Dodaj do ulubionych

Znowu problemy?! Ile jeszcze...

25.06.20, 02:04
Od dwóch dni mam problemy z wejściem na stronę forum - jakiegokolwiek, co rusz dostaje stronę z informacje "nie znaleziono strony...." itd , 404, itd i przekierowuje mnie na stronę główną Gazety.
albo, otwiera mi sie strona ale pod ulubione fora/ watki nie ma nic. albo, jak mi się otworzy jakiekolwiek forum to zamiast kolumny z watkami nie ma nic pod oprócz liczby stron 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10 itd
- co się do flaminga dzieje??
aaaaa, i jeszcze - jak mi się uda wreszcie gdzieś wejść i odpisze na posta, to mi się wysłanie posta zawiesza.
i wtedy muszę nieźle się nagimnastykować = otworzyć nowe okno, otworzyć nowa Gazetę, nowe forum, wejść na nowy watek aby zobaczyć czy mój ostatni post/odp. w ogóle wszedł 🙄
Mozna prosic aby to zostalo poprawione? wina na pewno nie leży po mojej stronie - nic nie zmieniałam, problemow z polaczeniem, modemem, routerem nie mam. serwer ten sam.
Avast zeskanował na bugi, malwary, virusy i inne świrusy już ze 3 razy.

Z góry dziekuje.

Minnie
Obserwuj wątek
    • minniemouse Re: Znowu problemy?! Ile jeszcze... 25.06.20, 02:15
      ... i oczywiście przy wysyłaniu tego wątku system się natychmiast zawiesił.
      znowu musiałam otworzyć nowe okno, znowu wejść na konto forum Gazety, znowu na na Forum o forum, żeby sprawdzić czy mój wysłany post się pojawił. na szczęście pojawił wiec chociaż odpadł mi cyrk copy/paste od nowa.
      a w tamtym, sprawdziłam, wisi i czeka na wysłanie jak wisiało. ciekawe czy ten się tez zawiesi, czy cala szopka zacznę od nowa....

      Minnie
    • kasi.aa Re: Znowu problemy?! Ile jeszcze... 25.06.20, 13:39
      Na jakim urządzeniu masz taki problem (komputer, tablet, telefon) oraz na jakiej przeglądarce (nazwa i numer).
      Dodatkowo przyślij proszę zrzut ekranu z tego błędu lub błędów na forum@agora.pl , żebyśmy mogli rzecz zdiagnozować.
      • wariant_b Re: Znowu problemy?! Ile jeszcze... 25.06.20, 15:38
        kasi.aa napisała:

        > Na jakim urządzeniu masz taki problem (komputer, tablet, telefon) oraz na jakiej przeglądarce...

        Problem wydaje się powszechny. U mnie błąd pojawia się zarówno na komputerze stacjonarnym
        z Windows 10 Ent (1909) jak i na laptopie z Windows 10 Pro (2004). Internet od Netii, łącza różne.

        Przeglądarka Firefox aktualizowana na bieżąco, skonfigurowana pod gazeta.pl (adblock, stylus).
        Sprawdzane kontrolnie na innych (Chrome, Opera, nowy Edge, Vivaldi, IE - wszystkie aktualne)
        - problem występuje niezależnie od przeglądarki. Częstotliwość występowania różna.
        Odnoszę wrażenie, że przy próbie ponownego otwarcia wątku, w którym ostatnio się coś pisało,
        problem jest częstszy, czasem 404 pojawia się zamiast strony wątku. Zwykle odświeżenie strony
        przed przekierowaniem na www.gazeta.pl działa poprawnie i nieistniejący link staje się poprawny.
        Ogólnie sprawia to wrażenie, jakby komunikat był generowany losowo, bo dotyczy również
        innych stron gazety, nie tylko forum. Być może jest na poziomie całego klastra, a nie serwera.

        U mnie problem jest starszy niż u Minnie, ale ostatnio ulega nasileniu i jest dość częsty.

        • stefan4 Re: Znowu problemy?! Ile jeszcze... 25.06.20, 16:04
          wariant_b:
          > Problem wydaje się powszechny.

          Ja nie napotkałem. Używam laptopa z Linuksem Kubuntu 18.04 oraz Firefoksem 77.0.1.
          Oczywiście z addblokiem oraz ustawionego na usuwanie ciasteczek przy zamknięciu przeglądarki.

          - Stefan
          • wariant_b Re: Znowu problemy?! Ile jeszcze... 25.06.20, 21:24
            stefan4 napisał:

            > Ja nie napotkałem.

            A mnie przydarza się coraz częściej.
            Przed chwilą przelogowywałem się na forum i oczywiście 404 i strona główna gazety.

            Windowsy można podejrzewać o wiele, ale informatyków gazety o więcej.
            W dziennikach systemu nie ma nic o ew. problemach.
            Na razie jestem bezradny, bo efekt wydaje się losowy, a sztucznie wywołać go nie potrafię.
              • wariant_b Re: Znowu problemy?! Ile jeszcze... 25.06.20, 23:13
                minniemouse napisała:

                > Dzisiaj jest dobrze. mam laptop HP Pavilion, ale jest symbol Bo&, mam Chrome.

                Myślę, że głośniki od Bang & Olufsen nie mają tu większego znaczenia.
                U mnie niestety nadal pojawia się problem z komunikatem 404. Dziś dwa razy (jak dotąd).
                Zbyt rzadko, żeby dało się to analizować, zbyt często, by nie było irytujące.
                • wariant_b Re: Znowu problemy?! Ile jeszcze... 25.06.20, 23:22
                  > U mnie niestety nadal pojawia się problem z komunikatem 404. Dziś dwa razy (jak dotąd).

                  Już trzy, teraz wątek na forum - może dlatego, że otwieram sobie w kartach to, co planuję potem obejrzeć.
                  Może za często klikam w nowe linki, zanim jeszcze serwer zdąży wysłać mi jakąś kolejną reklamę?
                • minniemouse Re: Znowu problemy?! Ile jeszcze... 25.06.20, 23:37
                  lol nie wiedziałam ze to głośniki, dziekuje za oświecenie :D
                  teraz już wiem ze powinnam była napisać B&O - przepraszam szanowna firmę : D
                  Tobie Wariant_b życzę aby ci się nagle i od razu poprawiło, a komunikat 404 odszedł w Archiwum Niepamięci na zawsze...
                  • awariant Re: Znowu problemy?! Ile jeszcze... 25.06.20, 23:57
                    minniemouse napisała:

                    > Tobie Wariant_b życzę aby ci się nagle i od razu poprawiło, a komunikat 404
                    > odszedł w Archiwum Niepamięci na zawsze...

                    Wydaje mi się, że to ogólny element portalu i niewiele da się zrobić.

                    Najbardziej irytujące jest, gdy rozwiązuję jakiś test na stronie głównej
                    i zamiast strony z wynikiem otrzymuję komunikat o braku takiej strony.
                    Resztę od biedy da się przecierpieć.
        • wave32 Re: Znowu problemy?! Ile jeszcze... 26.06.20, 09:36
          wariant_b napisał:

          > Problem wydaje się powszechny.
          > - problem występuje niezależnie od przeglądarki.

          Potwierdzam. U mnie występuje na dwóch laptopach i blaszaku, wszystkie z windą 10.
          I we wszystkich przeglądarkach o których wspomniałeś (tyle, że u mnie Vivaldi ze stylusem). IE nie sprawdziłem.
          • wariant_b Re: Znowu problemy?! Ile jeszcze... 26.06.20, 17:57
            wave32 napisał:

            > Potwierdzam. U mnie występuje na dwóch laptopach i blaszaku, wszystkie z windą 10.

            Ja dla odmiany dzisiaj mam mniej tego typu zdarzeń. Znaczy - jeszcze nie było żadnego 404.
            Może poprawili, bo wyglądało to na problem wielodostępu lub synchronizacji - jakby file locking.
            A może po prostu mam pecha i nie dane mi będzie znaleźć sposobu na wywołanie tego błędu.
    • snajper55 Eksperyment? 03.07.20, 22:07
      minniemouse napisała:

      > Od dwóch dni mam problemy z wejściem na stronę forum - jakiegokolwiek, co rusz
      > dostaje stronę z informacje "nie znaleziono strony...." itd , 404, itd i przeki
      > erowuje mnie na stronę główną Gazety.
      > albo, otwiera mi sie strona ale pod ulubione fora/ watki nie ma nic. albo, jak
      > mi się otworzy jakiekolwiek forum to zamiast kolumny z watkami nie ma nic pod
      > oprócz liczby stron 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10 itd
      > - co się do flaminga dzieje??
      > aaaaa, i jeszcze - jak mi się uda wreszcie gdzieś wejść i odpisze na posta, t
      > o mi się wysłanie posta zawiesza.
      > i wtedy muszę nieźle się nagimnastykować = otworzyć nowe okno, otworzyć nowa Ga
      > zetę, nowe forum, wejść na nowy watek aby zobaczyć czy mój ostatni post/odp.
      > w ogóle wszedł 🙄

      Mam wrażenie, że od lat uczestniczymy w eksperymencie, mającym zbadać ile jest w stanie wytrzymać forumowicz. Mam też wrażenie, że konkluzja eksperymentu będzie brzmieć: forumowicz jest w stanie wytrzymać wszystko.

      S.
      • stefan4 Eksperyment? -- nie, brak kwalifikacji 04.07.20, 10:57
        snajper55:
        > Mam wrażenie, że od lat uczestniczymy w eksperymencie, mającym zbadać ile jest
        > w stanie wytrzymać forumowicz.

        Nie, ja tam nie dostrzegam takiej premedytacji, raczej bezradność wynikającą z indolencji. Co ma zrobić zawodowy spamer, żyjący z rozpowszechniania spamu reklamowego, kiedy czytelnicy stosują coraz bardziej zaawansowane narzędzia antyspamowe?

        Może ich do tych narzędzi zniechęcać (,,jeśli stosujesz Adblocka, albo innych wynalazków szatana, to my nie możemy odpowiadać za prawidłowe działanie''). Ale to jest mało skuteczne, bo ludzie mają własny rozum.

        Może wprowadzać do serwisu zmiany blokujące blokowanie spamu reklamowego; albo przynajmniej utrudniające użytkownikom antyspamerskim korzystanie z serwisu. Ale takie działanie to już jazda figurowa, wymagająca umiejętności i finezji. I za tym zespół gazetowych ,,outformatyków'' nie nadąża.

        - Stefan
        • wariant_b Re: Eksperyment? -- nie, brak kwalifikacji 04.07.20, 23:12
          stefan4 napisał:

          > Nie, ja tam nie dostrzegam takiej premedytacji, raczej bezradność wynikającą z indolencji.

          Premedytacja niewątpliwie jest, bo media internetowe utrzymują się w dużej mierze
          z reklam i artykułów sponsorowanych. Niemniej sposób realizacji trudno jest określić
          za pomocą innego słowa niż indolencja.

          Nadmiar i uciążliwość niechcianych, zbędnych i przeszkadzających w korzystaniu z treści
          elementów, w tym głównie uciążliwych reklam, zmusza świadomych użytkowników do
          korzystania z narzędzie do blokowania niechcianych elementów stron internetowych.
          Z kolei reklamodawcy (a dokładniej firmy trzecie, będące dostawcami reklam) wymuszają
          stosowanie coraz to nowych metod wymuszania, bo płacą tylko za potwierdzone wyświetlenie
          reklamy, a nie za jej umieszczenie w kodzie strony w określonym czasie.

          Niestety, powszechnie pomijanym aspektem jest to, że użytkownik również partycypuje
          w kosztach i ponosi straty materialne z tytułu pobierania i wyświetlania niechcianych treści,
          ale nie partycypuje w zyskach. Wydaje się, że społeczność internetowa powinna silniej
          domagać się, by korzystanie z serwisów z reklamami było całkowicie bezpłatne.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka