Dodaj do ulubionych

Kurde, to już 20 lat na Forum ;)

11.08.22, 20:31
Tak sobie zerknąłem kiedy założyłem sobie tutaj konto. Jestem tu od 29.07.2002. To już ponad 20 lat!
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 13.08.22, 19:30
      mozart napisała:

> Tak sobie zerknąłem kiedy założyłem sobie tutaj konto. Jestem tu od 29.07.2002.
      > To już ponad 20 lat!

Jestem dłużej. Od 11.07.2002. :)

S.
      • mozart Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 13.08.22, 19:35
        Ale jesteś moim forumowym równolatkiem, rocznik 2002.
        • storima Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 14.08.22, 20:30
          mozart napisała:

> Ale jesteś moim forumowym równolatkiem, rocznik 2002.
          >

Jesteśmy równolatkami. Jeśli chodzi o publikacje na forum Agory.
          Ja zarejestrowałem swój pseudonim później od Was.
    • storima Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 13.08.22, 22:51
      Marzec 2002
      • mozart Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 14.08.22, 00:29
        No to jest nas trochę ;)
        • storima Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 14.08.22, 15:16
          mozart napisała:

> No to jest nas trochę ;)
          >

Pozdrowienia !
      • snajper55 Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 14.08.22, 14:26
        storima napisał:

> Marzec 2002

Ale nick kiedy zarejestrowałeś? Bo ja też wcześniej pisałem ale jako niezalogowany.

S.
        • storima Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 14.08.22, 15:11
          snajper55 napisał:

> storima napisał:
          >
          > > Marzec 2002
          >
          > Ale nick kiedy zarejestrowałeś? Bo ja też wcześniej pisałem ale jako niezalogow
          > any.
          >
          > S.

Nick storima zarejestrowałem później. A wcześniej podpisywałem się "storina".

Ale piszemy tu przecież od kiedy publikujemy na forum Agory.
          A nie kiedy zarejestrowaliśmy swój pseudonim.
          Nieprawdaż Snajperze?
          • snajper55 Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 15.08.22, 03:33
            storima napisał:

> Ale piszemy tu przecież od kiedy publikujemy na forum Agory.
            > A nie kiedy zarejestrowaliśmy swój pseudonim.
            > Nieprawdaż Snajperze?

Nieprawdaż. Mozart i ja napisaliśmy kiedy zarejestrowaliśmy swoje nicki. Datę tę można znaleźć w ustawieniach. A nikt raczej nie pamięta dokładnej daty swojego pierwszego wpisu na forach.

S.
            • storima Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 15.08.22, 09:57
              snajper55 napisał:

> storima napisał:
              >
              > > Ale piszemy tu przecież od kiedy publikujemy na forum Agory.
              > > A nie kiedy zarejestrowaliśmy swój pseudonim.
              > > Nieprawdaż Snajperze?
              >
              > Nieprawdaż. Mozart i ja napisaliśmy kiedy zarejestrowaliśmy swoje nicki. Datę t
              > ę można znaleźć w ustawieniach. A nikt raczej nie pamięta dokładnej daty swojeg
              > o pierwszego wpisu na forach.
              >
              > S.

Dla mnie pierwsze wpisy pozostały w pamięci.
              Pamiętam, że na jedno z pierwszych polskich forów trafiłem na Super Expressie.
              Forum regionalne Agory, Częstochowa to był prawdziwy szok emocjonalny.
              Będąc daleko od kraju nagle Polska stała się tak bliska. Dosłownie w zasięgu ręki.
              Odnalazłem dzięki FCz wielu przyjaciół z przeszłości, poukrywane wspomnienia.
              Traktowałem również forum Agory jako nowe medium do eksploracji artystycznych.
              Ponieważ w tamtych czasach regulamin nie był tak rygorystycznie przestrzegany pozwalano na rozmaite literackie eksperymenty.

FCz, było w tamtych czasach uznawane za jedno z ciekawszych i niemal pozbawione agresji.

Mieliśmy nawet Spotkania Forumowiczów, organizowane przez GW Częstochowa. W których to uczestniczył bardzo aktywny na forum rzecznik prasowy ówczesnego prezydenta miasta.
              Gdy przyleciałem do Polski uczestniczyłem w takowym.

Stąd te pierwsze wpisy pamiętam do dziś.

Pozdrowienia !!!
        • mozart Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 15.08.22, 07:20
          Jako niezalogowany zacząłem pisać po atakach na WTC
          • mozart Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 15.08.22, 22:14
            O mój watek ;)
            forum.gazeta.pl/forum/w,50,256732,256732,III_Wojna_swiatowa_Czy_to_juz_.html
            • storima Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 16.08.22, 08:21
              mozart napisała:

> O mój watek ;)
              > forum.gazeta.pl/forum/w,50,256732,256732,III_Wojna_swiatowa_Czy_to_juz_.html

Gość: Mozart IP: *.fzk.de 13.09.01, 11:20
              Niemożliwe! Mozart to Austriak. A Twoje IP jest z Niemiec;)

Brawo! Jesteś pierwszym z nas!

Ciekaw jestem, które z forów Agory zostało udostępnione jako pierwsze i które były kolejnymi.

I jaki był pierwszy forumowy wpis i czyjego autorstwa. Ten pierwszy z pierwszych jak i ten pierwszy na forach regionalnych.

• wariant_b Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 16.08.22, 12:22
                storima napisał:

> Ciekaw jestem, które z forów Agory zostało udostępnione jako pierwsze i które były kolejnymi.

Numer 1 należy do forum Testowe.
                Ale przypuszczalnie zostało ono wyczyszczone z postów po testach technicznych,
                a przy którejś z aktualizacji oprogramowania nawalił wykaz stron, które zaczynają się
                od 2011 roku. Wyszukiwarka forumowa widzi wcześniejsze.

Można spróbować ustalić kolejność zakładania pierwszych forów
                wpisując w przeglądarce adresy: forum.gazeta.pl/forum/f,<numer>.html
                ale sporo z początkowych numerów jest już nieaktywne.

Myślę, że misję ustalenia postu o najniższym numerze i jego autora można powierzyć
                snajperowi, bo pewnie ma jeszcze inne źródła informacji i dodatkowe możliwości.
                • storima Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 16.08.22, 13:43
                  wariant_b napisał:
                  > Numer 1 należy do forum Testowe.
                  > Ale przypuszczalnie zostało ono wyczyszczone z postów po testach technicznych,
                  > a przy którejś z aktualizacji oprogramowania nawalił wykaz stron, które zaczyna
                  > ją się
                  > od 2011 roku. Wyszukiwarka forumowa widzi wcześniejsze.
                  >
                  > Można spróbować ustalić kolejność zakładania pierwszych forów
                  > wpisując w przeglądarce adresy: forum.gazeta.pl/forum/f,<numer>.
                  > html
                  > ale sporo z początkowych numerów jest już nieaktywne.
                  >
                  > Myślę, że misję ustalenia postu o najniższym numerze i jego autora można powier
                  > zyć
                  > snajperowi, bo pewnie ma jeszcze inne źródła informacji i dodatkowe możliwości.

O! Dziękuję Ci bardzo!

Na FCzestochowa sprawdziłem ręcznie
                  Sortuj wg: daty założenia

I wyszła ta strona jako pierwsza.

forum.gazeta.pl/forum/f,55,Czestochowa.html?s=2005&sortuj=3
                  Próbowałem wg Twej rady:

forum.gazeta.pl/forum/f,<numer>

z FCz, ale coś robię źle, bo się nic nie wyświetla.

• wariant_b Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 16.08.22, 15:06
                    storima napisał:

> Na FCzestochowa sprawdziłem ręcznie
                    > Sortuj wg: daty założenia

> I wyszła ta strona jako pierwsza.

U mnie jest to luty 2003, a wyszukiwarka forumowa pokazuje 1639 wyników za 2001
                    oraz 13762 wyników za rok 2002. Z tym, że określenie "pokazuje" nie oznacza,
                    że pozwala te posty wyświetlić. Dla obecnej wersji nie wiem, jakie zapytania
                    można podawać w linii poleceń (jako parametry dla adresu wyszukiwarki)
                    więc nie potrafię ręcznie uzyskać lepszych wyników niż przez formatkę.

Wybierając najwięcej piszącą osobę w roku doszedłem do wątku z 27 marca 2001
                    forum.gazeta.pl/forum/w,55,12521,12521,ANDRZEJ_KANIECKI_SENATOREM_.html?so=0
                    z identyfikatorem postu p12521, czyli prawie z samego początku forum gazety.
                    Oczywiście nie musi to być najstarszy post na forum, ale może.

> Próbowałem wg Twej rady:
                    > forum.gazeta.pl/forum/f,<numer>
                    > z FCz, ale coś robię źle, bo się nic nie wyświetla.

Po numerze ma być kropka i html (czyli .html)
                    Dla forum Częstochowa wystarczy adres: forum.gazeta.pl/forum/f,55.html
                    a wspomniane forum Testowe ma adres: forum.gazeta.pl/forum/f,1.html
                    • storima Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 16.08.22, 15:33
                      wariant_b napisał:

> U mnie jest to luty 2003, a wyszukiwarka forumowa pokazuje 1639 wyników za 2001
                      > oraz 13762 wyników za rok 2002. Z tym, że określenie "pokazuje" nie oznacza,
                      > że pozwala te posty wyświetlić. Dla obecnej wersji nie wiem, jakie zapytania
                      > można podawać w linii poleceń (jako parametry dla adresu wyszukiwarki)
                      > więc nie potrafię ręcznie uzyskać lepszych wyników niż przez formatkę.
                      >
                      > Wybierając najwięcej piszącą osobę w roku doszedłem do wątku z 27 marca 2001
                      > forum.gazeta.pl/forum/w,55,12521,12521,ANDRZEJ_KANIECKI_SENATOREM_.html?so=0
                      > z identyfikatorem postu p12521, czyli prawie z samego początku forum gazety.
                      > Oczywiście nie musi to być najstarszy post na forum, ale może.
                      >
                      > > Próbowałem wg Twej rady:
                      > > forum.gazeta.pl/forum/f,<numer>
                      > > z FCz, ale coś robię źle, bo się nic nie wyświetla.
                      >
                      > Po numerze ma być kropka i html (czyli .html)
                      > Dla forum Częstochowa wystarczy adres: forum.gazeta.pl/forum/f,55.html
                      > a wspomniane forum Testowe ma adres: forum.gazeta.pl/forum/f,1.html

Dziękuję Ci bardzo wariancie.

Aleś mi ucztę wspomnień zgotował.

Odkrycie możliwości mieszkając za oceanem odkrywania i obcowania z dawno niewidzianymi przyjaciółmi i nowymi osobami to był w tamtych czasach niesamowity szok, odkrywanie terra nova i przeogromna frajda.

Dziękuje serdecznie raz jeszcze !!!
                      • storima Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 16.08.22, 15:36
                        PS
                        No proszę.
                        Można było forumowo prowadzić wówczas kampanie wyborcze.
                    • mozart Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 16.08.22, 17:24
                      Podobno najstarszy wpis komentarzach GW jest z 1996 roku, z okazji Świąt Bożego Narodzenia.
                      • storima Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 17.08.22, 13:46
                        mozart napisała:

> Podobno najstarszy wpis komentarzach GW jest z 1996 roku, z okazji Świąt Bożego
                        > Narodzenia.
                        >

Ale historia !!!
                        GW w Internecie 1996 rok:

web.archive.org/web/19961226150239/http://www.gazeta.pl/
                        Tutaj rok 2001. To stąd wchodziliśmy na ówczesne fora:

web.archive.org/web/20010524201859/http://www.wyborcza.pl/
                        I tu najpiękniejsze.
                        Oryginalna strona forów Agory. Działa ! Jak kiedyś.

web.archive.org/web/20010519165727/http://www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511
                        PS
                        Obecnie portal gazeta.pl i Gazeta Wyborcza to dwa oddzielne media.

• snajper55 Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 31.08.22, 04:17
                          storima napisał:

> mozart napisała:
                          >
                          > > Podobno najstarszy wpis komentarzach GW jest z 1996 roku, z okazji Świąt
                          > Bożego
                          > > Narodzenia.
                          > >
                          >
                          > Ale historia !!!
                          > GW w Internecie 1996 rok:
                          >
                          > web.archive.org/web/19961226150239/http://www.gazeta.pl/
                          > Tutaj rok 2001. To stąd wchodziliśmy na ówczesne fora:
                          >
                          > web.archive.org/web/20010524201859/http://www.wyborcza.pl/
                          > I tu najpiękniejsze.
                          > Oryginalna strona forów Agory. Działa ! Jak kiedyś.
                          >
                          > web.archive.org/web/20010519165727/http://www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511
                          > PS
                          > Obecnie portal gazeta.pl i Gazeta Wyborcza to dwa oddzielne media.

Szkoda że nie można wchodzić w wątki. :(

S.
                          • storima Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 02.09.22, 10:39
                            snajper55 napisał:

> Szkoda że nie można wchodzić w wątki. :(
                            >
                            > S.

Można Snajper. Można.

1. Kopiujesz tytuł wątku z:
                            web.archive.org/web/20011109195453/http://www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=KRAJ
                            2. Wklejasz do dzisiejszej wyszukiwarki. I masz oryginalny archiwalny wątek.

PS
                            Zilustrowałem powyższy protokół zrzutami z ekranu.
                            • snajper55 Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 02.09.22, 14:51
                              storima napisał:

> 1. Kopiujesz tytuł wątku z:
                              > web.archive.org/web/20011109195453/http://www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=KRAJ

Aaaa, na to nie wpadłem. :D

S.
                              • wariant_b Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 02.09.22, 16:47
                                snajper55 napisał:

> Aaaa, na to nie wpadłem. :D

Bo nie sprawdzasz informacji, które ci podają.
              • mozart Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 16.08.22, 14:18
                Forschungszentrum Karlsruhe ;)
                • storima Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 16.08.22, 15:28
                  mozart napisała:

> Forschungszentrum Karlsruhe ;)
                  >

No proszę! Najstarsza niemiecka polibuda!
                  • mozart Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 16.08.22, 16:42
                    Polibuda to byłaby TU - Technische Universität. W Karlsruhe jest FH - wyższa szkoła zawodowa (tam pracowali Herz i Prandtl)
                    Forschungszentrum to ośrodek badawczy, dziś się nazywa KIT, Karlsruher Institut of Technology.
                    • storima Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 16.08.22, 16:56
                      mozart napisała:

> Polibuda to byłaby TU - Technische Universität. W Karlsruhe jest FH - wyższa sz
                      > koła zawodowa (tam pracowali Herz i Prandtl)
                      > Forschungszentrum to ośrodek badawczy, dziś się nazywa KIT, Karlsruher Institut
                      > of Technology.
                      >

Studiowałeś tam. To wiesz.
                      Ależ intelektualna przygoda!
                      • mozart Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 16.08.22, 17:16
                        Później rzuciło mnie do Forschungszentrum Jülich, do Fuel Cells.
                        • storima Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 17.08.22, 13:26
                          mozart napisała:

> Później rzuciło mnie do Forschungszentrum Jülich, do Fuel Cells.
                          >

No proszę!
                          Jak przystało na porządnie zachowującego się kwarka;)
              • mozart Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 16.08.22, 18:54

> Gość: Mozart IP: *.fzk.de 13.09.01, 11:20
                > Niemożliwe! Mozart to Austriak. A Twoje IP jest z Niemiec;)
                >
                Tak czy inaczej na co dzień gadam po niemiecku;)
              • snajper55 Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 01.09.22, 01:45
                storima napisał:

> Gość: Mozart IP: *.fzk.de 13.09.01, 11:20
                > Niemożliwe! Mozart to Austriak. A Twoje IP jest z Niemiec;)
                >
                > Brawo! Jesteś pierwszym z nas!

Przebijam. :)

forum.gazeta.pl/forum/w,13,14924,14924,Jeszcze_raz_o_Jedwabnem_i_kwastii_zydowskiej_.html?p=160812886

24.05.01, 17:18

"Oczywiście. Żydzi wymyślili antysemityzm. Murzyni wymyślili rasizm. A Polacy
                wymyślili antypolonizm. Dla każdego coś miłego."

To już 21 lat i 3 miesiące. :)

S.
                • wariant_b Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 01.09.22, 09:08
                  Gość: snajper IP: 10.10.130.* / *.stoen.waw.pl napisał:

> "Oczywiście. Żydzi wymyślili antysemityzm. Murzyni wymyślili rasizm. A Polacy
                  > wymyślili antypolonizm. Dla każdego coś miłego."

Robi się ciekawiej - prywatne pule adresowe 10.x.x.x, 172.16-31.x.x i 192.168.x.x.
                  nie są routowalne, więc nie jest to adres Internetowy użytkownika.
                  W jaki sposób trafiłeś do Intranetu Gazety?

Numeracja sieci sugeruje rozwiązania sieciowe Microsoftu, inni preferowali raczej
                  sieci 192.168.x.x dla komputerów i 172.16-31.x.x dla serwerów w DMZ, ale oczywiście
                  adresy można było ustawić ręcznie nie przejmując się defaultami i sugestiami.
                  Niemniej brak translacji adresu IP na adres publiczny na wyjściu jest zastanawiający.
                  • snajper55 Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 01.09.22, 11:41
                    wariant_b napisał:

> Robi się ciekawiej - prywatne pule adresowe 10.x.x.x, 172.16-31.x.x i 192.168.x
                    > .x.
                    > nie są routowalne, więc nie jest to adres Internetowy użytkownika.
                    > W jaki sposób trafiłeś do Intranetu Gazety?
                    >
                    > Numeracja sieci sugeruje rozwiązania sieciowe Microsoftu, inni preferowali racz
                    > ej
                    > sieci 192.168.x.x dla komputerów i 172.16-31.x.x dla serwerów w DMZ, ale oczywi
                    > ście
                    > adresy można było ustawić ręcznie nie przejmując się defaultami i sugestiami.
                    > Niemniej brak translacji adresu IP na adres publiczny na wyjściu jest zastanawi
                    > ający.

Wiesz, przymus wypisywania bzdur, aby uchodzić za fachowca, jest podobno uleczalny.

S.
                    • wariant_b Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 01.09.22, 11:58
                      snajper55 napisał:

> Wiesz, przymus wypisywania bzdur, aby uchodzić za fachowca, jest podobno uleczalny.

Zmartwię cię - ale podział adresów IP na pule adresowe i rozróżnianie adresów prywatnych
                      od publicznych to abecadło sieci. Jedynie własne serwery DNS pozwalają na rejestrację
                      adresów prywatnych, nigdzie indziej nie zarejestrujesz domeny czy hosta o adresie 10.x.x.x
                      Nie wiem jakie były dwadzieścia lat temu powiązania Gazety ze Stoen-em i liczyłem na to,
                      że dowiem się od ciebie. Ale wygląda na to, że chyba niewiele zrozumiałeś z mojego postu.

Mogę podrzucić adresy stron opisujących, co to jest protokół IP, jak wygląda adresowanie,
                      jakie są zasady routingu pakietów, co to jest domena DNS i w jaki sposób się ją rejestruje.
                      Ale mam nadzieję, że nie będę musiał, bo sam pewnie umiesz skorzystać z wyszukiwarki.
                    • wariant_b Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 02.09.22, 20:01
                      @snajper55

Jeszcze raz zapytam jako fachowca, bo temat bardzo mnie zaintrygował:
                      w jaki sposób dostawałeś się z hosta w sieci 10.10.130.x do serwera
                      gazety i rozpoznawany byłeś jako komputer z domeny stoen.waw.pl?
                      Nie chcę spekulować, jakie były twoje związki ze Stoen-em i Gazetą.
                      • snajper55 Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 03.09.22, 02:09
                        wariant_b napisał:

> @snajper55
                        >
                        > Jeszcze raz zapytam jako fachowca, bo temat bardzo mnie zaintrygował:
                        > w jaki sposób dostawałeś się z hosta w sieci 10.10.130.x do serwera
                        > gazety i rozpoznawany byłeś jako komputer z domeny stoen.waw.pl?
                        > Nie chcę spekulować, jakie były twoje związki ze Stoen-em i Gazetą.

Wszedłem na stronę główną gazety, wybrałem forum, wszedłem w wątek i aby odpowiedzieć na jakiś wpis kliknąłem Cytuj albo Odpowiedz, wpisałem odpowiedź i kliknąłem Wyślij. Tak to się, fachowcu, odbywało i co ciekawsze nadal tak to się odbywa.

Skąd się w twojej głowie ulęgła myśl o intranecie Gazety - bogowie raczą wiedzieć. Pewnie mądrze dla ciebie to brzmiało, więc chciałeś się pochwalić (nie)znajomością tego terminu. Nie po raz pierwszy tak robisz.

S.
                        • wariant_b Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 03.09.22, 09:25
                          snajper55 napisał:

> Skąd się w twojej głowie ulęgła myśl o intranecie Gazety - bogowie raczą wiedzieć.

Ja rozumiem, że możesz nie mieć zielonego pojęcia na temat sieci komputerowych,
                          nie wiedzieć jaki adres ma twój komputer a jaki serwer forum, nie umieć sprawdzić trasy
                          routingu, nie wiedzieć, pod jakim adresem widoczny jest w Internecie twój komputer -
                          ale dlaczego bierzesz się do dyskusji nie sprawdziwszy nawet o czym mówimy.

Tutaj masz skrótowe informacje na temat protokołu IPv4, przeczytaj zwłaszcza sekcję
                          na temat adresów prywatnych, zanim znowu, coś głupiego powiesz:
                          pl.wikipedia.org/wiki/IPv4
                          Nie wypada, żeby moderator popisywał się brakiem podstawowej wiedzy informatycznej,
                          więc na wszelki wypadek zacytuję fragment, bo pewnie znowu nie sprawdzisz:

Istnieje pula prywatnych adresów IP. Mogą być one wykorzystane tylko w sieciach lokalnych.
                          Infrastruktura Internetu ignoruje te adresy IP. IANA (Internet Assigned Numbers Authority)
                          zarezerwował następujące trzy bloki przestrzeni adresów IP dla prywatnych sieci:

10.0.0.0 - 10.255.255.255 – dla sieci prywatnych dawniej z klasy A (maska zakresu: 255.0.0.0)
                          172.16.0.0 - 172.31.255.255 – dla sieci prywatnych dawniej z klasy B (maska zakresu: 255.240.0.0)
                          192.168.0.0 - 192.168.255.255 – dla sieci prywatnych dawniej z klasy C (maska zakresu: 255.255.0.0)

Adresy prywatne można wykorzystywać w routerach w sieciach lokalnych, ale nie działają
                          one w publicznej części internetu.

I jeszcze może to:

Intranet – niepubliczna sieć telekomunikacyjna, do której dostęp może być uzyskiwany
                          z punktów dostępu usytuowanych w jednej strukturze organizacyjnej lub organizacji.

• snajper55 Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 03.09.22, 22:39
                            wariant_b napisał:

> snajper55 napisał:
                            >
                            > > Skąd się w twojej głowie ulęgła myśl o intranecie Gazety - bogowie
                            > raczą wiedzieć.
                            >
                            > Ja rozumiem, że możesz nie mieć zielonego pojęcia na temat sieci komputerowych,
                            > nie wiedzieć jaki adres ma twój komputer a jaki serwer forum, nie umieć sprawdz
                            > ić trasy routingu, nie wiedzieć, pod jakim adresem widoczny jest w Internecie twój kompu
                            > ter - ale dlaczego bierzesz się do dyskusji nie sprawdziwszy nawet o czym mówimy.

Nie pisz o moim komputerze, gdy wytykam ci pisanie bredni o intranecie Gazety.

Taka jest rozmowa z tobą, dlatego jej zazwyczaj unikam. Ja o jednym, a ty o drugim, no bo na temat nic nie potrafisz sensownego napisać.

S.
                            • wariant_b Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 03.09.22, 23:28
                              snajper55 napisał:

> Taka jest rozmowa z tobą, dlatego jej zazwyczaj unikam. Ja o jednym,
                              > a ty o drugim, no bo na temat nic nie potrafisz sensownego napisać.

Ja ciągle o tym samym - dopytuję się, skąd twój komputer znalazł się
                              w Intranecie, czyli wewnętrznej sieci Gazety, i korzystał z adresu IP
                              należącego do skonfigurowanej puli adresowej Intranetu.

Nie pamiętasz, gdzie wtedy pracowałeś?
                              Nie wiesz, jakie były powiązania Stoenu z Gazetą?
                              No trudno - powiedz, że nie wiesz / nie pamiętasz, a nie baw się w tanią erystykę.
                              • snajper55 Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 23.01.23, 23:25
                                wariant_b napisał:

> Ja ciągle o tym samym - dopytuję się, skąd twój komputer znalazł się
                                > w Intranecie, czyli wewnętrznej sieci Gazety, i korzystał z adresu IP
                                > należącego do skonfigurowanej puli adresowej Intranetu.

Już ci pisałem, że gdy się nie znasz na informatyce, to nie udawaj eksperta. Mój komputer nigdy nie był w intranecie Gazety, informatyczny ignorancie.

S.
                                • wariant_b Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 23.01.23, 23:58
                                  snajper55 napisał:

> Już ci pisałem, że gdy się nie znasz na informatyce, to nie udawaj eksperta.

Tak się składa, że akurat jestem ekspertem od sieci komputerowych.
                                  Więc wytłumacz mi, jak w Internecie routowane są adresy z puli adresów prywatnych
                                  albo przyjmij do wiadomości, że nie są.

• snajper55 Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 24.01.23, 01:40
                                    wariant_b napisał:

> snajper55 napisał:
                                    >
                                    > > Już ci pisałem, że gdy się nie znasz na informatyce, to nie udawaj eksperta.
                                    >
                                    > Tak się składa, że akurat jestem ekspertem od sieci komputerowych.

Tak, to widać. :D :D :D

No dobrze, nie będę się dłużej nad tobą znęcał. "ekspercie". Mój komputer należał do sieci wewnętrznej (do intranetu) STOENu a nie do intranetu Gazety (o ile w ogóle miała wtedy intranet). A ty zobaczyłeś adres, nie znasz się na tym i ci się ubrdało, że piszę z intranetu Gazety. Ty jesteś taki ekspert od sieci komputerowych jak generał Szymczyk od granatników. :D :D :D

S.
                                    • wariant_b Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 24.01.23, 10:32
                                      snajper55 napisał:

> Tak, to widać. :D :D :D

Jeśli chcesz, możemy policytować się na certyfikaty inżynierów sieciowych.
                                      Ale nie sądzę, żebyś chciał.

> Mój komputer należał do sieci wewnętrznej (do intranetu) STOENu

Tyle to już wiemy, a nawet więcej. Przypuszczalnie twój komputer podłączony był
                                      do (jak mniemam wydzielonej) sieci zarządzającej STOENu, a nie do "produkcyjnego"
                                      Intranetu tej firmy. Wskazuje na to charakterystyczny adres IP 10.10.130.x
                                      często używany jako domyślny. Ale z tego prywatnego adresu nie można się wydostać
                                      do Internetu bez konwersji adresu na publiczny, a serwer forum świadcząc usługi
                                      publiczne musiał działać na adresie publicznym. Więc może spróbuj sobie przypomnieć
                                      dlaczego prywatne adresy z sieci zarządzającej STOENu działały również w prywatnej
                                      sieci zarządzającej Gazety. Może STOEN świadczył jakieś usługi, był dostawcą ISP,
                                      czy nadzorował zdalnie jakieś elementy infrastruktury sieciowej lub serwerowej?
                                      Może robił to ktoś inny, a nie ty i nawet nie wiesz, że miałeś dostęp do serwerów Gazety.

> ... a nie do intranetu Gazety (o ile w ogóle miała wtedy intranet).

Oczywiście, że miała. Każda sieć prywatna w której świadczone są jakiekolwiek
                                      usługi sieciowe dla własnych potrzeb jest Intranetem. Wystarczy nawet usługa
                                      logowania do sieci.

> A ty zobaczyłeś adres, nie znasz się na tym i ci się ubrdało, że piszę z intranetu Gazety.

Więc zinterpretuj inaczej wpis: Gość: snajper IP: 10.10.130.* / *.stoen.waw.pl napisał: ,
                                      oczywiście jeśli potrafisz, w co szczerze wątpię. Ale wcześniej poczytaj trochę na temat
                                      Internetu i protokołów TCP/IP. Na pocieszenie powiem, że da się, ale będzie to sporo
                                      bardziej skomplikowane, a współpracy STOENu z Gazetą i tak nie można ominąć.
                                      • snajper55 Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 24.01.23, 20:57
                                        wariant_b napisał:

> > A ty zobaczyłeś adres, nie znasz się na tym i ci się ubrdało, że piszę z
                                        > intranetu Gazety.
                                        >
                                        > Więc zinterpretuj inaczej wpis: Gość: snajper IP: 10.10.130.* / *.stoen.w
                                        > aw.pl napisał:
                                        ,

Już ci pisałem, ignorancie, że jest adres mojego komputera w sieci STOENu. Niczego nie muszę interpretować, bo znam fakty, a ty sobie fantazjujesz.

S.
                                        • wariant_b Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 24.01.23, 22:53
                                          snajper55 napisał:

> Już ci pisałem, ignorancie, że jest adres mojego komputera w sieci STOENu.

Skoro samodzielnie nie potrafisz przeczytać, pozwolę sobie na cytat:

Adres prywatny – adres IP przydzielany urządzeniom przyłączonym do sieci lokalnej (LAN).
                                          Używanie adresów prywatnych w sieci lokalnej jest kluczowe, ponieważ używając adresu publicznego
                                          można przesłonić część adresów w Internecie. Adresy IP są również unikalne, więc nie można w ten
                                          sposób doprowadzić do konfliktu adresów IP. Prywatne adresy IP nie są routowalne w Internecie,
                                          tzn. gdy routery wykryją przychodzący pakiet z prywatnym adresem IP, odrzucą go.

Na żądanie IETF, IANA zarezerwowała niektóre pule adresów do użytkowania prywatnego
                                          i opublikowała je w RFC 1918 ↓:
                                          Adres sieci	Maska sieci	Dostępne adresy
                                          10.0.0.0	255.0.0.0	10.0.0.1 – 10.255.255.254
                                          172.16.0.0	255.240.0.0	172.16.0.1 – 172.31.255.254
                                          192.168.0.0	255.255.0.0	192.168.0.1 – 192.168.255.254

Aby móc uzyskać dostęp do internetu z prywatnych adresów IP, potrzebny jest NAT.

Gdybyś chciał się dowiedzieć co to jest adres sieciowy IPv4, maska sieci, brama domyślna
                                          czy DNS to zapytaj. Wymieniony NAT to Network Address Translation czyli translacja adresów.

> Niczego nie muszę interpretować, bo znam fakty, a ty sobie fantazjujesz.

Może znasz jakieś fakty, ale wygląda na to, że nic z nich nie rozumiesz.
                                          Jeśli w Administracji gazety jest jakiś informatyk, to go zapytaj.
                                          • wariant_b Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 25.01.23, 23:45
                                            No i jak, informatyku społeczny?
                                            Wiesz już dlaczego opisywana sytuacja nie powinna się była zdarzyć?
                • storima Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 02.09.22, 10:54
                  snajper55 napisał:

> storima napisał:
                  >
                  > > Gość: Mozart IP: *.fzk.de 13.09.01, 11:20
                  > > Niemożliwe! Mozart to Austriak. A Twoje IP jest z Niemiec;)
                  > >
                  > > Brawo! Jesteś pierwszym z nas!
                  >
                  > Przebijam. :)
                  >
                  > forum.gazeta.pl/forum/w,13,14924,14924,Jeszcze_raz_o_Jedwabnem_i_kwastii_zydowskiej_.html?p=160812886
                  >
                  > 24.05.01, 17:18
                  >
                  > "Oczywiście. Żydzi wymyślili antysemityzm. Murzyni wymyślili rasizm. A Polacy
                  > wymyślili antypolonizm. Dla każdego coś miłego."
                  >
                  > To już 21 lat i 3 miesiące. :)
                  >
                  > S.

Niestety muszę Cię zasmucić.

Przekroczyłeś regulaminowy czas zgłoszenia Twej kandydatury.

W ramach Twego przewinienia, Twój cytowany wpis, został przeniesiony na rok 2016 ;)

* * *

Gratulacje Snajper!
                  Jesteś pierwszym z nas!

Ja znalazłem swój pierwszy wpis, bo pamiętałem tytuł wątku.
                  Po czym wpisałem go w wyszukiwarkę.

Przygodę z forum Agory rozpocząłem z pseudonimem 'storina'.
                  Nie był to nick, który by coś mówił, zmieniłem go na 'storima'.
                  Przybywałem wówczas na stałe w San Francisco.
                  Połączyłem więc 'story' i 'ma'.
                  Czyli ktoś kto ma historie do opowiedzenia.

• wariant_b Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 02.09.22, 16:48
                    storima napisał:

> Przygodę z forum Agory rozpocząłem z pseudonimem 'storina'.
                    > Nie był to nick, który by coś mówił, zmieniłem go na 'storima'.

Skądś kojarzę jeszcze nick "100rima" - pewnie też twój.
                    • storima Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 02.09.22, 21:14
                      wariant_b napisał:

> storima napisał:
                      >
                      > > Przygodę z forum Agory rozpocząłem z pseudonimem 'storina'.
                      > > Nie był to nick, który by coś mówił, zmieniłem go na 'storima'.
                      >
                      > Skądś kojarzę jeszcze nick "100rima" - pewnie też twój.

Tak. Mój nick. Tak samo się wymawia. Czyli fonetycznie identyczny.
                      • taniarada Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 03.09.22, 07:44
                        Na forum Czewa sporo ludzi się przewinęło .Obserwator ,Zen, Pluto , Dyziek ,Njurek ,Asia ,Angrusz, Mateusz .Ci co długo pisali i piszą dalej .
        • morfeusz_1 Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 23.01.23, 12:59
          Gdzie wy do cholery to sprawdzacie, ciekawski jestem wcześniej niezalogowany, zbanowany miałem też nick bo komuś się pochrzaniła wiosna z zimą w administracji i nożyce cięły wszystko jak leci
    • storima Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 16.08.22, 15:59
      A Ty Wariancie pamiętasz Twój pierwszy niezalogowany wpis na forum Agory, które to forum i datę ?
    • aankaa Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 30.08.22, 18:01
      mi w październiku stuknie 20

btw - info sprzed 8 lat
      marrant 29.04.14, 15:34
      Pierwszy post na forum powstał 19 stycznia 2001 roku
      • snajper55 Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 31.08.22, 04:14
        aankaa napisała:

> mi w październiku stuknie 20
        >
        > btw - info sprzed 8 lat
        > marrant 29.04.14, 15:34
        > Pierwszy post na forum powstał 19 stycznia 2001 roku

Szkoda że nie potrafię wyszukać moich wpisów, gdy pisałem jako niezalogowany. Może ktoś umie? Mam ówczesne IP, nam nazwę użytkownika.

S.
        • wariant_b Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 31.08.22, 09:43
          snajper55 napisał:

> Szkoda że nie potrafię wyszukać moich wpisów, gdy pisałem jako niezalogowany.
          > Może ktoś umie? Mam ówczesne IP, nam nazwę użytkownika.

Jeśli chodzi o te ponad półtora tysiąca postów z konta: Gość portalu: snajper
          z roku 2001 - to mam dobrą wiadomość:
          napisz na forum@agora.pl - tam mają informatyków, którzy na pewno ci pomogą.

• wave32 Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 15.02.23, 17:49
            Od lat Wariancie jestem pod wrażeniem ilości posiadanej przez Ciebie wiedzy, także Twojej dociekliwości, chęci niesienia pomocy, oraz taktu, kultury, opanowania i niezwykłej cierpliwości. Pzdr!
            • taniarada Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 16.02.23, 09:56
              No fakt jeden z lepszych asów na forach moderacyjnych .Może trochę łatwowierny .Jest jeszcze ktoś taki ,ale ze społecznych co ma dużo cierpliwości wyjaśnianiu ludzkich problemów .
            • wariant_b Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 17.02.23, 13:19
              wave32 napisał:

> Od lat Wariancie jestem pod wrażeniem ...

Akurat analizowany przypadek to zupełne abecadło sieci TCP/IP i te dwadzieścia parę
              lat temu każdy informatyk powinien był umieć poprawnie skonfigurować adresy sieciowe.
              A był to okres przechodzenia w sieciach lokalnych z IPX/SPX Novela i NBF Microsoftu
              do TCP/IP, które wymagało konfiguracji i potrafiło ukarać za popełnione w niej błędy.

Teraz może jest to wiedza bardziej hermetyczna, bo sieci w zasadzie konfigurują się same.
              Wiedza na temat konfiguracji została zapisana w firmwarze, sterownikach i oprogramowaniu.
              Mało kto jest w stanie od ręki powiedzieć pod jakim adresem jest w sieci lokalnej, a pod
              jakim adresem publicznym występuje w Internecie, że o numerach portów nie wspomnę.

Ja natomiast od wielu lat jestem pod wrażeniem nieporadności informatycznej naszej
              forumowej administracji. Walczą "ręcznie" z problemami, które definitywnie może rozwiązać
              parę dodatkowych linijek kodu. Jakie oprogramowanie forum powstało, takie jest do dzisiaj.
              To co na początku było doraźną protezą i rozwiązaniem tymczasowym jest nią nadal.
              A upór i arogancja we wciskaniu użytkownikom ciemnoty jak widać rozwija się nieustająco.
      • taniarada Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 03.09.22, 07:36
        Kojarzę Cię z różnych forów .Teraz rzadko piszesz .
    • xdanax Re: Kurde, to już 20 lat na Forum ;) 05.09.22, 20:02
      Dwadzieścia lat temu nie miałam komputera:-) Gratuluję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka