Dodaj do ulubionych

Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabiera ...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 23:06
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: HellFire Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabiera ... IP: *.proxnet.pl 09.01.10, 01:43
      Prosta sprawa. Państwo, jako największego złodzieja trzeba okradać
      na wszelkie możliwe sposoby. Szkoda forsy na utrzymanie całej fury
      darmozjadów z sejmu, senatu i innych "żondowych" instytucji
      • Gość: q-ku oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 10:16
        oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły, iść do szpitala albo jeździć
        pociągiem za moje pieniądze
        boja płacę na nasze pastwo uczciwie
        jako Pana sponsor czują się świetnie

kiedyś ktoś z trawnika przed moim domem ukradł rosnącą jodełkę

i potem, jak rozumiem, tę kradzioną ludziom spod domu jodełkę, postawił w domu,
        powiesił lampki i śpiewał przy niej kolędy z dziećmi

tak mniej wiecej robi nieuczciwy podatnik

• olias Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły 09.01.10, 10:27
          złodziej jest złodziejem i koniec. zwróć uwagę że ten facio
          usprawiedliwia sam siebie. jako minister tworzył prawo, teraz
          jest "beznesmen" to jest to oczym zawsze marzyła mafia włoska -
          tworzyć prawo.
          • Gość: iwo A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny oszukuje IP: 88.220.99.* 09.01.10, 10:55
            i nie płaci podatków. Choć sam płacę je uczciwie. Bardziej
            przeszkadza mi pazerność państwa które pod pozorem ważnych i
            ważniejszych potrzeb łupi mnie z każdej strony. Pracuję po
            kilkanaście godzin dziennie a na koniec miesiąca przynoszę jako
            efekt swojej pracy tyle co kot napłakał w porównaniu z tym co
            zarobiłem bo znakomitą większość odebrało mi państwo. Zapewne
            państwo troszczy się o potrzeby równiejszych odemnie, bo ja jakoś
            sam słabo odczuwam pożytki z wysokich podatków.
            • Gość: a gugu Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.punkt.pl 09.01.10, 11:05
              Piszesz o picie.Nie zauważasz Vatu, akcyzy.Z tych pieniędzy które
              przynosisz do domu więcej niż drugie tyle zabierają ci przy każdym
              zakupie usługi lub towaru.To jest majsersztyk.Tego właśnie ludzie
              nie widzą.
              • Gość: gruby Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: 91.123.169.* 09.01.10, 11:14
                Moze i nie widza, ale mozna by zlikwidowac rozne skladki, podatki i podniesc vat o te kilka procent tak aby zbilansowac likwidacje podatkow bedacych przyczyna pracy na czarno. I wtedy nie byloby problemu pracy na czarno.
                • Gość: iwo Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: 88.220.99.* 09.01.10, 11:30
                  A ja bym chciał aby wreszcie znalazł się ktoś i uczciwy i z jajami i
                  odciął wreszcie te wszystkiem nie nażarte gęby od wspólnego koryta a
                  za oszczędności zmniejszył wydatnie te złodziejskie podatki.
                  • jazmig Nie ma żadnych strat w budżecie 09.01.10, 11:41
                    Barszcz to stary komuch jeszcze z PRL i taki ma mózg, jaki ma.

Gdyby człowiek miał płacić podatek jako legalnie zatrudniony, to w
                    ogóle by nie pracował, bo i jemu i pracodawcy by się to nie
                    opłaciło. Nikt nie pracuje na czarno dla przyjemności, jeżeli
                    istnieje taka możliwość, to każdy woli pracować legalnie.

Podobnie jest a innymi andronami Barszcza. Tak samo liczą producenci
                    płyt, ile by rzekomo zarobili, gdyby nikt nie piracił. Nie
                    zarobiliby nic, bo piraci i tak nie kupili by legalnej płyty.
                    • Gość: ta jasne Re: Nie ma żadnych strat w budżecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 11:51
                      nie no jasne stary komuch urodzony w 1970 chyba w przedszkolu i podstawówce tymi
                      komuszymi nawykami tak nasiąkł
                      • Gość: wsiok Re: Nie ma żadnych strat w budżecie IP: *.interblock.pl 09.01.10, 13:06
                        Gość portalu: ta jasne napisał(a):

> nie no jasne stary komuch urodzony w 1970 chyba w przedszkolu i
                        podstawówce tym
                        > i
                        > komuszymi nawykami tak nasiąkł

Jak ktoś sie komuchem urodzi to data nie ma nic do zeczy.
                        • jakubovski Re: Nie ma żadnych strat w budżecie 09.01.10, 13:57
                          my tu gadu gadu, a zima atakuje!

amordercato.blox.pl/html
                          • Gość: wd Re: Nie ma żadnych strat w budżecie IP: *.webair.com 09.01.10, 19:08
                            Jak uniknąć ZUS?
                            zus.pox.pl/bezskladek.htm
                            • Gość: Łowca Debili Dopóki stać nas na wojnę, nie widzę powodu płaceni IP: 81.190.101.* 10.01.10, 01:44
                              a podatków. Poza tym podatek jaki płacimy to nie 18 czy 32%, czy 45% (zwykły
                              pracownik płaci właśnie tyle) - kto nie wierzy niech policzy jaki % w cenie
                              towarów mają podatki ...
                              • maruda.r Re: Dopóki stać nas na wojnę, nie widzę powodu pł 10.01.10, 02:44
                                Gość portalu: Łowca Debili napisał(a):

> a podatków.

Bardzo dobry argument. Można go rozwinąć: jeżeli państwo wydaje krocie na
                                wcześniejsze emerytury mundurowe, to ja widzę coraz mniej powodów, dla których
                                podatnicy mieliby być uczciwi. Przy tym państwo nie wykazuje żadnej
                                determinacji, by stworzyć system bardziej oszczędny; wręcz zakłada, że każdy,
                                nawet najdurniejszy pomysł, sfinansuje podatnik.

• raf-ber Re: Dopóki stać nas na wojnę, nie widzę powodu pł 10.01.10, 14:13
                                  maruda.r napisał:

> Gość portalu: Łowca Debili napisał(a):
                                  >
                                  > > a podatków.
                                  >
                                  > *************************
                                  >
                                  > Bardzo dobry argument. Można go rozwinąć: jeżeli państwo wydaje krocie na
                                  > wcześniejsze emerytury mundurowe, to ja widzę coraz mniej powodów, dla których
                                  > podatnicy mieliby być uczciwi. Przy tym państwo nie wykazuje żadnej
                                  > determinacji, by stworzyć system bardziej oszczędny; wręcz zakłada, że każdy,
                                  > nawet najdurniejszy pomysł, sfinansuje podatnik.

Dokładnie tak jest, tylko dziura budżetowa i pustka w kasie powoduje
                                  zastanowienie nad stroną wydatków i to dopiero wtedy gdy po stronie przychodów
                                  nie sposób już nic upłynnić ani wycisnąć!
                                  Gdy przychody są mniejsze od planowanych, wyprzedaż majątku nie daje planowanego
                                  przychodu, a pożyczyć już nikt nie chce następuje opamiętanie!

Publikatory urągają prostym ludziom że się zadłużają ponad miarę tym czasem rząd
                                  funkcjonuje jak rodzina w której matka wydaje dwie pensje i jeszcze trochę,
                                  stary wynosi co się da do lombardu i do tego chodzą po pożyczkę którą spłacać
                                  będą ich dzieci.

Przecież płacimy podatki dochodowy i ZUS(i nasz pracodawca drugie tyle) potem w
                                  sklepie Vat i akcyzę. Gdy masz 5 tys brutto to twój pracodawca płaci de facto
                                  prawie 6 tys a ty do ręki dostajesz 3,5 tys. Gdy wydajesz te pieniądze w sklepie
                                  to dostaniesz towary za niespełna 2,9 a jak ci przyjdzie do głowy kupić wódkę
                                  albo benzynę to jeszcze mniej. Czyli z 6 tysięcy jakie za twoją pracę zapłacił
                                  pracodawca ty możesz kupić dóbr za 2,9 tysiące a 3 tysiące zabiera państwo i
                                  daje... och jak daje. Niewolnik w XIX w. dostawał dach nad głową i ciepła strawę
                                  dla siebie i swojej rodziny, jak ktoś ma brutto 1.500 złotych to używa życia..
                                  jak zbieg z plantacji bawełny.
                    • gospodarz_domu_gras Re: Nie ma żadnych strat w budżecie 09.01.10, 13:26
                      Czy to ten sam Pan Barszcz ktory jakis czas temu proponowal calkowita likwidacje
                      podatku dochodowego od osob fizycznych?
                      I teraz narzeka na prace na czarno?
                      • sil-ny :) nie czytać mnie 10.01.10, 04:11
                        no no
                    • Gość: J-k Nic dziwnego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 13:36
                      Problem w tym, że wg pana Barszcza Państwo to wspólna organizacja, jednakowo
                      traktująca wszystkich obywateli. A tak nie jest. Dla jednych Państwo to czuła
                      matka, dla innych bezwzględna macocha. Obciążenia podatkowe nie mogą być ponad
                      miarę, a w takiej sytuacji jest wielu, zbyt wielu.
                    • polska_baba Sądzę, że masz dużo racji 09.01.10, 18:16
                      Te straty są w większości wirtualne. Pan Barszcz nie wziął pod uwagę, że zniknięcie części szarej strefy oznaczałoby także zniknięcie części tej kasy, którą szara strefa wypracowuje.
                      To nie byłoby tak, że te pieniądze nagle pojawiłyby się jako legalne. Raczej byłoby tak, że zamiast dwóch pracowników na czarno pracodawca zatrudniłby jednego legalnie.
                      W rezultacie może pana pracodawcy nie byłoby stać na zagraniczne wakacje, ale społeczeństwu przybyłby dodatkowy bezrobotny do utrzymania. Ten bezrobotny z zasiłku czy innej formy pomocy często też finansowanej z budżetu państwa na pewno kupiłby chleb, ale kurtkę czy buty już nie i państwo nie dostałoby VAT-u od tych towarów.
                      Jeżeli z każdych legalnie zarobionych 100 zł państwo zabiera nam ok. 50 zł, to z zarobionych na czarno wprawdzie nie zabierze 50 zł, ale jakieś 20, choćby w postaci VAT-u, może jeszcze uszarpać. Od zerowych zarobków bezrobotnego podatek zawsze wyniesie zero!
                      Summa summarum likwidacja szarej strefy mogłaby oznaczać dla budżetu państwa wyjście na zero albo nawet na minus.
                      Porównanie z rzekomymi stratami producentów płyt z powodu piractwa jest dobre, tyle że oni nie są zmuszeni do oddawania części płyt piratom za darmo, a państwo pomagać bezrobotnym musi, a to kosztuje, czyli trzeba brać pod uwagę nie tylko brak zysków, ale i dodatkowe koszty.
                      • Gość: Mnie to ryba Zapytajcie pracownika:chcesz 2000 do ręki czy 1200 IP: 81.190.101.* 10.01.10, 01:46
                        legalnie ? Mnie to ryba, a jak chcesz się dzielić z państwem (?) to twoja sprawa.
                    • Gość: widz Re: Nie ma żadnych strat w budżecie IP: *.ump.edu.pl 11.01.10, 07:16
                      Zgadzam się ,że Barszcz konfabuluje.
                • Gość: Alter_Egon Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 11:45
                  Przyznam, że nie doczytałem artykułu do końca (dotarłem do słów "na czarno").
                  Wystarczył mi zresztą już sam tytuł.

Przeciętny Kowalski, dymany na każdym kroku przez to Państwo, które rzekomo
                  oszukuje? Żeby zanadto się nie rozpisywać:

- kilkadziesiąt podatków i parapodatków
                  - podatki płacone od podatków (pierwszy przykład z brzegu: importując samochód z
                  USA, gdzie nie ma podatku VAT płaci się cło, następnie akcyzę od kwoty
                  powiększonej - a jakże - o cło, a następnie podatek VAT od kwoty - inaczej być
                  nie może - powiększonej o akcyzę. Później płacisz za recykling samochodu, który
                  nie wiadomo czy będzie złomowany właśnie w Polsce i czy w ogóle będzie
                  złomowany. Płacisz za tablice rejestracyjne, które podczas przerejestrowania
                  pojazdu za darmo trzeba będzie oddać i oczywiście zapłacić za następne...)
                  - i mógłbym tą listę ciągnąć w nieskończoność.

Praca "na czarno"? Co to właściwie znaczy? Jeśli ja chcę pracować, a ktoś chce
                  mnie zatrudnić za określoną stawkę, która mnie satysfakcjonuje - to jak można to
                  nazywać "pracą na czarno"? Bo w tym układzie nie ma miejsca dla pasożyta, który
                  w trybie "pracy nie na czarno" jawnie okrada mnie z niemal połowy tego co
                  zarobię własną, ciężką pracą? Nawet niewolnicy czy średniowieczni chłopi mieli
                  lepiej niż współczesny pracownik najemny lub właściciel firmy, bo oddawali
                  swojemu Panu dziesiątą część tego co wypracowali (czyli tzw. "dziesięcinę"), a
                  więc 10%. A nie 50%.

Kto tu kogo oszukuje i okrada?

Konkluzja nasuwa się sama.
                  • Gość: Alter_Egon Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 11:56
                    Acha, w przykładzie o imporcie samochodu pominąłem drobiazg. Oczywiście musisz
                    zapłacić w Urzędzie Skarbowym 200 zł za wydanie druku (którego koszt to nie
                    więcej niż 1 zł), że...nie musisz płacić.

Tak właśnie na każdym kroku ten przeciętny "oszust" Kowalski jest dymany przez
                    tego biednego fiskusa, przez swoich ulubieńców z Wiejskiej czy przemęczonych i
                    kompetentnych urzędników, których jest niedostatek (do jakiegokolwiek urzędu nie
                    pójdę w godzinach otwarcia, zawsze jakiś pokój jest zamknięty, bo ktoś zawsze
                    musi załatwiać "sprawy służbowe w terenie").
                    • Gość: gp A nie przyszło Ci do głowy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 13:11
                      ...że gdyby ci, co oszukują, płacili, to podatki możnaby zmniejszyć i Ty
                      płaciłbyś mniej?
                      • Gość: hakon666 Re: A nie przyszło Ci do głowy... IP: 77.255.57.* 09.01.10, 13:25
                        buahahahaha to naprawdę doskonały argument. niestety to tak nie działa, raczej
                        na odwrót - gdyby zmniejszyć podatki to mniej ludzi interesowałoby się
                        przechodzeniem na nielegalną stronę. skąd w ogóle w Polakach jest takie myślenie
                        że najpierw kogoś trzeba do czegoś zmusić a dopiero potem może ewentualnie
                        będzie nagroda? to nie tak - to jest nasze życie, to ma być dla ludzi a nie
                        przeciw nim. dopóki robi się coś wbrew człowiekowi dopóty on będzie znajdował
                        sposoby żeby to obejśc. Podpisał(a)byś umowę z kimkolwiek na to że w zamian za
                        połowę swojego dochodu masz w zamian chamskich i przekupnych urzędników,
                        nieudolną policję, niekompetentnych nauczycieli, kwiczącą w agonii służbę
                        zdrowia, wiecznie krzywe chodniki i wiecznie dziurawe ulice, żenujący system
                        sądowniczo prawny plus utrzymanków typu stoczniowcy, którzy prawie nic nie
                        produkując co najmniej raz w roku robią najazd na stolicę i rzucają kamieniami?
                        no ja przepraszam ale to jest jawne bezczelne oszustwo. im więcej oszukasz na
                        podatkach tym lepiej wykorzystasz swoje pieniądze. w ogóle słowo "oszustwo"
                        uzyte w tym kontekscie jest wrytą nam w głowy propagandą. to że nas od zawsze
                        doją nie znaczy że nie mamy prawa się temu przeciwstawiac. Łapy kładą na mojej
                        kasie a żaden z nich na niczym nie zna się
                        • Gość: Mario Oszukuję Państwo i jestem z tego dumny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 17:31
                          Jestem dumny z tego, ze ukrywam dochody, generuję fikcyjne koszty i
                          nie płacę podatków, czyli nie daję się okradać państwowemu
                          pasożytowi. Obyśmy wszyscy mieli możliwość i chęć robić to samo.
                          Publiczna słuzba zdrowia, przedszkola, czy inne usługi? Niech będą
                          prywatne, a rząd i urzędasy niech wypieralają.
                          • Gość: Mikus Re: Oszukuję Państwo i jestem z tego dumny IP: *.centertel.pl 11.01.10, 02:21
                            Zgadzam się z przedmówca.
                            A czy ktoś bierze tez pod uwage fakt, ze te 'skrecone' na lewo pieniadze sa
                            pozniej wszystkie wydane, niekoniecznie na 'szaro-strefowe' usługi/towary ? Więc
                            biednemu fiskusowi tez cos tam skapnie w koncu.

Druga sprawa, tez mam dosc wielokrotnego opodatkowania. Pracuje place podatki od
                            zarobionych pieniedzy, wsiadam do samochodu i leje opodatkowana benzyne, ide do
                            sklepu i place opodatkowane bułki, Ludzie policzcie ile w sumie w stosunku do
                            tego co 'zarabia' szary kowalski, zabieraja podatki! Nie mowie tu tylko o
                            podatku od pensji który zabiera około 1/3 kwoty z umowy, z tych 2/3 co ci
                            zostanie w kieszenie, kolejne 1/3 tej kwoty wydasz na podatki wpisane w cene
                            towarow i uslug!. Czasem sie zastanawiam jak mnie jeszcze stac w tym kraju na
                            cokolwiek. Nie mam nic osobiscie szarej strefie. Nie zaluje Fiskusa i każdy
                            artykuł o jego stratach wynikajacych z szarej-strefy napawa mnie dumą, z
                            przedsiebiorczych polaków.

Nie na marne w POlskim słowniku jest słowo 'wykombinowac' - slowo ktorego
                            znaczenie nie istnieje w innych jezykach. Jesli Ci na gorze nie zrozumieli że
                            przecietny Kowalski dawał sobie radę w PRLu czy innym ustroju, to da sobie i
                            dziś. Zmniejszcie podatki, a wiekszosci z obawy wpadki nie bedzie sie chcialo
                            kombinowac. Ale to moje nie doczekanie bo świnie same od koryta z reguły nie
                            odchodzą.

wszystkim szaro strefowcom życzę powodzenia.
                            Uczciwy i pewnie głupi z tego powodu Polak.
                      • Gość: wsiok Re: A nie przyszło Ci do głowy... IP: *.interblock.pl 09.01.10, 13:25
                        Gość portalu: gp napisał(a):

> ...że gdyby ci, co oszukują, płacili, to podatki możnaby
                        zmniejszyć i Ty
                        > płaciłbyś mniej

To tak nie działa ,zawszę bedzie za mało.
                      • Gość: Kaczoland Atakuje Re: A nie przyszło Ci do głowy... IP: *.dhcp.embarqhsd.net 09.01.10, 15:24
                        "...że gdyby ci, co oszukują, płacili, to podatki możnaby zmniejszyć i Ty
                        płaciłbyś mniej?"

Bajdurzycie, po prostu, bajdurzycie szanowny internauto "gp"!
                      • Gość: Kain Re: A nie przyszło Ci do głowy... IP: 109.243.109.* 09.01.10, 21:21
                        A Tobie nie przyszło do głowy, że jakby podatki (w tym zus - bo to przecież
                        podatek jest tak naprawdę) były niższe to by nikt nie kombinował?

A nie przyszło Ci też do głowy, że te pieniądze i tak są opodatkowane? Bo je
                        trzeba wydać i wtedy do państwa i tak trafia vat + akcyza
                        • Gość: panie Barszcz Każda złotówka wpłacona państwo jest stracona podw IP: 81.190.101.* 10.01.10, 01:50
                          ójnie: po pierwsze będzie źle wydana (to pewne), po drugie gdybym ja ją wydał to
                          najpewniej ktoś by na niej zarobił, a tak zarobią znajomi królika, przepadnie na
                          wypłaty dla armii darmozjadów urzędowych lub weźmie udział w aferze, którą
                          trzeba będzie śledzić dodatkowymi złotówkami ...
                  • Gość: wsiok Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.interblock.pl 09.01.10, 13:10
                    Dziesiecina to była tylko dla czarnych .Panowie szlachta której
                    potomkowie byli zwykłymi rabusiami brała wiecej.
                    • Gość: pp Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.brnt.cable.ntl.com 09.01.10, 13:18
                      Dużo mniej niż teraz :/
                  • Gość: XFile Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.aster.pl 09.01.10, 13:32
                    > Przeciętny Kowalski, dymany na każdym kroku przez to Państwo, które rzekomo
                    > oszukuje?

Nie "rzekomo", lecz faktycznie. Cokolwiek nie napiszesz.
                    • Gość: Alter_Egon Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 13:50
                      Gość portalu: XFile napisał(a):

> > Przeciętny Kowalski, dymany na każdym kroku przez to Państwo, które rzeko
                      > mo
                      > > oszukuje?
                      >
                      > Nie "rzekomo", lecz faktycznie. Cokolwiek nie napiszesz.

Przeciwnie. Z artykułu wynika jasno, że ten Kowalski oszukuje biedny fiskus. To
                      tak jakby nazwać morderstwem z premedytacją obronę konieczną, w której ginie
                      rabuś zakradający się nocą do czyjejś sypialni.
                  • Gość: Kaczoland Atakuje Re: A Polska - wciaz nierzadem stoi... IP: *.dhcp.embarqhsd.net 09.01.10, 15:19
                    Niestety, Polska to wciaz kraj stosunkowo biedny natomiast obciazenia podatkowe
                    (roznego rodzaju podatki, VAT-y, akcyzy, itd.) sa bardzo wysokie, a do tego
                    panstwo marnotrawi sporo pieniedzy podatnikow
                    (np. na udzial w bezsensownych wojnach, Irak, Afganistan)!
                  • Gość: Miauu Dziesięcina IP: *.knc.pl 10.01.10, 03:07
                    Dziesięcina była uczciwsza jeszcze o tyle, że płaciło się ją od RZECZYWISTEGO
                    zysku chłopa. A ZUS trzeba zapłacić, nawet jeśli miało się straty
                    • Gość: marek Re: Dziesięcina IP: 212.191.244.* 10.01.10, 08:47
                      sorki, ale dziesięcina nie była od zysku, tylko od przychodów. Taki
                      dzisiejszy "ryczałt ewidencjonowany. Rzeczywista stawka od zysku
                      chłopa, przy ówczesnej wydajnosci pracy byłaby o wiele wyzsza.
              • Gość: wsiok Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.interblock.pl 09.01.10, 13:02
                Bo kto nie kradnie to okrada własna rodzine.
            • Gość: SOLO Nasprowadzaja azylantow z Afryki.................. IP: *.centertel.pl 09.01.10, 13:04
              i Azji i placa im za wszystko w sumach ktore polski bezrobotny moze marzyc
              sobie. Czyli zasmieca panstwo moja ulice i okrada mnie na taki cel.
            • Gość: suzi Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 19:49
              Jak ktoś jest głupi to niech płaci uczciwie podatki.Ja złodziejom,
              bandytom i mafii płacić nie chcę a do tej grupy zaliczam śmietankę
              naszego kraju(przynajmniej jej większość).Nauczyciele?proszę bardzo,
              pracują na siebie.Politycy?wciskają kity i za to nie chcę im dawać
              ani grosza, niech się do pracy zabiorą albo spieprzają ze
              stołków.Policja?Za często robi łaskę że wogóle chciało im się
              interweniować i za dużo u nich kumoterstwa.Lekarze?Tutaj jest osobna
              skłądka a nie podatki-do tego gościa uczciwego kilka wpisów wyżej.Co
              mam z tych podatków?Tłustych polityków pajaców, pensję z której nie
              da się wyżyć, zasiłek dla bezrobotnych który starcza na czynsz a co
              dalej?Niech któryś pajac z polityków posiedzi sobie już nie z
              zasiłku ale choćby z najniższej pensji przez jakieś pół roku, co
              wtedy powie?Ja chcę normalnie żyć a nie zapieprzać po kilkanaście
              godzin dziennie u sku...syna, który łąmie wszystkie przepisy KP i
              BHP a Inspekcja Pracy i nasi rządzący mają to w dupie.Pozwalają na
              manipulowanie umowami typu:o dzieło, zlecone.Pozwalają na niszczenie
              ludzi poprzez prawne przyzwolenie na kredyty które by ominąć w
              nazwie wysokie oprocentowanie, piszą koszty takie i srakie.Kto ma
              udziały w tych lichwiarskich firmach, czy kto zezwolił na ich
              działalność w naszym kraju? Ci sami politycy, którzy kiedy już
              puszczą Cię z torbami a tym samym doprowadzą do upadku na samo dno,
              nazwą Cię wtedy marginesem społecznym.A więc według nich jesteś
              marginesem społecznym bo straciłeś pracę, sprzedałeś po kolei co
              mogłeś sprzedać, zapożyczyłeś się w tych ślicznie reklamowanych
              firmach po to by zapłacić czynsz bo kuroniówka ledwo na waciki
              starczy,a bez opłąconego czynszu trafisz na ulicę. Złapałeś cudem
              robotę za najniższą krajową u krajowego sku...syna, ale z niej stać
              Cię tylko na połowę tych"przyjaznych odsetek" do spłaty w
              tej "kochanej" firmie, która pożyczyłą Ci siano. Po niedługim czasie
              więc licytują Ci to co zostało w mieszkaniu,oczywiście po śmiesznie
              niskich kosztach.Następnie masz eksmisję z mieszkania bo czynsz
              szedł do lepkich rączek firmy pożyczkowej BLE BLE.Teraz szef Cię
              zwalnia i zatrudnia następnego kretyna na zlecenie za najmniejszą
              krajową i po miesiącu chodzisz brudny i śmierdzący, patrzysz tylko
              gdzie zwinąć coś do jedzenia bo od kilku dni nic w ustach nie
              miałeś. Masz pecha,łapią Cię robią z Ciebie przestępcę i margines
              społeczny. Tak to u nas działa. Wszystko na opak.Urzędy mają służyć
              społeczeństwu a służą?Puszczają ludzi z torbami np.US, bez wyroków
              sądowych blokują konta i nikt za ich pomyłki nie płaci, po za
              zwykłym szarakiem.Politycy robią milionowe przekręty i co?I nic,
              moze z kilka lat w zawiasach czasem.A ty zwiniesz kiełbasę z głodu i
              dostaniesz więcej.Jeżdżą po pijaku, zabijają ludzi, kaleczą Ci ze
              świecznika nie płacą za to jak należy.Więc bądź sobie uczciwy i płąć
              podatki po to żeby utrzymywać tą całą szumowinę.Ja jeśli dożyję
              emerytury to z gardłą im wyciągnę wszystkie ukradzione mi ciężko
              zarobione pieniądze.A niech tylko zabraknie mi wtedy do mojej
              emerytury to nogi z tyłka powyrywam, bo co mi pozostanie?Życie na
              ulicy albo napluć w twarz bandytom to mnie wsadzą i przynajmniej
              ciepło będzie.
              • Gość: Honest Re: A mnie jakoś przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.7-4.cable.virginmedia.com 11.01.10, 00:13
                Polsce doskwiera generalny brak uczciwości od samej góry, uczciwych
                autorytetów i wzorowych przykładów do naśladowania przez tych
                których się posądza o kantowanie państwa.

Politycy i urzędnicy uchwalając lub stosując prawo w praktyce nie
                interesują się takim tylko z pozoru mało ważnym problemem jak ....
                jakiego typu uczucia wywołuje u obywatela wprowadzane prawo jeżeli
                negatywne i zniechęcające to jest pewne, że obywatel będzie próbował
                to prawo obejść.

Każdy człowiek wartościuje używając zasadę "porównywania jednego z
                drugim". Trzeba stworzyć taki sprytny system, by w efekcie porównań
                opłacało się być uczciwym i z wielką ochotą chciało się zapłacić
                państwu chociaż coś zamiast ... nic.

Do tego trzeba uczczelnić system wydawania państwowych pieniędzy,
                każda państwowa złotówka "powinna być oglądana przez urzędnika z
                każdej strony i to kilka razy" zanim zostanie wydana. I chodzi mi
                szczególnie o duże pieniądze wydawane aktualnie np. na autostrady.
                Odpowiednie służby powinny interesować się tym jak to jest w
                praktyce robione i czy przy okazji "nie idzie coś bokiem" jak to
                zwykle bywało w Polsce za dawnych i niedawnych czasów. Te niechlubne
                praktyki, zwyczaje muszą zostać zlikwidowane, wtedy obywatel
                uwierzy, że warto płacić podatki.
          • Gość: Andzia Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.cebit.com.pl 10.01.10, 09:39
            Wiesz, ministrowie nie tworzą prawa. Od tego mamy sejm, który jest organem
            ustawodawczym...
            Poza tym cóż... prawda w oczy kole...
        • pensioner63 Za przykładem kościoła - katolik oszustem 09.01.10, 10:33
          W katolickich Włoszech też przestępcza mafia kwitnie. W niedzielę katolicy idą
          do kościoła i ksiądz daje przepustki do nieba w zamian za pieniądze na tacę.
          Więc Polska z 95% nominalnych katolików też jest krajem gdzie jest mnóstwo
          oszustów. Kosciół nie płaci podatków - dlaczego wierni mieliby je płacić?
          • Gość: nieżyd Re: Za przykładem kościoła - katolik oszustem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 10:42
            Swietnie piszesz w naszym polskim języku, pewnie kolędy też śpiewasz lepiej od niejednego Polaka?

pensioner63 napisał:

> W katolickich Włoszech też przestępcza mafia kwitnie. W niedzielę katolicy idą
            > do kościoła i ksiądz daje przepustki do nieba w zamian za pieniądze na tacę.
            > Więc Polska z 95% nominalnych katolików też jest krajem gdzie jest mnóstwo
            > oszustów. Kosciół nie płaci podatków - dlaczego wierni mieliby je płacić?
            • uniwr Re: Za przykładem kościoła - katolik oszustem 09.01.10, 11:35
              To się nazywa podwójne upośledzenie. Nie dość, że Polak (i to ten prawdziwy :)
              to jeszcze katolik.

Wyrazy współczucia.
              • romario66 Re: Za przykładem kościoła - katolik oszustem 09.01.10, 15:22
                Na szczęście nie wszyscy są katolikami. Mamy jeszcze na świecie obywateli
                wyznania mojżeszowego - kryształowo uczciwych i płacących zawsze wszystkie
                podatki...
                • Gość: alleluja Re: Za przykładem kościoła - katolik oszustem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 13:04
                  Też znam wielu takich przykładnych katolickich przedsiębiorców.
                  Cały tydzień bez faktur, zus pracowników na minimalnej stawce, a w
                  niedzielę w pierwszych ławkach w kościele.
                  Na kolędzie zawsze z księdzem zjadają kolację- to tacy wspaniali
                  parafianie.
                  Rzucą coś na remont itp.
                  Taka jest właśnie etyka katolicka w praktyce.
          • Gość: iwo A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny oszukuje IP: 88.220.99.* 09.01.10, 10:51
            i nie płaci podatków. Choć sam płacę je uczciwie. Bardziej
            przeszkadza mi pazerność państwa które pod pozorem ważnych i
            ważniejszych potrzeb łupi mnie z każdej strony. Pracuję po
            kilkanaście godzin dziennie a na koniec miesiąca przynoszę jako
            efekt swojej pracy tyle co kot napłakał w porównaniu z tym co
            zarobiłem bo znakomitą większość odebrało mi państwo. Zapewne
            państwo troszczy się o potrzeby równiejszych odemnie, bo ja jakoś
            sam słabo odczuwam pożytki z wysokich podatków.
        • Gość: Jurek Jasne, jasne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 10:46
          Zaraz, zaraz, panie uczciwy. Ja też sumiennie płacę podatki, ale bez przerwy
          zadaję sobie pytanie - po co. Pieniądze idą na szkoły, szpitale, itp? Tylko
          czemu, za każdym razem jeśli chcę skorzystać z państwowej służby zdrowia dostaję
          termin odległy np. o dwa tygodnie, podczas gdy mój problem ze zdrowiem jest
          dziś? Spróbuj umówić się do państwowego stomatologa, kiedy nagle rozboli cię
          ząb. I co?
          Płacę podatki na służbę zdrowia, a potem i tak muszę zapłacić raz jeszcze i iść
          do prywatnego gabinetu, bo będę obsłużony prędzej, rzetelniej i lepiej.
          W tym kraju tak jest ze wszystkim: od autostrad począwszy (przypominam, że
          podatek na rozbudowę sieci dróg wprowadzono zdaje się w połowie lat 90. i co?
          dalej mamy najgorsze drogi w Europie, wniosek: państwo kradnie na potęgę:
          zabiera pieniądze na konkretny cel, po czym tego celu nie realizuje), przez
          szkolnictwo (najlepsze polskie uniwersytety to w rankingu światowym dopiero
          czwarta setka, a pensje w szkolnictwie są takie, że szkoda gadać...), po
          państwową telewizję (zagrabioną przez partyjki i przemienioną w tubę
          propagandową jednej opcji politycznej, teraz praktycznie nie ma żadnych
          programów oświatowych, tylko idiotyczne seriale czy konkursy w rodzaju taniec na
          lodzie czy coś tam - i na gigantyczne gaże dla prezesów).

I co, ja frajer płacę podatki i widzę, że państwo (czyli rzędnicy) robią z tymi
          pieniędzmi wszystko (czyli wydają głównie na własne nietrafione pomysły), tylko
          nie to, do czego zostali powołani: czyli zarządzania majątkiem państwa dla dobra
          jego obywateli.

Proszę się więc nie dziwić, że mnóstwo ludzi w tym kraju jest rozczarowana:
          płacą podatki i nie otrzymują NIC w zamian, nic.
          • Gość: gruby Re: Jasne, jasne IP: 91.123.169.* 09.01.10, 11:29
            Rozbawiłeś mnie ale trochę jesteś nie na czasie :)
            Nie ma w tej chwili czegos takiego jak państwowy stomatolog. Teraz wszyscy stomatolodzy sa prywatni. Niektorzy z nich maja jedynie umowe z NFZ.

Twoje żale o wysokich podatkach są też raczej nietrafione. Zwróć uwagę, że podatków procentowo moze i placisz sporo ale wartosciowo jest tego niewiele. Zainteresuj się tym jaki budzet maja kraje zachodnie, a zrozumiesz jak biednym jestesmy krajem. Chocbys placil 100% podatku to wartosciowo i tak bedzie tego niewiele. Wiekszosc towarow w Polsce jest drozsza niz na zachodzie bo nic sie juz prawie w naszym kraju nie produkuje tylko importuje. Skoro wszystko jest drozsze, a wplywy do budzetu sa kilkukrotnie mniejsze niz na zachodzie to staje sie jasne czemu wszystko w tym kraju kuleje. Ale w kapitalizmie tak to juz jest, ze nieliczne Panstwa moga miec silne gospodarki bo nie wszyscy moga byc bogaci.
            • Gość: kixx chec zostac geniuszem polskiej ziemii? IP: *.acn.waw.pl 09.01.10, 11:56
              to wprowadz ten 100% podatek
              bedzie jeszcze gorzej niz teraz
              nie wiem,czy to dowodzi tego,ze podatki to najgorsza zakala
              ludzkosci,ale moze i cos na rzeczy w tym twierdzeniu jest
              • lucusia3 Re: chec zostac geniuszem polskiej ziemii? 09.01.10, 15:27
                Kixx,nie wysilaj się. Gruby kłamie. To nie jest prawda, że wpływy do budżetu u nas są niższe niż w innych krajach. Portugali, Hiszpania, Grecja, nawet Włochy top mniej więcej nasz poziom dochodów na osobę. Owszem, w Niemczech są wpływy wyższe, ale :
                1. Niemców jest więcej
                2. Zarabiają najwięcej w Europie
                Tam jest po prostu więcej pieniędzy na rynku. Ale Niemcy płacą np. za leki dużo mnie niż my, za AGD miej niżmy, za odziez mniej niżmy, za prąd mniej niż my; mają VAT znacznie mniejszy niż my. Może po prostu z tego co im zostaje mają kapitał, którzy może zarabiać i podnosić poziom płac, a co za tym idzie też poziom wpływów z podatków. U nas się ucina przy ziemi i zastanawia, czemu nie kwitnie.
            • bachczysaraj Bredzisz. 09.01.10, 13:15
              Wbrew ludowej legendzie Polska nie jest biednym krajem, wręcz przeciwnie, o ile
              pamiętem mieści się w pierwszej 30-dziestce najzamożniejszych. Także wpływy
              podatkowe nie są niskie. Wystarczy spojrzeć na wielkość polskiego budżetu.

Problem polega na tym, że nasze podatki są skandalicznie marnotrawione.
              Przypominam najlepsze kwiatki:
              - przywilejem emerytalne górników na NASZ koszt (ok. 4 miliardów rocznie)
              - skandaliczne przywileje służb mundurowych
              - skandaliczne przywileje podatkowe rolników
              - absurdalne przepisy rentowe (wystarczy przypomnieć, że nawet osoby rzekomo
              'całkowiecie niezdolne do pracy' mogą pracować i zarabiać
              - oraz mnóstwo innych kwiatków, których wylicznie zajęłoby godziny

Sorry, ale nie mam zamiaru utrzymywać tego bajzlu.
              • janonet4 Re: podatki 09.01.10, 13:20
                podatki powinny być niskie
                proponuje podatki
                1.3%-najniezej zarabjaczych
                2.4% średnio zarabiając
                3. 5% duzo zarobiajacych

• bachczysaraj Pewnie, że tak by było fajnie. 09.01.10, 15:59
                  Ale to nierealne. Natomiast reforma drastycznie ograniczająca marnotrastwo i
                  pozwalająca na dalszą obniżkę podatków i zmniejszenie deficytu jest realna jak
                  najbardziej.
                  • roguas Re: Pewnie, że tak by było fajnie. 09.01.10, 16:54
                    nie nie!
                    wychodzisz ze zlego punktu...

reformy ograniczajace nic nie dadza...
                    widziales kiedykolwiek czlowieka, ktory, jak mu sie zaplaci 1000 za zrobienie
                    roboty, ale wystarcza mu 400 to odda te 600?!

zreformuja jasne... ale wymysla sobie inne aspekty naszego zycia, gdzie urzadnik
                    bedzie wiedzial lepiej.

Trzeba drastycznie obciac podatki i czekac co sie stanie. Wszystko hula, to
                    jeszcze obnizamy podatki... i tak az do momentu, ze uzna sie, ze juz starczy
                    tych obnizek.

Generalnie to nie jest za takim modelem, ktory przedstawilem wyzej, ale jestem
                    realista - mega drastyczne obnizki w Polsce niestety sa malo mozliwe.
              • polska_baba To akurat nie jest absurdalne 09.01.10, 19:47
                > - absurdalne przepisy rentowe (wystarczy przypomnieć, że nawet osoby rzekomo
                > 'całkowiecie niezdolne do pracy' mogą pracować i zarabiać

Absurdalny jest termin "całkowicie niezdolny do pracy" dla określenia osób o
                dużej niepełnosprawności.
                Absurdalność tego terminu polega na tym, że znamy przypadki pracujących osób
                całkowicie sparaliżowanych czy będących niewidomymi i głuchoniemymi
                jednocześnie. Z drugiej zaś strony w polskich warunkach większość
                niepełnosprawnych nie ma żadnej szansy na pracę.
                Renty są głodowe (dosłownie głodowe!), a zarobki tych nielicznych pracujących
                niepełnosprawnych (tych naprawdę niepełnosprawnych) żenująco niskie.
                W Polsce prawdziwych niepełnosprawnych prawie nikt nie chce zatrudniać! Pracują
                głównie osoby, które mają lewe renty! Jakaś część niepełnosprawnych pracuje w
                gettach zwanych zakładami pracy chronionej, gdzie najczęściej wykonują
                mechaniczną ogłupiającą i bardzo źle płatną pracę. A reszta wegetuje na rentach
                w wysokości 500-800 zł na rękę.
            • Gość: Duncan Re: Jasne, jasne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 17:56
              Wszystko jest droższe gdyż:
              po pierwsze wyższe są w Polsce podatki bezpośrednie i pośrednie. Wysokość
              podatku Vat to już istny ewenement chyba na skalę światową.
              po drugie niepewny system polityczny (co inni dorwą się do władzy to zmieniają
              poprzez ustawy diametralnie politykę gospodarczą państwa) powoduje iż istnieje
              większa niepewność w zakresie planów długoterminowych przedsiębiorstw a co za
              tym idzie są one mniej skłonne do inwestycji. Dlaczego tek wiele producentów
              samochodów wybrało Słowację zamiast Polski? Sam bym wybrał naszych sąsiadów na
              ich miejscu, w Polsce przedsiębiorca nigdy nie wie czy aby czasami jego biznes
              za dwa lata nie zostanie obciążony akcyzą lub innym bzdurnym podatkiem.
              po trzecie wynikająca z powyższego mniejsza konkurencja czym wyższe ryzyko tym
              mniej osób się na nie decyduje.
              A co do wysokości podatków to należy zwrócić uwagę iż w każdej rzeczy którą
              kupujesz jest zawarty podatek VAT więc każdym zakupem dotujesz państwo. Nawet
              czytając ten artykuł dotujemy nasz kraj gdyż zużywamy prąd w którym oprócz VAT-u
              jest także akcyza.
              A co do dysproporcji pomiędzy wysokością budżetów Polski a krajów zachodnich to
              proszę popatrzyć na przykład Irlandii. Jak biedny był ten kraj 20 lat temu, co
              można uzyskać dzięki niskim podatkom CIT (VAT oraz PIT niewiele się różnią
              wysokością od polskich stawek). Nawet jeśli jest tam obecnie kryzys to i tak nam
              daleko do nich.
            • Gość: Soze Do gruby IP: *.galileusz.3s.pl 10.01.10, 22:18
              Owszem masz racje że wartościowo to niewiele. Jednak skala marnortawstwa jest gigantyczna. Za komuny było 300tyś urzędasów, dziś mamy komputery+kserokopiarki+internet+terabajtowe dyski twarde a urzędasów jest 800tyś! Czy oni coś produkują? Czy dzięki nim będziesz miał nowe meble, chleb czy naprawiony samochód? Nie, oni produkują tylko papiery i kłopoty, zaświadczenia i pieczątki. I nie robią tego za darmo - to kosztuje krocie. Takich przykładów można mnożyć do jutra tylko po co? Choćbyś nie wiem jak się sprężał nie zalejesz do pełna dziurawego jak sito baku
        • dyzio_marudziciel Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły 09.01.10, 10:49
          Każdy mafiozo tak się usprawiedliwia. Camorra, Pruszków, Wołomin - też świadczą
          przecież jakże potrzebne i wartościowe usługi ochrony firm w okolicy.
          • Gość: yago Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.lanet.net.pl 09.01.10, 12:03
            Każda zorganizowana przestępczość zaczyna się od tego samego: państwo wprowadza
            bezsensowne, nieżyciowe prawo, czasami wystarcza jeden przepis, jak prohibicja w
            USA. Obywatele najpierw próbują je przestrzegać, potem pukają się w czółko,
            zaczynają kręcić i kombinować. Tak powstaje szara strefa. Ale prawo nie chroni
            tych, którzy je obchodzą, bo w jego świetle są przestępcami. Szarostrefowe
            biznesy są więc bezkarnie łupione przez prawdziwych przestępców, a inni - ci
            "zorganizowani", czyli to, co nazywamy mafią - proponują "ochronę" w zamian za
            haracz. Państwo zaś walczy z nimi wszystkimi - szarą strefą, złodziejami i mafią
            - najczęściej nie widząc związku przyczynowo-skutkowego między nimi a
            stanowionym przez siebie prawem. Kiedy go zauważy, najczęściej zmienia
            bezsensowne przepisy, ale wtedy jest już za późno - istnieje już znakomicie
            rozwinięty system nielegalnej gospodarki, który trudno zalegalizować, więc
            przerzuca się na dziedziny, których państwo nigdy nie uzna za legalne. Na
            przykład narkotyki...
          • Gość: wsiok Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.interblock.pl 09.01.10, 13:20
            dyzio_marudziciel napisał:

> Każdy mafiozo tak się usprawiedliwia. Camorra, Pruszków, Wołomin -
            też świadczą
            > przecież jakże potrzebne i wartościowe usługi ochrony firm w
            okolicy.

Podobno w niektórych krajach sklepikarze wola płacić haracze mafii
            bo przynajmniej złodziej ma prz..rane jak ich okradnie .
        • Gość: gość Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 10:55
          choinka , lampki , święta . czyli tak robi nieuczciwy podatnik - polak -
          katolik. w innych chrześcijańskich tradycjach jeśli coś leży na ulicy to znaczy
          , że jest czyjeś . u nas jak koło sklepu stoi wózek bez dziecka i nikt go nie
          pilnuje to jest "niczyj" a zostawione -nie kradzione! ja się zastanawiam
          dlaczego kościół i księża nie próbują zmienić tego wizerunku ? dlaczego nie
          pracują u podstaw?
          • Gość: gruby Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: 91.123.169.* 09.01.10, 11:31
            żyją z tego więc po co mają coś zmieniać
        • Gość: a gugu Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.punkt.pl 09.01.10, 11:00
          oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły, iść do szpitala albo
          jeździć
          pociągiem za moje pieniądze
          boja płacę na nasze pastwo uczciwie
          jako Pana sponsor czują się świetnie

kiedyś ktoś z trawnika przed moim domem ukradł rosnącą jodełkę

i potem, jak rozumiem, tę kradzioną ludziom spod domu jodełkę,
          postawił w domu,
          powiesił lampki i śpiewał przy niej kolędy z dziećmi

tak mniej wiecej robi nieuczciwy podatnik

Bla, bla, bla.Dziecko posyłam do szkoły bo jestem do tego ZMUSZONY.I
          chodzi, owszem, ale tego czego się tam uczy, to woła o pomstę do
          nieba.Chciałbym sam decydować, gdzie to dziecko ma się uczyć i sam
          chciałbym opłacać tę naukę.Niestety w niepublicznych szkołach nie
          jest lepiej, bo mają narzucone programy, warunki itp, czyli są to
          prywatne szkoły z publicznym programem.
          Iść do szpitala?Żartujesz?Ostatnio byłem w szpitalu i... sam
          płaciłem za zabieg, bo w publicznej służbie czekałbym min 10
          miesięcy (najbardziej krótki termin jaki udało mi się znaleźć)
          Korzystać z pociągu?Żart.Drogo, brudno i niebezpiecznie.Jeżdżę
          samochodem.
          Powiedz mi, dlaczego ktoś ciągle jest przekonany, że zrobi coś za
          nas lepiej?Dlaczego zabiera nam się pieniądze dając w zamian
          namiastkę tego, co moglibyśmy sobie zapewniać sami na wysokim
          poziomie z pieniędzy nam zabieranych?Nie wiesz?Ja odpowiadam.Bo z
          zabieranych pieniędzy zawsze lwią część kradnie się i to zgodnie z
          obowiązującym prawem.Popatrz np. na tzw. służbę zdrowia-to w
          interesie lekarzy jest, by nic się nie zmieniło.Dzisiaj mają pensje,
          zero odpowiedzialności,pracują na państwowym sprzęcie
          prywatnie.Gdyby sprywatyzowaćtę dziedzinę to: lekarz musiałby na
          siebie zarobić konkurując z innymi (jak nie w kraju to z lekarzami
          za zagranicą,odpowiadaliby za błędy cywilnie i na rynku (kto
          przyszedłby do złego lekarza?), sprzęt musieliby sobie kupić
          sami.Tak więc: obywatelu-nie pieprz bez sensu.
          • Gość: gruby Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: 91.123.169.* 09.01.10, 11:34
            Na oplacenie wszystkie z wlasnej kieszeni stać by było kilkanascie procent Polaków. Z dwojga złego lepszy jest wiec obecny system.
            • Gość: ja Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.chello.pl 09.01.10, 15:51
              Gość portalu: gruby napisał(a):

> Na oplacenie wszystkie z wlasnej kieszeni stać by było kilkanascie procent Pola
              > ków. Z dwojga złego lepszy jest wiec obecny system.

aha i z tego powodu ja mam psi obowiazek oddawania pieidzy tym ktorym sie nie
              chce robic?
              to wiesz co ja jestem tym co "potrzebuje pomocy"
              darmocha tylko rozleniwia obecna pomoc nie zacheca do pracy tylko do
              kombinowania jak by tu wyzebrac
          • Gość: thr Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.01.10, 13:13
            Już Cie lubie :)
          • Gość: XFile Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.aster.pl 09.01.10, 13:41
            > Iść do szpitala?Żartujesz?Ostatnio byłem w szpitalu i... sam
            > płaciłem za zabieg
            A za pobyt w szpitalu tez? Watpie.

> Korzystać z pociągu?Żart.Drogo, brudno i niebezpiecznie.Jeżdżę
            > samochodem.
            Po drogach, ktore biora sie z powietrza. Bo przeciez nie z podatkow.

Czlowieku, jak ci zle, to albo emigruj, albo rusz d... i wybierz takie wladze,
            ktore to zmienia w sposob, ktory ci odpowiada... A widzisz, i tu jest zagwozdka
            - bo takich odwazniakow, co by sami wszystko lepiej zrobili za swoje i BYLOBY
            ICH STAC jest w Polsce pewnie 20%, max. Wiec sorry, ale WIEKSZOSCI obecny system
            pasuje. Tym bardziej, ze - jak widac - nawet tacy zamozniejsi, jak ty, maja
            zlodziejska nature i swietnie funkcjonuja w obecnym systemie.
            • Gość: bankrut Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 17:30
              Akcyza jest w benzynie, chyba to jest celowy podatek na polskie drogi wiec o co
              Ci chodzi?
              • eti.gda Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły 10.01.10, 12:34
                Gość portalu: bankrut napisał(a):

> Akcyza jest w benzynie, chyba to jest celowy podatek na polskie
                drogi wiec o co
                > Ci chodzi?

Chyba chodziło mu o to, że podatek celowy na drogi jest, a dróg nie
                ma.
            • 12.12a1 Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły 10.01.10, 08:59
              Jednym zdaniem mozna to skwitowac tak,ze w balaganie nasza sila.
            • Gość: Gość Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 22:38
              XFile pisze: <wybierz takie wladze, ktore to zmienia w sposob, ktory
              ci odpowiada>. To niemożliwe, bo np. w wyborach samorządowych już
              się nie głosuje na konkretne osoby, tylko wszystko jest
              upolitycznione. A w wyborach prezydenckich mogę tylko albo oodać
              nieważny głos, albo wybrać mniejsze zło, ponieważ nie ma opcji
              typu "żaden kandydat mi nie odpowiada".
        • Gość: thr Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.01.10, 13:10
          Lecze sie prywatnie, podatek drogowy jest w cenie benzyny, dzieci nie mam i nie
          planuje w tej chwili.
          A ten pociąg to z jakiej bajki?

A co najważniejsze pieniądze od których miałbym zapłącić podatek dochodowy
          zostały juz raz opodatkowane z tego powodu...

Nie jestem obciązeniem dla państwa/społeczeństwa i tego samego oczekuje w zamian.
          Wiec zachwaj sobie jodełke i śpiewaj przy niej kolędy.
        • lucusia3 Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły 09.01.10, 15:17
          Gość portalu: q-ku napisał(a):
          > oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły, iść do szpitala albo jeździć
          > pociągiem za moje pieniądze
          > boja płacę na nasze pastwo uczciwie
          > jako Pana sponsor czują się świetnie
          Ja płacę podatki, ale jakoś nie czuję Twojej agresji wobec tych nie płacących. Wszyscy płacimy gigantyczne składki zdrowotne, za ktore niewiele mamy, ale za to firmy farmaceutyczne,ktore zbierają w Polsce główne zyski, choć obywateli nie mamy tak dużo jak inni; NFZ nie wygląda na zamorzonego, szefowie zarabiają naprawdę baaardzo dobrze, a emeryci za nasze pieniądze urządzają sobie w przychodniach kluby seniora; dopłacam też do największej ilości rencistów na 1000 mieszkańców w Europie. Płacę też, ci przedsiębiorcy kontujący państwo zresztą też, na emerytury dla prawników, policjantów i górników, którzy nie dość, że pójdą na emeryturę dużo wcześniej niż ja, to jeszcze płaca mniej niż ja na ZUS. Dopłacam za rolników,i nie chodzi mi o tych z 2 ha pola, ale o tych z 200 czy 2000 ha, bo oni tez nie płacą na ubezpieczenie zdrowotne, a płacą grosze na emerytalne.
          Płacę na niebotyczne odprawy dla kolegów partyjnych rotacyjnie obejmujących intratne stanowiska, a odprawa się im należy już po miesiącu pracy.
          A płacę nie tylko z tego, co mi odcinają od wynagrodzenia - płacę 20% haracz za wszystko co kupuję, VAT jest we wszystkim; płacę podatek od luksusu - akcyzę, myjąc się czy jadąc do pracy.
          Z każdej 100, którą zarobię, ja mam tylko 30 zl. To samo ci "oszuści". Mnie się wydaje, że malwersanci we władzach dostają wystarczająco dużo i jakoś mi nie szkoda, ze są ludzie,którzy potrafią lepiej wydać to 5 zł, zachowane przed oficjalnymi marnotrawcami i oszustami.
          • Gość: Kaczoland Atakuje Re: Kto jeszcze w Polsce spija budzetowa smietane? IP: *.dhcp.embarqhsd.net 09.01.10, 15:37
            "za rolników,i nie chodzi mi o tych z 2 ha pola, ale o tych z 200 czy 2000 ha,
            bo oni tez nie płacą na ubezpieczenie zdrowotne, a płacą grosze na emerytalne.
            Płacę na niebotyczne odprawy dla kolegów partyjnych rotacyjnie obejmujących
            intratne stanowiska, a odprawa się im należy już po miesiącu pracy."

I to sa typowo POLSKIE skandale! Podobnie jak np. fundowanie (czesto wrecz
            szkodliwej...) dzialalnosci partii i "partyjek" politycznych w Rz.P. z
            panstwowego budzetu!!!
          • Gość: angrusz1 Poczytaj troche historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 16:20

Do lucusia3;

To może coś ciebie te wydarzenia z przeszłości naucza , byś
            podobnych błędów nie powtarzał w swoim zyciu .

Polacy z I RP nie mieli ochoty płacić podatków na silne państwo i
            silną armię , chcieli sie bogacic np wysyłając tysiące ton zboża
            przez Gdański .I tak działało przez pewien czas aż król szwedzki nie
            zebrał swojego wojska i nie zajął Gdańska ale wtedy nałozył taki
            podatek na eksportowane zboże, że w ciągu kilkunastu miesięcy
            okupacji Gdańskie zyskał tyle co kilkuletnie wpływy budżetowe
            ówczesnej RP .
            Tak to się kończy krótkowzroczność myślenia o własnym państwie
            różnych domorosłych mądrali i " byznesmenów " .
            • lucusia3 Re: Poczytaj troche historii 09.01.10, 17:52
              I tu angrusz1 - w najeździe Szwedów widzisz skutki niepłacenia podatków? Nie bądź śmieszny - winne były nieudolne i skorumpowane władze, które KAŻDĄ sumę jaką zdobyły, wydawały na zyskanie poklasku własnej kliki i napchaniu koryta. Coś jak teraz. Ja akurat znam doskonale historię.
              A Ty to chyba działacz partyjny? Może nawet członek rady nadzorczej, który się boi małej odprawy?
        • Gość: Tomek Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 10.01.10, 05:32
          > oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły, iść do szpitala albo jeździć
          > pociągiem za moje pieniądze
          > boja płacę na nasze pastwo uczciwie
          > jako Pana sponsor czują się świetnie

No i świetnie, że czuje się Pan świetnie :) Ja też unikam podatków jak mogę, a
          biorę ile wlezie. Państwo rozdaje, ja biorę. Jak Pan nie chce takiego państwa
          sponsporować, to już jest sprawa między Panem a państwem. Proszę nie głosować na
          darmowe szkoły i szpitale jeśli ten sponsoring Panu nie odpowiada.
        • mariusz.lasota Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły 10.01.10, 08:46
          > bo ja płacę na nasze pastwo uczciwie
          Płaciśz bo jestes frajerem. Poza tym podajesz idiotyczne przykłady -
          "bo jeździsz pociągiem", a co ma pociąg do Państwa? Właśnie w tym
          jest cały problem, że Państwo ciągle macza swoje pasożytnicze i
          niszczycielskie śmierdzące paluchy w obszarach, które powinny być
          prywatne i właściwie zarządzane.
        • tokida Szara strefa jest dobra i wciąż za mała! 10.01.10, 11:33
          Beznadziejne, demagogiczne porównanie. Ucieczka w szarą strefę jest słuszną
          reakcją ludzi uciskanych przez zbyt wysokie podatki. Co to ma wspólnego z
          podpieprzoną jodełką?

W Polsce nie można stosować określenia "nieuczciwy podatnik", czy "złodziej"
          wobec osoby, która realizuje samodzielnie zagwarantowane jej w konstytucji
          prawa. Prawo do wolności (w tym ekonomicznej), prawo do godnego i godziwego
          życia zwłaszcza gdy się ciężko pracuje.

Państwo, które kradnie, które oszukuje, które zabiera miliardy nie dając w
          zamian prawie nic...
          Szkoła, pociągi, szpitale?

Przecież to działa bardzo źle albo wcale, a kosztuje krocie. Ja nie chcę żeby
          było to Państwowe i nie chcę na to płacić. I nie pozwolę, żeby mnie jakiś kretyn
          nazywał przez to "złodziejem".

"Uczciwie" płacisz? Jesteś głupcem, frajerem, kłamcą, albo beneficjentem
          budżetu. Z jakiej racji JA MAM ZA SWOJĄ KRWAWICĘ FINANSOWAĆ TWOJĄ NIC NIE WARTĄ
          ROBOTĘ JAKO PRZYKŁADOWO DYREKTORA DEPARTAMENTU JAKIEGOŚ TAM W JAKIMŚ TAM
          MINISTERSTWIE??? Finansując tak zdemoralizowany system karmimy nowotwór.

Obywatelski, powszechny, otwarty sprzeciw dałby szansę, żeby hołotę spod znaków
          PIS, PO, PSL czy SLD przegnać raz i ostatecznie do wszystkich diabłów. Dzisiaj
          wobec braku wspólnej silnej inicjatywy ludzie mają do wyboru: albo siedzieć
          cicho w szarej strefie i trząść się w oczekiwaniu na kontrolę, albo spieprzać
          za granicę.

Póki co wybrałem opcję nr 2. Tak zakłamane i nieuczciwe instytucjonalnie państwo
          jak III RP nie ma moralnego ani żadnego innego prawa nazywać podatników
          ukrywających (jak najzupełniej słusznie!) część swoich dochodów, złodziejami.

-----------------------------------------
          www.tokida.blox.pl
          I dlatego uważam, ze ZUS należy zlikwidować.
        • business3 Pociągiem nie jeżdżę, nie bywam w szpitalu... 10.01.10, 23:40
          Pociągiem nie jeżdżę..., nie bywam w szpitalu..., za naukę płaciłem...
          Mam w nosie POpaprańców i ich NieRząd, który mnie wciąż okrada!!!
      • Gość: Monarchista Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier IP: 213.17.138.* 09.01.10, 11:00
        Gość portalu: HellFire napisał(a):

> Prosta sprawa. Państwo, jako największego złodzieja trzeba okradać
        > na wszelkie możliwe sposoby. Szkoda forsy na utrzymanie całej fury
        > darmozjadów z sejmu, senatu i innych "żondowych" instytucji

"Kto okrada złodzieja, ma 100 lat odpustu" (zasłyszane)
      • Gość: didok Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier IP: *.chello.pl 09.01.10, 11:23
        popieram ;-)
      • Gość: Roman Mamy najwyzszy ZUS w Europie! IP: *.pres.cable.virginmedia.com 09.01.10, 11:32
        Mamy najwyzszy ZUS w Europie!
        W Polsce pracodawca musi placic (niezalenie od dochodow!) 850zl miesiecznie na ZUS.

W Wielkiej Byrtanii skladka "ZUS" wynosi zas w przeliczeniu okolo 50zl miesiecznie...

Jest to 12x mniej niz w Polsce! Niech rzad obnizy ZUS i szara strefa znaczaco zniknie!
      • Gość: XFile Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier IP: *.aster.pl 09.01.10, 13:30
        Typowo polskie podejscie do "panstwa": "panstwo" to jakis obcy twor, ktory nas
        gnebi. Otoz nie, drogi mlody czlowieku. Panstwo to MY. To my wybieramy, kto nami
        rzadzi i jakie prawo na uchwala. To nasza odpowiedzialnosc. To nasze pieniadze.
        Od spoleczenstwa obywatelskiego dziela nas jeszcze stulecia.
      • anna12-3 Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier 09.01.10, 16:22
        Ciekawa jestem w jakich kategoriach ulokowac problemy podatkowe rzecznika
        rzadu.Wszak ryba ponoc psuje sie od glowy.Co my maluczcy mozemy?Scigac za pare
        groszy to nasze panstwo potrafi,za tysiace zwlaszcza swojego-jest bardzo
        wyrozumiale.I jak miec zaufanie do panstwa i jego aparatu?
      • Gość: bob Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier IP: 91.213.255.* 09.01.10, 20:44
        KIedy lekarze dostana kasy fiskalne ?!!!
        • Gość: s Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier IP: 78.8.136.* 11.01.10, 18:44
          KIedy lekarze i prawnicy dostana kasy fiskalne ?!!!

Przecież to kpina w żywe oczy!

• Gość: boss mann Handel samochodami,częsciami targowiska i giełdy!! IP: 188.33.3.* 10.01.10, 16:41
        oto wylęgarnia,a właściwie centra szarej strefy,dodać należy jeszcze firmy
        budowlane-usługowe !! oraz produkcje i sprzedaż materiałów budowlanych panowie
        i panie z urzędów skarbowych macie pole do popisu ...
    • Gość: frank W kosciolach amerykanskich mowia, ze to grzech. IP: *.nyc.res.rr.com 09.01.10, 02:46
      Pewnie,ze to oszustwo a moze i grzech ale jest jeszcze druga strona
      medalu.Panstwo(czytaj politycy), nie powinni miec duzo pieniedzy bo wydadza je
      bez sensu, swojej wyborzczej klienteli.
      • olias Re: W kosciolach amerykanskich mowia, ze to grzec 09.01.10, 10:28
        nic nie stoi na pzreszkodzie by nasi "beznesmeny i beznesłumeny"
        opuścili nasz kraj = mają do dyspozycji całą Unię Europejską. A
        jednak siedzą tu, w mętnej wodzie.
        • denea Re: W kosciolach amerykanskich mowia, ze to grzec 09.01.10, 10:51
          > nic nie stoi na pzreszkodzie by nasi "beznesmeny i beznesłumeny"
          > opuścili nasz kraj = mają do dyspozycji całą Unię Europejską. A
          > jednak siedzą tu, w mętnej wodzie.

Właśnie nie :) Już kilka tysięcy przedsiębiorców zajarzyło, że
          opłaca się "zlikwidować" d. g. w Polsce i "otworzyć" ją w
          Niemczech, na Litwie, w Czechach czy w GB. Praktyczni Niemcy już
          uruchomili okienka z polską obsługą, żeby im to ułatwić ;) Istnieją
          firmy pomagające załatwić formalności i przekazujące składki i nawet
          z ich prowizją płaci się podatki i ubezpieczenia wg prawa danego
          kraju i rocznie można lekko przyoszczędzić dobre kilka tys zł.
          Jakoś nie wydaje mi się, żeby nawet tak ekstremalny dowód na brak
          zaufania Polaków do własnego państwa, zmusił to nieruchawe państwo
          do jakiegokolwiek działania. O którym owszem, ględzi się z
          upodobaniem od lat.
          • Gość: hakon666 Re: W kosciolach amerykanskich mowia, ze to grzec IP: 77.255.57.* 09.01.10, 13:37
            dokładnie. już słyszałem głowy o tym że "trzeba zakazac" takich praktyk a nikomu
            nie przyjdzie do głowy ułatwic życie ludziom tutaj. rzygac się chce jak myślę że
            u nas dominuje podejscie typu "zakazac i będzie spokój".
        • 300zl Re: ładowanie miliardów rocznie w kler i KRUS 09.01.10, 11:05
          nie przeszkadza ci?
          • Gość: Kaczoland Atakuje Re: ładowanie miliardów rocznie w kler i KRUS! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 09.01.10, 15:45
            "ładowanie miliardów rocznie w kler i KRUS"

To jest prawdziwy i na wielka skale skandal ale... zaden (podkreslam ZADEN) z
            bardziej znaczacych polskich politykow do tej pory nie odwazyl sie podjac
            jakichkolwiek dzialan, by te sytuacje
            zmienic!!!
    • Gość: mądry_podatnik Bzdury. IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 04:07
      Dzięki racjonalnemu podejściu Polaków 20 mld zł więcej pozostaje w ich
      kieszeniach zamiast trafiać do marnotrawionego i rozkradanego budżetu.
      • maruda.r Re: Bzdury. 09.01.10, 08:47
        Gość portalu: mądry_podatnik napisał(a):

> Dzięki racjonalnemu podejściu Polaków 20 mld zł więcej pozostaje w ich
        > kieszeniach zamiast trafiać do marnotrawionego i rozkradanego budżetu.

Dokładnie tak. Po prostu podatnik jest święcie przekonany, i są ku temu
        racjonalne przesłanki, że zarzynanie się po to, by politycy mogli jeszcze więcej
        pieniędzy wyrzucić w błoto, nie ma sensu.

• Gość: / Re: Bzdury. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 10:17
          Polacy nie akceptuja tego Panstwa i jego rzadu ktory jest
          zorganizowana grupa przestepcz gorsza niz zlodziej - ktory chce cie
          okrsc i w nogi onych masz codiennie i jeszcze czekaja na oklaski
          jako bohaterowie narodowi wybrancy ktorzy sobie flaki wypruwaja dla
          ciebie
          jednocxesnie te same grupa przestepcza dopuszcz do istnienia takich
          nastepnych grup jak np Kosciol - ktory jest juz Rajem Podatkowym w
          zamian za nieodzowne wsparcie
          dla celow politycznych utrzymuje sie nsytepne kRUSY ZUSY i NFZ/
          marnotrawi tez dla polityki pieniadze prowadzac imperialne wojny w
          Afganiztanie i Iraku
          Polakom zabrano ich Panstwo - i nie ufaja tym Glownym ZLodziejom
          • olias Re: Bzdury. 09.01.10, 10:36
            też uważam że RP III jest dla państwem pzrestępczym. zwróć jednak
            uwagę że tymi którzy dobrze mają dzięki temu to właśnie biznesmeni.
            gdzie indziej siedzieliby za pzrestępstwa gospodarcze. u nas -
            tworząprawo.
            • olias Re: Bzdury. 09.01.10, 10:37
              najlepszym tego przykładem jest właśnie ów KRUS. przecież to jest
              idealna maszynka dla ... pzredsiębiorców którzy wykupili sobie 1 ha
              nieużytków i już nie muszą płacić ubezpieczenia (kilka groszy)
              • oloros Re: Bzdury. 09.01.10, 17:13
                to jest kraj w ktorym ustawy pisza lobbysci a przetargo kom
                nstruuja developerzy
                politycy i urzednicy robia za posrednikow lub alfonsow i kasuja szmal
                zwykli przestepcy ale wyposazeni w aparat przemocy i poparcie Kosciola
                - wiec bardzo grozni
          • Gość: MądryObywatel Re: Bzdury. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 10:41
            Zgadzam się w 100 %. To ja jako drobny przedsiębiorca wiem jak mam
            wydawać swoje zarobione pieniądze, ja lepiej je wydam niż PIJAWKI
            RZĄDOWE. Nie ma to nic wspólnego z patriotyzmem tylko ze zdrowym
            rozsądkiem. Bo jak mi się coś stanie to Państwo mi nie pomoże tylko
            się wypnie na mnie i na moją rodzinę.
            Myślę, że tylko frajerzy dają się okradać OKUPANTOWY jakim jet US.

Zresztą ten raport sam wskazuje że podatki są za wysokie w Polsce, a
            RZĄD się to tego przyznaje wprowadzając różnego rodzaju ulgi dla
            rozpoczynających działalność gospodarczą.
            Niech w końcu CI MALI LUDZIE zrozumieją, że bitwę z kryzysem nie
            wygrali ONI (rząd) tylko zwykli obywatele, przedsiębiorcy, którzy
            pracują, wykazują się inicjatywą.
            A tam szkodza klepanie bo i tak telewizja reżimowa nie będzie o tym
            gadać, a Państwo redaktorzy będą mieli zamknięte gęby na kłódkę.
          • Gość: ja Re: Bzdury. IP: *.chello.pl 09.01.10, 15:53
            "jego rzadu ktory jest
            > zorganizowana grupa przestepcz gorsza niz zlodziej"

nie masz racji rzad to moze jest grupa przestepcza ale na pewno nie zorganizowana
            to jest jeden wielki zlodziejski burdel

• Gość: wiosna Re: Bzdury. IP: *.gdynia.mm.pl 09.01.10, 10:55
          Zgadza się, każdy myśli o sobie. Ale przyznać musisz, że gdybyśmy wszyscy byli
          uczciwie i płacili wszystkie podatki i składki, to państwo miałby w końcu
          normalny budżet i na nic by nie brakowało.
          • maruda.r Re: Bzdury. 09.01.10, 11:49
            Gość portalu: wiosna napisał(a):

> Zgadza się, każdy myśli o sobie. Ale przyznać musisz, że gdybyśmy wszyscy byli
            > uczciwie i płacili wszystkie podatki i składki, to państwo miałby w końcu
            > normalny budżet i na nic by nie brakowało.

Gdybyśmy wszyscy płacili uczciwie podatki, to większość poszłaby na zasiłek, a
            zadowolone z siebie państwo uznałoby, że śruba jest dokręcona zbyt słabo. Dasz
            palec, wezmą Ci całą rękę. Duża szara strefa oznacza, że coś z systemem jest nie
            tak.

• Gość: Mądry_obywarel Re: Bzdury. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 11:53

Święte słowa !!!!
              • Gość: boss mann Handel samochodami,częściami ,giełdy i targowiska IP: 188.33.3.* 10.01.10, 16:35
                oto wylęgarnia,a właściwie centra szarej strefy,dodać należy jeszcze firmy
                budowlane-usługowe !! oraz produkcje i sprzedaż materiałów budowlanych panowie
                i panie z urzędów skarbowych macie pole do popisu ...
            • trasat Re: Bzdury. 09.01.10, 13:09
              Polski system prawny nie jest bardziej skomplikowany , niz w
              innnnych krajach. Jednak Polacy nie mają większego pojecia o
              współczesnym kapitaliźmie. Widzą go w XIX wiecznych realiach i jako
              efekt propagandy opozycji z czasów PRL. Wtedy mówiono, że w
              kapitaliźmie wszystko jest tylko dobre. I teraz każdy nie mający
              żadnych kwalifikacji do prowadzenia biznesu myśli, że może być
              skutecznym biznesmenem. Ale ponieważ nie potrafi konkurować na rynku
              więc chciałby nie płacić podatków.
              I dalej Polacy sa przyzwyczajeni do kombinowania i oszukiwania. Mają
              niski poziom wartości moralnych w czym swój udział ma religia. Czci
              się "złotego cielca" JPII ale nic nie respektuje z jego nauki.
              Zresztą Kościól tego nie oczekuje. Chce tylko akceptacji dla samej
              instytucji i rutuałów.
              Polacy to tacy "Cyganie Europuy' z przeproszeniem Romów za to
              porównanie.
              • Gość: pp Re: Bzdury. IP: *.brnt.cable.ntl.com 09.01.10, 13:23
                Polski system prawny nie jest bardziej skomplikowany , niz w
                innnnych krajach.

MUUuuuuahhahahahhahahhahahhaahhahhahahahahahaaaa
              • Gość: XFile Re: Bzdury. IP: *.aster.pl 09.01.10, 13:46
                trasat - 100% racji. Milo zobaczyc, ze ktos tu na tym forum mysli.
                • Gość: hehe Re: Bzdury. IP: *.ip.netia.com.pl 09.01.10, 23:27
                  > Milo zobaczyc, ze ktos tu na tym forum mysli.
                  ...tak jak ty?
              • maruda.r Re: Bzdury. 09.01.10, 15:02
                trasat napisał:

> Polski system prawny nie jest bardziej skomplikowany , niz w
                > innnnych krajach.

To dlaczego wleczemy się w ogonach rankingów - np . przyjazności dla
                przedsiębiorczości?

Niemiec czy Włoch wsadzony w naszą rzeczywistość tak samo kombinuje - albo
                przegrywa.
                Polak znajdujący się w rzeczywistości innych państw znakomicie daje sobie radę
                bez kombinowania.

Nie ma więc żadnego przyzwyczajenia.

• Gość: ~~ Re: Bzdury. IP: *.adsl.alicedsl.de 11.01.10, 22:17
                  Ja bym jeszcze wspomniał o traktowaniu podatników w innych krajach jak uczciwych
                  ludzi, nie jak złodziei. To wpływa na chęć współpracy...
          • raf-ber Re: Bzdury. 10.01.10, 14:44
            Gość portalu: wiosna napisał(a):

> Zgadza się, każdy myśli o sobie. Ale przyznać musisz, że gdybyśmy wszyscy byli
            > uczciwie i płacili wszystkie podatki i składki, to państwo miałby w końcu
            > normalny budżet i na nic by nie brakowało.

Absolutnie nie! Już żyliśmy w systemie w którym wszyscy pracowali i płacili
            (jakieś tam) podatki ale i tak brakowała w zasadzie na wszystko.

Taki duży fiskalizm to efekt założenia że Polak to tępy debil którego trzeba
            przez życie za rękę prowadzić.
            Dbam o zdrowie, odkładam sam na emeryturę, oszczędzam, inwestuje. Wszystko to co
            zabiera mi państwo jest wydawane w taki sposób że za dziesiątą cześć tych
            pieniędzy dostał bym to samo prywatnie.
            Może się komuś wydaje że obowiązek szkolny i darmowe państwowe szkoły to
            dobrodziejstwo, gdy się spojrzy na genezę tej indoktrynacji i obiektywnie na
            efekty to uczucia są mieszane. O państwowej służbie zdrowia nie ma co pisać. Tak
            jak o policji i sądownictwie.
            To co dostajemy jest g.. warte i nic dziwnego że chętnych do pracowania połowę
            dniówki na te "usługi" co raz mniej.
            Państwo NIC nie zarabia, żyje z rozdawnictwa potrącając dla siebie
            wedle uznania. Realizuje przez siebie wymyślone cele służące kolesiom i tylko
            przypadkiem zdarza się że można odnieść wrażenie służą ogółowi społeczeństwa i
            to przy silnej propagandzie.
          • Gość: suzi Re: Bzdury. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 23:46
            Gdybyśmy wszyscy uczciwie płacili podatki to na nic by nie brakowało
            ale tym dupkom na stołkach a ci uczciwie płącący te podatki
            zasililiby grono bezdomnych i tych żyjących w skrajnej nędzy.
        • Gość: czytelnik Re: Ale emerytury to chcecie miec i to jakie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 10:57
          >
          > Dokładnie tak. Po prostu podatnik jest święcie przekonany, i są ku
          temu
          > racjonalne przesłanki, że zarzynanie się po to, by politycy mogli
          jeszcze więce
          > j
          > pieniędzy wyrzucić w błoto, nie ma sensu.
          >
          >
          ale emeryturki to chcecie miec i to jakie, dobra sluzbe zdrowia,
          wymiar sprawiedliwosci i edukacje. W tym samym czasie okradacie
          panstwo jak sie da. no coz taka mentalnosc maja menele i prawie
          wszyscy Polacy to menele.
          • Gość: MądryObywatel Re: Ale emerytury to chcecie miec i to jakie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 11:49
            Zadam ci proste pytanie. Jak byłeś ostatnio u lekarza to płaciłeś za
            wizyte? jak robiłeś jakieś badania to płaciłeś za nie?
            Jeżeli tak to to jest tak zwana pseudo bezpłatna służba zdrowia. Bo
            i tak musisz płacić podwójnie.
            Ja jak chodze do lekarza to muszę zawsze płacić. osatnio płaciłem za
            głupie RTG 50 pln bo zlecenie na to zdjęcie mógł wypisać tylko
            ortopeda, któy by mi nie pomógł i musiał bym czekać do niego 2
            miesiące a tak zapłaciłem 50 pln za djecie 100 pln za wizytę u
            rehabilitanta i mam problem z głowy.

Jak by była prywatna to bym zapłącił raz i po sprawie.
            A tak płącisz i masz psełdo bezpłatną edukację, opiekę zdrowotną i
            emerytury 800 pln. Bo Państwo większość pieniędzy marnuje.
            Szkoda gadać.
          • Gość: Suzi Re: Ale emerytury to chcecie miec i to jakie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 23:05
            Sam jesteś menel. Chcę mieć emeryturę z moich zabranych na ten cel
            pieniedzy i jeśli matematyka nie jest ci obca to sobie policz ile
            jej powinno być a ile jej ludzie dostają.A jak coś się nie podoba to
            niech mi siana nie zabierają, ja co miesiac sobie odłożę i założę
            chociażby zwykłą lokatę i okaże się że wyjdę lepiej niż dając to
            siano na przechowanie złodziejom typu ZUS I KRUS
            • Gość: Antoni Re: Ale emerytury to chcecie miec i to jakie? IP: *.chello.pl 11.01.10, 02:25
              A gdzie chcesz trzymać te pieniążki na emeryturę? W banku, a nie w ZUS
              czy drugim filarze? Ale jak bank padnie, to nici z emeryturki i będzie
              aj-waj, żeby rząd pomógł, tak?
        • Gość: beno politycy nie wyrzucaja pieniedzy w bloto IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.10, 17:52
          oni pchaja je przede wszystkim do swoich ...kieszeni
      • Gość: Paweł Kierski Re: Bzdury. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 11:41
        Druga strona medalu - kolega, który w poprzednie (rajskie dla
        budowlańców) wakacje pomagał na budowie zaobserwował, co następuje:
        - budowlańcy pracują na czarno i zarabiają naprawdę poważne
        pieniądze
        - odprowadzają te pieniądze do budżetu w postaci akcyzy za wódkę
        tak skutecznie, że pod koniec tygodnia pożyczali od niego na bułki

To też Polska i Polaków posługiwanie się pieniędzmi. Te 20 mld z
        szarej strefy niestety w niewielkim stopniu idzie na inwestycje,
        które pozwoliłyby naszemu krajowi zbliżyć się do pierwszej ligii -
        obecnie producentów nowoczesnych rozwiązań opartych na wiedzy.

Co innego, że państwo (czyli wybrani przez nas przedstawiciele)
        wcale nie lepiej inwestują te pieniądze, czego przykłady dookoła.

Tyle, że to nie jest tak, że pieniądze zostwione w kieszeniach
        podatników od razu zrobią z naszego kraju raj na ziemi. Jeśli dalej
        będziemy montować telewizory i je kupować, to nawet jeśli zmontujemy
        i kupimy ich 3 razy tyle (bo nam z obniżonych podatków zostanie), to
        nie znaczy, że Polska za 5, 10, 20 lat będzie bogatszym krajem.
        • maruda.r Re: Bzdury. 09.01.10, 11:52
          Gość portalu: Paweł Kierski napisał(a):

> - odprowadzają te pieniądze do budżetu w postaci akcyzy za wódkę
          > tak skutecznie, że pod koniec tygodnia pożyczali od niego na bułki

Ma to też swój plus, bo pili wódkę z akcyzą, a nie rozcieńczony odmrażacz do
          szyb. I na bułki pożyczali pod koniec tygodnia, a nie w poniedziałek.

• Gość: Mądry_obywatel Re: Bzdury. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 11:52
          Jak tak kochasz podatki to się podatkuj w 100% i niech Państwo za
          ciebie myśli, je i da bezpłątną opiekę zdrowotną, edukację i co tam
          aprgniesz.../.
    • maruda.r Oszukuje nas państwo 09.01.10, 04:15

"Zdaniem Barszcza, żeby przekonać polskich podatników, że podatki powinno się
      płacić, trzeba im pokazać, że państwo nie marnotrawi ich pieniędzy."

Ryba psuje się od głowy. Oszustwa państwa: skarbówki, ZUS-u, KRUS-u, NFZ-u i
      mnóstwa innych instytucji rządowych przekonują nas, że oszustwo to reguły gry.

Do kogo więc pretensje?

• Gość: podatnik Plus wrogość urzędów publicznych IP: *.pl 09.01.10, 10:45
        Układa sie to w obraz "państwo = twój wróg", a wroga nie szkoda oszukiwać.
        • maruda.r Re: Plus wrogość urzędów publicznych 09.01.10, 11:53
          Gość portalu: podatnik napisał(a):

> Układa sie to w obraz "państwo = twój wróg", a wroga nie szkoda oszukiwać.

Istnieje jednak możliwość kompromisu - ugody na dogodnych dla obu stron
          warunkach. Czekam na propozycje ze strony rządu Tuska.

• saff108 Re: Oszukuje nas państwo 09.01.10, 11:11
        był kiedys taki fajny punkowy text, chyba Dezertera ktory pieknie pasuje: "jesli
        chesz zmieniac swiat, zacznij od siebie"

powodzenia
        • maruda.r Re: Oszukuje nas państwo 09.01.10, 11:26
          saff108 napisał:

> był kiedys taki fajny punkowy text, chyba Dezertera ktory pieknie pasuje: "jesl
          > i
          > chesz zmieniac swiat, zacznij od siebie"

Zakładam, że dedykujesz tekst autorowi artykułu, który był wiceministrem finansów.

• cvii Towarzysz redaktor w Trybunie Ludu 09.01.10, 05:46
      zaczynał, że taki chamsko proreżymowy czy jak? :-/ Oszuści (a poza tym menele,
      ćwoki i sku...syny) to nami rządzą i przejawem nie tylko patriotyzmu, ale przede
      wszystkim zdrowego rozsądku jest nie dać się temu polactwu i ich wyborczej
      klienteli dymać, a jeśli już, to jak najmniej.
      • Gość: franek Re: Towarzysz redaktor w Trybunie Ludu IP: 188.33.167.* 09.01.10, 10:42
        Nie lubisz Polski i Polaków więc po co piszesz na polskojęzycznych
        forach? Rodzice za późno wyemigrowali? I nie masz już wprawy w nowym
        języku? Sądząc z twego chamskiego języka - to dobrze że nie
        poczuwasz się do "polactwa". Wstydziłbym sie wobec innych, gdybym
        się musiał z toba razem pokazywać!
      • Gość: Kaczoland Atakuje Re: Towarzysz redaktor w Trybunie Ludu??? IP: *.dhcp.embarqhsd.net 09.01.10, 15:53
        Jezeli "cvii" faktycznie umie czytac (w co lekko watpie...) zorientowalby sie
        szybko, ze autorem omawianego
        artykulu nie jest "Towarzysz redaktor", ani
        tez zaden zawodowy dziennikarz!
    • elsby Polski obywatel musi się bronić 09.01.10, 06:20
      przed państwem, które go na każdym kroku gnoi,doi, podejrzewa i każe przed sobą padać na kolana.Zawsze tak będzie, dopóki - na modłę bizantyjską - państwo będzie uważać,że obywatel ma mu służyć, a nie odwrotnie.
    • Gość: Piciuf Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 06:20
      Ludzie, o czym Wy tu piszecie???? Jestem pracodawcą działającym na
      rynku nieruchomości. Średnio raz na 2 miesiące dowiaduję się o
      lewych interesach moich pracowników, którzy potem trafiają do sądu
      pracy, gdzie przegrywają procesy. I co? Mam Wam napisać ile mam
      wirtualnych odszkodowań? A mam napisać ile mam wygranych procesów z
      klientami, którzy mnie oszukali? Nie mogę wyjść z kwoty 500.000 w
      sądzie. Polacy to BANDA OSZUSTÓW. Nigdy i nigdzie w Europie, gdzie
      również prowadzę interesy nie spotkałem się z takimi sku...synami
      jak w Polsce...
      • Gość: abc Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier IP: 80.51.10.* 09.01.10, 08:27
        gdyby to tylko był problem pracowników to by było pół biedy.
        Niestety wielkie firmy (także międzynarodowe) też oszukują swoich
        kontrahentów czasami po prostu im nie płacąc na zasadzie "to się z
        nami sądź, zobaczymy za 7 lat jak sie skończy proces kto to
        wytrzyma".
        • Gość: bet Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 10:34
          wielkie sieci handlowe, markety oszukują na potęgę, zatrudniają na
          1/4 etatu kasjerki, które pracują 8 godzin i więcej. Nikomu to
          oczywiście nie przeszkadza, bo to przecież inwestorzy zagraniczni
          czyli święte krowy.
        • Gość: klient vide - Biedronka IP: *.pl 09.01.10, 10:46
          racja