Dodaj do ulubionych

Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to odpowie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 22:57
Od kilku tygodni Stare Włochy wyłączone są z normalnego życia z powodu huku
samolotów podchodzących do lądowania. Przyszedł weekend i nie można spać,
wyjść na ogródek, rozmawiać. Gdzie są służby odpowiedzialne za pomiary
hałasu, który w ostatnim czasie pewnie kilkanaście razy przekracza
dopuszczalne normy. Zgodnie z ustawą Prawo ochrony środowiska, działalność
gospodarcza PPL powinna być przynajmniej zawieszona, tymczasem
przedstawiciele tej firmy ze stoickim spokojem telefonicznie wyjaśniają
mieszkańcom, że winny jest wiatr. Mam dosyć tej arogancji. Kto oprócz
prokuratury, powinien z urzędu zająć się tą sprawą ? Czy ktoś z Państwa już
interweniował? Czy ostatnia instancja to prasa? Tylko która, bo warszawskie
dzienniki w tym temacie tylko wsadzały kij w mrowisko, żeby wyłącznie skłócić
mieszkańców różnych dzielnic.
Obserwuj wątek
    • filip6198 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 26.06.05, 05:13
      Remont pasa startowego. Powinien skończyć siez końcem czerwca. Mam nadzieję...
      • mala_nicki Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 26.06.05, 12:39
        Niestety nie tylko mieszkańcom daje się to we znaki, pracownicy cierpia nie
        wiele mniej. Ciągłe opóźnienia a do tego budowa nowego terminala :(
        • Gość: jacek Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 18:12
          na czym pole4ga cierpienie pracownikow ???

zawsze mozna zmienic prace - mieszkanie czy dom znacznie trudniej
          • Gość: Krzysiek Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 18:32
            Jacka-oszłoma anty lotniskowego popędzili z forum gazeta.pl - samoloty to tu
            teraz wali w klawisze i uskutecznia terroryzm medialny. Jacku, jeżeli niepodoba
            się się Okęcie, to przeprowadź siędo Siedlec, Węgorwa, Grójca, Rawy, Płocka a
            nie zmuszaj nas, podatników aby w Twoim prywatnym interesie dokładal do
            zamknięcia lotniska. I wreszcie niech dojdzie do Ciebie fakt, żę tego lotniska
            nie da się zamknąć a tylko ograniczyć jego przepustowość do 10mln PAX/YR a co
            jest powyżej to przenieść do Modlina. Ale i tak te 10mln. PAX/YR zostanie
            osiągnietę bez lowcostów i charterów za jakieś 2 lata, i tak będą nad Tobą
            latać metalowe, huczące ptaki, bo taki jest urok mieszkania w tych okolicach.
            Do tego huku lotnczego dojdzie jeszcze natężenie ruchu samolochodowego poprzez
            budoe ul. Nowolazurowej i Węzłą Konotopy czy Węzłą Opacz. A tak w ogóle jak
            kupowałeś swoją dziuplę to nie przeszkadzały ci samoloty? Nie latały nad
            Włochami?

Krzysiek
            • Gość: jacek Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 22:29
              nie ma na swiecie zadnego biznesu, ktory zaklada samoograniczanie i byl
              dochodowy

w szczegolnosci lotnictwo bez powiekszania liczby pasazerow o kilka procent
              rocznie dawno stracilby cash flow - na razie potezne straty moga pokrywac
              przedplaconymi biletami i umorzenia zobowiazan

w Polsce obowiazuje prawo - jesli szajka z ppl dopuszcza do lamania go i
              promuje marnowanie MOICH podatkow i rujnuje MOJE zdrowie - odpowie za to przed
              sadem

zaden papier przy pozwoleniu budowlanym nie zostal wydany z zgodnie z prawem

metoda faktow dokonanych jest dobra w dykaturze - w demokracji jest
              przestepstwem

nowe przepisy FAA przewiduja udzial przedstawicieli mieszkancow we wladzach
              portow lotniczych, lotnisko Schwechat pod Wiedniem wprowadzilo znaczace
              ograniczenie lotow nonych (max 3 000 w ciagu roku !!!), w Amsterdamie zamknieto
              pas prowadzacy nad Amsterdam
              itp itd - wszedzie trwa jakas - nawet jesli ulomna - debata publiczna

u nas - ppl nie placi grosza odszkodowan, dopuszcza do coraz wiekszej liczby
              nocnych lotow, blokuje rozwoj portow lokalnych i nie dyscyplinuje pilotow
              natruszajacych procedury lotu - i klamie - nawet na stronach internetowych

nie ma bezpiecznego miejsce w Warszawie, wszedzie na skutek lekcewazenia praw
              mieszkancow - mozesz okazac sie sasiadem spalarni smieci, autostrady albo
              lotniska

moj dom pochodzi z 1926 roku, mieszkam 6 km od PKIN - na terenie MU29 - strefa
              H3 - a wiec halas lotniczy z PASA AWARYJNEGO !!!

plan zagospodarowania z 1992 nie zezwalal na rozbudowe lotniska powyzej 3 mio
              PAX przepustowosci - terminal 1 zostal oddany WARUNKOWO - i mial byc OSTATNIA
              inwestycja lotnicza w tym skansenie

• renata.j Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to o 11.07.05, 14:36
              Wyobraź sobie Krzyśku, że 6 lata temu nie latały nad Włochami samoloty z takim
              nateżeniem jak od roku może troche dłużej, żyło sie tam nawet nieźle i w miarę
              spokojnie i uwierz że ten huk staje się naprawde nie do zniesienia, szczególnie
              wtedy gdy w południe twoje dziecko chce trochę pospać ale nie może bo każdy
              przelot samolotu wybudza je ze snu (nawet przy zamknietych oknach).
              • Gość: Krzysiek Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 16:53
                Mogę sobie wyobrazić ponieważ jeszcze rok temu mieszkałem na Osiedlu Chrobry a
                teraz nad Michałowicami tak nisko i głośo latają, że nie można rozmawiać z
                sąsiadem przez płot. Nawet zastanawialiśmy sęczy nie kupić czujnika hałasu i
                zamontować na dachu, zgodnie z prawem unijnym jeżeli hałas przekracza normy dla
                danej strefy (Michałowice leżą w 3 strefie) to należy się nam odszkodowanie lub
                nawet regularne opłaty tzw. noise tax.

Krzysiek

PS: wcześniej przez 20 lat mieszkałem na Ochocie i pamiętam jak się szyby
                trzęśły kiedy na tzw. hamowni testowano silini w Iłach czy Tu-tkach, następnie
                przez 7 lata mieszkałem na Ursynowie Wyżynach, gdzie z balkonu mogłem podziwiać
                uśmiech panó pilotów w kokpicie lub policzyć ilość nitó na kadłubie a przez
                kolejne 7 lat mieszkałem na Włochach, czyli hałas lotniskowy jest mi dobrze
                znany a taże moje dzieci czasami budziły się ze snu (na Włochach)

KSZ
    • paul_78 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 26.06.05, 12:46
      Mnie też to przeszkadza, ale "oni" odpowiedzą - to którędy mają latać?
      • Gość: Kilo Sierra Zulu Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 17:14
        Przynajmniej teraz w Michałowicach jest cicho :-)
        • Gość: Ursusowicz Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 17:38
          Problemem jest to ze nie ma 3 pasa na Okeciu wiec caly ruch sie niestety kieruje
          na Wlochy. Ale jest to do zalatwienia. Moze trzeba bedzie poprosic prezydenta
          kaczynskiego zeby interweniowal w sprawie przyspieszenia ukonczenia terminalu na
          Okeciu i dalszej rozbudowy lotniska, tak zeby caly ruch nie koncentrowal sie
          tylko an jednej dzielnicy Warszawy. Mysle ze to jest dobry pomysl na kampanie
          prezydencka Lecha, ktory przy okazji moze wstrzasnac ubecja ktora siedzi we
          wladzach lotniska. To byloby z obopolna korzyscia dla miasta i jego mieszkancow.

• Gość: Kilo Sierra Zulu Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 18:10
            ale ten trzeci pas będzie równoległy do tego z którego teraz startują samoloty
            i przelatują nda głowami mieszkańców Włoch. Najlepszym wyjściem jest po prostu
            ograniczenie startów/lądowań jak i ilościowe jak i czasowe, np. zakaz operacji
            lotniczych pomiędzy 22:00 - 6:00 - wszystkich operacji, także charterowych jak
            i GA. Ale dopiero będzie to możliwe jak powstanie drugie lotnisko dla CA
            Warszawa, np. Modlin.

KSZ
            • Gość: ssw A drugie nie powstanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 22:40
              A drugie pewnie nie powstanie. Decyzja dotycząca nowej lokalizacji miała być
              podjęta w połowie 2004r - takie deklaracje składał Piłat, kiedy w grudniu 2003
              Główny Inspektor Nadzoru Budowlanego utrzymał w mocy decyzję rozbudowy Okęcia,
              a społeczność warszawska dotknięta uciążliwością już istniejącego, skarżyła tę
              decyzję. W połowie 2004r - decyzja o nowej lokalizacji miała być podjęta do
              końca 2004r. W końcu 2004 prasa donosiła, że nowa lokalizacja będzie wskazana w
              połowie 2005r, teraz, że do końca roku. A w Modlinie okazało się, że dla
              przyjmowania tanich linii byłoby lepiej wymienić nawierzchnię pasów startowych,
              co będzie możliwe może w 2006roku. A Okęcie rośnie. Decyzja pozwolenia na
              budowę czeka w Wojewódzkim Sądzie Administracyjnym na rozprawę, a tam sprawy
              czekają ponad rok (choć dwuinstancyjność miała poprawić "przerób" sądów). I w
              ten sposób po hucznym otwarciu Terminala 2 lokalizacja nowego lotniska dla
              Warszawy zostanie przesunięta w nikomu nie znaną przyszłość. A mieszkańcy Włoch
              i dzielnic ościennych żądający przeniesienia lotniska będą napiętnowani
              jako "pieniacze", którzy dla własnej prywaty chcą ograniczyć działalność
              najpiękniejszej wizytówki Warszawy, i takiej przecież ważnej dla europejskiej
              metropolii. Już przestaję wierzyć w społeczeństwo obywatelskie. Dobrze, że
              jutro poniedziałek, może w pracy - w innych dzielnicach - odpoczniemy, żeby
              nabrać sił dla przeżycia następnego weekendu. A jeśli rzeczywiście koniec
              remontu nastąpi w tym tygodniu, to nie zapomnijmy o tych nad których głowy
              przeniosą się te ogłuszające maszyny.
            • Gość: Herbatnik2000 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.devs.futuro.pl 27.06.05, 15:43
              a czy wogóle jest plan budowy 3-go pasa startowego?
              • Gość: jacek jedyny oficjalny PZP zaklada budowe 3 pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 18:11
                bez trzeciego pasa budowa terminala nie ma sensu ekonomicznego

malinowy terminal mial byc ostatnia inwestycja lotnicza w tym skansenie -
                odbior byl warunkowy - do dzis nie spelniono warunkow ochrony srodowiska

prao lamane jest na bezczelnego - prowizorka polaczona z bezprawiem to nie
                jest nowoczesnosc
    • Gość: nika Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 10:26
      Mnie raczej przeszkadzaja samoloty startujace, rzeczywiscie trwa to ciagle, od
      rana do poznej nocy. Poniewaz jest upal to i tak okna mam zamkniete, ale wyjscie
      na powietrze, czy otwarcie okien rano i na noc to makabreska. Czekam na ten
      koniec remontu, bo trudno spac.
    • p-iotr Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 27.06.05, 11:51
      Stara spiewka powtarzana za kazdym razem gdy jest jakis remont na Okeciu, albo
      zmiana kierunku wiatru - Wlochy nie moga spac, Ursynow nie moze spac - no
      straszne, straszne. Mamy lotnisko, a na nim samoloty! O Boze!!! Jak tak moze
      byc?

Moja rada - wyprowadzcie sie za Puszcze Kampinoska - tam jest cicho.

pzdr
      • paul_78 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 27.06.05, 15:39
        p-iotr napisał:

> Stara spiewka powtarzana za kazdym razem gdy jest jakis remont na Okeciu, albo
        > zmiana kierunku wiatru - Wlochy nie moga spac, Ursynow nie moze spac - no
        > straszne, straszne. Mamy lotnisko, a na nim samoloty! O Boze!!! Jak tak moze
        > byc?
        >
        > Moja rada - wyprowadzcie sie za Puszcze Kampinoska - tam jest cicho.
        >
        > pzdr

Bzdura. Nam to lotnisko potrzebne jak psu piąta łapa. Lecimy samolotem raz w
        roku, a słyszymy je codziennie. Niech wywalą to lotnisko gdzieś, gdzie nikomu
        nie będzie przeszkadzać.
        • mala_nicki Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 27.06.05, 17:27
          A jak je wywalą to znów mnóstwo ludzi straci pracę. A jak sobie wyobrażacie
          europejską stolice bez lotniska??? Nasz kraj nie ma pieniędzy na głodujących a
          ma przenosic lotnisko- bardzo ciekawe. Ja mieszkam w centrum i nie żądam żeby
          przenieśli cały ruch poza centrum. Więc jeśli Ci coś nie pasuje proponuje
          przeprowadzkę
          • sarenka166 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 27.06.05, 22:37
            Znów stara spiewka: komu nie odpowiada, niech sie przeprowadzi. Nic z tego,
            Mala-nicki: to lotnisko będzie musiało się ograniczyc albo przeprowadzić. Za
            duzo ludzi narazonych jest na nadmierny hałas, za drogie tereny sa w Warszawie,
            narazone na hałas z lotniska. Za duzo domów trzeba by wysiedlić. Za kosztowne
            to wszystko.
            W zasięgu przekroczeń norm hałasu mieszka 100 tysięcy ludzi, a drugie tyle
            narazonych jest okresowo na bezsenność. Trzeci pas startowy nie wchodzi w grę,
            choc do niedawna był w planach. Gdyby go wybudowano, odetchnąłby Ursus i
            Miachałowice, a gros startów i lądowań poszłoby w kierunku Włoch, Jelonek i
            Bemowa. Skórka za wyprawkę.
            • Gość: Kilo Sierra Zulu Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 22:54
              Mała Nicki, dba o swój brzuszek ponieważ żyje z tego lotniska - jest stewką, ja
              też zyjęz tego lotniska, pracuję w branży ale wole mieszkać w rejonie w którym
              nie latają nade mną samoloty, skracając sobie drogę i wylatując z kanałów. A że
              niestety nie stać mnie na zakupdomu w Konstancinie to i mam dom w
              Michałowicach, które chociaż oficjalnie są w 3 strefie to czasami czuję się
              jakby były w 1-szej. Okęcie musi jak najszybciej ograniczyć swoją działalność
              lub wnieśc noie tax dla nieposłusznych użytkowników - moimi faworytamsą piloci
              WizzAir oraz SkyEurope - rejsy od 18:00 do 19:30, są naprawdę najbardziej
              dokuczliwe.

Krzysiek
              • mala_nicki Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 01.07.05, 16:21
                Tu już zupełnie nie chodzi o moja pracę, tyle, ze nie będę zmianiać pracy, bo
                ktoś mi tak napisał na forum. Trzeba troszkę sie przystosować. Każdy może
                narzekac na swoją okolicę, ale tez znajdzie sie sporo osób, które będą jej
                bronić. Co np z ludźmi mieszkającymi w centrum??? Czy to, ze wartość
                zanieczyszczeń przekracza normy to znaczy, ze mam zakazac samochodom i
                autobusom jeżdżenia pod moimi oknami??? Jeśli zacznie mi to przeszkadzać to
                przeprowadzę sie na wieś i tyle.
            • mala_nicki Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 01.07.05, 16:17
              Tyle, ze to lotnisko nie powstało wczoraj. Czy myslisz, że łatwiej wyrucić
              wszystkich tych ludzi pracujących na lotnisku???? Bezrobocie wtedy wzrośnie
              bardzo gwałtownie. Ja tu juz nie myślę tylko o sobie, ale o ludziach którzy za
              swoją pracę zarabiaja marne grosze, ledwo utrzymuja rodzinę z pensji. Jak sobie
              np wyobrazacie ograniczenie ruchu na lotnisku??? Że po 22 nie będą lądowały
              samoloty? A co jeśli samolot, który planowo miał wylądowac przed 22 spóźni
              się??? Juz pasazerowie będą wysyłani na jakies boczne lotnisko???? Zupełnie nie
              przygotowani na to. W tej chwili mozliwe jest przeniesienie tanich linii tak
              jak to się dzieje na zachodzie. Tanie linie lądują na dalszych lotniskach i
              pasazerowie o tym wiedzą. Tyle, ze za kilka lat to znów się wyrówna, znów
              będzie tyle samolotów tu ladować i tak w kółko.
          • paul_78 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 28.06.05, 09:35
            Liczba ludzi, którzy mogą stracić pracę jest nieporównywalnie niższa od liczby
            ludzi, którym przeszkadza hałas. Jak ci nie pasuje, to zmień pracę.
            • p-iotr Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 28.06.05, 12:11
              A mi z kolei bardzo pasuje ze lotnisko jest blisko centrum i moge sobie w 15-20
              minut spokojnie dojechac i poleciec. Moi zagraniczni goscie tez sobie chwala
              fakt ze w niecale pol godziny dojezdzaja do biura.

Jezeli ktos stawial dom w Michalowicach czy kupowal mieszkanie w Ursusie, to
              wiedzial ze lotnisko jest za miedza i co sie z tym wiaze, wiec nie wiem o co
              teraz ten krzyk...

Ale wiecie co jest najpiekniejsze? Ze nikt i tak sie Toba, Paul_78 i Tobie
              podobnymi nie przejmie i nie wyniosa lotniska z Okecia.

(A jak bedziesz glosno krzyczal to bedzie jeszcze wiekszy halas)

pzdr
              • Gość: ssw Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 18:30
                I bardzo żle że się nikt nie przejmuje. Świadczy to właśnie o braku
                odpowiedzialności za podejmowane decyzje przez urzędników państwowych. I
                dlatego za te "błędne" decyzje zapłaci podatnik. Czas by mieszkańcy Warszawy
                zamiast prześmiewać się z kłopotów sąsiadów zaczęli uważniej patrzeć na ręce
                urzędników. Bo śmiech umilknie, jak się zaczną własne kłopoty i pewnie wtedy
                dobrze byłoby skorzystać z rady tych, którzy wcześniej (na innych problemach)
                przetarli ścieżki dochodzenia do właściwych rozwiązań w konfliktach z władzą. A
                nie znasz dnia, godziny i dziedziny, w której i Ciebie dotknie ignoracja
                urzędnicza. Oczywiście życzę żeby tak się nie stało, ale uczulam "nie śmiej się
                dziadku..."
                • paul_78 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 28.06.05, 21:53
                  Gość portalu: ssw napisał(a):

>
                  > nie znasz dnia, godziny i dziedziny, w której i Ciebie dotknie ignoracja
                  > urzędnicza. Oczywiście życzę żeby tak się nie stało, ale uczulam "nie śmiej się
                  >
                  > dziadku..."
                  A ja temu gnojkowi tego życzę, i znając warszawskich urzędników jestem
                  przekonany, że tak się stanie. Oby jak najprędzej :)
                  • p-iotr Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 28.06.05, 22:54
                    Chlopczyku smutny, nie wyzywaj mnie, bo nie masz do tego prawa.
                    • Gość: Paul_78 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.acn.waw.pl 28.06.05, 22:55
                      a kto mi zabroni? ty, złamasie?
                      • p-iotr Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 28.06.05, 23:08

No widze ze koronne argumenty wytoczyles. Niezly poziom.

P.S. U mnie w Ursusie dzis nie lataja. Pewnie sa gdzies nad toba. Mowie Ci jaka
                        tu faajna cisza, aach.. ;-)
                        • paul_78 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 28.06.05, 23:16
                          p-iotr napisał:

>
                          > No widze ze koronne argumenty wytoczyles. Niezly poziom.
                          >
                          > P.S. U mnie w Ursusie dzis nie lataja. Pewnie sa gdzies nad toba. Mowie Ci jaka
                          >
                          > tu faajna cisza, aach.. ;-)
                          Poonanizuj się jeszcze trochę, erudyto.
                          • siekiera77 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 04.07.05, 19:38
                            pauła78 nick onanisty :-)))
                • Gość: felek zdankiewicz Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 02:18
                  Czas by mieszkańcy Warszawy
                  > zamiast prześmiewać się z kłopotów sąsiadów zaczęli uważniej patrzeć na ręce
                  > urzędników.

Racja. Urzędników jak najbadziej trzeba mieć pod lupą. Jak również i
                  pseudoekologów, ktorzy kręcą się dokoła każdej inwestycji którą mogą
                  oprotestować dla swoich korzyści.
                  • Gość: ssw Do: felek zdankiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 20:58
                    Wyczuwam próbę prowokacji, więc spieszę wyjaśnić. Uciążliwość lotniska Okęcie
                    wynika z przekroczonej ponad dwukrotnie przepustowości w stosunku do określonej
                    dla inwestycji z 1992r kiedy to otwierano Terminal 1. Wtedy miało to być
                    maksymalne obciążenie. Następne - docelowe lotnisko dla Warszawy miało być
                    wkrótce zaplanowane. Mieszkańców nie interesują pokrętne interesy ani
                    pseudoekologów ani popleczników PPL-u ale zdrowie, dorobek (często kilku
                    pokoleń) i zrównoważony rozwój tego miasta. Wymagamy równego traktowania stron
                    (czyli PPL i mieszkańców)w przejrzystym postępowaniu administracyjnym oraz
                    rzetelnego rachunku ekonomicznego dopuszczonego przez urzędników
                    przedsięwzięcia z perspektywy miasta i budżetu państwa. Bo jak wszyscy wiemy,
                    nie ma odpowiedzialności materialnej urzędników za "błędne" decyzje, płacimy
                    wszyscy.
                    • Gość: Z. Lesiecki Re: Do: felek zdankiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 07:55
                      Uciążliwość lotniska Okęcie
                      > wynika z przekroczonej ponad dwukrotnie przepustowości w stosunku do określonej
                      >
                      > dla inwestycji z 1992r kiedy to otwierano Terminal 1.

W pełni zgadzam się z tym stwierdzeniem. Na szczęście już niedługo uda się nam
                      wyeliminować tą uciążliwość w pełni przez powiększenie naszego portu lotniczego.
                      Obecnie kończymy już budowę nowego budynku.
                      • mala_nicki Re: Do: felek zdankiewicz 01.07.05, 16:24
                        A przez ta ciągnącą się w nieskończoność budowe sa kolejne problemy :)
                        • quetendre Re: Do: felek zdankiewicz 16.07.05, 18:00
                          Brak pradu w budynkach LOT, na 17 stycznia i w okolicach Okecia, bo panowie
                          robotnicy przecieli nie ten kabel co trzeba. Poopozniane rejsy, bo budowa
                          lotniska ciagnie sie nieskonczenie dlugo..........
              • paul_78 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 28.06.05, 21:44
                Wyniosą, wyniosą. Bo w końcu ludzie zmądrzeją i urzędasy polecą ze swoich
                stołków. A ty i twoi zagraniczni goście będziecie zapieprzać do Mszczonowa.
                • p-iotr Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 28.06.05, 23:04
                  Wyniosa? Lotnisko? Moze chcesz sie zalozyc?
                  Co Ty w ogole Misiu opowiadasz za jakies populistyczne brednie? Kto poleci ze
                  stolka i za co?

Wiesz jaki jest Twoj problem? Ze albo porzadnie nie zaplanowales (trudne slowo)
                  budowy swojej chalupy, albo specjalnie postawiles w planowanym OOU (jeszcze
                  trudniejsze slowo), zeby wyszarpac troche kasy od miasta. A tu ktos zmienil
                  granice obszarow i co? Zostales bez dodatkow i z samolotami nad glowa. Mysle ze
                  stad sie rodza Twoje frustracje.

P.S. Znam takiego goscia co jak pod koniec lat 80-tych zakladali telefony w
                  jego bloku to nie chcial, bo "tyle co sie dzwoni, to sie na poczte pojdzie i
                  stamtad zadzwoni". Podobny styl myslenia do Twojego.
                  • Gość: paul_78 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.acn.waw.pl 28.06.05, 23:14
                    A wiesz jaki jest twój problem? Realizujesz się przez pisanie w internecie. Idź
                    się leczyć.
                    • Gość: felek zdankiewicz Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 02:14
                      A wiesz jaki jest twój problem? Myślisz że wszyscy podzielają twoje
                      niezadowolenie z tego że jest lotnisko w Warszawie,a nie w jakiejś wsi pod
                      Łodzią. Idź sprzedaj swoje lokum komuś z prowincji, kto tak jak ty nie będzie
                      wiedział że na Okęciu jest lotnisko, i przeprowadź się do spokojniejszej
                      dzielnicy. Inaczej zawał masz jak w banku, bo lotnisko będzie na Okęciu jeszcze
                      przez bardzo długi czas.
                      • Gość: Paul_78 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.acn.waw.pl 29.06.05, 08:49
                        komuś z prowincji? może chcesz kupić?
                        • p-iotr Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 29.06.05, 10:11

Paul, spokojnie, wez lekarstwo z rana i zacznij rozmawiac jak bialy czlowiek,
                          bo od paru postow jestes zalosny po prostu.

• sarenka166 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 29.06.05, 10:12
                        Ależ będzie, będzie, póki nie zbankrutuje, zalane pozwami sądowymi o
                        odszkodowania, o przekroczenie norm, o nadmierny hałas, nadmierna emisje, o
                        ograniczenie mozliwości korzystania z nieruchomości, o spadek wartosci
                        nieruchomości itp. itd. Wy sobie w PPL wyobrażacie, że wystarczy mieć dobre
                        układy z władza i wszystko pójdzie gładko. Tylko gdy PPL zbankrutuje, to wy
                        tylko pójdziecie na zielona trawkę, a konsekwencje finansowe, jak zwykle,
                        poniesie całe miasto, czy wręcz cały kraj.
                        Proszę łaskawie przyswoić sobie, że lotnisko ma zobowiązania finansowo-
                        odszkodowawcze w stosunku do mieszkańców terenu, na którym nastapiło
                        przekroczenie norm emisji hałasu. To nie jest widzimisię tego czy innego
                        mieszkańca, tak mówią przepisy prawa. Polityka pokrzykiwania na mieszkańców
                        mających inne zdanie była może dobra za rządów Millera, ale to se ne vrati.
                        • p-iotr Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 29.06.05, 10:31
                          OK, Sarenko, ale nawet gdy PPL zbankrutuja to przeciez nikt nie zabronuje
                          terenu lotniska na Okeciu, zeby zrobic tu sztuczne jezioro z torem kajakowym.
                          Po prostu kupi to ktos inny (za smiesznie male pieniadze jak znam zycie) i
                          otworzy lotnisko pod nazwa "Lufthansa Flughafen Polen GmbH" albo "Port Lotniczy
                          Warszawa Pan Czesiek Ltd." i wszystko bedzie po staremu.

A zeby bylo smieszniej to w miedzyczasie przepchnie sie przez sejm korekte do
                          ustawy o normach halasu czy o OOU w imie "interesu spolecznego" (no bo przeciez
                          Wawa musi miec lotnisko, poslowie lubia latac samolotami) i wszystko bedzie tym
                          bardziej po staremu.

Proponowalbym zejsc na ziemie.
                          Pzdr
                        • mala_nicki Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 01.07.05, 16:29
                          Niestety przez to o czym piszesz zostana podniesione opłaty za uzytkowanie
                          lotniska a co za tym idzie wzrost cen biletów dla pasazerów. Ludzie zaczną
                          coraz więcej latac tanimi liniami, których juz nie będzie na Okęciu a to
                          spowoduje zmniejszenie liczyby lotów w ciągu dnia i będziecie mieli to czego
                          pragniecie.
                          • Gość: Kilo Sierra Zulu Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 17:40
                            I oto właśnie chodzi. Ograniczyć ruch, przesunać "no frills" do Modlina, razem
                            z Cargo, Charterami i GA. Podnieść opłaty za lądowanie z 15USD za MTOW do 20USD
                            (15USD +5USD noise tax) a także Flag Carriers przeniosą się na Modlin, co
                            będzie kolejnym krokiem do zmniejszenia ruchu - czytaj hałasu.

Krzysiek
                            • mala_nicki Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 02.07.05, 18:14
                              Nie rozumiem tylko czemu w taki sposób. To najbardziej zaboli zwykłych ludzi. A
                              linie lotnicze będą szukały oszczędności w pracownikach skoro na tym nie moga
                              oszczędzić. No cóż taka jest polityka naszego kraju.
                              • Gość: Kilo Sierra Zulu Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 21:31
                                Dlaczego ma to zabolić zwykłych ludzi? I dlaczego do razu linie lotnicze mają
                                zwalniać pracowników aby szukać oszczędności? Taka Lufa, AirFrance czy British
                                nawet tego nie zauważą, co do LOTu to i tak trzeba zwolnić jakieś 1000 osób i
                                ograniczyć władzę Związków Zawodowych, które generują niepotrzebne koszty.
                                Lotnisko Okęcie jest już zbyt duże patrząc przez pryzmat bliskości miasta, a
                                wręcz "wrasta" w nie. Ograniczenie ruchu poprzez działania administracyjne, np.
                                poprzez wrowadzenie jak pisałem noise tax oraz otwarcia Modlina, pozwoli na
                                racjonalną koegzystencję mieszkańców Ursynowa, Ochoty, Włoch, Piastowa czy
                                moich Michałowic czy Raszyna z lotniskiem.
                                • mala_nicki Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 03.07.05, 09:53
                                  Myślałam o naszej rodzimej linii. Ona widząc dodatkowe koszty stara się obnizyc
                                  wydatki kosztem pracowników. Były juz plotki na temat przejecia LOT'u przez
                                  Lufę, wtedy może cały personel latający miałby to co im sie nalezy, bo teraz to
                                  jest istny Sajgon. On nie potrafia sobie poradzić z problemami i z tego co ja
                                  widze to chcą wykonczyć firme działającą od ponad 75 lat na rynku. Jeszcze
                                  daleko nam do firm zachodnich
                                  • Gość: Kilo Sierra Zulu Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 11:43
                                    Troszkę robi się OT... LOT musi przejść głęboką restrukturyzację, bardzo
                                    głęboką. dla przykłądu: LOT ma 49 samolotów (5 oddał do Centralwingsa),
                                    zatrudnia 3500 ludzi (bez LAS, LGS, LOT Catering, itd...) a zysk po operacjach
                                    finansowych wynosi plus 16 mln PLN, Ryanair posiada 89 samolotów, zatrudnia
                                    2500 ludzi a zysk wynosi 250 mln EUR. W samym dziale finansowym LOT zatrudnia
                                    200 osób a Ryanair 14!!! Ale tu nie należy się dziwić, jeżeli w LOTie jest
                                    stanowisko specjalisty ds. dofinansowywanie wypoczynku dzieci , lub specjalisty
                                    ds. kosztów odmrażania samolotów (a co ta osoba robi latem?). Do tego dochodzi
                                    złe planowanie załóg - ile Ty wylatujesz godzin rocznie, ile średnio wylatują
                                    F/A rocznie a ile załogi cockpitowe? Raczej nie 800h, czyli jest kiepskie
                                    wykorzystywanie personelu latającego, do tego dochodzą kosztowe wolne dni,
                                    obozy kondycyjne, posiłki na pokładzie, i diety za sam pobyt na pokładzie
                                    samolotu (a diety zgodnie z prawodastwem przysługują tylko pracownikom
                                    oddelegowanym do pracy do inne miejsce niż zawarte w umowie o pracę - w Twoim
                                    przypadku Twoim miejscem pracy jest pokład samolotu). Do tego dochodzi przerost
                                    administracji, uslug zewnętrznych itd... LOT będzie musiał wkrótce się
                                    podzielić na mniejsze spółki, np: LOT Local Commuter na EMB i ATR na bazie
                                    Eurolotu - fiddering do HUBów, LOT Oceanic na 767, Centralwings - no frills,
                                    LOT Technika, LAS, itd... oraz PLL LOT S.A. jako holding plus jakieś firmy
                                    wydmuszki z długami, np. LOT RealEstateManagement...

KSZ
                                    • mala_nicki Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 07.07.05, 17:52
                                      Nie wiem czy zauwazyłes, ale sporo jest takich firm w Polsce. Jak za czasów
                                      komunizmu, praca po znajomości i specjaliści od wszystkich niepotrzebnych
                                      rzeczy.
                                      Jeśli chodzi o diety to nie masz racji, dostajemy diety zagraniczne jeśli
                                      lecimy poza granicę, ale krajowe diety dostajemy tylko wtedy jeśli poza bazą
                                      spędzamy więcej niz 12 godzin i sa to naprawdę marne grosze. Może około 200zł w
                                      skali roku.
                                      • schimanski Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 07.07.05, 22:35
                                        Co do diet, to cienizna, masz rację ale to znaczy że w Centralwings czy w
                                        FischerAir F/A zarabiają o wiele więcej. Bo na samych nalotach (średnio 60h/mc,
                                        a w lipcu/sierpniu nawet po 72h/mc) F/A (jedynka) ma ok. 2700PLN plus diety ok.
                                        750PLN (to bez podatku)+ wynagrodznie podstawowe. No ale to nie ma nic do huku
                                        nad głowami. Znów latają nad Michałowicami no i dzięki temu ma wieczorami ładny
                                        widok na oświetlone samoloty na tle ciemnoniebieskiego nieba lekko
                                        podświetlonego przez łunę bijącą od świateł miasta.

Krzysiek
                                        • mala_nicki Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 08.07.05, 19:55
                                          Bo oni dostaja diety zagraniczne a ja pisałam o dietach krajowych za
                                          oddelegowanie. Diety zagraniczne dostajemy jak tylko zamkniemy drzwi samolotu z
                                          zamiarem polecenia zagranicę. Jeśli chodzi o nalot 60h to wcale nie jest tak
                                          dużo, a moja pensja z dietami czesto nie przekracza 2700 zł
                                          Ja niestety mieszkam w centrum więc nie widze samolotów nad soba :( ale
                                          szczerze to mam dosyć tego huku w pracy.
                • siekiera77 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 30.07.05, 02:03
                  paul_78 napisał:

> Wyniosą, wyniosą. Bo w końcu ludzie zmądrzeją i urzędasy polecą ze swoich
                  > stołków. A ty i twoi zagraniczni goście będziecie zapieprzać do Mszczonowa.

a tam jo bede jusz czekol ze swojim wozem drabiniastym
                  i powieze was dzie tyko chceta
            • siekiera77 [...] 30.07.05, 02:01
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: jacek proponuje dolaczyc sie do skargi - jest w prok rej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 10:40
      na Ochocie - Wislicka

do tej pory odrzucali wszytskie skargi - obecnie jest w toku - bo zajela sie
      tym prokuratura okregowa

kazdy, kto nie zgadza sie na marnotrwastwo, lamanie prawa, lamanie naszego
      prawa do zdrowia i spokojnego snu i normalnego zycia - moze sie dolaczyc

nie bojcie sie wlaczyc o sowje prawa i podatki - lamane i marnowane przez
      przestepcza klike z ppl

nowy terminal moze posluzyc mieszkancom - w naszej dzielnicy nie ma ani kina,
      teatru czy basenu - a nie niszczyc i zabijac
      • mala_nicki Re: proponuje dolaczyc sie do skargi - jest w pro 10.07.05, 14:08
        Dla Twojej informacji w tej dzielnicy jest i kino i teatr i basen, nawet nie
        jeden :) wystarczy poszukac :)
        • Gość: jacek proponuje dolaczyc sie do skargi - jest w pro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 17:46
          poprosze o adres kina, teatru i basenu w dzielnicy WLOCHY - w ktorej lezy
          rozbudowywane nielegalnie lotnisko im Fryderyka Halasina

zapewniam cie, ze nawet szukanie do u... smierci nie pomoze ci w podaniu
          powyzszych adresow

• mala_nicki Re: proponuje dolaczyc sie do skargi - jest w pro 11.07.05, 08:50
            A czy przypadkiem WŁOCHY nie należą do OCHOTY????????????? Czy dla Ciebie
            przejechanie 15 min to juz daleko?????
            • Gość: jacek proponuje dolaczyc sie do skargi - jest w pro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 11:40
              witamy przyjednych z pipidow - jak ci sie podoba u nas w stolicy ???

Ochota moze poszczycic sie jednym starym kinem i jednym kiepskim teatrem

jak juz mie sie uda przebid przez korki (tiry) w alejach - albo przez dziurawa
              Gniewkowska - wole juz pojechac do Centrum

zakuwaj plan Warszawy, droga przyjezdna !!!
    • Gość: arek Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.aster.pl 10.07.05, 17:49
      trzeba bylo sie nie budowac na drodze ladowan samolotow, tanio sie dzialke
      kupilo i teraz sie narzeka, cholerny glupi narod!!! jak nie autostrady to
      samoloty, wyprowadz sie na wies baranie albo zatyczki sobie kup!!!!!
      • Gość: jacek na drodze startow i ladowan postawiono PKIN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 18:08
        zamknieto wtedy trzeci pas

czlowiek gory i morza przenosi - tylko jednego lotniska na Okeciu przeniesc nie
        moze

trawiaste lotnisko z 1934 ma stac sie argumentem przciwko ROZWOJOWI MIASTA ???

deficytowy hub presiadkowy na Okeciu ma miec wyzszy prirytet niz prawo do zycia
        dla ponad stutysiecy ludzi ????

• Gość: troche historii Re: na drodze startow i ladowan postawiono PKIN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 00:25
          Pisz na Berdyczow. Juz przed wojna ci co chcieli sie budowac kolo lotniska
          Okecia wiedzieli co robia :

"Po l wojnie światowej Załuski zaczęły się rozrastać. Nowe domy powstawały
          również po zachodniej stronie Szosy Krakowskiej. Jednak już w latach 30-tych
          powstały pewne ograniczenia, a to z powodu pobliskiego lotniska. Otóż nie wolno
          było stawiać budynków wyższych niż 7 m. Motywowano to względami bezpieczeństwa,
          bowiem wyższe
          zabudowania mogły utrudniać samolotom start i lądowanie. Po wojnie ze względu na
          rozbudowę lotniska Okęcie zlikwidowano część Załusk położoną po wschodniej
          stronie Szosy Krakowskiej. Nadal istniały przepisy budowlane w niektórych
          przypadkach zakazujące nawet remontowania starych i stawiania nowych budynków."

A dodatkowo - na Bratniej pasly sie wtedy jeszcze tylko krowy.

Wiec jesli, sprowadzajac sie do Warszawy, pobudowales sie na Bratniej (albo
          kupiles tam domek) to musiales wiedziec co cie czeka.

Daruj nam teraz swoje lamenty.
          • mala_nicki Re: na drodze startow i ladowan postawiono PKIN 11.07.05, 08:55
            To i tak nie pomoże, Ci ludzie sa pewni, ze mają rację. Mimo tego, że wiedzieli
            dobrze co robią. Niemozliwością jest żeby lotnisko sie nie rozwijało. Czy my
            mamy byc zapadłą dziurą??? Tak jak np lotnisko we Lwowie, pas startowy w
            opłakanym stanie, budynki tuż przy bramach lotniska i myślicie, ze oni nie
            myślą, ze to lotnisko się w końcu rozbuduje????
            W naszym przypadku lotnisko jest gdzie było, a to luzie decuduja czy chcą
            zamieszkać przy takich niedogodnościach. Tak jak ja wybrałam mieszkanie w
            centrum i teraz nie zabraniam jeździć autobusom pod moimi oknami, bo za głosne
            są.
            • Gość: jacek na drodze startow i ladowan postawiono PKIN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 22:55
              ciekawe czemu ktos decyduje o wylaczeniu 160 km kw obszaru miasta - nie
              potrafiac odpowiedziec na pytanie ile to kosztuje

taniej zbudowac nowe lotnisko niz przesiedlac tysiace rodzin i blokowac rozwoj
              miasta

lotnisko to usluga dla miast - a nie odwrotnie

jesli z rachunku korzysci i strat wychodzi ze miasto i jego mieszkancy traca -
              po co sie upierac przy anachroniczbych 'rozwiazaniach' ???
    • Gość: Krzysiek Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 12:52
      Polecam artykuł w biuletynie Pracowników Przedsiębiorstwa Państwowego Porty
      Lotnicze z Czerwca 2005, strona 8 :"Kilka słów o środowisku", szczególnie
      ciekawa jest mapka z zaznaczonymi lokalizacjami punktów pomiarowych (w moich
      Michałowicach nie ma żadnego punktu pomiarowego - tak jakby PPLe nie wiedziały
      że piloci "skracają" sobie drogę)

Krzysiuek
      • sarenka166 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 11.07.05, 19:25
        Ależ piloci nie skracają sobie drogi przez Michałowice; tamtędy przebiega
        główny pas startowy, a przekroczenia norm hałasu siegają aż do Piastowa. Nb.
        pas ten wybudowany został w latach 70-tych (czyli nie przed wojną). Poprzedni
        pas startowy był mniej więcej równoległy do Al. Żwirki i Wigury i skierowany w
        stronę Ochoty i Śródmieścia. W latach 50-tych najbliższe domy na Ochocie stały
        przy obecnej ul. Opaczewskiej i Hali Banacha. Powstały osiedla Rakowiec i
        Jadwisin, więc pas nalotów przeniesiono nad Michałowice, Ursus i Piastów
        (wówczas słabo zabudowane).
        Teraz Michałowice i Ursus to gęsto zabudowane tereny. Czas na przeniesienie
        lotniska, albo ograniczenie liczby lotów tak, by lotnisko nie było uciążliwe.
        Ale nie łudźmy si.ę, PPL juz tego nie zrobi. Co najwyżej wybuduje terminal w
        Modlinie dla low costów. Nowe, duże lotnisko powstanie w Mszczonowie albo w
        Sochaczewie wybudowane przez obcy kapitał. Nie martw sie, mała nicki, tam też
        znajdzie sie praca dla ciebie.
        • Gość: bartosz Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 20:19
          Nowe, duże lotnisko powstanie w Mszczonowie albo w
          > Sochaczewie wybudowane przez obcy kapitał.

Jest to bardzo mozliwe. Ale bedzie to raczej za 15-20 lat, co najmniej.
        • Gość: Krzysiek Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 20:28
          Piloci skracają sobie drogę przez Michalowice ponieważ kanal jest nad Opaczą w
          kierunku na Piastów i dopiero nad Piastowem odbija na Pruszków.
          No ale przecież nie chodzi o to gdzie jest hałas ale że on jest trudny do
          zniesienia i wszyscy mieszkańcy okolic lotniska musieli się liczyć z tym, że
          kiedyś on się zwiększy, taki jest niestety "urok" mieszkania w bliskiej
          odległosci od pasa startowego.

Krzysiek
        • mala_nicki Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 12.07.05, 14:32
          Wiesz.. tak szczerze to akurat tym się najmniej martwię. Martwi mnie tylko to,
          ze nasze firmy poniosą ogromne koszty w związku z tym, a nowe lotnisko w
          Mszczonowie na pewno nie będzie wybudowane wcześniej jak w 2011 roku :) a do
          tej pory to ja moge zmienić jeszcze prace kilka razy :)
          • sarenka166 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 12.07.05, 16:25
            Michałowice, Piastów czy np. Piaseczno to NIE SĄ bliskie okolice lotniska. Są
            natomiast bez wątpienia terenami mieszkaniowymi, zabudowanymi i ich mieszkańcy
            mają prawo do spokoju.
            Z tego powodu nie należało rozbudowywac lotniska Okęcie, bez względu na
            interesy małej nicki i innych pracowników PPL (pilotów też).
            • mala_nicki Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 12.07.05, 16:40
              Skoro tak piszesz to po co w ogóle w Warszawie lotnisko?? Nie wystarczy w
              Łodzi, Krakowie, Gdańsku, Rzeszowie, Wrocławiu, Poznaniu, Katowicach,
              Szczecinie???? Przeciez nam w ogóle nie potrzebne jest lotnisko- zlikwidujmy je
              całkowicie :D
              • Gość: jacek lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 11:37
                dla poprawnego funkcjonowanie ukladu miasto - lotnisko konieczne jest
                zachowanie odleglosci ok 30-40 km od centrum miasta

tylko wtedy uda sie odzielic lotnisko - jako uklad komunikacyjny - od
                codziennych strumieni dojezdzajacych do pracy

teraz mamy rozwiazanie warte pipidowy - tysiace hektarow terenow blisko
                centrum, z infrastruktura kolejowa i drogowa - wylaczone z miasta - i ponad sto
                tysiecy ludzi narazonych na huk i spaliny

kolejna prowizorka w skansenie lotniczym na okeciu = to zamiana Warszawy w
                moloch dla szczurow i karaluchow - a nie w metropolie
                • Gość: troche historii Re: lotnisko w Warszawie jest potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 23:33
                  Pisz na Berdyczow. Juz przed wojna ci co chcieli sie budowac kolo lotniska
                  Okecia wiedzieli co robia :

"Po l wojnie światowej Załuski zaczęły się rozrastać. Nowe domy powstawały
                  również po zachodniej stronie Szosy Krakowskiej. Jednak już w latach 30-tych
                  powstały pewne ograniczenia, a to z powodu pobliskiego lotniska. Otóż nie wolno
                  było stawiać budynków wyższych niż 7 m. Motywowano to względami bezpieczeństwa,
                  bowiem wyższe
                  zabudowania mogły utrudniać samolotom start i lądowanie. Po wojnie ze względu na
                  rozbudowę lotniska Okęcie zlikwidowano część Załusk położoną po wschodniej
                  stronie Szosy Krakowskiej. Nadal istniały przepisy budowlane w niektórych
                  przypadkach zakazujące nawet remontowania starych i stawiania nowych budynków."

A dodatkowo - na Bratniej pasly sie wtedy jeszcze tylko krowy.

Wiec jesli, sprowadzajac sie do Warszawy, pobudowales sie na Bratniej (albo
                  kupiles tam domek) to musiales wiedziec co cie czeka.

Daruj nam teraz swoje lamenty.
                  • Gość: jacek lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 08:02
                    niczego nie dowiodles tym powtarzanym jak czkawka cytatem - dotyczacym
                    niwielkiego obszaru Zalusek - nadal zamieszkalego przez setki rodzin - i
                    ktorych ani miasto ani ppl nie chce wykupic - bo by zbankrutowali

co do Bratniej - w latach 20 ub wieku rodzina Kalichenow posiadajaca wiekszosc
                    obszarow Starych Wloch podzielila folawarki na dzialki, a na ich terenie
                    zaprojektowala MIASTO OGROD, przed rokiem 1934 zamieszkalym przez ponad tysiac
                    rodzin - znacznie przed wykorzystaniem paru hektarow lak na Okeciu na
                    lotnisko - trawiastym - czyli lokalizacji prowizorycznej

juz wtedy doszlo do tragedii - pomidzy Ursuem i Wlochami rozbil sie LOS
                    prezentowany armii rumunskiej - na szczescie oprocz zalogi nie zginal nikt -
                    Rumuni nie zakupili Losiow - z korzyscia dla koalicji antyfaszytsowskiej w
                    czasie wojny

pierwszy pas betonowy na lotnisku Okecie wybudowal H. Goering dla Luftwaffe -
                    korzystaly z niego samoloty bombardujace Warszawe w czasie powstania

obecne lotnisko spelnia podobna funkcje - niszczy miasto i zdrowie mieszkancow,
                    blokuje rozwoj lotnictwa w Polsce i rozwoj Warszawy - zamiast udostepnic tereny
                    wzdluz 4 linii kolejowych - trzeba budowa mosty przez Wisle

• mala_nicki Re: lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne 17.07.05, 23:23
                      Szkoda dyskutowac z takimi ludźmi. To lotnisko i tak będzie istnieć, bo
                      przeniesienie go około 50 km od W-wy jeszcze jest zbyt kosztowne i ponawiam
                      swoje słowa- jeśli tak bardzo wam to przeszkadza to przecież macie prawo do
                      przeprowadzki a nie dusic się tam i walczyć do utraty zdrowia. Na szczęście
                      nasz kraj jest wolny i możemy się przeprowadzac do woli, gdzie chcemy i kiedy
                      chcemy.
                      • schimanski Re: lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne 18.07.05, 16:39
                        Jacek chce za nasze, podatników pieniądze pobudować lotnisko w szczerym polu i
                        nie zdaje sobie sprawy, że lotnisko to nie tylko parę kilometrów asfaltu czy
                        betonu ale to akurat w naszym - polskim/warszawskim przypadku takżę
                        przeprowwadzka np. PLL LOT S.A., LOT Catering itd.... z ich całą
                        infrastrukturą, bazą itd..... a kto ma to opłacić? Czyżby Stowarzyszenie,
                        któremu przewodzi Jacek? Bo jeżeli tak, to jestem za.
                        • mala_nicki Re: lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne 18.07.05, 19:05
                          W takiej sytuacji tez jestem za :) nawet będę te 50km dojeżdżać codzień do
                          pracy :)oby szybko to zrobił to i ja szybciej prawko zdam :D:D
                          • Gość: jacek lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 07:24
                            jednym slowem teraz dojezdzasz 20 czy 70 ???

czemu wiec wypowiadasz sie w sprawach Warszawiakow ???
                            • mala_nicki Re: lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne 23.07.05, 12:03
                              Na okęcie dojeżdżam dokładnie 8 km teraz a wypowiadam się w sprawach
                              warszawiaków, bo od urodzenia tu mieszkam. Czy to jest zabronione?
                              • Gość: jacek lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 16:23
                                to musialas sie niedawno urodzic - twoja znajomosc Warszawy mozna posiasc w
                                gora trzy miesiace

a wypowiadasz sie w WBREW interesowi Warszawiakow

• mala_nicki Re: lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne 23.07.05, 19:17
                                  Tak urodziłam się 10 lat temu i już pracuję na lotnisku :D:D Jakieś bzdury
                                  piszesz, czytaj dokłądniej a będziesz więcej wiedział :P
                                  Nie uważam żebym wypowiadała się wbrew warszawiakom, co najwyżej wbrew tym co
                                  mieszkają w okolicy lotniska
                                  • Gość: jacek lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 23:53
                                    to tych jest ponad 20O tysiecy

odrozniasz juz Ochote od Wloch - czy dopiero jaki ci minie pierwszy rok
                                    mieszkania w Warszawie ???

• mala_nicki Re: lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne 25.07.05, 20:26
                                      Tak dla ścisłości to pierwszy rok mieszkania w Warszawie minął mi w sierpniu 81
                                      roku także jakieś 24 lata temu, a Ty nadal nieuwaznie czytasz
                        • Gość: jacek lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 07:23
                          a kiedy wyczytales ze to ma byc za pieniadze podatnikow ???? budowa lotniska to
                          przedsiewziecie biznesowe - jak to sie robi mozna przesledzic na stronach
                          lotniska w Atenach

pieniadze podatnikow to akurat marnowane sa w samym skansenie lotniczym na
                          Okeciu i wokol niego

nie ma zadnych problemow z przeprowadzka - teren i budynki mozna sprzedac z
                          OGROMNYM zyskiem - chocby deweloperom - dla nich taki teren z doskonala
                          komunikacja - to lepij niz Klondike

rozbudowa skansenu na Okeciu dobitnie pokazuje ze stare urzadzenia i obiekty
                          mozna rozwalic i zbudowac nowe - i nikt sie nie przejmuje kosztami
                          • Gość: felek zdankiewicz Re: lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 12:37
                            budowa lotniska to
                            >
                            > przedsiewziecie biznesowe -

Co stoi na przeszkodzie zeby brac sie za ten biznes ?
                            Biznesmenow u nas nie brakuje.

Moga zbudowac nawet 10 lotnisk i konkurowac z Okeciem. Chyba nawet juz jeden
                            probowal zaczac - w Bialej Podlaskiej. Ale cos mu sie biznes plan nie dopial.

Za to chyba bys byl zadowlony z takiego lotniska dla Warszawy. Wystarczajaco
                            daleko od Bratniej ? I napewno wystarczajaco blisko dla tych co nigdy w zyciu
                            nie lecieli i nie poleca zadnym samolotem.

• mala_nicki Re: lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne 23.07.05, 14:26
                              Ciekawe ile wtedy będzie kosztowała taksówka na lotnisko
                              • Gość: jacek lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 14:45
                                z centrum Aten na lotnisko (ok 34 km) - 15 - 17 euro , 2,90 autobusem

z Wiednia na lotnisko (ok 25 km ) - 3 euro pociagiem (25 min), 9 euro shuttlem
                                szynowym CAT (16 min), taksowka ok 35 euro

nie ma sie czego bac - przecietny Warszawiak lata 1 w zyciu
                                • mala_nicki Re: lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne 23.07.05, 16:05
                                  hihih zawsze twierdziłam, że nie jestem przeciętna ;)
                                  • Gość: jacek lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 16:21
                                    moze jesli chodzi o urode ...
                                    • mala_nicki Re: lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne 23.07.05, 19:11
                                      I tu tez nie trafiłeś :P
                                      • Gość: jacek lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 11:49
                                        jednym slowem calkiem przecietny pasztecik - szkoda wiec ze nie trafilem
                                        • Gość: kolega Lesieckiego Re: lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 16:58
                                          Skoro wyzywasz kobiety od pasztetów, to widzę że już jeśtemy na bardziej
                                          osobistym poziomie konwersacji.

Zatem pozwolę sobie zamieścić twoje zdjęcie żeby one też mogły ocenić czy ty
                                          jesteś fajnym chłopakiem czy wręcz odwrotnie.

www.wlochy.org.pl/o%20nas.htm
                                          Pierwszy z prawej to nasz kolega.

• Gość: Włoch lotnisko w Warszawie jest potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 17:50
                                            Jacuś już się rozliczył z kasy stowarzyszenia, czy nadal ściemnia? A tak a
                                            propos, kto oprócz dr Kulczyka jest sponsorem tego stowarzyszenia ds. walki z
                                            Okęciem i budowy nowego lotniska na ziemii należącej do wiadomo kogo?
                                            • Gość: jacek lotnisko w Warszawie jest potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 21:26
                                              wracaj Wlochu do swojej camorry
                                          • mala_nicki Re: lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne 24.07.05, 18:48
                                            Teraz to tym bardziej nie mamy o czym dyskutować :)
                                          • Gość: jacek lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 21:25
                                            kolega z celi ???

to juz go zamkneli ???
                                        • mala_nicki Re: lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne 24.07.05, 18:46
                                          I znów pudło, ale o gustach sie podobno nie dyskutuje więc to nie jest Twoim
                                          problemem
                                          • Gość: jacek lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 21:28
                                            coz - na moje przypuszczenie o twojej nieprzecietnej urodzie stwierdzilas ze
                                            sie myle

to moze w koncu sie przejrzyj w lustrze i powiedz czy sie myle czy nie
                                            • mala_nicki Re: lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne 24.07.05, 22:04
                                              Najpierw pisałes o przeciętności więc temu protestowałam
                                              • Gość: jacek lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 08:02
                                                przeczytaj uwaznie - akurat napisalem o nieprzecietnosci ...

skoro zaprotestowalas - nie mialem wyjscia

• mala_nicki Re: lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne 31.07.05, 15:06
                                                  Pierwszy post był na temta przeciętnych warszawiaków, którzy latają raz w roku
                                                  • Gość: jacek lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 17:31
                                                    raz w zyciu ...

chodzilo o czesto stosowana manipulacje o wielkiej korzysci dla Warszawiakow z
                                                    lotniska terroryzujacego 200 tys mieszkancow

a tak naprawde 80 pct 'pasazerow' czyli pasazero-operacji - to frequent fliery -
                                                    ponizej 100 tys osob - wcale nie koniecznie z Warszawy

nie ma powodu zeby w sumie niewielka korzysc jednych byla okupina tak ogromna
                                                    niewygoda innych - 'equity' jest tu bardzo zaburzone
                                                  • Gość: Włoch Re: lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 18:00
                                                    Jacuś już się rozliczył z kasy stowarzyszenia, czy nadal ściemnia? A tak a
                                                    propos, kto oprócz dr Kulczyka jest sponsorem tego stowarzyszenia ds. walki z
                                                    Okęciem i budowy nowego lotniska na ziemii należącej do wiadomo kogo?
                                                  • Gość: jacek lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 19:09
                                                    raczej walki o Okecie dla ludzi i nowe lotnisko poza Warszawa

juz raz odszczekiwales swoej pomowienia rzucane pod innymi nickami - mozesz
                                                    powrocic do tej tradycji
                            • Gość: jacek lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 14:42
                              przede wszystkim mitem jest ze lotnisko na Okeciu jest lotniskiem dla Warszawy -
                              ponad polowa poslkich pasazerow mieszka ponad 200 km od Stolicy

ponad polowa turystow do Warszawy te nie zaglada

rozbudowa lotniska Okecie - to hub przesiadkowy - zeby Poznaniak i Krakowiak
                              zaplacil trzy razy - bo z przesiadka na Okeciu

to pomysl na brudny interes kosztem mieszkancow Warszawy - a nie troska o ich
                              wygode
                              • Gość: felek zdankiewicz Re: lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 17:01
                                Niech biznesmeni buduja lotniska w Krakowie i Poznaniu albo i Bialej Podlaskiej
                                (to jest chyba te 200km od Warszawy). Niech zaoferuja takie warunki ze nikt nie
                                bedzie chcial sie przesiadac w Warszawie. Ich biznes bedzie sie fantastycznie
                                krecil.

A skoro do i z Warszawie nikt nie lata i nie bedzie latal (no moze statystycznie
                                raz w zyciu) to lotnisko zostanie zamkniete a ruch sie przeniesie do tych nowych
                                lotnisk.

Przeciez to mozna zrobic. Nawet dzisiaj mozna zaczac taka dzialalnosc. Chyba w
                                Lodzi probuja ze wszystkich sil i jakos niespecjalnie wychodzi.

Ale, przeciez Warszawa nie jest zadnym celem lotow, nikt nie ma interesu zeby tu
                                przylatywac wiec to chyba przejsciowe - twoim biznesmenom na pewno sie uda.

Najlepiej jakby lotnisko bylo w jakiejs wsi, ktorej nazwy nikt nie zna.
                                To gwarancja polowy sukcesu.
                                • Gość: jacek lotnisko w Warszawie jest niepotrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 18:18
                                  a cos z sensem ????

tak dla odmiany ???

sprobuj
    • kuba_wr Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 23.07.05, 16:29
      Czy może mi ktoś przybliżyć, jakie tereny obejmują kolejne strefy wokól lotniska, i jaki poziom hałasu jest dla nich zdefiniowany ?

Jakub - od sierpnia w Warszawie :)
      • Gość: jacek Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 18:19
        a moze jasniej ?
        • mala_nicki Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to o 23.07.05, 19:14
          Zawiodłeś mnie :D:D myślałam, ze to pytanie jest własnie do Ciebie skierowane,
          bo przeciez Ty wiesz na ten temat najwięcej :D:D:D
          • Gość: jacek Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 23:46
            nie bylo do mnie - czyzby nadmiar seksu ???

• mala_nicki Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to o 25.07.05, 20:55
              Może zycie seksualnie to juz na pewno nie Twoja sprawa- lepiej zajmij się swoim
              • Gość: jacek Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 08:01
                ty wszystko rozumiesz doslownie i lopatologicznie

a to choddzilo o 'nadmiar seksu zrobi z ciebie krotkowidza'

masz klopoty i z czytaniem i rozumieniem prostych tekstow

zamiast czegos sie dowiedziec na temat na ktorym spedzasz wiele czasu na forum -
                klepiesz i odrzucasz rozsadne sugestie

• mala_nicki Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to o 31.07.05, 15:09
                  To co dla Ciebie jest rozsądne dla mnie jest sprawa nie wartą nawet chwili
                  zastanowienia. A skoro jakies słowa kierujesz pod moim adresem to pisz w taki
                  sposób aby głupiutka blondynka zrozumiała a nie szukała podtekstów
                  • Gość: jacek Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 17:25
                    to moze najpierw sie troche skomplikuj - a dopiero potem stukaj na forum
      • sarenka166 Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od 23.07.05, 22:53
        Zgodnie ze starym (uchylonym przez sąd) obszarem ograniczonego uzytkowania
        wokół lotniska Okęcie, jest to teren o powierzchni 55 km2, rozciągnięty wokół
        dwóch głównych pasów nalotu : Okęcie / Załuski - Opacz - Michałowice - Piastów;
        oraz Grabów - Jeziorki - Dąbrówka - Piaseczno Józefosław - Siedliska - granice
        Konstancina; a także dwóch "awaryjnych": Stare Okęcie - Włochy (do ul.
        Ryzowej/Chrobrego) oraz Wyczółki - Ursynów (do Centrum Onkologii). W 2003 i
        2004 roku mapki kilka razy publikowała prasa, np. GW.

Na wyżej wymienionym obszarze przekroczone są obowiązujące na terenach
        zabudowanych normy hałasu, wynoszące odpowiednio: 60 dB w dzień i 50 dB w nocy.

W stosunku do lotniska powyższe wielkości okresla się za pomocą średniej,
        wynikającej z zsumowania poziomu maksymalnego, narastającego oraz ciszy
        pomiędzy kolejnymi samolotami. Inną wartościa, którą samoloty przekraczaja,
        jest tzw. hałas ekspozycyjny (tj. maksymalny huk samolotu w fazie szczytowej,
        tuz nad głową. Dopuszczalną normą jest tu 83 dB, niestety liczne maszyny,
        radzieckie, ale i Boeingi też, normę tę przekraczają.

W związku z hałasem lotniczym wojewoda próbował wprowadzic na terenach oiou
        liczne ograniczenia: zakaz budowy budynków mieszkalnych jedno- i
        wielorodzinnych, zakaz lokalizacji szkół, przedszkoli, domów kultury i domów
        opieki.

Na terenie byłego oou mieszka ok. 100 tys. ludzi, np. 70% mieszkańców Ursusa,
        45% mieszkaców Włoch. Powierzchniowo obszar przekraczania norm zajmuje ponad
        połowę powierzchni dzielnicy Włochy, 50 % Ursusa (ciekawostka: fabryka
        traktorów jest poza obszarem), 25% Ursynowa, 20% Piaseczna itd.

Wszyscy mieszkańcy oou mają prawo dochodzenia roszczeń w stosunku do PPL,
        domagania sie odszkodowań bądź wykupu swoich nieruchomości. Gdyby PPL nie
        chciało wykupywac domów na podstawie ugody, odszkodowania zasądzić musi sąd.

Z tych danych widać wyraźnie, że istnienie, a tym bardziej rozbudowa Okęcia nie
        jest rzeczą prostą ani jednoznaczną, a na decyzje w tej sprawie najmniejszy
        wpłym ma długosć dojazdu małej-nicki do pracy.
        • Gość: jacek Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 23:52
          1. wedlug badan opartych na metodach niezunawanych juz na swiecie (modelowanie
          komputerowe a nie pomiar w terenie) - normy halasu przekrocznone sa na obszarze
          ponad 1000 km kw

2. ppl konsekwentnie odmawia wykupow i odszkodowan - przciez to nie lotnisko
          halasuje tylko samoloty (hahahahhahaahhahaha)

3. nigdy nie przedstawiono analizy porownawczej alternatywnych rozwiazan - a
          decyzje o rozbudowei podjeto na podstawie ZANIZONYCH danych o tempie wzropstu
          opracji lotniczych - falszywe dane podaje nadal stron www.lotnisko-chlopina.pl

co tu gadac - typowy przkret ekipy millera

• Gość: kolega Lesieckiego Re: Huk lotniska nie do zniesienia - kto za to o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 10:36
            • swietnie - pomyslec ze niemieccy zolnierze te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
            Gość: jacek 23.07.2005 11:22 + odpowiedz

tym razem jestem tu po to by scigac i pietnowac

taki instytut jak wiesenthala

Na szczęście panie "wiesenthal" z pana piardów nic nie wynika. I nic też nie
            wyniknie w przyszłości.
            • Gość: jacek fajnych masz kolegow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 11:48
              sluzbowo tutaj ???

czy to kolega z celi ??
              • Gość: kolega Lesieckiego Re: fajnych masz kolegow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 16:52
                Jasne, mnie jeszcze za to płacą. I to dobrze.

A ty kolego powtarzasz te swoje pierdy od wielu lat i nic z tego nie masz.

Możesz się zagotować a i tak puścimy ci nad głową tyle samolotów ile nam się
                spodoba.
                • Gość: jace fajnych masz kolegow pod cela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 21:30
                  adolf tez tak puszczal swoje samoloty na Warszawe - i w 39 i w 44

a potem otrul swoje dzieci i ewe braun - po czym strzalem w glowe zakonczyl
                  swoja plugawe i zbrodnicza egzystencje
                  • Gość: kolega Lesieckiego Re: fajnych masz kolegow pod cela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 22:44
                    Czyżby coś spadło z samolotów na twoją działkę ? Zrzut z toalety ?

Może jednak lepiej poproś lekarza o zwiększenie dawki tabletek na uspokojenie.

Już ci napisałem - możesz sie zagotować i zapienić i nic nie poradzisz.

Będziemy mieć lotnisko w Warszawie, niezależnie od tego czy ci się podoba czy
                    nie, i niezależnie od tego jaki interes chciałbyś zrobić na lotnisku w jakiejś
                    wsi 200 km od Warszawy.

• Gość: jacek fajnych masz kolegow pod cela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 07:59
                      to ze na razie trwa festiwal bezprawia, marnotrawstwa i glupoty na Okeciu - nie
                      znaczy ze potrwa to dlugo

> Będziemy mieć lotnisko w Warszawie, niezależnie od tego czy ci się podoba czy
                      > nie, i niezależnie od tego jaki interes chciałbyś zrobić na lotnisku w jakiejś
                      > wsi 200 km od Warszawy.
                      >

czytac tez nie umiesz chlopie - albo ci sie juz sni kryminal 200 km ood
                      Warszawy w jakiej malej miescinie - i przez to z 30 - 40 km zrobiles 200
                      • Gość: kolega Lesieckiego Re: fajnych masz kolegow pod cela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 16:45
                        40 czy 200 co za roznica, kiedy nasze lotnisko jest tuz pod Warszawa.
                        Otworz sobie taki biznes i zobacz czy sie utrzymasz na rynku.
                        A zreszta, wiesz co mozesz.... I podkresl to sobie wezykiem.
                        • Gość: jacek fajnych masz kolegow pod cela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 09:44
                          slabe masz informacje

lotnisko lezy w granicach administracyjnych Warszawy

tylko jeden pas nalotow prowadzi pod Warszawe - ale tez przed obszary gesto
                          zabudowane

nie ma sie co oszukiwac - 70 lat i chwatit

eutanazja - albo w krotkiej perspktywie Parkinson, Alzheimer i a o paraliz
                          nietrudno

taka lotnicza Tierry Schiavo
                          • Gość: kolega Lesieckiego Re: fajnych masz kolegow pod cela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:18
                            Ty sie zwijasz z bezsilnej zlosci. My konczymy nowy terminal.
                            Ty protestujesz przeciwko wszystkiemu co sie rusza. My rozbudowujemy Okecie.
                            Ty pieprzysz. My latamy.

Nic ci nie udalo i nic ci sie nie uda.

• Gość: jacek fajnych masz kolegow pod cela IP: 193.80.99.* 05.08.05, 18:20
                              to wypowiedz typowa dla faszystow, gangsterow, aparatczykow i innych nieudacznikow korzystajacych z wladzy ktora im sie nie nalezy - zwykle zle koncza . ..
    • Gość: jacek fajnych masz kolegow pod cela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 15:10
      na szczescie ppl zatrudnia wyjatkowo kiepskich adwokatow (ach te salwy smiechu
      na rozprawach !!!) - nawet tu odbywa sie po znajomosci

a piszac ze nie mam poparcia wykazujesz sie wielkim niedocenianiem przeciwnika -
      bardzo lubie takie sytuacje - latwo spuscic powietrze z takiego nadmuchanego
      balonu o cieniutkich sciankach

• Gość: kolega Lesieckiego Re: fajnych masz kolegow pod cela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 16:18
        Na pewno masz racje. Nie zapomnij tez spuscic wody.
        • Gość: jacek fajnych masz kolegow pod cela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 16:43
          tylko uwazaj z tym spuszczaniem zebys znowu nie zalal Wyczolek, Ursynowa i
          Wilanowa
          • Gość: kolega Lesieckiego Re: fajnych masz kolegow pod cela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 17:05
            Masz racje. Juz wygrywasz. Popiera cie cala Warszawa. Powtarzaj to sobie
            czesciej. Zrobi ci sie lepiej.
            • Gość: jacek fajnych masz kolegow pod cela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 21:22
              od powtarzania to na tym forum jestes ty

i wcale nikomu od tego nie robi sie lepiej
              • pan_pndzelek O! Jajcyś przygłup znowu ma dostęp do netu! 07.08.05, 08:43

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka