Gość: lordzik IP: *.acn.waw.pl 10.01.10, 16:26 Stracili oszczedności całego życia i nie maja już czego wpłacać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: www Dla inwestujacych polecam... IP: *.dip.t-dialin.net 10.01.10, 16:59 zrobcie taki test. Wezcie dane o wyplacaniu i wplacaniu (te z USA maja dluga tradycje) i Zestawcie je z wykresem np s&p 500 i zobaczycie, ze ludzie ZAWSZE wyplacaja w dolku a wplacaja na gorce Niestety gielda to odbicie ludzkiej psychiki czyli chciwosc i chec szybkiego zysku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Polacy wciąż nie ufają funduszom. Przez rok w IP: *.aster.pl 10.01.10, 16:59 Przed rokiem ludzie wpłacali pieniądze na lokaty bankowe. Bez problemu można było dostać 8-9% w skali roku np. w ING czy Getinbanku. Jeśli ktoś dysponował większą gotówką mógł wynegocjować nawet lepsze oprocentowanie. Banki potrzebowały gotówki na akcję kredytową i toczyły miedzy sobą "wojnę odsetkową". W najbliższych tygodniach roczne lokaty będą wygasać i znaczna część tych pieniędzy wróci do TFI - aktualnie banki oferują jedynie 4-5% rocznie na lokacie. Fundusze wydają się bardziej opłacalne, dla odważnych akcyjne, dla mniej odważnych mieszane i obligacji. Rok 2009 był rokiem kryzysu, a w kryzysie w akcje inwestują tylko najodważniejsi. Większość zacznie kupować jednostki funduszy tuż przed kolejnym załamaniem indeksów giełdowych jak miało to miejsce w 2007 roku. Taka jest psychologia tłumu, a historia lubi się powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Polacy wciąż nie ufają funduszom. Przez rok w 10.01.10, 17:34 Giełda to jest jeden wielki przekręt.Oszczędności powinny trafiać do banków , a te udzielać kredytów inwestycyjnych. Za dużo ludzi chce żyć "w cieple i lekko" za cudze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Polacy wciąż nie ufają funduszom. Przez rok w IP: *.aster.pl 10.01.10, 18:59 Giełda to miejsce do zarabiania pieniędzy jak każde inne. Niestety nie dla wszystkich, a w warunkach polskich właściwie dla nielicznych, którzy mają jako takie pojęcie o ekonomii, rynkach kapitałowych i inwestowaniu. Nie mam tu na myśli dwudziestoparoletnich pseudoanalityków z licencjatem prywatnej szkółki wieczorowej, ale poważnych inwestorów działających na rynku od kilkudziesięciu lat. To oni głównie czerpią zyski z giełdy, a reszta niestety traci, gdyż działa dokładnie odwrotnie do nich. Przykład - ostatnie 3-4 lata: w 2006-07 roku trwała hossa, ci którzy w 2007 roku sprzedali akcje zarobili, niestety większość społeczeństwa w połowie 2007 roku szturmowała banki i kupowała jednostki funduszy na szczycie hossy tuż przed bessą. W 2008 roku zaczął się kryzys i bessa, więc większość w popłochu sprzedawała jednostki TFI ze stratami. Natomiast ci, którzy się znają na inwestowaniu na przełomie 2008 / 2009 roku skupowali tanie papiery i w ciągu roku pomnożyli swój kapitał średnio o 80%. Cały dowcip polega na tym by wiedzieć kiedy kupować i kiedy sprzedawać, nie słuchać analityków i nie podążać bezmyślnie za tłumem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 trzymajcie sie teraz daleko od TFI,idzie bessa, IP: *.chello.pl 10.01.10, 20:29 duża i długotrwała, szacuję w ślad za różnymi analitykami,że potencjał wzrostu na WIG20 kończy się na 2500, ten poziom osiągniemy do 2 miesięcy,gdy jakiś sygnał ze świata (np. kolejny atak Al kaidy,jakieś złe dane z USA,itp.) będzie wystarczająco silny to zacznie się powolny spadek WIG20 do poziomu ok. 1700 i stan taki powolnego konania może trwać nawet rok lub dwa, złoty też padnie na ok. 4,50 zł za euro.Dlaczego tak myślę - wiele jest złych sygnałów w Polsce i na świecie, mało dobrych, złe przeważają, stąd mój realizm- pesymizm.Myślę,że prawdziwy kryzys nadal trwa i potrwa dobre 2 do 3 lat,na dzisiejsze czasy nie ma dobrych pomysłow jak dużo zarobić dla zwykłych ludzi. Jak pisze tu autor qq są tacy, co to potrafią ale mają lata doświadczeń, także bolesnych, duży kapitał i "nosa". Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Polacy wciąż nie ufają funduszom. Przez rok w 11.01.10, 11:04 Gość portalu: qq napisał(a): > Giełda to miejsce do zarabiania pieniędzy jak każde inne. Niestety nie dla > wszystkich, ************************** I tu leży pies pogrzebany: owi nie wszyscy nie mają dość kasy, by samodzielnie rozbudowywać firmę - potrzebują więc kasy wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miód malina Polacy wciąż nie ufają funduszom. Przez rok wpł... IP: *.icpnet.pl 11.01.10, 15:02 jestem po kilku lokatach i wiadomo, że to jest pewny zarobek, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia. chciałabym wejść troszkę w fundusze - na razie bezpiecznie, bez szaleństwa, żeby w razie problemów nie pozbawić się wszystkich oszczędności. Gdzie najlepiej pójść? Po poradę najpierw, żeby wiedziec co i jak i dopiero później zacząć działać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Avatar Re: Polacy wciąż nie ufają funduszom. Przez rok w IP: *.as.kn.pl 12.01.10, 18:54 Ja chodze do Opena, w tamtym roku polecili mi lokaty z Noble i Getin ktore caly rok byly w czolowce najlepszych. Mam do nich zaufanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: York Polacy wciąż nie ufają funduszom. Przez rok wpł... IP: *.as.kn.pl 11.01.10, 17:42 Mysle ze karta juz sie odwrocila. Fundusze w tym roku moga sie okazac jedna z najbardziej oplacalnych inwestycji. Sam wybieram sie do Open aby zalozyc jakis. Rok na lokatach byl korzystny ale jednak przydaloby sie cos bardziej dajacego zarobic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roni Polacy wciąż nie ufają funduszom. Przez rok wpł... IP: *.centertel.pl 11.01.10, 20:00 ja jeszcze nigdy nie zakładałem funduszy, moze pora sie zdecydować tylko nie za bardzi sie na tym znam i prosze o rade w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz Re: Polacy wciąż nie ufają funduszom. Przez rok w IP: *.net.upc.cz 12.01.10, 08:08 ja ie masz doświadczenia to faktycznie najlepiej wybierz jednego z doradców, oni mają tam szeroką ofertę i dostosują się do twoich wymagan i możliwości. Nie od razu Nową Hutę zbudowano, więc na początek sugeruję jakiś spokojniejszy fundusz, a potem może nawet giełda cię zainteresuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Polacy wciąż nie ufają funduszom. Przez rok w IP: *.icpnet.pl 12.01.10, 12:36 Roni - też bym sugerował przejście się do jakiegoś doradcy. On Ci dopasuje odpowiedni fundusz - do oczekiwań i kasy, którą masz do włożenia. Osobiście miałem kontakt z openem - i mogę Ci ich polecić. No ale wybór należy do Ciebie.:) Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Polacy wciąż nie ufają funduszom. Przez rok w IP: *.as.kn.pl 12.01.10, 17:35 Sprobuj u doradcu w OpenFinance zasiegnac jezyka, ja chodze co rok i wybieram produkty na caly rok. W tym roku poradzili mi fundusze z Noble Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopia frajerstwo nagania IP: 87.204.10.* 17.01.10, 02:02 nie sądzicie chyba ze jak ktos zgromadzil przedsiębiorczo 100 lub więcej tysięcy to odda je nieukom z OPen finance zarobiającym po 2 klocki jak się uda? Mam swój rozum i wiem jak lokować zarobioną kasę lepiej od gryzipiórków w gajerkach po 600 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś