Dodaj do ulubionych

Jak sie gralo w kwadraty [pilka]? polowa lat 80'.

IP: *.lebarts.com 06.07.09, 08:56
Moze ktos pamieta jak sie gralo w kwadraty pilka do nogi i jak sie liczylo
punkty.Syn mnie spytal w jaki gry grywalem na podworku jak bylem w jego wieku
[13 lat] i przypomnialy mi sie kwadraty. To co pamietam ze pole bylo jak do
tenisa [gralem na basniowej] mozna bylo grac we 4,3,2 osoby ale co dalej nie
pamietam.

Pozdrawiam

PS.
Moze jakies inne gry z pilka pamietacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Paw Re: Jak sie gralo w kwadraty [pilka]? polowa lat IP: 62.233.167.* 06.07.09, 09:18
      Ja pamiętam że kwestia pola do gry była umowna, rysowało się kredą (cegłą) i
      kopało. Ale zasad było tyle ile w Warszawie podwórek, my np. ustalaliśmy że
      grało się do określonego pułapu punktowego, z tym że punkt dostawał ten który
      nie odbił piłki a następnie odpadał z gry jak "zdobył" określoną ilość punktów.
      Wygrywał ten co został ostatni na placu boju. Pamiętam też że określaliśmy na
      ile odbić piłki na polu przeciwnika gramy (najczęściej na jedno) oraz inne
      konfiguracje że np. można tylko uderzać do przeciwnika głową itd.

Z innych piłkowych gier to pamiętam podbijanie piłki. Zaczynało się od odbijania
      kolanem, potem podbiciem, głową itd.

Ale może warto jeszcze wspomnieć o innych grach podwórkowych, np. w kapsle, noża
      (państwa i pikuty) zośkę itd.

Pozdrawiam.
    • prosta_logika Re: Jak sie gralo w kwadraty [pilka]? polowa lat 15.01.23, 10:06
      Czy ktoś wie jakie były wymiary pól dla poszczególnych graczy? Gra dość trudna... Często piłka jest posłana dość nisko przez moje dzieci i nie jestem pewien czy to nie były punkty karne? (poniżej kolan tzw szczur).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka