Dodaj do ulubionych

Co się stało ze zdjęciami?

07.04.23, 10:54
Pogubiły się zdjęcia wklejane do postów przez funkcję "Zdjęcie - wybierz z dysku". Jedne są widoczne, inne nie. Niektóre widoczne są jako miniaturka.
Jeśli dla tych niewidocznych skopiujemy adres, to po wejściu w ten adres wyrzuca nas na stronę główną forum.
Uprzedzam pytanie: ciasteczka wyczyszczone, objaw dotyczy różnych przeglądarek i systemów. Konsultowałam z innymi, mają podobne objawy, więc to nie wina mojego komputera.
Obserwuj wątek
    • wiktoria53 Re: Co się stało ze zdjęciami? 07.04.23, 13:23
      Dlaczego nie można na forum zamieszczać zdjęć ? Od wczoraj zamiast zdjęcia pokazuje się mały kwadracik. Proszę o odpowiedź.
      • stefan4 Re: Co się stało ze zdjęciami? 07.04.23, 15:12
        wiktoria53:
        > Od wczoraj zamiast zdjęcia pokazuje się mały kwadracik.

Taki jak ten?
        • stefan4 Re: Co się stało ze zdjęciami? 07.04.23, 15:13
          stefan4:
          > Taki jak ten?

W dodatku na podglądzie przed samym wysłaniem wszystko jest OK.

- Stefan
    • kasi.aa Re: Co się stało ze zdjęciami? 07.04.23, 15:55
      To błąd. Zgłosiłam, dzięki.
    • baga Re: Co się stało ze zdjęciami? 07.04.23, 16:01
      stefan4 napisał:

> W dodatku na podglądzie przed samym wysłaniem wszystko jest OK.

Tak, przez chwilę są, a potem znikają. Z dawniej wklejanych zdjęć niektóre są, a niektórych nie ma. Znikają sukcesywnie. Niektóre zdjęcia były jeszcze wczoraj widoczne, kiedy już zaczęło się to znikanie, a dzisiaj już ich nie ma.
      Jakieś serwery Wam po kolei wysiadają?

Skopiowany adres takiego niewidocznego zdjęcia też jest sensowny:
      fotoforum.gazeta.pl/photo/1/kj/hc/tzeq/8PlbxZdbBb08ZXMTX.jpg
      dla porównani adres zdjęcia, które widać:
      fotoforum.gazeta.pl/photo/0/pc/si/rjas/4hJFi1gxQO2jK5ZZX.jpg
      Ale jak się umieści ten adres w polu wyszukiwania, to kieruje na główną stronę forum.
      • wariant_b Re: Co się stało ze zdjęciami? 07.04.23, 17:06
        Trudno ustalić jakąś sensowną regułę. Jedne zdjęcia są, innych brakuje.
        Loteria przy kilku zdjęciach - może brakować miniaturki i/lub podglądówki zdjęcia.

Sprawdziłem jak ma się to do wielkości wklejanego zdjęcia (samodzielnie pomniejszone
        czy pomniejszane automatycznie) - przy próbach na forum testowym nie przyjmowało
        pomniejszonego zdjęcia o typowej szerokości 640px, a po powiększeniu
        (i oczywiście automatycznym pomniejszeniu do 750px) zdjęcie się pokazało.

Jeśli ktoś byłby chętny powtórzyć próby ze zdjęciami o różnych rozmiarach
        (automatycznie większe zdjęcia pomniejszane są do szerokości 750px, ale dość
        kiepskiej jakości algorytmem, więc wyglądają gorzej niż pomniejszone ręcznie)
        będę wdzięczny - sprawdzamy, czy inna obróbka obrazu nie zmienia praw do plików.
        Jeśliby pliki zdjęć faktycznie zaginęły, będzie zabawa z ich odzyskaniem z ewentualnych
        kopii zapasowych. Jeśli są nadal, ale nie mamy do nich uprawnień, byłoby prościej.
        • wiktoria53 Re: Co się stało ze zdjęciami? 07.04.23, 17:29
          Wiewiórka
          • jaga_22 Re: Co się stało ze zdjęciami? 07.04.23, 17:41
            U mnie na zamkniętym forum mało które zdjęcie się pokazuje,z internetu tak samo i nie tylko u mnie,ale wszyscy moi forumowicze mają kłopot,zaraz prześlę jedno z dzisiejszego dnia.
            Zamiast zdjęć pokazują się malutkie znaczki.

forum.gazeta.pl/forum/f,92442,Jesien_niejedno_ma_imie_.html
            • yoma Re: Co się stało ze zdjęciami? 08.04.23, 18:47
              Mam zdjęcie w nagłówku prywatnego forum. Wczoraj nie było, dzisiaj jest. Znaczy, ktoś coś naprawiał 😎
              • iryska2604 Re: Co się stało ze zdjęciami? 08.04.23, 19:34
                A u mnie na 60- tkach dalej nie ma
                • teodor-k Re: Co się stało ze zdjęciami? 08.04.23, 21:39
                  U mnie na wspólnym nie ma problemu .Tak jak z pocztą gazetową .Jest aktualizacja nowej .Na 60 nie ma problemu ,wiec o co chodzi??
    • kasi.aa Re: Co się stało ze zdjęciami? 11.04.23, 10:53
      W piątek zostało to naprawione, zdjęcia powinny już pokazywać się normalnie. W razie gdyby się komuś nie pokazywały, należy odświeżyć stronę (Ctrl+F5).
      • baga Re: Co się stało ze zdjęciami? 11.04.23, 12:16
        kasi.aa napisała:

> W piątek zostało to naprawione, zdjęcia powinny już pokazywać się normalnie. W
        > razie gdyby się komuś nie pokazywały, należy odświeżyć stronę (Ctrl+F5).

Zgadza się, u mnie już działa bez zarzutu, ale faktycznie wykonanie Ctrl+F5 było konieczne.
        • kasi.aa Re: Co się stało ze zdjęciami? 11.04.23, 12:37
          To dobrze, cieszę się :)
          • wariant_b Re: Co się stało ze zdjęciami? 11.04.23, 14:12
            kasi.aa napisała:

> To dobrze, cieszę się :)

A można z ciekawości zapytać, co to była za awaria?
            Na szybko nie udało mi się ustalić, jaka była to reguła.
            Część zdjęć wyświetlała się normalnie, większości nie było.
            Przy kilku zdjęciach w poście z jednych mogły być miniaturki, z innych podglądówki.
            Nowe zdjęcie raz zakładało się, innym razem było w podglądzie, a potem znikało.
            Niewielkie szanse, by takie coś mogło się zrobić samo.
            • kasi.aa Re: Co się stało ze zdjęciami? 13.04.23, 14:39
              Samo się nie zrobiło, na szczęście jeszcze przed świętami zostało naprawione ;)
              • wariant_b Re: Co się stało ze zdjęciami? 13.04.23, 23:10
                kasi.aa napisała:

> Samo się nie zrobiło, na szczęście jeszcze przed świętami zostało naprawione ;)

Trudno, bo błąd bardzo ciekawy. Trudno dopatrzyć się jakiejś reguły.
                Może jeszcze w cache'u znajdę uszkodzone strony z zapamiętaną stroną główną
                forum.gazeta.pl zamiast pliku .jpg ze zdjęciem.
                A co się stało ze stroną Bloxa, która wcześniej była zamiast?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka