kamilppp 22.01.06, 19:35 jest tu ktoś...kto skończył...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kot_psot Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 23.01.06, 08:08 tak, ja! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bubio Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: 195.136.112.* 23.01.06, 10:18 i ja - 1993, dobre czasy gdy, dyrektorką była Anna Radziwiłł, a nie ta sprzątaczka, która po niej przyszła. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aniowska Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 23.01.06, 16:00 Ja skończyłam Kołłątaja w 1987 r. Ciekawe czy na forum jest ktoś zbliżony do mojego rocznika. Może powspominamy. W klasie równoległej był wszystkim znany Szymon Majewski. Niezapomnę cudownego i nieodżałowanego polonistę p. Ireneusza Gugulskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wojciech ossowski Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.wawtel.pl 01.01.23, 15:31 Pani Aniowska:), to ja zacząłem o rok wcześniej. Moim wychowawcą był Jan Ruta (mat-fiz. klasa harcerska), ale w 3 klasie nie zdałem. Spadłem o rok niżej i też byłem w klasie równoległej do tej, do której uczęszcza Szymon. Chodziły z nim do niej dwie moje koleżanki, które często wspominają, że wychowawczyni zwykła mówić, że jak się nie będą uczyli (cała klasa) to skończą jak Szymon. Moją wychowawczynią była wspaniała prof. Czapla. Odżyłem po 3 latach z Jankiem Rutą... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dżindżer Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: 83.238.100.* 23.01.06, 16:15 A ja skończyłam w 1968 r. Fajne to były czasy. Dyrektorem był pan Szcząstka, uczył nas matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mika Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 09:31 Kończyłam w 1991r., wychowawczynią mojej klasy była p.Kołakowska - ta od niemca Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mad Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.acn.waw.pl 24.01.06, 20:41 Jeżeli chodzi Ci o Kułagowską (od niemca), to musiałaś chodzić ze mną do klasy :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mika Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.01.06, 22:50 tak chodzi mi o Kułagowską - taka czarna w okularach, klasa o profilu ogólnym :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mad Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: 83.238.100.* 25.01.06, 13:30 no dokładnie, to musiałyśmy być w jednej klasie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ta_co_nie_ może... Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.01.06, 18:50 Ja też kończyłam Kołłątaja, nie pamiętam roku, ale byłam w klasie "F", a wychowawcą był p. Waltz, Biologia-p. MAtulka, historia-p. Głowiński,od polskiego p. Pawłowska,itd Dobre były czasy, śmiesznie było bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
ansien Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 26.01.06, 10:02 To był 1995 rok i chodziłyśmy razem do klasy:) Rosyjskiego uczyła nas p. Swietłana Wawrzyniuk a matematyki p. Górski w peruczce, którego potem zastąpiła pani Małgorzata Kurkus (którą z kolei miałam niedawno przyjemność spotkać w pewnej firmie) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.06, 20:03 He he ja też ta sama klasa, a ze Marek byl tylko jeden to chyba wiecie o kogo chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
ansien Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 06.02.06, 09:10 Pewnie, że wiemy :) A ty wiesz, o które koleżanki chodzi? :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.direct-adsl.nl 25.01.06, 20:02 jestem i ja, 4 lata z matematyka z J.POmorskim, do dzis pamietam te lekcje i przepytywanie na poaczatku kazdej lekcji i zaliczanie kartkowek do oporu, no i oczywiscie polski z I. Gugulskim: Syneczku, Panieneczko.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.cable.ubr05.edin.blueyonder.co.uk 26.01.06, 00:33 ja tez jestem, matma byla z Pomorskim,polski z Gugulskim, biol-chem e. Pozdrawiam z pieknej Szkocji! Odpowiedz Link Zgłoś
aniowska Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 26.01.06, 15:31 Do Agi, Aga jak to biol-chem? Ja też biol-chem ale same baby. Przybliż jakieś szczegóły, bo pewnie się znamy. I co robisz w Szkocji? Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 30.06.06, 14:04 aniowska napisała: > Do Agi, > Aga jak to biol-chem? Ja też biol-chem ale same baby. Przybliż jakieś > szczegóły, bo pewnie się znamy. I co robisz w Szkocji? Hmm... To pewnie ta sama, bo była jedyna, he he he... Matura '86 ? ;) Mamy takie 'babskie kółko abiturientek' na Rakowcu... Daj znać! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: BK-J z H Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.direct-adsl.nl 26.01.06, 18:01 tak, to e rownolegly biol-chem, do mojego d, ale obie klasy po odejsciu Gugulskiego przezyly katastrofe polonistyczna, najpierw brak zajec, potem na chwilke (dobrze ze choc tyle) pojawila sie ambitna polonistka - Kasia - chyba na 1 semsetr, a potem...emerytka przysypiajaca na lekcjach, i to przed sama matura, pozdrawiam. Age ze Szkocji zwlaszcza :) B z H. Odpowiedz Link Zgłoś
aniowska Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 26.01.06, 20:20 To chyba inny biol-chem, bo mnie Gugulski uczył az do matury. Do nas mówił Kochanicy. Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 30.06.06, 14:05 aniowska napisała: > To chyba inny biol-chem, bo mnie Gugulski uczył az do matury. Do nas mówił > Kochanicy. A to inny biol-chem rzeczywiście niż mój, bo nas uczyła kobita, nie pamiętam... moze właśnie Pawłowska?? Odpowiedz Link Zgłoś
unicorn_csl Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 26.01.06, 12:54 Ja tez- matematyka z Pomorskim, wychowawca-P. Makowska, niemiecki - Frau Olbrych, historia (ale tylko przez trzy lata :( )- Bracisiewicz. Ostatnio byłam też na stronie liceum- ale tam jest przerwa w rocznikach absolwentów i mój rocznik się nie załapał. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: radny Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.01.06, 02:02 witam ja skonczyłem w 1993 roku. chodziłem do klasy ogólnej. pozdrawiam absolwentów Maurycy Seweryn radny Dzilenicy Ochota www.seweryn-radny.pl Odpowiedz Link Zgłoś
piotru2 Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 12.06.06, 22:37 A niech Cie ;) Czy to nie Tobie pozyczylem w liceum dwie ksiazki o fotografii? :)) I do dzisiaj nie oddales ;) pozdro Piotr, tez z Kołłątaja Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Agnieszka W. Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.aan.gov.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 09:01 Moja wychowawczynią też była pani Dorota Makowska :) Musimy sie znać... Odpowiedz Link Zgłoś
unicorn_csl Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 09.02.06, 11:40 Oczywiście, że się znamy, nawet widzieliśmy się w zeszłym tygodniu u Ciebie w pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotrek Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 02:02 Ja skończyłem w 2001, wychowawczynią najpierw p. Leń (biologia), potem p. Duda (po ślubie Chmielewska, w-f), a potem prof. Czaplicki (historia), polski na początku z Potocką, potem p. Krecińską-Marzec, fizyka z p. Połzun, matma całe liceum z p. Wołoszczenko, biologia - p. Leń, potem p. Matulka, angielski z p. Rutkowską, niemiecki p. Kołakowska, geografia z dr Musiał, a potem dr Dzierżanowskim, w-fy różnie, religia z p. Sosińskim... Jest tu ktoś z tego rocznika/z mojej klasy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kobra Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: 193.0.122.* 03.02.06, 09:02 Ja kończyłam Kołłątaja w 1973(a moze 72 lub 74) - moją wychowawczynią była rewelacyjna rusycystka Teresa Termeno trafnie zwana Torpedą. Pamietam jeszcze historyka Czaplickiego (zwanego Ciapułą), polonistkę tylko z ksywki - "Przyssawka", no i obdarzoną ogromnym poczuciem humoru, acz bardzo niesmiałą fizyczkę Sylwię Tomaszewską. Chciałabym Was zapytać o p. Matulkę "od biologii" - chdziła ze mną do klasy Ola Matulka i wydaje mi się, żo ona poszła właśnie na biologię - czy to może być ta sama osoba? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotrek Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 11:17 Hmmm, czyli za moich czasów miałaby ok. 45 lat? No to wiek by się mniej więcej zgadzał, tyle że p. Matulka jeśli mnie pamięć nie zawodzi miała na imię Elżbieta... Odpowiedz Link Zgłoś
iwotlen Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 03.02.06, 11:23 Chyba jest to malo prawdopodobne, bo mnie uczyla biologii p. Matulka (niestety nie pamietam imienia) w Slowackim w latach 1974-1977, pozniej przeniosla sie do Kollataja - a na marginesie to chyba ma troche wiecej lat, ale wyglaga rewelacyjnie widzilam ja kilka miesiecy temu i wydawalo mi sie ze nic sie nie zmienila przez te prawie .... 30 lat. Ale slyszalam ze miala siostre.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anka Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.gazeta.pl / 192.30.202.* 13.06.06, 22:54 Ja konczylam LO XXI w 1971. Pamietam Czaplickiego od Wychowania Obywatelskiego (czy cos podobnego), Bockowska byla moja wychowawczynia (juz nie zyje), polskiego uczyla mnie Stella (?), fizyki Tomaszewska, chemii - nie pamietam, ale byla zolza, blondyna. Matematyki taki dlugi okularnik, bardzo fajny. W ogole nie wspominam tych lat ze szczegolna przyjemnoscia. Za duzo bylo propagandy itp. Anka Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata_malinowska Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 13.08.15, 15:57 To była siostra pani która uczyła biologi (Eli). Wiem o tym bo byłem bardzo zaangażowany. Andrzej z innego środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata_malinowska Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 11.07.22, 12:48 Bardzo brakuje mi informacji jak potoczyły się losy Oleńki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.direct-adsl.nl 05.02.06, 21:07 Za moich czasow na murze budynku przy wejsciu byla tabliczka z napisem Liceum Ogolnokształące zamiast Ogolnokształcące... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 36 latek XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.chello.pl 06.02.06, 01:32 a ja tam chodziłem do podstawówki i zaliczyłem tam klasy 1 - 4 a potem podstawówkę zlikwidowali były to czasy gdy w ogrodzie z kasztanami była jeszcze górka i basen bliżej przychodni i plac zabaw z huśtawkami i dużym statkiem z rurek stalowych a halę banacha dopiero budowali i potem nazwali ją "MALUCH" z napisem na kolorowych balonikach było to około 1976-79 roku czy to ktoś jeszcze pamięta? zajęcia zpt były na dole za szatniami ze starszym facetem biologię prowadziła p. Krupińska a polaka p. Sitnicka to była chyba jedyna szkoła co miała podłogę z parkietu drewnianego Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 10p Re: 36 latek IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 16.06.06, 23:41 podstawówkę zlikwidowali chyba w 80 lub 81 mnie przenieśli do 228- też zlikwidowana niedawno przed halami banacha pamiętam wielki parking i bazar a pamiętasz zimowe wf-y na górce i letnie biegi w kasztanowej alejce basen to chyba pozostałość po basenie ppoż Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ta_co_nie_może.... Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.aster.pl 06.02.06, 09:05 To także były moje czasy !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hyl Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 07.02.06, 15:06 a kto pamieta ś.p. Janka Rutę? pseudo-historyka Krawczyka i tragedię od wych. technicznego - Korpus? ps. przepraszam za umieszczenie Ruty w takim towarzystwie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomek Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.waw.tgc.pl / 212.244.73.* 15.02.06, 09:47 Ależ oczywiście! Matura 1983. Pamiętam druha Jana Rutę, historyka Krawczyka zwanego "Czajnikiem" (chociaż... pokazał kiedyś inne oblicze); historyka Czaplickiego zwanego "Szarym", biologiczkę Mazurkiewicz zwaną "Krową" (trzeba przyznac, że miała podejście - naprawdę lubiliśmy z nią r o z m a w i a c), polonistkę Krecińską, biologiczkę Denis, fizyczkę Sylwię (może ktoś pomoże?) - starszą panią z awersją do dzieci oficerów, panią dyrektor Cecylię Baćmagę o groźnym wyglądzie, maleńkiego, uroczego matematyka, którego nazwiska niestety nie pomnę (kto pamięta grę w "oczko" na koniec semestru?). Jezu! Jak to było dawno! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.stegny.2a.pl 23.06.06, 22:38 Oj dawno,dawno.Czy ta Sylwia od fizyki,to przypadkiem nie Zaliwska (zwana "Babcią")?Była jeszcze moja ulubiona polonistka - pani Filipiak , a tak na marginesie,to jeśli twoją wychowawczynią była "Krowa",to znaczy że byliśmy w tej samej klasie z tym , że ja uczęszczałem tylko dwa lata(cóż - błąd młodości).Gdyby komuś zachowało się zdjęcie klasowe , to prosił bym o kontakt.Miło by było mieć chociaż ksero.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 30.06.06, 14:07 hyl napisała: > a kto pamieta ś.p. Janka Rutę? > pseudo-historyka Krawczyka i tragedię od wych. technicznego - Korpus? > > ps.> przepraszam za umieszczenie Ruty w takim towarzystwie ;-) Krawczyka, "czajnikiem' zwanego? Wpisywało się różne rzeczy do klasówek, nie czytał... ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Elzbieta K Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.nsw.bigpond.net.au 08.02.06, 03:10 Matura 1965. Osoby ktore zdawaly mature w 1965 roku (klasa lacinska) w Liceum H. Kollataja prosze o zgloszenie sie! Co u Was slychac? Pazdrowienia z Sydney! Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborga Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 10.02.06, 15:12 Oczywiscie ze pamietam Rute, byl cudowny chociaz nieublagany. Ja zdawalam mature w 1989, mialam super obsade nauczycielska, jez polski: Gugul (najwspanialszy nauczyciel jakiego kiedykolwiek znalam), historia - fantastyczny Bracisiewicz, matematyka - Gorski, fizyka - Ruta. Troche pecha tez mielismy, za naszych czasow dwoch z tych nauczycieli umarlo... bardzo to bylo smutne przezycie dla nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tomek K. Re:do ingeborga IP: *.acn.waw.pl 11.02.06, 10:11 Misska, Milczarek, Jędruszak... co się z nimi dzieje może wiesz Pozdrawiam Tomek K. Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborga Re:do ingeborga 16.02.06, 16:06 Gość portalu: Tomek K. napisał(a): > Misska, Milczarek, Jędruszak... co się z nimi dzieje może wiesz > > Pozdrawiam Tomek K. > Nic a nic ;-( Minus mial kiedys sklep z butami, ale to b. dawno bylo... z 10 lat temu... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tomek K. Re:do ingeborga IP: *.acn.waw.pl 17.02.06, 14:09 E tam to ja spotkałem Piotrka jakieś 3 lata temu na Baśniowej Coś mówił że mieszka w Ursusie i ma jakąś firmę ale nic więcej . Tomek K. Odpowiedz Link Zgłoś
xanaxy Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 11.02.06, 10:35 Jaknajbardziej ! Slucham? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dziewiątka MIŁOSZ KURZACZ - CO Z NIM? IP: 81.211.103.* 13.02.06, 08:56 Jeśli czytujesz wybiórczą odezwij się. Jeśli ktoś wie co u MIłosza też proszę o kontakt. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: geremi Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.aster.pl 13.02.06, 23:00 Jest, dość świeżo bo w 2004... Ze starych wyjadaczy do moich czasów utrzymała się m.in. p. Wawrzeniuk i p.Wołoszczenko. Z resztą nie miałem zajęć, ale słyszałem o Matulce i Połzun. Na moje lata przypadła chyba świetność dyrektorki Kacprzak... Boże kiedy ja wreszie usuną z tego stanowiska! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 09.04.06, 03:46 Wołoszczenko to nie ze starych wyjadaczy, bo przyszedł gdzieś w 1996, hehehe :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andrzej Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.swps.edu.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 09:23 Matura 1986 (rany to już 20 lat... upsss) klasa humanistyczna. Wychowawczyni p. Kułagowska (dostała nas świeżo po studiach) polski z nieodżałowoanym , absolutnie fantastycznym Gugulskim, historia z p. Brzóską (tez klasa) łacina z Buratyński, który podobno teraz wicedyrektoruje. Pozdrawiam absolwentów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kamil Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 14:25 Konczyłem w 1996 r. matma z panem Górskim historia z Braciszewiczem.Fizyka z CZechowiczową a polski z siostrą zakonną bodajze Tomaszewska. niezapomniane wycieczki w góry i do hali Banacha. Ach co to były za czasy! i jeszcze jedno dyrektoką była pani Anna Radziwił! Odpowiedz Link Zgłoś
knapel7 Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 06.10.06, 11:25 hmm wspaniałe czasy, ja kończyłem w 1997r, a Braciszewicz ukształtował mój światopogląd :-) razem z Panią Róźiewicz - świetna polonistka. Na pewno co do nieszablonowych zachowań - był Pan z ruchomą perułką.... A przez Panią Czechowicz, a właściwie moją ignorancję w teamcie fizyki omal nie zawaliłem roku :-) Pozdrawiam mat-fiz .... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hugo Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.sta.asta-net.com.pl 14.02.23, 11:38 Tak, czasy niezapomniane, a szkoda, bo chętnie bym zapomniał o tej patologicznej szkole. Najczęściej absolwenci tej patologii pedagogicznej, nigdy nie wspominają tej szkoły. Dopiero po 30 latach, mogę się mierzyć z tematem tego co się tam naprawdę działo. Jak przeczytałem nazwiska Górski i Bracisiewicz w powyższym wpisie to, aż mnie zemdliło. Jeżeli ten pseudo nauczyciel historii, który na lekcji chwalił się, że chciał napisać otwarty list do ówczesnych władz Polski i Rosji (początek lat 90tych), żeby nasz kraj został monarchią konstytucyjną z dziedzicznym królem Polski Romanowem (nawet chyba podał tam imię jakiegoś paciotka ostatniego cara), ukształtował twój światopogląd to straszne. Na szczęście jak sam powiedział, nie zrobił tego, bo jego ojciec mu zapowiedział, że jak to zrobi to wyrzuci jego maszynę do pisania przez okno. Byłem wtedy w klasie maturalnej i po mojej opinii na ten temat, którą mu przekazałem na przerwie, na świadectwie z klasy maturalnej i maturze z historii otrzymałem oceny 2, chociaż nigdy wcześniej z historii nie miałem na świadectwie oceny poniżej 4. Brzmi to nieźle, szczególnie w kontekście dzisiejszych czasów. Tak więc, jeszcze raz gratuluję tym których ten człowieczek ukształtował światopogląd. Następny wybitny pedagog to Górski od matematyki. Klepał chłopaków po tyłkach, niby żartem, ale że składał niektórym dziwne propozycje to już nie był żart, bo sam jestem tego przykładem. Był to chyba sam koniec 3 klasy, więc po mojej stanowczej reakcji, że ma się ode mnie odpier..., w klasie 4 już łatwo nie miałem na matematyce. Z tego powodu nie zdawałem matematyki na maturze, ale na pisemnym egzaminie z j. polskiego, siedziałem w 1 ławce, która była na przeciwko komisji egzaminacyjnej i dziwnym trafem siedział w niej Górski. Gdy uczeń wychodzi na maturze do wc szedł z nim nauczyciel. Nie trudno zgadnąć kto poszedł za mną. Gdy byłem w wc, walił do drzwi kabiny toalety!!! Zrobił to specjalnie, żeby mnie zdenerwować i osiągnął swój cel. Czechowicz - fizyka, nie będę komentował jej zachowań, bo każdy wie jak było, ale muszę przyznać obiektywnie, że fizyki nauczyła wszystkich na wysokim poziomie, do dzisiaj robię bez problemu zadania ze szkół średnich. No i na konie, żeby nie było, że wszyscy nauczyciele byli źli, a ja jeden pokrzywdzony. Pani Róziewicz od polskiego, wybitna nauczycielka. Czułem się na lekcjach polskiego jak na wykładach z literatury. Do dzisiaj pamiętam, jak uczyła nas czytać między wierszami, jak tłumaczyła nam piosenki Kaczmarskiego. W podstawówce nie sadziłem, że j. polski może być interesujący, a tak było. Lubiliśmy te lekcje. Dziękuję Pani, bo chociaż na tą lekcje chciało się chodzić i jest co wspominać. Udowodniła Pani, że normalnymi metodami i z szacunkiem do ucznia, można mieć efekty, o jakich inni mogą pomarzyć. Zrobiła Pani dużo dobrego, wiem że inni Pani uczniowie też to docenili, bo po latach wszyscy mieli taką samą opinię. Myślę, że dzisiaj ta szkoła wygląda już jak inne, bo świat się na szczęście zmienił i rzeczy, które działy się w pierwszej połowie lat 90 w tej szkole, dzisiaj skończyłyby się w prokuraturze. To była szkoła, która przetrącała kręgosłupy osobowości i łamała charaktery. Gdyby Pani Róziewicz na j. polskim nas nie uczłowieczała, byłoby jeszcze gorzej. Mam, żal do dyrektor Anny Radziwiłł, bo za jej czasów, było trochę lepiej, a po jej odejściu zaczęła się samowola niektórych nauczycieli na dobre. Myślę, że zrezygnowała, bo ciężko się pracuje z taką kadrą i nie odpowiadała jej atmosfera. Nie pomyślała jednak o uczniach, że zostawiła ich z tymi ludźmi i na ich pastwę. Jako uczeń w tamtych czasach i będąc dopiero nastolatkiem, nie zdawałem sobie wtedy nawet sprawy w jakiej patologii szkolnej się znajdowałem. To nie była normalna szkoła. Ta szkoła ryła psychikę na lata. Na zakończenie napiszę, że skończyłem studia, nawet nie jedne, i to trudne kierunki i dlatego wiem, co napisałem, bo mam skalę porównawczą. Pozdrawiam wszystkich uczniów tej szkoły, którzy dokładnie rozumieją o czym tu piszę. Chociaż, sądzę, że z naszych czasów tylko lizusy, chcą jeszcze czytać cokolwiek o tej szkole i tamtych czasach, bo większości już to nie interesuję, wyparli to z pamięci i nie chcą do tego wracać. To normalny odruch ludzi, którym wyrządzono krzywdę i czują, że zostali potraktowani niesprawiedliwie. ja sam trafiłem na to forum przez przypadek i wyrzuciłem to z siebie pierwszy raz publicznie. Pozdrawiam kolegów i koleżanki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosciówa Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.direct-adsl.nl 19.02.06, 17:06 Czy J.Pomorski jeszcze uczy matmy, czy juz odplynal ze szkoly? Odpowiedz Link Zgłoś
anka556 Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 09.06.06, 14:45 Oczywiście,że Pomorski uczy . W tym roku szkolnym objął wychowawstwo w mat- fizie.Nadal rzuca kostkami,wywołując do odpowiedzi,chodzi w spodniach typu Bomber i ma długie włosy.Zajrzyjcie na stronę www.liceum21.waw.ids.pl,to poznacie skład nauczycieli Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rudy Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: 129.35.231.* 21.02.06, 12:38 Ja zrobilem mature w 1988. To byly czasy: polski z Pawlowska (koszmar!), matma z Tutajowa (bywalo zabawnie), niemiecki z Kulagowska (skutecznie) a rosyjski z Kolakowska (warto bylo chodzic tylko po to, zeby moc poobcowac z taka osobowoscia). szkoda historii (Czapliski). ale byli fajni ludzie, ciekawi swiata, otwarci, szukajacy. to byly niesamowite czasy! wspominam z sentymentem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aśka Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 13:44 Ja kończyłam w 1999. Polski z s.Tomaszewską matma Wołoszczenko rosyjski Wawrzeniuk, Ktoś jest z tego okresu? Pozdrowienia dla wszystkich Kołłątajowców Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 09.04.06, 03:49 Ktoś jest z tego okresu? ja jestem :) Polski z moją wych. Pieńkowską, na zastępstwie różne inne osoby :), matma oczywiście Wołoszczenko, cudem zdałam. Rozyjskiego nie było, za to nemiecki i francuski :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
zetec Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 02.03.06, 12:07 Matura 95. Klasa E wychowaczyni Pani Olbrycht, ktora skutecznie zniechcecila mnie do niemieckiego :) no i swieta z rosyjskiego, ktora zniechecla ale jej nie wyszlo. Ogolnie fajne czasy ale poziom szkoly sredni jak patrze z perspektywy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mika 21 miejsce w rankingu warszawskich LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 10:57 :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mika Re: 21 miejsce w rankingu warszawskich LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 10:59 zapomniałam dodać, że najlepsze na Ochocie po LO im.Staszica Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magda Re: 21 miejsce w rankingu warszawskich LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 10:26 Ja też zdawałam maturę w '99r. Wychowawcą mojej klasy była przez dwa lata Anna Ambroziak, a potem Zórawska. Może znajdę kogoś znajomego? Odpowiedz Link Zgłoś
blassk Re: 21 miejsce w rankingu warszawskich LO 22.03.06, 09:34 Cześć to fajnie bo chodziłyśmy razem do klasy...A kto Ty Magda M. czy Magda K.? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: s Re: 21 miejsce w rankingu warszawskich LO IP: *.crowley.pl 10.10.06, 12:46 Zależy, w jakim rankingu. Żaden ze znanych mi rankingów nie uprawnia do powiedzenia o danej szkole, że jest dobra lub też zła. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cesław ████ Wpisujcie się ███` IP: *.acn.waw.pl 28.03.06, 12:41 Będzie się łatwiej odszukać. dzięks!!! szkolnelata.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: el Re: ████ Wpisujcie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 12:16 Fajna stronka - juz sie wpisałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Karola L. Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.acn.waw.pl 11.06.06, 16:02 matura 98, klasa biol chem, moja wychowaczyni p. Matulka, pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anka-matura 71 Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.gazeta.pl / 192.30.202.* 13.06.06, 23:54 Kto zdawal mature w Kollataju w 1971? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anka Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.06.06, 16:17 JA!!! Bylam w klasie "B", wychowawczyni : Bockowska! Odpowiedz Link Zgłoś
alchemia27 Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 14.06.06, 08:56 matura 1995 wychowawczyni w-fistka Bogusława Ćwiklicka; NIe byłam tam od 10 lat.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iza Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt IP: *.pl.auchan.com / 62.148.92.* 16.06.06, 13:00 Witajcie, ja robiłam maturę w 88' - klasa biol-chem. wychowawczyni E. Matulka, pamiętam też Tutajowa, Pawłowską i Czajnika. jeśli jest tu ktoś taki odezwijcie się. pozdrawiam. iza Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 30.06.06, 14:09 Gość portalu: iza napisał(a): > Witajcie, ja robiłam maturę w 88' - klasa biol-chem. wychowawczyni E. Matulka, > pamiętam też Tutajowa, Pawłowską i Czajnika. jeśli jest tu ktoś taki odezwijcie > > się. pozdrawiam. iza Tutajowa - zły sen.. Matura rocznik' 86 Odpowiedz Link Zgłoś
adatoniewypada5 Re: XXI Liceum Ogólnokształcące Im. Hugona Kołłąt 14.07.06, 10:02 Matura rocznik 1984 Potwierdzam Tutajowa-zły sen (nie uczy w Kołłątaju) Krecińska- jak zwykle urocza ,nadal uczy Pawłowska- na emeryturze Czajnik (Krawczyk)-nie żyje Kacprzak-dyrektor szkoły Odpowiedz Link Zgłoś