l.george.l 21.01.07, 23:30 Na poznańskim forum w jednym z wątków został wyczerpany limit wpisów. Co to jest 2500 wypowiedzi, gdy dyskusja ciekawie się rozwija. Link Zgłoś Obserwuj wątek
lucyferciu Re: Dlaczego wątek ma limit wpisów? 22.01.07, 01:14 l.george.l napisał: > Na poznańskim forum w jednym z wątków został wyczerpany limit wpisów. Co to > jest 2500 wypowiedzi, gdy dyskusja ciekawie się rozwija. To nie tylko u nas w Poznaniu dzieją się takie "cuda" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=52258599 W grudniu dotknęło to też Naszych PRZYJACIÓŁ z Krakowa:(( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=43379561 To są jedyne 2 przypadki w historii GW, aby dojść do takiej liczby wpisów na forach regionalnych i okazuje się, że "maszynki" gazetki tego już nie obrabiają. Szanowna Redakcjo. Już najwyższy czas zainwestować w nowy sprzęt. Jak chcecie, to możemy zrobić zrzutę na jakiś porządny komputer w "centrali":P Link Zgłoś
b.pascal Re: Dlaczego wątek ma limit wpisów? 22.01.07, 07:09 lucyferciu napisał: > To są jedyne 2 przypadki w historii GW, aby dojść do takiej liczby wpisów na > forach regionalnych i okazuje się, że "maszynki" gazetki tego już nie > obrabiają. Właśnie sam uzasadniłeś, dlaczego nie ma sensu niczego w tej materii zmieniać. Dwa, a może w sumie już trzy wpisy na ponad 50 milionów to nie jest zjawisko, nad którym warto się pochylić. Poza tym mało kto jest w stanie prześledzić dyskusję, która ma 2.500 wypowiedzi. Jeśli jest chęć dalszej dyskusji, zawsze można założyć nowy wątek na ten temat jako jej kontynuację. :) > Szanowna Redakcjo. Już najwyższy czas zainwestować w nowy sprzęt. Jak chcecie, > to możemy zrobić zrzutę na jakiś porządny komputer w "centrali":P Zgodnie z tym, co napisałem powyżej, nie liczyłbym na jakieś zmiany. :) Link Zgłoś
lucyferciu Re: Dlaczego wątek ma limit wpisów? 22.01.07, 11:33 b.pascal napisał: > Dwa, a może w sumie już trzy wpisy na ponad 50 milionów to nie jest zjawisko, > nad którym warto się pochylić. Zawsze musi być pierwszy raz i zawsze musi być drugi raz. A takich razów może być coraz więcej aż zjawisko staje się powszechne. I czy nie warto już na początku przewidzieć niektóre rzeczy? > Poza tym mało kto jest w stanie prześledzić dyskusję, która ma 2.500 > wypowiedzi. Ci co pisali to znali TREŚĆ całego wątku. A ci co chcieliby pisać, no cóż, musieliby przeczytać cały wątek od początku. A wtedy napewno będą wiedzieli co było w nim pisane:P > Jeśli jest chęć dalszej dyskusji, zawsze można założyć nowy wątek > na ten temat jako jej kontynuację. :) Hehe. Też mi rozwiązanie, niemalże na poziomie starszaków z przedszkola. Przecież to co napisałeś jest OCZYWISTE:D > Zgodnie z tym, co napisałem powyżej, nie liczyłbym na jakieś zmiany. :) Zgodnie z czym, co napisałem? A co tam było takiego powyżej, że nie można liczyc na zmiany? Link Zgłoś
ols Re: Dlaczego wątek ma limit wpisów? 22.01.07, 13:31 lucyferciu napisał: > To są jedyne 2 przypadki w historii GW, aby dojść do takiej liczby wpisów na > forach regionalnych i okazuje się, że "maszynki" gazetki tego już nie > obrabiają Takich przypadków było znacznie więcej. Ograniczenie ma podłoże wydajnościowe - im wątek dłuższy, tym jego otwieranie, dopisywanie się w nim czy moderowanie są wolniejsze. Powyżej 2500 zaczyna to być bardzo uciążliwe. Taka już architektura forum. Uznaliśmy, że mniejszym złem jest konieczność zakładania wątków-kontynuacji niż denerwowanie użytkowników ślimaczo powolnym działaniem. Zwłaszcza, że tak długie wątki to zaledwie ułamek w skali całego forum. Link Zgłoś
lucyferciu Re: Dlaczego wątek ma limit wpisów? 22.01.07, 15:15 ols napisał: > Takich przypadków było znacznie więcej. Sprawdziłem na forach regionalnych i takich przypadków znalazłem tylko DWA > Ograniczenie ma podłoże wydajnościowe - im wątek dłuższy, tym jego > otwieranie, dopisywanie się w nim czy moderowanie są wolniejsze. No to moja sugestia jest ciągle aktualna. Trzeba tylko zmienić sprzęt i oprogramowanie na bardziej aktualne i wydajne. Ot i wszystko:) > Powyżej 2500 zaczyna to być bardzo uciążliwe. No bez przesady. Tam gdzie jest chęć jest też i sposób;) > Taka już architektura forum. > Uznaliśmy, że mniejszym złem jest konieczność zakładania > wątków-kontynuacji niż denerwowanie użytkowników ślimaczo powolnym > działaniem. No to chyba jednak nie jest mniejsze zło:(( Byliśmy świadomi wolniejszego działalnia, ale to nas WCALE nie przerażało, aby sobie "pogawędzić" > Zwłaszcza, że tak długie wątki to zaledwie ułamek w skali całego forum. Czas najwyższy pomyśleć o przyszłości, gdyż takich wątków może być coraz więcej. Link Zgłoś
ols Re: Dlaczego wątek ma limit wpisów? 22.01.07, 17:11 lucyferciu napisał: > Sprawdziłem na forach regionalnych i takich przypadków znalazłem tylko DWA Są jeszcze w archiwum forum. > No to moja sugestia jest ciągle aktualna. Trzeba tylko zmienić sprzęt i > oprogramowanie na bardziej aktualne i wydajne. Ot i wszystko:) Jeśli mamy do wyboru poprawianie przysłowiowego "wylogowywania" i umożliwienie pisania w megadługich wątkach to przy rozwoju technologicznym forum jednak wybieramy to pierwsze. > No to chyba jednak nie jest mniejsze zło:(( Byliśmy świadomi wolniejszego > działalnia, ale to nas WCALE nie przerażało, aby sobie "pogawędzić" Problem w tym, że Wasze pogaduszki spowalniały też dostęp do krótkich wątków. Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Dlaczego wątek ma limit wpisów? 22.01.07, 19:01 ols napisał: > Problem w tym, że Wasze pogaduszki spowalniały też dostęp do krótkich wątków. Witaj Ols:)) Przyznam, że nie zauważyłam tego, o czym piszesz. Hmmm... Wydawało się, że przy krótkich wątkach wszystko działało dobrze. Link Zgłoś
lucyferciu Re: Dlaczego wątek ma limit wpisów? 22.01.07, 20:46 ols napisał: > Problem w tym, że Wasze pogaduszki spowalniały też dostęp do krótkich wątków. Rozumiem, że przy twojej subiektywnej ocenie możemy mieć wygląd debili, ale to wcale nie oznacza, że nimi jesteśmy. A tak nas oceniłeś dając to powyższe jako argument:(( Sorry, ale nie pogadamy sobie "wersalowo":(( Link Zgłoś
l.george.l Re: Dlaczego wątek ma limit wpisów? 22.01.07, 16:28 ols napisał: [...]> im wątek dłuższy, tym jego otwieranie, dopisywanie się w nim czy moderowanie s > ą wolniejsze. [...] I tu jest pies pogrzebany. Przyznajcie się, że o cenzurę chodzi. Link Zgłoś
m-dyskretna Re: Dlaczego wątek ma limit wpisów? 22.01.07, 19:10 > I tu jest pies pogrzebany. Przyznajcie się, że o cenzurę chodzi. I przy okazji ograniczono nam mozliwosc rozwijania nowej formy literackiej :((( Link Zgłoś
lucyferciu Re: Dlaczego wątek ma limit wpisów? 22.01.07, 20:48 m-dyskretna napisała: > I przy okazji ograniczono nam mozliwosc rozwijania nowej formy literackiej:((( No właśnie. Już powstają pierwsze prace magisterskie na ten temat. A tu co? Zabrania się rozwijać myśl naukową;) Link Zgłoś
m-dyskretna Re: Dlaczego wątek ma limit wpisów? 22.01.07, 22:10 > No właśnie. Już powstają pierwsze prace magisterskie na ten temat. A tu co? > Zabrania się rozwijać myśl naukową;) Co tam prace magisterskie. Przez ograniczenie forumowej radosnej tworczosci pozbawiono nas mozliwosci zdobycia literackiego Nobla !!! Link Zgłoś
l.george.l Re: Dlaczego wątek ma limit wpisów? 22.01.07, 22:26 Na Nobla pewnie jeszcze nie zasłużyliśmy, ale pod ciężarem doktoratów honoris causa, które byle idota już otrzymuje, chyba moglibyśmy się ugiąć. Link Zgłoś
m-dyskretna Re: Dlaczego wątek ma limit wpisów? 22.01.07, 22:47 > Na Nobla pewnie jeszcze nie zasłużyliśmy, ale pod ciężarem doktoratów honoris > causa, które byle idota już otrzymuje, chyba moglibyśmy się ugiąć. Jeszcze nie, ale bylismy na etapie wprawek i doskonalenia warsztatu. A jak moglismy sie rozwinac :))) Link Zgłoś
lucyferciu Re: Dlaczego wątek ma limit wpisów? 22.01.07, 23:55 m-dyskretna napisała: > Jeszcze nie, ale bylismy na etapie wprawek i doskonalenia warsztatu. A jak > moglismy sie rozwinac :))) Spoko;) Jeszcze przyjdą do nas w łachę, abyśmy dalej kontynuowali TAMTEN wątek:))) Link Zgłoś