w sobote tam Ale czy biore to co jest zle, slucham tak jak Ty mnie, zlatuje to po Tobie a to co fajne przysfajasz Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Adwentystów unikaj 13.04.07, 14:15 Tak szybko przeczytałes??? Pociesz się,ze na stronie sekty nie ma innych wyznan chrzescijanskich, choc ja czasem mam ochote tam zapakowac zielonych (nie za poglądy ,ale za to co się dzieje w wielu zborach jesli chodzi o strone psychologiczną) Odpowiedz Link
lolek94 Re: Adwentystów unikaj 13.04.07, 14:17 bylas w jakims? Jesli cos jest innego nie oznacza za zle No chyba ze to tez uwazasz za zle : Tell The World Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Adwentystów unikaj 13.04.07, 14:30 lolek94 napisał: > bylas w jakims? > > Jesli cos jest innego nie oznacza za zle Byłam w dwóch i niestety znam kilku zielonych z tych zborów( w 2 róznych miastach).Maja duzo sekciarskich cech. Dla "pocieszenia" dodam tez,ze w KK tez się zdarzają sekciarskie wspólnoty (np. niekóre neokatechmunelne). Najczesniej ludzie z takich grup po latach trafiaja na terapie- mam troche znajomych w swiatku psychologów i niestety tak to wyglada Odpowiedz Link
lolek94 Re: Adwentystów unikaj 13.04.07, 14:32 Ja nie slyszalem zeby jakas osoba trafila do szpitala po zielonych <hahaha> Czyli twierdzisz ze sa sekciarckie, a co dokladnie sprecyzuj co Ci sie nie podobalo i czy przeczy to bibli Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 11:30 lolek94 napisał: > Mala.mi to Ty caly czas insynulujesz ze protestantyzm jest zly Nigdzie tego nie napisalam (a propos to ktory protestantyzm??????) Bronie za to katolicyzmu przed Twoimi mitami o nim,ktorymi jestes biedaku nakarmiony... Mysle,ze przydałby Ci się jakis, jak to sie mówi w psychologii superwizjer ( w katolicyźmie mamy szczęscie miec spowiedników... o nieee zaraz Ci sie właczy kolejna mitotwórczosc) Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 11:38 W tym chociaz watku tak napisalas : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=29729&w=60622633 Dla Ciebie to mit bo nie chcesz prawdy przyjasc, dla mnie jest to prawda i w dosc obiektywny sposob o niej czytam, nie tylko z tych stron, bo wyobraz sobie ze sprawdzam to co wysylam na forum, mozesz nawet to o 3jcy swietej przytoczyc, nie wiedzialem poszukalem i znalazlem , na tym polega nasza swiadomosc, by wszystko sprawdzac, a nie sluchac ludzi bez graniczną ufnoscia a wszystko co jest inne mowic ze jest to zle Juz sie wypowiadalem na temat spowiedzi, raczej manipulacja jest ze strony Katolicyzmu gdzie nie pisze dokladnie dobiera sobie mowiac ze to mial wlasnie na mysli Jezus czy apostolowie, lecz jesli im sie pokaze ze tylko jedna osoba moze byc posrednikiem i wiecej poprostu nie potrzebujemy to kabinuja. Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 12:13 lolek94 napisał: > W tym chociaz watku tak napisalas : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? > f=29729&w=60622633 nie otwiera sie > > Dla Ciebie to mit bo nie chcesz prawdy przyjasc, dla mnie jest to prawda Zeby przyjac prawde najpierw musi ona byc prawdą a ona na razie jest "prawdą dla Ciebie" i w > dosc obiektywny sposob o niej czytam, Juz Ci sugerowałam,ze startujesz na stołek samego Pana Boga szkoda czasu mały... Odpowiedz Link
lolek94 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 13.04.07, 12:26 Mala.mi wyslalem Ci z ktorymi rzeczami Katechizm przeczy bibli, Ty je obalilas (albo monia) mowiac ze sa wyrwane z kontekstu, nie wiem czy cale zdanie jesli chodzi o zakazy i nakazy mogą byc wyrwane z kontekstu. Jest to tam napisane a w bibli albo nie ma albo biblia temu przeczy. Jak chcesz tu sa te dwa pliki : www.alberto.pl/download/czysciec.rtf www.alberto.pl/download/czy_jestem.rtf Nie startuje na takie stolki, jestem chrzescijaninem ktory pyta, ktory wie co robi, wie co jest poganską tradycja a co chrzescijanskie, co jest w bibli a co w katechizmie. Czy jak jest w 9 fragmentach pisma nie czyn sobie podobizn, figurek, obrazow i nie klaniaj sie przed nimi to mozna jakos obejsc to? Widac ze mozna, przez 1700letnia tradycje czczenia takich rzeczy. Odpowiedz Link
lajkonix Cytowanie z pamięci po jaraniu grozi kłamstwem 14.04.07, 21:27 lolek94 napisał: > Mala.mi wyslalem Ci z ktorymi rzeczami Katechizm przeczy bibli, Ty je obalilas > (albo monia) mowiac ze sa wyrwane z kontekstu, nie wiem czy cale zdanie jesli > chodzi o zakazy i nakazy mogą byc wyrwane z kontekstu. Jest to tam napisane a w > > bibli albo nie ma albo biblia temu przeczy. Jak chcesz tu sa te dwa pliki : > www.alberto.pl/download/czysciec.rtf Brat, ci faceci, co ci te pliki piszą za dużo jarają i z pamieci potem piszą. Czy możesz mi paluchem pokazać gdzie w KKK choćby taki cytat znaleźć? << K.Kat. naucza: ,,Bóg pragnie, aby poświęconemu chlebowi i winu oddawać boską cześć” (1378-1381).>> Ja tego pod wskazanym adresem nie mogę znaleźć. No jakieś najarane towarzystwo biblijne... Brat, to nie z pamięci to róbta tylko z książką w ręce, ok? W przeciwnym razie to się będzie nazywało KŁAMSTWO. A wtedy to ja dziękuję za takie wyznanie. I Pan Jezus też dziękuje.... >> Biblia zakazuje czcić jakąkolwiek rzecz, nawet tę, która w zamierzeniu ma przedstawiać Boga albo człowieka: Ja, któremu na imię jest Jahwe, chwały mojej nie odstąpię innemu ani czci mojej bożkom; Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko [np. Papież]... Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył... – Księga Lzajasza 42, 8; Księga Wyjścia 20, 4-5.>>> "To jest Ciało MOJE", "To jest Krew MOJA", "To CZYŃCIE na moją pamiatkę". Chcesz mi powiedzieć, ze Jezus chciał nas zwieść? Oszukać, czy jak? > www.alberto.pl/download/czy_jestem.rtf > Nie startuje na takie stolki, jestem chrzescijaninem ktory pyta, ktory wie co > robi, wie co jest poganską tradycja a co chrzescijanskie, co jest w bibli a co > w katechizmie. > Czy jak jest w 9 fragmentach pisma nie czyn sobie podobizn, figurek, obrazow i > nie klaniaj sie przed nimi to mozna jakos obejsc to? Widac ze mozna, przez > 1700letnia tradycje czczenia takich rzeczy.>> A zacytuj mi brat z Biblii boski zakaz oddawaniu czci Krwi i Ciału Jezusa, ok? Starczy ci przeczytać: "TO JEST CIAŁO MOJE", "TO JEST KREW MOJA", "TO CZYŃCIE NA MOJĄ PAMIĄTKĘ". Chcesz mi wcisn, e Pan Jezus sobie figorkę urzeźbił? Odpowiedz Link
lolek94 Re: Cytowanie z pamięci po jaraniu grozi kłamstwe 16.04.07, 09:33 "Brat, ci faceci, co ci te pliki piszą za dużo jarają i z pamieci potem piszą. Czy możesz mi paluchem pokazać gdzie w KKK choćby taki cytat znaleźć?" Brat, są podpisane te cytaty, skad pochodza i ktora strona. W wydaniu z 81 roku, byl aktualizowany, ale prawa sie nie zmienily. ""To jest Ciało MOJE", "To jest Krew MOJA", "To CZYŃCIE na moją pamiatkę". Chcesz mi powiedzieć, ze Jezus chciał nas zwieść? Oszukać, czy jak?" Jezus mowiac to jest cialo moje, nie mial na mysli oddawajcie mu czesc, lecz Jemu samemu. Czy przed oplatkiem mamy sie klaniac czy przed Nim. Tak jak pisalem, jesli oddajemy Bogu czesc spoko. Ale kiedy Jezus podczas ostatniej wieczerzy mowil te slowa wszyscy padli? Czy apostolowie klenkali podczas wieczerzy (klekać jako oddac czesc) Odpowiedz Link
lajkonix Re: Cytowanie z pamięci po jaraniu grozi kłamstwe 16.04.07, 20:04 lolek94 napisał: > "Brat, ci faceci, co ci te pliki piszą za dużo jarają i z pamieci potem piszą. > Czy możesz mi paluchem pokazać gdzie w KKK choćby taki cytat znaleźć?" > > Brat, są podpisane te cytaty, skad pochodza i ktora strona. > W wydaniu z 81 roku, byl aktualizowany, ale prawa sie nie zmienily. A sam czytałeś ten katechizm, brat? Czy wierzysz głęboko w prawdziwość owych przywołań. Może weź, brat KKK z 1994 r. i zacytuj mi paluchem, bo zaczynam wtpi w to co opowiadasz... > > > ""To jest Ciało MOJE", "To jest Krew MOJA", > "To CZYŃCIE na moją pamiatkę". > > Chcesz mi powiedzieć, ze Jezus chciał nas zwieść? Oszukać, czy jak?" > > Jezus mowiac to jest cialo moje, nie mial na mysli oddawajcie mu czesc, lecz > Jemu samemu. Czy przed oplatkiem mamy sie klaniac czy przed Nim. No taaa, brat... Jeśli ty wiesz co Jezus mia na myśli, a ja nie wied, to daleko nie ujdziemy wsplną drogą.... > > Tak jak pisalem, jesli oddajemy Bogu czesc spoko. Ale kiedy Jezus podczas > ostatniej wieczerzy mowil te slowa wszyscy padli? Czy apostolowie klenkali > podczas wieczerzy (klekać jako oddac czesc) To nie mógł po prostu powiedzieć "To jest opłatek, a to jest wino"? Tak tylko nam wcisnął tę Krew i Ciało? Brat, przecież Jezus umiał czytać i pisać, a i z mądrymi rozmawiać, to chyba wiedział co powiedzieł, nie? Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
lolek94 Re: Cytowanie z pamięci po jaraniu grozi kłamstwe 17.04.07, 09:11 Niestety z 94 nie mam podobno wyszla jakas aktualizacja ostatnio ? "No taaa, brat... Jeśli ty wiesz co Jezus mia na myśli, a ja nie wied, to daleko nie ujdziemy wsplną drogą...." Czemu tak jest powiedz mi, jak jest napisane dokladnie ze tylko Jezus jest drogą prawda i żywot to sie szuka obejsc i tekstow ktore nie jednoznacznie wskazuja na dany problem, a jesli ustalac na nich prawa fundamentalne dla wiary to dzieki, na domyslach nie mozna sie opierac, nie sadzisz? Najwidoczniej nie mogl tak powiedziec bo chrzescijanie jedli do 250 albo 350 roku chlebek i winko na wieczerzy Tak to czyncie na moją pamiątke z tym sie zgadzam, ale nie oddawajcie mnie w ofierze bezkrwawej Odpowiedz Link
monikaannaj Re: Cytowanie z pamięci po jaraniu grozi kłamstwe 17.04.07, 09:32 Tak to czyncie na moją pamiątke z tym sie zgadzam To musi byc dla Jezusa ogromna ulga, ze sie zgadzasz. Odpowiedz Link
sunday Re: Cytowanie z pamięci po jaraniu grozi kłamstwe 17.04.07, 09:51 > Najwidoczniej nie mogl tak powiedziec bo chrzescijanie jedli > do 250 albo 350 roku chlebek i winko na wieczerzy No cóż, nieprawda. Ignacy Antiocheński (żył w latach 35-107) w swoim liście do Smyrneńczyków krytykował tych, którzy "abstain from the Eucharist and from prayer, because they confess not the Eucharist to be the flesh of our Saviour Jesus Christ, which suffered for our sins, and which the Father, of His goodness, raised up again." (początek 7. rozdziału). Tekst (angielski) możesz znaleźć tutaj: www.ccel.org/ccel/schaff/anf01.v.vii.vii.html Odpowiedz Link
concerto74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 14.04.07, 01:06 vxy napisał: > Czytać i pisać umiał. > Więc czemu nie napisał sam Ewangelii? Zastanawiam się, czy napewno Jezus umiał pisać? Czy są na ten temat wogóle jakieś informacje? Przecież nie tylko nie napisał ewangelii, ale nie pozostawił żadnych zapisków ani listów. Więc może tylko głosił Słowo i cytował pisma, bo je poprostu znał jako Bóg Odpowiedz Link
kruk51 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 14.04.07, 20:53 Bardzo mnie cieszą te dywagacje Wasze ! Obojętne jaki kierunek przybiorą w końcu czy wcześniej czy póżniej dociekniecie prawdy ! Pamiętajcie prawdy odkryte przez Was samych są rzeczywistymi prawdami. Nie ufajcie żadnym guru, głosicielom prawd, doktrynerom i mistykom bo zrobią Wam wodę z mózgu na swój użytek, będziecie przez nich manipulowani. Życie jest po to, by go przeżywać na własny rachunek. Odpowiedz Link
concerto74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 14.04.07, 23:35 hehe , Kruku51 Twoja wypowiedz bardzo mi sie spodobala. Jest iście szatańska a jednak bardzo subtelna. Już tłumaczę o co mi chodzi. To co piszesz z jednej strony jest niepodważalnie sensowne, a z drugiej może być odebrane jako utwierdzenie w dobrym samopoczuciu niezależnie od jakości swojego postępowania. Śliska sprawa, zależna od poziomu sumienia interpretatora. Mnie się podoba bo wskazujesz na "życie na własny rachunek" jakże ponętnie i marketingowo to brzmi, zgadzam się też z koniecznością bycia czujnym wobec zagrożenia manipulacją, ale gdzieś (może między wierszami) wyczuwam subtelne utwierdzenie w samowystarczalności o które niedoświadczony odbiorca łatwo może się potknąć. pzdr Odpowiedz Link
vxy Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 15.04.07, 02:33 > Zastanawiam się, czy napewno Jezus umiał pisać? Wg mnie dwa powody przemawiają za tym, że umiał: 1. Bo był doskonały. 2. "Lecz Jezus nachyliwszy się pisał palcem po ziemi. 7 A kiedy w dalszym ciągu Go pytali, podniósł się i rzekł do nich: «Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci na nią kamień». 8 I powtórnie nachyliwszy się pisał na ziemi." J8,6-8 Pozdrawiam. Odpowiedz Link
concerto74 Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 15.04.07, 05:27 o, to już jest konkretna odpowiedź, dziękuje. Odpowiedz Link
lajkonix Re: Dlaczego Jezus nie napisał Ewangelii? 15.04.07, 09:36 Czytać też umiał: Łk 4:16 "Przyszedł również do Nazaretu, gdzie się wychował. W dzień szabatu udał się swoim zwyczajem do synagogi i powstał, aby czytać.". Zatem z pewnością nie chciał napisać swojego Słowa i to swiadomie nie chciał. Sam brat widzisz, co ludzie potrafią zrobić ze Słowem Bożym. Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link