Dodaj do ulubionych

LO E. Dembowskiego ul. Szczęśliwicka 50/54

IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.12, 21:39
Witam , szukam opinii na temat Liceum Ogólnokształcącego im. E. Dembowskiego przy ul. Szczęśliwickiej 50/54. Od uczniów i rodziców.

Obserwuj wątek
    • adalberto3 Abiturient - rocznik 1973. 07.05.13, 12:33
      Mija wlasnie 40 lat od matury. Za szybko czas ten leci.
    • Gość: Rodzic Re: LO E. Dembowskiego ul. Szczęśliwicka 50/54 IP: 193.24.32.* 09.06.13, 22:25
      Witam, niestety nie polecam... średnia ocen katastrofalna (dużo poniżej 3 w podobno całkiem niezłej klasie) i atmosfera niespecjalna. W klasie mojego dziecka ok. 40% uczniów ma zagrożenia z matematyki, czyli 1 proponowaną na koniec roku, a to zaledwie jeden z przedmiotów. Jak w każdej szkole, poziom nauczycieli zależy od ich wiedzy i kultury osobistej. Pracuje kilku sensownych ludzi, ale niestety nie brakuje zakompleksionych frustratów, którzy odreagowują swoje stresy na młodzieży - wszystko to dzieje się pod okiem dość bezsilnych pedagogów i dyrekcji, a może za ich cichym przyzwoleniam, co jest jeszcze bardziej niepokojące. Ktoś kiedyś napisał w necie o Dembowskim, że to "przeciętna szkoła z tragicznym świadectwem". I tak jest w istocie...
      • Gość: 123 Re: LO E. Dembowskiego ul. Szczęśliwicka 50/54 IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.13, 16:58
        Pamiętam jak Zubilewicz przyszedł na geografię przebrany za piłkarza z piłką i tak ubrany całą lekcję poprowadził :)
    • Gość: Rodzic Re: LO E. Dembowskiego ul. Szczęśliwicka 50/54 IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.13, 01:20
      Tragedia. Matematyczka maniaczka ( wicedyrektor ) zaspokaja swoje chore ambicje podniesienia pozycji na listach rankingowych kosztem stresów uczniów i Twojej kasy na korki z matmy. Zadania z programu u niej zaczynają się od poziomu czwórkowego , innych nie uznaje i nie ma , że dla słabszych ministerstwo wymyśliło zadania na 2 lub 3 ( zeszły rok korki 4000 zł ) oczywiście tylko z matematyki . Ogólnie tragedia . na zebraniach robi rodzicom wykłady jak należy rozwiązać zadania :) porażka. I to wicedyrektor !
    • Gość: Gość Re: LO E. Dembowskiego ul. Szczęśliwicka 50/54 IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.13, 01:34
      Stres, nerwy , zarwane noce i żadnych efektów nauczania. Jak nie masz korepetycji to wiedzy z tej szkoły nie wyniesiesz, a już napewno z matematyki .
      • Gość: Bez Zmian Re: LO E. Dembowskiego ul. Szczęśliwicka 50/54 IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.06.13, 19:29
        To LO było kiepskie już ćwierć wieku temu i nic się w tej sprawie nie zmieniło jakoś... :-(
    • Gość: krytyk Re: LO E. Dembowskiego ul. Szczęśliwicka 50/54 IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.14, 13:23
      Uciekam z tej szkoły,bo nie wyobrażam dalej tu być. Jeśli ktoś chce się uczyć to tu nie pozwolą, to tylko przechowalnia jest tu. Nauczyciele to osoby przypadkowe bez przygotowania do zawodu, tylko w roli kata wypadli by najlepiej.Totalna porażka. Nauczyciele nie uczą (nie mają wiedzy z danego przedmiotu,czytają z książki jak w klasie I podstawowej),są złośliwi, gnębią, upakarzają,na zebraniu rodziców olewają,bo dopuki mają kartę nauczyciela to wolno im wszystko. Na spotkaniach dla kandydatów obiecują tak jak polski rząd a od września zetknięcie się z okrutną rzeczywistością. Oby wytrwać do czerwca
    • Gość: mama-ani Re: LO E. Dembowskiego ul. Szczęśliwicka 50/54 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.14, 19:19
      Większość tych opinii to bzdury. Liceum jest całkiem dobre. Oczywiście wszystko zależy od tego, czego uczeń oczekuje ( a może raczej jego rodzice ...). Jeśli ktoś nie chce się uczyć albo myśli, że nauczyciel się za niego nauczy, to niech nie traci czasu. Jest dużo prywatnych szkół ... ;-)
      • Gość: kinia Re: LO E. Dembowskiego ul. Szczęśliwicka 50/54 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.14, 17:10
        Jeśli lubicie chodzić na 7 do szkoły, to spoko. Dla dojeżdżających nie polecam.
        • Gość: Chłopak Re: LO E. Dembowskiego ul. Szczęśliwicka 50/54 IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.14, 11:43
          Ja się wybieram do tego Liceum właśnie. Mi bardzo na rękę im wcześniej. o 7 rano jestem gotowy do jakiejś pracy niż o 16, gdy już trzeba mnie zbierać z podłogi... i tak trzeba dojechać. A w te wasze opinię średnio wierzę, pisali rodzice i dzieci tumanów. Jeśli dzieciak ma pałę, to znaczy, że jakiś bezpośredni powód istnieje, że nie ma natomiast 4.
          • Gość: matura95 Re: LO E. Dembowskiego ul. Szczęśliwicka 50/54 IP: 31.11.128.* 23.10.14, 17:59
            Matura rocznik 95. Za moich czasów, jak ktoś się chciał nauczyć, to matematyki, historii, geografii (pozdrawiam Pana Zubilewicza, dzięki któremu zawsze będę umiała rozpoznać skały i chmury) się nauczył na wysokim poziomie. Były nieprzespane noce i zakuwanie do rana. Byli nauczyciele wybitni i tacy, co odwalali fuszerkę.
    • Gość: wiktoriapo1122 Re: LO E. Dembowskiego ul. Szczęśliwicka 50/54 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.12.15, 19:26
      Nie idź do tej szkoły. Moja córka tam poszła i się rozczarowała, głównie podejściem nauczycieli, którzy ciągle powtarzają ,, to powinniście umieć z gimnazjum". Bardzo niski poziom prowadzonych lekcji, nie ma szans bez korepetycji. Wychowawca w ogóle nie angażuje się w sprawy wychowanków. Rodzicom powtarza jedynie, że się nie uczą. Żadnej pomocy dzieciom. Moja córka jest dyslektykiem, ma kłopoty z j. angielskim, a nauczyciel odpytuje ją niemal na każdej lekcji, nie stosuje się do zaleceń poradni PP i tych, które sami ustalili w szkole.
    • Gość: gość Re: LO E. Dembowskiego ul. Szczęśliwicka 50/54 IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.16, 22:48
      STANOWCZO ODRADZAM TO LICEUM! miałam tę nieprzyjemność spędzenia 3 lat w tej szkole i wspominam ten czas z wielką niechęcią. Szkoła w żaden sposób nie pomaga ani nie motywuje uczniów, do pracy nad swoją dalszą przyszłością. Zarówno ja jak i reszta mojej klasy przyszliśmy do tej szkoły z czerwonym paskiem, a wyszliśmy z dwójami od góry do dołu i wynikami (z kluczowych dla nas rozszerzeń) nieprzekraczających 60%. Ktoś mógłby uznać, że najzwyczajniej się nie uczyliśmy jednak to nieprawda. Każdy z nas w ciągu chodzenia do dembowskiego nie miał życia prywatnego, a jeśli miał, to kosztem późniejszych problemów z zagrożeniami, z którymi w sumie co semestr musiała się zmagać 1/3 klasy. Każde swoje ferie i swięta wspominam z pazdro i toną kserówek, które nasza nauczycielka (entuzjastka studiów chemicznych) nam dawała. Mogłoby to zabrzmieć bardzo obiecująco nauczyciel, który dba o duży zasób wiedzy, jednak proszę nie ulec błędnemu pojęciu pomiędzy wiedzą przydatną do matury, a głowienie się nad zagadnieniami z zakresu 2 czy 3 roku studiów. Problemy jednak nie kończą się na chemii. Biologii nie uczy się tam wcale, no chyba że ktoś odnajduje sens w oglądaniu filmów przyrodniczych. Z kolei historia nabiera zupełnie innego wymiaru w 1 klasie liceum, kiedy to my w klasie biol-chemowej musieliśmy nagrywać lekcje potem robić notatki na 20 stron a i tak często nie wystarczało na zaliczenie. Koszmar! Jednym plusem tej szkoły jest Pani polonistka która do końca dawała z siebie maximum zaangażowania, choć często z nią też nie było łatwo, tu wytężona praca się opłaciła. Jednak najgorszym absurdem jaki spotkał mnie w toku mojej 3 letniej edukacji była końcówka 3 klasy, kiedy to pani od chemii najzwyczajniej 3 miesiące przed matura udała się na zwolnienie, a my w połowie materiału pozostaliśmy z zagrożeniami i bez realnego zastępstwa. Chwała, że bardzo długo zabiegaliśmy o uwagę na nasza sytuację bo najprawdopodobniej nawet nie wiedzielibyśmy, że Pani entuzjastka planuje nie dopuścić nas do matury. Całe szczęście, że przekonaliśmy inną panią do ewentualnej poprawy, która jak mi się wydawało powinna być nam bez problemu przysługiwana. Sama czytając opinie o tej szkole przyjęłam pewien dystans, jednak rzeczywistość okazała się jeszcze gorsza. Większość zastanawia się pewnie dlaczego się nie przeniosłam. Otóż przez cały czas obiecywałam sobie, że jest to chwilowy natłok i moja praca się opłaci, co prawda maturę zdałam ale nie na tyle bym mogła powiedzieć, że to były dobrze spożytkowane lata.
    • Gość: DNO Re: LO E. Dembowskiego ul. Szczęśliwicka 50/54 IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.17, 16:16
      BARDZO NIE POLECAM
    • jml13060 Re: LO E. Dembowskiego ul. Szczęśliwicka 50/54 29.11.17, 14:25
      Jestem absolwentem tego liceum i smutno mi się zrobiło po przeczytaniu aktualnych bardzo negatywnych ocen. Za moich czasów edukacji (początek lat '70) szkoła była średnia, czyli wskaźnik zdanych egzaminów na studia był przeciętny w rankingach dzielnicy i miasta. Byli bardzo dobrzy nauczyciele (matematyka, j.rosyjski, fizyka, chemia, biologia) i tacy, których źle oceniam (j.polski, historia, geografia). To jest moja subiektywna ocena. Teraz jestem profesorem nauk technicznych, a moją pasją życiową jest geografia. Czyli źle oceniany nauczyciel geografii nie zdołał obrzydzić mi tej dziedziny. Również fatalna nauczycielka j.polskiego nie zdołała obrzydzić mi literatury pięknej i dobrej sztuki, ... chociaż wnioskowała o przeniesienie mnie do zasadniczej szkoły zawodowej, bo jej zdaniem nie miałem szans na zdanie matury. Jak widać się myliła i jako dorosły człowiek przerosłem jej własne wykształcenie.

Szkoła może pomóc w nauce, ale nauczyciel nikogo-niczego nie nauczy. Uczymy się SAMI. Tak !!! SAMI. Nauczyciel jest tylko pomocnikiem. Podobnie jak \pomocnikami są rodzice ucznia. Praca, praca, praca, praca, .... "bez pracy nie ma kołaczy" i "im więcej potu na ćwiczeniach tym mniej krwi w boju".

Obserwuję, że jedni młodzi ludzie pracują nad swoją przyszłością rozwijając talenty i zainteresowania (naukowe, nowymi technologiami, językowe, muzyczne, plastyczne, ...), a inni z telefonem komórkowym pod nosem oddają się idiotycznym grom zręcznościowym, słuchają kakofonicznej "muzyki" z idiotycznymi "tekstami", "kibolą" na trybunach stadionów piłkarskich, chuliganią, piją alkohol i bawią się i bawią się i bawią się ... Nieliczni ciężką pracą już w szkole nad samodoskonaleniem budują przyszłą karierę zawodową ku zazdrości tych co to zamiast się uczyć woleli pić tanie winko na łonie natury.

Odpowiecie mi, że stary zgred ze mnie, a i świat jest teraz zupełnie inny :) Dobrze, piszcie tak. Nie zależy mi, ale może ktoś się zastanowi nad tym co powyżej napisałem, że wina nie jest po stronie szkoły i takich-owakich belfrów. Rodzice !!! Uderzcie się w SWOJE piersi i zajmijcie się wychowaniem SWOICH dzieci. Bez tego szykujecie im straszny los kiedy wejdą w dorosłe życie. Mój ojciec po powrocie z pracy mimo zmęczenia brał mnie za kołnierz i razem rozwiązywaliśmy zadania z matematyki i fizyki, czytaliśmy teksty po rosyjsku i niemiecku, a starszy brat ćwiczył mnie z j.angielskiego. Potem szedłem na zajęcia sportowe i do domu wracałem przed 22:00. Kiedy przyniosłem z podwórka "brzydkie słowo na "ch" dostałem takie lanie, że dotąd jestem wdzięczny rodzicom :) i stronię od wulgaryzmów.
      • Gość: charlie Re: LO E. Dembowskiego ul. Szczęśliwicka 50/54 IP: *.gdansk.vectranet.pl 22.05.23, 23:30
        Odradzam to liceum. Z takim mobingiem , znęcaniem psychicznym, zastraszaniem nie spotkałam się do tej pory. Szkoła nieprzyjazna dla młodych ludzi. Niszczy ich wiarę w swoje możliwości . Prym wiedzie Pani prof.Anna ucząca chemii.
    • somekindofhope Re: LO E. Dembowskiego ul. Szczęśliwicka 50/54 27.08.23, 16:44
      Odświeżam wątek. Jestem absolwentem tego liceum sprzed wielu lat. Dyrektorem jest obecnie osoba, która była wówczas młodą panią od historii. Pamiętam, że w ogóle nie miała podejścia do młodzieży. Nie wspominam jej dobrze, podobnie jak polonistki. Nie potrafili wydobyć niczego pozytywnego z ucznia, nawet nie próbowali. Uważam, że tacy ludzie minęli się z zawodem. Ona, jak i tamta polonistka nadal są nauczycielkami, a od mojej matury minęło już wiele lat.

Jestem po studiach prawniczych ukończonych z oceną bardzo dobrą i z wyróżnieniem, po aplikacji prawniczej. Gdy spojrzę wstecz, chce mi się śmiać z kompetencji pedagogicznych ludzi, którzy mnie oceniali. Odradzam to liceum, skoro kieruje nim osoba, którą bardzo źle wspominam. Obowiązkiem i misją nauczyciela jest dotrzeć do ucznia, dostrzec w nim potencjał, rozbudzić w nim zainteresowanie przedmiotem a nie skreślić go do końca nauki w szkole.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka