Dodaj do ulubionych

Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To możliwe!

13.07.06, 11:28
Według mnie nie ma znaczenia czy ewolucja człowieka była , czy nie była ,
czy ewolucja wszystkich gatunków była , czy nie była .
Dlaczego ?
Dlatego że i tak Sprawcą wszystkiego JEST Bóg Ojciec Stwórca ! Napisano w
Biblii że Bóg w ten a ten dzień stworzył to a to / nie bedę cytował , każdy
to zna/ - napisano równiez w Biblii , ze jeden dzień u Boga jest jak tysiąc
lat a tysiąc lat jak jeden dzień . U Boga w świecie duchowym - nie ma czasu i
przestrzeni w naszym pojęciu . Tym sposobem można powiedzieć , że jeden dzień
u Boga to milion , lub miliardy lat ziemskich !
A dlaczego Bóg Ojciec - Stwórca nie mógł rozkazać i ... ewolucja zaczęła
działać ? Czyż działała ona sama ? Nie ! Kierowała nią Ręka i Moc Boga
Stwórcy .
Czyż opis dzieła Stworzenia człowieka mówiący :"...wtedy Pan Bóg ulepił
człowieka z prochu ziemii ..."- mówi że Bóg Który JEST DUCHEM ulepił
człowieka z prochu ziemii Swoimi Duchowymi Rękoma ? Nie Bóg tylko Wypowiada
Słowo - a Jego Słowo nie wraca do Niego bezowocnie !!! I Bóg Wypowiedział
Słowo i mógł ulepić człowieka przy użyciu ewolucji ! Zauważcie , że dopiero
gdy już się stało dzieło ulepienia człowieka z prochu ziemii - czyli z tej
materii z której stworzony jest nasz świat - Bóg :"... i tchnął w jego
nozdrza tchnienie życia..." -
Obserwuj wątek
    • dodecahedron Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 11.10.06, 20:56
      Kiedyś rozmawiałem z księdzem na temat darwinowskiej ewolucji i powiedział mi
      on, że nie jest wykluczone, iż Bóg stwarzając człowieka posłużył się małpą. Ten
      ksiądz był wykształconym człowiekiem. Misjonarzem, a tacy są szkoleni by
      odpierać wszelkie argumenty, a jednak tego nie zrobił. Znaczyłoby to, że Kościół
      Katolicki dopuszcza jednak ewentualność poprawności teorii Darwina?!
      Nie tak dawno czytałem "Historie Ziemi" Stanley'a. Była tam m.in. mowa o złożach
      rudy żelaza. Proszę sobie wyobrazić, że większość tej rudy jest pochodzenia
      organicznego! Tzn. jakieś bakterie przez miliony lat, dla podtrzymania procesów
      życiowych i gatunku, przetwarzły pierwiastek Fe (żelazo), a następnie ich martwe
      resztki tworzyły kolejne geologiczne warstwy osiągające grubość klku, kilkunastu
      metrów. Proces ten wg obliczeń geologów trwał ok. jednego milarda lat.
      Powstaej więc pytanie: czy stoarzanie ziemi trwało 6 tys. lat czy kilka miliardów?
      Jeśli będziemy się trzymać pierwszej tezy, to musimy złożyć, że Bóg chciał nas
      celowo uszukać, tworząc taki świat, jaki widzimy wokół.
      • wladi3 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 11.10.06, 23:02
        Mylisz pojęcia Przyjacielu smile)) Fakt że Biblia mówi że u Boga 1000 lat to jak
        jeden dzień, a jeden dzień to jak 1000 lat - to nie znaczy że tak w ścisłym
        znaczeniu jest . To znaczy tylko że u Boga nie ma czasu .Cyfra 1000 lat była w
        historii ludzkości cyfrą określająca bardzo długi upływ czasu , równie dobrze
        dzisiaj możemy powiedziec że u Boga 1 miliard , lub bilion lat - to jak jeden
        dzień i na odwrót . Rozumiesz teraz ?
        U Boga nie ma czasu ! Czas istnieje tylko w świecie naszej materii . Pozdrawiam
        w Miłości Bracie !

Kocham Cię Boże Ojcze ! Władek .
        • dodecahedron Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 12.10.06, 07:09
          A gdzie napisałem, że jeden dzień Boga to 1000 lat?
          Nie przeczytałeś uważnie tego co napisałem.
          • wladi3 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 12.10.06, 09:48
            Odnoszę się tylko do tego co napisałeś : "Powstaje więc pytanie: czy stwarzanie
            ziemi trwało 6 tys. lat czy kilka miliardów?
            Jeśli będziemy się trzymać pierwszej tezy, to musimy założyć, że Bóg chciał nas
            celowo uszukać, tworząc taki świat, jaki widzimy wokół."

Czas u Boga nie istnieje .To człowiek uwarunkowany życiem na ziemii , już po
            Grzechu Pierworodnym przyjmując przekaz - Objawienie Boga co do Dzieła
            Stworzenia przypisał Stwarzanie Świata - Dniom . Uwczesny człowiek nie mógł też
            pojąć zagadnienia czasu a więc przyjął największą jaką mógł sobie wyobrazić
            długość Dnia Stwarzania jako - "jak tysiąc lat" .
            Dlatego Twoje założenie że jest jakieś oszustwo Boga w tym czy świat był
            stwarzany 6000 lat / 6 dni po 1000 lat / , czy też miliardy lat - jest błędne i
            wynika z niezrozumienia zagadnienia czasu .
            Równie dobrze możemy powiedzieć że u Boga Stwarzanie Świata trwało 1 sekundę ,
            lub miliardy , miliardy lat .
            Pozdrawiam Cię w Miłości Chrystusa Bracie , jak też wszystkich czytających .
            Zapraszam również abyście przeczytali wątek o tej samej nazwie na forum :
            Rozwój duchowy - myśl pozytywnie forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?
            f=25670 - tam dyskusja była bardzo ciekawa i tam również rozwijałem szerzej
            moją koncepcję i nasze Pochodzenie .

Jestem cząstką Boga !

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29975
            • dodecahedron Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 13.10.06, 18:48
              To było pytanie retoryczne, a nie twierdzące. big_grin
              Stary, mówię Ci zapal zioło!
      • capkoza Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 10.04.07, 12:29
        Zwariowali - baju,baju a będziemy w raju.
    • levine Tak? 12.10.06, 03:26
      A kiedy pojawił się na Ziemi grzech, przed czy po "zakończeniu ewolucji"?
      • wladi3 Re: Tak? 12.10.06, 09:56
        Grzech oczywiście pojawił się po zakończeniu procesu Stwarzania - a człowiek
        był Doskonały . Zakładając że Bóg użył Ewolucji to oczywiście było to też po
        jej zakończeniu , gdy Ewolucja kierowana Ręką Boga Stworzyła Doskonałego
        Człowieka . To jest poprawny i całkowity link do Forum o którym pisałem
        wcześniej - forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25670

Jestem cząstką Boga !

• wladi3 Re: Tak? 12.10.06, 10:09
          Chcę Wam wyjaśnić , że ten wątek rozpocząłem nie dla nas , którzy Wierzymy i
          Ufamy Bogu i Kochamy GO nade wszystko , lecz dla pozostałych dzieci Boga Ojca ,
          którzy mając słabą Wiarę , lub kierując się ścisłym naukowym podejściem nie
          umieli sobie tego wytłumaczyć i nie chcieli przyjąć Prawdy o Bogu Ojcu i o
          fakcie , że to ON i tylko ON Stworzył ŚWIAT !!! Uważam jednak że takie
          wytłumaczenie wytrąca argumenty z ręki zwolenników teorii Darwina i staje się
          pomostem dla Tych , którzy do tej pory wątpili ale Chcą Uwierzyć !
          Dla mnie jednak to nieistotne bo ja i Tak Wierzę !
          Pozdrawiam Wszystkich w Miłości Chrystusa .

Jestem cząstką Boga !

• monikaannaj Re: Tak? 12.10.06, 12:58
          zeby byc zupełnie w zgodzie z teorią ewolucji waldi, to raczej nie można mówic
          ze sie ona skończyła... Nawet w przypadku człówieka. Mozna po prostu powiedziec
          że grzech powstał wtedy gdy człowiek osiągnął zdolnośc do uświadomienia sobie
          grzechu. Taki neandertalczyk mógł zrywac zakazane owoce garsciami i nic - bo
          nie był w stanie pojąć że robi co czego nie powinien.
          • wladi3 Re: Tak? 12.10.06, 13:18
            Masz rację i nie dotyczy to tylko tej naszej rozważanej teorii . Grzech jest
            tylko wtedy gdy jest swiadomość czynienia zła . Jezeli ktokolwiek z nas nawet
            dzisiaj robił coś co jest złem / nawet drobnym - ale złem / , a nie zdawał
            sobie sprawy z tego - nie obciąża to naszego sumienia .
            Grzech jest świadomym sprzeciwieniem się Woli Boga i świadomym czynieniem zła .
            Pozdrawiam w Miłości Chrystusa .

Kocham Cię Boze Ojcze ! Władek .
            Jestem cząstką Boga !

• levine Re: Tak? 12.10.06, 20:13
          > Grzech oczywiście pojawił się po zakończeniu procesu Stwarzania - a człowiek
          > był Doskonały.

To teraz mam pytanie numer 2: czy śmierć przyszła na świat przed czy po
          pojawieniu się grzechu na Ziemi?
          • levine Re: Tak? 18.10.06, 15:09
            No i co? Już widzisz, że to NIE możliwe?
            • monikaannaj Re: Tak? 18.10.06, 15:30
              Co jest NIE możliwe? Zeby kości martwych istot z czasów przed pojawieniem sie
              człowieka były prawdziwe??
              • levine Re: Tak? 18.10.06, 23:47
                > Co jest NIE możliwe? Zeby kości martwych istot z czasów przed pojawieniem sie
                > człowieka były prawdziwe??

To akurat jest możliwe. Te kości mogą należeć do zwierząt, które istniały przed
                pojawieniem się człowieka. Nie możliwe jest, żeby te zwierzęta zginęły przed
                pojawieniem się człowieka.
                • monikaannaj Re: Tak? 19.10.06, 09:37
                  A skąd wiesz że jakiekolwiek zwierzeta istniały przed pojawieniem sie człówieka?
                  • levine Re: Tak? 19.10.06, 16:22
                    > A skąd wiesz że jakiekolwiek zwierzeta istniały przed pojawieniem
                    > sie człowieka?

Stąd, że zwierzęta zostały stworzone w piątym i szóstym dniu stworzenia a
                    człowiek w jako ostatni w szóstym dniu (wszystkie zwierzęta zostały poddane
                    człowiekowi, więc musiały już istnieć).
                    • monikaannaj Re: Tak? 19.10.06, 16:40
                      Bez watpienia? To po co w Biblii jest inny opis stworzenia, w którym kolejnośc
                      jest odwrotna?
                      • levine Re: Tak? 19.10.06, 17:17
                        > Bez watpienia? To po co w Biblii jest inny opis stworzenia,
                        > w którym kolejnośc jest odwrotna?

Opis stworzenia w pierwszym rozdziale jest, ze względu na podział na dni,
                        osadzony w wymiarze czasowym i tutaj należy czerpać informacje na temat
                        chronologii stworzenia. Drugi rozdział podkreśla inne ważne aspekty aktu
                        stworzenia bez względu na chronologię.
                        • monikaannaj Re: Tak? 23.10.06, 12:54
                          Gdzie W Biblii jest powiedziane ze w drugim opisie nie należy zwracac uwagi na
                          chronologię?
                          Zakładając jedak ze jest jak mówisz - jak traktowac opis powstania kobiety z
                          zebra? Skoro w pierwszym opisie jak byk stoi że została stworzona -
                          chronologicznie rzecz bioprac - w tej samej chwili co męzczyzna?
                          • levine Re: Tak? 23.10.06, 15:12
                            > Skoro w pierwszym opisie jak byk stoi że została stworzona -
                            > chronologicznie rzecz bioprac - w tej samej chwili co męzczyzna?

Gdzie "jak byk stoi", że w tej samej chwili? Z pierwszego rozdziału wynika, że
                            Bóg stworzył człowieka jako swoje ostatnie dzieło, po stworzeniu zwierząt, w
                            ostatniej części szóstegto dnia. Drugi rozdział podaje trochę wiecej szczegółów
                            na ten temat.
        • stek22 Re: Tak? 13.10.06, 22:24
          A człowiek pojawił się przed czy po stworzeniu zwierząt?
      • franek9613 Re: Tak? 16.12.06, 00:15
        Glupcy... Ta dyskusja mnie smieszy. Co wy myslicie ze nagle z dnia na dzien czlowiek osignal błogi stan swiadomosci i bog powiedzial: "dobra od dzisiaj wszyscy macie przesrane bo rozpoczynam sąd" Oczywiscie ze tak nie bylo i to jest wlasnie podstawowy argument na to ze bog nie istnieje. Bog nie mogl nas sądzic bo wszystkie wartosci jakie uznaje współczesny świat kształtowały sie przez bardzo długi czas.
        Pozdrawiam
        • hiperrealizm głupcze 07.01.07, 13:15
          a skąd wiesz jaka jest relacja Bóg - czas!?
          ================================================
          "długi czas" nie ma znaczenia dla Boga!
      • hiperrealizm grzech pojawił sie wraz ze świadomością 07.01.07, 13:13
        bez świadomości nie ma grzechu, nie ma też odpowiedzialności.
    • gintaras2 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 12.10.06, 13:31
      Wladi3 bylam przekonana, ze jestes Katolikiem. Czy Krk nie wyklucza ewolucji?
      Ja w to nie wierzę, wiem ze Bog stworzył Swiat w pare dni (dni w naszym
      postrzeganiu, bo mowa o tym ze oddzielił swiatło od cienmosci, a potem była
      noc...) Wierze ze Bog jest potęzny i uczynił Swiat w tak krótkim dla nas
      czasie. Co innego jesli chodzi o przemiany stworzenia po zgrzeszeniu pierwszych
      ludzi...ewolucja dokonuje sie na naszych oczach, ale nie w darwinowskim
      pojeciu.
      Pozdrawiam.
      • monikaannaj Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 12.10.06, 14:29
        Znaczy sie - wierzysz że Bog stworzył niebo i ziemię - czyli wszechświat - w
        24 godziny? takie dzisiejsze, po 60 minut kazda??

A iel czasu minęło od tamtego dnia?

KK nie moze "wykluczyć" ewolucji. tego sie nie da zrobić, tak samo jak nie da
        sie wykluczyć teorii grawitacji.
        • gintaras2 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 12.10.06, 21:00
          monikaannaj napisała:

> Znaczy sie - wierzysz że Bog stworzył niebo i ziemię - czyli wszechświat - w
          > 24 godziny? takie dzisiejsze, po 60 minut kazda??

Wierze ze Bóg stworzył najpierw niebo i ziemię, a potem słońce, księżyc i
          gwiazdy, zwierzęta i człowieka. Wierzę ze trwało to wszystko szesc dni. Jest
          napisane, ze "i nastał wieczór, i nastał poranek - dzień pierwszy". Nie wiem
          ile to było Bozych lat, wiem ze było to naszych szesc dni.
          Jezus potwierdzał stworzenie swiata w wersji opisanej w księdze Genesis, kiedy
          mówił o stworzeniu ludzi. Jezus wiedział najlepiej, bo był przy stworzeniu i to
          wszystko stało sie przez Niego i dla Niego. Zydzi też wierzyli ze stworzenie
          miało miejsce w szesc dni.

> A iel czasu minęło od tamtego dnia?
          > KK nie moze "wykluczyć" ewolucji. tego sie nie da zrobić, tak samo jak nie da
          > sie wykluczyć teorii grawitacji.

Tak jak mówiłam Swiat został stworzony przez Boga, a kiedy ludzie zgrzeszyli
          miało to rozmaite konsekwencje. Organizmy sie zmieniają, doskonalą, ewoluują.
          Temu nie da sie zaprzeczyć. Ale nikt mi nie wmówi ze pochodze od małpy.
          • vxy Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 13.10.06, 09:02
            > Ale nikt mi nie wmówi ze pochodze od małpy.
            Zgadzam sie z Tobą w tym i dodam jeszcze, że nikomu nie bronię mieć małpy w
            rodzinie.
            Ale te 6 dni stworzenia to alegoria. Przecież w tamtym czasie na początku nie
            było Słońca, Ziemi, to niby jak miałby być dzień i noc w obecnym znaczeniu.
            • gintaras2 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 15.10.06, 21:17
              Bo Bóg najpierw odzielił światlo od ciemnosci. Nie wiem jak to zrobił, ale nie
              watpię w to, że jest do tego zdolny. Nawet jesli nie było wtedy jeszcze słonca.
              Trudno mi to wytłumaczyc, bo mnie przy tym nie bylo, ale Jezus był i nie
              prostował tych słow.
          • monikaannaj Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 13.10.06, 09:25
            Ok ale co z czasem przed pojawienuiem sie JAKIEGOKOLWIeK organizmu na ziemi?
            Nei wierzysz w wyniki badań? Ile lat twoim zdaniem ma nasza planeta? O ile
            niebo - czyli wszechświat - jest od niej starsze? O 12 godzin?

Czy ludzie ciągle ewoluują?
            • gintaras2 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 15.10.06, 21:25
              Nie znamy jeszcze takich technik ktore pozwolilyby ponad wszelką wątpliwosc
              stwierdzic ze nie mylimy sie okreslając wiek czegokolwiek we wszechswiecie. Bog
              jest alfą i omegą, mogl to zrobić, tak jak mogl swoją mocą leczyć i wzbudzac z
              martwych - to jest wlasnie dla mnie ponad wszelką watpliwoscią.
              Ilu jest naukowców tyle jest teoriismile
              • monikaannaj Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 16.10.06, 10:05
                > Ilu jest naukowców tyle jest teoriismile

Nieprawda. I jeśłi chodzi o badanie kwestii wieku skał, czy skamieniałości to
                nie sa nto żadne teotrie tylko prawa fizyki i chemii.

Bog może wszystko. Ja jednak nie sadzę żeby dawszy nam rozum, pozwoliwszy na
                dociekanie, badanie i zanjdowanie wielu odpowiedzi jednoczesnie robioł nas w
                konia. Jak to powiedział ktoś madry "Bog nie gra w kości".
          • stek22 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 13.10.06, 22:27
            I tobie zadam pytanie w co wierzysz
            Bóg stworzył człowieka przed czy po stworzeniu zwierząt?
          • sunday A co w takim razie z ...? 16.10.06, 13:23
            > Wierze ze Bóg stworzył najpierw niebo i ziemię, a potem słońce, księżyc i
            > gwiazdy, zwierzęta i człowieka. Wierzę ze trwało to wszystko szesc dni.

A co w takim razie z drugim opisem stworzenia świata? - moment stworzenia
            człowieka jest w nim przecież inny niż w pierwszym. Sprzeczność?
            • gintaras2 Re: A co w takim razie z ...? 18.10.06, 17:04
              sunday napisał:

> A co w takim razie z drugim opisem stworzenia świata? - moment stworzenia
              > człowieka jest w nim przecież inny niż w pierwszym. Sprzeczność?

Kiedy mówisz takie rzeczy, daj prosze na nie poparcie w Biblii, bo skad mogę
              wiedziec o czym mówisz?
              • monikaannaj Re: A co w takim razie z ...? 19.10.06, 09:45
                Gintaras, on mówi o tym co w Biblii jest na pierwszych dwoch stronach...

Najpierw jest opis jak Bog najpierw stworzył ziemie, rosliny i zwierzeta - a na
                końcu człowieka, potem jest drugi opis:
                online.biblia.pl/rozdzial.php?id=2&werset=4#W4
                Co w końcu było pierwsze człowiek czy zwierzę? da sie jdnoznacznie
                odpowiedziec? I jak w końcu było z ta niewiastą - pierwszy opis mówi że zostali
                oboje stworzenie jednoczesnie. Drugi opowiada o żebrze. Czemu? za pierwszym
                razem spisujacy historie stworzenia zapomniał o tym detalu?
                • sunday Re: A co w takim razie z ...? 19.10.06, 11:05
                  Niezależnie od dyskusji na temat znaczenia opisów stworzenia, ciekawy jest ich
                  czas powstania: jesli rozbić narrację początku Księgi Rodzaju na narracje
                  źródłowe (czyli jeśli na chwilę założyć, że Pięcioksiąg nie został dany
                  Mojżeszowi naraz, jako całość), to się okaże, że:
                  1) Pierwotniejszy jest drugi opis stworzenia, powstał w czasach Dawida lub
                  Salomona w pustynnej Ziemi Izraela - i dlatego "nie było jeszcze żadnego krzewu
                  polnego na ziemi, ani żadna trawa polna jeszcze nie wzeszła - bo Pan Bóg nie
                  zsyłał deszczu na ziemię": pierwotna była sucha pustynia.
                  2) Pierwszy opis jest w rzeczywistości późniejszy - powstał najprawdopodobniej
                  na wygnaniu w Babilonii, zielonej, mokrej krainie dwóch rzek. Dlatego ten opis
                  stworzenia zaczyna się od wód: dla wychowanych w Babilonii pierwotne były wody,
                  nie pustynia.

A tutaj komentarz na temat rzekomych niezgodności obu opisów napisany z tzw.
                  "modern Orthodox" punktu widzenia (zresztą też całkiem zgodnego z katolickim):
                  www.torah.org/advanced/mikra/5757/br/dt.58.1.01.html?print=1
                  • stek22 Re: A co w takim razie z ...? 23.10.06, 22:49
                    Bo pierwszy opis jest z tzw. źródła literackiego - kapłańskiego i dlatego m. in.
                    do tej pory tylko o tym się mówi. Drugi opis to tzw. pospolity, ludyczny - ten
                    się omija.
      • wladi3 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 14.10.06, 08:20
        Droga Siostro Pozdrawiam Cię w Jezusie Chrystusie naszym Bogu i Bracie ! Czyż
        nasza Wiara w Niego i w naszego Ukochanego Boga Ojca - nie jest Najważniejsza ?
        Wszelkie rozważania teologiczno-filozoficzne tego nie zmienią ! Przynależność
        do jakiegokolwiek Kościoła nie zabrania myśleć . Bóg Ojciec pozwala nam
        dociekać , a ja jak już pisałem rozważając tą teorię nie myślałem o sobie tylko
        o tych , których naukowe podejście blokowało Wiarę w Boga . Moje przemyślenia i
        rozważania nie są przecież aż takie "głupie" ?
        Zagadnienie czasu z ludzkiego punktu widzenia może naprawdę oddzielać od
        zrozumienia Dzieła Stworzenia , a co do tego czy pochodzimy od małpy , tego nie
        powiedziałem . Moja teoria zakłada iż Ewolucja przebiegała i przebiega nadal w
        obrębie poszczególnych gatunków i według mnie małpa to małpa i nigdy nie
        wyewoluuje w człowieka , a człowiek to odrębny gatunek z przeznaczeniem do
        Stania się Obrazem Ojca .
        Taka koncepcja naprawdę daje możliwość Uwierzenia w Boga Ojca umysłom
        naukowym , dociekliwym i wątpiącym .
        w Objawieniach opisanych w wątku " Zakazany owoc w Raju " - Jezus Chrystus
        wyjaśnia ,iż samo zerwanie owocu z drzewa poznania dobra i zła - jest opisem
        Symbolicznym sprzeciwienia się Człowieka - Istoty Doskonałej - Woli Boga Ojca .
        Nie było to więc zerwanie jakiegoś owocu naprawdę z fizycznie istniejącego
        drzewa , lecz pod namową złego ducha - uczynienie czegoś co Bóg wyrażnie
        Człowiekowi zakazał czynić .
        Pozdrawiam wszystkich w Miłości Chrystusa .

Jestem cząstką Boga !

• stek22 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 23.10.06, 22:46
        Taa ciekawe poglądy. Jak tak twierdzisz to odpowiedz mi co to jest ciemność i co
        to jest światłość. Czemu Bóg na początku stworzył światłość. Genesis " I nazwał
        Bóg światłość dniem, a ciemność nazwał nocą. I nastał wieczór i nastał poranek -
        dzień pierwszy". Dzień pierwszy? Jak to możliwe jeżeli Bóg dopiero dnia
        trzeciego stworzył światła oddzielające światłość od ciemności?.
        Czyli przed dniem pierwszym Bóg stworzył światłość, którą nazwał dniem? A niby
        co to była ta światłość nazwana dniem jeżeli to dnia trzeciego "... uczynił
        Bóg dwa wielkie światła: większe światło,a by rządziło dniem i mniejsze aby
        rządziło nocą oraz gwiazdy (...) i rządziły dniem i nocą oraz aby oddzielały
        światłość od ciemności?
        I w to wierzysz? Przecież to się niczego nie trzyma. Jeżeli dnia trzeciego Bóg
        stworzył duże i małe światło do rządzenia dniem i nocy oraz oddzielania
        światłości od ciemności.
        To skąd wiadomo że to było dnia trzeciego? Jak wcześniej mogł być światłość?
        Wiara w coś takiego niczego się nie trzyma.
        Jeszcze fakt że nie wiadomo kiedy Bóg stworzył człowieka , na początku czy końcu
        stworzenia jeszcze bardziej stawia opis stworzenia świata wg Biblii za
        niewairygodny.
        • sunday Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 24.10.06, 09:57
          > [...] stawia opis stworzenia świata wg Biblii za niewairygodny.

Ale tylko w jego najpłytszej, dosłownej warstwie. Najprawdopodobniej.
          • stek22 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 26.10.06, 20:49
            Najprawdopobniej.
            Jeżeli to wszystko ma inne ukryte znaczenie to znaczy że wiesz że ma. Oświeć mnie.
            I wyjaśnij tą gmatwianinę ze światłością, dniem, ciałami rządzącymi dniem i nocą
            w dniu trzecim.
            • wladi3 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 27.10.06, 11:56
              Jeżeli tego Pragniesz - Bądż Oświecony ! Jednak pojmowanie Boga i Jego spraw
              wymaga ciągłego otwierania się człowieka na ŁASKĘ - PROMIENIOWANIE BOGA !
              To Łaska Boga nas napełnia wiedzą i zrozumieniem spraw trudnych . Kiedyś było
              to wszystko dla mnie samego nie do pojęcia . Dzisiaj mogę powiedzieć że coś
              niecoś rozumiem i stale się otwieram na nowe poznanie . Pismo św. mówi o tym
              procesie na przykładzie rozwoju człowieka : gdy byłem dzieckiem - myślałem jak
              dziecko , gdy stałem sie młodzieńcem myślałem inaczej a i w wieku dojrzałym
              myślimy jak człowiek dorosły . Tak jest z pojmowaniem spraw Bożych .
              Co do Twego pytania , iż wiem że ma coś ukryte znaczenie powiem - tak często
              jest i ja coś niecoś rozumiem , ale jak spróbuję to Tobie wyjaśnić - czy
              zrozumiesz ? Czy przyjmiesz moje myśli za swoje ? Czy raczej wyśmiejesz mnie ?
              Dlaczego uparcie chcesz starożytny opis Stworzenia spisany z przekazów ustnych
              całych pokoleń wyśmiać ? Tak wtedy myślano i jest to opis jaki przyjęła
              percepcja tamtych ludzi . Nawet jak Pierwsi Rodzice w Raju znali Prawdę , to
              następne pokolenia zdeprawowane przez grzech i zamknięcie się na Boga -
              Zapomniały Prawdę ! Do dnia dzisiejszego zachował się taki a nie inny Opis
              Stworzenia , ale zastanów się ; czyż Bóg jest Bogiem Harmonii i ładu , czy
              bezładu i anarchii ? Czyż Bóg łamie ustanowione Prawa ? Czyż wszystko
              Stworzenie nie opiera się na stałych niepodlegających zmianom Prawach ?
              Odpowiedz sobie sam ; jak w dniu trzecim mogło powstać Słońce i Księżyc skoro w
              dniu pierwszym uczynił Światłość ?
              A jak w dniu drugim mogłaby ziemia wydać rośliny zielone gdyby nie było
              światła ?
              Opis Stworzenia więc jest opisem Stworzenia , lecz opisem na miarę percepcji
              Człowieka tamtych czasów . Co w niczym nie zmienia Faktu że Wszystko tylko w
              innej kolejności Uczyniła Ręka Boga Ojca . Przekłamania nie są więc wynikiem
              świadomego manipulowania ale percepcji człowieka i opisem Dzieła Stworzenia -
              tak jak to pojmował tamten człowiek . Musiał człowiek w opisie gdzieś
              umiejscowić opis Stworzenia Słońca i Księżyca więc umiejscowił to w dniu
              trzecim .
              A przecież dla nas zgodnie zresztą z Biblią jest przecież wiadomym , iż u Boga
              czas nie istnieje ! Przypisanie więc Dzieła Stworzenia dniom - jest też
              wynikiem percepcji człowieka .
              Bóg Stwórca i nasz Ukochany Ojciec pozwolił aby człowiek tak to zrozumiał ,
              gdyż Bóg nigdy nie łamie ustanowionych praw natury ,/ poza oczywiście
              przypadkami znanymi z historii , oraz indywidualną Pomocą dla tych , którzy
              mają taką Wiarę w Boga , która pozwala Bogu na ingerencję wykraczającą poza
              Prawa Natury / w tym rozwoju człowieka ,a Prawdy Boże zawsze przechodzą przez
              Umysł i Świadomość Człowieka i nie mogą wykroczyć poza możliwość poznania
              danego człowieka - Proroka - przekażnika informacji pochodzącej od Boga .
              Teraz nadszedł czas aby zacząć pewne sprawy rozumieć dojrzalej , jednak nie
              dziw się ,że KK , lub inne Religie niechętnie podchodzą do zmian
              interpretacyjnych w Biblii , lub innych Świętych Księgach . Bez względu na to
              czy w ogóle i kiedy oficjalnie KK uzna np . moją koncepcję o Ewolucji jako
              narzędziu w Ręku Boga - czyż taka koncepcja Tobie prywatnie nie rozjaśnia
              trochę w głowie ? Czyż wiele ścisłych umysłów nie znajdzie w niej pomostu do
              poznania i zrozumienia Dzieła Stworzenia i Uwierzenia w Boga ? Czyż ta
              koncepcja - teoria nie wyjaśnia naprawdę wiele ? Ja myślę że tak ! Nie jestem
              naukowcem ale zwyczajnym człowiekiem ale powiem że mi tutaj wszystko pasuje .
              I co najważniejsze ; nic w tej koncepcji nie zabiera Chwały Bogu Ojcu , Który
              Stworzył Wszystko i Wszystkim Kieruje i JEST naszym Ukochanym Ojcem , ŚWIATŁEM
              i MIŁOŚCIĄ !!!

Jestem cząstką Boga !

• stek22 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 27.10.06, 17:58
                Napisałeś "Dlaczego uparcie chcesz starożytny opis Stworzenia spisany z
                przekazów ustnych całych pokoleń wyśmiać ? Tak wtedy myślano i jest to opis jaki
                przyjęła
                percepcja tamtych ludzi". O mój drogi bracie w rozumie niesamowicie upraszczasz
                i przesadzasz. To jest opis świata tylko wg żydów, a wówczas było trochę innych
                nacji ze swoimi innymi stworzeniami. Ten opis to nie jakaś ogólna starożytna
                prawda jak próbujesz imputować. Nie znasz się, po co się odzywasz? Naprawdę
                uważasz ten opis za prawdziwy?
                To dlaczego Bóg w swej wszechmocy nie mógł na samym początku przy stwarzaniu
                światłości stworzyć to wszystko co stworzył dnia trzeciego? Nie prościej by
                było. To kiedy, mądralo, Bóg stworzył człowieka na początku czy końcu stworzenia?
                • wladi3 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 29.10.06, 00:34
                  Masz rację ! Odnoszę się do Opisu Stworzenia według tradycji Judaizmu ! Nawet
                  mnie cieszy Twoje określenie mnie jako " mądralo " smile))
                  Nadal nie rozumiesz co mam na myśli ? Opis Stworzenia zawarty w Biblii jest
                  Prawdziwy co do Podstawowej Prawdy iz to Bóg Ojciec - Stwórca - Stworzył Świat
                  i wszystkie możliwe inne Światy . Stworzył Wszystko co opisuje przekaz
                  Biblijny , lecz kolejność , podział na dni i sam fakt że Bóg musiał Odpocząć wink
                  jest przekazem ludzkim . Bóg Objawił Prawdę Człowiekowi i Człowiek Doskonały
                  mógł wiedzieć i znać Prawdę . Jednak gdy oddalił się przez grzech i zamknął na
                  Boga utracił tą pamięć i przyjął tyle ile mogł zrozumieć jego ograbiony z Boga
                  Umysł - percepcja .
                  Tak że nieistotne jest co i w jakim dniu uczynił . Istotny jest fakt że Napewno
                  To Wszystko Uczynił tylko Bóg !
                  Pozdrawiam Cię Bracie !

Jestem cząstką Boga !

• stek22 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 30.10.06, 21:45
                    To "napewno" Bóg stworzył człowieka na początku czy końcu stworzenia? Dnia
                    siódmego czy wcześniej? Stworzył go przed czy po stworzeniu roślin?
                    • monikaannaj Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 31.10.06, 09:38
                      Na pewno stworzył. Waldi nie jest jednak niewolnikiem literalnego czytania
                      kazdego Biblijnego słówa. I dokładna goszina czy milionlecie stworzenia
                      zielonego groszku czy człowieka nie ma znaczenia dla jego wiary. Mamy w biblii
                      dawa rózne opisy stworzenia - i tyle. Oba uczą nas że świat cały wraz z
                      człówiekiem został stworzony przez Boga.
        • wladi3 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 25.10.06, 12:11
          Opis Stworzenia jest przekazem , najpierw ustnym a potem dopiero pisemnym . Tak
          jak w każdym przekazie ustnym podlegał ten opis zniekształceniom , ale przede
          wszystkim był dostosowany do percepcji i pojmowania Człowieka .
          Człowiek cały czas podlega Ewolucji i doskonaleniu . Nie mówię tutaj o
          Doskonałości Duszy człowieka , lecz o doskonaleniu się natury ludzkiej z tej
          materii - Ciała człowieka i jego rozumu . Człowiek zaczyna zgłębiać naturę tego
          świata rozwijają się gałęzie nauki pozwalające coraz głębiej poznać tajniki
          tego świata i Bóg nie jest temu przeciwny ! Stwórca Chce aby natura ludzka z
          tej materii się Doskonaliła i poznawała ten świat i jego tajniki w tym abyśmy
          poznali Prawdę o Stworzeniu Świata . To poznanie w niczym nie umniejszy Chwały
          i Mocy Boga Ojca !!! Bo bez względu na to poznanie to ON i tylko ON JEST STWÓRCĄ
          I DAWCĄ ŻYCIA !!!
          Biblia mówi podstawową Prawdę, iż to Bóg jako Byt Pierwotny , Istota Doskonała
          i Inteligentna JEST STWÓRCĄ wszystkiego i cały czas wszystkim kieruje .
          Opis Stworzenia jest opisem historycznym jak już wspomniałem przekazanym nam
          przez człowieka "historycznego" .
          Dlaczego Ty jako człowiek nauki , człowiek doby 21 wieku , uparłeś się aby się
          spierać ze starożytnym opisem Stworzenia ? Jesteś przecież jak napisałeś
          Wierzącym w Boga Stwórcę i w Jezusa Chrystusa . Wyjaśnij sobie dzieło
          Stworzenia naukowo i nie spieraj się z tymi Siostrami i Braćmi , którym do
          Wiary w Naszego Ukochanego Boga Ojca wystarcza Opis starożytny .
          Podstawą naszej Wiary nie jest sam opis Stworzenia - bardziej lub mniej w
          niektórych częściach i opisach skażony ułomnością natury i rozumu / percepcji /
          człowieka . Podstawą naszej Wiary jest sam Fakt istnienia tak Cudownego
          Swiata , oraz jego Doskonałość w każdej najmniejszej drobinie , bakterii,
          atomie.
          Podstawą jest przekaz o Pomocy Boga dla Człowieka - dla narodu wybranego , a
          dalej przez Jezusa Chrystusa pomoc Boga dla każdego z nas .
          Podstawą nie podlegającą naleciałościom i niezmienną przez tysiąclecia jest
          Obraz Boga Stwórcy jako naszego Dobrego Ojca , jako Dawcy Życia , oraz dawcy
          MIŁOŚCI !!! ON JEST SKAŁĄ ! Każdy kto pokłada Ufność w Bogu i do Niego się
          zwraca o Pomoc Nigdy nie został i nie zostanie opuszczony .
          Pozdrawiam Cię Bracie i wszystkie Dzieci Naszego Ukochanego Boga Ojca !

Jestem cząstką Boga !

• forumisko Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 29.10.06, 16:14
            Dlaczego piszesz że jesteś cząstką Boga? Jeśli coś takiego się mówi, to trzeba
            to udowodnić.
            • wladi3 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 31.10.06, 11:15
              Tak trudno Chrześcijanom Uwierzyć , że jako Dzieci Boga - jesteśmy Jego
              cząstką ? Czyż Syn nie jest częścią swoich rodziców ? Otrzymaliśmy Ducha Św. w
              Którym wołamy ABBA - OJCZE ! Bóg JEST MIŁOŚCIĄ ! Nasza Dusza jest cząstka Ducha
              Bożego - cząstką Boga ! Cząstką Miłości , maleńką iskierką , która przez życie
              w tej materii ma się rozpalić w płomień Miłości , Który wróci do Miłości z
              Której wyszedł . Kocham , gdyż Poznałem że jestem Kochany i że jestem Synem
              Boga ! W Jezusie Chrystusie wszyscy Jesteśmy Dziećmi Boga !Nie piszę tego dla
              chwalenia się ,lecz dla budowania Wiary nas wszystkich , gdyż zbyt wiele dzieci
              Boga zapomniało KIM SĄ !!!
              Pozdrawiam wszystkich w Miłości Chrystusa ! Władek .

Jestem cząstką Boga !

• alkoo3 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 16.10.06, 20:49

Nie wiem - kiedys wiedzialem.
      Zostawiam podobne dyskusje biologom.
      • tessa18 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 19.10.06, 13:08
        Teoria ewolucji nie przynosi chwały Bogu.Za piękny wszechświat ludzie nie
        wysławiają mądrości Stwórcy ,lecz ślepy przypadek.Jest to nauka ateistów.
        • monikaannaj Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 19.10.06, 13:53
          Bzdura. Tesso, pomyśł czasem troche zanim napiszesz. Nie masz najmniejszego
          prawa by twierdzic ze jestem ateistka skoro uwazam teorię ewolucji ze słuszna.
          • levine Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 19.10.06, 17:22
            > Nie masz najmniejszego prawa by twierdzic ze jestem ateistka skoro
            > uwazam teorię ewolucji ze słuszna.

Toteż ona nie twierdzi, że jesteś ateistką. Ona mówi jedynie, że teoria
            ewolucji jest wymyślona przez ateistów i dla ateistów. A co Ty uważasz za
            słuszne albo nie, to Twoja sprawa.
            • monikaannaj Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 23.10.06, 12:56
              Fakt. To co tessie sie w głowie urodzi = to jej sprawa. Jak chce to nich sobie
              myśli nawet ze ludzie uznający TE za słuszna sa pomiotami szatana.
        • wladi3 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 19.10.06, 21:40
          Ale ja piszę , że gdy wziąć pod uwagę , że Ewolucją kierowała Ręka Boga - to
          cała koncepcja ateistów automatycznie jest obalona , a wielu ateistów może
          zostać Wierzącymi !!!Tak czy tak Świat Stworzył Bóg Ojciec !!!

Jestem cząstką Boga !

• stek22 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 30.10.06, 22:01
            Mogę wziąć pod uwagę, że kosmici nas sworzyli. Albo krasnoludki. Będzie miało to
            taką samą moc dowodową jak Twoje twierdzenie.
            W dowodzeniu iż ten świat stworzył Bóg jest zaprzęgnięta logika przyczynowo-
            skutkowa. Argumentacja że Bóg stworzył świat jest następująca. Cofając się w
            przyczynach i skutkach stworzenia świata dochodzimy do momentu - skąd wzięła się
            materia/energia i tu następuje przeskok - że to Bóg stworzył. Czyli nagle za
            czymś materialnym stoi coś niematerialnego. Nieznanego ale istniejącego.
            Jeżeli będziemy się trzymać tej logiki to odwracając ją możemy twierdząc iż na
            każdą rybę jest większa ryba możemy uważać iż to że nie widzimy i nie znamy to
            istnieje w oceanach większy drapieżnik od rekina.
            Różnica między rzeczywistością a stworzeniem świata wg Biblii jest głębsza. W
            części zasadniczej.
            Bóg stworzył ten świat i dnia siódmego zakończył dzieło stworzenia.
            Czyli stworzył ten świat dziełem skończonym. Ułomnym, ale skończonym,
            dopracowanym. To czemu to dzieło ciągle się zmienia? Czemu nie biegają "smoki
            wawelskie" po dzisiejszej glebie? Czemu panta rhei?
        • alkoo3 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 21.10.06, 22:37
          tessa18 napisała:

> Teoria ewolucji nie przynosi chwały Bogu.Za piękny wszechświat ludzie nie
          > wysławiają mądrości Stwórcy ,lecz ślepy przypadek.Jest to nauka ateistów.

Ale mozna sie z takim pogladem nie zgodzic ?
          Znam prawdziwych chrzescian ktorzy uznaja ewolucje za fakt i chwal Boga.
          • tessa18 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 31.10.06, 08:49
            Czy zatem uważają,że "Bóg stworzył wszystko ?" i z jego woli wszystko
            zaistniało i zostało stworzone"?Objawienia 4:11
            A jak rozumieć opis stworzenia w księdze Rodzaju?
            "I przemówił Bóg :Niech ziemia porośnie trawą ,roślinami wydającymi
            nasienie ,drzewami owocowymi rodzącymi według rodzaju swego owoc w którym jest
            jego nasienie- na ziemi.Rodzaju 1:11
            Czy ta relacja popiera teorię ewolucji?
            Nie,gdyż rośliny powstały "według rodzaju swego " i wydawały nasienie "według
            rodzaju swego".Każda roślina rozmnaża się według swego rodzaju,co obserwujemy
            dzisiaj ,a nie przekształca się jeden rodzaj w drugi.
            Nie.
            Wierzą ,że Bóg stworzył tylko pierwszy organizm żywy a potem posłużył się
            ewolucją.Nauka o ewolucji powstała w celu wyjaśnienia pochodzenia człowieka
            pomijając ingerencję Boga.Została wymyślona dla ludzi niewierzących w
            Stwórcę,jest to tylko teoria ,jak dotąd nieudowodniona.
            • monikaannaj Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 31.10.06, 09:34
              Tesso, nie masz pojecia o czym piszesz. To że coś nosi w nazwie słowo "teoria"
              nie oznacza że jest jedynie teoretycznym wymysłem. teoria względnosci tez jet
              twoim zdaniem "tylko teorią"?

Dzisiaj nie obserwujemy twoim zdaniem powstawania nowych rodzajów i gatunków?
              No popatrz, nawet paskudne przemysłowe jabłka typu mcintiosh istnieją od
              poczatku swiata?

I powiedz mi jeszcze - co konkretnmie daje ci prawo do twierdzenia iz taki np.
              karol Darwin zaczął swoje obserwacje prowadzić z chęci wyjasnienia pochodzenia
              człowieka pomijajac ingerencje Boga.
              Spodziewam sie że znasz jakies jego wypowiedzi na ten temat, czytałas
              biografie. Bo fakt, ze przestudiowałas gruntownie dzieło "o powstawaniu
              gatunków" jest oczywisty. Inaczej nie pozwoliłabys sobie chyba na tak
              jednoznaczne opinie?
              • gintaras2 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 31.10.06, 18:23
                Przemyslałam sobie to co napisał Waldi. Ma rację, ewolucja może być narzędziem
                w rekach Boga. Nie można zaprzeczyć ewoluowaniu organizmów. Bog stworzył
                wszystkie gatunki, ale pozwolił na to aby się rozwijały. Małpę stworzył małpą,
                człowieka stworzył człowiekiem. Nie wierzę w przechodzenie jednego gatunku w
                drugi. Wiem jednak ze Pan stworzył jednego mężczyznę i jedną kobietę na
                początku kiedy stworzył swiat. Nie jest w Biblii powiedziane, czy stworzył ich
                czarnych, żóltych czy białych. Człowiek dostosował się do warunków w jakich
                przyszlo mu zyc. To musi być dar od Boga, aby bylo nam łatwiej zaakceptować
                warunki atmosferyczne, ktore przecież stworzył sam Bog.
                Dziekuje ci Waldi, ze dales mi do mysleniasmile
                • monikaannaj Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 31.10.06, 18:37
                  Gintaras, przepraszam za wscibstwo, ale naprawdę mnie to interesuje: co z tymi
                  wszystkimi wykopaliskami swiadczącymi o wieku gatunków, co z obserwacjami
                  dokonywanymi na bierzacoswiaqdczącymi o tym że nowe gatunki POWSTAJĄ na naszych
                  oczach! Choćby w taki sposob ze częśc ptaków jednego gatunku zostaje w wyniku
                  warunków klimatycznych odseparowana na jakiejś wyspie i po ilus tam pokoleniach
                  te ptaki z wyspy nie sa w stanie już krzyzowac sie z tymi z kontynentu - czyli
                  tworzą odrebny gatunek.

Co ty z tym wszystkim robisz? Uwazasz że to oszustywa, bzdury, błędy? Albo że
                  Bog zrobił taki zart i stworzył ziemię od razu z koścmi dinozaurów?

Gdzies już kiedys pytałam, ale nie pamietam gdzie i czy odpowiedziałas mi na
                  inne pytanie: Co z arką Noego? Wierzysz w totalny potop i arkę ze wszystkimi
                  zwierzakami?
                  • gintaras2 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 20.11.06, 21:30
                    Gatunki nie powstają na naszych oczach. Jesli w najbardziej tajemniczym zakątku
                    Świata znaleziono nowego ptaka, to może to oznaczac tylko, ze wczesniej nie
                    wiedzielismy ze istnieje, a nie ze powstal nagle.
                    Wierze w potop i w arke przymierza. Wierzę ze Bóg ocalił te zwierzęta które
                    chciał i wierzę ze zrobił to tak aby Noe nie musiał sie o to martwić.
                    Nie zaprzeczam istnieniu dinozaurów. Uwazam ze były stworzeniami Bozymi i że to
                    Bog zakonczył ich żywot. Nie chcę spekulować, ale Biblia niektóre Boze
                    stworzenia nazywa potworami. Rodz.1:21 Bw "I stworzył Bóg wielkie potwory i
                    wszelkie żywe, ruchliwe istoty (..)" Wiele gatunków wymarło. Wiele rodzajów
                    jest na wymarciu.

Ostatnie twoje pyatnie brzmi tak jak ty byś nie wierzyła w arkę i w potop.
                    Ja wiem ze Noe jest postacią prawdziwą i że cała jego historia tez jest
                    prawdziwa. Wiem to stad ze Jezus to wszystko potwierdził:
                    • monikaannaj Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 21.11.06, 08:58
                      Gimtaras, ja nie pisze o znalezieniu ptaka w amazonii którego nikt na oczy nie
                      widział wczesniej. Pisż eo czymszupełnie innym - jak niechcesz zrozumiec to cie
                      nie zmuszę...

Co do noego. Wierzysz literalnie w historię z Biblii? Znasz wymiary arki jakie
                      tam podano? jakim cudem wg cioebie wszystkie zwierzęta sie tam zmiesciły?

Wierzysz że można z Biblii wyliczy.ć ile czasu minęło od potopu? Ja osobiście
                      nie potrafię tego policzyc ale słyszałam że było to ok. 4 tys. lat temu.
                      Potrafisz obliczyć ile czasu trzeba zeby z kilku kobiet i mezczyzn namnozyło
                      sie tyle ludzi zeby strczyło na cywilizacje mezpopotamii, egiptu - o chinach
                      nie wspominając?
              • tessa18 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 01.11.06, 16:24
                Tak.Teoria ewolucji jest tylko teorią.Nie czytałas o tym? A znasz ostatnie
                odkrycia naukowców na ten temat?
                Jabłko zawsze jest jabłkiem ,są tylko rózne gatunki jabłek ,tak jak są różne
                rasy psów.Co nie zmienia faktu,że jabłko zawsze jest jabłkiem,a pies psem.
                Dzisiaj nie obserwujemy ani nigdy tego nie było by jeden gatunek przekształcał
                się w inny.
                Tak naprawdę Darwin obserwował łuszczaki na wyspie Galapagos.Zauważył ,że
                różnią się one kształtem dzioba.Były to jednak zmiany w obrebie jednego
                gatunku -rózne odmiany tego samego gatunku.
                Tak więc wypowiedż z ksiegi Rodzaju jest najzupełniej zgodna z faktami
                naukowymi.Co więc Darwin miał na myśli kostruując swoją teorię?
                Ma ona ogromne luki myślowe.
                Jedną z takich luk jest twierdzenie,że istnieje "dobór naturalny".
                Ale dobór naturalny nie wyjaśnia jak powstały poszczególne organizmy.itd.
                • monikaannaj Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 02.11.06, 09:58
                  Co to znaczy wg ciebie ze coś jest tylko teoria? Ze nie istnieje zaden dowód? A
                  teoria pola magnetycznego tez jest \TYLKO teorią?

> Jabłko zawsze jest jabłkiem ,są tylko rózne gatunki jabłek

Błyskotliwe. Tylko troche ci sie miesza - co to w końcu jest ten gatunek? I czy
                  w Biblii jest mowa o gatunkach?

> Dzisiaj nie obserwujemy ani nigdy tego nie było by jeden gatunek
                  przekształcał
                  > się w inny.

To że ty tego nie robisz nie oznacza ze nikt inny nie obserwuje. Od czasów
                  darwina zajmowało si etym wielu ludzi.

I wiesz co tesso, jeśłi sadzisz, ze dzisiaj, to jest 2.11.2006 naukowcy mówiący
                  o teorii ewolucji mają na myśłi dokładnie ten tekst który wyszedł spod ręki
                  Karola Darwina wiele lat temu - to nie ma o czym mówic.

NIKT nie twierdzi ze TE wyjasnia wszystko, ,ze jest udowodniona czy opracowana
                  w 100%. Postwła jednak nie w celu wyeliminowania Boga, tylko w celu opisania
                  naszego swiata.

PS. Pytanie za 100 pkt. jak dinozaury zmiesciły sie na arce? I wszystkie inne
                  zwierzeta?
                  • tessa18 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 02.11.06, 13:56
                    Gatunkiem są płazy,gady ,ptaki,ssaki.Nie zauważyłam ich wzajemnej przemiany
                    jedno w drugie.Płazy są płazami,gady gadami...itd.
                    W Biblii jest słowo "rodzaj" każda żywa roślina i zwierzę rozmnaża się według
                    swego rodzaju.Naukowcy nic innego nie zaobserwowali.
                    Co takiego według ciebie zaobserwowali mądrzy naukowcy od teorii ewolucji?
                    Nie twierdzę że obecnie teoria ewolucji jest tą samą teorią co za czasów Darwina.
                    Jednak nic to nie zmienia.Nie jest ona oparta na obserwacjach,tylko na
                    wymyślonych hipotezach.
                    • monikaannaj Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 02.11.06, 14:19
                      > Gatunkiem są płazy,gady ,ptaki,ssaki

Nie. To co wymieniłas to nie gatunki tylko gromady w krolestwie zwierząt.
                      człowiek nalezy do gromady ssaków. Jego systematyka wygląda tak:
                      Domena eukarioty
                      Królestwo zwierzęta
                      Typ strunowce
                      Podtyp kręgowce
                      Gromada ssaki
                      Podgromada łożyskowce
                      Rząd naczelne
                      Podrząd małpy właściwe
                      Nadrodzina małpy wąskonose
                      Rodzina człowiekowate
                      Rodzaj Człowiek
                      Gatunek Człowiek rozumny
                      Podgatunki H. sapiens sapiens
                      H. sapiens fossilis
                      H. sapiens neanderthalensi

Tak więc tesso, naalezysz do gatunku "człowiek rozumny" w
                      rodzinie "człowiekowate".

W biblii jest słówo rodzaj - ale raczej nie oznacza ono tego samego co obecnie
                      uzywane w systematyce. Problem w tym ze nie zostało ono w Biblii zdefiniowane.

> Jednak nic to nie zmienia.Nie jest ona oparta na obserwacjach,tylko na
                      > wymyślonych hipotezach.

Nieprawda. Możesz tak twierdzic, tak samo jak mozesz upierac sie ze słońce
                      krąży wokół Ziemi.Możesz nazywac naukowców kłamcami - to niczego nie zmieni.

Napisałm ci juz co miedzy innymi zaobserwowali - np. to że po wielu pokoleniach
                      ptaki oddzielone od reszty gatunku stały sie nowym gatunkiem. Skad naukowcy
                      wiedzieli że to nowy gatunek? Bo ptaszki z wyspy nie mogły sie krzyżowac z
                      lądowymi.

PS. Z czystej ciekawości - czym jest dla ciebie muł?
                      • tessa18 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 04.11.06, 14:19
                        Systematykę wymyślili ludzie i pojęcia z nią związane.Hodowcy hodujący zwierzęta
                        doskonale wiedzą,że mogą do pewnego tylko stopnia ingerować w hodowlę.
                        Uczeni próbowali bezustannie zmieniać rózne zwierzęta i rośliny przez
                        krzyżowanie.Chcieli sprawdzić ,czy z biegiem czasu uda się rozwinąć nowe formy
                        życia.I co z tego wynikło?
                        W czasopiśmie ON Call napisano na ten temat:
                        "Hodowcy zazwyczaj przekonują się ,że po kilku pokoleniach osiąga się pewne
                        optimum,po którym dalsze udoskonalenie jest już niemożliwe i że nie powstaje
                        żaden nowy gatunek .Próby hodowlane zdają się zatem przeczyć ewolucji zamiast ją
                        popierać".
                        Mogą krzyżować konia z osłem i powstanie muł.Ale ten muł nie jest płodny.Dlaczego?

Człowiek nie może się krzyżować z nikim innym,tylko z człowiekiem.Dlaczego?
                        Bez ingerencji ludzi z pokolenia na pokolenie konie zostają koniami,a róże
                        rózami.Gdy wysiejesz nasienie marchewki nie spodziewasz się ,że wyrośnie rzepa.
                        Prawda?
                        Potwierdza to wypowiedż z ksiegi Rodzaju ,która jest najzupełniej prawdziwa.
                        Wysiane nasiona wydadzą plon tylko "według swego rodzaju".Można więc wysiać
                        ogród i w 100% wyrośnie ta sama roślina ,której nasienie wysiano.
                        Prawda?
                        • monikaannaj Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 06.11.06, 10:38
                          No i co z tym mułem? Jest czy go nie ma? Stanowi "rodzaj" czy nie stanowi?
                          jest stworzeniem Boga czy nie jest?
                          • tessa18 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 06.11.06, 21:41
                            A co z różnymi rasami psów?Czy wszystkie rasy stworzył Bóg?
                            Nie musiał stwarzac wszystkich ras,wystarczyło stworzyć jednego psa.
                            A różne rasy ludzkie? Skąd się wzięły?
                            Nie zmienia to faktu ,że to Bóg stworzył człowieka "na swój obraz i podobieństwo".
                            Muł to krzyżówka międzygatunkowa ,lecz bezpłodna.Istnieje więc naturalna bariera
                            niejako zabraniająca powstawanie nowych gatunków w wyniku krzyżówek
                            międzygatunkowych.Nic nowego nie powstanie w wyniku takiego rozmnażania na
                            dłuższą metę.
                            • monikaannaj Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 07.11.06, 12:04
                              OK. Czy na świecie istnieja jakiekolwiek stworzenia ktore nie pojawiły sie na
                              ziemi chwile po tym jak Bog powiedział: «Niechaj ziemia wyda istoty żywe
                              różnego rodzaju: bydło, zwierzęta pełzające i dzikie zwierzęta według ich
                              rodzajów!»

Czy muł jest jakąs pomyłka? Jasne, jest bezpłodny - ale czemu WOGÓLE sie rodzi?
                              Czy osioł i koń sa JENEGO RODZAJU?

PS. Rozumiem że wszystkie odkrycia dotyczace neandertalczyków uwazasz za
                              mistyfikacje, kłamstwo i bzdurę?
                    • stek22 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 11.11.06, 19:26
                      I znowu muszę złapać Cię Tesso za słowo.
                      Znowu muszę ze smutkiem skontantować iż nie znasz się w temacie i bzdury
                      piszesz. Nie masz pojęcia o taksjonomii. Ty wymieniłaś gromady a nie gatunki, a
                      nikt nie twierdzi że gromady się krzyżują. Gatunki są dopiero w ramach
                      poszczególnych gromad. Ssaki,ptaki, gady i płazy to gromady o podtypie kręgowce
                      w ramach typu strunowce.
                      Czytanie innych książek niż Biblia i Waszych czasopism nie boli i nie kompromituje
                      • tessa18 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 15.11.06, 13:54
                        Cieszysz się z tego,że złapałeś mnie na niewiedzy?
                        Masz z tego satysfakcję ?
                        Gratuluję w takim razie chrześcijańskiej osobowości!
                        Teoria ewolucji głosi,że ryby stały się płazami ,niektóre płazy gadami z gadów
                        postały ssaki i ptaki.A w końcu niektóre ssaki stały się ludżmi.
                        Ale zapis kopalny tego nie potwierdza.
                        • monikaannaj Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 15.11.06, 14:22
                          Uła. Chrzescijańska osobowośc. Na czym niby polega tesso? Ze człówiek spokojnie
                          przyjmuje najgłupsze bzdury i nie wytyla ich rozmówcy?
                          • monikaannaj PS 15.11.06, 14:24
                            Co to niby jest wg ciebie "zapis kopalny"? Jakie jest wg ciebie
                            prawdopodobieństwo że jakies zwierze zostanie skamieniałoscią a nie zniknie
                            zupełnie?
                        • stek22 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 16.11.06, 18:44
                          Tesso18 tylko jest problem. Ja już tyle razy Cię przyłapałem na niewiedzy,
                          zwłaszcza biblijnej że dopiero teraz się obruszasz, gdy chodzi o wiedzę
                          pozabiblijną. To nie jest pierwszy raz.
                          POza tym czytaj ze zrozumieniem. Napisałaś o gromadach jako o gatunkach
                          nieprawdaż? A ja napisałem że gatunki jednej gromady nie przechodzą w gatunki
                          innej gromady. Ty teraz piszesz znowu o gromadach, tylko o przechodzeniu gromad
                          w gromady. Nie piszesz o tym samym jak wcześniej a próbujesz to wmawiać. To że
                          gromada ptaków przeszła z gromady gadów to jest i dla Ciebie oczywiste. Tylko
                          wiesz w czym jest zasadniczy problem - nauka to nie wiara. Nauka nie twierdzi że
                          od początku wszystko wie, nauka się rozwija i to czego dziś nie wiemy kiedyś
                          jest szansa sie dowiedzieć. Z wiarą jest na odwrót - od początku zna odpowiedzi
                          i bulwersuje mnie fakt że nie potrafisz tego pojąć i podpierając sie nauką masz
                          żal że nie zna odpowiedzi od razu jak wiara.
                          Co to jest chrześcijańska osobowość?

1. Jeżeli uważasz, że gatunki gadów przeszły na gatunki ptaków to wyjaśnij mi
                          prosty fakt, dlaczego przez około 30 mln lat od chwili uderzenia meteoru w
                          Ziemię na ziemii królowały tak od razu olbrzymie ptaki nieloty, gdy wiadomo, że
                          po uderzeniu zginęły wszystkie gady i przeżyły tylko drobne ssaki?
                          2. Czy wiesz że na Ziemii przed erą gadów na Ziemii królowału olbrzymie ...
                          ssaki, tak, tak i to przez około 60 mln lat

Kilka dni temu odwiedzili mnie ŚJ. Jak mnie poznali szybko się zmyli i nawet nie
                          zdążyłem zadać im pytania czy sprawdzili w źródłach to oczym mówiliśmy, gdy
                          kiedyś mnie spotkali na spacerze. Macie mocno wybiórczą wiedzę.
                          • tessa18 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 23.11.06, 18:48
                            Ja wcale nie twierdzę ,że ptaki przeszły na gady.Skąd ten pomysł?
                            Wszystkie zwierzęta zostały stworzone w akcie stworzenia i nie musiały
                            przechodzić jedne w drugie.Zresztą w jaki sposób?
                            Kod genetyczny zaprzecza teorii ewolucji,a potwierdza stworzenie.Każdy osobnik
                            jest ściśle zaprogramowany i nie ma możliwości przechodzenia jednego gatunku w
                            drugi.
                            Dowody kopalne zaś poświadczają nagłe pojawienie się wielkiej ilości
                            skomplikowanych organizmów w erze kambru.To zaprzecza teori ewolucji stopniowego
                            ewoluowania jednych w drugie.Naukowcy nazywają to "eksplozją kambryjską".
                            • stek22 Re: Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca?To moż 01.12.06, 18:10
                              Jeśli nawet kod genetyczny zaprzecza ewolucji to niestety w takim samym stopniu
                              zaprzecza kreacjonizmowi. Nie ma dowodów na to drugie, znowu mieszasz religię z
                              nauką.
                              A czy ja gdzieś napisałem że ewolucja przebiega stopniową ewolucją. Była nie
                              tylko eksplozja kambryjska. Już to kiedyś pisałem - ewolucja to nie prosta do
                              przodu i przechodzenia w coraz bardziej skomplikowane istoty, gdzie na jego
                              szczycie jest homo sapiens sapiens. Tak ktoś tak myśli to Tesso18 masz go w garści.
                              Ewolucja to splątany krzak bez określonego celu. Raz przysycha, raz się bujnie
                              rozwija (przecież to życie).
                              Irytuje mnie że wyciągasz w jednej sprawie jako dowody fakty, które sama w
                              innych okolicznościach byś atakowała. Przykład. Jak masz taką wiedzę to powinnaś
                              wiedzieć kiedy była era kambryjska i z twojego punktu widzenia posługujesz się
                              fałszywym dowodem. Gdyż kambr był grubo przed 6 tys. lat temu. A że dla Was
                              dzień to tysiąc lat, A że wg Biblii świat został sworzony 6 tys lat temu to o
                              czym dyskutujesz..
                              Jako dowody dajesz coś co z Twojego puktu widzenia jest tak samo wątpliwe jak
                              ewolucja.

Poza tym nie rozumiesz istoty ideii kreacjonizmu. Bóg stworzył ten świat,
                              może ułomnym ale stworzył go całością, wszystko naraz, cały jeden ekosystem.
                              Według nauki ekosystemy sie zmieniają, według wiary funkcjonuje wciąż ten jeden
                              idealny ekosystem stworzony przez Boga.
                              A tu masz ci los wg nauki pojawiają się różne ekosystemy w różnym czasie. Chyba
                              nie powiesz mi że w naszym ekosystemie żyły dinusie? Jaką to niszę by zajmowały?
                              Nie ma teraz dinozaurów, więc czemu boski dopracowany ekosytem nie zawalił się?
                              Bóg go zmienił po potopie? To znaczy, iż Bóg zmienił swoje dzieło, które uznał w
                              chwili stwarzania za dobre?
    • hiperrealizm Tak. Ewolucja jest narzedziem kreacji. 07.01.07, 13:14

• hiperrealizm Ludzie nie róbcie z Boga magika! 07.01.07, 13:28
      czy też innego sztukmistrza!
      ==================================
      To co jest napisane w Piśmie to alegoria. Dzięki temu treść Pisma nie jest
      sprzeczna w żadnym punkcie ze wspołczesną nauką. Więcej nawet, zbieżność odkryć
      naukowych z ideami zawartymi w piśmie jest bardzo zastanawiająca.
      ====
      Idźmy dalej.
      Musicie pamiętać że Bóg nie jest ograniczony czasem ani przestrzenią. Oznacza
      to że z punktu widzenia Boga akt kreacji jest zdarzeniej jednorazowym. Innymi
      słowy cała historia naszego wszechświata jest dla Boga jednym wielkim MEGA-
      TERAZ! Dla boga to jednorazowy błysk, iluminacja, a dla nas miliardy lat!
      ====
      Zwróćcie uwagę takze na to że pomysł z ewolucja jako narzedziem kreacji jest
      genialny i godny Boga! Jego prostota i finezja jest wprost niesamowita!
      ##########################################################################
      Ale nie wy wolicie wierzyć że Bóg niczym czarodziej z bajki codziennie z
      niczego, łamiąc wszelkie zasady kreował osobno i niezaleznie kolejne elementy
      naszego wszechświata!
      .....
      Bzdura! Obrażająca Boga!
      =============================
      A na koniec!
      Kto ignoruje logikę, ten ignoruje Boga!
      Kto sprzeniewierza się prawdzie, ten sprzeniewierza się Bogu!
      Kro gardzi wiedzą, ten gardzi Bogiem!
      Nie odwracajcie się tyłem do prawdzy, wiedzy i logiki bo odwracacie sie od
      Boga!
    • lajkonix Ewolucja to narzędzie w Ręku Boga Ojca? Jasne! 10.04.07, 20:11
      Mozliwe, brat...

Bóg Ojciec by się wogóle nie pitolił przez sześć dni z tą robotą, ale
      trzasnąłby wszechswiat w tri miga. Chciał jednak dać cynk izraelitom, ze
      stwarzanie było pewnym procesem (propo, czy izraelici mieli wyraz "proces" albo
      jeszcze lepiej "ewolucja"? czy to się wogóle dawało wyrazić tamtym językiem*).
      Oględnie kazał napisać sześć dni roboczych, mając chyba nadzieję, że my to i
      tak rozszyfrujemy, skoro nam się kazał uczyć. No chyba ze komuś zabraniano się
      uczyć. No to wtedy przechlapane....

lajkonix
      panta rei - wszystko w płynie

* juz widzę jakie berety by były, gdyby skryba napisał o ewolucji. Ganialiby go
      po całej pustyni judzkiej. Oczywiście ku uciesze filistynów i innych takich tam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka