Dodaj do ulubionych

"Brak lub błędne parametry", cenzura prewencyjna?

28.01.25, 11:47
Ile trwa?.
Obserwuj wątek
    • six_a Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura prewency 28.01.25, 14:17
      nadal.
    • kasi.aa Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura prewency 28.01.25, 16:23
      W jakim serwisie/pod jakim artykułem tak masz?
      Jaka jest treść wpisu? (można wysłać screen na forum@grupagazeta.pl lub w treści maila załączyć).
      • aptekarz2 Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 28.01.25, 16:45
        Pod każdym artykułem tak mam, na portalu gazeta.pl
      • six_a Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 28.01.25, 17:17
        sekcja komentarzy wszędzie od wczoraj po wpisaniu komentarza i próbie dodania
        • kasi.aa Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 29.01.25, 13:03
          Zgłosiłam, dziękuję. Czy dzisiaj nadal to samo, wszędzie? Jaka przeglądarka (nazwa i numer poproszę)
          • six_a Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 29.01.25, 14:13
            tak, nadal jest na sporcie, a reszty nie sprawdzałam jeszcze - opera, wersja 116.0.5366.51
            • six_a Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 29.01.25, 14:16
              na nowszej operze: 116.0.5366.71 też ten sam błąd.
          • aptekarz2 Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 29.01.25, 14:22
            opera
      • aptekarz2 Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 29.01.25, 08:56
        Teraz pod artykułem: "Zaczyna się finał. Rosja na pewno będzie grała ostro. Pytanie, co zrobi Trump." Nie możecie jasno napisać o co chodzi i jak długo będę miał "błędne parametry"?
      • aptekarz2 Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 29.01.25, 10:06
        Obojętnie pod jakim artykułem, czy próbuję wpisać "trzy kropki", czy "ładną mamy pogodę", przy próbie wysłania pojawia się ten sam komunikat: Brak lub błędne parametry. Podejrzewam, że to bardzo prosto jest wyjaśnić.
        • wariant_b Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 29.01.25, 11:17
          aptekarz2 napisał:

> Obojętnie pod jakim artykułem...

Ale ponieważ pod artykułami są jakieś komentarze, więc problem zapewne dotyczy
          niektórych kont albo sprzętu z którego się korzysta.
          Spróbujcie inną przeglądarkę bez żadnych wtyczek, zwłaszcza typu blokerów reklam.
          Gdyby wersje systemu czy przeglądarek nie były aktualne - podajcie je.
          Z kodu strony wynika, że komentarze są przetwarzane lokalnie skryptami javy.
          • six_a Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 29.01.25, 14:11
            w edgu, gdzie nie wtyczek ani adblokerów też to samo pokazuje. - wersja raczej aktualna, bo on się sam aktualizuje jakieś sto razy na tydzień.
      • stefan4 Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 31.01.25, 10:41
        kasi.aa:
        > W jakim serwisie/pod jakim artykułem tak masz?

Jak widać, takie informacje na nic Ci się nie przydają, skoro problem trwa. Spróbuj więc od drugiej strony.

Gdzieś w oprogramowaniu obsługi komentarzy musicie mieć komunikat
            ,,Brak lub błędne parametry''
        On miał się ukazywać w jakichś specjalnych okolicznościach, a nagle zaczął się ukazywać prawie zawsze. Sprawdź (i ogłoś), na jakie wydarzenia ten komunikat był przewidziany. Mnie on wygląda na coś, co powinni oglądać tylko opiekunowie techniczni, bo dla dyskutantów z naszej strony on jest niezrozumiały i nie może być zrozumiały — tak jest sformułowany, żeby być niezrozumiały. My nie wiemy, co dokąd jest w programie przekazywane przez jakie parametry i nie możemy tego wiedzieć. Ale Ty to wiesz, więc w końcu zadziałaj zgodnie z tą wiedzą.

Jeśli jednak (czego nie wykluczam) panuje u Was taki bajzel, że nikt już nie potrafi z jego dna wykopać wersji źródłowej oprogramowania, to przynajmniej możecie sprawdzić, co ostatnio w nim zmienialiście i po co. Prawdopodobnie ta zmiana spowodowała problem. Może da się ją cofnąć; a może przeprowadzić inaczej.

- Stefan
        • wariant_b Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 31.01.25, 15:35
          stefan4 napisał:

> Jak widać, takie informacje na nic Ci się nie przydają, skoro problem trwa.

Na razie wiemy, że prawdopodobnie problem nie zależy od przeglądarki i konta użytkownika
          jak również od witryny i artykułów - w artykułach na sport.pl u six-y błąd jest, u mnie nie ma.

> Gdzieś w oprogramowaniu obsługi komentarzy musicie mieć komunikat
          > ,,Brak lub błędne parametry''

Po stronie użytkownika nie ma takiego komunikatu. Więcej - same Komentarze
          nie występują w źródle strony i są generowane przez oprogramowanie w javie
          po stronie użytkownika, zapewne korzystając z pliku .json przechowywanego
          wraz z artykułem. Można wstępnie założyć, że komunikat o błędzie wysyła serwer
          po stwierdzeniu nieprawidłowości w odebranym pakiecie z nowym komentarzem.

> My nie wiemy, co dokąd jest w programie przekazywane przez jakie parametry i nie
          > możemy tego wiedzieć. Ale Ty to wiesz, więc w końcu zadziałaj zgodnie z tą wiedzą.

Administracja forum nie projektuje i nie programuje witryn gazety. Powinna znać możliwości
          oferowane przez moduł administratora, a więc te parametry, które może kontrolować i zmieniać.
          Nie sądzę, żeby przyczyna błędu leżała po stronie ustawień administracyjnych.
          Obstawiam, że wykonują to firmy zewnętrzne, bo przynajmniej w części dotyczącej działania
          forum (a to głównie mocno stary kod) nawet z prostymi poprawkami jest problem.

> Prawdopodobnie ta zmiana spowodowała problem.

Ja obstawiałbym raczej jednorazową awarię którejś z instancji serwera w wyniku czego w pewnym
          okresie czasu użytkownicy pobierali z serwera uszkodzone pliki (na przykład skrypty do wyświetlania
          i obsługi komentarzy pod artykułami) i pamiętają je w cache przeglądarki której wtedy używali.
          Czyli zmiany przydałyby się jak najbardziej, bo do cache trafią nowsze i poprawne wersje plików.
          Ale gdybać sobie możemy, bo aktualnie nie jesteśmy w stanie uzyskać powtórzenia problemu
          i mamy nadal ten sam błąd w tej samej przeglądarce co kilka dni temu.
    • six_a Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura prewency 29.01.25, 16:09
      aktualizacja: na chromie działa, w operze i edge dalej nie działa.
      • wariant_b Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 29.01.25, 18:03
        U mnie zadziałało na Operze (ta sama wersja, wyłączony wbudowany bloker)
        artykuł z grupy Sport i witryny sport.pl o Nicoli Zalewskiem.

Chrome, Opera i Edge są na bazie Chromium, choć Opera na nieco starszej wersji 131.
        Możesz spróbować zresetować Operę do wartości domyślnych i oczyścić cache i ciasteczka
        albo poczekać na nową wersję, może problem zostanie usunięty.
        • six_a Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 29.01.25, 18:57
          nie no, nie będę wszystkiego rozwalać i ustawiać na nowo.
          nie działa w edge, gdzie nie mam blokerów ani dodatków - co oznacza, że nie jest to wina wyżej wymienionych, działa w chrome gdzie mam blokery. nie działa w operze, gdzie też mam blokery. czyli poczekam;)
          • wariant_b Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 29.01.25, 19:46
            six_a napisała:

> nie no, nie będę wszystkiego rozwalać i ustawiać na nowo.

Jeszcze raz Nicola Zaleski - w Edge też przeszedł, ale przeglądarka zaktualizowała mi się
            w stosunku do poprzedniej wizyty, kiedy tylko sprawdzałem wersję.

Jeśli chodzi o czyszczenie przeglądarki Opera, to wybierz tylko pliki tymczasowe,
            bo tu najczęściej jest problem, a konsekwencje tylko wydajnościowe. Może wystarczy.
            Uważaj, żeby dobrze ustawić okres, czyli sprzed awarii, najlepiej od początku.
            • six_a Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 29.01.25, 20:55
              a pod artykułem o action (kobieta) komentarz się dodał, chociaż nie wiem czemu występuję tam jako gość+nick, a nie jak reszta sam nick, wszystko jedno w sumie.
              na sporcie - tenis, gdzie niejaki filip grucha wieściami, nadal błąd.
              • wariant_b Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 29.01.25, 22:13
                six_a napisała:

> na sporcie - tenis, gdzie niejaki filip grucha wieściami, nadal błąd.

A mnie przyjęło komentarz z Opery nawet pod gruchającym Filipem.
                • six_a Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 30.01.25, 21:18
                  a u mnie bez zmian. czyli na chromie mogę sobie napisać komentarz, w operze i edge nadal to samo. testowałam ten sam artykuł, żeby nie było, że różne miejsca.
                  • wariant_b Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 30.01.25, 23:36
                    six_a napisała:

> a u mnie bez zmian. czyli na chromie mogę sobie napisać komentarz, w operze
                    > i edge nadal to samo. testowałam ten sam artykuł, żeby nie było, że różne miejsca.

No to robi się coraz ciekawiej.

Spróbuj może jeszcze czegoś takiego:
                    - utwórz nowe konto użytkownika i zaloguj się na nie
                    - przypuszczalnie nie będzie Opery (u mnie zainstalowała się per user, czyli w kartotece
                      użytkownika w domyślnie niewidocznej lokalizacji .../AppData/Local/Programs/Opera)
                      i wtedy trzeba zainstalować ją ponownie dla nowego konta
                    - na czystej domyślnej instalacji sprawdź, czy komentarze działają prawidłowo
                    - jeśli nie, co mało realne, bo u mnie działa - to problem dla twórców Opery i administracji gazeta.pl
                    - jeśli tak - będziemy musieli pogrzebać w konfiguracji Opery albo ją zresetować lub czekać na zmiany

(w Operze można wprawdzie tworzyć odpowiedniki profili użytkownika, ale jest to trochę skomplikowane
                    więc skorzystanie z konta nowego użytkownika będzie prostsze - potem je usuniesz wraz z danymi)
                    • six_a Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 04.02.25, 21:47
                      naprawili już, bo działa w operze desktop.
          • kasi.aa Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 31.01.25, 09:46
            Dzięki za szczegóły! a sprawdzasz desktop czy wersję mobilną?
            • six_a Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 31.01.25, 11:09
              desktop, nie używam w ogóle na telefonie.
    • stefan4 Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura prewency 31.01.25, 08:53
      aptekarz2:
      > "Brak lub błędne parametry"

Firefox na komórce — ten komunikat jest bez przerwy od jakiegoś czasu.
      Firefox na kompie — wysyłam bez problemu.

- Stefan
      • aptekarz2 Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura prewency 31.01.25, 09:23
        Z Safari też nie ma problemu.
        • stefan4 Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 31.01.25, 10:25
          aptekarz2:
          > Z Safari też nie ma problemu.

Dlaczego też? Ja mam w.w. problem z firefoksem na komórce; nie mam tylko problemu z firefoksem na kompie.

- Stefan
    • kasi.aa Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura prewency 31.01.25, 14:00
      "Brak lub błędne parametry" - ten błąd został zgłoszony i jest badany przez dział techniczny.
      Prosimy o cierpliwość, przepraszamy za utrudnienia.
      • ursua Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 23.09.25, 08:36
        to juz bedzie 8 miesiecy. cos wiadomo w sprawie?
    • aptekarz2 Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura prewency 03.02.25, 12:01
      Dlaczego "brak lub błędne parametry" tu nie działają i mogę publikować posty, a wszędzie indziej działają?:)))))
      • wariant_b Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 03.02.25, 12:54
        aptekarz2 napisał:

> Dlaczego "brak lub błędne parametry" tu nie działają i mogę publikować posty,
        > a wszędzie indziej działają?:)))))

Powoli - zgłaszałeś problem przy komentarzach do artykułów, a tu jest forum,
        czyli zupełnie inne oprogramowania zarówno po stronie serwera jak i klienta.
        Jeśli na forach zdarza się taki komunikat zrób zrzut ekranu i zgłoś do kasi.aa,
        której łatwiej będzie przeanalizować problem forum, a nie głównej witryny gazeta.pl
        • aptekarz2 Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 03.02.25, 18:50
          sorry, nie znam się
          • wariant_b Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 03.02.25, 20:02
            aptekarz2 napisał:

> sorry, nie znam się

Spróbuj zmienić przeglądarkę, innym pomogło. U mnie (PC) ten problem nie wystąpił na żadnej.
    • bagienny Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura prewency 04.02.25, 12:21
      Proszę sprawdzić. W razie problemów należy usunąć pamięć podręczną i ciasteczka.
      • six_a Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 04.02.25, 21:44
        już działa (nawet bez czyszczenia) - dzięki!
    • six_a Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura prewency 27.02.25, 11:17
      ja tylko chciałam ogłosić w sprawie błędu, co mam nadzieję, pójdzie w świat, że na next ten błąd nadal występuje, nie można dopisać komentarza z takim samym komunikatem jak w temacie.
      • kasi.aa Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 27.02.25, 16:58
        Ok, zgłaszam. Podaj proszę przykładowy artykuł, gdzie występuje problem (link). Na całym next tak masz, czy jednostkowo gdzieś wystąpiło? Z góry dzięki za szczegóły, pomogą w diagnostyce.
        • six_a Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 28.02.25, 09:58
          hmm, dziś już tego błędu nie ma, sprawdziłam ten artykuł (next.gazeta.pl/next/7,151003,31726559,polski-bank-pochwalil-sie-zyskiem-powiedziec-ze-jest-gigantyczny.html#do_w=484&do_v=1316&do_st=RS&do_sid=1794&do_a=1794&do_upid=1316_ti&do_utid=31726559&do_uvid=1740639220160&s=BoxOpImg8)

ale wczoraj jeszcze się inni na to skarżyli w komentarzach pod którymś artykułem, więc nie tylko ja nie mogłam. skarżyli się tu: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114871,31725422,mentzen-bije-rekordy-popularnosci-co-na-to-konkurencja-jedni.html#s=BoxPWD
          nick: 20ban

jak jeszcze się będzie powtarzać, to dodam taki artykuł.
          • kasi.aa Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 28.02.25, 12:33
            Ok, serdeczne dzięki za szczegółowe info. Gdyby się powtórzyło, daj proszę znać, koniecznie z linkiem do artykułu.
    • aptekarz2 Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura prewency 03.04.25, 07:07
      Od dwóch dni, znowu to samo.:((
      • kasi.aa Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 04.04.25, 15:19
        Podaj proszę link do artykułu, pod którym występuje ten błąd. Nazwę i numer przeglądarki również poproszę.
        Komputer czy wersja mobilna?
        • ursua Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 23.09.25, 08:37
          wiadomosci.gazeta.pl/polska/7,198074,32268283,ilu-uczniow-zrezygnuje-z-edukacji-zdrowotnej-barbara-nowacka.html#do_w=438&do_v=1546&fallback=true&do_st=RS&do_sid=2508&do_a=2508&s=BoxWiadMT&do_upid=1546_ti&do_utid=32268283&do_uvid=1758542397750
      • aptekarz2 Re: "Brak lub błędne parametry", cenzura 01.05.25, 09:24
        Podbijam bo znowu to samo....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka