GoĹÄ: gor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 23:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: HellFire Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabiera ... IP: *.proxnet.pl 09.01.10, 01:43 Prosta sprawa. Państwo, jako największego złodzieja trzeba okradać na wszelkie możliwe sposoby. Szkoda forsy na utrzymanie całej fury darmozjadów z sejmu, senatu i innych "żondowych" instytucji Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: q-ku oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 10:16 oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły, iść do szpitala albo jeździć pociągiem za moje pieniądze boja płacę na nasze pastwo uczciwie jako Pana sponsor czują się świetnie kiedyś ktoś z trawnika przed moim domem ukradł rosnącą jodełkę i potem, jak rozumiem, tę kradzioną ludziom spod domu jodełkę, postawił w domu, powiesił lampki i śpiewał przy niej kolędy z dziećmi tak mniej wiecej robi nieuczciwy podatnik Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły 09.01.10, 10:27 złodziej jest złodziejem i koniec. zwróć uwagę że ten facio usprawiedliwia sam siebie. jako minister tworzył prawo, teraz jest "beznesmen" to jest to oczym zawsze marzyła mafia włoska - tworzyć prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iwo A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny oszukuje IP: 88.220.99.* 09.01.10, 10:55 i nie płaci podatków. Choć sam płacę je uczciwie. Bardziej przeszkadza mi pazerność państwa które pod pozorem ważnych i ważniejszych potrzeb łupi mnie z każdej strony. Pracuję po kilkanaście godzin dziennie a na koniec miesiąca przynoszę jako efekt swojej pracy tyle co kot napłakał w porównaniu z tym co zarobiłem bo znakomitą większość odebrało mi państwo. Zapewne państwo troszczy się o potrzeby równiejszych odemnie, bo ja jakoś sam słabo odczuwam pożytki z wysokich podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a gugu Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.punkt.pl 09.01.10, 11:05 Piszesz o picie.Nie zauważasz Vatu, akcyzy.Z tych pieniędzy które przynosisz do domu więcej niż drugie tyle zabierają ci przy każdym zakupie usługi lub towaru.To jest majsersztyk.Tego właśnie ludzie nie widzą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gruby Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: 91.123.169.* 09.01.10, 11:14 Moze i nie widza, ale mozna by zlikwidowac rozne skladki, podatki i podniesc vat o te kilka procent tak aby zbilansowac likwidacje podatkow bedacych przyczyna pracy na czarno. I wtedy nie byloby problemu pracy na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iwo Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: 88.220.99.* 09.01.10, 11:30 A ja bym chciał aby wreszcie znalazł się ktoś i uczciwy i z jajami i odciął wreszcie te wszystkiem nie nażarte gęby od wspólnego koryta a za oszczędności zmniejszył wydatnie te złodziejskie podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
jazmig Nie ma żadnych strat w budżecie 09.01.10, 11:41 Barszcz to stary komuch jeszcze z PRL i taki ma mózg, jaki ma. Gdyby człowiek miał płacić podatek jako legalnie zatrudniony, to w ogóle by nie pracował, bo i jemu i pracodawcy by się to nie opłaciło. Nikt nie pracuje na czarno dla przyjemności, jeżeli istnieje taka możliwość, to każdy woli pracować legalnie. Podobnie jest a innymi andronami Barszcza. Tak samo liczą producenci płyt, ile by rzekomo zarobili, gdyby nikt nie piracił. Nie zarobiliby nic, bo piraci i tak nie kupili by legalnej płyty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ta jasne Re: Nie ma żadnych strat w budżecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 11:51 nie no jasne stary komuch urodzony w 1970 chyba w przedszkolu i podstawówce tymi komuszymi nawykami tak nasiąkł Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wsiok Re: Nie ma żadnych strat w budżecie IP: *.interblock.pl 09.01.10, 13:06 Gość portalu: ta jasne napisał(a): > nie no jasne stary komuch urodzony w 1970 chyba w przedszkolu i podstawówce tym > i > komuszymi nawykami tak nasiąkł Jak ktoś sie komuchem urodzi to data nie ma nic do zeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jakubovski Re: Nie ma żadnych strat w budżecie 09.01.10, 13:57 my tu gadu gadu, a zima atakuje! amordercato.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wd Re: Nie ma żadnych strat w budżecie IP: *.webair.com 09.01.10, 19:08 Jak uniknąć ZUS? zus.pox.pl/bezskladek.htm Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Łowca Debili Dopóki stać nas na wojnę, nie widzę powodu płaceni IP: 81.190.101.* 10.01.10, 01:44 a podatków. Poza tym podatek jaki płacimy to nie 18 czy 32%, czy 45% (zwykły pracownik płaci właśnie tyle) - kto nie wierzy niech policzy jaki % w cenie towarów mają podatki ... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Dopóki stać nas na wojnę, nie widzę powodu pł 10.01.10, 02:44 Gość portalu: Łowca Debili napisał(a): > a podatków. ************************* Bardzo dobry argument. Można go rozwinąć: jeżeli państwo wydaje krocie na wcześniejsze emerytury mundurowe, to ja widzę coraz mniej powodów, dla których podatnicy mieliby być uczciwi. Przy tym państwo nie wykazuje żadnej determinacji, by stworzyć system bardziej oszczędny; wręcz zakłada, że każdy, nawet najdurniejszy pomysł, sfinansuje podatnik. Odpowiedz Link Zgłoś
raf-ber Re: Dopóki stać nas na wojnę, nie widzę powodu pł 10.01.10, 14:13 maruda.r napisał: > Gość portalu: Łowca Debili napisał(a): > > > a podatków. > > ************************* > > Bardzo dobry argument. Można go rozwinąć: jeżeli państwo wydaje krocie na > wcześniejsze emerytury mundurowe, to ja widzę coraz mniej powodów, dla których > podatnicy mieliby być uczciwi. Przy tym państwo nie wykazuje żadnej > determinacji, by stworzyć system bardziej oszczędny; wręcz zakłada, że każdy, > nawet najdurniejszy pomysł, sfinansuje podatnik. Dokładnie tak jest, tylko dziura budżetowa i pustka w kasie powoduje zastanowienie nad stroną wydatków i to dopiero wtedy gdy po stronie przychodów nie sposób już nic upłynnić ani wycisnąć! Gdy przychody są mniejsze od planowanych, wyprzedaż majątku nie daje planowanego przychodu, a pożyczyć już nikt nie chce następuje opamiętanie! Publikatory urągają prostym ludziom że się zadłużają ponad miarę tym czasem rząd funkcjonuje jak rodzina w której matka wydaje dwie pensje i jeszcze trochę, stary wynosi co się da do lombardu i do tego chodzą po pożyczkę którą spłacać będą ich dzieci. Przecież płacimy podatki dochodowy i ZUS(i nasz pracodawca drugie tyle) potem w sklepie Vat i akcyzę. Gdy masz 5 tys brutto to twój pracodawca płaci de facto prawie 6 tys a ty do ręki dostajesz 3,5 tys. Gdy wydajesz te pieniądze w sklepie to dostaniesz towary za niespełna 2,9 a jak ci przyjdzie do głowy kupić wódkę albo benzynę to jeszcze mniej. Czyli z 6 tysięcy jakie za twoją pracę zapłacił pracodawca ty możesz kupić dóbr za 2,9 tysiące a 3 tysiące zabiera państwo i daje... och jak daje. Niewolnik w XIX w. dostawał dach nad głową i ciepła strawę dla siebie i swojej rodziny, jak ktoś ma brutto 1.500 złotych to używa życia.. jak zbieg z plantacji bawełny. Odpowiedz Link Zgłoś
gospodarz_domu_gras Re: Nie ma żadnych strat w budżecie 09.01.10, 13:26 Czy to ten sam Pan Barszcz ktory jakis czas temu proponowal calkowita likwidacje podatku dochodowego od osob fizycznych? I teraz narzeka na prace na czarno? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: J-k Nic dziwnego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 13:36 Problem w tym, że wg pana Barszcza Państwo to wspólna organizacja, jednakowo traktująca wszystkich obywateli. A tak nie jest. Dla jednych Państwo to czuła matka, dla innych bezwzględna macocha. Obciążenia podatkowe nie mogą być ponad miarę, a w takiej sytuacji jest wielu, zbyt wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Sądzę, że masz dużo racji 09.01.10, 18:16 Te straty są w większości wirtualne. Pan Barszcz nie wziął pod uwagę, że zniknięcie części szarej strefy oznaczałoby także zniknięcie części tej kasy, którą szara strefa wypracowuje. To nie byłoby tak, że te pieniądze nagle pojawiłyby się jako legalne. Raczej byłoby tak, że zamiast dwóch pracowników na czarno pracodawca zatrudniłby jednego legalnie. W rezultacie może pana pracodawcy nie byłoby stać na zagraniczne wakacje, ale społeczeństwu przybyłby dodatkowy bezrobotny do utrzymania. Ten bezrobotny z zasiłku czy innej formy pomocy często też finansowanej z budżetu państwa na pewno kupiłby chleb, ale kurtkę czy buty już nie i państwo nie dostałoby VAT-u od tych towarów. Jeżeli z każdych legalnie zarobionych 100 zł państwo zabiera nam ok. 50 zł, to z zarobionych na czarno wprawdzie nie zabierze 50 zł, ale jakieś 20, choćby w postaci VAT-u, może jeszcze uszarpać. Od zerowych zarobków bezrobotnego podatek zawsze wyniesie zero! Summa summarum likwidacja szarej strefy mogłaby oznaczać dla budżetu państwa wyjście na zero albo nawet na minus. Porównanie z rzekomymi stratami producentów płyt z powodu piractwa jest dobre, tyle że oni nie są zmuszeni do oddawania części płyt piratom za darmo, a państwo pomagać bezrobotnym musi, a to kosztuje, czyli trzeba brać pod uwagę nie tylko brak zysków, ale i dodatkowe koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mnie to ryba Zapytajcie pracownika:chcesz 2000 do ręki czy 1200 IP: 81.190.101.* 10.01.10, 01:46 legalnie ? Mnie to ryba, a jak chcesz się dzielić z państwem (?) to twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: widz Re: Nie ma żadnych strat w budżecie IP: *.ump.edu.pl 11.01.10, 07:16 Zgadzam się ,że Barszcz konfabuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Alter_Egon Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 11:45 Przyznam, że nie doczytałem artykułu do końca (dotarłem do słów "na czarno"). Wystarczył mi zresztą już sam tytuł. Przeciętny Kowalski, dymany na każdym kroku przez to Państwo, które rzekomo oszukuje? Żeby zanadto się nie rozpisywać: - kilkadziesiąt podatków i parapodatków - podatki płacone od podatków (pierwszy przykład z brzegu: importując samochód z USA, gdzie nie ma podatku VAT płaci się cło, następnie akcyzę od kwoty powiększonej - a jakże - o cło, a następnie podatek VAT od kwoty - inaczej być nie może - powiększonej o akcyzę. Później płacisz za recykling samochodu, który nie wiadomo czy będzie złomowany właśnie w Polsce i czy w ogóle będzie złomowany. Płacisz za tablice rejestracyjne, które podczas przerejestrowania pojazdu za darmo trzeba będzie oddać i oczywiście zapłacić za następne...) - i mógłbym tą listę ciągnąć w nieskończoność. Praca "na czarno"? Co to właściwie znaczy? Jeśli ja chcę pracować, a ktoś chce mnie zatrudnić za określoną stawkę, która mnie satysfakcjonuje - to jak można to nazywać "pracą na czarno"? Bo w tym układzie nie ma miejsca dla pasożyta, który w trybie "pracy nie na czarno" jawnie okrada mnie z niemal połowy tego co zarobię własną, ciężką pracą? Nawet niewolnicy czy średniowieczni chłopi mieli lepiej niż współczesny pracownik najemny lub właściciel firmy, bo oddawali swojemu Panu dziesiątą część tego co wypracowali (czyli tzw. "dziesięcinę"), a więc 10%. A nie 50%. Kto tu kogo oszukuje i okrada? Konkluzja nasuwa się sama. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Alter_Egon Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 11:56 Acha, w przykładzie o imporcie samochodu pominąłem drobiazg. Oczywiście musisz zapłacić w Urzędzie Skarbowym 200 zł za wydanie druku (którego koszt to nie więcej niż 1 zł), że...nie musisz płacić. Tak właśnie na każdym kroku ten przeciętny "oszust" Kowalski jest dymany przez tego biednego fiskusa, przez swoich ulubieńców z Wiejskiej czy przemęczonych i kompetentnych urzędników, których jest niedostatek (do jakiegokolwiek urzędu nie pójdę w godzinach otwarcia, zawsze jakiś pokój jest zamknięty, bo ktoś zawsze musi załatwiać "sprawy służbowe w terenie"). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gp A nie przyszło Ci do głowy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 13:11 ...że gdyby ci, co oszukują, płacili, to podatki możnaby zmniejszyć i Ty płaciłbyś mniej? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hakon666 Re: A nie przyszło Ci do głowy... IP: 77.255.57.* 09.01.10, 13:25 buahahahaha to naprawdę doskonały argument. niestety to tak nie działa, raczej na odwrót - gdyby zmniejszyć podatki to mniej ludzi interesowałoby się przechodzeniem na nielegalną stronę. skąd w ogóle w Polakach jest takie myślenie że najpierw kogoś trzeba do czegoś zmusić a dopiero potem może ewentualnie będzie nagroda? to nie tak - to jest nasze życie, to ma być dla ludzi a nie przeciw nim. dopóki robi się coś wbrew człowiekowi dopóty on będzie znajdował sposoby żeby to obejśc. Podpisał(a)byś umowę z kimkolwiek na to że w zamian za połowę swojego dochodu masz w zamian chamskich i przekupnych urzędników, nieudolną policję, niekompetentnych nauczycieli, kwiczącą w agonii służbę zdrowia, wiecznie krzywe chodniki i wiecznie dziurawe ulice, żenujący system sądowniczo prawny plus utrzymanków typu stoczniowcy, którzy prawie nic nie produkując co najmniej raz w roku robią najazd na stolicę i rzucają kamieniami? no ja przepraszam ale to jest jawne bezczelne oszustwo. im więcej oszukasz na podatkach tym lepiej wykorzystasz swoje pieniądze. w ogóle słowo "oszustwo" uzyte w tym kontekscie jest wrytą nam w głowy propagandą. to że nas od zawsze doją nie znaczy że nie mamy prawa się temu przeciwstawiac. Łapy kładą na mojej kasie a żaden z nich na niczym nie zna się Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mario Oszukuję Państwo i jestem z tego dumny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 17:31 Jestem dumny z tego, ze ukrywam dochody, generuję fikcyjne koszty i nie płacę podatków, czyli nie daję się okradać państwowemu pasożytowi. Obyśmy wszyscy mieli możliwość i chęć robić to samo. Publiczna słuzba zdrowia, przedszkola, czy inne usługi? Niech będą prywatne, a rząd i urzędasy niech wypieralają. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mikus Re: Oszukuję Państwo i jestem z tego dumny IP: *.centertel.pl 11.01.10, 02:21 Zgadzam się z przedmówca. A czy ktoś bierze tez pod uwage fakt, ze te 'skrecone' na lewo pieniadze sa pozniej wszystkie wydane, niekoniecznie na 'szaro-strefowe' usługi/towary ? Więc biednemu fiskusowi tez cos tam skapnie w koncu. Druga sprawa, tez mam dosc wielokrotnego opodatkowania. Pracuje place podatki od zarobionych pieniedzy, wsiadam do samochodu i leje opodatkowana benzyne, ide do sklepu i place opodatkowane bułki, Ludzie policzcie ile w sumie w stosunku do tego co 'zarabia' szary kowalski, zabieraja podatki! Nie mowie tu tylko o podatku od pensji który zabiera około 1/3 kwoty z umowy, z tych 2/3 co ci zostanie w kieszenie, kolejne 1/3 tej kwoty wydasz na podatki wpisane w cene towarow i uslug!. Czasem sie zastanawiam jak mnie jeszcze stac w tym kraju na cokolwiek. Nie mam nic osobiscie szarej strefie. Nie zaluje Fiskusa i każdy artykuł o jego stratach wynikajacych z szarej-strefy napawa mnie dumą, z przedsiebiorczych polaków. Nie na marne w POlskim słowniku jest słowo 'wykombinowac' - slowo ktorego znaczenie nie istnieje w innych jezykach. Jesli Ci na gorze nie zrozumieli że przecietny Kowalski dawał sobie radę w PRLu czy innym ustroju, to da sobie i dziś. Zmniejszcie podatki, a wiekszosci z obawy wpadki nie bedzie sie chcialo kombinowac. Ale to moje nie doczekanie bo świnie same od koryta z reguły nie odchodzą. wszystkim szaro strefowcom życzę powodzenia. Uczciwy i pewnie głupi z tego powodu Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wsiok Re: A nie przyszło Ci do głowy... IP: *.interblock.pl 09.01.10, 13:25 Gość portalu: gp napisał(a): > ...że gdyby ci, co oszukują, płacili, to podatki możnaby zmniejszyć i Ty > płaciłbyś mniej To tak nie działa ,zawszę bedzie za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaczoland Atakuje Re: A nie przyszło Ci do głowy... IP: *.dhcp.embarqhsd.net 09.01.10, 15:24 "...że gdyby ci, co oszukują, płacili, to podatki możnaby zmniejszyć i Ty płaciłbyś mniej?" Bajdurzycie, po prostu, bajdurzycie szanowny internauto "gp"! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kain Re: A nie przyszło Ci do głowy... IP: 109.243.109.* 09.01.10, 21:21 A Tobie nie przyszło do głowy, że jakby podatki (w tym zus - bo to przecież podatek jest tak naprawdę) były niższe to by nikt nie kombinował? A nie przyszło Ci też do głowy, że te pieniądze i tak są opodatkowane? Bo je trzeba wydać i wtedy do państwa i tak trafia vat + akcyza Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: panie Barszcz Każda złotówka wpłacona państwo jest stracona podw IP: 81.190.101.* 10.01.10, 01:50 ójnie: po pierwsze będzie źle wydana (to pewne), po drugie gdybym ja ją wydał to najpewniej ktoś by na niej zarobił, a tak zarobią znajomi królika, przepadnie na wypłaty dla armii darmozjadów urzędowych lub weźmie udział w aferze, którą trzeba będzie śledzić dodatkowymi złotówkami ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wsiok Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.interblock.pl 09.01.10, 13:10 Dziesiecina to była tylko dla czarnych .Panowie szlachta której potomkowie byli zwykłymi rabusiami brała wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pp Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.brnt.cable.ntl.com 09.01.10, 13:18 Dużo mniej niż teraz :/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: XFile Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.aster.pl 09.01.10, 13:32 > Przeciętny Kowalski, dymany na każdym kroku przez to Państwo, które rzekomo > oszukuje? Nie "rzekomo", lecz faktycznie. Cokolwiek nie napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Alter_Egon Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 13:50 Gość portalu: XFile napisał(a): > > Przeciętny Kowalski, dymany na każdym kroku przez to Państwo, które rzeko > mo > > oszukuje? > > Nie "rzekomo", lecz faktycznie. Cokolwiek nie napiszesz. Przeciwnie. Z artykułu wynika jasno, że ten Kowalski oszukuje biedny fiskus. To tak jakby nazwać morderstwem z premedytacją obronę konieczną, w której ginie rabuś zakradający się nocą do czyjejś sypialni. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaczoland Atakuje Re: A Polska - wciaz nierzadem stoi... IP: *.dhcp.embarqhsd.net 09.01.10, 15:19 Niestety, Polska to wciaz kraj stosunkowo biedny natomiast obciazenia podatkowe (roznego rodzaju podatki, VAT-y, akcyzy, itd.) sa bardzo wysokie, a do tego panstwo marnotrawi sporo pieniedzy podatnikow (np. na udzial w bezsensownych wojnach, Irak, Afganistan)! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Miauu Dziesięcina IP: *.knc.pl 10.01.10, 03:07 Dziesięcina była uczciwsza jeszcze o tyle, że płaciło się ją od RZECZYWISTEGO zysku chłopa. A ZUS trzeba zapłacić, nawet jeśli miało się straty Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marek Re: Dziesięcina IP: 212.191.244.* 10.01.10, 08:47 sorki, ale dziesięcina nie była od zysku, tylko od przychodów. Taki dzisiejszy "ryczałt ewidencjonowany. Rzeczywista stawka od zysku chłopa, przy ówczesnej wydajnosci pracy byłaby o wiele wyzsza. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wsiok Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.interblock.pl 09.01.10, 13:02 Bo kto nie kradnie to okrada własna rodzine. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: SOLO Nasprowadzaja azylantow z Afryki.................. IP: *.centertel.pl 09.01.10, 13:04 i Azji i placa im za wszystko w sumach ktore polski bezrobotny moze marzyc sobie. Czyli zasmieca panstwo moja ulice i okrada mnie na taki cel. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: suzi Re: A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 19:49 Jak ktoś jest głupi to niech płaci uczciwie podatki.Ja złodziejom, bandytom i mafii płacić nie chcę a do tej grupy zaliczam śmietankę naszego kraju(przynajmniej jej większość).Nauczyciele?proszę bardzo, pracują na siebie.Politycy?wciskają kity i za to nie chcę im dawać ani grosza, niech się do pracy zabiorą albo spieprzają ze stołków.Policja?Za często robi łaskę że wogóle chciało im się interweniować i za dużo u nich kumoterstwa.Lekarze?Tutaj jest osobna skłądka a nie podatki-do tego gościa uczciwego kilka wpisów wyżej.Co mam z tych podatków?Tłustych polityków pajaców, pensję z której nie da się wyżyć, zasiłek dla bezrobotnych który starcza na czynsz a co dalej?Niech któryś pajac z polityków posiedzi sobie już nie z zasiłku ale choćby z najniższej pensji przez jakieś pół roku, co wtedy powie?Ja chcę normalnie żyć a nie zapieprzać po kilkanaście godzin dziennie u sku...syna, który łąmie wszystkie przepisy KP i BHP a Inspekcja Pracy i nasi rządzący mają to w dupie.Pozwalają na manipulowanie umowami typu:o dzieło, zlecone.Pozwalają na niszczenie ludzi poprzez prawne przyzwolenie na kredyty które by ominąć w nazwie wysokie oprocentowanie, piszą koszty takie i srakie.Kto ma udziały w tych lichwiarskich firmach, czy kto zezwolił na ich działalność w naszym kraju? Ci sami politycy, którzy kiedy już puszczą Cię z torbami a tym samym doprowadzą do upadku na samo dno, nazwą Cię wtedy marginesem społecznym.A więc według nich jesteś marginesem społecznym bo straciłeś pracę, sprzedałeś po kolei co mogłeś sprzedać, zapożyczyłeś się w tych ślicznie reklamowanych firmach po to by zapłacić czynsz bo kuroniówka ledwo na waciki starczy,a bez opłąconego czynszu trafisz na ulicę. Złapałeś cudem robotę za najniższą krajową u krajowego sku...syna, ale z niej stać Cię tylko na połowę tych"przyjaznych odsetek" do spłaty w tej "kochanej" firmie, która pożyczyłą Ci siano. Po niedługim czasie więc licytują Ci to co zostało w mieszkaniu,oczywiście po śmiesznie niskich kosztach.Następnie masz eksmisję z mieszkania bo czynsz szedł do lepkich rączek firmy pożyczkowej BLE BLE.Teraz szef Cię zwalnia i zatrudnia następnego kretyna na zlecenie za najmniejszą krajową i po miesiącu chodzisz brudny i śmierdzący, patrzysz tylko gdzie zwinąć coś do jedzenia bo od kilku dni nic w ustach nie miałeś. Masz pecha,łapią Cię robią z Ciebie przestępcę i margines społeczny. Tak to u nas działa. Wszystko na opak.Urzędy mają służyć społeczeństwu a służą?Puszczają ludzi z torbami np.US, bez wyroków sądowych blokują konta i nikt za ich pomyłki nie płaci, po za zwykłym szarakiem.Politycy robią milionowe przekręty i co?I nic, moze z kilka lat w zawiasach czasem.A ty zwiniesz kiełbasę z głodu i dostaniesz więcej.Jeżdżą po pijaku, zabijają ludzi, kaleczą Ci ze świecznika nie płacą za to jak należy.Więc bądź sobie uczciwy i płąć podatki po to żeby utrzymywać tą całą szumowinę.Ja jeśli dożyję emerytury to z gardłą im wyciągnę wszystkie ukradzione mi ciężko zarobione pieniądze.A niech tylko zabraknie mi wtedy do mojej emerytury to nogi z tyłka powyrywam, bo co mi pozostanie?Życie na ulicy albo napluć w twarz bandytom to mnie wsadzą i przynajmniej ciepło będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Honest Re: A mnie jakoś przeszkadza że ktoś inny osz IP: *.7-4.cable.virginmedia.com 11.01.10, 00:13 Polsce doskwiera generalny brak uczciwości od samej góry, uczciwych autorytetów i wzorowych przykładów do naśladowania przez tych których się posądza o kantowanie państwa. Politycy i urzędnicy uchwalając lub stosując prawo w praktyce nie interesują się takim tylko z pozoru mało ważnym problemem jak .... jakiego typu uczucia wywołuje u obywatela wprowadzane prawo jeżeli negatywne i zniechęcające to jest pewne, że obywatel będzie próbował to prawo obejść. Każdy człowiek wartościuje używając zasadę "porównywania jednego z drugim". Trzeba stworzyć taki sprytny system, by w efekcie porównań opłacało się być uczciwym i z wielką ochotą chciało się zapłacić państwu chociaż coś zamiast ... nic. Do tego trzeba uczczelnić system wydawania państwowych pieniędzy, każda państwowa złotówka "powinna być oglądana przez urzędnika z każdej strony i to kilka razy" zanim zostanie wydana. I chodzi mi szczególnie o duże pieniądze wydawane aktualnie np. na autostrady. Odpowiednie służby powinny interesować się tym jak to jest w praktyce robione i czy przy okazji "nie idzie coś bokiem" jak to zwykle bywało w Polsce za dawnych i niedawnych czasów. Te niechlubne praktyki, zwyczaje muszą zostać zlikwidowane, wtedy obywatel uwierzy, że warto płacić podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andzia Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.cebit.com.pl 10.01.10, 09:39 Wiesz, ministrowie nie tworzą prawa. Od tego mamy sejm, który jest organem ustawodawczym... Poza tym cóż... prawda w oczy kole... Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Za przykładem kościoła - katolik oszustem 09.01.10, 10:33 W katolickich Włoszech też przestępcza mafia kwitnie. W niedzielę katolicy idą do kościoła i ksiądz daje przepustki do nieba w zamian za pieniądze na tacę. Więc Polska z 95% nominalnych katolików też jest krajem gdzie jest mnóstwo oszustów. Kosciół nie płaci podatków - dlaczego wierni mieliby je płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nieżyd Re: Za przykładem kościoła - katolik oszustem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 10:42 Swietnie piszesz w naszym polskim języku, pewnie kolędy też śpiewasz lepiej od niejednego Polaka? pensioner63 napisał: > W katolickich Włoszech też przestępcza mafia kwitnie. W niedzielę katolicy idą > do kościoła i ksiądz daje przepustki do nieba w zamian za pieniądze na tacę. > Więc Polska z 95% nominalnych katolików też jest krajem gdzie jest mnóstwo > oszustów. Kosciół nie płaci podatków - dlaczego wierni mieliby je płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
uniwr Re: Za przykładem kościoła - katolik oszustem 09.01.10, 11:35 To się nazywa podwójne upośledzenie. Nie dość, że Polak (i to ten prawdziwy :) to jeszcze katolik. Wyrazy współczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
romario66 Re: Za przykładem kościoła - katolik oszustem 09.01.10, 15:22 Na szczęście nie wszyscy są katolikami. Mamy jeszcze na świecie obywateli wyznania mojżeszowego - kryształowo uczciwych i płacących zawsze wszystkie podatki... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alleluja Re: Za przykładem kościoła - katolik oszustem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 13:04 Też znam wielu takich przykładnych katolickich przedsiębiorców. Cały tydzień bez faktur, zus pracowników na minimalnej stawce, a w niedzielę w pierwszych ławkach w kościele. Na kolędzie zawsze z księdzem zjadają kolację- to tacy wspaniali parafianie. Rzucą coś na remont itp. Taka jest właśnie etyka katolicka w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iwo A mnie jakoś nie przeszkadza że ktoś inny oszukuje IP: 88.220.99.* 09.01.10, 10:51 i nie płaci podatków. Choć sam płacę je uczciwie. Bardziej przeszkadza mi pazerność państwa które pod pozorem ważnych i ważniejszych potrzeb łupi mnie z każdej strony. Pracuję po kilkanaście godzin dziennie a na koniec miesiąca przynoszę jako efekt swojej pracy tyle co kot napłakał w porównaniu z tym co zarobiłem bo znakomitą większość odebrało mi państwo. Zapewne państwo troszczy się o potrzeby równiejszych odemnie, bo ja jakoś sam słabo odczuwam pożytki z wysokich podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jurek Jasne, jasne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 10:46 Zaraz, zaraz, panie uczciwy. Ja też sumiennie płacę podatki, ale bez przerwy zadaję sobie pytanie - po co. Pieniądze idą na szkoły, szpitale, itp? Tylko czemu, za każdym razem jeśli chcę skorzystać z państwowej służby zdrowia dostaję termin odległy np. o dwa tygodnie, podczas gdy mój problem ze zdrowiem jest dziś? Spróbuj umówić się do państwowego stomatologa, kiedy nagle rozboli cię ząb. I co? Płacę podatki na służbę zdrowia, a potem i tak muszę zapłacić raz jeszcze i iść do prywatnego gabinetu, bo będę obsłużony prędzej, rzetelniej i lepiej. W tym kraju tak jest ze wszystkim: od autostrad począwszy (przypominam, że podatek na rozbudowę sieci dróg wprowadzono zdaje się w połowie lat 90. i co? dalej mamy najgorsze drogi w Europie, wniosek: państwo kradnie na potęgę: zabiera pieniądze na konkretny cel, po czym tego celu nie realizuje), przez szkolnictwo (najlepsze polskie uniwersytety to w rankingu światowym dopiero czwarta setka, a pensje w szkolnictwie są takie, że szkoda gadać...), po państwową telewizję (zagrabioną przez partyjki i przemienioną w tubę propagandową jednej opcji politycznej, teraz praktycznie nie ma żadnych programów oświatowych, tylko idiotyczne seriale czy konkursy w rodzaju taniec na lodzie czy coś tam - i na gigantyczne gaże dla prezesów). I co, ja frajer płacę podatki i widzę, że państwo (czyli rzędnicy) robią z tymi pieniędzmi wszystko (czyli wydają głównie na własne nietrafione pomysły), tylko nie to, do czego zostali powołani: czyli zarządzania majątkiem państwa dla dobra jego obywateli. Proszę się więc nie dziwić, że mnóstwo ludzi w tym kraju jest rozczarowana: płacą podatki i nie otrzymują NIC w zamian, nic. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gruby Re: Jasne, jasne IP: 91.123.169.* 09.01.10, 11:29 Rozbawiłeś mnie ale trochę jesteś nie na czasie :) Nie ma w tej chwili czegos takiego jak państwowy stomatolog. Teraz wszyscy stomatolodzy sa prywatni. Niektorzy z nich maja jedynie umowe z NFZ. Twoje żale o wysokich podatkach są też raczej nietrafione. Zwróć uwagę, że podatków procentowo moze i placisz sporo ale wartosciowo jest tego niewiele. Zainteresuj się tym jaki budzet maja kraje zachodnie, a zrozumiesz jak biednym jestesmy krajem. Chocbys placil 100% podatku to wartosciowo i tak bedzie tego niewiele. Wiekszosc towarow w Polsce jest drozsza niz na zachodzie bo nic sie juz prawie w naszym kraju nie produkuje tylko importuje. Skoro wszystko jest drozsze, a wplywy do budzetu sa kilkukrotnie mniejsze niz na zachodzie to staje sie jasne czemu wszystko w tym kraju kuleje. Ale w kapitalizmie tak to juz jest, ze nieliczne Panstwa moga miec silne gospodarki bo nie wszyscy moga byc bogaci. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kixx chec zostac geniuszem polskiej ziemii? IP: *.acn.waw.pl 09.01.10, 11:56 to wprowadz ten 100% podatek bedzie jeszcze gorzej niz teraz nie wiem,czy to dowodzi tego,ze podatki to najgorsza zakala ludzkosci,ale moze i cos na rzeczy w tym twierdzeniu jest Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: chec zostac geniuszem polskiej ziemii? 09.01.10, 15:27 Kixx,nie wysilaj się. Gruby kłamie. To nie jest prawda, że wpływy do budżetu u nas są niższe niż w innych krajach. Portugali, Hiszpania, Grecja, nawet Włochy top mniej więcej nasz poziom dochodów na osobę. Owszem, w Niemczech są wpływy wyższe, ale : 1. Niemców jest więcej 2. Zarabiają najwięcej w Europie Tam jest po prostu więcej pieniędzy na rynku. Ale Niemcy płacą np. za leki dużo mnie niż my, za AGD miej niżmy, za odziez mniej niżmy, za prąd mniej niż my; mają VAT znacznie mniejszy niż my. Może po prostu z tego co im zostaje mają kapitał, którzy może zarabiać i podnosić poziom płac, a co za tym idzie też poziom wpływów z podatków. U nas się ucina przy ziemi i zastanawia, czemu nie kwitnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Bredzisz. 09.01.10, 13:15 Wbrew ludowej legendzie Polska nie jest biednym krajem, wręcz przeciwnie, o ile pamiętem mieści się w pierwszej 30-dziestce najzamożniejszych. Także wpływy podatkowe nie są niskie. Wystarczy spojrzeć na wielkość polskiego budżetu. Problem polega na tym, że nasze podatki są skandalicznie marnotrawione. Przypominam najlepsze kwiatki: - przywilejem emerytalne górników na NASZ koszt (ok. 4 miliardów rocznie) - skandaliczne przywileje służb mundurowych - skandaliczne przywileje podatkowe rolników - absurdalne przepisy rentowe (wystarczy przypomnieć, że nawet osoby rzekomo 'całkowiecie niezdolne do pracy' mogą pracować i zarabiać - oraz mnóstwo innych kwiatków, których wylicznie zajęłoby godziny Sorry, ale nie mam zamiaru utrzymywać tego bajzlu. Odpowiedz Link Zgłoś
janonet4 Re: podatki 09.01.10, 13:20 podatki powinny być niskie proponuje podatki 1.3%-najniezej zarabjaczych 2.4% średnio zarabiając 3. 5% duzo zarobiajacych Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Pewnie, że tak by było fajnie. 09.01.10, 15:59 Ale to nierealne. Natomiast reforma drastycznie ograniczająca marnotrastwo i pozwalająca na dalszą obniżkę podatków i zmniejszenie deficytu jest realna jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
roguas Re: Pewnie, że tak by było fajnie. 09.01.10, 16:54 nie nie! wychodzisz ze zlego punktu... reformy ograniczajace nic nie dadza... widziales kiedykolwiek czlowieka, ktory, jak mu sie zaplaci 1000 za zrobienie roboty, ale wystarcza mu 400 to odda te 600?! zreformuja jasne... ale wymysla sobie inne aspekty naszego zycia, gdzie urzadnik bedzie wiedzial lepiej. Trzeba drastycznie obciac podatki i czekac co sie stanie. Wszystko hula, to jeszcze obnizamy podatki... i tak az do momentu, ze uzna sie, ze juz starczy tych obnizek. Generalnie to nie jest za takim modelem, ktory przedstawilem wyzej, ale jestem realista - mega drastyczne obnizki w Polsce niestety sa malo mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba To akurat nie jest absurdalne 09.01.10, 19:47 > - absurdalne przepisy rentowe (wystarczy przypomnieć, że nawet osoby rzekomo > 'całkowiecie niezdolne do pracy' mogą pracować i zarabiać Absurdalny jest termin "całkowicie niezdolny do pracy" dla określenia osób o dużej niepełnosprawności. Absurdalność tego terminu polega na tym, że znamy przypadki pracujących osób całkowicie sparaliżowanych czy będących niewidomymi i głuchoniemymi jednocześnie. Z drugiej zaś strony w polskich warunkach większość niepełnosprawnych nie ma żadnej szansy na pracę. Renty są głodowe (dosłownie głodowe!), a zarobki tych nielicznych pracujących niepełnosprawnych (tych naprawdę niepełnosprawnych) żenująco niskie. W Polsce prawdziwych niepełnosprawnych prawie nikt nie chce zatrudniać! Pracują głównie osoby, które mają lewe renty! Jakaś część niepełnosprawnych pracuje w gettach zwanych zakładami pracy chronionej, gdzie najczęściej wykonują mechaniczną ogłupiającą i bardzo źle płatną pracę. A reszta wegetuje na rentach w wysokości 500-800 zł na rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Duncan Re: Jasne, jasne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 17:56 Wszystko jest droższe gdyż: po pierwsze wyższe są w Polsce podatki bezpośrednie i pośrednie. Wysokość podatku Vat to już istny ewenement chyba na skalę światową. po drugie niepewny system polityczny (co inni dorwą się do władzy to zmieniają poprzez ustawy diametralnie politykę gospodarczą państwa) powoduje iż istnieje większa niepewność w zakresie planów długoterminowych przedsiębiorstw a co za tym idzie są one mniej skłonne do inwestycji. Dlaczego tek wiele producentów samochodów wybrało Słowację zamiast Polski? Sam bym wybrał naszych sąsiadów na ich miejscu, w Polsce przedsiębiorca nigdy nie wie czy aby czasami jego biznes za dwa lata nie zostanie obciążony akcyzą lub innym bzdurnym podatkiem. po trzecie wynikająca z powyższego mniejsza konkurencja czym wyższe ryzyko tym mniej osób się na nie decyduje. A co do wysokości podatków to należy zwrócić uwagę iż w każdej rzeczy którą kupujesz jest zawarty podatek VAT więc każdym zakupem dotujesz państwo. Nawet czytając ten artykuł dotujemy nasz kraj gdyż zużywamy prąd w którym oprócz VAT-u jest także akcyza. A co do dysproporcji pomiędzy wysokością budżetów Polski a krajów zachodnich to proszę popatrzyć na przykład Irlandii. Jak biedny był ten kraj 20 lat temu, co można uzyskać dzięki niskim podatkom CIT (VAT oraz PIT niewiele się różnią wysokością od polskich stawek). Nawet jeśli jest tam obecnie kryzys to i tak nam daleko do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Soze Do gruby IP: *.galileusz.3s.pl 10.01.10, 22:18 Owszem masz racje że wartościowo to niewiele. Jednak skala marnortawstwa jest gigantyczna. Za komuny było 300tyś urzędasów, dziś mamy komputery+kserokopiarki+internet+terabajtowe dyski twarde a urzędasów jest 800tyś! Czy oni coś produkują? Czy dzięki nim będziesz miał nowe meble, chleb czy naprawiony samochód? Nie, oni produkują tylko papiery i kłopoty, zaświadczenia i pieczątki. I nie robią tego za darmo - to kosztuje krocie. Takich przykładów można mnożyć do jutra tylko po co? Choćbyś nie wiem jak się sprężał nie zalejesz do pełna dziurawego jak sito baku Odpowiedz Link Zgłoś
dyzio_marudziciel Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły 09.01.10, 10:49 Każdy mafiozo tak się usprawiedliwia. Camorra, Pruszków, Wołomin - też świadczą przecież jakże potrzebne i wartościowe usługi ochrony firm w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: yago Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.lanet.net.pl 09.01.10, 12:03 Każda zorganizowana przestępczość zaczyna się od tego samego: państwo wprowadza bezsensowne, nieżyciowe prawo, czasami wystarcza jeden przepis, jak prohibicja w USA. Obywatele najpierw próbują je przestrzegać, potem pukają się w czółko, zaczynają kręcić i kombinować. Tak powstaje szara strefa. Ale prawo nie chroni tych, którzy je obchodzą, bo w jego świetle są przestępcami. Szarostrefowe biznesy są więc bezkarnie łupione przez prawdziwych przestępców, a inni - ci "zorganizowani", czyli to, co nazywamy mafią - proponują "ochronę" w zamian za haracz. Państwo zaś walczy z nimi wszystkimi - szarą strefą, złodziejami i mafią - najczęściej nie widząc związku przyczynowo-skutkowego między nimi a stanowionym przez siebie prawem. Kiedy go zauważy, najczęściej zmienia bezsensowne przepisy, ale wtedy jest już za późno - istnieje już znakomicie rozwinięty system nielegalnej gospodarki, który trudno zalegalizować, więc przerzuca się na dziedziny, których państwo nigdy nie uzna za legalne. Na przykład narkotyki... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wsiok Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.interblock.pl 09.01.10, 13:20 dyzio_marudziciel napisał: > Każdy mafiozo tak się usprawiedliwia. Camorra, Pruszków, Wołomin - też świadczą > przecież jakże potrzebne i wartościowe usługi ochrony firm w okolicy. Podobno w niektórych krajach sklepikarze wola płacić haracze mafii bo przynajmniej złodziej ma prz..rane jak ich okradnie . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 10:55 choinka , lampki , święta . czyli tak robi nieuczciwy podatnik - polak - katolik. w innych chrześcijańskich tradycjach jeśli coś leży na ulicy to znaczy , że jest czyjeś . u nas jak koło sklepu stoi wózek bez dziecka i nikt go nie pilnuje to jest "niczyj" a zostawione -nie kradzione! ja się zastanawiam dlaczego kościół i księża nie próbują zmienić tego wizerunku ? dlaczego nie pracują u podstaw? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gruby Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: 91.123.169.* 09.01.10, 11:31 żyją z tego więc po co mają coś zmieniać Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a gugu Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.punkt.pl 09.01.10, 11:00 oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły, iść do szpitala albo jeździć pociągiem za moje pieniądze boja płacę na nasze pastwo uczciwie jako Pana sponsor czują się świetnie kiedyś ktoś z trawnika przed moim domem ukradł rosnącą jodełkę i potem, jak rozumiem, tę kradzioną ludziom spod domu jodełkę, postawił w domu, powiesił lampki i śpiewał przy niej kolędy z dziećmi tak mniej wiecej robi nieuczciwy podatnik Bla, bla, bla.Dziecko posyłam do szkoły bo jestem do tego ZMUSZONY.I chodzi, owszem, ale tego czego się tam uczy, to woła o pomstę do nieba.Chciałbym sam decydować, gdzie to dziecko ma się uczyć i sam chciałbym opłacać tę naukę.Niestety w niepublicznych szkołach nie jest lepiej, bo mają narzucone programy, warunki itp, czyli są to prywatne szkoły z publicznym programem. Iść do szpitala?Żartujesz?Ostatnio byłem w szpitalu i... sam płaciłem za zabieg, bo w publicznej służbie czekałbym min 10 miesięcy (najbardziej krótki termin jaki udało mi się znaleźć) Korzystać z pociągu?Żart.Drogo, brudno i niebezpiecznie.Jeżdżę samochodem. Powiedz mi, dlaczego ktoś ciągle jest przekonany, że zrobi coś za nas lepiej?Dlaczego zabiera nam się pieniądze dając w zamian namiastkę tego, co moglibyśmy sobie zapewniać sami na wysokim poziomie z pieniędzy nam zabieranych?Nie wiesz?Ja odpowiadam.Bo z zabieranych pieniędzy zawsze lwią część kradnie się i to zgodnie z obowiązującym prawem.Popatrz np. na tzw. służbę zdrowia-to w interesie lekarzy jest, by nic się nie zmieniło.Dzisiaj mają pensje, zero odpowiedzialności,pracują na państwowym sprzęcie prywatnie.Gdyby sprywatyzowaćtę dziedzinę to: lekarz musiałby na siebie zarobić konkurując z innymi (jak nie w kraju to z lekarzami za zagranicą,odpowiadaliby za błędy cywilnie i na rynku (kto przyszedłby do złego lekarza?), sprzęt musieliby sobie kupić sami.Tak więc: obywatelu-nie pieprz bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gruby Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: 91.123.169.* 09.01.10, 11:34 Na oplacenie wszystkie z wlasnej kieszeni stać by było kilkanascie procent Polaków. Z dwojga złego lepszy jest wiec obecny system. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.chello.pl 09.01.10, 15:51 Gość portalu: gruby napisał(a): > Na oplacenie wszystkie z wlasnej kieszeni stać by było kilkanascie procent Pola > ków. Z dwojga złego lepszy jest wiec obecny system. aha i z tego powodu ja mam psi obowiazek oddawania pieidzy tym ktorym sie nie chce robic? to wiesz co ja jestem tym co "potrzebuje pomocy" darmocha tylko rozleniwia obecna pomoc nie zacheca do pracy tylko do kombinowania jak by tu wyzebrac Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: thr Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.01.10, 13:13 Już Cie lubie :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: XFile Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.aster.pl 09.01.10, 13:41 > Iść do szpitala?Żartujesz?Ostatnio byłem w szpitalu i... sam > płaciłem za zabieg A za pobyt w szpitalu tez? Watpie. > Korzystać z pociągu?Żart.Drogo, brudno i niebezpiecznie.Jeżdżę > samochodem. Po drogach, ktore biora sie z powietrza. Bo przeciez nie z podatkow. Czlowieku, jak ci zle, to albo emigruj, albo rusz d... i wybierz takie wladze, ktore to zmienia w sposob, ktory ci odpowiada... A widzisz, i tu jest zagwozdka - bo takich odwazniakow, co by sami wszystko lepiej zrobili za swoje i BYLOBY ICH STAC jest w Polsce pewnie 20%, max. Wiec sorry, ale WIEKSZOSCI obecny system pasuje. Tym bardziej, ze - jak widac - nawet tacy zamozniejsi, jak ty, maja zlodziejska nature i swietnie funkcjonuja w obecnym systemie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bankrut Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 17:30 Akcyza jest w benzynie, chyba to jest celowy podatek na polskie drogi wiec o co Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły 10.01.10, 12:34 Gość portalu: bankrut napisał(a): > Akcyza jest w benzynie, chyba to jest celowy podatek na polskie drogi wiec o co > Ci chodzi? Chyba chodziło mu o to, że podatek celowy na drogi jest, a dróg nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły 10.01.10, 08:59 Jednym zdaniem mozna to skwitowac tak,ze w balaganie nasza sila. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 22:38 XFile pisze: <wybierz takie wladze, ktore to zmienia w sposob, ktory ci odpowiada>. To niemożliwe, bo np. w wyborach samorządowych już się nie głosuje na konkretne osoby, tylko wszystko jest upolitycznione. A w wyborach prezydenckich mogę tylko albo oodać nieważny głos, albo wybrać mniejsze zło, ponieważ nie ma opcji typu "żaden kandydat mi nie odpowiada". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: thr Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.01.10, 13:10 Lecze sie prywatnie, podatek drogowy jest w cenie benzyny, dzieci nie mam i nie planuje w tej chwili. A ten pociąg to z jakiej bajki? A co najważniejsze pieniądze od których miałbym zapłącić podatek dochodowy zostały juz raz opodatkowane z tego powodu... Nie jestem obciązeniem dla państwa/społeczeństwa i tego samego oczekuje w zamian. Wiec zachwaj sobie jodełke i śpiewaj przy niej kolędy. Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły 09.01.10, 15:17 Gość portalu: q-ku napisał(a): > oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły, iść do szpitala albo jeździć > pociągiem za moje pieniądze > boja płacę na nasze pastwo uczciwie > jako Pana sponsor czują się świetnie Ja płacę podatki, ale jakoś nie czuję Twojej agresji wobec tych nie płacących. Wszyscy płacimy gigantyczne składki zdrowotne, za ktore niewiele mamy, ale za to firmy farmaceutyczne,ktore zbierają w Polsce główne zyski, choć obywateli nie mamy tak dużo jak inni; NFZ nie wygląda na zamorzonego, szefowie zarabiają naprawdę baaardzo dobrze, a emeryci za nasze pieniądze urządzają sobie w przychodniach kluby seniora; dopłacam też do największej ilości rencistów na 1000 mieszkańców w Europie. Płacę też, ci przedsiębiorcy kontujący państwo zresztą też, na emerytury dla prawników, policjantów i górników, którzy nie dość, że pójdą na emeryturę dużo wcześniej niż ja, to jeszcze płaca mniej niż ja na ZUS. Dopłacam za rolników,i nie chodzi mi o tych z 2 ha pola, ale o tych z 200 czy 2000 ha, bo oni tez nie płacą na ubezpieczenie zdrowotne, a płacą grosze na emerytalne. Płacę na niebotyczne odprawy dla kolegów partyjnych rotacyjnie obejmujących intratne stanowiska, a odprawa się im należy już po miesiącu pracy. A płacę nie tylko z tego, co mi odcinają od wynagrodzenia - płacę 20% haracz za wszystko co kupuję, VAT jest we wszystkim; płacę podatek od luksusu - akcyzę, myjąc się czy jadąc do pracy. Z każdej 100, którą zarobię, ja mam tylko 30 zl. To samo ci "oszuści". Mnie się wydaje, że malwersanci we władzach dostają wystarczająco dużo i jakoś mi nie szkoda, ze są ludzie,którzy potrafią lepiej wydać to 5 zł, zachowane przed oficjalnymi marnotrawcami i oszustami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaczoland Atakuje Re: Kto jeszcze w Polsce spija budzetowa smietane? IP: *.dhcp.embarqhsd.net 09.01.10, 15:37 "za rolników,i nie chodzi mi o tych z 2 ha pola, ale o tych z 200 czy 2000 ha, bo oni tez nie płacą na ubezpieczenie zdrowotne, a płacą grosze na emerytalne. Płacę na niebotyczne odprawy dla kolegów partyjnych rotacyjnie obejmujących intratne stanowiska, a odprawa się im należy już po miesiącu pracy." I to sa typowo POLSKIE skandale! Podobnie jak np. fundowanie (czesto wrecz szkodliwej...) dzialalnosci partii i "partyjek" politycznych w Rz.P. z panstwowego budzetu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: angrusz1 Poczytaj troche historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 16:20 Do lucusia3; To może coś ciebie te wydarzenia z przeszłości naucza , byś podobnych błędów nie powtarzał w swoim zyciu . Polacy z I RP nie mieli ochoty płacić podatków na silne państwo i silną armię , chcieli sie bogacic np wysyłając tysiące ton zboża przez Gdański .I tak działało przez pewien czas aż król szwedzki nie zebrał swojego wojska i nie zajął Gdańska ale wtedy nałozył taki podatek na eksportowane zboże, że w ciągu kilkunastu miesięcy okupacji Gdańskie zyskał tyle co kilkuletnie wpływy budżetowe ówczesnej RP . Tak to się kończy krótkowzroczność myślenia o własnym państwie różnych domorosłych mądrali i " byznesmenów " . Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Poczytaj troche historii 09.01.10, 17:52 I tu angrusz1 - w najeździe Szwedów widzisz skutki niepłacenia podatków? Nie bądź śmieszny - winne były nieudolne i skorumpowane władze, które KAŻDĄ sumę jaką zdobyły, wydawały na zyskanie poklasku własnej kliki i napchaniu koryta. Coś jak teraz. Ja akurat znam doskonale historię. A Ty to chyba działacz partyjny? Może nawet członek rady nadzorczej, który się boi małej odprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tomek Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 10.01.10, 05:32 > oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły, iść do szpitala albo jeździć > pociągiem za moje pieniądze > boja płacę na nasze pastwo uczciwie > jako Pana sponsor czują się świetnie No i świetnie, że czuje się Pan świetnie :) Ja też unikam podatków jak mogę, a biorę ile wlezie. Państwo rozdaje, ja biorę. Jak Pan nie chce takiego państwa sponsporować, to już jest sprawa między Panem a państwem. Proszę nie głosować na darmowe szkoły i szpitale jeśli ten sponsoring Panu nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.lasota Re: oczywiście, a potem posłać dziecko do szkoły 10.01.10, 08:46 > bo ja płacę na nasze pastwo uczciwie Płaciśz bo jestes frajerem. Poza tym podajesz idiotyczne przykłady - "bo jeździsz pociągiem", a co ma pociąg do Państwa? Właśnie w tym jest cały problem, że Państwo ciągle macza swoje pasożytnicze i niszczycielskie śmierdzące paluchy w obszarach, które powinny być prywatne i właściwie zarządzane. Odpowiedz Link Zgłoś
tokida Szara strefa jest dobra i wciąż za mała! 10.01.10, 11:33 Beznadziejne, demagogiczne porównanie. Ucieczka w szarą strefę jest słuszną reakcją ludzi uciskanych przez zbyt wysokie podatki. Co to ma wspólnego z podpieprzoną jodełką? W Polsce nie można stosować określenia "nieuczciwy podatnik", czy "złodziej" wobec osoby, która realizuje samodzielnie zagwarantowane jej w konstytucji prawa. Prawo do wolności (w tym ekonomicznej), prawo do godnego i godziwego życia zwłaszcza gdy się ciężko pracuje. Państwo, które kradnie, które oszukuje, które zabiera miliardy nie dając w zamian prawie nic... Szkoła, pociągi, szpitale? Przecież to działa bardzo źle albo wcale, a kosztuje krocie. Ja nie chcę żeby było to Państwowe i nie chcę na to płacić. I nie pozwolę, żeby mnie jakiś kretyn nazywał przez to "złodziejem". "Uczciwie" płacisz? Jesteś głupcem, frajerem, kłamcą, albo beneficjentem budżetu. Z jakiej racji JA MAM ZA SWOJĄ KRWAWICĘ FINANSOWAĆ TWOJĄ NIC NIE WARTĄ ROBOTĘ JAKO PRZYKŁADOWO DYREKTORA DEPARTAMENTU JAKIEGOŚ TAM W JAKIMŚ TAM MINISTERSTWIE??? Finansując tak zdemoralizowany system karmimy nowotwór. Obywatelski, powszechny, otwarty sprzeciw dałby szansę, żeby hołotę spod znaków PIS, PO, PSL czy SLD przegnać raz i ostatecznie do wszystkich diabłów. Dzisiaj wobec braku wspólnej silnej inicjatywy ludzie mają do wyboru: albo siedzieć cicho w szarej strefie i trząść się w oczekiwaniu na kontrolę, albo spieprzać za granicę. Póki co wybrałem opcję nr 2. Tak zakłamane i nieuczciwe instytucjonalnie państwo jak III RP nie ma moralnego ani żadnego innego prawa nazywać podatników ukrywających (jak najzupełniej słusznie!) część swoich dochodów, złodziejami. ----------------------------------------- www.tokida.blox.pl I dlatego uważam, ze ZUS należy zlikwidować. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Pociągiem nie jeżdżę, nie bywam w szpitalu... 10.01.10, 23:40 Pociągiem nie jeżdżę..., nie bywam w szpitalu..., za naukę płaciłem... Mam w nosie POpaprańców i ich NieRząd, który mnie wciąż okrada!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Monarchista Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier IP: 213.17.138.* 09.01.10, 11:00 Gość portalu: HellFire napisał(a): > Prosta sprawa. Państwo, jako największego złodzieja trzeba okradać > na wszelkie możliwe sposoby. Szkoda forsy na utrzymanie całej fury > darmozjadów z sejmu, senatu i innych "żondowych" instytucji "Kto okrada złodzieja, ma 100 lat odpustu" (zasłyszane) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: didok Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier IP: *.chello.pl 09.01.10, 11:23 popieram ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Roman Mamy najwyzszy ZUS w Europie! IP: *.pres.cable.virginmedia.com 09.01.10, 11:32 Mamy najwyzszy ZUS w Europie! W Polsce pracodawca musi placic (niezalenie od dochodow!) 850zl miesiecznie na ZUS. W Wielkiej Byrtanii skladka "ZUS" wynosi zas w przeliczeniu okolo 50zl miesiecznie... Jest to 12x mniej niz w Polsce! Niech rzad obnizy ZUS i szara strefa znaczaco zniknie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: XFile Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier IP: *.aster.pl 09.01.10, 13:30 Typowo polskie podejscie do "panstwa": "panstwo" to jakis obcy twor, ktory nas gnebi. Otoz nie, drogi mlody czlowieku. Panstwo to MY. To my wybieramy, kto nami rzadzi i jakie prawo na uchwala. To nasza odpowiedzialnosc. To nasze pieniadze. Od spoleczenstwa obywatelskiego dziela nas jeszcze stulecia. Odpowiedz Link Zgłoś
anna12-3 Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier 09.01.10, 16:22 Ciekawa jestem w jakich kategoriach ulokowac problemy podatkowe rzecznika rzadu.Wszak ryba ponoc psuje sie od glowy.Co my maluczcy mozemy?Scigac za pare groszy to nasze panstwo potrafi,za tysiace zwlaszcza swojego-jest bardzo wyrozumiale.I jak miec zaufanie do panstwa i jego aparatu? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bob Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier IP: 91.213.255.* 09.01.10, 20:44 KIedy lekarze dostana kasy fiskalne ?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: s Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier IP: 78.8.136.* 11.01.10, 18:44 KIedy lekarze i prawnicy dostana kasy fiskalne ?!!! Przecież to kpina w żywe oczy! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: boss mann Handel samochodami,częsciami targowiska i giełdy!! IP: 188.33.3.* 10.01.10, 16:41 oto wylęgarnia,a właściwie centra szarej strefy,dodać należy jeszcze firmy budowlane-usługowe !! oraz produkcje i sprzedaż materiałów budowlanych panowie i panie z urzędów skarbowych macie pole do popisu ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: frank W kosciolach amerykanskich mowia, ze to grzech. IP: *.nyc.res.rr.com 09.01.10, 02:46 Pewnie,ze to oszustwo a moze i grzech ale jest jeszcze druga strona medalu.Panstwo(czytaj politycy), nie powinni miec duzo pieniedzy bo wydadza je bez sensu, swojej wyborzczej klienteli. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: W kosciolach amerykanskich mowia, ze to grzec 09.01.10, 10:28 nic nie stoi na pzreszkodzie by nasi "beznesmeny i beznesłumeny" opuścili nasz kraj = mają do dyspozycji całą Unię Europejską. A jednak siedzą tu, w mętnej wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: W kosciolach amerykanskich mowia, ze to grzec 09.01.10, 10:51 > nic nie stoi na pzreszkodzie by nasi "beznesmeny i beznesłumeny" > opuścili nasz kraj = mają do dyspozycji całą Unię Europejską. A > jednak siedzą tu, w mętnej wodzie. Właśnie nie :) Już kilka tysięcy przedsiębiorców zajarzyło, że opłaca się "zlikwidować" d. g. w Polsce i "otworzyć" ją w Niemczech, na Litwie, w Czechach czy w GB. Praktyczni Niemcy już uruchomili okienka z polską obsługą, żeby im to ułatwić ;) Istnieją firmy pomagające załatwić formalności i przekazujące składki i nawet z ich prowizją płaci się podatki i ubezpieczenia wg prawa danego kraju i rocznie można lekko przyoszczędzić dobre kilka tys zł. Jakoś nie wydaje mi się, żeby nawet tak ekstremalny dowód na brak zaufania Polaków do własnego państwa, zmusił to nieruchawe państwo do jakiegokolwiek działania. O którym owszem, ględzi się z upodobaniem od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hakon666 Re: W kosciolach amerykanskich mowia, ze to grzec IP: 77.255.57.* 09.01.10, 13:37 dokładnie. już słyszałem głowy o tym że "trzeba zakazac" takich praktyk a nikomu nie przyjdzie do głowy ułatwic życie ludziom tutaj. rzygac się chce jak myślę że u nas dominuje podejscie typu "zakazac i będzie spokój". Odpowiedz Link Zgłoś
300zl Re: ładowanie miliardów rocznie w kler i KRUS 09.01.10, 11:05 nie przeszkadza ci? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaczoland Atakuje Re: ładowanie miliardów rocznie w kler i KRUS! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 09.01.10, 15:45 "ładowanie miliardów rocznie w kler i KRUS" To jest prawdziwy i na wielka skale skandal ale... zaden (podkreslam ZADEN) z bardziej znaczacych polskich politykow do tej pory nie odwazyl sie podjac jakichkolwiek dzialan, by te sytuacje zmienic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mądry_podatnik Bzdury. IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 04:07 Dzięki racjonalnemu podejściu Polaków 20 mld zł więcej pozostaje w ich kieszeniach zamiast trafiać do marnotrawionego i rozkradanego budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Bzdury. 09.01.10, 08:47 Gość portalu: mądry_podatnik napisał(a): > Dzięki racjonalnemu podejściu Polaków 20 mld zł więcej pozostaje w ich > kieszeniach zamiast trafiać do marnotrawionego i rozkradanego budżetu. ***************************** Dokładnie tak. Po prostu podatnik jest święcie przekonany, i są ku temu racjonalne przesłanki, że zarzynanie się po to, by politycy mogli jeszcze więcej pieniędzy wyrzucić w błoto, nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: / Re: Bzdury. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 10:17 Polacy nie akceptuja tego Panstwa i jego rzadu ktory jest zorganizowana grupa przestepcz gorsza niz zlodziej - ktory chce cie okrsc i w nogi onych masz codiennie i jeszcze czekaja na oklaski jako bohaterowie narodowi wybrancy ktorzy sobie flaki wypruwaja dla ciebie jednocxesnie te same grupa przestepcza dopuszcz do istnienia takich nastepnych grup jak np Kosciol - ktory jest juz Rajem Podatkowym w zamian za nieodzowne wsparcie dla celow politycznych utrzymuje sie nsytepne kRUSY ZUSY i NFZ/ marnotrawi tez dla polityki pieniadze prowadzac imperialne wojny w Afganiztanie i Iraku Polakom zabrano ich Panstwo - i nie ufaja tym Glownym ZLodziejom Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Bzdury. 09.01.10, 10:36 też uważam że RP III jest dla państwem pzrestępczym. zwróć jednak uwagę że tymi którzy dobrze mają dzięki temu to właśnie biznesmeni. gdzie indziej siedzieliby za pzrestępstwa gospodarcze. u nas - tworząprawo. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Bzdury. 09.01.10, 10:37 najlepszym tego przykładem jest właśnie ów KRUS. przecież to jest idealna maszynka dla ... pzredsiębiorców którzy wykupili sobie 1 ha nieużytków i już nie muszą płacić ubezpieczenia (kilka groszy) Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Bzdury. 09.01.10, 17:13 to jest kraj w ktorym ustawy pisza lobbysci a przetargo kom nstruuja developerzy politycy i urzednicy robia za posrednikow lub alfonsow i kasuja szmal zwykli przestepcy ale wyposazeni w aparat przemocy i poparcie Kosciola - wiec bardzo grozni Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MądryObywatel Re: Bzdury. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 10:41 Zgadzam się w 100 %. To ja jako drobny przedsiębiorca wiem jak mam wydawać swoje zarobione pieniądze, ja lepiej je wydam niż PIJAWKI RZĄDOWE. Nie ma to nic wspólnego z patriotyzmem tylko ze zdrowym rozsądkiem. Bo jak mi się coś stanie to Państwo mi nie pomoże tylko się wypnie na mnie i na moją rodzinę. Myślę, że tylko frajerzy dają się okradać OKUPANTOWY jakim jet US. Zresztą ten raport sam wskazuje że podatki są za wysokie w Polsce, a RZĄD się to tego przyznaje wprowadzając różnego rodzaju ulgi dla rozpoczynających działalność gospodarczą. Niech w końcu CI MALI LUDZIE zrozumieją, że bitwę z kryzysem nie wygrali ONI (rząd) tylko zwykli obywatele, przedsiębiorcy, którzy pracują, wykazują się inicjatywą. A tam szkodza klepanie bo i tak telewizja reżimowa nie będzie o tym gadać, a Państwo redaktorzy będą mieli zamknięte gęby na kłódkę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: Bzdury. IP: *.chello.pl 09.01.10, 15:53 "jego rzadu ktory jest > zorganizowana grupa przestepcz gorsza niz zlodziej" nie masz racji rzad to moze jest grupa przestepcza ale na pewno nie zorganizowana to jest jeden wielki zlodziejski burdel Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wiosna Re: Bzdury. IP: *.gdynia.mm.pl 09.01.10, 10:55 Zgadza się, każdy myśli o sobie. Ale przyznać musisz, że gdybyśmy wszyscy byli uczciwie i płacili wszystkie podatki i składki, to państwo miałby w końcu normalny budżet i na nic by nie brakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Bzdury. 09.01.10, 11:49 Gość portalu: wiosna napisał(a): > Zgadza się, każdy myśli o sobie. Ale przyznać musisz, że gdybyśmy wszyscy byli > uczciwie i płacili wszystkie podatki i składki, to państwo miałby w końcu > normalny budżet i na nic by nie brakowało. ************************ Gdybyśmy wszyscy płacili uczciwie podatki, to większość poszłaby na zasiłek, a zadowolone z siebie państwo uznałoby, że śruba jest dokręcona zbyt słabo. Dasz palec, wezmą Ci całą rękę. Duża szara strefa oznacza, że coś z systemem jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mądry_obywarel Re: Bzdury. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 11:53 Święte słowa !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: boss mann Handel samochodami,częściami ,giełdy i targowiska IP: 188.33.3.* 10.01.10, 16:35 oto wylęgarnia,a właściwie centra szarej strefy,dodać należy jeszcze firmy budowlane-usługowe !! oraz produkcje i sprzedaż materiałów budowlanych panowie i panie z urzędów skarbowych macie pole do popisu ... Odpowiedz Link Zgłoś
trasat Re: Bzdury. 09.01.10, 13:09 Polski system prawny nie jest bardziej skomplikowany , niz w innnnych krajach. Jednak Polacy nie mają większego pojecia o współczesnym kapitaliźmie. Widzą go w XIX wiecznych realiach i jako efekt propagandy opozycji z czasów PRL. Wtedy mówiono, że w kapitaliźmie wszystko jest tylko dobre. I teraz każdy nie mający żadnych kwalifikacji do prowadzenia biznesu myśli, że może być skutecznym biznesmenem. Ale ponieważ nie potrafi konkurować na rynku więc chciałby nie płacić podatków. I dalej Polacy sa przyzwyczajeni do kombinowania i oszukiwania. Mają niski poziom wartości moralnych w czym swój udział ma religia. Czci się "złotego cielca" JPII ale nic nie respektuje z jego nauki. Zresztą Kościól tego nie oczekuje. Chce tylko akceptacji dla samej instytucji i rutuałów. Polacy to tacy "Cyganie Europuy' z przeproszeniem Romów za to porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pp Re: Bzdury. IP: *.brnt.cable.ntl.com 09.01.10, 13:23 Polski system prawny nie jest bardziej skomplikowany , niz w innnnych krajach. MUUuuuuahhahahahhahahhahahhaahhahhahahahahahaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: XFile Re: Bzdury. IP: *.aster.pl 09.01.10, 13:46 trasat - 100% racji. Milo zobaczyc, ze ktos tu na tym forum mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hehe Re: Bzdury. IP: *.ip.netia.com.pl 09.01.10, 23:27 > Milo zobaczyc, ze ktos tu na tym forum mysli. ...tak jak ty? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Bzdury. 09.01.10, 15:02 trasat napisał: > Polski system prawny nie jest bardziej skomplikowany , niz w > innnnych krajach. **************************** To dlaczego wleczemy się w ogonach rankingów - np . przyjazności dla przedsiębiorczości? Niemiec czy Włoch wsadzony w naszą rzeczywistość tak samo kombinuje - albo przegrywa. Polak znajdujący się w rzeczywistości innych państw znakomicie daje sobie radę bez kombinowania. Nie ma więc żadnego przyzwyczajenia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ~~ Re: Bzdury. IP: *.adsl.alicedsl.de 11.01.10, 22:17 Ja bym jeszcze wspomniał o traktowaniu podatników w innych krajach jak uczciwych ludzi, nie jak złodziei. To wpływa na chęć współpracy... Odpowiedz Link Zgłoś
raf-ber Re: Bzdury. 10.01.10, 14:44 Gość portalu: wiosna napisał(a): > Zgadza się, każdy myśli o sobie. Ale przyznać musisz, że gdybyśmy wszyscy byli > uczciwie i płacili wszystkie podatki i składki, to państwo miałby w końcu > normalny budżet i na nic by nie brakowało. Absolutnie nie! Już żyliśmy w systemie w którym wszyscy pracowali i płacili (jakieś tam) podatki ale i tak brakowała w zasadzie na wszystko. Taki duży fiskalizm to efekt założenia że Polak to tępy debil którego trzeba przez życie za rękę prowadzić. Dbam o zdrowie, odkładam sam na emeryturę, oszczędzam, inwestuje. Wszystko to co zabiera mi państwo jest wydawane w taki sposób że za dziesiątą cześć tych pieniędzy dostał bym to samo prywatnie. Może się komuś wydaje że obowiązek szkolny i darmowe państwowe szkoły to dobrodziejstwo, gdy się spojrzy na genezę tej indoktrynacji i obiektywnie na efekty to uczucia są mieszane. O państwowej służbie zdrowia nie ma co pisać. Tak jak o policji i sądownictwie. To co dostajemy jest g.. warte i nic dziwnego że chętnych do pracowania połowę dniówki na te "usługi" co raz mniej. Państwo NIC nie zarabia, żyje z rozdawnictwa potrącając dla siebie wedle uznania. Realizuje przez siebie wymyślone cele służące kolesiom i tylko przypadkiem zdarza się że można odnieść wrażenie służą ogółowi społeczeństwa i to przy silnej propagandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: suzi Re: Bzdury. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 23:46 Gdybyśmy wszyscy uczciwie płacili podatki to na nic by nie brakowało ale tym dupkom na stołkach a ci uczciwie płącący te podatki zasililiby grono bezdomnych i tych żyjących w skrajnej nędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czytelnik Re: Ale emerytury to chcecie miec i to jakie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 10:57 ***************************** > > Dokładnie tak. Po prostu podatnik jest święcie przekonany, i są ku temu > racjonalne przesłanki, że zarzynanie się po to, by politycy mogli jeszcze więce > j > pieniędzy wyrzucić w błoto, nie ma sensu. > > ale emeryturki to chcecie miec i to jakie, dobra sluzbe zdrowia, wymiar sprawiedliwosci i edukacje. W tym samym czasie okradacie panstwo jak sie da. no coz taka mentalnosc maja menele i prawie wszyscy Polacy to menele. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MądryObywatel Re: Ale emerytury to chcecie miec i to jakie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 11:49 Zadam ci proste pytanie. Jak byłeś ostatnio u lekarza to płaciłeś za wizyte? jak robiłeś jakieś badania to płaciłeś za nie? Jeżeli tak to to jest tak zwana pseudo bezpłatna służba zdrowia. Bo i tak musisz płacić podwójnie. Ja jak chodze do lekarza to muszę zawsze płacić. osatnio płaciłem za głupie RTG 50 pln bo zlecenie na to zdjęcie mógł wypisać tylko ortopeda, któy by mi nie pomógł i musiał bym czekać do niego 2 miesiące a tak zapłaciłem 50 pln za djecie 100 pln za wizytę u rehabilitanta i mam problem z głowy. Jak by była prywatna to bym zapłącił raz i po sprawie. A tak płącisz i masz psełdo bezpłatną edukację, opiekę zdrowotną i emerytury 800 pln. Bo Państwo większość pieniędzy marnuje. Szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Suzi Re: Ale emerytury to chcecie miec i to jakie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 23:05 Sam jesteś menel. Chcę mieć emeryturę z moich zabranych na ten cel pieniedzy i jeśli matematyka nie jest ci obca to sobie policz ile jej powinno być a ile jej ludzie dostają.A jak coś się nie podoba to niech mi siana nie zabierają, ja co miesiac sobie odłożę i założę chociażby zwykłą lokatę i okaże się że wyjdę lepiej niż dając to siano na przechowanie złodziejom typu ZUS I KRUS Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Antoni Re: Ale emerytury to chcecie miec i to jakie? IP: *.chello.pl 11.01.10, 02:25 A gdzie chcesz trzymać te pieniążki na emeryturę? W banku, a nie w ZUS czy drugim filarze? Ale jak bank padnie, to nici z emeryturki i będzie aj-waj, żeby rząd pomógł, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beno politycy nie wyrzucaja pieniedzy w bloto IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.10, 17:52 oni pchaja je przede wszystkim do swoich ...kieszeni Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Paweł Kierski Re: Bzdury. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 11:41 Druga strona medalu - kolega, który w poprzednie (rajskie dla budowlańców) wakacje pomagał na budowie zaobserwował, co następuje: - budowlańcy pracują na czarno i zarabiają naprawdę poważne pieniądze - odprowadzają te pieniądze do budżetu w postaci akcyzy za wódkę tak skutecznie, że pod koniec tygodnia pożyczali od niego na bułki To też Polska i Polaków posługiwanie się pieniędzmi. Te 20 mld z szarej strefy niestety w niewielkim stopniu idzie na inwestycje, które pozwoliłyby naszemu krajowi zbliżyć się do pierwszej ligii - obecnie producentów nowoczesnych rozwiązań opartych na wiedzy. Co innego, że państwo (czyli wybrani przez nas przedstawiciele) wcale nie lepiej inwestują te pieniądze, czego przykłady dookoła. Tyle, że to nie jest tak, że pieniądze zostwione w kieszeniach podatników od razu zrobią z naszego kraju raj na ziemi. Jeśli dalej będziemy montować telewizory i je kupować, to nawet jeśli zmontujemy i kupimy ich 3 razy tyle (bo nam z obniżonych podatków zostanie), to nie znaczy, że Polska za 5, 10, 20 lat będzie bogatszym krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Bzdury. 09.01.10, 11:52 Gość portalu: Paweł Kierski napisał(a): > - odprowadzają te pieniądze do budżetu w postaci akcyzy za wódkę > tak skutecznie, że pod koniec tygodnia pożyczali od niego na bułki **************************** Ma to też swój plus, bo pili wódkę z akcyzą, a nie rozcieńczony odmrażacz do szyb. I na bułki pożyczali pod koniec tygodnia, a nie w poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mądry_obywatel Re: Bzdury. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 11:52 Jak tak kochasz podatki to się podatkuj w 100% i niech Państwo za ciebie myśli, je i da bezpłątną opiekę zdrowotną, edukację i co tam aprgniesz.../. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Oszukuje nas państwo 09.01.10, 04:15 "Zdaniem Barszcza, żeby przekonać polskich podatników, że podatki powinno się płacić, trzeba im pokazać, że państwo nie marnotrawi ich pieniędzy." ******************************* Ryba psuje się od głowy. Oszustwa państwa: skarbówki, ZUS-u, KRUS-u, NFZ-u i mnóstwa innych instytucji rządowych przekonują nas, że oszustwo to reguły gry. Do kogo więc pretensje? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: podatnik Plus wrogość urzędów publicznych IP: *.pl 09.01.10, 10:45 Układa sie to w obraz "państwo = twój wróg", a wroga nie szkoda oszukiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Plus wrogość urzędów publicznych 09.01.10, 11:53 Gość portalu: podatnik napisał(a): > Układa sie to w obraz "państwo = twój wróg", a wroga nie szkoda oszukiwać. ***************************** Istnieje jednak możliwość kompromisu - ugody na dogodnych dla obu stron warunkach. Czekam na propozycje ze strony rządu Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
saff108 Re: Oszukuje nas państwo 09.01.10, 11:11 był kiedys taki fajny punkowy text, chyba Dezertera ktory pieknie pasuje: "jesli chesz zmieniac swiat, zacznij od siebie" powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Oszukuje nas państwo 09.01.10, 11:26 saff108 napisał: > był kiedys taki fajny punkowy text, chyba Dezertera ktory pieknie pasuje: "jesl > i > chesz zmieniac swiat, zacznij od siebie" ***************************** Zakładam, że dedykujesz tekst autorowi artykułu, który był wiceministrem finansów. Odpowiedz Link Zgłoś
cvii Towarzysz redaktor w Trybunie Ludu 09.01.10, 05:46 zaczynał, że taki chamsko proreżymowy czy jak? :-/ Oszuści (a poza tym menele, ćwoki i sku...syny) to nami rządzą i przejawem nie tylko patriotyzmu, ale przede wszystkim zdrowego rozsądku jest nie dać się temu polactwu i ich wyborczej klienteli dymać, a jeśli już, to jak najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: franek Re: Towarzysz redaktor w Trybunie Ludu IP: 188.33.167.* 09.01.10, 10:42 Nie lubisz Polski i Polaków więc po co piszesz na polskojęzycznych forach? Rodzice za późno wyemigrowali? I nie masz już wprawy w nowym języku? Sądząc z twego chamskiego języka - to dobrze że nie poczuwasz się do "polactwa". Wstydziłbym sie wobec innych, gdybym się musiał z toba razem pokazywać! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaczoland Atakuje Re: Towarzysz redaktor w Trybunie Ludu??? IP: *.dhcp.embarqhsd.net 09.01.10, 15:53 Jezeli "cvii" faktycznie umie czytac (w co lekko watpie...) zorientowalby sie szybko, ze autorem omawianego artykulu nie jest "Towarzysz redaktor", ani tez zaden zawodowy dziennikarz! Odpowiedz Link Zgłoś
elsby Polski obywatel musi się bronić 09.01.10, 06:20 przed państwem, które go na każdym kroku gnoi,doi, podejrzewa i każe przed sobą padać na kolana.Zawsze tak będzie, dopóki - na modłę bizantyjską - państwo będzie uważać,że obywatel ma mu służyć, a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piciuf Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 06:20 Ludzie, o czym Wy tu piszecie???? Jestem pracodawcą działającym na rynku nieruchomości. Średnio raz na 2 miesiące dowiaduję się o lewych interesach moich pracowników, którzy potem trafiają do sądu pracy, gdzie przegrywają procesy. I co? Mam Wam napisać ile mam wirtualnych odszkodowań? A mam napisać ile mam wygranych procesów z klientami, którzy mnie oszukali? Nie mogę wyjść z kwoty 500.000 w sądzie. Polacy to BANDA OSZUSTÓW. Nigdy i nigdzie w Europie, gdzie również prowadzę interesy nie spotkałem się z takimi sku...synami jak w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: abc Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier IP: 80.51.10.* 09.01.10, 08:27 gdyby to tylko był problem pracowników to by było pół biedy. Niestety wielkie firmy (także międzynarodowe) też oszukują swoich kontrahentów czasami po prostu im nie płacąc na zasadzie "to się z nami sądź, zobaczymy za 7 lat jak sie skończy proces kto to wytrzyma". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bet Re: Oszustwo - nasz sport narodowy. Fiskus nabier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 10:34 wielkie sieci handlowe, markety oszukują na potęgę, zatrudniają na 1/4 etatu kasjerki, które pracują 8 godzin i więcej. Nikomu to oczywiście nie przeszkadza, bo to przecież inwestorzy zagraniczni czyli święte krowy. Odpowiedz Link Zgłoś