taki-sobie-nick Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 09.08.23, 00:40 Drugie pytanie: czy istnieje coś takiego jak ban bezterminowy/na zawsze? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 09.08.23, 12:43 taki-sobie-nick napisała: > Czy można ujawniać przyczyny bana? > Drugie pytanie: czy istnieje coś takiego jak ban bezterminowy/na zawsze? Ad.1 Można się zwrócić z podaniem za pomocą maila, tradycyjnego listu lub telefonicznie z wnioskiem o podanie przyczyny zastosowania blokady i otrzymać odpowiedź w regulaminowym terminie do 14 dni. Przy okazji sugeruję wnioskować o zdjęcie blokady. A można nie otrzymać nic i wtedy można reklamować również brak reakcji na zgłoszenia. Regulamin nie zabrania użytkownikowi podzielania się informacją na temat otrzymanego od Administracji uzasadnienia, ale bywa że moderacja usuwa takowe. Ad.2 I tak i nie - formalnie blokada może mieć podany jakiś termin ważności, praktycznie trzeba się upominać o jej usunięcie. W szczególności ostatnio często zdarzają się zgłoszenia o częściowym usunięciu blokady - można pisać i zakładać wątki na większości forów, ale na niektórych nie można. Według mojej wiedzy dotyczy to dawnych "forów wrażliwych" i możliwości korzystania z tagu "SONDA". Nikt z administracji dawno nie wypowiadał się w tym temacie, więc może okazać się, że są jeszcze inne zależności. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 09.08.23, 19:48 > Regulamin nie zabrania użytkownikowi podzielania się informacją na temat > otrzymanego od Administracji uzasadnienia, ale bywa że moderacja usuwa takowe. I poprzestaje na usunięciu, nie czepia się dalej? > > Ad.2 > I tak i nie - formalnie blokada może mieć podany jakiś termin ważności, > praktycznie trzeba się upominać o jej usunięcie. Hmmm... a dlaczego? Nie macie w systemie informacji "dziś odbanować Jasia, a jutro Zdzisia"? Nie, ja mam na myśli ban W ZAŁOŻENIU na zawsze. Czy zdarzały się blokady BEZTERMINOWE typu "won z userem". Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 00:32 taki-sobie-nick napisała: > I poprzestaje na usunięciu, nie czepia się dalej? A kto ich tam wie - w moderacji trudno wskazać jakieś prawidłowości. > Hmmm... a dlaczego? Nie macie w systemie informacji "dziś odbanować Jasia, a jutro Zdzisia"? Nie mam pojęcia - skoro są terminowe, to termin pewnie jest gdzieś zapisany. Musisz pytać administrację zawodową, albo liczyć, że ktoś zajrzy do wątku i odpowie. > Nie, ja mam na myśli ban W ZAŁOŻENIU na zawsze. Czy zdarzały się blokady BEZTERMINOWE > typu "won z userem". Oczywiście - blokady terminowe pojawiły się później. Były głównie blokady automatyczne według licznika skasowanych postów. Po kilku latach na forum łatwo było je uzbierać, bo zwykle wycinano posty wraz z gałązką. Można się było odwoływać mailowo, ale większość zwykle zakładała nowe konto. Zresztą nie było łatwo się odwoływać, bo trzeba było znaleźć na jakim forum i w którym wątku któryś z naszych postów zniknął, a po jego "odkasowaniu" licznik wkrótce się znowu przepełniał. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 00:44 Oooo! A jaki jest ten licznik? Ile trzeba mieć wywalonych postów i w jakiej jednostce czasu? A czy nadal stosujecie bany W ZAŁOŻENIU bezterminowe? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 01:23 taki-sobie-nick napisała: > Oooo! A jaki jest ten licznik? Ile trzeba mieć wywalonych postów i w jakiej jednostce czasu? Nie ma go - marrant ogłosiła jego wyłączenie już jakiś czas temu. I zapewne już nie działa, bo wcześniej próbowano robić okazyjne amnestie zerując licznik, ale okazało się, że przy jakiejś okazji (konserwacja bazy?) odnawiał się sam i ban wracał. Pewności nie mam, a nie chce mi się tego szukać, ale bodaj 40 postów na forach normalnych i mniej na tzw. forach wrażliwych. Niby dużo, ale że posty wycinano z gałązką, więc jakby mniej. Oczywiście bezterminowo, czyli dożywotnio. Kiedyś na ematce usunięto wątek (kasuje się post tytułowy) z ponad 500 postami i omyłkowo ktoś zaznaczył gałązkę. Kilka osób dostało automatycznie bana za ten jeden wątek - działo się! Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 00:46 A którzy to są admini zawodowi? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 01:27 taki-sobie-nick napisała: > A którzy to są admini zawodowi? Ci, którzy obsługują zgłoszenia mailowe i mają prawo do banowania/przywracania użytkowników. Aktualnego stanu nie znam, bo chyba tylko dwoje wypowiadało się ostatnio na FoF/FoM. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 01:37 No to do kogo mam pisać? Myślałam, że dostanę jakieś nicki. Stosujecie nadal te bany W ZAŁOŻENIU dożywotnie? Bo wciąż nie mogę zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 01:45 I jeśli tak, to user powinien chyba zostać wcześniej uprzedzony, żeby przestał pisać to i owo? Aha - jeżeli admin zarzuca mi X, a ja specjalnie pisałam tak, żeby w moich wypowiedziach nie było X, to SKĄD ja mam wiedzieć, co siedzi w głowie admina i jakie stosuje on kryteria? Bo regulamin jednak jest niezwykle ogólnikowy. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 08:19 taki-sobie-nick napisała: > I jeśli tak, to user powinien chyba zostać wcześniej uprzedzony, żeby przestał > pisać to i owo? Powinien, ale moduł do moderacji powstał w czasach kiedy można było pisać anonimowo jako gość, więc nie było komu wysłać zawiadomienia. No i tak zostało do dzisiaj. Skandaliczna niedoróbka, ale administracja nie daje sobie tego wytłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 20:45 Straszny burdel macie w tym archeo. 1. Wobec tego mam postulat: na FoM stworzyć i PRZYSZPILIĆ wątek o tym, że usera należy poinformować - i co zrobić w przypadku, kiedy user nie został poinformowany (proponuję zdjąć bana, poinformować usera, po czym dać mu drugą szansę). 2. Czy już kogoś wyrzuciliście na stałe? Wiele osób? Za co? 3. Czy od bana można się odwołać? 4. Czy TEN oto wpis forum.gazeta.pl/forum/w,567,176467493,176467493,Chodzicie_na_pikniki_800_.html?p=176484444 łamie prawo, regulamin i stanowi wsparcie pewnych państw? Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy, to napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 20:52 5. No i jakie obecnie dokładnie są zasady bana. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 21:12 a ten wpis? forum.gazeta.pl/forum/w,567,176467493,176467493,Chodzicie_na_pikniki_800_.html?p=176488162 Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 21:36 forum.gazeta.pl/forum/w,567,176467493,176467493,Chodzicie_na_pikniki_800_.html?p=176488255 Pytam z góry, żeby potem nie było (niezapowiedzianego) bana. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 22:58 taki-sobie-nick napisała: > Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy, to napiszę. Ale niczego to nie zmieni - do wątku nie zajrzał jeszcze nikt z Administracji. To ci, których loginy są w pomarańczowym kolorze, a wątek w którym wypowiadał się ktoś z administracji oznaczony jest czerwonym ptaszkiem. Czyli dla uzyskania odpowiedzi będziesz musiała znowu pisać na forum@agora.pl a w sprawie oceny wypowiedzi na forum emama - do opiekunek forum. Za zacytowanie odpowiedzi na FoF będę wdzięczny, bo nie wiem co powiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 23:13 Zaraz, to oficjalni admini są na czerwono, a społeczni na niebiesko, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 11.08.23, 15:21 taki-sobie-nick napisała: > Zaraz, to oficjalni admini są na czerwono, a społeczni na niebiesko, tak? Nie. Administratorzy (fa4) są na pomarańczowo (#FF8040) Moderatorzy (fa3) są na czerwono (#CC3300) - to ci administratorzy społeczni Eksperci (fa2) są na niebiesko (#003399) a zwykłych użytkowników (fa1) zrobiono na szaro (#222222). Są jeszcze inne kolory, np. zielony dla przyjaciół, a bladoszary dla wrogów. Reszty nie pamiętam. Ekspert to taki ktoś, kto wie co pisze. Kiedyś była idea stworzenia forów eksperckich. Ale jeśli użytkownik pisze "właściwie", to można mu zmienić status na ekspert. Czyli administrator nie musi powtarzać tego samego, tylko robi z gościa eksperta i przy wątku pojawia się ptaszek sygnalizujący, że ktoś "właściwy" wątek widział. Jeśli był to administrator - będzie czerwony ptaszek, jeśli ekspert - niebieski. To sygnał dla innych administratorów, że ktoś tu był i wyraził stanowisko administracji. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 08:11 taki-sobie-nick napisała: > No to do kogo mam pisać? Myślałam, że dostanę jakieś nicki. Należy pisać na adresy wymienione w Regulaminie: - mailowo: pomoc@agora.pl - listownie: adres Agora S.A., ul. Czerska 8/19, 00-732 Warszawa - telefonicznie: (42) 631 60 90 lub podawany na forach alternatywny adres - mailowo: forum@agora.pl Do kogo dotrze ostatecznie zawiadomienie (nick osoby) - nie wiadomo. Kto imiennie dał ci tego bana - również nie wiadomo. Jeśli wiesz za wpisy na którym forum mogłaś dostać bana to możesz pisać do opiekunów forum wymienionych w opisie forum. Wyszukiwarka forumowa sugeruje, że bana mogłaś zarobić na emama, czyli opiekunami są iwoniaw i zona_mi. Ale opiekun forum nie może dać bana, więc i nie może go cofnąć. Być może powstał za wpis nie na emama a na pomocowym Forum O Forum lub na skutek mailowego zgłoszenia do Administracji na pomoc@agora.pl Wyszukiwarka sugeruje również, że ban nie dotyczy forum emama, bo są na nim twoje bieżące posty. Zapewne dotyczy forum depresja lub może niepełnosprawni. Zatem nie możesz pisać i na innych forach wrażliwych np. na Nauce czy Religii. Czyli jest tak, jak sugerowałem wcześniej w kwestii SONDY - ban został zdjęty, ale skutkiem błędu w oprogramowaniu pozostał na forach wrażliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 20:50 Ban już się skończył (przed czasem, ale też w trakcie jego trwania pisałam ciągle do adminki) i został, owszem, nałożony za wpisy na forum emama. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 12:32 wariant_b napisał: > Regulamin nie zabrania użytkownikowi podzielania się informacją na temat > otrzymanego od Administracji uzasadnienia, ale bywa że moderacja usuwa takowe. Jeśli rozlepi ogłoszenia ujawniające przyczynę blokady, to Administracja będzie biegać i je usuwać??? S. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 13:09 snajper55 napisał: > Jeśli rozlepi ogłoszenia ujawniające przyczynę blokady, to Administracja będzie > biegać i je usuwać??? Wiele się nie nabiega, bo najwyżej po jednym lub paru wątkach. No, ale jeśli ktoś zacytuje uzasadnienie, które ma się nijak do Regulaminu, to pewnie ktoś za tymi postami z cytatem jednak będzie chciał pobiegać. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 20:52 Cytowałabym co najwyżej odpowiedź adminki. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 11.08.23, 13:25 wariant_b napisał: > snajper55 napisał: > > > Jeśli rozlepi ogłoszenia ujawniające przyczynę blokady, to Administracja > będzie > > biegać i je usuwać??? > > Wiele się nie nabiega, bo najwyżej po jednym lub paru wątkach. Na drzewach i słupach rozlepi. S. Odpowiedz Link Zgłoś
sp9tcu Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 03:01 taki-sobie-nick napisała: > Jw.spytaj snajpera moze odpowie Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 11.08.23, 00:22 Daję radę bez snajpera. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 11.08.23, 23:01 > > Jw.spytaj snajpera moze odpowie Słyszałeś o czymś takim jak zpchr? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy można ujawniać przyczyny bana? 10.08.23, 12:26 taki-sobie-nick napisała: > Jw. Tak, mozesz je ujawnić. S. Odpowiedz Link Zgłoś