Dodaj do ulubionych

Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach!!!

20.04.06, 21:33
Witam. Jestem mamą tegorocznej szóstoklasistki. Mamy problem z wyborem
gimnazjum. Nasz rejon to Barska, ale nasłuchałam się już o nim i były to
raczej niepochlebne opinie. Zresztą profile klas i języki, też nie bardzo
pasują córce. Złożyłyśmy papiery do 16-tki na Skarżyńskiego, bo tam jest
rosyjski, ale nic nie wiemy o tym gimnazjum...Proszę o opinię. A może jeszcze
jakieś godne polecenia na Ochocie? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • swd1959 Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 21.04.06, 16:10
      Pomysł utworzenia gimnazjów jest niedorzeczny, więc i trudno jest powiedzieć o
      jakimkolwiek gimnazjum, że jest dobra szkoła, bo to w zasadzie niemożliwe.
      Gimnazja zatem dzielą się na szkoły takie sobie i poniżej krytyki. Jedynym
      panstwowym gimnazjum na Ochocie, które jest takie sobie, jest właśnie Barska
      (choc mogę się mylić, bo może jeszcze jakies jest). Tak wynika z drążenia
      tematu przeze mnie przez ostatnie dwa lata. A bardziej generalnie - coś
      takiego, jak dobra szkoła nie istnieje. Istnieje natomiast pojęcie - dobry
      zestaw nauczycieli w danej klasie. O taki zestaw statystycznie łatwiej, gdy
      jest to klasa tzw. autorska, czy jakkolwiek sprofilowana (co jest nawiasem
      mówiąc wbrew reformie, która powołała gimnazja).
      • ka23sia Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 21.04.06, 17:10
        O gimnazjach nic nie wiem. Niestety.
        Ale jestem na etapie poszukiwania podstawówki.
        Czy możesz jakąś polecić?
        • dekami Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 22.04.06, 12:40
          Nie wiem czy mogę polecić Ci jakąś z czystym sumieniem...Słyszałam, że dobra
          jest 23 na Wawelskiej i 61 na Białobrzeskiej, ale chyba lepsza 23. Zależy w
          jakim rejonie szukasz.Ja mieszkam przy pl.Narutowicza i trochę znam tylko
          okoliczne przedszkola i szkoły...tak mniej więcej do Banacha.A ku której
          podstawówce się skłaniasz?
        • Gość: gosć Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.agora.pl 05.07.06, 09:44
          Szkołę nr 23 na ul. Wawelskiej stanowczo odradzam.
          Moje dziecko naszczęście w tym roku ją ukończyło.
    • Gość: angel Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.aster.pl 21.04.06, 19:48
      też mam córkę w tym wieku i wielki problem:"które gimnazjum wybrać?"papiery
      złożyłam na barskiej i na skarżyńskiego,jednak bardziej przekonana jestem do tej
      drugiej szkoły,obecny wychowawca mojej córki odradzał mi barską
      • dekami Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 22.04.06, 12:42
        Witaj. Widzę, że mamy ten sam problem. Ja już chyba pozostanę przy
        Skarżyńskiego, Barską też odradzam. Może nasze córki będą więc w jednej klasie?
        Jaką wybrała Twoja córka?
        • Gość: angel Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.aster.pl 22.04.06, 16:24
          witaj my również pozostajemy przy skarżyńskiego pozdrawiam
          • Gość: dede Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 16:30
            Nie sądzicie, miłe Panie, że ocenianie szkoły po zachowaniu pana w
            sekretariacie jest dosyć powierzchowne i niewiarygodne? Może lepiej byłoby
            powiedziec o tym dyrekcji szkoły.

PS Nie mam nic wspólnego z tą szkołą
            • Gość: angel Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.aster.pl 22.04.06, 16:41
              chyba ten pan pracuje "pod nosem pani dyrektor" pozdrawiam
            • dekami Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 22.04.06, 21:09
              Pan/Pani(nie chcę urazić,a nie wiem z jaką płcią mam do czynienia)wybaczy, ale
              mam prawo wyraźić swoje wrażenia po wizycie w danej szkole, sklepie czy innym
              miejscu publicznym...Rozumiem, że tyle charakterów ilu ludzi, ale w tym
              gimnazjum, o którym mówimy, potraktowano mnie jak intruza. Pani o nicku "angel"
              też tak była potraktowana, więc nie jestem odosobnionym przypadkiem. Nie mam
              zamiaru wykorzystać tego forum, żeby robić szkole złą renomę. Sama pracuję w
              oświacie i wiem jak ważna dla rodzica, który oddaje swoje dziecko do danej
              placówki jest rzetelna informacja.Nie chodzi o mydlenie oczu, ale normalne
              traktowanie. Jestem pewna,że wielu ludzi nie robi zakupów w sklepach, gdzie są
              niemiłe ekspedientki, nie leczy się u niekompetentnych lekarzy...itd.Przykłady
              możnaby mnożyć. Czy się to komuś podoba czy nie, pierwsze wrażenie jest ważne.
              I podobnie jak "angel" nie życzyłabym sobie, aby moja córka, załatwiając
              cokolwiek w sekretariacie szkoły przeżywała stresy...
    • Gość: ewa Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 20:41
      dlaczego odradzał Barską, jakie podawał argumenty. Jestem ciekawa ponieważ
      złożyłam papiery dziecka na Barską. A propos Skarżyńskiego słyszałam, że są
      narkotyki - czy coś wiesz na ten temat
      • dekami Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 22.04.06, 12:36
        Witaj. Ja to samo o narkotykach słyszałam o Barskiej...Tak naprawdę myślę,że
        narkotyki są wszędzie...niestety. I tylko od naszej czujności i uwrażliwiania
        naszych dzieci zależy, czy się w nie wpakują czy nie. Ogólnie, skłaniam się
        bardziej ku gimnazjum na Skarżyńskiego, ale tylko dlatego, że jest tam język,
        którego chce się uczyć moja córka. No i pierwsze wrażnienie nie było złe, choć
        mogę się mylić...Pani w sekretariacie miła, nie mydląca oczu itd..Tego samego
        dnia byłam na Barskiej(to rejon, wiec musiałam złożyć papiery), facet w
        sekretariacie zrobił łaskę,że udzielił mi informacjii, a gdy powiedziałam,że
        córka być może nie będzie uczęszczać, chyba się wkurzył, że w ogóle zawracam mu
        głowę.Czułam się, jakbym chciała dać dziecko do najlepszej szkoły na świecie i
        jeszcze marudzę...Takie moje wstępne wrażenia. No i a propos Barskiej...W moim
        bloku mieszkają dzieci, które tam chodzą...jeśli nie fantazjują, to ja jestem
        przerażona tym gimnazjum. Ale czy wybierzemy dobrze? Któż to wie. Pozdrawiam
        • Gość: angel Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.aster.pl 22.04.06, 16:21
          ja również składając papiery na barskiej byłam tak potraktowana przez "pana"w
          sekretariacie,jesli dyrekcja szkoły zatrudnia takie osoby to możemy sobie
          wyobrazić resztę kadry;mimo że złożyłam paiery na barskiej i na skarżyńskiego
          jestem z córką w pełni świadoma że będzie uczęszczała do tej drugiej
          szkoły,pozdrawiam a tym z barskiej życzę szczęścia jeśli podczas roku szkolnego
          będą musieli coś załatwić w sekretariacie z tym "PANEM"
    • Gość: az Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.rakowiec.waw.pl / *.compi.net.pl 22.04.06, 00:38
      Tak jak juz ktoś napisał gimnazja to kiepski pomysł. Ale nikt nie ma odwagi sie
      z tego wycofać. Wszystko zależy od zestawu nauczycieli i od tego jakie
      dzieciaki będą w klasie. Nawet w najlepszej szkole trafiają się coraz
      częściej "wybryki natury" co to szkołę uważają za poligon doświadczalny dla
      swoich wybryków (ostatnio coraz częściej źródłem kłopotów są
      dziewczyny).Wystarczy kilku takich i koniec nauki.Barska i Skarżyńskiego to
      gimnazja rejonowe ani gorsze ani lepsze. Są w nich bardzo dobre klasy i bardzo
      kiepskie. Jeśli dziecko chce udzielać się sportowo (dziewczyny piłka ręczna,
      chłopcy koszykówka) albo gdzieś coś trenuje polecam gimn. 17 (część zespołu
      nr83 podstawówka+ gimnazjum).Dość spokojne, dzieciaki zajęte treningami jeśli
      chcą sie uczyć to mają ku temu warunki. Samo gimnazjum małe po 2 klasy na
      każdym poziomie co też jest zaletą.
    • iwotlen Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 22.04.06, 12:31
      Moj syn ukonczyl Barska 2 lata temu. 50% klasy miala wyniki na tescie powyzej
      150 pkt, a wiec w efekcie dostali sie do najlepszych liceow. Jesli wybierzecie
      Barska to tylko klasa profilowana, w klasach ogolnych jak to w rejonie - rozna
      mlodziez a wiec i poziom nauczania czesto obnizony. Wydaje sie ze jednak
      najlepsze sa klasy matem-inf (od matematyki najlepszy Pan Borowik). Takze
      potwierdzam - wszystko zalezy od skladu klasy i zestawu nauczycieli.
      • dekami Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 22.04.06, 12:50
        Dziękuję za informację. Słyszałam, że klasy mat.-przyr. w ogóle są niezłe w
        każdym prawie gimnazjum. Ale co z dziećmi, które nienawidzą matematyki, są
        bardziej nastawione na humanistykę? Niestety nie ma klas humanistycznych i
        bardzo żałuję. Jedyne profile, powszechne w gimnazjach to: mat-przyr i
        językowe! Koszmar!Ten kraj jest już tak zapatrzony w zachód Europy, że nauka
        języków staje się priorytetem, gdyby mogli przypuszczam, że zaprzestaliby uczyć
        całkiem nasze dzieci języka polskiego i historii Polski. Długi to temat do
        dyskusji...I tak jak większość, uważam, że gimnazja to najbardziej poroniony
        pomysł reformy oświaty.
        • Gość: dede Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 16:20
          z całym szacunkiem, ale pozwolę sobie mieć odmienne zdanie. Języki są bardzo
          ważne, ale wyłącznie jako dodatek. Gimnazja są niedobrym pomysłem edukacyjnym,
          jednak równie źle byłoby profilować dzieci w wieku lat 13. Zarówno język polski
          jak i historia są priorytetowymi przedmiotami w czasie całego cyklu edukacji.
          Prosę pamietać, ze matematyka będzie prawdopodobnie już od tego roku
          obowiązkowym przedmiotem na maturze. Tzn dla przyszłorocznych kl I LO
          • dekami Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 22.04.06, 21:24
            Ja również jestem przeciwna profilowaniu klas w gimnazjum. Sama pamiętam kiedy
            musiała zdecydować o sobie, o klasie, którą miałam wybrać idąc do
            liceum...Miałam wtedy 15 lat i to był koszmar, a co dopiero 13latek ma myśleć?
            Jak takie dziecko ma już wiedzieć kim chce być w przyszłości i w jakim kierunku
            już się kształcić?Przecież to paranoja!Znam program nauczania w gimnazjum i
            wiem, że nauka nie obywa się bez polskiego i historii(i dzięki Bogu!), ale nie
            o to chodzi..Profilowanie klas w gimnazjach polega na dodatkowych godzinach
            nauki danego przedmiotu(podstawowy program i tak musi być zrealizowany). I
            dobrze, wcale nie jestem przeciwna.Tylko pytam: po co? I dlaczego można
            stworzyć klasę mat-inf, mat-przyr, dwujęzyczną, sportową...itd, a nie można
            stworzyć humanistycznej?Przecież to tolko dodatkowe godziny z polskiego i
            historii...tak jak z języków czy matematyki...A czy matematyka będzie na
            maturze obowiązkowa, czy nie, to nie ma znaczenia.Będzie to będzie.Polski jest
            zawsze obowiązkowy, nawet dla dzieci z klas o profilu matematycznym i dają
            sobie radę.
            Reasumując, mam na myśli to, że gimnazja, skoro już "profilują" klasy, powinny
            mieć ofertę z każdej dziedziny nauki: dla humanistów, umysłów ścisłych i
            lingwistów...Pozdrawiam.
            • Gość: dede Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 22:40
              ani nie chciałam nikogo urazić ani sama nie poczułam się dotknięta. Jesli moja
              wypowiedź mogła zostać źle odczytana, to przepraszam, nie mialam złych
              intencji, przeciwnie. Oczywiście, że każdy może wyrazić swoją opinię,ja
              także.Nie bronię szkoły na Barskiej, bo nawet nie wiedziałam, że tam jakaś
              jest. Ponieważ jednak zupełnie nie jestem osobiście zainteresowana, mogę sobie
              pozwolić na luksus nieangażowania emocji. Stąd też wydawało mi się, że o
              zachowaniu pracownika najprościej jest powiadomić jego przełożonego. W końcu
              jeśli nikt tego nie robi, to może dyrektor/ka wcale nie wie ...
              A jeśli chodzi o profilowanie, to pozwolę sobie ostawać przy swoim zdaniu, co
              oczywiście nie oznacza, że Pani musi się z nim zgodzić.
              Zyczę trfnych wyborów i sukcesów
              Pozdrawiam
      • Gość: dede Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 16:15
        Tak dla sprostowania:
        maximum punktów z egzaminu to 100. 150 mogli mieć uczniowie razem ze
        świadectwem.
        • Gość: iwotlen Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.aster.pl 23.04.06, 23:06
          Tak rzeczywiscie max pkt z egzaminow to bylo 100 pkt, a nastepne to świadectwa,
          olimpiady itp. mozna bylo osiagnac najwiecej 200 pkt.
          Ale widze ze w tym watku jest najwiecej wypowiedzi osob, ktore wypowiadaja sie
          oglnie o edukacji w gimnazajach, a przeciez tego w tej chwili nie mozna zmienic
          a nalezy wybrac najlepsza opcje dla dziecka. Jak siegne pamiecia to na Barskaiej
          2 lata temu byly tez klasy o profilu humanistycznym. Oczywiscie nie namawiam do
          nauki na Barskiej, dziele sie tylko swoimi spostrzezeniami. Jesli chodzi o
          kontakty z sekretariatem to tylko moge napisac ze w ub tygodniu wielokrotnie
          kontaktowalam sie wlasnie z Panem w sekretariacie, ktory b. mi pomogl poniewaz
          potrzebowalam skontaktowac sie z pegadogiem szkolnym i psychologiem z gimnazjum,
          ani przez moment nie wyczulam zniecierpliwienia mimo, ze telefonowalam kilka
          razy w ciagu dnia. Ponadto przypominam sobie, ze przed rozpoczeciem nauki w
          gimanazjum 3 razy zmienialismy klasy syna najpierw zlozylismy do humanistycznej,
          pozniej byla zmiana na matem-inf, a nastepnie inna rowniez matem-inf. Pani
          Dyrektor ze zrozumieniem przyjmowala kolejne prosby.
          • maranka Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 24.04.06, 09:00
            szkołę na Barskiej kończyło dwoje moich dzieci i jestem bardzo zadowolona ,
            moje spostrzeżenia po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi są takie ;
            - z panem w sekretariacie spotkacie się raz lub dwa i tyle , wszystko można
            załatwić z dyrekcją / trzeba się wcześniej umówić , bo również uczy /
            - dyrekcja jest miła , kompetentna ,decyzyjna aczkolwiek stanowcza - i bardzo
            dobrze bo ktoś musi rządzić - dla uczniów wymagająca ale bardzo lubiana
            - są klasy profilowane różne , potwierdzam ,że pan Borowik świetny z matmy
            - uważam ,że są świetni, sprawdzeni / innych pozwalniano / nauczyciele z
            wiodących przedmiotów / dużo wymagają i dużo się trzeba uczyć /
            - poza tym w szkole dużo się dzieje - kóła , wyjazdy / dużo zagranicznych/
            zielone szkoły , olimpiady , specjalne programy motywacyjne , wszystkie święta
            w rodzinnej atmosferze razem z nauczycielami i dyrekcją
            -dzieci już od lat bardzo dobrze zdają egzaminy - są w kazdym roczniku klasy
            integracyjne i one trochę zaniżają poziom , ale sa to dzieci bardzo fajne
            normalnie uczące się z pewnymi problemami / jak ktoś ciekawy to sie dowie /
            - właśni ze względu na klasy integracyjne niektórzy rodzice krzywo patrzą na to
            gomnazjum - ja uważam , że to dobra lekcja wychowania i tolerancji
            -narkotyki są wszędzie podobno , zależy tylko jak się znimi walczy
            -dwa razy stawałam przed takim wyborem jak wy , też wychodziłam ścieżki do
            każdego ochockiego gimnazjum i wiem jedno , że ważne są rankingi , nauczyciele
            ale najważniejsza jest atmosfera i to ,żeby wejść i poczuć , ża to jest to
            - moje dzieci mówiły , że nigdy nie zamieniłyby tej szkoły na żadną inna ,
            utożsamiały się z nia a to chyba bardzo ważne
            -mam znajomą , która pracuje w jednej z tych szkół , o którą pytacie ,
            rozmawiałam z nia i powiedziała - " jeśli możesz to do nas nie dawaj "
            Wiem ,że wybór jest ciężki i jeśli mogę radzić to kierujcie sie własnym
            rozumem , bo inaczej można dostac zawrotu głowy , zawsze są niezadowoleni z
            danej szkoły - bo trzeba się uczyć , słuchać i czasami włożyć białą bluzkę
      • Gość: iza Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 12:38
        chyba jestem troche niedoedukowana ale z tego co mi wiadomo bo sama zdawalam
        egzamin gimnazjalny to maxymalna liczba punktow z egzaminu jest 100, wiec jak
        Twoj syn mogl miec 150???
      • Gość: dociek Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.04.06, 22:05
        sorry, max z testów to 100 pkt
    • ka23sia Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 24.04.06, 08:44
      Wiem, że wpycham się nie do swojego wątku i jeszcze nie na temat.... Ale
      proszę - podpowiedzcie, którą szkołę podstawową polecacie?
      Najbliżej mamy: 152 na Geodetów, 175 na Trzech Budrysów, 61 na Białoborzeskiej.
      Dobre opinie słyszałam o SP 280 na Gorlickiej.
      Pomóźcie proszę.
      • Gość: az Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.rakowiec.waw.pl / *.compi.net.pl 24.04.06, 20:35
        yślę, że w tym wieku dobrze jest mieszkać w pobliżu szkoły. Koledzy, łatwo o
        lekcje jeśli dziecko jest chore i takie tam. Teraz często zadawane są prace do
        zrobienia w większej grupie a wtedy ważne jest jeśli się nie ma daleko do
        kolegów. SP 152 nie jest zła. Może nie światowa czołówka ale nauczyciele
        dobrzy, konsultacje po lekcjach jeśli dziecko ma kłopoty, zajęcia dodatkowe,
        basen na miejscu.
      • litylko Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 30.05.06, 01:03
        175 omijaj szerokim łukiem, jeżeli nie chcesz, abyście razem ze swoim dzieckiem
        skończyli z nerwicą.
      • Gość: viggen Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.compi.net.pl 30.05.06, 21:26
        Polecam gorąco 97 na Spiskiej. Syn skończył w zeszłym roku, bardzo za nią
        tęskni. Świetni nauczyciele, szczególnie klasy I - III. Fakt, że nastawiona
        jest szczególnie na sport (judo), ale pozostałe przedmioty wcale nie są
        zaniedbywane (syn jest teraz w gimnazjum Staszica, w klasie o profilu mat.-inf.
        i radzi sobie doskonale, wcześniej zresztą wraz z kolegami z klasy osiągali
        niezłe rezultaty w konkursach typu Kangur i Asik).
        Szkoła organizuje "białe" (np. wyjazd zimą na 10 dni do Szklarskiej Poręby)
        i "zielone szkoły", latem obozy sportowe i żeglarskie.
        Nie sądzę, żebym miał jeszcze okazję kiedykolwiek spotkać się z takim
        zaangażowaniem w wychowanie i przygotowanie dzieci do życia, jak ze strony pp.
        Małgosi Warakomskiej i Ewy Ślósarczyk.
        Spróbujcie, a nigdy nie pożałujecie!
    • Gość: gość Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.chr-hansen.com 24.04.06, 13:21
      Córka skończyła Gimnazjum na Barskiej w ub. roku (klasa inf.-matem.).
      Moim zdaniem nie było źle, napisała końcowy test bardzo dobrze, dostała się do
      liceum, które jest w rankingach na ok.10 miejscu(chyba 12-stym). Uważam, że w
      szkole było bezpiecznie, poziom nauki chyba też nienajgorszy skoro córka pomimo
      tego, że nie jest dzieckiem suuuuper zdolnym daje sobie radę w dobrym liceum.
    • Gość: iza Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 12:35
      Moze opinia kogos kto sam chodzil do gimnazjum Ci lepiej pomoze.
      Jestem w tej chwili w kalsie maturalnej w liceum A. Fycza Modrzewskiego (8 w
      tegorocznym rankingu) i koncze 4letnia klase dwujezyczno niemiecko-polska.
      Jestem absolwentko matematycznej klasy w 13 gim. przy liceum Staszica. I ze
      swoich doswiadczen moge polecic to gimnazjum a najlepiej wlasnie ta klase.
      Jelsi chodzi o kadre nauczycielska wystarzylo napisac jedno podanie zeby
      nauczyciel, ktory albo sie nie staral albo nie potrafil wymagac itp. aby
      dokonano jego zmiany. Z tego co wiem w innym szkolach m.in. w moim liceum
      takiego nauczyciela po prostu trzeba zniesc i nie da sie z tym nic zrobic.
      Przykre. Srednia tej klasy z egzaminu gim to bylo 89 pkt wiec chyba dobrze...
      zreszta w ostatnim rakningu to gimnazjum bylo najlepsze na ochocie.
      Jesli chodzi o gim Barska: poniewaz byl to moj rejon i cala moja klasa z
      podstawowki sie tam udala a takze mam tam wielu znajomych nie moge wyrazic
      pochlebnej opinii. Osoby ktore njalepiej sie uczyly w podstawowce w tej chwili
      sa najwyzej na zaocznej technologii zywnosci na SGGW. Sa wyjatki, ale to tylko
      tacy ludzie ktorzy sie stamtad po roku lub dwoch wyniesli. Wiekszosc poszla do
      liceow profilowanych itp. Zdecydowanie odradzam, szczegolnie, ze ma pani corke,
      a o jej wychowanie tez nalezaloby dbac. Niestety chlopcy z Ochoty naewno nie
      wplyneli dobrze na zachowanie i prowadzenie sie moich dawnych kolezanek...
      Gim. na Skarzynskiego: na moim osiedlu mieszka dziewczyna ktora uczyla sie tylko
      rok w tym gim i wyniosla sie do prywatnego na raszynska (notabene nie poleca),
      ale na skarzynskiego bylo jeszcze gorzej ponoc. jesli chodzi o narkotyki
      zdecydowanie prawda, a wiekszosc ludzi potem kieruje sie do dembowskiego (jak i
      po barskiej)

mam nadzieje ze troche pomoglam, pozdrawiam!
      • Gość: majka Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.aster.pl 25.04.06, 15:44
        witam wydaje mi sie że narkotyki są wszędzie!!!!!!!!!!!ja stawiam na szkołę na
        skarzyńskiego!!!
      • Gość: gość Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.chr-hansen.com 26.04.06, 09:15
        A ja się z Tobą nie zgodzę, tak jak pisałam wcześniej córka skończyła Gimnazjum
        na Barskiej i bez problemu dostała się do Żeromskiego, liceum jest w tym roku
        na 13-ym miejscu, z narkotykami też nie miała do czynienia i nikt jej ich nie
        proponował (a jak ktoś sam szuka to znajdzie wszędzie), a młodzież jak młodzież
        to od Ciebie zależy z kim spędzasz swój wolny czas. Nie globalizujmy.
      • iwotlen Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 26.04.06, 09:21
        Kilku kolegow mojego syna rowniez uczylo sie w Gimn. przy Staszicu, ale nie
        mieli tak pochlebnych opinii na jego temat. A napisanie jednego podania na
        nauczyciela aby sie go pozbyc to chyba tez niezbyt pochlebna opinia dla szkoly.
        Natomiast jesli chodzi o studia to wydaje sie iz glowne podstawy daje jednak
        liceum. Oczywiscie jest to lancuszek dobre gimnazjum "otwiera drzwi" do dobrego
        liceum itd, ale tak naprawde bez nauki i zangazowania mlodziezy nic nie
        osiagniemy, przeciez najlepsza kadra pedagogiczna nie wtloczy wiedzy. Dla
        sprostowania z klasy mojego syna (mat-inf)- Gimn. Barska tylko jedna osoba zdala
        do Dembowskiego wiekszosc do Kollataja.
        • el_la Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 04.05.06, 09:55
          Za moich czasów (matura 1985) Kołłataj był b. dobrym liceum. Z mojej klasy ci
          piątkowi z zainteresowaniami matematycznymi szli do Gottwalda,
          piątkowo/czwórkowi i/lub z zainteroesowaniami humanistycznymi - do Kołłątaja a
          ci trójkowo-czwórkowi do Słowackiego i Dembowskiego. A teraz jak jest ?
          A tak swoją drogą to w przyszłym roku czeka nas wybór gimnazjum. Myślę o
          Raszyńskiej i Staszicu (rejon - Skarżyńskiego). Co wiecie o tych szkołach ?
          • Gość: pp Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:35
            Staszic mocno przereklamowany (rzutuje opinia liceum). Klasy matematyczne
            faktycznie dobre reszta jak w kazdym rejonowym gimnazjum. Trzeba się liczyc z
            kłopotami w dostaniu się tam jeśli nie jest się z rejonu bo jak widzę Wszyscy
            chcą się tam wybrać.
          • Gość: S14 Jeśli chcsz rozwydrzonego narkomana w domu za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:41
            własne pieniądze Raszyńska/Bednarska jest najlepsza!
            • el_la Re: Jeśli chcsz rozwydrzonego narkomana w domu za 05.05.06, 04:44
              ???
              Skąd to stwierdzenie?
              Bo te dzieci, które ja znam a chodzą tam - nie wyglądają na narkomanów ...
              • Gość: S14 Re: Jeśli chcsz rozwydrzonego narkomana w domu za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 07:22
                Oczywiście, że nie wygladają jak ci z Centralnego(krótszy okres brania, wyższa
                jakość drozszego "towaru"...) - to przyjdzie z czasem, chyba , że się rozwala
                samochodem rodziców jadąc po amfie 160 na godzinę przez miasto;-)
      • dekami Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 27.04.06, 21:23
        Witaj. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Właśnie na takich najbardziej mi zależy.
        Niestety, muszę przyznać,że nie pocieszyłaś mnie za bardzo...Obie z córką
        wiemy, że gimnazjum Staszica jest najlepsze...,niestety raczej nie mamy szans
        dostać się tam...Poza tym nie ma tam klasy jaka interesowałaby moją córkę.Uczy
        się dobrze i świadectwo w tym roku, jak i w poprednich latach będzie miała
        dobre (średnia 5,2; 5,3),ale przedmioty takie jak: matematyka, nie idą jaj za
        dobrze, nie lubi przedmiotów ścisłych, jest raczej humanistką. A z tego co
        wiemy Staszic, jest dobrym gimnazjum właśnie w kierunku mat.-przyr....Bardzo
        tego żałujemy. A gimnazjum prywatne na Raszyńskiej...Mieszkam koło niego,
        wygląda nieźle, opinie ma dobre...Niestety nas jako rodziców nie stać na
        opłacenie go dla córki. Jeszcze raz dziękuję za opinię i pozdrawiam. Życzę
        powodzenia na maturze!.
    • Gość: iza Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 23:25
      niestety tez jestem sklonna stwierdzic, ze opinia mojego rocznika (`86) jest juz
      przedawniona. Niestety wszystko sie zmienia, poziom gimnazjum rowniez. Ja bylam
      pierwszym rocznikiem i pisze jak bylo. Skonczylam gimnazjum 4 lata temu!
      Ale jesli chodzi o podanie o zwolnienie nauczyciela to naprawde docenicie to
      jesli sie z tym spokacie. Kadre nauczycielska mialam naprawde siwetna. Nie
      mialam zastrzezen do zadnego nauczyciela. No i miarodajne jest to po jakim
      liceum dostaje sie na jakie studia... Chodzi mi o to, ze ludzie z mojego
      rocznika sa juz na studiach, wiec orientuje sie kto jet na jakim kierunku i po
      jakim liceum i gimnazjum. Tylko tyle. Aczkolwiek zgodze sie ze w Staszicu godna
      polecenia jest autorska klasa matematyczna. Inne wiadomo, sa troche gorsze. Ale
      z tego co wiem to grupuja tam ludzi wg wynikow egzaminu z podstawowki i ocen na
      swiadectwie i w klasach A sa najlepsi, a im dalej np. F juz sa gorsi. Daje to
      bardzo duzo - uczniowie sa ciagnieci do gory a nie w dol
      • Gość: aa Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 13:08
        to zdaje się jest niezgodne z przepisami i raczej w takie praktyki wątpię.
        • Gość: pycio Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.04.06, 22:18
          staszic to też gimnazjum rejonowe, ma tylko klasy o profilu mat.
          • Gość: starsza Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.05.06, 00:19
            > staszic to też gimnazjum rejonowe, ma tylko klasy o profilu mat.
            Mylisz się. W gimnazjum na jednym poziomie są dwie klasy autorskie matematyczne
            i trzy klasy ogólne. A w ogólnych klasach rzeczywiście spotyka się podział na te
            z "lepszymi", "średnimi" i "gorszymi" uczniami.
            W liceum Staszica, owszem, są same klasy matematyczne (w tym tzw. matex)

s.
          • Gość: Michał Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.acn.waw.pl 04.05.06, 22:01
            Gimnazjum Staszica to rejonowa szkoła, która również stara się przyjmować kandydatów spoza rejonu, zwł. do klas matematycznych. Niestety, uczniowie z rejonu wiodą prym i nie radzę z nimi zadzierać. Licealiści (z nimi nie ma najmniejszych kłopotów i to oni przynoszą sławę Zespołowi Szkół im. Staszica))boją się agresywnych gimnazjalistów i omijają ich z daleka.
    • Gość: tua stella Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 22:20
      jestem licealistka ktiora w niedawnym czasie skonczyla gimnazjmum przy ulicy
      barskiej i nie ukrywam, ze jestem niezwylke zadowolona z tej szkoly!Z
      przyjemnoscia do niej wracam, rozmaiwam z nauczycielami!Do szkoly bylam bardzo
      przwiazana, mysle ze ot golownie zasluga zestawu nauczycieli i tego jaka klase
      mialam.Towarzystwo z jakim sie spedza te 80% dnia jest bardzo wazne! Ok pan w
      sekretariacie jest rzeczywiscie nie mily nigdy go nie lublam ale ire razy w
      przeciagu roku szkolnego odwiedza sie sekretariat?? czy to naprawde jest
      najwazniejsze?? Pani Banas(dyrektor) zatrudnia tego czlowieka proniewza jest
      on bardzo sklupuratny i odpowiedzialny!
      chcialm rowniez powiedziec, iz rzeczywiscie klasy profilowane sa lepszym
      wyborem,im bardziej ambitna klasa tym lepirj zmusza do nauki, a o nia tu
      przeciez chodzi! Osobiscie chodzac do 37LO im j. Dąbrowskiego(jak by na to nie
      patrzec do jednej z lepszych sz lo w warszawie)nie odczuwam powaznych brakow w
      przerobionym materiale!
      A jezeli chodzi o narkotyki to w szkole nie ma jako takich dilerow (wiem
      poniezwaz moja sieostra konczy ja dopiero za miesiac) ale ze zdobyciem ich nie
      ma problemow na ochocie! i to czy dziecko bedzie bralo lub nie to tylko i
      wylacznie kwestia tego w jakim towarzystwie sie obraca, z kim sie zadaje co
      rowniez po szkole i to czy ma autorytet w rodzicach...
      jezeli chodzi o kwestie jezykow-ok jesli komus nie pasuje to nie ma co zmuszac
      dziecka do niemieckiego, jednak w wiekszosci jesyki takie jak wloski rosyjski
      czy francuski w liceach nauczane sa od podstaw (jesli nie jest to specjalna
      klsa ijesli jezykiem pfrzewodnim jest angielski)
      szkole dobrze wspominam, jest przyjazna i organizuje duza ilosc wycieczek(np
      27.05 wyjezdza wycieczk do szwajcarii w moim odczuciu w dosc przystepnej cenie,
      a nauka poprzez zabawe , wycieczki jest o wiele przyjemniejsza i
      skuteczniejsza), jak rowniez wieczor taletow na ktorym mozna wykazac sie
      zdolnosciami, wilee mozna jeszcze pisac jednak barak czasu mi na to nie pozwala.
      pozdrawiam
      • Gość: mała Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 21:41
        drodzy rodzice i dzieciaki!
        ja, podobnie jak kolezanka skonczylam to pełne narkotykow i zle dobranej kadry
        gimnazjum na barskiej i wiecie co Wam powiem? ze jest to jedna z lepszych szkol
        na ochocie. nauczyciele sa mili i pomocni, a dyrekcja w pelni wypelnia swoje
        obowiazki, nie robiac za duzop zamieszania i szumu.pozatym jest otwarta na
        wszelakie propozycje uczniow czy wychowawcow. nie wiem czemu szanowne Mamy tak
        sie uczepily pana w sekretariacie...przeciez on i tak nie lat bedzie uczyl
        Waszych dzieci, a one z kolei zobacza go moze ze 3 razy w ciagu 3 nauki, wiec
        nie rozumiem dalczego brany jest jako kryterium wyboru szkoly...co do reszty
        kadry, to na prawde sa sudzie bardzo kompetetni i potrafia nauczyc tego, co
        wazne.egzamin napisalakm na 80 punktow, srednia ocen 4.9-wiec to samo mowi za
        siebie. pamietajmy jednak, ze to zalezy rowniez od Waszego dziecka, jego
        mozliwosci i checi.teraz, bedac w liceum nie odczuwam jakichkolwiek brakow w
        materiale.chetnie odwiedzam moja wychowawczynie i innych auczycieli.
        jesli chodzi o wybr klas, to oczywiscie tylko profilowane.w moim odczuciu w
        takiej klasie troszke mocniej kladziony jest nacisk na nanuke, bo "przeciez to
        profilka" noo..tak to u nas mniej wiecej wyglada.
        a, i dzieciakom, ktore szanowne MAmy koniecznie chca wyslac na skarzynskiego
        zycze powodzenia:D
        pozdrawiam
        • Gość: mama Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.05.06, 23:54
          Nie macie wrażenia, że tua stella i mała to ta sama osoba? :-)
          • Gość: iwo Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.aster.pl 20.05.06, 18:18
            Nie mam takiego wrazenia, bo robia inne bledy. Ale zdecedowanie zgadzam sie z
            ich opinia - jestem matka absolwenta gimnazjum na Barskiej - klasy profilowanej
            - matem-infor. z j. ang i j. niem. Polecam wlasnie to gimnazjum bo jest jednym z
            lepszych na Ochocie.
          • Gość: mała Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 09:17
            tak sie dziwnie sklada ze nie jestesmy jedna osoba i jeszcze troche nam do tego
            brakuje..to ze pisalysmy z jednego komputera i mamy bardzo podobne zdanie, co
            do problemu pana sekretarza, to jeszcze nie oznacza ze [pisala to jedna
            osoba...zadna z nas nie jest na tyle glupia zeby sama sobie odpisywac na
            post...nie ten wiek:) a wszystkich postow nie czytam,bo nie mam na to czasu.
            barska to dobra szkola i moge ja tylko polecic.
            tyle w tej kwestii dziasiaj.
            pa:)
          • sauber1 Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 11.07.06, 00:03
            Gość portalu: mama napisał(a):

> Nie macie wrażenia, że tua stella i mała to ta sama osoba? :-)

A jakie to ma znacznie?
        • dekami Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 20.05.06, 21:41
          Nie czytasz chyba dokładnie wszystkich naszych postów i dlatego tak atakujesz
          mamy, które nie chwalą gimnazjum na Barskiej. Odpisuję Ci, ponieważ to ja
          zgłosiłam ten temat na forum i z uwagą go śledzę, nie zawsze jednak odpisuję,
          bo po prostu szkoda słów...
          Po pierwsze: pisałam już wcześniej, że spotkanie z panem w sekretariacie to
          było moje pierwsze zetkniecie z tą szkołą- nistety niemiłe..i tyle. Nie
          oceniłam całej szkoły, opisałam tylko wrażnia z wizyty, które potem tylko
          potwierdziła inna mama- to wszystko.
          Po drugie: Napisałam, że szkoła ta nie pasuje mojej córce ze względu na profile
          klas i języki, a większość forumowiczów pisze, że najlepszą klasą jest klasa
          profilowana...czyż nie tak?Moja córka jest dobrą uczennicą, średnia w tym roku
          5,1.,ale jest raczej humanistką niż umysłem ścisłym i w gimnazjum na Barskiej
          pozostałaby dla niej tylko klasa ogólna.
          Po trzecie: To jest nasze rejonowe gimnazjum, większośc dzieci, które mieszkają
          w pobliżu tam uczęszcza i niestety nie mogę napisać, że ich opinie i opinie ich
          rodziców pokrywają się z Twoimi...być może szkoda, ale tak jest.
          Reasumując, nie ma co napadać na mamy, które pytają, interesują się szkołą, do
          której mają posłać swoje dziecko. Jestem wdzięczna za wszystkie opinie na tym
          forum, każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania...
          • Gość: iwo do Dekami IP: *.aster.pl 21.05.06, 11:43
            Jesli ostatni post skierowalas do mnie, to pragne Ci wyjasnic, iz nie "atakuje
            mam ..." i nie napadam ... chyba jednak zle odczytalas moje intencje. Kazdy ma
            prawo do swojej opinii na temat szkoly. Roznica miedzy naszymi opiniami na temat
            gimn na Barskiej polega na tym, ze moja opinia opiera sie na doswiadczeniach i
            wynikach nauczania w tej szkole poniewaz uczeszczal do niej moj syn, a Twoja
            opinia na jednym kontakcie z sekretariatem tej szkoly. Mimo ze to Ty zalozylas
            ten watek i poprosilas o opinie rodzicow dzieci uczeszczajacych do gimin. to
            jednak szybko okreslilas swoj stosunek do gimnazjum na Barskiej - wydaje sie
            dosc niesprawiedliwy. Dlatego wlaczam sie do tej dyskusji. I podtrzymuje nadal,
            swoje zdanie na temat gimn. na Barskiej tzn polecam wylacznie klasy profilowane
            (przykro, ze w tym roku jak dobrze zrozumialam nie ma klas humanistycznych). A
            jesli znasz te negatywne opinie o gimn na Barskiej to napisz o nich (kolejny raz
            piszesz o tym, a nie podajesz zadnych szczegolow) - byc moze te zle strony gimn
            na Barskiej szczesliwie ominely mojego syna i o nich poprostu nie wiem. To
            bedzie napewno cenne zrodlo info dla rodzicow, ktorzy mysla o tej szkole. Pozdrawiam
            • dekami Re: do Dekami 28.05.06, 21:29
              Witaj iwo.
              Swojej ostatniej wypowiedzi nie skierowałam do Ciebie, bo o ile wiem, Ty akurat
              nie atakowałaś mam, które pisały o Barskiej...Czytałam dokładnie wszystkie
              Twoje wypowiedzi. A swój post skierowałam do forumowiczki o nicku "mała" i był
              on odpowiedzią na jej post...Resztę pozostawiam bez komentarza. Jeśli Cię
              uraziłam- przepraszam. I tak jak napisałaś: każdy z nas ma prawo uważać i
              myśleć co chce. Pozdrawiam
    • Gość: anka Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.05.06, 21:02
      Iwo, popieram; Dekami napisz, co złego słyszałaś o gimnazjum na Barskiej.
      My też myślimy o tej szkole.
      • Gość: mała Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 09:18
        ja tez sie chetnie dowiem co takiego zlego slyszy sie ostatnio o mojej szkole:)
        • Gość: anka Re: do Dekami IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.05.06, 23:31
          Dekami, proszę po raz kolejny - napisz, co złego jest w tej szkole.
          Dzięki :-)
        • Gość: Kamil Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.publicis.pl / 157.25.204.* 13.06.06, 12:56
          Jesli idzie o gimnazjum to nie polecam tego na Barskiej. Klasy przetloczone.
          Niby ta szkola wygrala onegdaj konkurs na najbardziej bezpieczna, ale ma jeden
          problem. Jest to problem tozsamy z podstawowka na Spiskiej. Chodzi tam okoliczna
          mlodziez, ktora niestety nie jest ta mlodzieza z ktora Panstwo chcielibyscie
          miec do czynienia (wiadomo, ze nie 100 proc.). Nawet jesli na terenie tej szkoly
          nie ma narkotykow to mlodziez z tej szkoly uzywa ich. I nie tylko to. Oczywiscie
          moja wiedza wynika z faktu, ze mieszkalem tam jeszcze w tym roku. I moja corka
          jest w wieku gimnazjalnym. Podstawowka na Spiskiej to najgorsza szkola z jaka
          mialem do czynienia. I w glownym stopniu dzieki dyrektorce. Nie chce mi sie
          rozpisywac o jej przywarach bo jak sobie przypomne to sie wsciekam. Najlepszym
          gimnazjum na Ochocie jest spoleczne przy Niemcewicza. Ale ma swoje wady. Jest
          platna (co moze byc zaleta) ok. 700 PLN za miech (chyba) i ciezko sie dostac.
          Dzieci urzednikow gminnych maja tam pierwszenstwo. I jest egzamin przed
          przyjeciem. Wiec raczej szkola elitarna (w jakimkolwiek znaczeniu). Jest nowa
          podstawowka Meridian na Wawelskiej. Znajac gimnazjum Meridian, podstawowke te
          mozna polecic. Jakby ktos mial jakies pytanka to prosze: kptameryka@yahoo.co.uk
          Pozdrawiam.
    • kababy Re: do Litylko 31.05.06, 08:57
      Napisałam na priva.
      • litylko Re: do Litylko 03.06.06, 15:05
        odpisałam
    • piotrjakub11 Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 08.06.06, 23:08
      Do dupy, szkoły zawszone, narkotyki seks w kiblach, papieroski i alkohol na
      każdej przerwie. Nie spotkałem w tych szkołach ani jednej dziewicy.
      • Gość: mala Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 08:57
        no to chyba źle szukałeś
        • Gość: Kamil Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.publicis.pl / 157.25.204.* 13.06.06, 13:25
          Jesli idzie o gimnazjum to nie polecam tego na Barskiej. Klasy przetloczone.
          Niby ta szkola wygrala onegdaj konkurs na najbardziej bezpieczna, ale ma jeden
          problem. Jest to problem tozsamy z podstawowka na Spiskiej. Chodzi tam okoliczna
          mlodziez, ktora niestety nie jest ta mlodzieza z ktora Panstwo chcielibyscie
          miec do czynienia (wiadomo, ze nie 100 proc.). Nawet jesli na terenie tej szkoly
          nie ma narkotykow to mlodziez z tej szkoly uzywa ich. I nie tylko to. Oczywiscie
          moja wiedza wynika z faktu, ze mieszkalem tam jeszcze w tym roku. I moja corka
          jest w wieku gimnazjalnym. Podstawowka na Spiskiej to najgorsza szkola z jaka
          mialem do czynienia. I w glownym stopniu dzieki dyrektorce. Nie chce mi sie
          rozpisywac o jej przywarach bo jak sobie przypomne to sie wsciekam. Najlepszym
          gimnazjum na Ochocie jest spoleczne przy Niemcewicza. Ale ma swoje wady. Jest
          platna (co moze byc zaleta) ok. 700 PLN za miech (chyba) i ciezko sie dostac.
          Dzieci urzednikow gminnych maja tam pierwszenstwo. I jest egzamin przed
          przyjeciem. Wiec raczej szkola elitarna (w jakimkolwiek znaczeniu). Jest nowa
          podstawowka Meridian na Wawelskiej. Znajac gimnazjum Meridian, podstawowke te
          mozna polecic. Jakby ktos mial jakies pytanka to prosze: kptameryka@yahoo.co.uk
          Pozdrawiam.
          • Gość: iza Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 11:50
            chciałabym się z Tobą nizgodzić jeśli wolno...
            nie bede sie na forum przechwalac ani nic z tych rzeczy ale skonczylam spiska
            (lat temu 7) i mam o tej szkole jak najlepsze opinie. Jestem pierwszym
            rocznikiem doswiadczalnym(pierwszy rocznik gimnazjum), wylądowalam po
            egzaminie(wtedy bylo wolno) w gimnazjum przy staszicu, potem we
            fryczu-modrzewskim a teraz studiuje dziennie architekture. To chyba o czyms
            swiadczy nie? W podstawówce mialam przez 6 lat obowiazkowe judo i bardzo dobrze
            mi to zrobilo, bo przynajmniej umiem robic glupie fikolki a nie jak polowa
            gimnazjum czy liceum. I nie jestem wyjatkiem bo mam brata i znajomych po tej
            szkole. ?I wszystcy sobie radza.
            Jesli chodzi o dyrektorke to chyba nie wiem kto nia teraz jest:) jak ja bylam to
            byl P. Pawłowski i byl extra organizatorem, bo juz w podstawowce mialam
            polsko-niemieckie wymiany!
            a jesli chodzi o tak polecane przez ciebie gimnazjum raszynska to przykro mi ale
            nie wiesz co tam sie dzieje:
            -dzieciaki bufony, bo maja ile kasy sobie zapragna, przez co dzieci dobrze
            wychowane przez majetnych rodzicow obserwuja jak ich rowiesnicy sie lansuja
            (chociazby opisy na GG lub gronie "jestem na dominikanie", "jestem na majorce"
            itd.itp.)
            -brak skromnosci, egoizm
            -ulubiony sport tych dzieciakow to windsurfing - potem wakacje w Chalupach na
            Helu i sypanie sie 11 ltenich panienek w namiotach po alkoholu
            -sorry za takie opinie, ale jesli mialabym placic za to ze ktos bzyka moja 13
            letnia coreczke to dziekuje bardzo. WIEM ze to kwestia wychowania, ale
            wychowaniu trzeba pomoc.
            dzieki
    • Gość: kaśka Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 14:43
      gimnazjum na Barskiej jest szkołą integracyjną, na każdym poziomie są klasy do
      których uczęszczają dzieci z różnymi dysfunkcjami (one też gdzieś muszą się
      uczyć!!!). W szkole jest wykwalifikowana kadra, która pracuje z tymi uczniami.
      Oczywiście gimnazjum niepubliczne (płatne nawet 16 tys. rocznie - Meridian) w
      porównaniu ze szkołą rejonową do której idą wszyscy wypada lepiej. Pomyśl ile
      pracy wkładają nauczyciele w tej szkole aby osiągnąć przyzwoite wyniki, zresztą
      rozpiętość wyników w testach jest duża w zależności od klasy (integracyjne,
      profilowane). Moje dziecko idzie do tej szkoły - bardzo podobała mi się
      dyrekcja, szkoła, uczniowie - widać tam fajną atmosferę, a mam porównanie.
      • sauber1 Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach 15.06.06, 01:18
        Moim skromnym zdaniem jak dziecko posiada wiedzę i jest zdolne poradzi sobie w
        każdej szkole ale to ono musi , a nie mama się uczyć, ale też o wyborze mają
        prawo zadecydować rodzice, a co takie moje trzy grosze.
        • Gość: Kamil Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.publicis.pl / 157.25.204.* 20.06.06, 15:20
          I tak i nie. Nie idzie tu tylko o wiedze. Ale rowniez o charakter i cechy
          osobowe. Jak dziecko jest wrazliwe itd to nie bedzie sie czulo dobrze w klasie
          30to osobowej. Zwlaszcza kiedy nauczyciele leja na to kim jakie to dziecko jest.
          Pozdrawiam.
      • Gość: Kamil Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.publicis.pl / 157.25.204.* 20.06.06, 15:18
        Chyba sie komus cos pomylilo. Szkola integracyjna jest szkola na BIALOBRZESKIEJ,
        a nie na BARSKIEJ. :-) TAK MUSZA SIE GDZIES UCZYC. I z tego co pamietam to ta na
        Bialobrzeskiej to byla podstawowka. I jedna z jej wad (z szacunkiem dla
        wszystkich co sie tam ucza i pracuja) to jakies bezsensowne godziny zajec. I
        tylko tyle moge powiedziec o szkole na BIALOBRZESKIEJ, ktora nie jest szkola na
        BARSKIEJ.
    • Gość: mama Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.polskieradio.pl 21.06.06, 13:38
      Szkoła na Barskiej jest integracyjnym GIMNAZJUM.
      • Gość: Kamil Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.publicis.pl / 157.25.204.* 26.06.06, 11:22
        No to pierwsze slysze. Bo jak mialem tam 2 lata temu poslac corke, to o tym
        nieslyszalem. moze cos sie zmienilo. :-)
    • Gość: Ela Re: Szukam opinii rodziców o ochockich gimnazjach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 13:47
      Gimnazjum na Barskiej jest integracyjne na 100%

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka