4dagome1 03.11.09, 04:41 A co rudy bedzie z tego miał ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polonski Sztuczka jak wyprowadzić złotówki z Polski za.... 03.11.09, 05:26 złotówki z kieszeni polskiego podatnika. A nie dosyć tego to jeszcze Polak będzie musiał się narobić za 1000zł po podatku. I to tylko dlatego, żeby Tusek nie miał wyrzutów sumienia, że nie zapędził Polaków do czarnej i bezpłatnej roboty. A tfuj!ciemniaku! Gdzie tu logika. Jednak pachnący czosnkiem stary żyd miał rację: lepsze deko handlu niż niemiecki kilogram czarnej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Magia IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 03.11.09, 09:57 To tak, jakbym ja dopłacał mojej firmie za to, żeby mnie zatrudniała, czyli do swojej własnej pensji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pissOnpis bedzie miał dupka jak ty 4dagome1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 07:31 > A co rudy bedziez tego miał ?............dupka jak ty 4dagome1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awe nie mają czasu na pracę, kręcą lody IP: *.chello.pl 03.11.09, 08:55 a ludzi mają w d... muszą mieć na sztabowców, którzy komentują na forach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek A w jakiej wysokości ma być ta "pomoc publiczna".. IP: *.cable.smsnet.pl 03.11.09, 09:11 A w jakiej wysokości ma być ta "pomoc publiczna"...dla "inwestorów" ????? "Jednym z kryteriów, którymi kieruje się inwestor, jest pomoc publiczna, np. na tworzenie nowych miejsc pracy.(...) Rząd obiecał taką pomoc 24 inwestorom. Jedenastu ma ją dostać jeszcze w tym roku." Ile kasy musimy wydać, a właściwie jakie pożyczki musimy zaciągnąć np. emitując wciąż nowe i nowe obligacje, aby ci "wielcy inwestorzy" mogli u nas otworzyć swoje firmy ??? "W sumie wszystkie 24 firmy mogłyby stworzyć około 10 tys. miejsc pracy i zainwestować blisko 2,5 mld zł. Chodzi m.in. o takie koncerny jak IBM, Volkswagen, Goodrich czy HP." Dlaczego autor artykułu tak dokłądnie podaje ile możemy zyskać a ani słwoa, ile my musimy zainwestować czy wręcz dopłacić do tego ineresu ?? (np. takim grantem, moga być przecież darowane grunty pod budowę czy zwolnienie z płacenia podatków przez 10 czy 15 lat. Więc jaki będzie dla nas bilans panie redaktorze z tych inwestycji a może "inwestycji" zachodnich firm ??? Gdy do Polski wchodziła LG ze swoja montownia monitorów LCD pod Warszawą, to granty czyli pomoc publiczną jaką włożyliśmy wyniosła ponad 1/3 dochodu (zysku) koncernu LG z poprzedniego roku (przed uzyskaniem "polskiego grantu") a więc kwota ogromna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek ps. IP: *.cable.smsnet.pl 03.11.09, 10:43 napisałem: "jaką włożyliśmy wyniosła ponad 1/3 dochodu (zysku) koncernu LG z poprzedniego roku" ale się pomyliłem, niestety, bo nie o kwotę zysku chodzi tylko o 1/3 ale o odniesienie do <b>przychodów</b> LG Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Czegoś mi tu brakuje... 03.11.09, 09:25 Wszystko cacy, pięknie, będzie nowe 10 tys. miejsc pracy. Miodzio. Tylko - co się kryje pod hasłem "granty inwestycyjne"? Jakie konkretnie kwoty i w jakiej formie pójdą na wsparcie dla inwestorów? I na ile trwałe będą te "nowe" miejsca pracy - czy po zakończeniu wsparcia nie zafundujemy sobie powtórki z Nokii w Niemczech? Jest w sumie jeszcze wiele pytań - wkurzający jest totalny brak rzetelnej informacji. I nie dotyczy to tylko tego rządu, ale wszystkich które były do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wh Re: Czegoś mi tu brakuje... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 11:47 zamiast dopłacać nieustannie "do nowych miejsc pracy" "do utrzymania miejsc pracy" itd., niech dadzą każdemu Polakowi po melonie zasiłku, pewnie wyjdzie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anarchista Miliardowe inwestycje oczekują rządowąej jałmużny IP: *.toya.net.pl 03.11.09, 09:40 Co to za kapitalizm żerujący na publicznej pomocy. Panie redaktorze: skąd miliardy na dotacje gdy np.ZUS musi pożyczać? Niech prywatny sektor z Palikotem na czele zorganizuje zrzutkę. Od kilkunastu lat każdy inwestor chcący zakotwiczyć się na rynku chińskim musiał często dopłacać na do biznesu. Niemieckie giganty przemysłowe dobrze usadowiły się w Chinach. W Polsce znajdują się jedynie montownie, w których niepotrzebna jest wykwalifikowana kadra,jak to ma miejsce w niemieckich zakładach działających w Chinach. Pseudo inwestycje np. Dell'a z publiczną jałmużną w wysokości 500 mln zł są przykładem poronionych "inwestycji" w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
imw to nie kapitalizm lecz interwencjonizm 03.11.09, 09:51 czyli ręczne sterownie gospodarką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roiseg Re: to nie kapitalizm lecz interwencjonizm IP: *.tktelekom.pl 03.11.09, 10:16 ...piękna nasza Polska cała... ...brak jest pracy... ...gazu, tranu, łoju... ...śmierdzi wszystko kupą gnoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diagram Re: Miliardowe inwestycje czekają na rządową pomo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 10:09 OFFTOPIC Jesteś w wieku 25-55 lat? Zwracam się do Ciebie z ogromną prośbą o wypełnienie krótkiej ankiety: www.diagrambadania.pl/aip.html Dzięki temu pomożesz rozwinąć się młodej firmie badawczej. Pozdrawiam, Kamil Girtler Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek to nie wina rządu Premiera Tuska:-) IP: 91.197.155.* 03.11.09, 10:26 Deb.le nauczcie się czytać dokładnie to wina poprzedniego rządu, a kto rządził to wiemy dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
prendere Re: to nie wina rządu Premiera Tuska:-) 03.11.09, 11:05 Rok 1672 - upadek Kamienca Podolskiego - to oni ci z PIS-u, co beda rzadzic za 334 lata; Rok 2006 - tsunami na Pacyfiku - to oni ci z PIS-u, co obecnie rzadza Rok 2374 - koniec swiata - to oni ci z PIS-u, co rzadzili 369 lat temu. Mam nadzieje, ze nie jestes tak prosty, jak twoja teoria wykazana powyzej- GOSCIU od 2 lat rzadzi PO PO PO PO PO PO PO PO Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Miliardowe inwestycje czekają na rządową pomoc 03.11.09, 11:09 Dokładnych wyliczeń nie pamiętam ale USA ostatnio wydała po ok. 100000 dolarów na 1 miejsce pracy czyli kwotę jaką 1 pracownik zarobi w ciągu 4 lat. budżet odzyska to w ciągu conajmniej dziesięciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Miliardowe inwestycje czekają na rządową pomo IP: *.cable.smsnet.pl 03.11.09, 11:42 luni8 napisała: > Dokładnych wyliczeń nie pamiętam ale USA ostatnio wydała po ok. 100000 dolarów... Wiesz luni8, USA <b>ostatnio</b> bardzo dużo wydaje i wydaje a jak jej brakuje to dodrukowuje, jak nie przymierzając taki Obama ze swoim programem "pomocowym" na kwotę 2,5 biliona dolarów ... czy mu się zwróci ?? pewnie tak .. koszt druku i papieru tego pustego pieniądza...ostatnio upadł następny amerykański bank, już po Obamowskiej "pomocy" Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Dlaczego z moich podatków mają być finansowane 03.11.09, 11:12 koncerny obracające setkami miliardów dolarów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 56w5 Re: Dlaczego z moich podatków mają być finansowan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 11:44 bo na tym polega wolny rynek, doi się i likwiduje firmy państwowe, a przede wszystkim osoby fizyczne po to, zeby dopłacić innym. Już po 89. w występieniach aktorów po dzienniku było jasno sprecyzowane o co w tym wszystkim chodzi: "Jesteśmy wreszcie we własnym domu. nie stój nie czekaj, co robić? Pomóż. Oto nr konta. Przyjmowane są zarówno złotówki jak i dolary." Ciekawe swoją drogą co stało się z ta kasą?wj Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Masz takie pojęcie o wolnym rynku jak ja o 03.11.09, 21:03 metryce wedyjskiej. Chociaż jak patrzę na to, coś spłodził, to chyba jednak o tej metryce wiem więcej. Gość portalu: 56w5 napisał(a): > bo na tym polega wolny rynek, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rastarr Miliardowe inwestycje czekają na rządową pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 12:46 a jak za PIS-u w trakcie konsultacji społecznych, a potem na posiedzeniu senackiej komisji, podnosiliśmy, że ustawa w tym kształcie (ustawa o zasadach prowadzenia polityki rozwoju) jest bez sensu m.in. również ze względu na zbyt ogólne zapisy o "programach rozwojowych", to w imię pełnej kontroli KASY ówczesna większość parlamentarna odrzucała wszystkie propozycje zmian... i jak tu mieć szacunek do takich całkowicie pozbawionych logiki aparatczyków?? prawo i sprawiedliwość... dobre sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: test Miliardowe inwestycje czekają na rządową pomoc IP: *.static.privatedns.com 03.11.09, 13:10 test Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale Re: Miliardowe inwestycje czekają na rządową pomo IP: 212.116.219.* 03.11.09, 13:14 ale o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pernus pomoc dla IBM i innych IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.09, 13:23 jasne, w Łodzi philips dostał pomoc - działkę w centrum miasta po czym sprzedał cały kurnik, który tam wybudował i biznes indyjskiej firmie z bumbaju infosys. Chyba info syf został po tym. A teraz ibm i inni wyciagaja reke, dell tez juz chyba dostal swoja "pomoc". Ja tez potrzebuje pomocy i co? Nawet moge kilka miejsc pracy zorganizowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Miliardowe inwestycje czekają na rządową pomoc IP: *.tcd.ie 03.11.09, 13:34 Niestety obawiam sie ze moi przedmowcy maja racje. "Inwestorzy" zagraniczni coraz rzadziej placa za grunta, sa zwalniani z podatkow (rozne specjalne strefy ekonomiczne itp), ludziom placa absolutne minimum i jeszcze na to minimum chca pomocy rzadowej. Wydaje sie tez ze chca od rzadu pensje dla swoich pracownikow na kilka lat. Ja mysle ze Polacy sa na tyle przedsiebiorczy ze gdyby dostali te wszystkie pieniadze od rzadu do reki potrafiliby za to zalozyc swoje wlasne firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kst Miliardowe inwestycje czekają na rządową pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 13:52 2,5 mld za 10tys miejsc pracy to jest 250 tys na osobę, a więc 10 letnie pobory - bez żadnej pracy. Koszt uruchomienia jednego miejsca w małych polskich firmach wynosi od 50 do 100 tys zł. Gdyby każdy zakładający firmę dostał 100 tys za jedno miejsce pracy, utrzymane potem przez kilka lat, bezrobocie wyniosłoby 0 a średnie płace wzrosły z 3 do 4-5 tysięcy. Bylibyśmy tygrysem eksportu a centra usługowe (informatyczne, księgowe) świadczyłyby usługi na całą Europę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kst Miliardowe inwestycje czekają na rządową pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 14:02 Łączny koszt takiego planu to 100-200mld zł. Rozłożone na 5 lat to 20-40 mld rocznie - 5% budżetu. Skąd wziąć te pieniądze? - obniżyć o 10% wypłaty budżetówki, zlikwidować KRUS,obniżyć świadczenia o 10%. Wcześniejszym emerytom z grup uprzywilejowanych wojsko, policja,górnicy obniżyć o 50 % z jednoczesną obietnicą wyższych wypłat za uruchomienie firmy. (To i tak trzeba zrobić za 2 lata gdy deficyt przekroczy 60%). Za kilka lat emerytury będą mogły rosnąć nawet o kilkadziesiąt procent bo więcej ludzi będzie pracować a zasiłków praktycznie nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballard Re: Miliardowe inwestycje czekają na rządową pomo IP: *.acn.waw.pl 03.11.09, 15:00 Też bym chciał rządową pomoc. Jestem POLSKIM przedsiębiorcą. Mała firma, zatrudniam 10 osób. Niecałe 4 lata na rynku. Średnie pensje 4500 PLN. Chętnie zwiększyłbym zatrudnienie, zaczął płacić ludziom więcej. Ale dla firmy istniejącej 4 lata na rynku NIE MA ŻADNEJ MOŻLIWOŚCI POZYSKANIA ŚRODKÓW ANI POMOCY PRZY INWESTYCJACH (poza wątpliwymi i niepewnymi konkursami UE). Nikt mnie nie chce zwolnić z podatku, dać preferencje na grunt pod inwestycje, itp. itd. PO CO WSPIERAĆ SWOICH JAK MOŻNA OBCYCH? Dlatego też zaczynam myśleć o Cyprze lub Słowacji. Czego i wszystkim naszym przedsiębiorcom życzę. A "Rzond" niech dalej rozdaje prezenty zachodnim megakorporacjom, zamiast wspierać rodzimy small biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Miliardowe inwestycje czekają na rządową pomoc IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.09, 16:27 Dofinansowanie naszych stoczni - be Dofinansowanie zagranicznych montowni - cacy i jeszcze pismaki nazywają ten ordynarny skok na kasę podatnika - inwestycją he, he Odpowiedz Link Zgłoś