mala.mi74 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 17.04.07, 13:20 dodecahedron napisał: > Jak w temacie. Chcesz rozprawy teologicznej czy jak? Wejź sobie na www.google.pl i znajdz sobie odpowiednie stronki. Aha, te które mówia faktycznie o religii katolickiej a nie o czyichs wymysłach i wyobrazeniach o niej. pozdr Odpowiedz Link
dodecahedron Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 17.04.07, 13:32 mala.mi74 napisała: > dodecahedron napisał: > > > Jak w temacie. > Chcesz rozprawy teologicznej czy jak? Wejź sobie na www.google.pl i znajdz > sobie odpowiednie stronki. Aha, te które mówia faktycznie o religii katolickiej > > a nie o czyichs wymysłach i wyobrazeniach o niej. > pozdr A po czym rozpoznam, że są odpowiednie? Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 17.04.07, 13:42 dodecahedron napisał: > mala.mi74 napisała: > > > dodecahedron napisał: > > > > > Jak w temacie. > > Chcesz rozprawy teologicznej czy jak? Wejź sobie na www.google.pl i znajd > z > > sobie odpowiednie stronki. Aha, te które mówia faktycznie o religii katol > ickiej > > > > a nie o czyichs wymysłach i wyobrazeniach o niej. > > pozdr > > A po czym rozpoznam, że są odpowiednie? wiesz ..jak boli mnie ząb to ide do dnetysty a nie do kowala, jak szukam budowy anatomii żaby to szukam w ksiazkach z zoologii,a nie w komiksach SF ,a jak potrzebuje np. fragmentu encykliki papieskiej to szukam na stronie watykanskiej gdzie znajde jej tresc. I tym tropem jesli szukasz o czym mówi religia katolicka to szukaj tam gdzie ona jest opisana taka jaka jest www.katolik.pl, www.mateusz.pl, www.angelus.pl strony watykanskie www.amen.pl/teksty/index.htmlitd. To chyba dosc łatwe... > Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 17.04.07, 13:58 Klamstwa sa na tych serwisach, nie mozesz czegos normalnego uzywac? Poprostu zenada, klamstwa i manipulacja chociaz lubie czytac z mateusza Tak samo sadze ze sa manipulowane te serwisy przez podobne do Twojego obchodzenia od tematu Ale warto niektore poczytac i posprawdzac czy jest to prawda Odpowiedz Link
monikaannaj Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 17.04.07, 14:37 co ty bredzisz lolek? twoim zdaniem jak będe chciała dowiedziec sie w co wierza i co myśłą zielonoswiatkowcy czy adwentysci - to gdzie mam szukac? Na stronach opracowanych przez katolików czu muzułmanów? Katolicy na swoich portalach manipuluja piszac o katolickim nauczaniu? Ukrywają coś przed swiatem? Jak będę chciała dowidzieć sie o czym pisał Luter to jaki adres jest lepszy wg ciebie - racjonalista czy luteranie.pl? Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 17.04.07, 14:40 monikaannaj napisała: > co ty bredzisz lolek? twoim zdaniem jak będe chciała dowiedziec sie w co wierza > > i co myśłą zielonoswiatkowcy czy adwentysci - to gdzie mam szukac? Na stronach > opracowanych przez katolików czu muzułmanów? > > Katolicy na swoich portalach manipuluja piszac o katolickim nauczaniu? Ukrywają > > coś przed swiatem? > > Jak będę chciała dowidzieć sie o czym pisał Luter to jaki adres jest lepszy wg > ciebie - racjonalista czy luteranie.pl? Monika wg lolka prawdą objawioną jest strona lolek.pl Nie masz jeszcze dosc tego bicia piany z tymże? Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 17.04.07, 13:25 Odpowiedzi malej sa wprawdzie stricto chrzescijanskie, uczą jak sie sposlugiwac google.pl Poszukaj sobie i uwazaj co i jak bys nie trafil na złą strone <lol> Ja tylko wkleje link www.czytajbiblie.pl/zbiory/chrzestzwody.html Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 17.04.07, 13:31 A jeszcze dodam ze NIE zmazuje bo nic takiego nie ma Chrzest to symbol pojscia za Jezusem, wlasna decyzja Odpowiedz Link
3mama3 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 17.04.07, 13:56 Lolek mogę pójść z Tobą w dysputę jak zielonoświątkowiec z zielonoświątkowcem, że idea grzechu pierworodnego ma swoje biblijne podstawy tylko w KZ jest nazywana nieco inaczej. Pozdrawiam K. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 17.04.07, 14:00 Nie ma takiego slowa jak grzech pierworodny w bibli. Jest o tym ze pierwszego grzechu sie dopuscili ludzie i to ich oddzielilo od Boga. Pozniej ludzie byli zbawiani z uczynkow by wymazac grzech ojcow puki Jezus nie oddal sie za ludzi w ofierze. Zmazal grzechy. Odpowiedz Link
3mama3 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 17.04.07, 14:33 Lolku, wielu słów nie ma w Biblii a i tak mamy swoje biblijne zdanie na ich temat (np. trójca, seks przedmałżeński, masturbacja, religia w szkole, itp.) Ale ja tu nie o tym. Pierwsi ludzie zgrzeszyli przeciwko Bogu. Bóg zapowiedział:"bo gdy z niego spożyjesz niechybnie umrzesz" (Rdz.2,17) Faktem jest że Adam i Ewa nie zmarli w momencie spożycia, a nawet długo żyli. Zostali poddani śmierci fizycznej, ale przede wszystkim śmierci duchowej która nastąpiła natychmiast. Człowiek stał się istotą martwą duchowo. Dlatego Biblia mówi że "wszyscy zgrzeszyli i pozbawieni są chwały Bożej" (Rz.3,23) Dlatego też każdy musi się na nowo narodzić aby jego duch na nowo ożył (J.3,5-6) Paweł pisze "A zatem jak przestępstwo jednego sprowadziło na wszystkich ludzi wyrok potępiający (...)Albowiem jak przez nieposłuszeństwo jednego człowieka wszyscy stali się grzesznikami, tak przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi"(Rz.5,18-19) To są podstawy (jak dla mnie) grzechu pierworodnego, tudzież oddzielenia od Boga przez grzech. Chrzest jest potwierdzeniem nowego narodzenia, narodzenia się w duchu, więc jakby przekreśla stare grzeszne życie czyli zmazuje nasz grzech, każdy mój i ten pierwszy (pierworodny) adamowy. O rety nie wypiszą mnie chyba z KZ? Pozdrawiam K. Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 17.04.07, 14:38 3mama3 napisała: > Lolku, wielu słów nie ma w Biblii a i tak mamy swoje biblijne zdanie na ich > temat (np. trójca, seks przedmałżeński, masturbacja, religia w szkole, itp.) Al > e > ja tu nie o tym. > > Pierwsi ludzie zgrzeszyli przeciwko Bogu. Bóg zapowiedział:"bo gdy z niego > spożyjesz niechybnie umrzesz" (Rdz.2,17) Faktem jest że Adam i Ewa nie zmarli w > momencie spożycia, a nawet długo żyli. Zostali poddani śmierci fizycznej, ale > przede wszystkim śmierci duchowej która nastąpiła natychmiast. Człowiek stał si > ę > istotą martwą duchowo. Dlatego Biblia mówi że "wszyscy zgrzeszyli i pozbawieni > są chwały Bożej" (Rz.3,23) Dlatego też każdy musi się na nowo narodzić aby jego > duch na nowo ożył (J.3,5-6) > > Paweł pisze "A zatem jak przestępstwo jednego sprowadziło na wszystkich ludzi > wyrok potępiający (...)Albowiem jak przez nieposłuszeństwo jednego człowieka > wszyscy stali się grzesznikami, tak przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną > się sprawiedliwymi"(Rz.5,18-19) To są podstawy (jak dla mnie) grzechu > pierworodnego, tudzież oddzielenia od Boga przez grzech. > > Chrzest jest potwierdzeniem nowego narodzenia, narodzenia się w duchu, więc > jakby przekreśla stare grzeszne życie czyli zmazuje nasz grzech, każdy mój i te > n > pierwszy (pierworodny) adamowy. > O rety nie wypiszą mnie chyba z KZ? > > Pozdrawiam > K. mama, ratujesz honor KZ ,wiec jesli beda chcieli Cie wypisac to pokarz im te moje słowa (ojej ,to chyba nie pogorszy sytuacji?) Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 17.04.07, 15:01 Trujca okreslana juz w ksiedze rodzaju jako elohim (wpisz w google.pl wyskoczy Ci cos na wikipedii) seks przedmalzenski jest uznawany za rozwiazlosc seksualna, wszeteczenstwo, cudzolostwo, masturbacja - sama w sobie spoko, ale zawsze wiążą sie z nia grzeszne mysli pozadliwosci wiec tez odpada. Religia w szkolach, az tak daleko nie zaszedlem ale cos bym znalazl odnosnie nauczania hihi Ale wracajac do tematu: Nie zostali poddani smierci fizycznej lecz tak jak piszesz duchowej, mogli sobie pogadac z Bogiem tak jak my rozmawiamy , ale stracili tą wieź dlatego ze byli grzeszni juz, ciemnosc z jasnoscia nie moze sie wiązać. Dlatego stracili relacje z nim, i smierc duchowa. Tak kazdy musi sie na nowo narodzic, swietne wersety. Tak jak ten łobuz na krzyzu obok Jezusa narodzil sie na nowo bo uwierzyl, zmienil swoje postepowanie broniąc Jezusa. Przyznal sie do swoich grzechow. ""A zatem jak przestępstwo jednego sprowadziło na wszystkich ludzi wyrok potępiający (...)Albowiem jak przez nieposłuszeństwo jednego człowieka wszyscy stali się grzesznikami, tak przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi"(Rz.5,18-19" Tak masz racje tu tkwi ten grzech, lecz Abracham mial relacje z Bogiem (pozniej nazwany ojcem wiary), Eliasz cos tam wykabinowal (nie rozpisujac sie) Czyli rodzimy sie defacto bez tego grzechu jakkolwiek go nazywac. "Chrzest jest potwierdzeniem nowego narodzenia, narodzenia się w duchu, więc jakby przekreśla stare grzeszne życie czyli zmazuje nasz grzech, każdy mój i ten pierwszy (pierworodny) adamowy. O rety nie wypiszą mnie chyba z KZ?" Ja nie naleze do KZ Masz wolnosc pogladow wszedzie. A piszesz moim zdaniem bardzo slusznie, lecz czy mozna sie na nowo narodzic bez chrztu? lub z chrztem nieswiadomym? Odpisze juz jutro na pozniejsze posty musze uciekac Pozdrowki )))))))))))) Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 17.04.07, 15:10 A jeszcze dodam to ze Jezus umarl za nasze wszystkie grzechy - jak pisalo w Rzymian Odpowiedz Link
sunday Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 17.04.07, 15:13 > Trujca okreslana juz w ksiedze rodzaju jako elohim To dość odważna interpretacja. Spróbuj to powiedzieć Michaelowi Schudrichowi. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 18.04.07, 08:22 Elohim (hebr. אלהים - w Biblii hebrajskiej jedno z określeń Boga, obok Jahwe (Jest/Istnieje albo "będący"), El (bóg, dosł. Silny, Wszechmocny, czasami jest używany w Biblii wyraz ha El, który można oddać przez Bóg, Najwyższy Bóg); Adonaj (Pan); Szaddaj (Wszechmogący). Elohim (dosł. Silni) to liczba mnoga od hebrajskiego słowa El (Bóg) i jego rozszerzenia Eloah oraz Elim. Samo słowo El być może pochodzi od najwyższego boga w mitologii ugaryckiej - Ela. Choć słowo Elohim występuje często na określanie bóstw pogańskich (bogowie), w odniesieniu do Boga Izraela nie można mówić o politeizmie. Izraelici używali 'Elohim' dla oddania majestatu osoby (podobnie jak król mówiąc o sobie używał liczby mnogiej). To samo słowo było używane w odniesieniu do innych bóstw, również do pojedynczych bożków. Czasami Biblia odnosi ten termin w stosunku do ludzi (np. sędziów) a także aniołów. Teoria źródeł wyodrębnia fragmenty Pięcioksiągu, w którym używana jest ta forma imienia Boga jako należące do redakcji (tradycji) elohistycznej, w przeciwieństwie do redakcji jahwistycznej, w której używane jest imię Jahwe. Innej nie ma Niekiedy patrzymy na biblie jak na gazete, i mowimy ze nic sie nie zgadza, a jesli sie zaglebimy w nia, bedziemy czytac powoli, do tego polecam czytac (szukac) roznych odnosnikow(tlumaczeń) jesli sa problemy ze zrozumieniem wersetow. Odpowiedz Link
sunday Lolku, przeczytaj jeszcze raz... 18.04.07, 08:55 Lolku, przeczytaj jeszcze raz to, co skopiowałeś skądś i wkleiłeś tutaj. Nie dość, że podane tłumaczenie liczby mnogiej Elohim jest dyskusyjne (pluralis majestatis w hebrajskim NIE występuje), to NIC w tym tekście nie odnosi się do Trójcy. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Lolku, przeczytaj jeszcze raz... 18.04.07, 09:38 Ale to slowko jednak wystepuje Mnogosc nie pliralis majestatis. Odpowiedz Link
3mama3 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 17.04.07, 15:45 lolek94 napisał: > ""A zatem jak przestępstwo jednego sprowadziło na wszystkich ludzi > wyrok potępiający (...)Albowiem jak przez nieposłuszeństwo jednego człowieka > wszyscy stali się grzesznikami, tak przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną > się sprawiedliwymi"(Rz.5,18-19" > Tak masz racje tu tkwi ten grzech, lecz Abracham mial relacje z Bogiem > (pozniej nazwany ojcem wiary), Eliasz cos tam wykabinowal (nie rozpisujac sie) > Czyli rodzimy sie defacto bez tego grzechu jakkolwiek go nazywac. Nie lolku, rodzimy się martwi duchowo (tzn.obarczeni winą Adama) Relacje Boga z ludźmi w starym testamencie były oparte o Boży wybór. To Bóg szukał sobie sprawiedliwych i się im objawiał (Noe, Mojżesz, Abraham). Przez śmierć Jezusa Bóg pokazał że chce na wszystkich patrzeć jak na sprawiedliwych, ale pójście za Nim pozostawił naszej wolnej woli. Chrzest jest oznaką naszego wyboru. Chrzest jest potwierdzeniem nowego narodzenia, narodzenia się w duchu, więc jakby przekreśla stare grzeszne życie czyli zmazuje nasz grzech, każdy mój i ten pierwszy (pierworodny) adamowy. A piszesz moim zdaniem > bardzo slusznie, lecz czy mozna sie na nowo narodzic bez chrztu? lub z chrztem > nieswiadomym? Chrzest nieświadomy, jak sądzę, to wg ciebie chrzest dzieci, niemowlaków. Nie mam nic przeciwko. Biblia mówi że niektóre osoby przyjmowały chrzest z całym swoim domem. Nie wspomina tam dzieci ale nie mówi że ich tam nie było.(Dz.16,15; Dz.16,33) To był wyraz wiary całych rodzin. Śmiem twierdzić że właśnie tak KRK do tego podchodzi. Jest to wyraz wielkiej wiary bo rodzice i chrzestni przyrzekają wychować takie dziecko w wierze. Odpowiedzialność mają ogromną, bo człowiek (ten chrzczony) może w przyszłości wybrać drogę inną. Stąd też moje serce jest bliższe wersji chrztu w wieku dorosłym, jako świadomy i dojrzały wybór. Miłego dnia Lolku K. Odpowiedz Link
3mama3 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 17.04.07, 15:50 Żeby było biblijnie dodam jeszcze werset: " Nawróćcie się - powiedział do nich Piotr - i niech każdy z was ochrzci się w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych a weźmiecie w darze Ducha Świętego. Bo dla was jest obietnica i dla dzieci waszych..." Dz.2,38-39 Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 18.04.07, 08:32 "Nie lolku, rodzimy się martwi duchowo (tzn.obarczeni winą Adama)" I tu bym mogl polemizowac, bo za co Jezus umarl? Czy Jego ofiara nie byla wystarczajaca? Ale z tym chrzestem jest naprawde ciezko, bo z jednej strony mozna kogos ochrzcic (mowie o swiadomym chrzcie) i ta osoba chce isc za Bogiem a pozniej ulega pokusa i odchodzi od niego. Ale chrzest jako znak przymierza ok, lecz nie konieczny do zbawienia, bo liczy sie to co w serduszku mamy. A ja gdzies wyczytalem ze sa 4 chrzty (Janowy, Ognia cos jeszcze , bym musial poszukac) Ale jesli Jezus umarl na krzyzu za nasze grzechy to nie ma wypomnień, wracania do tamtego prawda? Jesli bybylo tak jak mowisz to by dzieci ktore giną jako male by szly na potępienie Z chrzestem to nie moja najsilniejsza strona, ale sprobojemy Biblia mówi, że chrzest wymaga od człowieka osobistej decyzji, osobistej wiary i nawrócenia, które jest dowodem elementarnej świadomości dobra i zła. "krew Jezusa Chrystusa oczyszcza nas od wszelkiego grzechu" (Ew. Jana) Przeto opamiętajcie i nawróćcie się, aby były zgładzone grzechy wasze" (Dz. Ap. 3, 19) Pan Jezus powiedział: "Kto uwierzy i ochrzczony zostanie, będzie zbawiony, ale kto nie uwierzy, będzie potępiony" (Ew. Marka 16, 15-16). Rodzice nie mogą zbawić dzieci swą wiarą i uczynkami ani też żaden inny człowiek nie może przysporzyć zbawienia czy zasług drugiemu. Biblia mówi, że "każdy z nas za samego siebie zda sprawę Bogu" (Rzym.14:12). Biblia zaś mówi wyraźnie, że ochrzczony może być dopiero ten, kto uwierzył i nawrócił się (Ewangelia Marka16:16). Dopiero, gdy człowiek osobiście pozna nauki Jezusa i uwierzy, może przyjąć chrzest, tak jak uczynił to Jezus - przez zanurzenie w wodzie. Pozdrowki Odpowiedz Link
3mama3 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 18.04.07, 10:13 lolek94 napisał: > "Nie lolku, rodzimy się martwi duchowo (tzn.obarczeni winą Adama)" > > I tu bym mogl polemizowac, bo za co Jezus umarl? Czy Jego ofiara nie byla > wystarczajaca? Nie wiem na jaki temat chcesz polemizować. Ofiara Jezusa była wystarczająca za wszystkie moje grzechy. Chrzcząc się mówię "tak amen" całej tej prawdzie. > Ale chrzest jako znak przymierza ok, lecz nie konieczny do zbawienia, bo liczy > sie to co w serduszku mamy. A ja gdzies wyczytalem ze sa 4 chrzty (Janowy, > Ognia cos jeszcze , bym musial poszukac) Sam chrzest zbawienia nie daje, ani też przyjęcie chrztu nie jest warunkiem zbawienia. Przykład łotra - on nie ochrzcił się, też osoby nawracające się na łożu śmierci, albo ktoś kto dopiero się nawrócił, idzie na chrzest i po drodze ma wypadek i ginie. Chrzest jest na potwierdzenie tego co wydarzyło się w duchu. Co do czterech chrztów to Biblia wspomina: chrzest Jana (Mk.1,4-5), chrzest Jezusa (Mt.3,14-17), chrzest jako nakaz (Mt.28,19), chrzest w Duchu Świętym (Dz.1,5). Nie jest to niczyja nauka. To tylko moje osobiste studium Biblii. Jesli bybylo tak jak mowisz to by dzieci ktore giną jako > male by szly na potępienie Nie znam odpowiedzi na pytanie co z takimi dziećmi. Fragment z 1Kor.7,13-14 daje trochę poznania co do dzieci rodzin wierzących, nawet gdy tylko jedna strona jest wierząca. > Biblia mówi, że chrzest wymaga od człowieka osobistej decyzji, osobistej wiary > i nawrócenia, które jest dowodem elementarnej świadomości dobra i zła. Nawrócenie jest dla mnie dowodem wiary w Jezusa Chrystusa który jest mesjaszem. Elementarną świadomość dobra i zła ma każdy człowiek na świecie, nawet w najbardziej prymitywnych plemionach. > "krew Jezusa Chrystusa oczyszcza nas od wszelkiego grzechu" (Ew. Jana) > Przeto opamiętajcie i nawróćcie się, aby były zgładzone grzechy wasze" (Dz. Ap. 3, 19) > Pan Jezus powiedział: "Kto uwierzy i ochrzczony zostanie, będzie zbawiony, ale > kto nie uwierzy, będzie potępiony" (Ew. Marka 16, 15-16). Amen > Rodzice nie mogą zbawić dzieci swą wiarą i uczynkami ani też żaden inny > człowiek nie może przysporzyć zbawienia czy zasług drugiemu. Biblia mówi, > że "każdy z nas za samego siebie zda sprawę Bogu" (Rzym.14:12). Tak, rodzic tylko prowadzi dziecko i uczy je nauk Jezusa Chrystusa, potem dziecko samo wybiera. > Biblia zaś mówi wyraźnie, że ochrzczony może być dopiero ten, kto uwierzył i > nawrócił się (Ewangelia Marka16:16). Dopiero, gdy człowiek osobiście pozna > nauki Jezusa i uwierzy, może przyjąć chrzest, tak jak uczynił to Jezus - przez > zanurzenie w wodzie. Jezus ochrzcił się aby wypełnić to co sprawiedliwe (Mt.3,14-17) a nie w wyniku wiary w siebie samego i w swoje nauki. Nie mniej jednak przez chrzest zanurzeni w Chrystusa, w Jego śmierć i zmartwychwstanie, wkraczamy w nowe życie z Nim. (Rz.6,3-4 moja parafraza) Pozdrawiam K. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 18.04.07, 10:34 "Sam chrzest zbawienia nie daje, ani też przyjęcie chrztu nie jest warunkiem zbawienia. Przykład łotra - on nie ochrzcił się, też osoby nawracające się na łożu śmierci, albo ktoś kto dopiero się nawrócił, idzie na chrzest i po drodze ma wypadek i ginie. Chrzest jest na potwierdzenie tego co wydarzyło się w duchu." Moim zdaniem nie potwierdzeniem w duchu samym lecz rowniez dla swiata, Jesli Ty nie wyrzekniesz sie przede mna przed ludzmi i ja przed Ojcem sie Ciebie nie wyzekne (jakos tak lecialo ) Ostatnio zastanawialem sie co Jezus mial na mysli mowiac Jesli Ty sie dasz ochrzcic to caly dom Twoj bedzie zbawiony, z jednej strony Mezczyzna w tamtych czasach jako Pan domu mial wszystkich pod sobą, a z drugiej jesli wziasc to do naszych czasow, jesli jedna osoba w domu uwierzy i daje swietny przyklad jak dziala Bog w ich rzyciu to i caly dom zacznie sie tym interesowac. "Nawrócenie jest dla mnie dowodem wiary w Jezusa Chrystusa który jest mesjaszem. Elementarną świadomość dobra i zła ma każdy człowiek na świecie, nawet w najbardziej prymitywnych plemionach." Kanibale tez? hihi Czlowiek uczy sie zasad, lecz nie wszystkie zasady sa dobre, jesli ktos Ci w holandi powie ze marichulana nie szkodzi a Ty zyjesz w slodkiej nieswiadomosci to cos jest nie tak prawda? Wiec gdzie mamy szukac dobra i zla(jak postepowac) jak nie w bibli. W wyniku wiary w Jezusa Chrystusa (bo bez nich chrzest ma sens? , to tylko by byl martwy uczynek, bez znaczenia ) "Nie mniej jednak przez chrzest zanurzeni w Chrystusa, w Jego śmierć i zmartwychwstanie, wkraczamy w nowe życie z Nim. (Rz.6,3-4 moja parafraza)" Tak ale nie musi byc koniecznie przez chrzest, pewnie do Ciebie do kosciola chodza ludzie z problemami, ktorzy odwracali sie od grzechu, bez chrztu prawda. To jest ta decyzja z serca, a chrzest tak jak mowilismy symbol przymierza z Jezusem przed ludzmi juz po nawroceniu (nowonarodzeniu) Pozdrawiam Cieplutko Odpowiedz Link
troosky Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 23.04.07, 09:11 Lolek, mysle, ze mozna narodzic sie na nowo bez chrztu, tak jak dobry lotr. Oczywiscie wyrazem nawrocenia powinien byc chrzest,ale sadze, ze jesli czlowiek np nie zdazy przed smiercia to przeciez i tak jestesmy zbawieni z laski przez wiare. A co do grzechu pierworodnego to KK tak go sobie nazywa i troche blednie interpretuje. Owszem, zgadzam sie, ze przez Adama grzech wszedl na swiat i mamy grzeszna nature, ale nie mozna powiedziec, ze jest jakis tam jeden grzech pierworodny ktory zostaje zmyty u małych dzieci. Chrzest jest deklaracja, swiadectwem swiadomego pojscia za Jezusem. Chrzest zanuzajacy zmywa nasze grzechy tak,ze mozna zaczac wszystko od nowa. Bog nie patrzy na to, co bylo przed nawroceniem, tamte grzechy ida w niepamiec i mamy czysta ksiege. pozdrawiam Odpowiedz Link
lajkonix Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 24.04.07, 22:08 troosky napisała: > [...] > A co do grzechu pierworodnego to KK tak go sobie nazywa i troche blednie > interpretuje. Owszem, zgadzam sie, ze przez Adama grzech wszedl na swiat i mamy > grzeszna nature, ale nie mozna powiedziec, ze jest jakis tam jeden grzech > pierworodny ktory zostaje zmyty u małych dzieci. KK nie uważa, że "jest jakiś tam jeden grzech pierworodny". Tak ci brat wciskają, a ja ci powiem z pierwszych katolickich ust. Będziesz miał pewne na bank. Uważamy, że to nie o idiotyczne jabłko poszło, brat. Ale poszło o chęć skorzystania z WOLNEJ WOLI - na przekór Ojcu. A pokusę skorzystania z wolnej woli wbrew Bogu ma każdy. I ja i ty, brat. A nawet małym dzieciom jest ona zakodowana. No chyba, że nie wierzysz, ze masz wolną wolę. Najłatwiej byłoby Bogu za karę odebrać człowiekowi wolną wolę, nie? Byłoby po kłopocie. Nie nosilibyśmy tego grzechu pokusy w sobie. Ale nie w planie Bożym, brat. Bóg nie szasta słowem. Dał wolną wolę to jej nie zabiera. Bo co to by był za Bóg? Wierzymy, że Dobry Bóg w akcie chrztu wybacza nam nam tę skłonność nadużywania wolnej woli, skłonność do niezależności, która rozpoczęła się od Adama (tak) i trwa w nas do dziś. Swojego słowa nie cofa, ale w swojej miłości CZŁOWIEKOWI go przebacza, dopuszczając go do nowego ŻYCIA. Tak ja wierzę. Masz to z pierwszych ust. I nie powtarzaj rzeczy, które ktoś od kogoś zasłyszał. Grzech pierworodny to nie "jakiś tam jeden grzech"..., to nasz grzech - ludzi. > Chrzest jest deklaracja, swiadectwem swiadomego pojscia za Jezusem. Chrzest > zanuzajacy zmywa nasze grzechy tak,ze mozna zaczac wszystko od nowa. Bog nie > patrzy na to, co bylo przed nawroceniem, tamte grzechy ida w niepamiec i mamy > czysta ksiege. A tu brat piszesz ciekawiej, ja ty rozumiesz chrzest w swoim wyznaniu. To jest o wiele sensowniejsze, niż tój wykład jak rozumieją chrzest katolicy w KK. > pozdrawiam Też pozdrawiam, Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 09:03 "Wierzymy, że Dobry Bóg w akcie chrztu wybacza nam nam tę skłonność nadużywania wolnej woli, skłonność do niezależności, która rozpoczęła się od Adama (tak) i trwa w nas do dziś. Swojego słowa nie cofa, ale w swojej miłości CZŁOWIEKOWI go przebacza, dopuszczając go do nowego ŻYCIA. Tak ja wierzę. Masz to z pierwszych ust. I nie powtarzaj rzeczy, które ktoś od kogoś zasłyszał." Lej tzn dzieci bez chrztu są potępione? Jak malutkie dziecko moze miec grzech? "Uważamy, że to nie o idiotyczne jabłko poszło, brat. Ale poszło o chęć skorzystania z WOLNEJ WOLI " Tak, poszlo o drzewo z ktorego zerwano owoc (wcale nie jablko - przynajmniej nic o nim nie ma ) Chodzilo o to ze Bog dal wszystkim stworzenią wolną wolę, i czlowiek wybral zlo. Ale czy teraz chrzczac dzieci dajemy im wolną wole? Odpowiedz Link
lajkonix Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 18:57 lolek94 napisał: > > Lej No dobra brat. Jak już się tak uparłeś, to pisz mi Lej. Sie nie będę z koniem kopał. Tak tylko nadmienię, że ten krakowski to jest LAJkonik a nie LEJkonik (chyba że gdzie na zad...u). A tym bardziej nizinny... > tzn dzieci bez chrztu są potępione? Taaa... A Eliasz (bez chrztu) też miał być potępiony? A Jan Chrzciciel to myślisz był ochrzczony? > Jak malutkie dziecko moze miec grzech? Podobno nawet do dwunastego pokolenia może się taki ciągnąć. Dlaczego od Adama nie miałby się taki ciągnąć i ciążyć na nas wszystkich? Nie ma takiej opcji? Tylko nie wykompinuj znowu jakiego wersetu z Biblii, którego nie rozumiesz, ok? > > Tak, poszlo o drzewo z ktorego zerwano owoc (wcale nie jablko - przynajmniej > nic o nim nie ma ) Chodzilo o to ze Bog dal wszystkim stworzenią wolną wolę, i > czlowiek wybral zlo. Ale czy teraz chrzczac dzieci dajemy im wolną wole? Kościół Katolicki nie nadaje nikomu wolnej woli. Szczegółlnie przy chrzcie. Masz inne namiary jakieś? Ty brat nadajesz wolną wolę? To ja już nie chcę. Ja już mam. Kto inny mi ją nadał. Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
troosky Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 27.04.07, 11:11 Po 1 nie jestem bratem tylko jesli juz to siostra Po 2 przez 21 lat nalezałam do KK i zdazylam poznac nauke tego kosciola i wiem o czym mowie. Po 3 ciesze sie, ze podoba Ci sie to co napisalam o chrzcie w moim kosciele pozdrawiam Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 08:56 Troosky zgadzam sie z Toba Czytalem w piatkowej wyborczej ze juz nie ma tego grzechu. Male dzieci idą do nieba (chyba coś nieomylnościa nie tak ) juz nie do odchłani. Jesli Jezus umarl za nasze grzechy (wszystkie ) to jak mozemy mowic ze rodzimy sie z grzechem. Z grzeszną naturą ok zgodze sie. Chrzest mozna wyrazic najlatwiej przymierzem z Jezusem, nie musimy miec wody do tego, mozna zawrzec przymierze w swoim sercu. Bo czy np ktos kto nie wierzy by wzial chrzest to co by bylo wtedy? Odpowiedz Link
lajkonix Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 19:01 lolek94 napisał: > Troosky zgadzam sie z Toba > Czytalem w piatkowej wyborczej ze juz nie ma tego grzechu. Male dzieci idą do > nieba (chyba coś nieomylnościa nie tak ) juz nie do odchłani. A mogłbyś brat zapodać w jakiej encyklice papież ogłaszał ten dogmat, bo się nie mogę doszukać... Chyba ze znowu z zasłyszenia na nieomylność papieża się powołujesz w tym kontekście? > Jesli Jezus umarl za nasze grzechy (wszystkie ) to jak mozemy mowic ze rodzimy > sie z grzechem. Z grzeszną naturą ok zgodze sie. > Chrzest mozna wyrazic najlatwiej przymierzem z Jezusem, nie musimy miec wody do > > tego, mozna zawrzec przymierze w swoim sercu. > Bo czy np ktos kto nie wierzy by wzial chrzest to co by bylo wtedy? To po kiego Jan wodą chrzcił? Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
lolek94 re 26.04.07, 08:29 Lej dogmat ten byl ustanowiony w 1870 AD Nieomylność papieża w sprawach wiary i moralności proklamowana przez Sobór Watykański (poszukaj wiec w pierwszym nie drugim soborze watykanskim ) Chrzest Janowy był znakiem, który był ściśle złączony z jego zwiastowaniem:UPAMIĘTAJCIE SIĘ, ALBOWIEM PRZYBLIŻYŁO SIĘ KRÓLESTWO NIEBIOS. Chrzest upamiętania przez obmycie ciała w wodach Jordanu, symbolizował odrzucenie dotychczasowego życia, chęć poprawy i życia zgodnie ze Słowem Boga. Chrzest Janowy był przygotowaniem serc ludzkich na przyjęcie zbawiennej Ewangelii oraz prawdziwego chrztu Duchem Świętym – IDŹCIE I CZYŃCIE UCZNIAMI WSZYSTKIE NARODY, CHRZCZĄC JE W IMIĘ OJCA I SYNA I DUCHA ŚWIĘTEGO – takie polecenie da później swoim apostołom i Kościołowi Jezus Chrystus. Odpowiedz Link
lajkonix Re: re: re: 26.04.07, 20:19 lolek94 napisał: > Troosky zgadzam sie z Toba > Czytalem w piatkowej wyborczej ze juz nie ma tego grzechu. Male dzieci idą do > nieba (chyba coś nieomylnościa nie tak ) juz nie do odchłani. No to się zapytałem: A mogłbyś brat zapodać w jakiej encyklice papież ogłaszał ten dogmat, bo się nie mogę doszukać... Chyba ze znowu z zasłyszenia na nieomylność papieża się powołujesz w tym kontekście? A tu mi lelek ni stąd ni z owąd odpowiada: Lej dogmat ten byl ustanowiony w 1870 AD Nieomylność papieża w sprawach wiary i moralności proklamowana przez Sobór Watykański (poszukaj wiec w pierwszym nie drugim soborze watykanskim ) Drogi lelku, A czy ty mniej więcej kumasz o co pytałem? Nie o dogmat nieomylności. To moze być osobny wątek, jeśli chcesz wyciągać przeszłość. O nieomylności to sam z łatwością znalazłem. A ja pytałem o *dogmat dotyczący limbusa*. Gdzie jest natomiast ten dogmat o LIMBUSIE? Powtórzę DOGMAT o LIMBUSIE. Tego nie mogę znaleźć. Kumasz, brat czego szukam? Lelek: > Jesli Jezus umarl za nasze grzechy (wszystkie ) to jak mozemy mowic ze rodzimy > sie z grzechem. Z grzeszną naturą ok zgodze sie. > Chrzest mozna wyrazic najlatwiej przymierzem z Jezusem, nie musimy miec wody do > > tego, mozna zawrzec przymierze w swoim sercu. > Bo czy np ktos kto nie wierzy by wzial chrzest to co by bylo wtedy? No to znowu się zapytałem: To po kiego Jan wodą chrzcił? lolek94 napisał: > > Chrzest Janowy był znakiem, który był ściśle złączony z jego > zwiastowaniem:UPAMIĘTAJCIE SIĘ, ALBOWIEM PRZYBLIŻYŁO SIĘ KRÓLESTWO NIEBIOS. > Chrzest upamiętania przez obmycie ciała w wodach Jordanu, symbolizował > odrzucenie dotychczasowego życia, chęć poprawy i życia zgodnie ze Słowem Boga. > Chrzest Janowy był przygotowaniem serc ludzkich na przyjęcie zbawiennej > Ewangelii oraz prawdziwego chrztu Duchem Świętym – IDŹCIE I CZYŃCIE UCZNI > AMI > WSZYSTKIE NARODY, CHRZCZĄC JE W IMIĘ OJCA I SYNA I DUCHA ŚWIĘTEGO – takie > > polecenie da później swoim apostołom i Kościołowi Jezus Chrystus. > > To w końcu nie rozumiem, mamy chrzcić wodą, czy nie? Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
lolek94 Re: re: re: 27.04.07, 09:07 Masz racje dogmatu nie ma Jest dogmat o nieomylnosci czlowieka (zle doczytalem Lej, sorki. A jest rowniez bez grzechu? Czy dopiero nieomylny sie staje po swieceniach? - taka mala aluzja , poprostu nie wierze ze czlowiek moze byc nie omylny) "To w końcu nie rozumiem, mamy chrzcić wodą, czy nie?" Przeciez nie mowie ze nie macie Chrzest upamiętania przez obmycie ciała w wodach Jordanu, symbolizował odrzucenie dotychczasowego życia, chęć poprawy i życia zgodnie ze Słowem Boga. Odpowiedz Link
lajkonix Re: re: re: 27.04.07, 20:12 lolek94 napisał: > Masz racje dogmatu nie ma A to ok, Lelek. Bo już się przestraszyłem, ze dogmat o limbusie zakazuje chrzcić niemowlęta. Ale jeśli mówisz, ze nie to nie. > Jest dogmat o nieomylnosci czlowieka (zle > doczytalem Lej, sorki. No wiesz, Lelek, jest jeszcze parę innych dogmatów, ale co one mają wspólnego z tym wątkiem, bo nie kumam. > A jest rowniez bez grzechu? A kto? > Czy dopiero nieomylny sie > staje po swieceniach? - taka mala aluzja , poprostu nie wierze ze czlowiek > moze byc nie omylny) Jasne, że człowiek nie może. > "To w końcu nie rozumiem, mamy chrzcić wodą, czy nie?" > > Przeciez nie mowie ze nie macie No to przecież chrzcimy. To o co chodzi z tym chrztem? > Chrzest upamiętania przez obmycie ciała w wodach Jordanu, symbolizował > odrzucenie dotychczasowego życia, chęć poprawy i życia zgodnie ze Słowem > Boga. I ponowne narodzenie się. Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
lolek94 Re: re: re: 30.04.07, 09:21 Lej nie wycinaj zdan z kontekstu "Jasne, że człowiek nie może." Wiec Papież jest nad czlowiekiem czy jest jednak omylny ? " > Chrzest upamiętania przez obmycie ciała w wodach Jordanu, symbolizował > odrzucenie dotychczasowego życia, chęć poprawy i życia zgodnie ze Słowem > Boga. I ponowne narodzenie się." Zaowazyles ze to co napisalem to jest nowonarodzenie? Jesli odrzucasz dotychczasowe myslenie, chec poprawy i zyjesz zgodnie ze slowem to narodziles sie na nowo . A jak małe dziecko ma sie na nowo narodzic? Czy rodzi sie grzeszne Twoim zdaniem? Odpowiedz Link
lajkonix Re: re: re: 30.04.07, 19:30 lolek94 napisał: > Lej nie wycinaj zdan z kontekstu Czy mam rozumieć, ze proponujesz cytowanie całej wypowiedzi na którą odpowiadasz? Bo ja bym chętnie na to przystał. Wiadomo co kto na co odpowiada, a nie bełkoce zapominając na co miał odpowiedzieć. Zatem ok. > > "Jasne, że człowiek nie może." > Wiec Papież jest nad czlowiekiem czy jest jednak omylny ? Papież jest człowiekiem. JPII pomylił się, potknął i rozciął sobie czoło o umywalkę. Instytucja papiestwa jest urzędem. Wiem, że ta nieomylność jest punktem zaczepienia dla tych, którzy chcą się na nią zaczepić. Ja w swoim zyciu przeżyłem paru papieży. Moje życie to moja wieczność - w tej wieczności nie zauważyłem, zeby którykolwiek z papieży wygłosił swój sąd opatrujac go klauzulą nieomylności. Wręcz przeciwnie - zauważyłem, ze w sprawach trudnych zwołuje się sobór. > " > > Chrzest upamiętania przez obmycie ciała w wodach Jordanu, symbolizował > > odrzucenie dotychczasowego życia, chęć poprawy i życia zgodnie ze Słowem > > Boga. > > I ponowne narodzenie się." > > Zaowazyles ze to co napisalem to jest nowonarodzenie? Jesli odrzucasz > dotychczasowe myslenie, chec poprawy i zyjesz zgodnie ze slowem to narodziles > sie na nowo . Tę definicję nowo-narodzenia wziąłeś ze swojego wyznania. Dlaczego chcesz, żebym ją bezkrytycznie ją akceptował? A co ja nie mam swojej definicji nowonarodzenia? Więc, mam. Równie dobra jak twoje - bo wiesz z definicjami się NIE DYSKUTUJE. U mnie w definicji nowo-narodzenia nie ma nic o porzucaniu i i chęci poprawy. Jest natomiast mowa o powrocie człowieka do Boga. > A jak małe dziecko ma sie na nowo narodzic? Może się nar nowo narodzić w Jezusie Chrystusie przez chrzest. No i widzisz, jakie to proste? > Czy rodzi sie > grzeszne Twoim zdaniem? Mogło nie zdążyć zgrzeszyć, ale ludzkość cała, za Adamem, skażona jest obrazą Boga. Tak to rozumiem. Źle? Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
troosky Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 23.04.07, 09:05 Lolek zgadzam sie z Toba! Odpowiedz Link
lajkonix Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 18.04.07, 20:16 dodecahedron napisał: > Jak w temacie. No, w temacie brat, jak w temacie. Po prostu nieźle. A co do pytania, to mi zmazał. Skutecznie. Jakbyś też chciał, to masz szansę. Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 19.04.07, 08:56 Jezus umarl za nasz grzech, raz na zawsze, jedna osoba za wszystkie. Odpowiedz Link
wladi3 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 07:46 Jest to pytanie które dzieli a nie łączy . Jezus JEST JEDEN , a Zbawieni jesteśmy przez Wiarę w Niego i Chrzest i nic poza tym . Czy taki rodzaj obrzędu , czy inny w innym wyznaniu Chrześcijańskim - to nieistotne . Wiara i Chrzest Św. zanurza nas w Chrystusa . Napisano w Biblii :"...On będzie chrzcił Duchem Świętym i ogniem ... ". Według mnie najważniejsza jest Wiara - Chrzest z Wody jest zewnętrznym znakiem Wiary i przynależności do Chrystusa a tak naprawdę w trakcie obrzędu Chrztu z wody , zostajemy Ochrzczeni Duchem Świętym - Rodzimy się na nowo z Ducha Świętego . To tylko kilka myśli , które są zgodne z Biblią i powinny łączyć nas wszystkich . Władek . Kocham Cię Boże Ojcze . Władek . Jestem cząstką Boga ! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29975 Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 09:04 Wladi zbawieniu jestesmy przez wiare. Ale Chrzest to przymierze. Odpowiedz Link
alkoo3 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 09:12 grzech pierworodny - ciekawe pojecie. Dla mnie grzech kojarzy sie z aktywnym, swiadomym sprzeciwieniem sie woli Bozej, zaniedbaniem, ignorowaniem woli Bozej. Adam i Ewa zgrzeszyli - grzech przyszedl na swiat, konsekwencja byla smierc Duchowa. Jak to jest z dziedziczeniem grzechu: Czy mozna grzech dziedziczyc na podstawie urodzenia ? (Pytanie jest ciekawe, dzedziczenie pewnego przeklenstwa). Jak mozna usunac takie przeklenstwo grzechu ? (Przez blogoslawienstwo, przez chrzest ?) Jak wyglada sytuacja malego niemowlaka, ktory sie rodzi ? Dziedziczy on grzech, Adama i moj ? Jest tylko jego natura przez ten grzech naruszona i nie jest podobna tej bozej naturze ? Jest to grzech , czy jest to upadla natura ? Co potrzebuje nasz niemowlak aby stac sie swietym ? _______________________________ Osobiscie sklaniam sie do upadlej natury i smierci duchowej czlowieka jako skutku grzechu Adama i Ewy. Bog powiedzial "umrzecie..." i umarli chociaz cielesnie dalej zyli , byla to smierc duchowa, zatracili podobinstwo "na moj obraz..." Dlatego jest wezwanie ".. musicie sie na nowo narodzic.. ", ".. darem jest zycie wieczne...". Osobiscie wierze ze to dokonuje sie przez przyjecie tego daru(Jezusa). Wierze ze moze byc cos takiego jak dziedziczenie przeklenstwa grzechu - dlatego powinno sie blogoslawic dzieci w Imie Jezusa. Wierze ze chrzest jest moim dojrzalyym swiadectwem pojscia za Jezusem. Ale jak pisze Pawel"... po czesci teraz poznajemy .... " Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 09:35 Ciekawe pytanie alcoo, bo z jednej strony nie mozna dziedziczyc (bo winą za ojcow obarczac synow?) A z drugiej jest napisane chociaz w 2Moj 20. Ze Bog obarczy nas do 3-4 pokolenia winą za bałwochwalstwo. Ale mysle ze w nowym testamencie nie ma czegos takiego jak grzech dziedziczny,chociaz moge sie mylic. To jest kawalek posta : Podano, że Międzynarodowa Komisja Teologiczna (pracowała od 2004 r.) własnie zadecydowała (papież zatwierdził), że dusze nieochrzczonych dzieci trafiają obecnie do Raju (chyba to Niebo?), a nie jak przed tym, do Otchłani zwanej Limbusem. Z tego jasno wynika, że Bóg nic nie ma w tej sprawie do gadania, to papież decyduje. Są też pewne niejasności, czy te dusze z Limbusa będą też przekwaterowane, czy dotyczy to tylko nowych dusz? Wszystkie decyzje administracyjne raczej nie działają wstecz i chyba tu będzie to samo. Nagłe przekwaterowanie takich ilości dusz z Limbusa do Nieba, mogłoby w tym ostatnim wywołac pewne perturbacje, gdzie to wszystko pomieścić?, do jakiego chóru przydzielić?, a aureole? Mnie się wydaje, że Bóg już dawno stracił cierpliwość do tych w purpurze, za te wszystkie ich próby rządzenia w Niebie. W ogóle z nich zrezygnował i kieruje ich wszystkich do Piekła, gdzie powinni być, za robienie sobie żartów z religii. (nie moj ) Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 09:46 lolek94 napisał: > > > To jest kawalek posta : > Podano, że Międzynarodowa Komisja Teologiczna (pracowała od 2004 r.) własnie > zadecydowała (papież zatwierdził), że dusze nieochrzczonych dzieci trafiają > obecnie do Raju (chyba to Niebo?), a nie jak przed tym, do Otchłani zwanej > Limbusem. Z tego jasno wynika, że Bóg nic nie ma w tej sprawie do gadania, to > papież decyduje. Są też pewne niejasności, czy te dusze z Limbusa będą też > przekwaterowane, czy dotyczy to tylko nowych dusz? Wszystkie decyzje > administracyjne raczej nie działają wstecz i chyba tu będzie to samo. Nagłe > przekwaterowanie takich ilości dusz z Limbusa do Nieba, mogłoby w tym > ostatnim wywołac pewne perturbacje, gdzie to wszystko pomieścić?, do jakiego > chóru przydzielić?, a aureole? Mnie się wydaje, że Bóg już dawno stracił > cierpliwość do tych w purpurze, za te wszystkie ich próby rządzenia w Niebie. > W ogóle z nich zrezygnował i kieruje ich wszystkich do Piekła, gdzie powinni > być, za robienie sobie żartów z religii. (nie moj ) Ty jestes Lolek chory jak nie napiszesz jakis bzdur na Kościól. Chyba cos nie tak masz z wartoscią samego siebie,ale to nie moj problem. Wyjasniając innym (bo Tobie sie nie da)nie bylo czegos takiego jak oficjalna nauka o otchlani w KK. Byla to tylko jedna z roznych tez, którą badano,zresztą nie najwazniejsza,bo ogolnie przyjeta byla ta o niebie dla dzieci nieochszczonych. W nauce KK jesli cos nie jest oficjalnie podane do wierzenia to znaczy,ze Kosciól(czyli cala wspólnota wierzacych) bada sprawe i interpretacja jest dowolna. A jaka jest nauka Kosciolów protestanckich na temat zbawienia nieochszczonych? Odpowiedz Link
3mama3 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 09:54 mala.mi74 napisała: > Ty jestes Lolek chory jak nie napiszesz jakis bzdur na Kościól. Chyba cos nie > tak masz z wartoscią samego siebie,ale to nie moj problem. Mala.mi, Lolek przytoczył czyjś post, nie swój (zaznaczył to), więc nie dogryzaj mu. Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 10:01 3mama3 napisała: > mala.mi74 napisała: > > > Ty jestes Lolek chory jak nie napiszesz jakis bzdur na Kościól. Chyba cos > nie > > tak masz z wartoscią samego siebie,ale to nie moj problem. > > Mala.mi, Lolek przytoczył czyjś post, nie swój (zaznaczył to), więc nie dogryza > j > mu. Lolek cały czas powiela jakies bzdury a to z racjonalisty a to z alberto.pl. Niewiele z tego co on pisze jest od niego- to nic nowego. Mam nie obalac oczywistych kłamstw? Nooo..w sumie jest to jakis spoosb na "lolków"-dzięki. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 10:05 Mala.mi a Ty mi wysylasz bzdury z katolickich serwisow Malo co piszesz jest od CIebie, raczej nic. Bo wkoncu gdzies musialas sie tego nauczyc. Unikac konwersacji - normalne. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 10:01 Mała mi jak juz wyzej 3mama3 zaowazyla, to nie byl moj post A Ty masz problem z dowartosciowaniem i z szukaniem z nie zaleznych zrodel ? Nauka KRK byla taka ze potrzebne są sakramenty do zbawienia (chodz nigdy nie ma sie pewnosci ) Nadal twierdzisz ze od 19 wieku (wtedy kiedy ta nie omylnosc byla dogmatem) nie pomylil sie zaden z papierzy? Odpowiedz Link
sunday palce jednej ręki 25.04.07, 10:51 > Nadal twierdzisz ze od 19 wieku (wtedy kiedy ta nie omylnosc > byla dogmatem) nie pomylil sie zaden z papierzy? Wg KRK nie wszystkie wypowiedzi papieża są nieomylne. Są takie tylko wtedy, gdy papież wypowiada się oficjalnie podkreślając tę nieomylność. Dlatego np. encykliki nie są nieomylne, co nie znaczy, że nie są szanowane. W ogóle, przypadki korzystania z owej nieomylności można policzyć na palcach jednej ręki. Odpowiedz Link
lolek94 Re: palce jednej ręki 25.04.07, 11:00 Napisz mi te przyklady prosze. Ale tak jak ja bym uznal ze Ty jestes nieomylny, to nie znaczy ze zawsze tak? Wiec nie ma sensu mowic o nieomylnosci tylko o szacunku do jego pism np Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 11:31 lolek94 napisał: > Mała mi jak juz wyzej 3mama3 zaowazyla, to nie byl moj post > > A Ty masz problem z dowartosciowaniem i z szukaniem z nie zaleznych zrodel ? > Twoje źródła sa niezalezne..niezalezne od wiedzy przede wszystkim. Jesli chcesz prawa fizyki szukac w ksiazce kucharskiej, a anatomii żaby w mapie samochodowej Twoja sprawa.A raczej Twój problem. Szkoda moich palców na "rozmowe" z Toba,niech się inni meczą(jesli dadza rade cokolwiek Ci przetłumaczyc) Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 11:49 NIe ma jak pokrzepienie Moze przetlumacze Ci cos (jak dojdzie) Wez na przyklad Swiadkow Jehowy, czytają biblie, robią niby to co jest w niej zapisane i popelniaja bledy w tym co robia (chyba sie zgodzisz) pytanie czemu, sa oczytani (bo jak znasz jakiegos to naprawde poswiecaja wiecej czasu na czytanie niz przecietny chrzescijanin ) czemu popelniaja bledy? Bo czytaja tylko i wylacznie swoje zrodla - Straznica na pierwszym miejscu w zrozumieniu, biblia jako autorytet (taka chyba maja zasade) Czy Ty nie zdajesz sobie sprawy ze wiedzy o Bogu sie nie szuka tylko na stronkach katolickich (jako wyznanie) Bo wez drugą sekte New Age pod uwage, oni tez sa zaslepieni w literaturze ktora jest sprytnie skonstruowana i tylko tego sie trzymaja, inaczej by ich religia padla. Ty rowniez robisz tak, trzymasz sie tylko i wylacznie stronek katolickich a wszystko poza nimi to falsz, klamstwa i obluda... rozjasni umysl, otworz sie. nowasol.kz.pl/Czytelnia Lub poszukaj na stronach ewangelickich czegos co by Ci pomoglo zrozumiec, wiesz jak dziecku sie powie ze czerwony lizak jest niebieski i od urodzenia bedzie sie mu tak mowilo to pozniej tez nie uwierzy w prawde ze jest czerwony Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 12:13 Mala.mi znalazlem jeszcze jedna stronke dla Ciebie : www.biblia.info.pl/template.php?tpl=index Odpowiedz Link
alkoo3 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 09:53 lolek94 napisał: > Ciekawe pytanie alcoo, bo z jednej strony nie mozna dziedziczyc (bo winą za > ojcow obarczac synow?) A z drugiej jest napisane chociaz w 2Moj 20. Ze Bog > obarczy nas do 3-4 pokolenia winą za bałwochwalstwo. Ale mysle ze w nowym > testamencie nie ma czegos takiego jak grzech dziedziczny,chociaz moge sie mylic > . Mylic to moze sie kazdy z nas - daj sobie prawo bycia omylnym. > > > To jest kawalek posta : > Podano, że Międzynarodowa Komisja Teologiczna (pracowała od 2004 r.) własnie > zadecydowała (papież zatwierdził), że dusze nieochrzczonych dzieci trafiają > obecnie do Raju (chyba to Niebo?), a nie jak przed tym, do Otchłani zwanej > Limbusem. Z tego jasno wynika, że Bóg nic nie ma w tej sprawie do gadania, to > papież decyduje. Są też pewne niejasności, czy te dusze z Limbusa będą też > przekwaterowane, czy dotyczy to tylko nowych dusz? Wszystkie decyzje > administracyjne raczej nie działają wstecz i chyba tu będzie to samo. Nagłe > przekwaterowanie takich ilości dusz z Limbusa do Nieba, mogłoby w tym > ostatnim wywołac pewne perturbacje, gdzie to wszystko pomieścić?, do jakiego > chóru przydzielić?, a aureole? Mnie się wydaje, że Bóg już dawno stracił > cierpliwość do tych w purpurze, za te wszystkie ich próby rządzenia w Niebie. > W ogóle z nich zrezygnował i kieruje ich wszystkich do Piekła, gdzie powinni > być, za robienie sobie żartów z religii. (nie moj ) > Widzisz, ja mysle ze tak nabijnie sie z KK to tak troche smiania sie z naszej wspolnej wiary. Nasza wiara ma byc zbudowana na Slowie Bozym, na osobistym doswiadczeniu z Bogiem. Takie powolywanie sie na bledy innych daje nam zludne doswiadczenie ze to my jestesmy lepsi niz oni. Ale to zludne doswiadczenie. Mysle ze dojrzala wiara nie potrzebuje tego. Odpowiedz Link
3mama3 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 11:20 Piekło limbus czy niebo, jak kogoś interesuje stanowisko KK, dość zawiły artykuł: salwowski.msza.net/m/pub/pieklo-limbus-czy-niebo.html Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 11:28 Przeciez to co jest tam napisane oddziela sie od prawdy bardzo daleko... "„ Jeżeli chodzi o dzieci zmarłe bez chrztu, Kościół może tylko polecać je miłosierdziu Bożemu, jak czyni to podczas przeznaczonego dla nich obrzędu pogrzebu. Istotnie, wielkie miłosierdzie Boga, który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i miłość Jezusa, do dzieci, która kazała Mu powiedzieć: <<Pozwólcie dzieciom przychodzić do Mnie, nie przeszkadzajcie im>> (Mk 10, 14) pozwalają nam mieć nadzieję, że istnieje jakaś droga zbawienia dla dzieci zmarłych bez chrztu” (tamże, n. 1261 – dalej KKK). " A i jescze jest wyjasnione co to limbus : Limbus – najłagodniejsza forma piekła Czy jest cos takiego w bibli? Rozne klasy tak jak w hotelach? jedno dwu czy trzy gwiazdkowe hotele Za co te dzieci by mialy isc do piekla/limbusu? Odpowiedz Link
3mama3 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 13:58 Link ten pokazuje mi jak bardzo człowiek chce zastąpić Boga. Stwarza się tak niedorzeczne teorie o piekle i o samym chrzcie (ch. wodny, ch. krwi, ch. pragnienia). Czasem lepiej jest powiedzieć: nie wiem, tylko Bóg to wie. Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 14:18 3mama3 napisała: > Link ten pokazuje mi jak bardzo człowiek chce zastąpić Boga. Stwarza się tak > niedorzeczne teorie o piekle i o samym chrzcie (ch. wodny, ch. krwi, ch. > pragnienia). Czasem lepiej jest powiedzieć: nie wiem, tylko Bóg to wie. Wiesz mama3,kiedys madry jezuita powiedzial: "Pismo św. ZAKŁADA,ze czlowiek jest istota myslacą".To samo mowil Jezus mowiac,ze Duch sw. zaprowadzi nas do "pełni prawdy". Bog wie,ze czlowiek jest myslacy,wyciagajacy wnioski ,poszukujący-do wielu rzeczy moze dojsc drogą rozumowa.Rozum ludzki nie jest bowiem wrogiem Boga i nie jest czyms "podejrzanym". Mam wrazeni,ze niektorzy dziela cale życie na "Biblie" i "szatana" i widzą świat na czarno- bialo.To trochę lękowe i trochę bez zaufania do tego,ze jestemy stworzeni na podobienstwo Bozei ze Bog nie musi nas traktowac jak glupców,ktorym trzeba wszytsko "od razu" i "czarno na białym"... Stad tez rozwoj teologii. Doprawdy w Biblii WPROST nie znajdziemy wielu rzeczy,które sa prawda i ktore prowadza do Boga. Nie trzeba sie ich bac jesli daja dobre owoce i wzmacniaja nasza wiare. W jaki sposob np. zostal zbawiony Dobry Łotr? Chrztu nie miał, Jezusa chyba tez nie znal,choc prowdopodobnie o Nim slyszal. W Biblii jest wiel rzeczy ,ktore mozna przeczytac miedzy wierszami albo które nie wynikaja wprost, literalnie z Biblii. Nie ma tez sensu bac sie nazywania ich "po swojemu" .Juz nazwa "chrzescijanie" nie pada w Pismnie sw, amimo to taka sobie nazwe wybralismy. Więcej! zdaje sie,ze tak nazywali najpierw uczniów Jezusa poganie... Bardziej wiec ufam patrzeniu "po owocach" a nie samej Literze, ktora potrafi zabic...Mysle,ze Bog nie obrazi sie na to,ze myslimy i szukamy jesli to robimy z miłosci do Niego. pozdr Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: byk 25.04.07, 14:31 Byk :nazwa chrzescijanie chyba sie pojawia (choc tez nadana przez pogan,anie Jezusa!),ale na pewno nie pada nazywa Kosciól zielonoświatkowy.No i jakie wnioski? Odpowiedz Link
3mama3 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 14:55 mala.mi74 napisała: > Bardziej wiec ufam patrzeniu "po owocach" a nie samej Literze, ktora potrafi > zabic...Mysle,ze Bog nie obrazi sie na to,ze myslimy i szukamy jesli to robimy > z miłosci do Niego. > pozdr Co innego jest myśleć i szukać, a co innego te myśli komuś narzucać. Jeśli już patrzeć po owocach, to strasznie trudno dostrzec mi w naszym, w większości katolickim, społeczeństwie owoce chrztu/nawrócenia. Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 26.04.07, 08:37 3mama3 napisała: > mala.mi74 napisała: > > > Bardziej wiec ufam patrzeniu "po owocach" a nie samej Literze, ktora potr > afi > > zabic...Mysle,ze Bog nie obrazi sie na to,ze myslimy i szukamy jesli to r > obimy > > z miłosci do Niego. > > pozdr > > Co innego jest myśleć i szukać, a co innego te myśli komuś narzucać. A co rozumiesz przez "narzucanie mysli"? Teraz wzajemnie narzucamy sobie mysli? > Jeśli już patrzeć po owocach, to strasznie trudno dostrzec mi w naszym, w > większości katolickim, społeczeństwie owoce chrztu/nawrócenia. Chcodziło mi o owoce spelniania, wypelniania pewnej nauki, dogmatow,zycia nimi, a nie sprzeciwstawiania sie im. Trudno np. powiedziec,ze ktos kto kradnie postepuje zgodnie z nauka katolicką...nauka katolicka jest akurat bardzo rygorystyczna moralnie, wydaje mi się,ze bardziej niz wiekszosc wyznan protestanckich ,choc moze nie mam tu dobrej wiedzy. Jest czyms normalnym ,ze w kraju o tradycjach katolickich dla wiekszosci jest ona bardziej tradycja,kultura ,deklaracja niz religią. Nie jest to wina samego katolicyzmu, w luteranskiej Szwecji wiekszosc luteran...nie wierzy w Boga,w anglikanskiej Anglii praktukuje moze kilka procent ludnosci... Chyba musimy sie pogodzic z tym,ze jestesmy sola ziemi,czyli jest nas niewielu. Odpowiedz Link
3mama3 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 26.04.07, 09:23 mala.mi74 napisała: > A co rozumiesz przez "narzucanie mysli"? Teraz wzajemnie narzucamy sobie mysli? Nie chodzi mi o nasze rozmowy, tylko np. o sprawę tego limbusu i różnych poziomów kary piekielnej. Ktoś do tego doszedł i szafuje jako prawdą objawioną, choć bez podstaw biblijnych. Narzuca się tą naukę ludziom wyznającym katolicyzm. Nie sądzę, że ludzie konfrontują tę naukę z Biblią. Przyjmują, że ktoś wie lepiej. Nie mają w serach świadomości, że oni też mogą Boga poznać, doświadczyć. Pokutuje u nas postawa, że to duchowny jest od spraw wiary. Brakuje ludziom pewności, że Bóg pozwala się do siebie zbliżyć. Bardzo się cieszę, że Bóg ma swoją sól w KRK. Pozdrawiam K. Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 26.04.07, 10:40 3mama3 napisała: > mala.mi74 napisała: > > > A co rozumiesz przez "narzucanie mysli"? Teraz wzajemnie narzucamy sobie > mysli? > > Nie chodzi mi o nasze rozmowy, tylko np. o sprawę tego limbusu i różnych > poziomów kary piekielnej. Ktoś do tego doszedł i szafuje jako prawdą objawioną, > choć bez podstaw biblijnych. Narzuca się tą naukę ludziom wyznającym katolicyzm Wiesz ,mama 3 ,ja jestem z wykształcenia inzynierem. Kiedys pracowałam w labolatorium badawczym i robilismy rozne ekseperymenty i proby. Wiem,ze aby dojsc do prawdy trzeba udowodnic,ze pewne tezy sa prawda a niektóre trzeba obalic-po prostu próby się nie sprawdzają. I dokładnie tak jest z teoogią-pojawiaja sie rozne tezy, bada sie je, nawet wtedy gdy chce się je obalic (podobnie sie robi w labolatorium- po prostu niektore rzeczy trzeba wykluczyc). W teologii nie tylko katolickiej pojawiaja się takie tezy, ale one nie sa podawane jako prawda objawiona! Prawda dla KK ,podana wiernym do wierzenia sa jedynie dogmaty wiary, ewentualnie nauka społeczna,takie tezy jak np. limbus nigdy nie było podawano jako prawda objawiona,ale jako teza teologiczna-do studiowania dla teologów. O czyms takim wiec dowiedziałam sie 2 lata temu z neta Niedawno ktos mi podpowiedała ksiazke pewnego naukowca "Puste piekło?" .Sa tam rózne argumenty za i przeciw ,podane rózne sugestie teologiczne,ale jest to tylko naukowa ksiazka a nie żadna nauka katolicka oficjalnie ogloszona . Od dogmatów i oglaszanie ex cathedra jest papiez i to nie wewszyskim co mówi,a jedynie oficjalnie oglaszanych i podawanych do wierzenia dokumentach. Reszta to tylko nauka,tezy- do dyskusji.. > Nie sądzę, że ludzie konfrontują tę naukę z Biblią. Ojej,źle sadzisz. Oczywsicie ,ze teoloiga moze byc rozwijana na podstawie Bibli. Wiekszosc znaych mi teologów zna hebrajski, straozytna greke i w orginale czyta Biblie bo inaczej nie potrafi! Moja znajoma ktora wlasnie studiuje teologie(świecka) kazdy egzamin ma z jednej Ksiegi,ktore praktycznie musi wykuc na blache,nie mówiac o genezie powstania, róznosci interpretacji, tlumaczen itd itp. W ciagu 2000 lat chrzescijnstwo dorobilo się ogromu teologóe, mistyków,świetych, uczonych itd,którzy czesto poswiecali cale zycie tylko na studiowanie Biblii. Zreszta na tym tez polega zycie zakonne i pustelnicze. Oczywsice ,ze do tego powolani sa wszyscy ludzie,ale nie kazdy z nas zna mentalnosc starozytnych, Pismo w orginale, róznorodnosc interpretacji niektorych fragmentów ,nie kazdy jest nauczycielem, nie kazdy prorokiem, nie kazdy.... nie kazdy ma w koncu czas.Bóg wiedzial,ze bedziemy stanowic wspolnote i współpracowac, wiec mówienie "wystarczy ,ze pomodle sie do Duch sw. i juz zlapalem Boga za nogi" wydaje mi sie dosc naiwne. Potrzebujemy siebie wzajemnie,aby nie interpretowac Pisma "prywatnie" "na wlasna zgubę" co prowadzi do tworzenia jakiegos tylko mojego Boga . Oczywiscie przyznaję racje i zauwazam(jak wiekszosc znanych mi duchownych),ze mozna wpasc w "romans" z roznymi filozofiami niechrzescijanskimi, tzn. tworzyc teologie z odrzuceniem calosciowym lub częsciowym Biblii-stad tez moje zdanie na temat np. sekt-juz o tym pisałam. Przyjmują, że ktoś wie > lepiej. Nie mają w serach świadomości, że oni też mogą Boga poznać, doświadczyć > . > Pokutuje u nas postawa, że to duchowny jest od spraw wiary. Rzeczywiscie w wielu ludziach jest taki mit... Brakuje ludziom > pewności, że Bóg pozwala się do siebie zbliżyć. ano brakuje nam wszystkim... > Bardzo się cieszę, że Bóg ma swoją sól w KRK. > Pozdrawiam > K. Wczoraj byłam na Tygodniu Społecznym na wykładach pt" Kościól moich marzen", prowadzonym przez 2 duchownych(m.in. o. Pawla Kozackiego OP-ostatnio czasem był w "Panoramie") i 3 świeckich (m.in. Tomasza Terlikowskiego znanego z TV), byli tez goscie z Kosciola ewngelicko-augsburskiego. Glowa do góry! Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 26.04.07, 10:09 Mala mi zastanow sie co piszesz, informacji typu wiekszosc luteran nie wierzy w Boga to pomowienie juz Nie wiem czy bylas w Szecji, ja bylem i widzialem co sie dzieje... W Angli jest anglikanizm to kilka procent? Ile jest w Polsce praktykujacych wg Ciebie?? Tak katolicyzm jest rygorystyczny i widac owoce tego. Protestantyzm kladzie nacisk na czytanie pisma, na relacje z Bogiem, i dlatego ludzie unikają grzechu, nie dlatego ze im cos narzucono, lecz dlatego ze poprostu tak chcą Tak jak kiedys pisalem, czytaj dalej tylko katolickie serwisy tak jak Swiadkowie Jehowy czytaja biblie, straznice i stronki typu whatchower, pozniej sie dziwic ze nie chcą sluchac ludzi co im sie mowi, pomyls o tym... A i solą ziemi, wiesz co sie dzieje jak sol zmieszamy z ziemią - nic nie wyrosnie (chyba ze Ci chodzilo o jej szlachetnosc mineralna , taka mala anegdotka) Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 09:37 Jeszcze chcialem zwrocic na dwa wersety : Kol 2:13 Br "On też i was, umarłych na skutek występków i 'nieobrzezania' waszego ciała - jako że byliście poganami - razem z Nim przywrócił do życia. Wszystkim nam darował nasze grzechy" i 1Kor 15:3 Bw "Najpierw bowiem podałem wam to, co i ja przejąłem, że Chrystus umarł za grzechy nasze według Pism" Odpowiedz Link
alkoo3 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 09:56 lolek94 napisał: > Jeszcze chcialem zwrocic na dwa wersety : > Kol 2:13 Br "On też i was, umarłych na skutek występków i 'nieobrzezania' > waszego ciała - jako że byliście poganami - razem z Nim przywrócił do życia. > Wszystkim nam darował nasze grzechy" Tak to dobry cytat - jeszcze dobrze byloby sprezyzowac kiedy ten dar staje sie nasza wlasnoscia , (dar trzeba jeszcze przyjac)? Kiedy nasz maly niemowlaczek staje sie tym zbawionym dzieckiem Bozym.? Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 10:03 Ten dar mamy za frico darmo inaczej Efez. 2:8-10 8. Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; 9. Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił. 10. Jego bowiem dziełem jesteśmy, stworzeni w Chrystusie Jezusie do dobrych uczynków, do których przeznaczył nas Bóg, abyśmy w nich chodzili. Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 10:08 lolek94 napisał: > Ten dar mamy za frico darmo inaczej > U protestantów nie jest za darmo tylko za "swiadomosc" cokolwiek ona znaczy... Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 10:09 mala.mi74 napisała: > lolek94 napisał: > > > Ten dar mamy za frico darmo inaczej > > > U protestantów nie jest za darmo tylko za "swiadomosc" cokolwiek ona znaczy... Bład...chcialam napisac u niektorych nielicznych protestantow bo chrzest wylacznie doroslych (tzn. od ilu lat??)jest chyba wylacznie w kosciele zielonoswiatkowym i baptystycznym. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 10:16 Za darmo, tak jak mowi biblia Chyba ze masz jakąś wlasna interpretacje tych slow z Ef? Napisz, przeczytam Tzn od 12(ale przewaznie ok 16 roku zycia do konca (tak by dziecko wiedzialo co wybiera, co chrzest symbolizuje, co zawsze z chrztem szlo Ale Ty uwazasz to za złe tak? Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 10:27 lolek94 napisał: > Za darmo, tak jak mowi biblia Chyba ze masz jakąś wlasna interpretacje tych > slow z Ef? Napisz, przeczytam > > Tzn od 12(ale przewaznie ok 16 roku zycia do konca (tak by dziecko wiedzialo co > > wybiera, co chrzest symbolizuje, co zawsze z chrztem szlo > Ale Ty uwazasz to za złe tak? Mysle,ze szkoda czasu,w wieku 16 lat w KK polowa kanonizowanych świetych byla juz swieta. Dla mnie to jakas gloryfikacja intelektualizmu czasów wspólczesnych,zwlaszcza,ze dzieci do Boga i tak i tak prowadza i wychowuje rodzice,a dziecko i tak przyjmuje ich swiatopoglad, wiec trudno tu mówic o "własnym wyborze". A co z ludźmi niepelnosprawnymi umysłowo? > Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 10:35 Biblia ukazuje chrzest, jako symbol. Chrzest wizualnie obrazuje śmierć i zmartwychstanie Chrystusa. Apostoł Paweł napisał: "Wraz z Nim zostaliście pogrzebani w chrzcie, w którym też zostaliście wespół wzbudzeni przez wiarę w moc Boga, który Go wzbudził z martwych" (List do Kolosan 2:12) Biblia mówi, że chrzest wymaga od człowieka osobistej decyzji, osobistej wiary i nawrócenia, które jest dowodem elementarnej świadomości dobra i zła. Chrzest niemowląt czy małych dzieci nie odpowiada więc niestety Bożym założeniom. Pan Jezus powiedział, że Bóg szuka takich, którzy by go wielbili w duchu i w prawdzie (...) a więc w pełni świadomie wybierając między drogami świata a drogami Bożymi. Pan Jezus powiedział: "Kto uwierzy i ochrzczony zostanie, będzie zbawiony, ale kto nie uwierzy, będzie potępiony" (Ew. Marka 16, 15-16). Więc Ty mała mi mowisz ze Jezus w Ew. Marka pisal tez do tych malych dzieci tak ? Wiec bez chrztu nie mozna byc swietym? (poczytaj czy kazdy z nich byl ochrzczony) Czyli Twoim zdaniem chrzest swiadomy jest czyms zlym i niedobrym. Lepiej chrzcic male dzieci ktore nie maja pojecia po co to sie robi... Kazde dziecko przejmuje swiatopoglad rodzicow? Wiesz jesli by tak bylo to gdzie tu wolna wola Myslisz ze powinno sie kogos chrzcic jesli nie uwierzyl i nie wyznal przed ludzmi ze Jezus Chrystus Jest Panem ? Odpowiedz Link
3mama3 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 10:43 Myślę Lolku, że będziesz miał dużo więcej przemyśleń na ten temat, kiedy urodzi Ci się Twoje dziecko, bo będziesz miał wtedy większą odpowiedzialność. Nie mówię tu, że pobiegniesz je ochrzcić, ale na pewno perspektywa Ci się zmieni, bo będziesz widział, jak dziecko nabiera świadomości świata materialnego i samego Boga. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 10:48 3mama3 nie bede chcial ochrzcic dziecka. Dam mu mozliwosc wyboru. Kiedy dorosnie sam powie czy chce isc za Jezusem czy nie. Odpowiedz Link
3mama3 Zbawienie a małe dzieci 25.04.07, 10:15 alkoo3 napisał: > Tak to dobry cytat - jeszcze dobrze byloby sprezyzowac kiedy ten dar staje sie > nasza wlasnoscia , (dar trzeba jeszcze przyjac)? > Kiedy nasz maly niemowlaczek staje sie tym zbawionym dzieckiem Bozym.? Do tego potrzebna jest decyzja. Myślę, że powinniśmy tak prowadzić nasze dzieci, aby w czasie swojego dzieciństwa były świadome zbawienia (oczywiście na swój dziecięcy sposób). Nasza najstarsza córka, pierwszy raz zaprosiła Jezusa jak miała 3 lata, aby kierował jej życiem. Teraz ma 5 lat i doskonale pamięta ten czas, rozmawia o tym ze swoim młodszym bratem. Dla mnie najważniejsze jest teraz, aby odnawiała to postanowienie w sobie, aż do czasu, kiedy przed wszystkimi w zborze wyzna to i ochrzci się. Co do niemowlaczków 1Kor.7,14 mówi, że niewierzący mąż/żona uświęca się dzięki wierzącemu małżonkowi i że podobnie jest z dziećmi. Są święte przez wiarę rodziców. Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Zbawienie a małe dzieci 25.04.07, 10:22 3mama3 napisała: > alkoo3 napisał: > > , > aby w czasie swojego dzieciństwa były świadome zbawienia (oczywiście na swój > dziecięcy sposób). Nasza najstarsza córka, pierwszy raz zaprosiła Jezusa jak > miała 3 lata, aby kierował jej życiem. Teraz ma 5 lat i doskonale pamięta ten > czas, rozmawia o tym ze swoim młodszym bratem. Dla mnie najważniejsze jest > teraz, aby odnawiała to postanowienie w sobie, aż do czasu, kiedy przed > wszystkimi w zborze wyzna to i ochrzci się. > No własnie- to znaczy kiedy daje sie dzieciom zgode na chrzest? Bo przeciez i tak potrzebna jest zgoda rodzicow rozumiem, czy czeka sie az dziecko skonczy 18- tke? Odpowiedz Link
3mama3 Re: Zbawienie a małe dzieci 25.04.07, 10:32 Nie ma obowiązku czekania do 18 roku życia. O zgodzie rodziców nic mi nie wiadomo. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Zbawienie a małe dzieci 25.04.07, 10:47 Kazda osoba podejmuje indywidualnie tą decyzje. Granica ktora jest od 12 roku zycia nie jest zawsze od 12 trzeba chrzcic, mozna a to roznica Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Zbawienie a małe dzieci 25.04.07, 10:57 3mama3 napisała: > Nie ma obowiązku czekania do 18 roku życia. O zgodzie rodziców nic mi nie wiado > mo. Czyli jak 3 letnie dziecko poprosi o chrzest nie bedzie problemu? No i raczej bede sie upierac,ze jesli dziecko prosi o chrzest to i tak jest to zasługa wychowania rodziców, wiec nie widze wiekszej roznicy miedzy chrztem 1 latka a 3 lata czy 6 latka, no chyba,ze zaczniemy mowic o rozwoju intelektualnym,ale w tym wypadku wiekszosc ludzi np. w sredniowieczu nie bylaby nigdy ochrzczona ,bo intelektualizm, świadomosc społeczna, indywidualizm byl chakterystyczny tylko dla niewielkiej czesci spoleczenstwa. Od razu napisze,ze nie jestem zwolennikiem niesienia dziecka do chrztu tuz po urodzeniu,ale mysle,ze takiemu 2-3 letnie dziecku nie powinno sie odmwaic łaski Bozej Odpowiedz Link
alkoo3 Re: Zbawienie a małe dzieci 25.04.07, 12:08 mala.mi74 napisała: > 3mama3 napisała: > > > Nie ma obowiązku czekania do 18 roku życia. O zgodzie rodziców nic mi nie > > wiado > > mo. > Czyli jak 3 letnie dziecko poprosi o chrzest nie bedzie problemu? No i raczej > bede sie upierac,ze jesli dziecko prosi o chrzest to i tak jest to zasługa > wychowania rodziców, wiec nie widze wiekszej roznicy miedzy chrztem 1 latka a 3 lata czy 6 latka, No a jesli w KK poprosi o komunie albo o bierzmowanie ?? To chyba rowniez 3 latek musi poczekac. > no chyba,ze zaczniemy mowic o rozwoju intelektualnym,ale w > tym wypadku wiekszosc ludzi np. w sredniowieczu nie bylaby nigdy >ochrzczona ,bo intelektualizm, świadomosc społeczna, indywidualizm byl >chakterystyczny tylko > dla niewielkiej czesci spoleczenstwa. > Od razu napisze,ze nie jestem zwolennikiem niesienia dziecka do chrztu tuz po > urodzeniu,ale mysle,ze takiemu 2-3 letnie dziecku nie powinno sie odmwaic łaski Bozej Wszystko zalezy od tego - Co oznacza dla ciebie chrzest. Widzisz skoro wczesniej interpretowano w KK ze male nie ochrzczone po narodzeniu ida do tego "limbusa" to konsekwencja dla kochajacych wierzacych rodzicow bylo jak najszybciej dziecko ochrzcic. Sam pamietam jeszcze jak nalezy ochrzcic dziecko w zagrozeniu zycia. Jesli dzisiaj KK katolicki interpretuje ze jednak takie maluczkie ida do nieba to nie ma potrzeby tego naglego chrztu. Czym jest chrzest - jesli zmywa grzech pierworodny i daje nam nowa nature to chcemy to robic jak najszybciej aby nasze dziecko mialo nowa nature. Jesli jest naszym swiadomym wyznaniem wiary i "... prosba do Boga o czyste sumienie.." mozemy poczekac aby dokonalo sie to na pewnym etapie dojrzalosci. Podobnie jak w KK czeka sie z sakramentem bierzmowania. A wierz mi u nas w zborze nie wszystkie dzieci decyduja sie na chrzest i jest to pozostawione osobistej decyzji. Nie ma jako takiej bariery wieku, wiele zalezy od tego jak bardzo ktos pragnie. Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Zbawienie a małe dzieci 25.04.07, 12:21 alkoo3 napisał: > > mala.mi74 napisała: > > > 3mama3 napisała: > > > > > Nie ma obowiązku czekania do 18 roku życia. O zgodzie rodziców nic > mi nie > > > > wiado > > > mo. > > Czyli jak 3 letnie dziecko poprosi o chrzest nie bedzie problemu? No i ra > czej > > bede sie upierac,ze jesli dziecko prosi o chrzest to i tak jest to zasług > a > > wychowania rodziców, wiec nie widze wiekszej roznicy miedzy chrztem 1 lat > ka a > 3 lata czy 6 latka, > > > No a jesli w KK poprosi o komunie albo o bierzmowanie ?? To chyba rowniez 3 > latek musi poczekac. Komunia i bierzmowanie w okreslonym wieku to tylko zwyczaj a nie nakaz. Nie ma nigdzie nauki Kosciola mówiacej ,ze komunie przyjmuje sie w wieku,a bierzmowanie w wieku... > > > no chyba,ze zaczniemy mowic o rozwoju intelektualnym,ale w > > tym wypadku wiekszosc ludzi np. w sredniowieczu nie bylaby nigdy > >ochrzczona ,bo intelektualizm, świadomosc społeczna, indywidualizm byl > >chakterystyczny tylko > > dla niewielkiej czesci spoleczenstwa. > > Od razu napisze,ze nie jestem zwolennikiem niesienia dziecka do chrztu tu > z po > > urodzeniu,ale mysle,ze takiemu 2-3 letnie dziecku nie powinno sie odmwaic > > łaski Bozej > > Wszystko zalezy od tego - Co oznacza dla ciebie chrzest. > > Widzisz skoro wczesniej interpretowano w KK ze male nie ochrzczone po > narodzeniu ida do tego "limbusa" to konsekwencja dla kochajacych wierzacych > rodzicow bylo jak najszybciej dziecko ochrzcic. Sam pamietam jeszcze jak nalezy > > ochrzcic dziecko w zagrozeniu zycia. Dlatego,ze mamy jedynie nadzije ,ze osoby nieochrzczone ,anie pewnosc. Pewnosc daje jedynie chrzest- tak wynika bezposrednio z Biblii. Co do"limbusa" myslisz nauke Kosciola z roznymi tezami,ktore w miare rozwoju teologii sie pojawiaja ,ale ktore nie sa podawane jako dogmat wiary do wierzenia. Podobnie jest np. w nauce ze swtorzeniem swiata-kraza rozne tezy,ale nauka nie zdecydowala sie podac jednoznacznej odpowiedzi jak naprwde było. To tylko spekulacje,podobnie jak było z limbusem. Dosc dobry link podala w tym temacie mama3 > > Jesli dzisiaj KK katolicki interpretuje ze jednak takie maluczkie ida do nieba > to nie ma potrzeby tego naglego chrztu. Zalezy co dla Ciebie oznacza chrzest... > > Czym jest chrzest - jesli zmywa grzech pierworodny i daje nam nowa nature to > chcemy to robic jak najszybciej aby nasze dziecko mialo nowa nature. Ano własnie. Mysle,ze po chrzcie stajemy się mieszkaniem Ducha sw. i Bog moze bez przeszkód dzieki nam i w nas działac.Mowie z wlasnego doświadczenia jak bylam malym dzieckiem... > > Jesli jest naszym swiadomym wyznaniem wiary i "... prosba do Boga o czyste > sumienie.." mozemy poczekac aby dokonalo sie to na pewnym etapie dojrzalosci. > > Podobnie jak w KK czeka sie z sakramentem bierzmowania. Nie ma takiej koniecznosci. > > A wierz mi u nas w zborze nie wszystkie dzieci decyduja sie na chrzest i jest > to pozostawione osobistej decyzji. Nie ma jako takiej bariery wieku, wiele > zalezy od tego jak bardzo ktos pragnie. No własnie niedawno czytalam o pewnej dziewczynie,ktorej niewierzcy rodzice ochrzcili. Jej brata juz nie ochrzcili.Ona teraz jest wierząca ,a on nie mimo,ze byli wychowywani jednakowo. Po chrzcie św. po prostu łaska wiary w nas przebywa i Bog moze działc niezlaeznie od innych ludzi np. rodziców. > Odpowiedz Link
alkoo3 Re: Zbawienie a małe dzieci 25.04.07, 12:33 mala.mi74 napisała: > Dlatego,ze mamy jedynie nadzije ,ze osoby nieochrzczone ,anie pewnosc. >Pewnosc daje jedynie chrzest- tak wynika bezposrednio z Biblii. Chrzest niemowlat, dajacy pewnosc zbawienia ? Jesli potrafisz swoja wypowiedz biblijnie uzasadnic to wniosek moze byc tylko jeden: - nalezy szybko ochrzcic wszystkie niemowlaki. _______________ W naszym kosciele blogoslawimy niemowlaki, a chrzcimy osoby swiadome. Nie uznajem ze chrzest jest koniecznie potrzebny do zbawienia. Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Zbawienie a małe dzieci 25.04.07, 12:37 alkoo3 napisał: > mala.mi74 napisała: > > > Dlatego,ze mamy jedynie nadzije ,ze osoby nieochrzczone ,anie pewnosc. > >Pewnosc daje jedynie chrzest- tak wynika bezposrednio z Biblii. > > Chrzest niemowlat, dajacy pewnosc zbawienia ? > > Jesli potrafisz swoja wypowiedz biblijnie uzasadnic to wniosek moze byc tylko > jeden: > - nalezy szybko ochrzcic wszystkie niemowlaki. > > _______________ > > W naszym kosciele blogoslawimy niemowlaki, a chrzcimy osoby swiadome. > Nie uznajem ze chrzest jest koniecznie potrzebny do zbawienia. Przeczytaj linka, kory podała powyzej mama3. Odpowiedz Link
alkoo3 Re: Zbawienie a małe dzieci 25.04.07, 13:05 mala.mi74 napisała: > Przeczytaj linka, kory podała powyzej mama3. nie , no prosze ja staralem sie odpowiadac na twoje argumenty a ty mi linka. ________________ A tak nawiasem mowiac link ciekawy - ale to chyba nie oficjalna nauka kosciola. Taka mala perelka z tej strony: "4. Czy jedynie z tańcami damsko-męskimi są związane niebezpieczeństwa? Najwięcej zagrożeń związanych jest z tańcami damsko-męskimi, dlatego też o nich będziemy mówić. Kwestia tańców, w których mężczyźni i kobiety oddają się pląsom oddzielnie jest zdecydowanie bardziej złożona. Wiele z tych tańców może być sposobem na wyrażanie niewinnej radości, a nawet mogą one chwalić Pana Boga. Z drugiej strony część takich tańców może być związana z bałwochwalstwem albo kultem buntu i agresji (np. pogo). Rzecz jasna tańce, którym oddają się w swym własnym gronie wyłącznie mężczyźni i kobiety, ale posiadający homoseksualne tendencje, są nie mniej niebezpieczne niż tańce płciowo mieszane. Tym nie mniej bez wątpienia tańce, w których obie płcie pląsają osobno niosą znacznie mniej zagrożeń, aniżeli tańce damsko-męskie" Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Zbawienie a małe dzieci 25.04.07, 13:16 alkoo3 napisał: > mala.mi74 napisała: > > > Przeczytaj linka, kory podała powyzej mama3. > > nie , no prosze ja staralem sie odpowiadac na twoje argumenty a ty mi linka. Bo mam wrazenie,ze masz watpliwosci co do nauki Koscioła w zakresie chrztu dzieci i ewnetualnego braku chrztu-przeciez nie bedę robic tu wywodu teologicznego skoro sa "gotowce"-zreszta duzo tego w necie,mysle,ze jak ktos uczciwie chce się dowiedziewc w czym rzecz to sie dowie. > > ________________ > A tak nawiasem mowiac link ciekawy - ale to chyba nie oficjalna nauka kosciola. raczej nie, mam znalazla link,co nie znaczy,ze to co tam napisano nie jest prawdą odnosnie nieszczesnego limbusa, o ktorym dowiedzialam się w internetu z 2 lata temu( co własnie świadczy o tym,ze nie bylo jako takiej nauki Kosciola w tym temacie do tej pory). Oficjalne dane znajdziesz w KKK. > > Taka mala perelka z tej strony: > > "4. Czy jedynie z tańcami damsko-męskimi są związane niebezpieczeństwa? > > Najwięcej zagrożeń związanych jest z tańcami damsko-męskimi, dlatego też o nich > > będziemy mówić. Kwestia tańców, w których mężczyźni i kobiety oddają się pląsom > > oddzielnie jest zdecydowanie bardziej złożona. Wiele z tych tańców może być > sposobem na wyrażanie niewinnej radości, a nawet mogą one chwalić Pana Boga. Z > > drugiej strony część takich tańców może być związana z bałwochwalstwem albo > kultem buntu i agresji (np. pogo). Rzecz jasna tańce, którym oddają się w swym > własnym gronie wyłącznie mężczyźni i kobiety, ale posiadający homoseksualne > tendencje, są nie mniej niebezpieczne niż tańce płciowo mieszane. Tym nie mniej > > bez wątpienia tańce, w których obie płcie pląsają osobno niosą znacznie mniej > zagrożeń, aniżeli tańce damsko-męskie" mam w tym miejscu podac przepis na bigos czy faworki? Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: zeby nie pozostawiac bez odpowiedzi 25.04.07, 13:35 alkoo3 napisał: > mala.mi74 napisała: > > > Dlatego,ze mamy jedynie nadzije ,ze osoby nieochrzczone ,anie pewnosc. > >Pewnosc daje jedynie chrzest- tak wynika bezposrednio z Biblii. > > Chrzest niemowlat, dajacy pewnosc zbawienia ? Ok, aby nie pozostawiac bez odpowiedzi i abys sie nie obraził,ze Cie wysylam do linków. Oczywiscie,ze wg. Biblii kto przyjmie chrzest i uwierzy bedzie zbawiony. Jesli wiec dziecko bez chrztu idzie do nieba (w co mamy nadzieje),tym bardziej z chrztem(czego jestemy pewni) > > Jesli potrafisz swoja wypowiedz biblijnie uzasadnic to wniosek moze byc tylko > jeden: > - nalezy szybko ochrzcic wszystkie niemowlaki. Mysle,ze dobrze jest ochrzcic np. dzieci bedace w zagrozeniu zycia nie dla tego dziecka,ale dla..siebie.czlowiek jest istota slaba i potem moze miec w zyciu (w chwilach kryzysu) watplisoci czy zrobil wszystko aby swoje dziecko zaprowadzic do nieba.Ale to moje zdanie.osobiste. > > _______________ > > W naszym kosciele blogoslawimy niemowlaki, a chrzcimy osoby swiadome. Nikt sie tego nie czepia.Wasz wybór. > Nie uznajem ze chrzest jest koniecznie potrzebny do zbawienia. >Nie uznajemy,ale chrzest w pelnie popieramy. Odpowiedz Link
lolek94 Re: zeby nie pozostawiac bez odpowiedzi 25.04.07, 13:52 Mala.mi a Ty masz pewnosc zbawienia? Bo ostatnio mowilas ze jej zaden czlowiek nie moze miec... Nie lepiej poczekac by chrzest byl przymierzem z Jezusem? Odpowiedz Link
lolek94 Re: zeby nie pozostawiac bez odpowiedzi 25.04.07, 14:00 A małą mi jesli wiec chrzest jest niezbędny to przez uczynki mozemy uzyskac zbawienie wg. Ciebie? Nie przez wiare? Bo jesli przez uczynki to nie przez wiare jesli przez wiare to nie przez uczynki.... Odpowiedz Link
alkoo3 Re: zeby nie pozostawiac bez odpowiedzi 25.04.07, 14:21 mala.mi74 napisała: > alkoo3 napisał: > > > mala.mi74 napisała: > > > > > Dlatego,ze mamy jedynie nadzije ,ze osoby nieochrzczone ,anie pewno > sc. Pewnosc daje jedynie chrzest- tak wynika bezposrednio z Biblii. > > > > Chrzest niemowlat, dajacy pewnosc zbawienia ? > > Ok, aby nie pozostawiac bez odpowiedzi i abys sie nie obraził,ze Cie >wysylam do linków. Obrazic to sie nie obraze, ale nie lubie wymiany linkow. > Oczywiscie,ze wg. Biblii kto przyjmie chrzest i uwierzy >bedzie zbawiony. Jesli wiec dziecko bez chrztu idzie do nieba (w co mamy >nadzieje),tym bardziej z chrztem(czego jestemy pewni) Ale na poczatku mowilas o osobach, nie tylko o dzieciach. Czyli chrzest niemowlaka nie daje pewnosci zbawienia, pewnosc jako cos nie przemijajaceg. Czyli nawet bedac ochrzczony jako niemowlak moge trafic do piekla na zawsze, w zaleznosci jak sie moje zycie potoczy. ___________________________________ (15) I rzekł do nich: Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu! (16) Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony. Tu taka uwaga: kto bedzie zbawiony: - ten "kto uwierzy i ochrzci sie" kto bedzie potepiony: - ten "kto nie uwierzy" Uwazam ze wlasnie wiara jest tu tym elementem nosnym. Oczywiscie to dotyczy adresatow tego list ktorzy mieli moznosc podjecia decyzji. (Ew. Marka 16:15-16, Biblia Tysiąclecia) Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: zeby nie pozostawiac bez odpowiedzi 25.04.07, 14:35 alkoo3 napisał: > mala.mi74 napisała: > > > alkoo3 napisał: > > > > > mala.mi74 napisała: > > > > > > > Dlatego,ze mamy jedynie nadzije ,ze osoby nieochrzczone ,anie > pewno > > sc. Pewnosc daje jedynie chrzest- tak wynika bezposrednio z Biblii. > > > > > > Chrzest niemowlat, dajacy pewnosc zbawienia ? > > > > Ok, aby nie pozostawiac bez odpowiedzi i abys sie nie obraził,ze Cie > >wysylam do linków. > > Obrazic to sie nie obraze, ale nie lubie wymiany linkow. > > > Oczywiscie,ze wg. Biblii kto przyjmie chrzest i uwierzy > >bedzie zbawiony. Jesli wiec dziecko bez chrztu idzie do nieba (w co mamy > >nadzieje),tym bardziej z chrztem(czego jestemy pewni) > > Ale na poczatku mowilas o osobach, nie tylko o dzieciach. > Czyli chrzest niemowlaka nie daje pewnosci zbawienia, pewnosc jako cos nie > przemijajaceg. Dlaczego nie daje? Jesli nie daje ,to Bóg jest niesprawiedliwy- czyni nowego czlowieka, po to aby go potepic z góry. Wydaje mi się,zeby nie patrzec na Pismo sw. tak bardzo legalistycznie wg litery ,ale miec w świadomosci jaki BÓG JEST i dopiero wycigac ewentualne wnioski. Bóg nie moze zaprzeczac sam sobie. Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: zeby nie pozostawiac bez odpowiedzi 25.04.07, 14:44 alkoo3 napisał: > > ___________________________________ > > (15) I rzekł do nich: Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu > stworzeniu! (16) Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie > uwierzy, będzie potępiony. > > Tu taka uwaga: > kto bedzie zbawiony: - ten "kto uwierzy i ochrzci sie" > kto bedzie potepiony: - ten "kto nie uwierzy" > > Uwazam ze wlasnie wiara jest tu tym elementem nosnym. > > Oczywiscie to dotyczy adresatow tego list ktorzy mieli moznosc podjecia decyzji tak ,tylko widzisz trzeba jeszcze uwzgladnic mentalnosc ludzi, do ktorych mówił Jezus. On nie mówil o indywidualnym czlowieku, raczej osobiscie ten fragment odbieram jako gloszeniu "ludziom", "wspólnotom" ,"narodom". Taka mentalnosc mieli ówczesnie Izraelici. Jezusa tez obrzezano bez jego świadomosci, a jak miał 40 dni ofiarowano w swiatyni bez Jego zgody. Takie bylo myslenie ówczesnych- czowiek był osobą we wspólnocie,zalezna od innych. Wspólczesny indywidualizm i wolanie o wolnosc wyboru wypiera taka wspolnotowa mentalnosc na rzecz indywidualizmu,ktory byl w czasach Jezusa nieznany. Dlatego nie jestem przeciwna chrztu dzieci,ktore sa wychowywane w chrzescijanskim wierzacym społeczenstwie, chrzescijsnkim wierzacym Kosciele ,chrzescijanskiej wierzacej rodzinie... Choc jesli ktos woli chrzcic sie w doroslosci to tez nie widze przeszkód i na pewno nie bede z tym walczyc. pozdr. > . > (Ew. Marka 16:15-16, Biblia Tysiąclecia) Odpowiedz Link
wladi3 Re: Czy chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny? 25.04.07, 10:27 Najważniejsza JEST MIŁOŚĆ . Tobie Alkoo za wypowiedzi zgodne z Miłością z serca Dziękuję . Po części teraz poznajemy . Bardzo podobnie interpretuję "grzech pierworodny" - jako naruszenie / skażenie / pierwotnej Doskonałej natury Człowieka . Człowiek umarł duchowo , gdyż zamknął się na Boga , zamknął się na Jego Światło . Ta skaza w naturze Człowieka została przekazana potomstwu . Myślę że uszkodzone zostały jakieś połączenia w naszej naturze - naszym ciele pozwalające nam widzieć Boga , rozmawiać z NIM . Myślę też że ma to również związek z umysłem człowieka , z jego - naszą świadomością . To pierwsi rodzice zamknięci na Boga przekazywali wiedzę o świecie i o Bogu swoim dzieciom . Jak ślepiec może pokazać swoim dzieciom drogę ? Tak myślę na świat weszło zło i rozeszło się po świecie w umysłach ślepych i głuchych dzieci Boga . Widzieli materię tego świata , lecz przestali widzieć i słyszeć Boga Ojca . Schowali się przed Bogiem , gdyż zrozumieli że zrobili żle i nie mogli uwierzyć że Bóg może im przebaczyć i że nadal ich Kocha . Mówią o tym słowa Księgi Rodzaju gdy Bóg pyta się Adama i Ewy gdzie są a oni mówią :"...skryliśmy się przed Tobą gdyż jesteśmy nadzy ... ". Słowa te nie mówią o tym że zobaczyli że są nadzy fizycznie / Bóg przecież uczynił im odzienie / , słowa te mówią , że zobaczyli swój błąd , ujżeli nagą prawdę o tym co uczynili i wstydzili się tak bardzo przed Bogiem , że nie mogli MU spojrzeć w Twarz . Obdarzeni Mocą Boga jako Stworzeni na Jego Obraz i Podobieństwo - sami w sobie stworzyli Barierę i zamknęli się na Boga . Nasz Ukochany Ojciec obdarzył nas wolną wolą i nie mógł złamać woli człowieka i zniszczyć tej Bariery - gdyż Człowiek - Jego Dziecko Uwierzył że nie ma już Przebaczenia . Umarła tak jakby Dusza Człowieka i ciało uległo skażeniu i Człowiek nie słyszał już Boga i nie mógł GO już oczami tylko ciała zobaczyć i uszami ciała usłyszeć . Ostatnie co człowiek usłyszał to Słowa Boga stwierdzające co teraz człowieka czeka . To nie było przekleństwo , lecz stwierdzenie Faktu - po Decyzji człowieka o zamknięciu się na Boga . Ostatnie co Człowiek zobaczył to zniknięcie Raju . Bóg Ojciec nie wygnał nas ludzi z Raju . Zawsze nas Kochał i Kocha . Przewidział dla Człowieka Zbawienie przez to że w czasie miał przyjść Jego SYN aby nam w Ciele i świadomości ciała - w naszym Rozumie powiedzieć o Miłości Boga Ojca i o Jego nieustannej Miłości . Dalej Ofiara Jezusa doprowadziła do ponownych naszych narodzin z Ducha Bożego abyśmy mogli na nowo Kontaktować się z Bogiem Ojcem i żyć z NIM w Jedności i Miłości . To tylko moje myśli . Władek . Kocham Cię Boże Ojcze . Władek . Jestem cząstką Boga ! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29975 Odpowiedz Link
wladi3 Chrzest małych dzieci ? 25.04.07, 13:28 W tej sprawie wklejam moje myśli z innego wątku . Pozdrawiam wszystkich w Miłości Jezusa Chrystusa naszego Pana , Boga i Brata . Władek . Czym jest Chrzest ? wladi3 26.07.06, 10:31 + odpowiedz Tyle ostatnio pisałem o pochodzeniu człowieka i o tym jaki był człowiek w Dniu Stworzenia , że jasnym się dla mnie stało czym jest Chrzest Święty - jak też kiedy powinno się przyjmować Chrzest . Przez Chrzest Św. zostajemy zanużeni w Duchu Bożym - w Duchu Jezusa Chrystusa - stajemy się Prawdziwie Synami i Córkami Boga ! Jezus pokazał nam Drogę do Ojca i sam JEST tą Drogą ! Jezus przywrócił życie naszej Duszy , przywrócił Jedność między Ciałem / z prochu tej ziemii- z tej materii / , a Duszą / Istotą Bożą - cząstką Boga Ojca w nas / . Chrzest jest więc tym momentem gdy następuje przywrócenie tej Jedności i przywraca Doskonałość człowieka z Dnia Stworzenia . Zbędna jest więc dyskusja między Chrześcijanami - jak i kiedy to robić . Świadomie w określonym wieku / mając ileś lat / , czy nieświadomie w wieku niemowlęcym . Dlaczego ? A dlatego że jeżeli Bóg Ojciec i nasz Stwórca bez naszej wiedzy uczynił nas Doskonałymi / a tak przecież było / - bezsensem jest negowanie Ochrzczenia niemowlęcia bez jego zgody - gdyż jest to tylko Wypełnienie Woli Boga Ojca - aby człowiek na powrót był Doskonały !!! Druga sprawa - zanużać całego człowieka , czy tylko polewać jakąś część ciała człowieka ? Przecież spór znowu jest niepotrzebny !!! Czyż to woda czyni Cud narodzenia się w Ciele Człowieka Ducha Bożego - Ducha Syna , lub Córki Boga ? Czy czyni to Duch Święty ? Jeżeli wszyscy przyznają że to Jasne jak Słońce - że czyni to Duch Święty - to jakim prawem Chrześcijanie czynią z tego powodu spór ? Czyż Duch Boży - Duch Święty nie Tchnie jak Chce i Kędy Chce ? To nie woda , lub olej namaszczenia czyni ten Cud Narodzin Ducha Bożego - Ducha Jezusa Chrystusa w człowieku !!! A więc po co te spory ? Czyż nie kłaniają się tutaj znów słowa Biblii przestrzegające przed dzieleniem sie Chrześcijan ? My jesteśmy Piotra !/katolicy/ , a my Lutra / Luteranie / a my ... i tak dalej .... . Nasz Pan , Bóg i Brat Jezus Chrystus prosił Boga Ojca o Jedność !!! Gdzie jest ta Jedność Siostry i Bracia ? Gdzie Pierwotna Miłość ? Dziękuję Duchowi Świętemu za dar Ekumenii Ukochani ! Kocham Cię Ukochany Boże Ojcze i Duchu Święty i Jezu Chryste ! Władek . Czyż można czekać aż dziecko dorośnie , gdy my dorosłe dzieci Boże wiemy że Chrzest Św. przywraca harmonię w Ciele człowieka i napełnia go Duchem Bożym ? Czyż decyzja może być inna ? Czyż niemowlę z przywróconą Doskonałością z Dnia Stworzenia nie będzie rozwijać się lepiej i cieleśnie i duchowo ? Czekanie na samodzielną decyzję człowieka jest według mnie dopuszczalne tylko wtedy gdy człowiek nie wychował się w rodzinie chrześcijańskiej i nie znał Prawdy . Dla rodziców Chrześcijan oddanie swego dziecka temu obrzędowi - jest Prośbą do Boga Ojca o natychmiastowe przywrócenie w naszym dziecku Doskonałości z Dnia Stworzenia !!! Dziękuję Tobie Boże Ojcze za Twego Ducha Świętego , Którym mnie Napełniłeś i ciągle na nowo napełniasz i Przemieniasz !!! Dziękuję za Ducha Twego Syna Jezusa Chrystusa w Którym żyję i wzrastam . Proszę o Twego Ducha dla naszego synka Szymona Franciszka , którego Chrzest Św. odbędzie się dzisiaj !!! Dziękuję Tobie Ukochany Boże Ojcze i Synu Boży Jezu Chryste i Duchu Święty !!!Alleluja !!! Władek . Kocham Cię Boże Ojcze . Władek . Jestem cząstką Boga ! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29975 Odpowiedz Link
lajkonix chrzest w KRK zmazuje grzech pierworodny 25.04.07, 19:16 alkoo3 napisał: > grzech pierworodny - ciekawe pojecie. > > Dla mnie grzech kojarzy sie z aktywnym, swiadomym sprzeciwieniem sie woli > Bozej, zaniedbaniem, ignorowaniem woli Bozej. > > Adam i Ewa zgrzeszyli - grzech przyszedl na swiat, konsekwencja byla smierc > Duchowa. Myślę że w przypadku A&E, "pomrzecie" oznaczało nie tylko "śmierć duchową". Myślę, że Bóg powołując ich do życia "utworzył ich na podobieństwo SWOJE" = do życia wiecznego. Sprzeniewierzenie się woli Boga skutkowało nie tylko śmiercią duchową, ale i śmiercią naturalną. Człowiek przestał być stworzeniem przeznaczonym do zycia w wieczności. Zaczął najnormalniej umierać. I tak mamy do dzisiaj... W ten sposób sprzeniewierzenie się A&E przeszło na nas. Jeśliby grzech Adama wisiał wyłącznie na nim, to, to jego śmierć duchowa i śmiertelność cielesna byłaby jego wyłącznie sprawą. My - jego potomkowie nie powinniśmy być dotknięci tą karą. Powinniśmy być WIECZNI. A jakoś kurcze, nie jesteśmy. No chyba, że ktoś z forumowiczów moze się pochwalić takim atrybytem. Wtedy przemyślę wszystko jeszcze raz na nowo. Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link