Dodaj do ulubionych

Koniec superemerytur?

IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.09, 22:12
Moim zdaniem nie można zmieniać reguł w czasie gry, nawet jeżeli są nieuczciwe.

Kto podpisał umowę do końca 2009r. ten powinien mieć zagwarantowane
dotychczasowe przywileje. Pracownicy zaczynający pracę w latach kolejnych
powinni tyrać jak cała reszta.

Argumentem "my pracujemy ciężej" gościu powalił mnie na kolana (ze śmiechu).
Sam sobie wybrał taki zawód, nikt go do niego nie zmuszał. Jak mu za ciężko to
trzeba było zostać pielęgniarką i podcierać obsrane dupy obcych ludzi - to na
pewno fajniejsza praca :/
Obserwuj wątek
    • Gość: zz,.,.. Koniec superemerytur? IP: *.belchatow.msk.pl 19.11.09, 22:23
      no właśnie gdzie tu sprawiedliwość żeby górnik pracował a byle
      zasrany ekspert do spraw niepotrzebnych odkładał krocie na
      emeryturę , pismaki także niech się przekwalifikują i po 15 latach
      srania w stołek popracują trochę za górnika. hasło ,, ile sobie kto
      odłoży tyle będzie miał emerytury" należy wciskać takim tępotą jak
      BCC , oni zarabiają za przekładanie papierków z drukarki do
      niszczarki ale produkcją im rośnie i płaca także. O tępy narodzie
      kiedy pochwycisz kosę na burżuja.
      • Gość: Harry_man Re: Koniec superemerytur? IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.09, 22:38
        Dlaczego sam nie zostałeś "pismakiem" albo "ekspertem do spraw niepotrzebnych"?
        • Gość: PUCHACZ kokoszyce Re: Koniec superemerytur? IP: *.146.109.88.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.11.09, 23:29
          Bo jakby większość chciała być pismakami(czytaj: wodolejami) i
          ekspertami od spraw niepotrzebnych to Polska byłaby drugą Koreą
          Północną tam ci takich dostatek.O wiedzy naszych ekspertów i
          ekonomistów świadczy chociażby to jak widzieli rosnące w górę
          wskażniki makroekonomiczne tuż przed wybuchem kryzysu... i cóż mi to
          za ekspert co nie zauważa pukającego do drzwi kryzysu.Kto jak nie
          ekspert powinien to zauważyć z z wyprzedzeniem więc za co taki ktoś
          bierze ciężką kasę.Do kopalni z nim niech się przekwalifikuje ,może
          ciężka praca nauczy go myśleć.
          • krycha_z_gazowni Re: Koniec superemerytur? 20.11.09, 07:30

Jeśli uda się to przepchnąć - to będzie prawdziwy cud.
            Powodzenia.
            • refleksyjny Słuszne acz nierealne. 20.11.09, 07:58
              • Gość: egg Re: Słuszne acz nierealne. IP: 94.75.121.* 21.11.09, 18:51
                element nabycia praw wystapil juz w momencie wprowadzania reformy
                emerytalnej. tylko, ze po drodze ktos (czytaj: kolejne rzady
                ulegajace lobby zwiazkow zawodowych) to uwalal i wszystko wracalo do
                punktu wyjscia. moze rzeczywiscie przydalby sie komisja sledcza do
                zbadania lobby niektorych grup zawodowych, ktore zyja kosztem
                innych. swoja droga niech rpo zajmie sie jeszcze krusem, bo do
                emerytur rolniczych tez doplaca wiekszosc spoleczenstwa i to kosztem
                wlasnych.
          • Gość: nie_górnik Re: Koniec superemerytur? IP: *.toya.net.pl 20.11.09, 07:59
            to dziwne bo Szwajcaria ma się lepiej a jeżeli Korea Północna. Po prostu nie
            chciało się chłopakom już uczyć - nauczono ich, że górnik, hutnik dostawał
            bardzo dużo od czerwonych i tak już ma być. Oni po prostu chcą się prześlizgnąć.
            Żenada. Popieram rzecznika - każdy powinien dostać tyle, ile sobie odłożył.
            Górnicy mając pensje powyżej 3k szybciej odłożą niż pielęgniarki za 1,2k
            • Gość: jan Gornicy - chlopcy do bicia IP: 78.133.245.* 20.11.09, 09:41
              Dziwne ze rzecznik nie bedzie walczyl o zniesienie przywilejow dla
              sedziow i prokuratorow - pasozytow zyjacych z podatkow. Bo oni nie
              strajkuja - nie musza. Co za hipokryzja Panie Rzeczniku. Sa powody
              dla ktorych gornicy pracuja krocej (pylica i inne choroby zawodowe,
              prawdziwe nie wymyslone).
              • Gość: markus Re: Gornicy - chlopcy do bicia IP: *.superkabel.de 20.11.09, 10:25
                to sedziowie po 40tce ida na ameryture ?
                • moroux Re: Gornicy - chlopcy do bicia 20.11.09, 15:05

Ale ZUSu nie płacą.

----------------------
                  The better of...
              • Gość: max Re: Gornicy - chlopcy do bicia IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.10, 15:54
                i GÓRNICY I PIELĘGNIARKI I POLICJANCI POWINNI ZARABIAĆ 2 RAZY WIĘCEJ A NIE JAK
                TERAZ PO PROWADZI NAGONKE NA NARÓD TO GORZEJ NIŻ ZA PISU
          • Gość: As Re: Koniec superemerytur? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 08:00
            TO nie jest Zwiazek Radziecki zeby był przymus pracy w kopalni. Jak
            Ci ciezko to zaloz firme - zostan prezesem, zobaczymy jak Ci
            pojdzie.

Np. na budowach tez ludzie bardzo ciezko pracuja i jakos nikt nie
            wola o krotszy wiek emerytalny, tylko po prostu wielu (wielu to nie
            znaczy ze wszyscy) budowlancow podnosi kwalifikacje i umiejetnoscie
            dzieki temu zarabia wiecej, albo zaklada male firmy, ktore sie
            rozrastaja i potem zarabiaja duze pieniadze. Proste.
          • Gość: Bolek Re: Koniec superemerytur? IP: *.gdynia.mm.pl 20.11.09, 08:34
            > Bo jakby większość chciała być pismakami(czytaj: wodolejami) i
            > ekspertami od spraw niepotrzebnych to Polska byłaby drugą Koreą

LOL. Rozumiem więc, że górnicy jak jeden mąż poświęcili się dla
            narodu polskiego i dlatego zdecydowali się na pracę w tym zawodzie :>
            Nie, zdecydowali się własnie dlatego, że mają tak rozbuchane
            przywileje.
            A przemysł górniczy w takim wydaniu, jak teraz (czyli kompletnie
            nierentowny i wymagający ciągłych dopłat rządowych) jest Polsce po
            prostu niepotrzebny. Dodatkowe bonusy w postaci wywindowanych
            emerytur to dodatkowa paranoja. Brawa dla Kochanowskiego, że w
            odróżnieniu od tchórzliwego rządu odważył się ruszyć to gó....
            Trzymam kciuki, by udało mu się sfinalizować projekt.
            • Gość: steffan.kowalski Re: Koniec superemerytur? IP: 77.236.0.* 20.11.09, 10:21
              www.kwsa.pl/425,Sytuacja%20ekonomiczna%20i%20finansowa%20Kompanii%20W%C4%99glowej%20SA.html
              pocZytaj troche o nierentowności ignorancie
              • Gość: markus Re: Koniec superemerytur? IP: *.superkabel.de 20.11.09, 10:28
                skoro sa tacy rentowni to moze niech utrzymuja swoich nieletnich emerytow ? ja
                jakos nie mam ochoty
                • Gość: qpa Re: Koniec superemerytur? IP: 77.236.0.* 20.11.09, 10:36
                  to może niech każde województwa płaca jednakowe podatki i utrzymuja tylko swoich
                  bezrobotnych
                • Gość: qpa Re: Koniec superemerytur? IP: 77.236.0.* 20.11.09, 10:38
                  to może niech każde województwa płaca jednakowe podatki i utrzymuja tylko swoich
                  bezrobotnych
                • dzielanski Też chętnie założe taką rentowną firmę 20.11.09, 16:30
                  Chętnie założę firmę, w której państwo przejmie na siebie
                  świadczenia emerytalne moich pracowników. Przecież to byłoby
                  rentowne nawet wtedy, gdyby moja dzialalność polegała na eksportcie
                  piasku do Egiptu.
              • Gość: X PEWNIE,że nierentowny IP: 195.94.207.* 20.11.09, 15:01
                wybieracie "niczyj" węgiel, czy mój wegiel w moim kraju,nie płacąc
                nikomyu za to, nie płacąc podatków i zusu,zalegając ze
                zobowiązaniami wobec gmin??
                spytaj,czy skarbowy wyda wam zaswiadcznie o niezaleganiu z
                podatkami...
            • Gość: wbmax Re: Koniec superemerytur? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 20.11.09, 10:44
              Kopalnie nierentowne?Kto tak myśli ten jest w błędzie.Dlaczego zatem u nas się
              dopłaca kopalni, mówi się,że jest nieopłacalna, a wozi się węgiel np. z
              Czech?Ciekawe czy niektóre osoby wiedzą co piszą.Każdy mógł i może zostać
              Górnikiem, Policjantem czy Wojskowym.Trzeba jednak się troszkę namęczyć, a
              później jeszcze bardziej i mieć oczy dookoła głowy, czy ci śmierć nie zaglądnie
              w oczy.Tak naprawdę, to ludzie w służbach mundurowych i górnictwie pracują tyle
              ile mogą i na ile im zdrowie na to pozwoli.Nikt nie pisze, że mundurowy po 15
              latach ma dopiero 45 proc emerytury.Pozdrawiam
              • Gość: a Re: Koniec superemerytur? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 11:33
                Jasne, gornicy sa takimi wrakami, ze po przejsciu na emeryture
                podejmuja kolejna prace, nierzadko w gornictwie (np. wlasnie w
                Czechach).
              • Gość: rekin Re: Koniec superemerytur? IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 11:54
                zawsze macie jedno wytłumaczenie, ze cieżko itd.
                ja pytam : CZY KTOŚ WAS ZMUSZA DO TEJ ROBOTY? nie pasuje wypad, ja nie mam zamiaru płacić na 40 letnich emerytów, zdrowych byków, zna wielu takich bo mieszkam na śląsku.
                niech górnik idzie do supermarketu za 1300, po 2 dniach wroci do swojej niebezspiecznej kopalni na kolanach.
                wypadki śmiertelne ile jest w górnictwie (okolo 20 rocznie) a ile np w budownictwie? (kilka razy więcej)
                zabrać im przywileje to jest skandal , to jest wstyd i hańba
              • Gość: Roman Re: Koniec superemerytur? IP: 80.48.6.* 20.11.09, 14:16
                Po 15 latach jest 40% emerytury, a nie 45%
              • Gość: egg Re: Koniec superemerytur? IP: 94.75.121.* 21.11.09, 18:30
                nierentownosc kopaln polega miedzy innymi wlasnie na tym, ze panstwo
                musi doplacac do zatrudnionych tam pracownikow, ktorzy przedwczesnie
                w stosunku do innych zawodow nabywaja prawa emerytalne. jezeli
                pracownik budowlany, ktoremu udalo sie dozyc wieku emerytalnego
                pobiera emeryture przez trzy, cztery kolejne lata to naprawde duzo.
                to dane statystyczne. ile lat pobiera emeryture gornik, ktory
                przechodzi na emeryture w wieku np. 45 lat? latwo policzyc. i w tym
                chyba tkwi najwiekszy problem, w dlugosci pobierania pelnej i dosc
                wysokiej w stosunku do innych zawodow enmerytury gorniczej. co sie
                zas tyczy niebezpieczenstwa zwiazanego z zawodem, to jest ono
                zwiazane z praktycznie kazdym zawodem. nikt nikogo nie zmusza, zeby
                zostal gornikiem, ksiedzem, nauczycielem...
          • Gość: magda OCH, czyli poświęciłeś sie dla społeczeństwa? IP: *.23.54.194.generacja.pl 20.11.09, 08:59
            przyślij zdjęcie, Puchacz, to postawię Ci ołtarzyk na szafce nocnej.
            • kosmiczny_swir niektorzy ludzie poswiecaja sie dla spoleczenstwa 20.11.09, 09:07
              Niektorzy ludzie poswiecaja sie dla spoleczenstwa. Niektorzy nie chca robic kasy
              za wszelka cene, bo nie pozwala im na to etyka.

Mnie np. kwestie etyczne zniechecily do wyboru zawdou prawnika. Prawo stoi
              czasem w sprzecznosci z etyka. Co mam wtedy zrobic? Dla mnie etyka jest sprawa
              nadrzedna. Dlatego lepiej jest zostac lekarze, pilotem, inzynierem niz
              prawnikiem. Prawnicy to tak naprawde spoleczne pasozyty.
              • Gość: lu7654 Re: niektorzy ludzie poswiecaja sie dla spoleczen IP: 195.205.44.* 20.11.09, 10:40
                Kwestie etyczne czy braki w ortografii? Jestem prawnikiem i nie
                czuję się ani pasożytem ani nieetycznym. To nie zawód determinuje
                jacy jesteśmy ale charakter. Pozdrawiam.
                • Gość: Andy Re: niektorzy ludzie poswiecaja sie dla spoleczen IP: 217.153.82.* 21.11.09, 18:28
                  Młody prawnik Waćpan zapewne jesteś, na starość zmądrzejesz!
              • Gość: a Re: niektorzy ludzie poswiecaja sie dla spoleczen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 11:34
                A czy etyczne jest, ze na emeryture zdrowego byka w kwiecie wieku
                placi kobieta zarabiajaca grosze na kasie w markecie?
                • Gość: Roman Re: niektorzy ludzie poswiecaja sie dla spoleczen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 14:23
                  A powiedz mi barani łbie, gdzie widziałeś te byki? hyhy
                  Oni wszyscy pracują dalej, gdzieś gdzie jest normalna atmosfera, gdzie są wolne weekendy i swięta, które miast w pracy można spędzić z dziećmi,gdzie po pracy wracasz do domu i wiesz, że szef nie zadzwoni z poleceniem, że masz natychmiast wracać do pracy i nie interesuje go, że dopiero z niej wróciłeś.Pracują tam gdzie nikt do nich nie strzela, nie grozi, nie opluwa, gdzie nie muszą się szarpać z takimi tępakami, co to zalewają alkoholem swoje DWIE ostatnie szare komórki, juz bez połączeń synapsowych. Pracują albowiem za 40% emerytury na pewno się nie utrzymasz.
          • a.k.traper Przy tym systemie tez możemy zostać Koreą Pn. 20.11.09, 09:31
            ciężka praca bywa wszędzie, nie tylko w kopalni, możemy porównać
            efektywność, zagrożenie i czas pracy górnika i np. pracownika
            budowlanego - gipsiarza, znam różne zawody, znam także prace górnika
            i prosze nie straszyć tym zawodem nikt nikogo nie zmusza by to
            robił. Jest wiele zawodów potrzebnych gospodarce, jest wiele ludzi
            którzy rejestruja działalność i zapieprzają świątek piątek po 10-14
            godzin, oni sami płaca składki i kto wie czy dozyją emerytury,
            skorzystaja na nich własnie ci, którzy maja przywileje.
            System jest spadkiem po PRL forujący pewne zawody, nie ma to nic
            wspólnego z zapotrzebowaniem społecznym czy sprawiedliwością. Ciężar
            tego tematu spoczywa na politykach i to od dawna, każda ekipa
            odkładała temat ze wzgledów popularności i sondaży, któ by tego
            tematu nie dotknął będa protesty i to ZZ i kilka partii je poprze,
            system jest niewydolny, demoralizujący i zwyczajnie bandycki.
            Dlaczego odkładając 45 lat i nie dożywając emerytury moja rodzina ma
            nie mieć prawa np. do 50% tych składek? Mnie g....o obchodzi rodzina
            górnika czy mundurowego, obchodzi mnie własna rodzina i dla niej
            całe zycie pracuję, górnik na mnie sie nie składa, nawet w stanie
            wojennym mieli swoje sklepy, mundurowi swoje, pracownik dołowy miał
            kartke mięsna 6 kg a budowlaniec jadł "cwaniaka", inżynier
            konstruktor zarabiał 3 razy mniej niz klatkowy (ten co obsługuje
            windę), moge się spierać o etykę w pewnych zawodach ale nie zgadzam
            się na przywileje kosztem innych. I nie strasz człowieku tych co
            podejmują często wyzwania o wiele większe niz górnik i ryzykuje też
            czesto zdrowiem a także własnym majątkiem.
            • Gość: rekin Re: Przy tym systemie tez możemy zostać Koreą Pn. IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 11:56
              masz racje w 100 %. gó... mnie też obchodzi górnik ja też chce pozyć i DOŻYĆ emerytury
            • Gość: monsiu46 Re: Przy tym systemie tez możemy zostać Koreą Pn. IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 13:45
              Tez tak uważam. Kiedy miałem własny zakład hydrauliczny - pracowałem do
              wieczora, po powrocie remontowałem dom. I nie narzekam. Znam policjanta, który
              sporo namotał, ale poszedł na wcześniejszą, dobrze płatną emeryturę, po
              znajomości z policji złapał też dobrze płatną dodatkową pracę i jedzie aż miło.
              Na pewno trudno pracować na dole do 65 lat, ale odejście w wieku 45 lat na
              emeryturę, to przesada
          • Gość: ekonomia Re: Koniec superemerytur? IP: 93.159.133.* 20.11.09, 09:38
            a ot nie wiesz, ze te informacje są podawane błędnie celowo? gdy nadchodzi bessa
            mowi sie ze bedzie hossa, to napędza jeleni, ktorzy nie maja pojecia o ekonomii.
            ceny mieszkan rosly w takim tempie, ze ludzie przecierali oczy ze zdumienia,
            artykuly grzmiały "bedzie tylko drożej, kupujcie, bierzcie kredyty" a na
            swiatowym rynku wlasnie zalamał się rynek mieszkań. pamietaj, jesli artykuliki w
            necie podają, ze bedzie drożej, tzn, ze juz cos jest nie tak,,, i nie ma sie co
            spieszyc. i na odwrót., chcesz miec prawidziwe informacje czytaj pewne źródła,
            chociaz im tez bym nie ufała, lepiej kup ksiazke do ekonomii, a potem obserwuj rynek
          • Gość: rząd Re: Koniec superemerytur? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 10:29
            Jak jesteś taki mądry nie pismaku, to powiedz jakie to sprawiedliwe że ty masz a
            ja nie.Mam nadzieję że w końcu to ktoś to rozpiedoli bo jest to chore.Jak górnik
            chce ochrony i wiecej kasy to niech idzie do swojego pracodawcy a nie wyzyskuje
            nas wszystkich.
        • Gość: woj Re: Koniec superemerytur? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.11.09, 08:50
          i obnizyc podatki do kilku procent, żeby zkretyniałe experctwo nie
          brało kasy zanic!
        • Gość: f Re: Koniec superemerytur? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 09:21
          Odpowiadasz na:
          Gość portalu: Harry_man napisał(a):

> Dlaczego sam nie zostałeś "pismakiem" albo "ekspertem do spraw
          niepotrzebnych"?
          >

WŁAŚNIE!
        • indywidualismus Re: Koniec superemerytur? 20.11.09, 18:29
          Gość portalu: Harry_man napisał(a):

> Dlaczego sam nie zostałeś "pismakiem" albo "ekspertem do spraw niepotrzebnych"?
          >

Dlatego: "wciskać takim tępotą"
        • Gość: miron108 Re: Koniec superemerytur? IP: *.tvkdiana.pl 21.11.09, 22:38
          Kazdy wybiera to co mu pasuje.nie zaglądajcie ludziom do
          kieszeni/kasy tylko do rozumów,a sr... nie trzeba na drugiego i miec
          pretensje ze jest pismakiem i odkłada.Bądż człowieku mobilny i
          szukaj dla siebie miejsca ciepłego i wygodnego
      • Gość: Oset Sprawe zalatwi wielka inflacja. IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 08:09
        Prawo do waloryzacji emerytur nie jest prawem nabytym ani
        sprawiedliwym. Nikomu w sektorze prywatnym ustawowo nie waloryzuje
        sie pensji wraz z inflacja, to proces samoregulacji.

Zadluzanie FUS-u i budzetu wprost doprowadzi do super a potem
        hiperinflacji.
        No chyba ze FUS bedzie bral pozyczki pod zastaw majatku emerytow.
        • Gość: Qna Re: Sprawe zalatwi wielka inflacja. IP: 195.225.246.* 20.11.09, 08:36
          Jak czytam takie idiotyzmy to jestem za wprowadzenie podstaw ekonomi już w
          podstawówce.
          • kosmiczny_swir Jakiej ekonomii? 20.11.09, 09:09
            Jakiej ekonomii? Nie ma jednej ekonomii. Co innego mowi szkola austriacka a co
            innego szkola chicacogwska. Co innego mowi Keynes a co innego mowi Milton Friedman.
            • vega01 Re: Jakiej ekonomii? 20.11.09, 11:15
              właśnie Friedman jest przedstawicielem chicagowskiej szkoły !!!
              co do artykułu to
              brawo dla Rzecznika
              w końcu ktoś zrobi porządek teraz jest poprostu jawna niesprawiedliwość - a
              rzadu of wielu kadencji się najzwyczajniej w świecie boją
            • Gość: ktoś Re: Jakiej ekonomii? IP: 81.219.121.* 20.11.09, 14:59
              Brawo rzeczniku, masz odwagę zrobić to, co żaden rząd dotychczas.
              To nieetyczne,żeby inni pracowali na emerytury górnicze i
              mundurowych.Kolejny rząd boi sie kilofów i zadymy w stolicy.Rząd się
              nie bał nauczycieli, kobiet po 55 latach życia i 30 pracy itd, bo
              oni nie upomną się o swoje niewielkie emerytury, z godnością pogodzą
              się ze stanem faktycznym.Mnie zabrakło 5 tygodni, by iść na wczesną
              emeryturę, przekroczyłam 55 lat, mam ponad 20 lat pracy,a do
              szkodliwych warunków zabrakło właśnie 5 tygodni i też jestem
              rozżalona, bo w 1993 roku, jak zaczynałam prace w szkodliwych
              warunkach nie było mowy o jakiejkolwiek reformie. Zostałam oszukana,
              ale nie pojadę do stolicy z kilofem, choć żal do rządu został!/
              zmiany w trakcie zatrudnienia/.Mam 3 dzieci już dorosłych,
              poświęciłam kilka lat na ich wychowanie, teraz ten czas liczą jako
              nieskładkowy.
          • Gość: gość Re: Sprawe zalatwi wielka inflacja. IP: *.strazgraniczna.pl 20.11.09, 09:51
      • Gość: hans hebron socjalizmu ci sie zachcialo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 08:13
        co cie obchodzi ile zarabia w PRYWATNEJ firmie pismak czy ekspert? jeśli państwo
        nie dokłada do jego emerytury- niech zarabia ile mu dadzą.
      • Gość: LGB Re: Koniec superemerytur? IP: *.odim.com 20.11.09, 08:42
        wg mnie powinniście zarabiać więcej teraz tak aby móc odkładać sobie część
        powiedzmy 1/3 pensji na IKE lub w 3 filarze tak aby o 20 latach pracy mieć z
        czego żyć. Wiadomo że to spowodowało by zamknięcie prawie wszystkich polskich
        kopalni, ale też uratowałoby życie wielu z Was. Można też całą kasę przechlać tu
        i teraz to też ma plus bo pieniądze trafią do budżetu w postaci akcyzy a potem
        to się wyjdzie na ulice i coś się ugra. TRZEBA SKOŃCZYĆ Z MITEM BEZPIECZEŃSTWA
        ENERGETYCZNEGO I PRYWATYZOWAĆ PAŃSTWOWE KOŁCHOZY.
      • Gość: minibi Re: Koniec superemerytur? IP: *.szczecin.net.unizeto.pl 20.11.09, 08:54
        Nikt im nie każe pracować w górnictwie - zawsze przecież mogą zostać jak to
        nazwałeś "ekspertami"
      • Gość: corrector zz,.,.. "wciskać takim tępotą" IP: 174.36.56.* 20.11.09, 09:39
        Właśnie tacy jak powyższy nie mogą zostać pismakami z powodu niedouctwa ...
      • Gość: zz top Re: Koniec superemerytur? IP: *.mofnet.gov.pl 20.11.09, 09:43
        "takim tępotą" hłe hłe hłe Nigdy nie wiedziałeś gdzie się piszę "ą" a gdzie
        "-om", prawda matołku? No na dziennikarza się jak widać nie nadajesz. Wracaj do
        łopaty.
        • peryklejtos Re: Koniec superemerytur? 20.11.09, 10:16

Gość portalu: zz top napisał(a):

> "takim tępotą" hłe hłe hłe

Widać w ministerstwie finansów macie za mało pracy... Do roboty
          urzędniku, zamiast pisać na forach. Jak wy tak pracujecie za moje
          podatki, to wcale od górników lepsi nie jesteście w wyciąganiu
          pieniędzy podatników.
      • sowiasz Re: Koniec superemerytur? 20.11.09, 09:56
        "O tępy narodzie
        > kiedy pochwycisz kosę na burżuja."

No nie no, tak to właśnie jest jak sie chłopom zakłada internet po
        wsiach. Nic dobrego z tego wyniknąć nie może ;)
      • Gość: Anonim Re: Koniec superemerytur? IP: *.devs.futuro.pl 20.11.09, 10:22
        O tępy plebsie, kiedy spojrzysz na swój naród miast patrzeć tylko we
        własny portfel?
      • Gość: InnySzatan Re: Koniec superemerytur? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.09, 13:24
        W Szwajcarii nie jest możliwe występowanie na forum internetowym z Nickiem. I to
        mi się podoba. Taki pospoluch jak zz mógłby tam co najwyżej pisać z... i s...w
        swoim pamiętniku albo wypowiadać swoje opinie do lustra.
    • Gość: PUCHACZ kokoszyce Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.146.116.78.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.11.09, 23:12
      Panie Kochanowski a KRUS i rolnicy to mają być święte krowy. W imię
      koalicji PO i PSL przywileje tej grupy mają być zachowane.Jak się
      mają emerytury rolnicze do składek odprowadzanych przez rolników a
      co z z ich ubezpieczeniem zdrowotnym i podatkiem dochodowym.? Co
      kłopoty ze wzrokiem nie zauważa Pan tego?
      • rk111 Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil 20.11.09, 07:40
        Panie rzecznik z nauczyciele - dlaczego pracują 18 godin tygodniowo
        a inni po 40 godzin , czy to jest sprawiedliwe , do trybunału z tym
        problemem .
        • Gość: mee Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 07:59
          ales pojechal 18h w tygodniu, przeciez to 45 min, a nie godzina zegarowa,
          przelicz jeszcze raz, otrzymasz cos... kolo 14 tu
          • Gość: greg Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 08:16
            to dziwne, bo w mojej rodzinie jest kilku nauczycieli i też wychodzą ok 16 ze
            szkół...gdzie te 18 godzin? poza tym ile zarabia nauczyciel? obecnie na gołym
            etacie mniej niż pielęgniarka. No i jeszcze jedno- nikt nie liczy czasu
            poświęconego na sprawdzanie klasówek. a tego się nie robi w czasie pracy w szkole.
            kiedyś było takie przekleństwo: "obyś cudze dzieci uczył"
            • Gość: lady Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: *.access.telenet.be 20.11.09, 11:17
              Juz nie przesadzajcie. Obecnie nauczyciele dostali takie podwyzki, ze
              szok. Po kilkaset zlotych.

wyborcza.pl/1,76842,6154444,Jakie_podwyzki_dla_nauczycieli_.html

Tu sobie poczytac mozna. Dalej piszcie jaka to biedna i pokrzywdzona
              grupa zawodowa. 19 godzin tygodniowo, ledwo sie wyrobic mozna? Nie
              mam odrobiny litosci dla nauczycielie, szczegolnie tych co juz z 5
              lat popracuja w szkole. Popadaja w rutyne, norma jest posiadanie
              zeszytu, z ktorego dyktuje sie notatki koljnym rocznikom i wpadanie w
              panike gdy kajecika sie zapomni z domu. Niby zajecia w szkole trwaja
              tylko 18 godzin a pozostale 22 powinien nauczyciel poswiecic na inne
              rzeczy jak sprawdzanie klasowek, przygotowanie do lekcji ale kazdy
              widzi jak jest. Klasowki sa srednio co dwa miesiace, kartkow
              powiedzmy raz na 3 tygodnie. Zeszytow sie juz raczej nie sprawdza,
              chyba, ze w nauczaniu poczatkowym ale tam z kolei nie ma klasowek.
              Nawet jesli sie ma sto klasowek do sprawdzenia to przeciez nikt nie
              siada do pracy po przyjsciu ze szkoly tylko po drodze robi zakupy, w
              miedzczasie wstawia pranie, rozwiesza, poprasuje posciel, wstawi
              obiad, wyjdzie do sasiadki na kawe. Kiedy normalni ludzie wracaja z
              pracy nauczyciel ma zrobione wszystko w domu i sprawdzone klasowki.
              Kazdy by tak chcial. Ja bym byla za tym, zeby nauczyciele mieli
              ustawowy obowiazek siedzenia w szkole po 8 godzin dziennie, moga miec
              2-3 godziny zajec z uczniami ale klasowki i kartkowki moga sprawdzac
              w szkole.
              • Gość: jagoda Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: *.hetnet.lublin.pl 20.11.09, 11:47
                Pojechałaś. Widać że nie masz pojęcia o zawodzie nauczyciela. Kartkówki są raz w
                tygodniu i w pięciu klasach, bo tyle uczę. Klasówki masz rację raz w miesiącu,
                Tyle że każdą klasówkę muszę wcześniej opracować, kartkówkę też. Potem to
                wszystko sprawdzić. Tych prac w ciągu miesiąca sprawdzam około 750. Do tego
                dochodzą spotkania z rodzicami (raz w miesiącu) jakaś rada ( wszystko to po
                południu). Do lekcji też trzeba się przygotować, poszukać w księgarni nowości na
                temat matur, przejść kolejne szkolenie... Może teraz zamienisz zawód ...
                Zapraszam jest bardzo miło...
                • Gość: Zocha Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: *.unisoft.com.pl 20.11.09, 12:50
                  Gość portalu: jagoda napisał(a):
                  > Do lekcji też trzeba się przygotować, poszukać w księgarni nowości
                  Bzdurny przykład - w każdej pracy wymagającej większych kwalifikacji niż opieranie się o łopatę wypada być na bieżąco.

Co do przygotowywania/sprawdzania kartkówek - Matka była nauczycielką więc wiem, że w tym zawodzie dzień pracy nie kończy się z chwilą trzaśnięcia drzwiami.
                  Inna bajka, że kwalifikacje co poniektórych "nauczycieli" wołają o pomstę do nieba. I na chwilę obecną nie ma ta to siły - uczeń ma do wyboru albo szkołę bezpłatną albo płatną całkowicie. I tylko w tym drugim wypadku można mieć wpływ na profesjonalizm nauczycieli.
                  Od dwóch lat osobiście douczam córę matmy. I żadne krzyki i płacze nie mają wpływu na kadrę - matematyczka jest nie do ruszenia bo to nauczyciel mianowany i takie tam...

Miłego dzionka
              • Gość: nauczycielka Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: 81.219.121.* 22.11.09, 13:37
                Byłabym szczęśliwa, gdybym codziennie pracowała po 8 godzin w
                czasie np. 7-15. Nic mnie wtedy nie obchodzą wycieczki, dyskoteki,
                zebrania z rodzicami /oczywiście po godzinie 15/, konferencje, kina,
                teatry itp. Pracuję wtedy na komputerze w szkole,na tuszu i papierze
                szkolnym. Ciekawe jak to wygladałoby, bo w pokoju nauczycielskim
                mamy jeden komputer,oczywiście bez drukarki.Idzcie sobie do
                gimnazjum rejonowego i spróbujcie na próbę trochę tam
                popracować.Wakacji mamy więcej i osobiście wolałabym mieć tak jak w
                zakładzie pracy, gdzie mogę iść na urlop poza wakacjami, przede
                wszystkim jest taniej i spokojniej. Mam wtedy tez urlop na żądanie,
                czego oczywiście nie mam w szkole.Jednak gdyby nie własnie ci
                krytykowani nauczyciele, nie byłoby górników, prawników,
                ekspedientek itd.
          • rk111 Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil 20.11.09, 08:35
            Myslę że nie bo oni na przerwach też powinni pracować ale te 18 czy
            14 jak piszesz godzun to przegięcie , w innych krajach pracują po 25
            czy nawet 30 godzin to dlaczego u nas nie może tak być?
        • Gość: n2205 Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: *.chello.pl 20.11.09, 08:12
          Jestem nauczycielem, co prawda, w szkole wyższej, w pracy jestem od 8 rano do
          17, czasami później. Po pracy jestem tak zmęczona, że wracam do domu i nie mam
          siły zrobić kolację - po prostu padam i zasypiam. Co drugi weekend mam zajęcia
          na zaocznych studiach. Nie mam żadnych przywilejów, mam za to oczekiwania ze
          strony całego społeczeństwa, że będę wykonywać swoją pracę najlepiej jak
          potrafię, bo pracuję z powołania. I tak rzeczywiście jest, ale jestem już
          bardzo, bardzo zmęczona. Marzy mi się praca, o której się zapomina po wyjściu z
          niej, bo z moją jestem 24 godziny na dobę, nawet w nocy, jak mam problemy ze
          snem, to zastanawiam się, jak dotrzeć z wiedzą do coraz bardziej opornych na
          niż, lub po prostu niedokształconych po szkole, albo leniwych studentów.
          Przeczytałam jeszcze raz, i prostuje brak przywilejów - mam: często, gdy zwracam
          się po pomoc w różnych sprawach (z pracą związanych, oczywiście) do swoich
          studentów, słyszę odpowiedź: "Dla Pani - wszystko!" To jest mój przywilej -
          świadomość tego, że przekazanie cząstki siebie tym młodym osobom jest przez nich
          doceniane.
          • Gość: zzz Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: *.aster.pl 22.11.09, 00:59
            idż do pracy w sklepie - będziesz spać lepiej
    • narwik Choć raz RPO zajął się tym czym powinno dawno temu 20.11.09, 00:18
      Pięć gwiazdek dla tego pana.
    • Gość: MP Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 05:09
      Tja, a mi państwo powinno płacić za samo użeranie się z ZUSem, fiskusem i za
      wszystkie buble prawne, z którymi przedsiębiorcy muszą się męczyć.
    • terleo Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje 20.11.09, 06:32
      W Danii nawet kobiety pracują do 67 roku życia. A oprócz tego rodzą i wychowują dzieci; przyszłość narodu. Żadnych przywilejów nie mają! Ale to jest KRAJ CYWILIZACJI ZACHODNIEJ. W Polsce /Terra incognita - dla Zachodu!/ obowiązuje zasada, utrwalona w epoce komunizmu:
      KOMUNIZM to szczęście dla reszty świata; tylko Świat o tym jeszcze nie wie. Ale my GO uszczęśliwimy, nie
      pytając, czy chce być "szczęśliwy". Budowniczym komunizmu należą się przywileje; wszak ONI się poświęcają dla DOBRA LUDZKOŚCI!
      I stąd te przywileje. Do roku 1989 w Polsce i całym bloku RWPG 65% całej produkcji pracowało dla tego celu - dla celów militarnych! Dla uprzywilejowanych były extra emerytury, talony na WSZYSTKO, specjalne sklepy.
      Część praw extra cofnięto; te najdroższe / dla narodu!/ zostały...
      "Żywią i bronią" - tak się kiedyś mówiło o rycerzach "spod stepowych granic". Dziś z tej mitologii nie zostało nic...Tą "bronią" oni rozstrzelają dziś niejeden budżet. A Kochanowski? Ten Pierwszy, czyli Jan w XVI wieku napisał:
      "O nierządne królestwo i zginienia bliskie!
      Gdzie ani prawa ważą, ani sprawiedliwość ma miejsce".
      Sapienti sat! - tak byśmy powiedzieli w duchu Tamtej Epoki - Odrodzenia, Renesansu. Więc może? Może warto "odrodzić się" ponownie?
      • Gość: nemo Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 08:47
        I pewnie chcą pracować - bo zarabiają prawdziwe pieniądze. Panowie pracodawcy
        wobec siebie chcieli by stosować standardy zachodnie - wobec swoich pracowników
        - chińskie. Ze stanu wpływających podatków do skarbu państwa można domniemywać
        że niezbyt uczciwie pewnie te podatki płacą. Mam takiebo biznesmena w rodzinie i
        wiem jak kombinuje a z jego wynurzeń wiem że to pikuś - inni kombinują lepiej.
        Wykorzystują sytuacje w kraju i wykorzystują pracowników jak w średniowieczu.
        Uważam że raczej tu jest pole do popisu dla RPO, na pewno nie jest od
        sprawiedliwości - dziejowej. W takim kształcie urząd jest niepotrzebny a wręcz
        szkodliwy - judzi jedne grupy zawodowe na drugie. To żałosne, Panie Rzeczniku -
        pracodawcy nagminnie naruszają prawa pracownicze! Panie Rzeczniku pracodawcy nie
        zabezpieczają pracownikom odpowiednich warunków pracy, Panie Rzeczniku nie wolno
        panu napuszczać ludzi na siebie, Panie Rzeczniku pana filozofia to pana osobista
        sprawa - na tym stanowisku musi pan zachować obiektywizm a jezeli pan nie
        potrafi - musi pan odejść.
        • navaira Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil 20.11.09, 09:42
          > Ze stanu wpływających podatków do skarbu państwa można domniemywać
          > że niezbyt uczciwie pewnie te podatki płacą. Mam takiebo biznesmena w rodzinie
          > i
          > wiem jak kombinuje a z jego wynurzeń wiem że to pikuś
          Zdajesz sobie sprawę, że nieinformowanie prokuratury o przestępstwie oznacza
          współudział? Leć i donieś na biznesmena w rodzinie póki czas!
          • Gość: qba Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 10:16
            jak z rodziny to nie musi
          • Gość: Tom Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: 94.254.193.* 20.11.09, 10:22
            > Zdajesz sobie sprawę, że nieinformowanie prokuratury o
            przestępstwie oznacza współudział?

Nie oznacza, ani zwykle nie jest karalne ( za wyjątkiem urzędnika
            państwowego - ten musi poinformować ).
    • Gość: M Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.legnica.vectranet.pl 20.11.09, 07:03
      Jak zwykle gazeta podaje półprawdę.Po 15 latach pracy w służbach
      mundrowych można odejść na niepełną emeryturę,która jest obecnie na
      poziomie zasiłku dla bezrobotnych.Tylko o tym Pan Rzecznik nie
      mówi,a pismaki piszą pod publikę.Może by tak odebrać RPO i innym
      wysokim urzędnikom pensje w wysokości 10-12 tys.zł
      • Gość: hans hebron ty też napisałeś półprawdę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 08:20
        bo taką sobie wypracowali.
        poza tym: w wieku 40 lat chcesz siedzieć na d... i żyć z emerytury? przecież nie
        odchodzą dlatego, że emeryturka jest godna, tylko że zaczną pracować gdzie
        indziej, a emeryturka policyjna/żołnierska jest ekstra dodatkiem do normalnej
        pensji w innej firmie...
        • Gość: M Re: ty też napisałeś półprawdę IP: *.legnica.vectranet.pl 20.11.09, 17:29
          Mamy pełną wolność.Możesz też iść w kamasze i mieć tak samo.Kto ci
          broni?
      • Gość: Tom Re: Koniec superemerytur? RPO chce znie?? przywil IP: 94.254.193.* 20.11.09, 08:59
        Po 15 latach masz 40% ostatniej pensji - to jest tyle ile będą wynosić wg. ostatnich szacunków normalne emerytury z nowego systemu po 35 latach pracy.
      • Gość: Anna Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: *.chello.pl 20.11.09, 11:58
        Może by się pochwalić tym, że przed odejściem na emeryturę nagle
        mundurowi zaczynają leczyć się u psychiatry , żeby uzyskać dodatki,
        a po przejściu na "zasłużoną" emeryturę zaczynają kolejną pracę ,
        np. jako instruktorzy nauki jazdy
    • Gość: ja "My ryzykujemy życiem" - dobre sobie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 07:31
      Można na przykład po pijaku spaść ze schodów w koszarach albo zasnąć
      za biurkiem na komendzie i uderzyć się w brodę...
      • Gość: cosmocratos Re: "My ryzykujemy życiem" - dobre sobie! IP: *.kwsa.pl 20.11.09, 07:37
        Coz moze jak kiedykolwiek zjedziesz na dol to skonczysz pie...c i pisac tak zenujace komenatrze. Poki co jezeli nie masz o czyms pojecia to wracaj do szeregu i sie nie oddzywaj.
        • Gość: dzon Ile ryzyka a ile ignorancji i bezmyslnosci ? IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 08:19
          Na kopalni.
          Ktos to policzyl? To adekwatenie do tego skladke rentowa.
          Skrocony okres pracy przed emerytura - to skladka emerytalna wg.
          wzoru na dozycie, czyli x2 , x3 nawet razy 5. Bo to takie sa
          wspolczynniki.
          Protestuja petardami, niscza jak bydlo
          - pacyfikowac gazem, kwasem i innymi srodkami.
        • Gość: Marko Widze, ze bydlo z Kompania Węglowa SA ma internet. IP: 136.182.2.* 20.11.09, 08:40
          M
        • ludwikowiec Wytłumacz mi mądralo 20.11.09, 09:56
          kto cię na tą kopalnię zaciągnął. Łowcy niewolników? Mafia? Al kaida?
          A może sam polazłeś bo połaszczyłeś się na emeryturkę, co?

Więc nie biadol mi tu o swojej pracy na którą samodzielnie się zdecydowałeś!
          Każdy człowiek ma swój rozum! Ale oczywiście dla was reszta jest gorszym
          gatunkiem człowieka. Czekam z utęsknieniem na czasy gdy ktoś wsadzi sobie
          głęboko do d..y wasze "należy mi się".
      • Gość: p Re: "My ryzykujemy życiem" - dobre sobie! IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 07:42
        W armii juz dawno skończyły sie czasy pijaństwa i "nicnierobienia".
        • Gość: józek Re: "My ryzykujemy życiem" - dobre sobie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 08:21
          a to ciekawe...mieszkam tuz obok jednostki- slabo ją pilnują, skoro co kilka dni
          są tam libacje, a jak napisales- to nie armia pije, wiec to pewnie jacys obcy
          sie wlamuja....
      • Gość: On Re: "My ryzykujemy życiem" - dobre sobie! IP: *.88-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.11.09, 07:46
        Myślę, że każdy ze służb mundurowych chętnie zaprosiłby Cię na wymienione
        eventy, ale od dobrych kilku lat już nie występują.

Pismacy dla podniesienia chwytliwości swoich wypocin chętnie sięgają po efekty
        pracy służb mundurowych, a to jakieś głośnie zatrzymanie, afera czy inne takie.
        No to teraz wiadomo, że wszystkie te osiągnięcie śnią się tylko policjantom,
        sypiającym na komendach.
      • Gość: dokładnie Re: "My ryzykujemy życiem" - dobre sobie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 07:50
        Ko nie widział gliny, co udawał, ze nie widzi.
    • Gość: Pablo Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.me.entel.pl 20.11.09, 07:33
      Wypisywanie, ze policjant przechodzi na emeryturę po 15 latach pracy
      to niestety nie do końca prawda. Autor artykułu rozmyślnie wypisuje
      takie bzdury aby lepiej mu się czytał artykuł, a czytający myśleli,
      że te policjant to faktycznie ma "dobrze" - "jak w raju". Ledwo
      zacznie pracować a już emeryturka. Luksus - lepiej jak prezes firmy.
      Autor zapomniał tylko dodać, że po 15 latach ten policjant jeśli
      zdecyduje się przejść na emeryturę to dostanie 40 % ostatniego
      wynagrodzenia. Niestety bardzo żadko się to opłaca. Należy
      postudiować dane statystyczne dostępne w Komedzie Głównej Policji
      ilu funkcjonariuszy decyduje się na przejście na emeryturę po 15
      latach. Polecam sprawdzanie informacji zanim opublikuje się artykuł.
      • Gość: miki Nie czaruj, nie czaruj ... na rok przed odejściem IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 07:43
        awans, podwyżka płac ... i te twoje 40 % to zazwyczaj min. 2 tys. na rękę.
        • Gość: ITBBNT Znowu ktoś sieje IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 08:23
          Znowu ktoś sieje zawiść w narodzie.
          Kto napisał ten artykuł?
          Kto pod jego wpływem myśli właśnie tak:

Gość portalu: miki napisał(a):

> awans, podwyżka płac ... i te twoje 40 % to zazwyczaj min. 2 tys. na rękę.

Te 40% dla średniego wojskowego lub policjanta to do 1000 PLN.
          Ale kto to napisze? Ten który za wygłaszanie nawodnionych i lekko durnych tez na
          naradach dostaje 20.000 lub 15.000 PLN.
          A może redaktorzy z TV i Radia utrzymywani z abonamentu?
          Co prawda godnie, bo co poniektórzy za 100.000 do 20.000 miesięcznie.
          Może który baranek redakcyjny napisze, o ile wzrosła ilość stanowisk
          urzędniczych w administracji na przestrzeni ostatnich 30 lat?

A niech napisze pismak, a co mi tam z podziałem na poszczególne działy
          administracji. Napisze?
          Pewnie nie bo za dużo pracy trzeba włożyć w taki artykuł. A w ten artykuł no
          proszę jedna wypowiedź Kochanowskiego a ileż to wzniosłych treści przemycił jego
          autor.

Wie pismak o czym pisze?

A może napisze ile w cenie danego produktu znajdującego się na półce sklepowej
          jest należności za "duracką" reklamę.

I ile tematów dla pismaków już jest?

Tylko to trzeba jeszcze umieć napisać, bo to nie wypadek samochodowy z 25
          trupami na A-4, czy też trupy z porachunków mafijnych na Pradze w Warszawie.

A eksperci polscy są tacy jak każdy słyszy i widzi, ale nie wszyscy.
          Bo tych durnych lekko skwaszonych z atakiem dziennikarskiej padaczki przed
          kamerą to bez liku.
        • Gość: rekin Re: Nie czaruj, nie czaruj ... na rok przed odejś IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 12:02
          kolejny filozof, ale czy wiesz ze niejeden emeryt po przepracowaniu 40 lat ma te 1000 zl? to dlaczego inny ma mieć to samo po 15 latach?
          dlaczego tacy kretyni jak ty wypisują takie bzdety?
          gdzie jest równość?
          nie wiem czy wiesz ale jakim cudem ktoś po 15 latach dostaje to samo co inny po 40 latach, nie ma cudów, nie nic za darmo , trzeba kpmuś zabrać aby komuś dać przywilej, ja i miliony innych nie zgadzamy się finansować górników, wojskowych i innych.
          a to ze ktoś ma 20.000 to niech ma , widocznie mu się należy , ale nie idzie w wieku 40 lat na emeryture,zgadza sie tam też są przekrety ale to jest tylko promil w stosunku do przywilejów emerytalnych, cały budzet klęka dzięki takim jak ty
      • koham.mihnika.copyright sprawa sama sie rozwiaze gdy panstwo stanie sie ba 20.11.09, 07:56
        bankrutem i nie wyplaci zadnych rent czy emerytur. Bedzie po rowno.
      • Gość: BB Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: 194.213.1.* 20.11.09, 08:03
        Kolego miły,
        Ja jestem w OFE (choć gdybym był w ZUS to byłoby pewnie podobnie) i
        przewiduje się że moja emerytura będzie również w granicach 40%,
        tylko po 65 roku mojego życia.
      • Gość: ontos2 Polecam zaprzyjaźnienie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 08:08
        ze słownikiem. Żadko piszesz? Chyba bardzo rzadko. Cóż, policja potrafi
        zaskakiwać negatywnie. Najbardziej boli mnie u was gliniarze brak jakichkolwiek
        standardów moralnych. Moralizowanie,pouczanie i szukanie dziury w całym. W
        czasie kiedy 30 min. tkwiłem w aucie policjant sprawdzał moją tożsamość.
        Gratuluję wydajności.
      • Gość: greg to ty chcesz w wieku 40lat siedziec na d? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 08:22
        i zyc z emerytury? nie pajacuj.
      • Gość: gruby Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 08:34
        Pablo, ale my - zwykli śmiertelnicy - wcale nie dostaniemy więcej po
        przejściu na emeryturę. Nie wiem ile dokładnie, ale w głowie kołacze
        mi się 45% ostatniego wynagrodzenia. A przepracujemy przecież dużo
        więcej niż 15 lat.
    • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Tym razem 100% poparcia IP: 195.158.247.* 20.11.09, 07:34
      Przywileje nikomu się nie należą. Nie ma w tym kraju obowiązku bycia górnikiem
      albo żołnierzem. Zawsze też można zmienić zawód. Pomijam już fakt, że
      przechodzenie na emerytury po 15 latach to już nawet nie przywilej - to
      normalnie prawdziwy skandal! A dyspozycyjny to musi być każdy - ot chociażby
      taki przedstawiciel handlowy.
    • Gość: 44 Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: 217.17.41.* 20.11.09, 07:34
      Czy RPO w swoim wystąpieniu świadomie pomija uprzywilejowany system
      emerytalny sędziów i prokuratorów?
    • Gość: marek Brawo!! W końcu koniec z 35 letnimi "emerytami" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 07:37
      Nóż się otwiera w kieszeni jak się słyszy o "emerytach", którzy pracowali
      15-20 lat w biurze i teraz już odeszli na "zasłużony" odpoczynek. I oczywiście
      podjęli kolejną pracę.
      • Gość: beram Praca górnika.... nic wielkiego! IP: *.multimo.pl 20.11.09, 09:32
        Popieram. Mnie praca górnika nie wzrusza inni pracują równie ciężko i
        przywilejów nie mają. Miałem okazje na własnej skórze doświadczyć jej niby super
        ciężkiej, nadludzkiej wręcz pracy. Wygląda to mniej więcej tak:
        Przed pracą obowiązkowo do przykopalnianej knajpy na tyskacza za 3 zł.
        Wchodzisz na teren kopalni.
        Przebierasz się. Na zjazd pod ziemię i dojście na miejsce pracy schodzi ci około
        1h. Potem praca właściwa 2,5h. Następnie przerwa na jedzonko. Kolejne 2,5 roboty
        (nic wielkiego bo w większości zmechanizowanej) Powrót na górę i wyjście z
        kopalni kolejna godzina. Razem 8h w pracy z czego samej pracy 5.
        Po robocie powrót do tej samej knajpy co przed pracą i kolejne piwka 1,2,3...
        To jest wariant dla fizycznych górników. Inżynier górnictwa (taki jak ja) ma
        jeszcze lepiej bo tyrać wcale nie musi, a przywileje i kasa ciut większa.
        • Gość: D Re: Praca górnika.... nic wielkiego! IP: 62.29.161.* 20.11.09, 10:18
          Taki ciekawy komentarz przechodzi bez echa. Może panowie górnicy, tak głosujący w tej dyskusji, odnieśliby się do argumentów przytoczonych przez użytkownika "beram" i je obalili, w inteligentny o ile to możliwe, sposób.
          • Gość: Nauczycielka emerytury IP: *.ronus.pl 22.11.09, 22:17
            Zawsze chciałam być nauczycielką. Lubię dzieci i ta praca mi odpowiada, a raczej
            odpowiadała, bo jestem już na emeryturze.Chcecie mi pozazdrościć? Proszę bardzo!
            Dostałam ( po 30 latach pracy) 1043 zł na rękę. Całe życie zawodowe kształciłam
            się na swój koszt - oprócz studiów magisterskich ukończyłam dwie podyplomówki (
            mam kwalifikacje do nauczania trzech przedmiotów) i kilkadziesiąt kursów.
            Bardzo ciężko wyżyć z takiej głodowej emerytury szczególnie, jak się jest samym
            i jeszcze choruje. Każdy zawód ma swoje plusy i minusy - jednym z wielkich
            minusów są właśnie nauczycielskie emerytury. Praca w wielu zawodach również
            wymaga ciągłego dokształcania ( studia wyższe, podyplomowe), ale potem za tym
            idą odpowiednio wysokie zarobki ( np. lekarze, prawnicy, ...)a w nauczycielstwie
            nie ma to żadnego powtarzam żadnego przełożenia na późniejszą emeryturę. Mogłam
            skończyć tylko studia magisterskie i też bym tyle dostała. Można by wiele pisać,
            jak bzdurne rozporządzenia MEN wymuszały na nauczycielach podejmowanie ciągle
            nowych i nowych studiów, bo z dnia na dzień okazywało się ,że kwalifikacje,
            które były uznane np. jeszcze w czwartek już w piątek nimi nie były.
            Nauczycielka kształcenia zintegrowanego nie miała kwalifikacji do bycia
            nauczycielką na świetlicy - musiała kończyć podyplomówkę. ( ktoś musiał zarobić
            na wyższej uczelni). Skończyła. Teraz dowiedziała się, że nie trzeba żadnych
            studiów, bo każda nauczycielka kształcenia zintegrowanego ma ... kwalifikacje do
            nauczania na świetlicy!Takich paranoi w oświacie jest bez liku. Co przyjdzie
            nowy minister na stołek - jest gorszy od poprzedniego.Wymyśla kompletne bzdury.
            Obecna p. minister z tą swoją reformą przekroczyła już zdrowy rozsadek. Dobrze,
            że wielu rodziców nie zgodziło się wcześniej posłać swoje dzieci do szkoły i
            chwała Im za to. Dlaczego nikt z rządzących nie pyta zwykłych nauczycieli
            pracujących w różnych warunkach i mających wieloletnie doświadczenie, co jest
            dobre dla polskiej oświaty, dla dzieci. Powinnam się już nie przejmować tym, ale
            zbyt leży mi na sercu dobro dzieci, żeby być obojętną.
        • Gość: rekin Re: Praca górnika.... nic wielkiego! IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 12:05
          tak sie składa ze tez chwile pracowałem na kopalni i w 100 % zgadzam się z "beram", samej pracy jest może ze 3 godziny, reszta to oszustwo, ale górnik i tak pracuje najcięzej, cały naród leży tylko oni pracują.
          jacy są oni biedni
      • Gość: ziutek Re: Brawo!! W końcu koniec z 35 letnimi "emerytam IP: *.gdynia.mm.pl 10.02.10, 01:59
        Piszecie o emerytach ale czy ktoś poświęcił chwilę i zastanowił się
        jak jest na prawdę?

Po pierwsze po 15 latach wojska jest 40% emerytury która wypłacana
        jest nie z ZUSu ale z pieniędzy MONu ( mówicie że to wasze pieniądze
        i musicie płacić na młodych emerytów - jak gościu nie pójdzie na
        emeryturę tylko będzie dalej służył - to dalej na niego będziecie
        łożyć ale 100 % - więc tego nie rozumiem).
        Poza tym 99% tych którzy odchodzą na emeryturę po 15 latach - zaczyna
        pracować - i tu jest dosyć śmiesznie - bo pracuje na was - przez cały
        ten czas, który pracuje w cywilu - płaci zus - ale nic mu się z zusu
        nie należy - dopiero jak osiągnie wiek 65 lat - jego emerytura jest
        przeliczana - i wtedy dostaje 75% ( też wojskowej emerytury nie z
        zusu - nawet gdyby wypracował sobie lepszą w zusie)

Po drugie - jak jest w służbach mundurowych od zawsze wiadomo - nie
        było tajemnicą że emerytura przysługuje po 15 latach - każdy o tym
        wiedział - więc nigdy nie stało nic na przeszkodzie aby wstąpić do
        służby. Ale po co, lepiej gderać, okazać zawiść - bo to takie
        polskie. Tak jak w dowcipie który oddaje sedno tej dyskusji :
        Boże ja niczego nie chcę od Ciebie, ale niech Kowalski ma tak samo
        źle jak ja.
        Jeżeli chodzi o mnie to jestem żołnierzem i jestem z tego dumny.
        Jak wielu moich kolegów oprócz tego, że służę dodatkowo w czasie
        wolnym pracuję - i nie piszę tego żeby się chwalić piszę to po to
        aby pokazać jak jest na prawdę - ktoś kto chce żyć godnie na starość
        nie odejdzie po 15 latach, a nawet jeżeli to albo pójdzie do pracy
        sam lub też da pracę innym zakładając firmę.
        Pozdrawiam i życzę wam abyście tylko takimi problemami musieli się
        zajmować.
    • Gość: gimk Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 07:39
      zgadzam się z rzecznikiem prawo powinno być równe dla wszystkich
      nie może być tak że tylko pewne że prawo jest dla wybranych,
      a te hasła o sprawności fizycznej to są śmieszne.
    • Gość: krzysztof Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: 212.160.172.* 20.11.09, 07:39
      to powinno byc juz dawno zrobione, jetem za
    • Gość: Andrzej Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: 188.33.161.* 20.11.09, 07:40
      A jak jest w innych krajach uni? Nalezy sie dostowac do unijnych przepisow
      • Gość: Gość Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: *.icpnet.pl 20.11.09, 12:03
        To się dostosujmy. Najpierw pensje. Przy unijnych zarobkach nikomu
        nie przyszłoby do głowy odejście na emeryturę po 15 czy nawet 20
        latach.
      • Gość: PIES ŻADNE TO IP: *.pila.vectranet.pl 20.11.09, 17:17
        W INNYCH KRAJACH SĄ NIESTETY INNE RELACJE PŁACOWO - CENOWE - CIEKAWI MOGĄ SOBIE SPRAWDZIĆ JAK TO JEST W EURO - ILE ZARABIA POLICJANT W NIEMCZECH I W INNYCH KRAJACH GDZIE SĄ INNE ZASADY EMERYTALNE - nie mówiąc już o wynagrodzeniu za pracę w dni wolne i święta itp. GDZIE NASZ RZĄD PŁACI POLICJANTOM TYLE SAMO ZA KAŻDY DZIEŃ BEZ WZGLĘDU NA PORĘ,NIE WYPŁACA NADGODZIN, ITP.

ZASADY EMERYTALNE TO ŻADNE PRZYWILEJE PRZY NASZYCH RELACJACH PŁACOWO - CENOWYCH - NIECH KTOŚ UCZCIWIE Z TYCH TAM OD RPO PODA ILU ODCHODZI PO NABYCIU PRAW EMERYTALNYCH, TJ. WSPOMNIANYCH 15 LATACH SŁUŻBY, JAK SIĘ KSZTAŁTUJE WYSOKOŚĆ EMERYTURY BIORĄC POD UWAGĘ GRUPY CZYSTO ROBOCZE, TJ. DO GRUPY 5 I ILE TEN KTOŚ MOŻE EW. DOROBIĆ BĘDĄC EMERYTEM (nikt tego nie poda bo trudno mówić w polityce o uczciwości)

JEST TO TYPOWY TEMAT ZASTĘPCZY DLA ODWRÓCENIA UWAGI OD RZECZY ISTOTNYCH BO NIC INNEGO TAK NIE PRZYKUWA UWAGI JEDNYCH JAK ODBIERANIE CZEGOŚ DRUGIM PRZEZ TRZECICH - z tym, że robią to oni dla samych siebie

• Gość: miki Tak trzymać Panie Rzeczniku ! Równe prawa dla IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 07:41
      wszystkich! I nie bać się pogróżek kilofków ...
    • teka62 i co jeszcze 20.11.09, 07:41
      panie rzeczniku,a moze tak zaczac odbierac diety poslom, ktorzy nie biora udzialu w obradach Sejmu,tylko prywate zalatwiaja korzystajac z okazji przebywania w Stolicy. Miliony w skali roku !
    • Gość: koto Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 07:42
      Od kiedy wojsko ma związki zawodowe? Może trzeba się zapytać dlaczego
      mundurowy po 15 latach odchodzi z 40% emeryturą (lata pracy jako kierowcy czy
      ochroniarza NIE WLICZAJĄ się do emerytury). A KRUS??
      Drogi pismaku, zanim bierzesz się do pisania czegokolwiek to zainteresuj się
      sprawą.
    • hera9 ten dziwny rzecznik,moze jeziornik 20.11.09, 07:42
      sam bedzie chcial miec wysoka emeryture i to zupelnie nieadekwatna do tego co
      robi,bo oprocz zamieszania nie robi nic.
    • Gość: gimk Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 07:42
      najprościej przepracowane lata 40lat pracy i na emeryturę
      • Gość: abc Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: *.237.spine.pl 20.11.09, 22:42
        naucz sie pisac debilu
    • Gość: prawie emeryt Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.09, 07:45
      Gdzieś w Polsce jest psychiatryk i nad wejściem napis:MIARĄ KULTURY SPOŁECZEŃSTW JEST ICH STOSUNEK DO CHORYCH UMYSŁOWO -rzecznik robi wszystko ,aby do osób w jego wieku podchodzić w podobny sposób.O tym świadczą jego pomysły...grypa,emerytury....co dalej?
    • Gość: bb Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.tktelekom.pl 20.11.09, 07:47
      podoba mi sie ten pomysl, z tym ze osoby, ktore juz pracują w tych
      zawodach niech zachowają swoje przywileje, a ograniczenie niech
      dotyczy nowych mlodych pracownikow
      • Gość: Chicken Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: *.237.spine.pl 20.11.09, 22:46
        Prace nad nową ustawą emerytalną sluzb mundurowych trwają wiec
        inicjatywa RPO jest jak kulą w płot
    • sammler Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje 20.11.09, 07:47
      Mam nadzieję, że pan rzecznik zdąży przed upływem kadencji. Tu nie ma nad czym deliberować. Przywileje te, gdy na korzyści jednej czy drugiej grupy musi się składać cała reszta pracujących i płacących podatki obywateli, łamie podstawową zasadę, na jakiej opiera się nasza konstytucja, czyli równości wszystkich wobec prawa. Prawa, które jednym daje coś kosztem innych.

A to jest najlepsze podsumowanie naszych rządzących: Politycy powinni sami krok po kroku system emerytalny cywilizować. Czekanie na wniosek rzecznika i orzeczenie TK to zwykłe tchórzostwo.

S.
      • Gość: Chicken Re: Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywil IP: *.237.spine.pl 20.11.09, 22:45
        To zaprasam na patrol! Zobaczycie co to prawdziwe życie! jak masz na
        zdarzeniu dziecko usmazone przez ćpunke w mikrofali bo plakalo... A
        potem wroc do domu i badz normalnym czlowiekiem, udawaj ze nic sie
        nie stalo. Ciekawe ile byscie to wytrzymali
    • Gość: Rencistka Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 07:49
      Ma racje Pan Rzecznik....Mundurowi dosc sie nachlpapali w trakcie
      swojej pracy....za co kupili by sobie domy, luksusowe samochody,
      wyjazdy za granoce, wojskowi wykupywali swoje piekne,
      niejednokrotnie 100 m mieszkania na przslowiowa 1 zl (dot. mieszkan
      wojskowych na Azorach w Krakowie.....mieli wiele
      przywilejow....gornicy, wystarczy pojechac na Slask i sasiednie
      wojewodztwa, gdzie gornicy maja drugie domy, budowane za czasow
      dobryc, przywilejow......Polacy niestety maja jednakowe zoladki,
      jednakowe potrzeby, wiec na stare lata powinny byc zrownane
      emerytury dla ludzi pracujach.....czy czlowiek sprzatajacy na ulicy
      nie jest narazony na utratek zdrowia np. moze przejechac go
      samochod......Ememrytury i renty powinni byc rowne i po prostu
      zniesz wszelkiego rodzaju przywileje......Brawo Panie Rzeczniku
      Praw Obywatelskich-znisc te niespawiedlowosc spoleczna......dot. to
      ludzi ciezko pracujacych niezaleznie od zawodu ale prace.....pod
      uwage powinni byc wzieci nauczyciele i sluzba zdrowia....DOSC
      PRZYWILEJOW>>>>ZABRAC
    • Gość: xxxp Koniec superemerytur? RPO chce znieść przywileje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 07:50
      Popieram w 100% i to pisze jako Ślązak zabrać tym nierobom przecież oni na
      dole pracują maks 3 godziny na dobę. Wiem że tam jest ciężko ale bez przesady
      , pracujących ciężko na kopalni jest około 20% załogi reszto to same sztygary
      czyli nieroby plus masę kierowników osób na tak zwanym kneflu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka