Dodaj do ulubionych

wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami

IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.05.14, 22:26
Witam,

od około dwóch tygodniu wyraźnie więcej samolotów przelatuję nad Ochotą. Zaczyna się wieczorem zwykle po 22 (potrafią przelecieć również o 1 w nocy...) Czy ktoś może wie dlaczego tak się dzieje?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 1-buc Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami 10.05.14, 00:18
      Słyszałeś o lotnisku na Okęciu? Może dlatego?
    • Gość: xy Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.14, 08:55
      Wieczorny szczyt na Okęciu.22-23.W zależności od pasa który jest używany, nieco więcej samolotów może latatać nad Szczesliwicami
    • lidek0 Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami 10.05.14, 13:02
      sezon wyjazdowy się rozpoczął i tyle, wiele osób latało za granicę na majówkę, coraz więcej jest tanich linii i charterów, nic nowego, tak jest co roku /latają bezpośrednio nad moim domem/
      • tomi.k Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami 13.05.14, 00:47
        Nic podobnego. Nie ma to nic wspólnego z sezonem. Te, które latają o 22-23 to głownie krajowe - eurolot. Chartery są głownie poranne. Wzmozony ruch i hałas nad Szczesliwicami był tylko w momencie remontu krótkiego pasa. Teraz takiego nie ma a poznym wieczorem i nocą 1-2 (a podobno Okecie działa tylko do 23! respektując ciszę mieszkańców) wszystko startuje w tym kierunku, niezaleznie od wiatru.
        • Gość: xy Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.14, 19:11
          Kiedy byl remont?
        • Gość: mar Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: 213.158.223.* 20.05.14, 08:13
          Akurat kilka dni temu 2 samoloty startowały po północy i na flightradarze sprawdziłem, że były to czartery firmy Travel Service.
    • Gość: wrwer Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.05.14, 15:21
      pod piasecznem jest jeszcze gorzej ponoc :)
      • Gość: kuna3331 Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.14, 12:27
        dokładnie na zielonym ursynowie a dokładnie Grabów teraz jest nie do zniesienia a w sobote 24.05.2014 roku koło południa nad naszym domem tak przeleciała samolot(co nigdy tak sie nie działo ) nisko nad dachem że dzieci się tak wystraszyły tym hałasem że nie mogłam opanowac płaczu dzieciaków . Przerażenie było ogromne .......... nawet ja z mężem również sie przeraziliśmy .
        kontaktowałam sie z lotniskiem w tym celu to powiedzieli że nie mają pojęcia dlaczego tak sie stało ...........kpina ze strony lotniska po prostu kpina
    • Gość: strefa strefa ograniczonego użytkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.14, 21:22
      Część Szczęśliwic leży w strefie ograniczonego użytkowania lotniska Okęcie. I tam zawsze będzie hałas, za który właściciele nieruchomości mogą otrzymać odszkodowanie od Portów Lotniczych.
      • Gość: x Re: strefa ograniczonego użytkowania IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.14, 22:45
        Lotnisko, chcac zmniejszyc halas nad Ursusem, korzysta od 22-iej tylko z dluzszego pasa, co automatycznie oznacza starty lub ladowania nad Szczesliwicami
        • Gość: strefa Re: strefa ograniczonego użytkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.14, 13:12
          Dobra wiadomość dla mieszkańców Ursusa.
        • tomi.k Re: strefa ograniczonego użytkowania 03.06.14, 21:45
          niestety teraz oprocz wieczorno-nocnych lotów doszły wczesnoporanne. CZyli hałasują nad Szczesliwcami w najgorszej porze dnia/nocy - w dzien hałas się rozprasza i nie jest tak uciązliwy dla ucha jak nocą i nad ranem a dodatkowo w najgorszej porze roku, kiedy otwiera się okna. Poza tym hałas to mało odpowiednie okreslenie, huk pasuje znacznie lepiej.
          I mowa tu o cześci Szczesliwic NIELEŻĄCEJ w strefie ograniczonego uzytkowania.
          Mieszkańcy Ursusa wywalczyli swoje pozwami i skargami albo zwykłym nękaniem więc Okecie kieruje teraz loty nad Szczeliwice. I jesli nie będzie odzewu i sprzeciwu z naszej strony, będzie coraz gorzej.
          • Gość: wrwer Re: strefa ograniczonego użytkowania IP: 31.11.184.* 04.06.14, 14:25
            no to trzeba cos z tym zrobic, zaczac pisac pisma, alarmowac media itd. no niestety, w naszym kraju zdrowie mieszkancow ma sie za nic.
            • Gość: pit3891 Re: strefa ograniczonego użytkowania IP: *.cli.nitronet.pl 09.06.14, 07:38
              Czy są jakieś informacje dotyczące tych startów? Dlaczego się tak dzieje?
              Też zauważyłem, że jest to od 2 tygodni
            • Gość: ml Re: strefa ograniczonego użytkowania IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.14, 23:12
              Siedzę właśnie w mojej sypialni, na zewnątrz 25 stopni, okna zamknąć nie idzie, a od godziny 22.12 przeleciało nad Szczęśliwcami co najmniej 15 samolotów, powodując hałas zapewne nadnormatywny. I tak będzie do 1-2 w nocy, a potem znowu nad ranem.
              W trakcie pisania tego postu przeleciały jeszcze 3...
              Czy ktoś wie, jak się przed tym bronić? Może już istnieje jakaś grupa działająca w naszej obronie? Chętnie się do niej dołączę! Może też ktoś wie, jak zmierzyć poziom hałasu?
              Znowu kolejne 3 lub 4...
              Będę wdzięczny za każdą dobrą radę.

Pozdrowienia
              ml
              • Gość: lili Re: strefa ograniczonego użytkowania IP: *.static.chello.pl 10.06.14, 10:07
                musisz popytac ludzi z okecia oni maja w tym wprawe jest osobne forum co do tego, zapytaj tez w urzedzie miasta o zmierzenia poziomu halasu wieczorem.chyba ze mozna to na wlasna reke zrobic.
                • Gość: ml Re: strefa ograniczonego użytkowania IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.14, 09:49
                  Napisałem do Urzędu m.st. Warszawy, jak coś odpowiedzą, dam znać.
                  • Gość: ml Re: strefa ograniczonego użytkowania IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.14, 00:16
                    Napisałem też do PPL - przeczytali i wysłali potwierdzenie, że przeczytali. Jak na razie, latać nie przestali. No, może wczoraj. Ale dzisiaj latają.

Pzdr ml
          • Gość: miska Re: strefa ograniczonego użytkowania IP: 91.220.105.* 10.06.14, 11:48
            a najgorszy jest fakt, ze lataja nad nami zarówno wieczorem i nocą jak i z samego rana (4-5) - kiedy albo człowiek kładzie sie spać i chciałby w spokoju usnąc, albo z samego rana wybudzają. Niedospanie 1 czy 2 noce da się wytrzymac ale na dłuższą metę to przechodzi we wk...ie od samego rana. Potem, w ciagu dnia, o dziwo cisza - moga latać innym pasem.

I jeszcze coś - lądujace są tysiąckroć cichsze niz te startujace. Ale nad nami muszą akurat startować.

Dobrze ktos napisał, że inne dzielnice wywalczyły ciszę i teraz mają spokój. My cicho siedzimy to pewnie nam dobrze z tym hałasem więc Okecie robi swoje. A normy poziomu hałasu, zwłaszzca noca są znacznie przekroczone i w dodatku poza strefą ograniczonego uzytkowania.
            Nie wiem tylko gdzie uderzyc: Sanepid, UG Ochoty, lotnisko...
            • Gość: pit3891 Re: strefa ograniczonego użytkowania IP: *.opera-mini.net 10.06.14, 22:56
              Co to k@#wa jest dzisiaj jeden samolot za drugim latał.
              Czy ktoś już coś wie dlaczego tak się dzieje?
              Albo gdzie można zadzwonić w tej sprawie?
              • Gość: Pilot Re: strefa ograniczonego użytkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.14, 00:47
                Zadzwoń na lotnisko. Polapałeś się już, że nad mieszkaniem, które wynajmujesz po przyjeździe do miasta latają samoloty? To za jakiś czas zrozumiesz, że obok jest lotnisko.
                • Gość: pit3891 Re: strefa ograniczonego użytkowania IP: *.cli.nitronet.pl 11.06.14, 07:20
                  Odejdź złośliwy mały człowieczku. Nie potrzebujemy takich ludzi jak ty
    • Gość: A. Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.06.14, 08:09
      Mam wrażenie, że ktoś tu nadmiernie histeryzuje. Mieszkam przy Włodarzewskiej i jakoś mi te mityczne samoloty nie przeszkadzają. Owszem, bzyknie czasami jeden czy drugi, ale żeby od razu taki lament...?
      Ludzie, to jest miasto. Skąd wy tu przyjechaliście, co?
      • Gość: mr Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.cli.nitronet.pl 11.06.14, 09:04
        Lotnisko jest blisko - to jest jasna sprawa i nie trzeba na ten temat się wypowiadać. Ale wątek dotyczy czegoś innego.
        Próbujemy ustalić dlaczego wieczorem od godzin 22 do 23 samoloty zaczęły startować nad Szczęśliwicami. Jeżeli ktoś chce napisać coś sensownego to proszę natomiast truizmy pod tytułem "lotnisko jest blisko" nie są mile widziane.
        • Gość: nt Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.06.14, 09:57
          Gość portalu: mr napisał(a):

> Lotnisko jest blisko - to jest jasna sprawa i nie trzeba na ten temat się wypow
          > iadać. Ale wątek dotyczy czegoś innego.
          > Próbujemy ustalić dlaczego wieczorem od godzin 22 do 23 samoloty zaczęły starto
          > wać nad Szczęśliwicami. Jeżeli ktoś chce napisać coś sensownego to proszę natom
          > iast truizmy pod tytułem "lotnisko jest blisko" nie są mile widziane.

Pijesz do siebie...?
          :-)
          • Gość: lili Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.static.chello.pl 11.06.14, 11:44
            nie wiem skad sie bierze tylu frustratow- zal mi tych neiszczesliwych ludzi, ktorzy anonimowo moga komus dogadac, a w rzeczywistosci sa osobami z zaburzeniami :)
            wracajac do tematu, szczesliwice nie naleza do terenu obok lotniska i sprawa powinno sie zajac, napiszcie chocby do tvn warszawa, moze malymi krokami ad sie to naglosnic i ustalic, dlaczego robia uniki z okecia i ursusa na szczesliwice...
            nikogo chyba nie dziwi fakt ze mieszka w meiscie, ale chyba nawet w miescie ma sie prawo do ciszy nocnej i wypoczynku? moze sie myle...

a tobie zlosliwy czlowieczku pasowaloby gdyby ktos nop calu dzien i noc napierd...l mlotem pod twoim oknem i by ci powiedzial, ze przeciez de..lu mieszkasz w miescie to halas masz akceptowac, paranoa normalnie... takim ograniczonym byc... heh. łatwo jest dogadac i wszystko uproscic do absurdu nie? to latwiejsze niz ruszenie glowa z propozycja rozwiazania problemu...
            Ty nigdy nie wynajmowales mieszkania? twoje dzieci na studiach tez nei wynajmowaly? co to ma do rzeczy w ogole, wynajmowane, wlasne, kupne, na kredyt, bez kredytu, jezu skad w tych ludziach tyle jadu, zazdrosci, zal ci tylek sciska bo pracujesz za 1600 brutto? zmien robote to moze zmienisz patrzenie na swiat.
            • Gość: miska Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: 91.220.105.* 11.06.14, 12:36
              Są tacy, którzy celowo chcą uciszyc albo zamknac ten temat i maja w tym swój cel - RÓŻNY.

I będą pisać, ze nie widzą problemu albo, ze Szczesliwice są obok lotniska, albo ze W-wa to przeciez miasto i hałas to norma, a wszyscy inni histeryzują.
              • Gość: lili Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.static.chello.pl 11.06.14, 15:35
                najwiecej glosu zabieraja ci ktorych to nei dotyczy jak zwykle!! :))
                • Gość: pit3891 Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.06.14, 16:26
                  Czy ktoś próbował dodzwonić się na Okęcie w tej sprawie?
                  • Gość: lili Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.static.chello.pl 13.06.14, 13:39
                    moze sam zadzwon, im wiecej osob w tej sprawie zacznie bojkot tym dla was lepiej. a takie przyjemne te szczesliwice sa, szkoda zeby staly sie drugim okeciem.
            • Gość: :-) Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.e-gco.pl 14.06.14, 07:06
              Gość portalu: lili napisał(a):

> a tobie zlosliwy czlowieczku pasowaloby gdyby ktos nop calu dzien i noc napier
              > d...l mlotem

Bełkoczesz, skarbie :-). Spójrz choćby na powyższe.
              Nie wiem też, do kogo kierujesz tę bełkotliwą tyradę, ale wyraźnie z niej widać, że piszesz z perspektywy słoika. Mnie na przykład nigdy wynajmowanie mieszkania nie było potrzebne. Podczas studiów również nie - może dlatego, że najlepszy uniwersytet w Polsce mam parę przecznic od domu rodzinnego?
              • Gość: magda Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.06.14, 18:20
                sloik owszem dobra rzecz, ale cie zmartwie, moich rodzicow nie bylo stac aby kazdemu dziecku z osobna kupic mieszkanie w warszawie, mimo ze od pokolen jestesmy zwiazani ze stolica, myslisz plaskim stereotypem, belkoczac ze tylko przyjezdni wynajmuja mieszkania, otoz nie, zdziwiony prawda? Na wlasnie mieszkania musielismy zarobic sobie sami, ale dzieki temu wiemy co to trud i praca, a jak ktos ma wszystko pod pysk podsuwane to wlasnie potem wyrasta na takiego buraka, jak widac pochodzenie, wyksztalcenie nie ma znaczenia, wazne jest przede wszystkim wychowanie, ktorego ci najwyrazniej brak, tak tak wiem, ty miales wszystko, fajnie, choc nie zazdroszcze byc tak upupionym czlowiekiem, nienadajacym sie do zycia, pozdrawiam w sobotnie popoludnie. obiadek u mamusi juz zaliczony?
                • Gość: :-) Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.06.14, 20:38
                  Gość portalu: magda napisał(a):

> sloik owszem dobra rzecz, ale cie zmartwie, moich rodzicow nie bylo stac aby ka
                  > zdemu dziecku z osobna kupic mieszkanie w warszawie

Żartujesz, Magdo?! Naprawdę liczyłaś na to, że rodzice wam wszystkim kupią mieszkania? To się dopiero nazywa pasożytnictwo! Mnie i mojemu rodzeństwu nawet by przez myśl nie przeszło, by tak orać w Rodziców! Fakt, że od pokoleń jesteśmy warszawianinami, nie ma tu nic to rzeczy. Od pierwszego roku studiów wszyscy pracowaliśmy i każde z nas (a jest nas troje) zaraz po studiach kupiło sobie – tak na początek – kawalerkę. Naprawdę, można było. Wystarczyło chcieć.
                  • Gość: D Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.06.14, 21:37
                    boze jakim musisz byc frustratem i trollem heh :) masakra...
                    • Gość: Ja Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.14, 06:45
                      No pięknie rzucasz inwektywami :-). Ale uargumentowanie ich to już przerasta Twoje możliwości intelektualne, prawda...?
                      • Gość: remzes Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.static.chello.pl 16.06.14, 09:21
                        nie mogles spac ze juz o 6 rano siedzisz na forum, po co ktos ma sie bawic w karmienie trolla? sa lepsze zajecia :) a tobie sie przykro zrobilo ze juz nikt nie zwraca uwagi na twoje wypociny pisane przez pol dnia? heh zalosne :) jak sie ciesze ze nie mieszkam w Polsce :) DUposcisk 10 stopnia normalnie heh...
                        • Gość: Tu Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.arreks.pl 16.06.14, 22:15
                          Gość portalu: remzes napisał(a):

> [...] po co ktos ma sie bawic w karmienie trolla? sa lepsze zajecia :
                          Taaa... Właśnie widzę.

> a tobie sie przykro zrobilo ze juz nikt nie zwraca uwagi na twoje wypociny pisane przez pol
                          Trafnie się zaprezentowałeś: "nikt" :-).

> ciesze ze nie mieszkam w Polsce
                          Mnie też to się cieszy! Im więcej gastarbeiterów tam, tym piękniej tu :-).

Buźka!
                          • Gość: pit3891 Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.opera-mini.net 17.06.14, 13:47
                            Powracając do tematu. Dzwoniłem na info do Lotniska - zostałem przekierowany do kierownika terminala - później do innego kierownika a następnie do PAŻP (tam wysłałem email i czekam na odpowiedź). Tu podaje link do skarg i wniosków www.pansa.pl/?menu_lewe=aktualnosci&lang=_pl&opis=skargi_wnioski
                            • Gość: Roz Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.06.14, 18:56
                              Ludzie, ale na co wy, do diaska, się chcecie skarżyć? Na to, że nad stolicą - o...! niespodzianka! - latają samoloty?!
                              Jakie argumenty podacie, co? Fakt, że nad waszą ojcowizną samolot raz na dwa tygodnie bezgłośnie robił cienką kreseczkę, raczej nikogo nie przekona.
                              Zdecydujcie się wreszcie: chcecie szpanować adresikiem w Wawie czy w ciszy pasać trzodę?
                              • Gość: y Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.static.chello.pl 18.06.14, 08:20
                                stuknij sie w glowke i pomysl ok? jak to nie pomoze to sie nie udzielaj :)
                                • Gość: do y itp. Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.14, 06:52
                                  Zatrważająco niski poziom intelektu i kultury osobistej prezentują niektórzy z interlokutorów...
                              • Gość: otóż to Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.14, 06:58
                                Otóż to. W dodatku niektórym się wydaje, że jeden czy drugi telefon sprawi, że lotnisko zrewolucjonizuje misternie utkany plan lotów. No to was rozczaruję: nie będzie żadnej rewolucji. Żadnych zmian. Możecie sobie dzwonić. Albo pisać na Berdyczów :-). Lotnisko wie, co robi, zna swoje prawa i nie jest głupie, żeby pozwolić sobie na tych praw łamanie łamanie. Za wiele by to ich kosztowało. Zatrudniają sztab ludzi o różnych profesjach, w tym prawników, niewyspany nowowarszawiak nie jest im groźny.
                                Naprawdę, nie bądźcie dziećmi.
                                • Gość: adama Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.r.kbt.pl 19.06.14, 23:16
                                  he..he...to sie mylisz.
                                  daj spokój i idz się wyspij i nie pisz tylu maili naraz pod róznymi nickami po 6 rano w dzien wolny od pracy.
                                  A Okecie niestety najwyraźniej nie swoich praw, kiepskich ma tych doradców.
                          • Gość: x Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.static.chello.pl 18.06.14, 08:19
                            piękniej tam oczywiscie, tu jeszcze 200 lat się nic nie zmieni, pozdrawiam adios!!
                            • Gość: do gastarbeitera Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.14, 06:50
                              Skoro nosisz cegły gdzieś na obczyźnie, to co cię obchodzą nasze Szczęśliwice?
                              • Gość: D Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.06.14, 17:13
                                chcialbys :)ale pudlo tym razem, a szczesliwice mnie obchodza bo tu sie urodzilem :)

tobie noszenie cegiel rozumiem z praca codzienna sie kojarzy heheh-tak sie sklada ze jestem lekarzem:) na zywot nie narzekam, szkoda tylko patrzec na to co kraju sie dzieje...i z ludzmi coraz gorzej o czym swiadczy poziom frustracji na forach niestety...baj
      • Gość: do A. Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.14, 07:03
        No widzisz, dla Ciebie i dla mnie to nieuzasadniona histeria, ale nie zapominaj, że są tacy, którzy przez jeszcze niedawno samoloty oglądali (i słyszeli) wyłącznie w telewizorze, więc ich zdaniem ten lament jest nie tylko uzasadniony, ale wręcz - będzie skuteczny. Żałosne...
        • Gość: ochotnik Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: *.static.chello.pl 20.06.14, 09:06
          zmienilbys zdanie zapewne gdyby to bylo nad twoim oknem :)) wiadomo mentalnosc polakow :)

a pan, ktory sie szczyci ze jest warszawianinem i ze kupil sobie kawalerke- poluzuj stringi bo dlugo tak nie pociagniesz heh chyba ze cale zycie jestes takim malkontentem zlosliwym, ale wiesz ze ta karma, los wraca :) wiec pewnie cale zycie wszystkim zazdroscisz, a to wraca jak bumerang tyle ze ze zdwojona sila- takie zycie :)
          Moze mamusia ci tego nie powiedziala, ze warto byc dobrym czlowiekiem, wtedy zyje sie lepiej, i tobie i innym z toba, ale to chyba dla ciebie trudne do pojecia ... zolc az sie wylewa z twoich postow.
    • Gość: pit3891 Lotnisko IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.06.14, 11:18
      A tak do wiadomości podam, że lotnisko nie ma nic do rozkłądu lotów - wszystkie trasy układa PAŻP. Więc telefony, maile, faxy proszę kierować właśnie tam.
      Zachęcam więc do kontaktu osoby zainteresowane tematem
    • Gość: pit3891 Epilog IP: *.opera-mini.net 23.06.14, 20:56
      W końcu udało mi się uzyskać odpowiedź od rzecznika prasowego lotniska.
      Mam nadzieje, że będzie pomocna. Oto treść

"Szanowny Panie,

W odpowiedzi na Pańską wiadomość odnośnie operacji lotniczych i
      związanego z nimi hałasu pragniemy podziękować za przesłane uwagi i
      wyjaśnić poruszone kwestie oraz przedstawić podjęte przez Porty
      Lotnicze działania dążące do zmiany sytuacji.

Czas oczekiwania na odpowiedź wynikał z konieczności dokładnego
      przeanalizowania opisanej sytuacji, jak również podjęcia odpowiednich
      działań korygujących. Bylibyśmy również zobowiązani jeśli
      przekazałby nam Pan informacje kiedy wcześniej wysyłał Pan wiadomości
      i zapytania w sprawie tych operacji lotniczych a na które nie otrzymał
      Pan odpowiedzi.

Na wstępie pragnę wyjaśnić, że podmiotem odpowiedzialnym za
      zarządzanie ruchem lotniczym w przestrzeni powietrznej nad terytorium
      Polski, w tym za nadzór nad operacjami startów i lądowań wykonywanych
      na Lotnisku Chopina w Warszawie odpowiada Polska Agencja Żeglugi
      Powietrznej. Jest to instytucja niezależna od Portów Lotniczych (PPL),
      które zarządzają stołecznym lotniskiem. Z uwagi na to, że sposób
      wykonywania operacji lotniczych jest czynnikiem mającym wpływ na
      kształtowanie oddziaływania hałasu lotniczego, PPL współpracuje z
      PAŻP w zakresie optymalizacji procedur lotniczych. Działania te mają na
      celu utrzymanie ponadnormatywnego oddziaływania hałasu w granicach
      obszaru ograniczonego użytkowania.

Generalną zasadą jaką stosuje się przy prowadzeniu operacji lotniczych
      i wyznaczaniu kierunków lotów jest zapewnienie maksymalnego
      bezpieczeństwa operacji lotniczych. Rozkład operacji na poszczególnych
      kierunkach uzależniony jest przede wszystkim od warunków
      meteorologicznych - oznacza to prowadzenie operacji „pod wiatr”, a im
      jest on silniejszy, tym większy wpływ wywiera na kierunek startów i
      lądowań (przy bardzo silnym wietrze wymusza on wręcz wykorzystanie
      konkretnego kierunku operacji, aby nie ryzykować bezpieczeństwa lotów)
      oraz prowadzenie operacji tak, aby do lądowań, generalnie wykorzystywana
      była dłuższa droga startowa (w przypadku Lotniska Chopina jest to droga
      startowa nr 3 na kierunku 15 – 33 czyli Bemowo-Piaszeczno).

Uprzejmie informujemy, że Porty Lotnicze zarządzające Lotniskiem Chopina
      w Warszawie przykładają dużą wagę do ograniczenia hałasu lotniczego w
      tym w szczególności nad terenami o skoncentrowanej wielorodzinnej
      zabudowie mieszkaniowej.

W tym celu wprowadzono szereg regulacji dotyczących operowania ze
      stołecznego lotniska. Są to między innymi: procedury ustalające
      pierwszeństwo wykorzystania określonych kierunków do startów i
      lądowań, jak również ograniczenia dotyczące pracy lotniska w porze
      nocy takie jak: ograniczenie wykorzystania rewersów (ciągu wstecznego) w
      samolotach, stosowanie wydłużonego dobiegu po lądowaniu, redukcję mocy
      silników podczas startów poprzez wykorzystanie pełnego dystansu drogi
      startowej, a także ograniczenia liczby operacji lotniczych wykonywanych
      w porze nocnej. W tym miejscu pragniemy zaznaczyć, że zgodnie z
      aktualnym stanem prawnym również w nocy istnieje możliwość prowadzenia
      operacji lotniczych z warszawskiego lotniska (lotnisko jest otwarte i
      funkcjonuje całą dobę). Jest to jednakże limitowana ilość.
      Obowiązuje zakaz wykonywania lotów szkolnych, próbnych i technicznych,
      dopuszcza się wykonywanie operacji lotniczych przez statki powietrzne
      certyfikowane w zakresie hałasu wg Rozdz. 3, 4, 5 i 10 Załącznika 16 do
      Konwencji o międzynarodowym lotnictwie cywilnym. Aby móc lepiej
      nadzorować ilość operacji nocnych od sezonu Zima 2013 wprowadzono na
      Lotnisku Chopina w Warszawie system Quota Count System, który uzależnia
      ilość operacji lotniczych, które odbędą się w porze nocnej od
      parametrów akustycznych samolotów, które je będą realizować.
      Zastąpił on dotychczasowy system w którym ilość operacji określona
      była na stałe, bez uwzględnienia poziomu emitowanego hałasu. Więcej
      informacji na temat tego systemu znaleźć można na naszej stronie
      internetowej w zakładce Quota Count System
      (www.lotnisko-chopina.pl/pl/lotnisko/ochrona-srodowiska/quota-count-system/quota-count-system).

We współpracy z PAŻP wprowadzane są zasady dotyczące sposobu
      wykonywania operacji lotniczych, w tym: stosowanie procedur ograniczenia
      hałasu właściwych dla danego typu samolotu, wykorzystanie techniki tzw.
      płynnego podejścia do lądowania, jak również prowadzona jest
      optymalizacja tras odlotowych.

Z punktu widzenia mieszkańców Warszawy i okolic lotniska bardzo ważne
      są zapisy określające pierwszeństwo wykorzystania dróg startowych do
      operacji lotniczych. Jest to procedura która z powodzeniem funkcjonowała
      od długiego czasu na Lotnisku Chopina kanalizując ruch na kierunkach na
      których jest najmniejsze zamieszkanie.

W ciągu ostatnich miesięcy PAŻP w ramach działań operacyjnych i
      dostosowywania własnych procedur do aktualnej sytuacji ruchowej na
      stołecznym lotnisku wprowadził w ramach ww. procedury zmiany, których
      skutkiem była zmiana częstotliwości operacji lotniczych nad
      poszczególnymi rejonami Warszawy. Wprowadzane zmiany były i są cały
      czas monitorowane przez służby Lotniska Chopina w Warszawie w czym
      nieocenioną pomocą wykazują się mieszkańcy, którzy wskazują
      newralgiczne miejsca, gdzie mamy skierować szczególną uwagę i
      przeprowadzić dodatkowe analizy. W oparciu o przeprowadzone analizy ruchu
      lotniczego wprowadzone zostaną uszczegółowienia procedur dotyczących
      preferowanych kierunków do startów i lądowań tak, aby zmniejszyć
      powstałe w ostatnich miesiącach uciążliwości związane ze zwiększonym
      ruchem w porze nocy nad obszarami na linii Szczęśliwice - Bemowo. Są to
      realne działania które już zostały zainicjowane przez Porty Lotnicze i
      które powinny wejść w życie w najbliższym czasie (najprawdopodobniej
      w lipcu br).

Pragniemy jednocześnie zaznaczyć, że nie oznacza to całkowitego
      przeniesienia operacji lotniczych wyłącznie nad wyznaczone priorytetowe
      rejony. W dalszym ciągu obydwie drogi startowe na Lotnisku Chopina w
      Warszawie będą czynne i w przypadku zaistnienia takiej konieczności obie
      będą wykorzystywane. Chcemy w tym miejscu jednocześnie, raz jeszcze
      podkreślić, że nadrzędną zasadą było i będzie dbałość o
      bezpieczeństwo operacji lotniczych, która w opisanych wyżej sytuacjach
      może wymuszać wykorzystanie konkretnego kierunku.

Raz jeszcze przepraszając za długi czas oczekiwania na odpowiedź
      liczymy, że wyjaśnienia oraz informacja na temat podjętych działań
      będą dla Pana wyczerpujące i satysfakcjonujące.

"
    • Gość: Ochota ,,wieczorne_samoloty_nad_Szczesliwicam IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.08.14, 18:09
      Pismo i odpowiedz była, a samoloty mimo sierpnia jak latały tak latają !!!! I nic w tej kwestii się nie zmieniło !!!! A kiedyś tak dobrze tu się mieszkało, a teraz tylko ceny idą w górę, bo to przecież tereny królewskie, a jakość życia w dół !!!!

Czy ktoś wie czy taj będzie tu już zawsze czy może na zimę coś zmienią?
      • 1-buc Re: ,,wieczorne_samoloty_nad_Szczesliwicam 08.08.14, 18:20
        Kiedy nad Szczęśliwicami nie latały samoloty? Lotnisko istnieje od 80 lat.
        • Gość: Ochota Re: ,,wieczorne_samoloty_nad_Szczesliwicam IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.08.14, 18:26
          Jaki nick taka osoba! Reszta komentarza zbędna. Skoro nie umiesz palancie czytać i nie umiesz logicznie w całość pozbierać poprzednich wypowiedzi moich poprzedników to lepiej się nie odzywaj, bo widzę, że już nie pierwszy raz próbujesz się wtrącać w temat, beznadziejnymi tekstami, tylko po to by coś powiedzieć. Oragnij się !
          • Gość: Szczęśliwicka Re: ,,wieczorne_samoloty_nad_Szczesliwicam IP: *.tktelekom.pl 09.08.14, 00:54
            Ochot - aleś mu dowalił!! Nie pozbiera się teraz.
            • pawelec47 Problem dotyczy też Starej Ochoty. 10.08.14, 09:06
              często szczególnie wieczorami okolicami placu Narutowicza wstrząsa huk samolotu wykonującego dziwny manewr ostrego zakrętu nad obszarem gęsto zabudowanym,wlaściwego dla standartu cywilizacyjnego bangla -deszu.W prawdziwej Europie
              coś takiego jest nie do pomyślenia ,bo wysokość kary za taki numer wielokrotnie przewyższa
              koszt zaoszczędzonego paliwa.Tu już nie tylko o sam hałas chodzi ,ale o względy bezpiczeństwa bo kiedyś taki samolot może "wylądować" na placu Narutowicza.
              • Gość: nyk Re: Problem dotyczy też Starej Ochoty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.14, 09:48
                Jak dziś w Teheranie
              • tomi.k Re: Problem dotyczy też Starej Ochoty. 11.08.14, 15:48
                wieczorami k. 21.30 to startuje cargo UPS, który rzeczywiscie robi duzo zamieszania.

A teraz, do konca wrzesnia na Okeciu trwa przebudowa pasow i dróg kołowania i wszystkie samoloty niestety startują/ladują z długiego pasa, czyli tego blizej Ochoty.
                Po remoncie wszystko ma wrócic do normy.
                • michalinka7 Re: Problem dotyczy też Starej Ochoty. 12.08.14, 10:06
                  dokładnie, czytajcie ogłoszenia na ten temat. Było zapowiadane że w związku z remontami i pracami konserwacyjnymi będzie głośniej teraz, ale po to żeby po wakacjach było.. CISZEJ
              • Gość: Pilot Re: Problem dotyczy też Starej Ochoty. IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.14, 14:38
                Miło jest przeczytać fachową ocenę manewrów lotniczych napisaną przez osobè znającą temat. Interesujące są opinie ludzi wypowiadających się na temat "standartów" i "Bangla-deszu"
                • pawelec47 Re: Problem dotyczy też Starej Ochoty. 24.08.14, 08:32
                  nie chodzi o fachową ocenę maewru , tylko o hałas w mieście ,jaki on wywołuje.
                  Jeżeli tego nie zrozumialeś , to możesz pilotować wyłącznie statki powietrzne we własnej wannie.
                  I nie obrażaj Bangladeszu !.
                  • 1-buc pawelec - gratulacje 24.08.14, 11:38
                    Piszesz o "standartach", "Bangla-deszu" a teraz coś o facecie bawiącym się w wannie. Poziom wykształcenia wydaje się być porównywalny z poziomem emocjonalnym. Ale za to masz dużo do powiedzenia...
                    • Gość: :) Re: pawelec - gratulacje IP: *.static.chello.pl 25.08.14, 11:41
                      on sie znizyl do twojego poziomu jakbys nei zrozumial aluzji:))
                      • Gość: chrapuuu Re: pawelec - gratulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.14, 22:36
                        znajdzcie se prace w nocy jak ja
                        • Gość: fefe Re: pawelec - gratulacje IP: 31.11.184.* 24.10.14, 20:57
                          a po kilku latach masz organizm nie do zycia/do wymiany , zlota rada tak jest :) zdrowka zycze...
                          • pawelec47 bucu jeden ... 25.10.14, 09:11
                            nie mam w zwyczaju polemiki na twoim poziomie - poziomie pisuaru ,dlatego wrócę do
                            tematu hałasu lotniczego na Ochocie.Często nad Starą Ochotą słychać ryk silników helikopterów ratowniczych ,które po dostarczeniu pacjenta do szpitala na Stefana Banacha
                            wracają do bazy na Bemowie.Sęk w tym ,że przelot ten odbywa się tuż nad dachami
                            kamienic Starej Ochoty na minimalnej wysokości.Nie chodzi tylko o nadmierny hałas jaki loty
                            te wywołują , ale przede wszystkim o zapas bezpieczeństwa wysokości na wypadek jakiejś
                            awarii ,do której dojdzie kiedyś /zobaczcie wtedy mój post/.
                            • 1-buc Re: bucu jeden ... 25.10.14, 13:08
                              Zawsze warto przeczytać inteligentną wypowiedź: "...przede wszystkim o zapas bezpieczeństwa wysokości na wypadek jakiejś awarii..."
                              Śmiglowiec spadający z większej wysokości jest bezpieczniejszy.
                              • pawelec47 Re: bucu jeden ... 26.10.14, 08:47
                                to przypomnij sobie bucu jeden wypadek lotniczy premiera Millera.Nikt tam nie
                                zginął bo pilot po awarii silnika miał taki zapas wysokości ,że zdążył wykonać
                                manewr autorotacji czym zapewne uratował życie sobie i wszystkim obecnym na pokładzie dygnitarzom.Specjalnie dla twojej inteligencji wyjaśniam ,że latające tuż nad dachami Starej Ochoty helikoptery oprócz emisji hałasu są zagrożeniem dla mieszkańców bo w razie jakiejś awarii po prostu spadnie taki jak kamień prosto na nasze głowy bo zbyt niski pułap lotu uniemożliwia już jakikolwiek manewr ratowniczy.
    • Gość: MAn Re: wieczorne samoloty nad Szczęśliwicami IP: 192.193.116.* 12.06.17, 15:28
      jedyna możliwość walki z Lotniskiem to likwidacja lotów nocnych. Proszę pisać skargi o samolotach startujących /lądujących 22-6 na skargi.wnioski@polish-airports.com "samoloty zakłóciły nasze prawo do odpoczynku. Po raz kolejny zwracam się do Państwa instytucji odpowiedzialnej za rozkład lotów o przestrzegania naszego prawa do odpoczynku ." a potem Trzeba składać kopie na adres Marszałka Województwa Mazowieckiego , który decyduje o ilości lotów nocnych ostatnio zaczyna zmniejszać ich ilość. patrz linki www.rynekinfrastruktury.pl/wiadomosci/lotniska/nocne-operacje-na-lotnisku-chopina-moga-zostac-ograniczone-58044.html adres Marszałka urząd_marszalkowski@mazovia.pl powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka